Trygghet, verklig eller inbillad

Innan jag skrev detta inlägg såg jag, äntligen, Michael Moores mycket sevärda film Planet of the Humans, som jag inte har för avsikt att kommentera i någon större utsträckning. Jag kan dock inte låta bli att nämna vad jag kom att tänka på när jag såg Al Gore. Jag blev nämligen påmind om vad jag tänkte på under ett år i Afrika. I början av min vistelse där trodde jag att de farligaste politikerna är de som tror på sin egen politik. (Det handlade vanligen om marxister.) Men när jag skulle åka hem hade jag ändrat mig – de allra farligaste är de som inte längre tror på den politik de för. (Då är det bara makten och önskan att berika sig själva som driver dem.)

Med detta skrivet kan jag nu övergå till dagens inlägg, och jag påminner mig om hur min hustru skriver psalmer – först vacker naturlyrik och på näst sista raden nämns Gud eller Jesus. I varje inlägg på KU, oavsett vad huvudinnehållet, är måste någonting om väder, klimat eller klimatpolitik komma in i sista eller näst sista stycket.

Jag har länge tyckt att klimat inte är ett ämne som passar för en blogg. Bloggar och internet är ju snabba medier medan klimatet, enligt min mening ändras med ungefär en 10 000-del per dag. (Om klimat är medelvärde av 30 års väder så bör man varje dag byta ut samma datums väder för 30 år sedan mot dagens väder, och eftersom det är drygt 10 000 dagar på 30 år så blir det en 10 000-del.)

Därför är det ju tur att vi inte är motståndare till klimatet utan bara till klimatpolitiken, och den är ju i allra högsta grad föränderlig. Just dessa dagar liknar annars ingenting som någon av oss upplevt tidigare.

Jag brukar visserligen skryta med att jag blivit bombad av både engelsmän och ryssar under andra världskriget, men även om det kallades ett världskrig så fanns det då länder som knappast berördes av det. Nu är vi mer än 7 miljarder människor som alla är utsatta för samma blandning av ett virus och en absurd maktutövning.

Ingen vet vad som kommer att hända eller hur eller ens om det slutar. Just nu känner jag mig som pensionär priviligierad och (ganska) trygg. Jag får inte betalt för vad jag gör, inte ens för att skriva på KU, utan jag får betalt för vad jag gjorde och fick betalt för i 46 år.

Jag tror att det är många som liksom jag känner sig ganska trygga. Visserligen är några livrädda för att bli smittade, men många känner sig trygga i att staten, kommunen, landstinget (regionen heter det visst numera) eller ett bra företag kommer att fortsätta att betala ut lön under överskådlig tid.

Men som jag skrivit några gånger här på bloggen – alla är rädda, även de som känner sig trygga för egen del. Ännu har inte världsekonomin kraschat och inte heller ekonomierna, såvitt jag vet, i något stort och viktigt land. Länder som haft det som på nysvenska heter lock-down, börjar släppa ut sina undersåtar – ja, det är ju det vi blivit allihop – på gatorna och släpper in dem på krogar och i affärer.

Ett bekymmer är att det är en bransch som faktiskt har kraschat, nämligen resebranschen. I länder där turisterna varit en viktig inkomstkälla är det ingen som vet vad som kan eller bör göras. Ska man öppna gränserna och hoppas på att det kommer turister, varav en del kommer att medföra smitta, eller ska man låta hela turistnäringen kollapsa.

Förmodligen kommer ingenting att hjälpa, även om man öppnar gränserna vågar turisterna inte resa. De inhemska turisterna blir visserligen välkomna men de kommer inte att räcka för att rädda situationen.

Sedan har vi matproduktionen, där vissa delar är beroende av att det finns länder så fattiga att tre månaders jordbruksarbete i ett rikt land räcker för att försörja en familj i ett år. Nu får de som brukat komma för att arbeta inte resa och kanske blir grödorna kvar på åkrarna. Maten kan komma att bli rejält mycket dyrare. Var och när kommer de första hungerkravallerna?

