Varför den 14 september?

 Al Gore ögon

Imorgon den 14 september startar Al Gore sin 24-timmars kampanj för att få klimatskeptiker att ändra åsikt. Enligt Reuters har människors intresse för klimatfrågan stadigt sjunkit från 62 % 2007 till 48% 2011.

En ny propagandasnutt presenterad av Al Gore kommer att sändas varje timme i 24 timmar från olika tidszoner, därav namnvalet för kampanjen, ”24 Hours of Reality”.

Trewin Restorick, chief executive of the event’s UK partner Global Action Plan, berättade i måndags för Reuters att:

”There will be a full-on assault on climate skeptics, exploring where they get their funding from.”

Men Reuters skriver också att Gore tjänade 49 miljoner dollar på filmen ”An Inconvenient Truth”. Kanske vore det intressantare att ta reda på hur de pengarna har använts?

Den kommande kampanjen verkar rätt påkostad i mina ögon och är sponsrad av en hel rad organisationer som ex Greenpeace, 350 och Beautiful Israel. Poängen är att göra nedslag där människor har råkat illa ut på grund av extrema väderhändelser för att visa världen vad luftföroreningen CO2 har gjort med klimatet och för dessa drabbade människor. Man kommer att visa översvämningar, torka och stormar.

Men varför just den 14 september?

Jag hittar ingen ledtråd på hemsidan men har en egen teori (som givetvis kan vara fel). Det som kan kopplas till klimatet och som går att förutsäga med hyfsad säkerhet är att Arktis havsis har sin lägsta utbredning någon gång i mitten av september varje år. Det som inte gick att förutse när de drog igång förberedelserna för kampanjen var hur stor eller liten utbredningen skulle bli, det fick alltså bli en chansning. 

Så här såg det ut igår enligt DMI:

DMI 20110912

 

Det är inte den lägsta utbredningen sedan man började mäta med hjälp av satelliter 1979 men snudd på, bara 2007 hade en lägre utbredning av havsisen i Arktis än årets sommarminimum. Någon (eller flera) snuttar med Al Gore kommer säkert att ta med detta faktum men hade havsisens utbredning i år blivit mer som 2005 så hade man bara kunnat strunta i att nämna Arktis.

Man får väl säga att det var en chansning som gick hem men det återstår att se om själva kampanjen går hem i slott och koja.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Konstigt att någon miljöorganisation överhuvudtaget vill kännas vid honom över längre. Han har ju passerat sitt ”bäst före” med flera år nu.
     
    Men en god sak för hans kampanj förhoppningsvis med sig, nämligen den att vi skeptiker får ett bra tillfälle att motbevisa alla absurda påståenden om att det skulle vara något ”fel på vädret”.

    Så, kör hårt Al!
     Vi skeptiker ser med tillförsikt fram emot att få krossa dina kommande svamlerier om extremväder! 

  2. Han ger sig inte. Går det så Gore det.
    Vart vill han komma? Är inte bäst före datum passerat för Al?

  3. S.E. Hendriksen

    @Lena

    Smelte sæsonen i Arktis stopper normalt 8. september (klima-sprog) men i realiteten stopper smelte sæsonen ikke før temperaturen stiger dramatisk.  se http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php

    Når havvandet igen begynder at fryse til is frigøres enorme mængder varme-energi… det starter normalt lige efter dag 250-60 (se arkivet til venstre på DMI siden)

    Mvh

  4. ces

    Kan inte SI redan idag informera redaktionscheferna på DN, SvD och SVT om isläget så att det blir svårare för Karin och Susanna att få gehör för sina larmartiklar imorgon?

  5. Peter Stilbs

    ces – de kör nog på i alla fall. I helgen var det snack om rekord i tidningar och text-TV – då valde man någon grupp i Bremen, som tyckte sig finna det. Ointressant med andra källor som inte har rekord …

  6. L

    Jag läste ungefär hälften av beskrivningarna vad som skulle kunna hända runtom i världen. Det märks att dom valt orden noga, OM något händer så kan det vara farligt. För vått eller torrt, allt KAN inträffa. Precis som i vilken sagobok som helst.

