Världen möts i Poznan

I morgon, den 1 december, börjar COP 14, The 14th Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change, i polska Poznan. Konferensen, som kommer att hålla på i hela två veckor, är en uppladdning för nästa års möte i Köpenhamn då IPCC hoppas på att världen kan komma överens om en efterföljare till Kyoto. Mer än 8.000 besökare väntas komma till Poznan.
Enligt den polska dagstidningen Rzeczpospolita är dock polackerna måttligt bekymrade över global uppvärmning. I en undersökning som tidningen lät göra svarade 53 procent av polackerna att det största miljöproblemet var luftföroreningar. På andra plats kom vattenförorening (35 procent av de svarande). Global uppvärmning dök upp först på tredje plats.
Det ska bli intressant att se den svenska pressens intresse för Poznan-konferensen. Det kan vara en bra måttstock på om klimathotet fortfarande anses överskugga den finansiella krisen och konjunkturnedgången.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Placebo för politiker, dom tror att dom gör nytta.

 2. Gunnar Littmarck

  Kunde de inte hålla konferensen i en kolgruva?
  Då kunde någon riktig miljövän ”råka” plombera ingången och vi fick den för miljöns bästa form av slutförvar.
  Nej nu är jag förskräckligt populistisk.
  Kanske skulle vi ersätta FN med ett större organ dit alla byråkrater och politiker som anser sig ha ett stort värde, samlas.
  Mot en fördubblad lön kunde vi sedan avtvinga dem underskrift av ett avtal som håller dem till 100% sysselsatta med att debattera hur universum  ska vara och hur fort jorden ska gå i sin bana runt solen.
  Om de kommer till konsensus, lovar jag ge dem nya svåra problem att lösa genom debatt och tal.

 3. I The Daily Telegraph varnar Christopher Booker (*) om hur illa det kan gå, och varför, om Obama sjösätter vad han pratar om i den video (troligen samma) som skall visas inför motet i Poznan.
  (*) Lite kul att så många just ’Christopher’ verkar inta en sundare inställning än blind auktoritetstro.

 4. Iven

  USA är faktiskt  medlem i G4 International Forum, bl. tio länder, som vill utveckla kärnkraftproduktionen (i motsats till Sverige).
  När Obama väl har hittat tillrätta i Vita Huset, får man hoppas att han fortsätter med landets engagemang i GIF.

 5. Gunnar Littmarck

  Iven
  Vad jag läst satsar USA mest på fyra gen4 tekniker dock inte den jag är mest tilldragen av TMSR, där står nog Fransmännen längst fram, trots att jänkarna hade det i drift för över 40 år sedan.
  Är de fortfarande kåta på plutonium?