En icke försumbar risk är att medier, inklusive alternativmedia på nätet, skrämt upp mänskligheten till den grad att när makthavarna sent omsider försöker att få fart på ekonomierna så kanske de upptäcker att deras undersåtar inte vågar ta chansen. Jag anar att den verkliga chocken kan bli att de upptäcker att de inte har några medel att få människor att sätta igång igen.

Som jag ser det så kan den verkliga krisen komma i höst om världsekonomin inte kommer igång och det visar sig att världens alla statsskulder överstiger det samlade värdet av alla tillgångar. Då kan det bli en hyperinflation som ruinerar oss alla (eller åtminstone nästan alla).

En grupp, som med all rätt, är oroliga, är planeträddarna, eller som vi klimatrealister ibland kallar dem, klimatalarmisterna. De försöker göra sig hörda och försöker alltmer desperat kräva att de pengar som staterna satsar för att få igång ekonomierna ska satsas på olönsamma s.k. klimatinvesteringar. Jag tror, och hoppas naturligtvis, att de kommer att misslyckas med det, men jag vill samtidigt varna alla klimatrealister – motståndarna är välorganiserade (som vänstern sa på 70-talet)!

Jag vill avsluta med ännu ett sånt där idiotiskt visdomsord

när man säger att det kan inte bli värre så är det fel – det kan alltid bli värre.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ulf

    Det blir svårt att flyga om man inte ens får köra bil två timmar ifrån hemmet.
    Efter att man ifrån centralt håll tyckte det var en bra ide att köra melodifestivalen med 30.000 deltagare den 7 mars, har man nu totalvänt. Det verkar som Sverige nu ställer sig sist i kön med bl a reseförbud inom landet. Man har tappat självförtroendet efter det höga antalet döda i Stockholm med omnejd.
    Samtidigt har vi som konstaterats sett att Skåne klarat sig väldigt mycket bättre för samtidigt med melodifestivalen infördes besöksförbud i äldreboenden och Staffanstorp införde alla de åtgärder vi lever med idag, typ jobba hemma. Resten av Skåne följde snabbt efter. Långt före mellansverige. Resultatet talar för sig självt. Jag är nu rädd att det tappade självförtroendet gör att Sverige tappar mark, nu när omvärlden snabbt öppnar. De företag som blir sist ut kommer obönhörligen tappa marknadsandelar och det får inte bli de svenska så här gäller det att inte tappa.
    Politiker i andra länder kommer inte kunna införa lock down igen då blir det revolution. Pandoras ask. Dessa länder har bara en väg att gå och det är framåt. Allt fler inser att viruset inte är problemet utan det är de vansinniga åtgärderna. Nu finns det dessutom exempel på att det fungerar utan lock down. Inget politiker i Europa vill prata högt om det, men de vet. Att då dra igång en ny lock down är politiskt självmord. Sverige däremot har inte haft någon. Här kan restriktioner dröja kvar, pga dåligt självförtroende, utan protester, vilket kan ställa till med stora ekonomiska problem.

  2. Lasse

    Tack Sten K
    Bombad av både Engelsmän och Ryssar-kan det förklaras närmare?
    Det föll ju bomber lite här och där .
    Dagens situation är relativt bekymmersfri för oss med arbetslivet bakom oss. Tom maten finns i överflöd även om hälsan riskeras när den skall tas hem. Hörde att en Papaya testats positivt 😉
    I dag skall vi även få lyssna på lite klimathistoria från 1600 talets början:
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7475863

    Transporter gör liknande svältkatastrofer mindre troliga. De flesta transporter sker med hjälp av fossil energi.
    Då var det kallt på grund av ett vulkanutbrott med utsläpp i atmosfären.
    Tänk om kunskapen kunde förmedlas om att värmen kan bero på minskade utsläpp och ökande solljus.