    Men det mest spännande ska bli att se var vi får våra pengar ifrån! 🙂 

  7. Bertel

    OT

    Lena K, pekke mm.

    Likt sanningshalten i Al Gore,s utsagor har Happy Feet försvunnit.

    http://www.expressen.se/nyheter/1.2558427/happy-feet-har-forsvunnit

  8. pekke

    Går det så Gore det
    Ja man kan undra varför han fortfarande får uppbackning av klimat/miljörörelserna med tanke på hur allt fler i USA anser att han är ett stort skämt.
    Temperaturboj mellan Nordpolen och norra Grönland:
    http://psc.apl.washington.edu/northpole/PAWS_atmos_recent.html
     
    Varför har de olika institutionerna olika mätvärden på isutbredningen ?
    Det är bara NOAA och Bremen som ligger på samma nivå som 2007 alla andra ligger över !?
    http://wattsupwiththat.com/reference-pages/sea-ice-page/
    Notera bilden från Nordpolskameran längre ner på sidan, vintern har redan anlänt.
     
     

  9. pekke

    Bertel #7
    Det verkar som att H.F. fick för sig att dra till Sydamerika enligt spårsändaren innan den slutade sända.
     
    http://www.ourfarsouth.org/Track-Happy-Feet.aspx

  10. Ingemar Nordin

    Framförallt är det ju det ovetenskapliga sättet att argumentera på som utmärker den här kampanjen. Att gå till ständiga, osakliga personangrepp istället för att föra en argumentation i sak är ju att ytterligare dra ned klimatvetenskapen (och kanske vetenskapen i allmänhet) i smutsen.

  11. ehm

    Ingemar Nordin nr 10>>

    Jag håller med dig. Mindre osakliga personagrepp, och mer argumentation i sak, vore nyttigt för klimatdebatten. Mindre sådant här, mao:

    ”Men när det gäller Uppsalainitiativet är jag mer betänksam. Här undrar jag om man inte passerat gränsen för det riktigt friska: från det genomtänkt strategiska och listiga till det mer emotionellt sjuka. De verkar rätt och slätt ha ett patologiskt hat mot alla som understår sig att tänka själva när det gäller klimatet.”

    Eller detta:

    ”Jag inser förstås att den lilla extremistiska gruppen UI helt och fullt sålt sig till denna kampanj och är ute efter att svärta ned alla meningsmotståndare.

    Som tur var tycker jag mig skönja en förbättring på TCS. Keep it up!

  12. Ingemar Nordin

    ehm #11,
    Vi skall inte hamna alltför OT här. Men som du ser från citaten så kritiserar jag UI för att använda sig av samma smutskastningsmetoder som Al Gore. Bra att du håller med mig om att sådant måste fördömas.

  13. pekke och Bertel

    Jag tog och skrev en kortis om Happy Feet!

    😀

  14. Ulrik

    Sydsvenskan sponsrar Al Gore och den politiska chefredaktören ställer upp som moderator i paneldebatten. Jag undrar om man i tidningen talar om vad han får betalt för sitt föredrag i Malmö och vem som skriver ett oberoende referat från mötet.

    http://mff.se/Event/Pa%20gang/Obekvama%20sanningar.aspx

  15. S.E. Hendriksen

    Derfor den 14. september

    14. september er dag 257 i året i den gregorianske kalender (dag 258 i skudår). Der er 108 dage tilbage af året.
    Korsets ophøjelsesdag. Kejser Heraclius gør denne dag til en festdag i år 631 til minde om sejren over perserne, hvor det hellige Kristi kors fra gravkirken i Jerusalem bliver tilbageerobret fra hedningene.