  3. Håkan Bergman

    Resebranschen och turismen blir en svår nöt, inte minst för EU. Turistnäringen i och runt Medelhavet kan omöjligt börja återhämta sig om inte flyget kan återstartas och priserna hållas fortsatt låga. Löser vi inte det så lär EU få problem, bygget kommer att rasa ihop som ett korthus vilket väl är lika så bra, vi får bara hoppas att det går fredligt till den här gången.

  4. Lasse

    Vill vi veta vad våra virtuella varor verkar visa?
    https://covid19-projections.com/

    Viljan verkar visa var viruset varit ,verkan, vidare vad vi vådligen vill visualisera.

  5. Dan

    Jag återvänder till min käpphäst plastpåseskatten. Kan man tänka sig att miljöpartisterna tog i för mycket? Jag menar en kallare maj är väl svår att minnas.
    Man kanske kunde moderera skatten lite allt efter temperaturen så vi kan få en riktigt varm och fin sommar?
    Jag skulle tro att en halvering till att börja med skulle kunna höja medeltemperaturen med 3-4 grader kanske. Man får prova sig fram.
    Ja miljöpartiet de är fiffiga, de. De kan nog ta fram ett matematiskt uttryck för sambandet plastpåseskatt och lufttemperatur.

  6. Sten I

    #5 Dan: Var på systembolaget och tog en plastkasse och la på disken. Kassörskan upplyste mig då att den kostade 6 kronor! Men dom hade ställt upp mängder med tomma kartonger utanför kassorna och ville jag kunde jag ta en sådan tom kartong istället. Tackade för hennes vänlighet om upplysningen och tog en kartong. Om det var skatt MP var ute efter så har dom skjutit sig i foten 🙂

  7. MatsL

    Ja, Det är svårt att sia, och särskilt svårt är det att sia om vad som kommer att hända i framtiden. Men, erfarenheter visar att där det uppstår en lucka, där skapas en möjlighet. När en biotop försvinner så kommer en annan och tar den lediga platsen och där en industri försvinner där kommer andra industrier att växa fram. Så jag är full av förtröstan (och trygghet) att samhället inte kommer att dö ut av detta, utan möjligtvis bara förändras, något litet.
    Och när jag ändå nu kommit in på området ”död”. Vad gäller de dödsfall som räknas upp i svensk media varje dag kl 14:00 så är det en fråga om vilka som är covid-verkliga och vilka som är covid-skenbara. Det kan vi inte veta idag, men vi kan ju naturligtvis sia om det, som det görs i länken i #4. Jag tror dock att det är först vid den här tiden nästa år som vi vet om det här var en dödlig pandemi eller inte. Då kommer vi att ha dödstalen för 2020 som vi kan jämföra med dödstalen för tidigare år och först då kommer vi att se om vi har någon nämnvärd överdödlighet eller inte. Så fram till dess kommer jag att känna mej trygg (om jag får leva).
    Jag tittade, för övrigt, på dessa siffror för Italien för några veckor sedan och då syntes det knappt en krusning i dödlighetskurvan för dom, men då kanske det var för tidigt och statistiken kanske inte hade hunnit uppdateras…

  8. Ingemar Nordin

    Man undrar lite hur turismen kommer att utveckla sig i sommar. Kommer alla dessa tusentals svenskar som brukar resa utomlands att stanna hemma och ersätta den utländska?

    För de som har en inkomst så innebär det faktum att vi reser mindre, äter mindre på restaurang, inte går på bio och teatrar etc att det blir en massa pengar ”över” i familjeekonomin. Själv passar jag på att konsumera så mycket som möjligt av andra saker såsom kläder, trädgårdsredskap, växter, en ny cykel. Därtill hyr jag in hantverkare som får fixa sådant som aldrig annars blivit av och som jag börjar bli för trött i kroppen för att fixa själv.

    Om många gör som jag (och det finns tecken på det) så innebär det ett förändrat konsumtionsmönster; bort från vissa näringar och till ett uppsving för andra. Det skall bli intressant att se vad detta innebär på ett makroplan med arbetsmarknad och produktion.

    Risken är förstås att alltför många känner en stor otrygghet och föredrar att spara.

  9. Rolf Mellberg

    #6 Sten

    Jag var på systemet igår för att köpa öl. Jag brukar köpa ca dussinet men nu blev det en hel platta. (Lätt att bära utan påsar) Jag upplyste kassörskan att nya skatten stimulerar konsumtionen, har man mer hemma så ökar konsumtionen. Jag bad henne att uppmana sin chef att vidarebefordra budskapet till politikerna.

  10. Ulf

    Heder åt danskarna som erkänner att nedstängningen hade mycket liten effekt. Högst troligt likadant i resten av Norden.
    https://www.expressen.se/kvallsposten/effekterna-av-den-danska-strategin-har-overdrivits/

  11. Ulf

    Svar 9

    Kreativiteten på området är nog stor. Jag sa till kassörskan att jag gått över till boxvin för att slippa plastpåse till flaskorna. Boxvin har tidigare visat sig öka konsumtionen av alkohol. Många är rätt trista , men det finns rätt hyggligt vin på box också, speciellt vitt och rose, rött lite mer sällsynt. Och man slipper både plastpåse och glaskross.

  12. Lars Cornell

    # Rolf. Akta dig, ge dem ej lillfingret.
    Nuvarande skatt 1000 påsar * 6:- = 6 000:-
    Ny skatt:
    333 påsar * 3:- = 1 000:- vid dåligt väder
    333 påsar * 6:- = 2 000:- normalväder
    333 påsar * 12:- = 4 000:- när solen skiner
    Summa 7 000:-
    Simsalabim har man fått in mer skatt utan att någon ens märkt det. Det är det som är ”Systemet”.

  13. Håkan Bergman

    Det går att få ner behovet av förpackningar till noll och samtidigt helt eliminera smittrisken. Man installerar tappkranar i våra bostäder, en för starksprit, en för öl, en för rött, en för vitt och en för alkoholfritt. Ett alternativ kan, om ovanstående ses som för radikalt, vara att höja alkoholhalten i varorna.

  14. Lasse

    #12 Lars C
    Det är värre än så Lars. Vädret ändras så skatten ökar!
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143989.1548428766!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg

    Lyssnade på SR om klimatförändringen efter vulkanen (#2) Aerosoler (SO2) kylde.
    Tipsade redaktionen om att om en SO2 ökning ger kyla så bör en minskning ge värme och mer soltimmar-se ovan!

  15. Lasse #2

    Jag fyller 80 i sommar, så att jag föddes 1940. Då var min pappa antagen till en bliven karriär vid UD. Hans första utlandsplacering var vid det då fortfarande öppna svenska konsulatet i Hamburg. Innan de lämnade Hamburg ungefär vid nyår hade engelsmännen börjat bomba Haamburg. Det föll en bomb i vårt kvarter.
    1944 var pappa stationerad i Helsingfors och i februari 44 började ryssarna bomba Helsingfors. Mitt tidigaste minne är att ha suttit i min pappas knä i ett skyddsrum.

  16. tty

    ”Heder åt danskarna som erkänner att nedstängningen hade mycket liten effekt. Högst troligt likadant i resten av Norden.”

    Döda i Danmark 551 (95 per miljon)
    Döda i Norge 233 (43 per miljon)
    Döda i Finland 301 (54 per miljon)
    Döda på Island 10 (29 per miljon)
    Döda i Sverige 3743 (371 per miljon)

    Döda idag:
    Danmark 3
    Norge 0
    Finland 1
    Island 0
    Sverige 45

    Nya fall idag:

    Danmark: 76
    Norge: 7
    Finland: 19
    Island: 0
    Sverige: 422

    ”mycket liten effekt”?