  16. Björn

    Vad skall man tro om den mannen, Al Gore? Är han mytoman, samvetslös, hänsynslös, penninghungrig, bedragare eller sol och vårartyp? Sanningen är att han förefaller vara passa in på alla karaktärer. Om man försöker tjäna pengar och framgång på människors osäkerhet, då förtjänar man att bli betraktad som en samvetslös och hänsynslös mytomanisk bedragere med stort penningbegär och med sol och vårar tendens.

  17. S.E. Hendriksen
    Naturligtvis.  🙂

  18. Björn!
    >Vad skall man tro om den mannen, Al Gore? Är han mytoman, samvetslös, hänsynslös, penninghungrig, bedragare eller sol och vårartyp?
    Ta bort mytoman och ”sol och vårare” men lägg till makthungrig

  19. Helge

    Bra att de överdriver igen, ropar man ”varg” tillräckligt ofta tröttnar folk definitivt. Känner knappt något som nämner koldioxid längre. Tom många miljöpartister känner sig lurade, hörde en häromdagen som bestämt hävdade att det var en kärnkraftskonspiration hela alltet.
     
    Hos många är det redan inlagrat i ”det rör inte, men håll god min för jag kan ändå inte göra något åt idiotin” facket. Tyvärr har inte alla ännu insett vad detta kostar var och en av oss, och hur mycket nytta vi kunnat göra för de pengarna.

  20. Slabadang

    Kommentar borttagen

  21. Börje S.

    #14

    Har ni sett priserna? 2995 + moms för VIP:ar, 1995 + moms för packet.

    Sanslöst, vettlöst, helt kokko!

    Jag skrev ett ilsket mail på den adress som anges på den här sidan:

    http://mff.se/Event/Pa%20gang/Obekvama%20sanningar.aspx

    Kanske någon annan Malmöbo som läser det här kan haka på? 

    Visst verkar det som om klimathotarna har börjat med slutspurten? P1 kör med glaciärsmältningar och annat AGW-dravel, Al Gore kan fortfarande cascha in på sina klimatbedrägerier och alla journalister håller för ögon och öron allt vad de orkar.

    Det har sannerligen blivit värre än vi tidigare trott.

     

  22. freetheworld

    Thomas, var är du?? Kommentar??

  23. Slabadang

    Sten Kajser!

    Vi har bla annt vår förvaltningslagstiftning som kräver saklighet och opartiskhet av våra myndigheter. Problemet är att det bara är en fras i grundlagen som inte efterlevs eller som någon kan eller har ställt till ansvar inför. Styrningen av både våra myndogheter och utredningar måste skärpas rejält på denna punkt. Vår JO och JK är en pinsam ursäkt till grundlagspolis och vi behöver en kontitutionell aktiv domstol som med vassa knivar och stror makt kan skicka in utredningspolis vid misstanke om partiskhet och osaklighet.
    Dessutom skalkl ALLA i offetlig tjänst svär en ed att de lovar att i alla lägen respektera det folk som betalar deras löner där opartiskheten och sakligheten spelar en mycket central roll.

    Våra grundlagar är rena skiten och skapad för statens och politikers makt och inte medborgarnas. Det behövs helt enkelt lite ordning och reda på torpet.

  24. tty

    Pekke #8

    ”Varför har de olika institutionerna olika mätvärden på isutbredningen ?”

    Det här med isutbredning är inte så enkelt som det kan tyckas. För det första så använder olika mätserier ofta olika rutsystem och olika landmasker för att mäta isarearen vilket ger (små) systematiska skillnader.
    Sedan så har man olika ”cut-off points” d v s man kräver kanske 10% eller 15% eller 30% istäcke i en ruta för att man skall räkna den som istäckt.
    Sedan kan man räkna ”extent” eller ”area”. ”Extent” är den totala arean av alla rutor som har is över ”cut-off point” medan ”area” är isarean i samma rutor, alkltså alltid ett lägre värde.
    Och så är det problemen med smältvattenpölar ovanpå isen som man antingen korrigerar eller inte korrigerar för. Det gör minst 10% under smältsäsongen.
    Sedan är det problem med rutor som delvis består av land eftersom satellitsensorerna kan förväxla land med is. Detta gäller naturligtvis främst när landområdet är snötäckt, men inte bara då. På 1980-talet var det t ex regelmässigt is i Bottenviken i juli månad om man får tro satellitdata. Numera är de problemen mindre (bättre sensorer), men vad jag vet så korrigerar man inte äldre data för dessa problem vilket rimligen gör att isarealen på 80-talet är överskattad.