  17. Dan

    S-partiet vill att det här ska bli en stor och kostsam epidemi, för då kan man nämligen höja skatterna igen.
    Man lär börja med fastighetsskatten.
    TTY:s siffror är nog inte en slump.

  18. foliehatt

    Verkligheten tillmäts allt mindre relevans numer. Kartor och teoretiska representationer är det som gäller.
    Lite otur har dock MPs klimatpolitiker i Huvudstaden när hon trumpetar ut att destruktiva värmböljor á la 2018 – ofta – är den nya framtiden – samtidigt som vi har den kallaste våren på många, många decennier.
    https://www.dn.se/sthlm/stockholm-far-allt-langre-varmeboljor/
    Till råga på allt så heter MP-megafonen Luhr i efternamn. Faan trot.

  19. Benny

    Möjligt att nedstängningen inte var allenarådande för Danmarks förhållandevis låga antal dödsfall av corona! Men i Danmark fungerar äldrevården och sjukvården fortfarande bra till skillnad från Sverige där sjukvården och äldrevården redan kollapsat innan corona! Sveriges höga dödstal är bara ett symptom på ett land i förfall på de flesta områden som rättssystemet, vård och omsorg, sjukvård, skola, ekonomin, den vansinniga invandringspolitiken, hela det politiska systemet som avskaffat demokratin m.m Och Norge och Finland har klarat sig än bättre än Danmark från coronas härjningar!

  20. Daniel Wiklund

    Miljöpartisterna har makten trots att dom knappt märks i opnionsundersökningarna. Nu då vi plågas av hur varmt det ska bli om 80 år så är det bra att redan nu kunna söka svalka under träd, det blir nio grader kallare då. Och inte tio grader. Årets ”varma” vår verkar ha varit negativt för miljöpartisternas neuroner.

  21. Per I

    Jag tror det här viruset blir en parentes, ett hack i kurvan. Jag är förresten säker. Snart är allt igång igen och önskan att komma tillbaka till det som var gör att vi eldar mer CO2 än nånsin.

  22. Per I

    Köp aktier nu när det är billigt.

  23. Ulf

    Svar 16

    Läs artikeln istället så får du förklaringen.
    För övrigt har region Skåne haft färre dödsfall per capita än Danmark utan att stänga ner. Viruset går uppenbarligen att hantera utan nedstängning, med lite mer resolut ledarskap.

  24. Christer Eriksson

    Jaha nu har Aftonbladets nyhetschef blivit klimatexpert.Har skrivit en bok om att nu är det kört.Finns ingen återvändo.Har läst tusentas rapporter. Hans slutsats är klar,jorden går inte att rädda.Dessa självutnämnda sk klimatexperter,jag blir så trött.
    Det vill till att håla liv i klimathotet.
    Börjar verka desperata.
    Nyhetschef som klimatexpert.
    Vad blir det härnäst,fotbollskommentator som matlagningsexpert.
    Ett nytt lågvattenmärke av Aftonbladet.

  25. Blanda inte ihop planeträddarna är BÅDE klimatrealister och klimatalarmister! Planeträddare är för ekologisk hållbarhet, nedväxt av population och konsumtion, beredskap, asteroidforskning, men vet ingenting om framtida klimat, enbart att både varmare och kallare klimat är fullt möjligt, inkl. flera år utan somrar, den berömda snöbollsjorden och eocen-temperaturer.

    Jag hoppas som planeträddare enbart på att sekteristiskt/ekonomistiskt gruppolariserat käbbel skall tystna och att alla får ett vetenskapligt evident fokus på det som är viktigt istället.

    Jag vill INTE avsluta med ett idiotiskt negativt visdomsord. Varför inte? -Jo. Eftersom positivitet och konstruktivitet är resultatet av rätt mental aktivitet. Fråga vilken psykolog som helst!