  25. Håkan R

    I gårdagens vetandets värld vilket handlade om LCHF-kost kontra fettsnåla dieter för typ-2 diabetiker, problematiserade reportern kring avsaknaden av breda långvariga studier inom området.
    Två proffesorer inom området vilka båda var motståndare till LCHF  fick frågan varför de inte kunde tänka sig att leda någon större jämförande studie inom området, då de mindre studier som finns visade på positiva erfarenheter av LCHF.
    Bägge föreföll totalt ointresserade den ena angav tidsbrist den andre att det var bättre att någon annan gjorde studien eftersom han tyckte det var oetiskt att medverka till något han inte trodde på.
    Bägge skälen kan i sig kanske anses acceptabla, men att det handlade mycket om prestige och motvilja mot att stöta sig
    med stora uppdragsgivare behöver nog ingen betvivla.

    Det som var uppfriskande var att inslaget kändes ärligt och ifrågasättande utan att lägga sig platt inför den rådande politiskt korrekta ordningen.
    Hoppas att SVT i fortsättningen kan visa samma öppna attityd även inför klimatvetenskapen.

  26. Håkan R

    Rättelse => 26
    skall vara Vetenskapens värld

  27. Helge

    Håkan #26
    Håller med dig 100%. Hade faktiskt fördomen att det skulle vara lika vinklat som vanligt till gagn för den korrekta politiska hållningen. Istället fick jag se ett väl balanserat reportage där tittaren slapp onödiga pekpinnar. Kan man kanske hoppas på att en mindre revolution har inträffat på redaktionen?!
    Hade slutat titta på programmet, men blev intresserad efter att läst om det på en blogg, ville se hur de tänkte vinkla kostrådsfrågan.

  28. BoE

    Håkan R

    Christian Berne, som i programmet fick gott om utrymme att uttala sig försiktigt positivt, var ju den av socialstyrelsen tillsatte expert som för några år sedan delvis friade ”Fett-doktorn” Annika D.

    Utan hans balanserade utlåtanden då, så hade man säkert ryckt av Annika läkarlegitimationen. (På högljudd inrådan av dietister och läkare).
    Jag minns att jag reagerade på slutstsen då: ”För patienter med så uttalade problem med felaktiga blodvärden, insulinresistens, övervikt och höga blodtryck, så kunde man faktiskt påvisa att sådan kost (LCHF) kunde försvaras utifrån evidens”.

    Min slutsats blev: Vad tusan … Skall man först nästan dö av den den av överheten påbjudna kosten och bli riktigt risig innan man  kan övergå till kost som till stor del löser problemen.

  29. Håkan R

    => BoE

    Jag reagerade på den ene professorns uttalande i intervjun vilken lät ungefär så här ”skall man börja rekommendera patienterna att äta mättade fetter är vi snart tillbaka på 60-talsnivå”.

    För mig kommer det som en total överraskning att diabetes, fetma och hjärt-kärlproblem skulle varit ett större problem på 60-talet än det är idag

  30. Göran Lysén

    Kommentar borttagen

  31. Göran Lysén

    Håkan R. Livet var bara rosenrött på 1960-talet, då tjejerna var unga och villiga och alla vackra! Så minns man, och folk var friska!

  32. Håkan R#
    Konsensus råder fortfarande i klimatfrågan i gammelmedia även SVT
    o TV4 bl.a.
    ALI.K.

  33. Även Texas med omgivningar har drabbats av 60 åriga Torkan,
    Kraftiga ’Heat spots’,med 60 åriga svängningar låter intressant.
    Vi får vänta med analyser av de återkommande värme ’spots’
    får sin förklaring,CO2 påverkan låter som ett skämt i dessa
    sammanhang.
    ALI.K.

  34. Hade en nära anhörig som gick på detta fettsnack på sjuttiotalet,
    började använda enbart vegetabiliska oljor i sin matlagning,var
    försiktig med allt fett,denne dog sedan i förtid,alldeles för tidigt,
    brodern som använde smör och som inte brydde sig om fettsnacket
    levde normalt långt liv (över 80+ några år till).
    Inget bevis,men ändå tänkvärt.
    ALI.K.

  35. Jan E

    Att en sådan man som Göran Lysén kunnat bli professor i folkrätt är en gåta. Krävs åtminstone inte ett minimum av omdöme och hyfs?

  36. Ampersand

    Det är klart att biljetterna i Malmö blir hutlöst dyra. Gore tar ju
    145 000$ för ett framträdande. Det ska löna sig att rädda världen! (Men det går ändå utför. 2007 tog han 175 000$) Dessutom kostar det naturligtvis att ha en limo stående på tomgång utanför samlingshallen under hela framträdandet.

    Läs den alltid läsvärda Donna Laframboise om Gore och hans uppoffringar för att rädda oss alla!
    http://nofrakkingconsensus.com/2011/09/12/al-gores-money-grubbing/

  37. L

    Finns väl inte en frisk person som betalar med egna pengar. Och vi skeptiker har inga som betalar för oss, så det blir bara troende i publiken…

  38. Corbyn mot Al Gore det vore nått det,Corbyn har förskastat hela
    AGW ,som’disasster and stupid’  science.
    ALI.K.

  39. Göran Lysén

    Jan E. post # 35. Varför inte utveckla saken?

  40. Håkan R

    Du skriver:

    ”För mig kommer det som en total överraskning att diabetes, fetma och hjärt-kärlproblem skulle varit ett större problem på 60-talet än det är idag”

    Nej det var det nog inte. Man kan kanske misstänka att dessa välfärdsproblem hänger i hop med våra alltmer stillasittande liv? Hur många människor behöver arbeta sig svettiga i dag?

  41. ThomasJ

    På tal om P. Corbyn:

    http://climaterealists.com/?id=8334

    Nedranns kul och i allra högsta grad välförtjänt!  😀 

    Mvh/TJ

  42. Ingemar B

    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3266659.ece

    Förutom detta, finns det ju naturligtvis MÅNGA andra mycket tunga skäl till att påskynda minskningen av vårt beroende av fossila ändliga tillgångar…

    Tittar in här ibland, är faktiskt fascinerade att beskåda diskussionen ni för…

  43. Ingemar Nordin

    Labbibia #40,

    Jag tror du har helt rätt om vårt stillasittande liv. Rimligen är vi biologiskt konstruerade, via evolutionen, för betydligt mer fysisk aktivitet. Platon hade en idé om att det var viktigt för både den kroppsliga och själsliga hälsan att idrotta. Men balansen mellan den själsliga och den fysiska aktiviteten är viktig. Inte för mycket, eller för lite av någotdera Jag försöker tänka på det – ibland 🙂

  44. ThomasJ

    Tja, varför den 14 september…?

    http://blog.heartland.org/2011/09/heartland-institute-counters-al-gores-24-hours-of-reality-climate-panic/

    Mvh/TJ

  45. Lena.

    någon busar tydligen rejält med Al Gore eftersom kurvan över isutbredning i Arktis rusar i höjden just nu…

    Är det Universum som satt onda ögat på herr Gore, eller är det extra kallt där uppe i norr, eller är det kanske resterna av Katia som dragit isär isen så att större yta täcks med minst 15% is?

    Här har det i alla fall blåst kalla vindar från norr en tid nu i lågtryckets spår.

  46. Lena Krantz

    Uffeb #45

    Jag har sett det, lite kul faktiskt!

    😉