  26. Lasse

    #15 Sten K -Tack för förklaringen.
    Antalet döda i coronaviruset är tyvärr en dags -siffra, vi vet inte helt hur det slutar.
    tty väljer att jämföra i Norden, inom EU är vi inte värst.
    Men tydligen går Filippinerna med plus. Brist på skydd ger Baby boom.
    837 döda där och en boom på 400 000 nya medborgare enligt SR.
    Det finns skäl att studera olika länders reaktion på viruset. WHO har en uppgift.

    Medias ensidiga bild av klimatet förhindrar dem att hålla sig kvar i Sverige där snön inte börjat smälta i norr, men de fann ett värmerekord i Europa.

  27. Ulf

    Svar 16 tty

    Däremot talar siffrorna i region Skåne för att de övriga nordiska länderna inte alls hamnar på samma dödstal som Mellansverige när de öppnar upp. Är de välorganiserade i sitt öppnande, så bör de hamna snarare ungefär som region Skåne.

  28. Mats Rosengren

    #16 tty
    Man skall inte tro på statistiken över antalet ”coronadöda”. Olika ”policies” används i olika länder!
    1
    När en läkare skall skriva en dödsattest för en äldre sjuklig person blir valet av ”dödsorsak” oftast rätt godtyckligt! På många håll gäller väl policien att skriva ”Covid 19” när det alternativet är möjligt! Alltså ”död med eller pga av Corona”?
    2
    Det har dock i mellantiden sipprat ut att Corona PCR testen är rätt otillförlitlig med ett stort bias för ”felaktigt positivt utslag”

    Mer relevant är att se på en eventuell överdödlighet! Totala antalet dödsfall under perioden 1.1 – 15.4 i Sverige under de sista 6 åren var:

    Första kolumnen anger totala antalet avlidna, andra kolumnen anger antalet avlidna över 65, tredje kolumnen anger antalet avlidna över 80

    År Totalt Över 65 Över 80
    2020 29135 26250 17962
    2019 26604 23832 16137
    2018 29984 26975 18569
    2017 28822 25873 18065
    2016 24811 16906 16906
    2015 29220 25959 18122

    Slutsats:
    Vi har inte i någon av dessa kategorier haft någon överdödlighet överhuvudtaget detta år! Och absolut inga ”3000 extra dödsfall” vilket vore statistiskt signikant! Däremot ser man ”handskriften” av ”influensa-åren” 2017, 2018 rätt tydligt!

  29. Eilif Hensvold

    Hej #7,10,21,28. Jag kommer av nån underlig anledning att tänka på Tage Danielssons monolog om saker som hänt men kanske ändå inte hänt. https://www.youtube.com/watch?v=-RpUlDtANyg Här finns mera retorik att hämta!

  30. Ulf

    Svar 29

    Tänk igen, det kanske går bättre den här gången, man vet aldrig.

  31. Mats Rosengren

    #28 Ego
    Jag har under dagen processerat nya data från SCB där också andra halvan av april är innehållen. Faktum är att den svenska dödlighet under denna senare halva av april verkligen var rätt hög!
    Tabellen för perioden 1.1 – 30.4 i Sverige under de sista 6 åren är:
    År Totalt Över 65 Över 80
    2020 34109 30775 21088
    2019 30224 27070 18360
    2018 33554 30157 20702
    2017 32618 29269 20390
    2016 31390 27847 18961
    2015 33017 29296 20366
    I kategorin ”över 80” dog alltså 3126 person under andra halvan av april! 2020 kan nu likställas med ett STARKT influensa år, starkare än 2017 och 2018! Detta är alltså Coronas ”fingeravtryck”!

  32. Thorleif

    Jag har sett statistik från USA där smittan i början av året toppades med influens typ B, därefter en topp av typ A och sist under april med Sars-Cov-2. Det finns trots allt seriösa läkare och virologer som söker kunskap.

    Sjukhusen i USA får federal ersättning för varje diagnosticerat fall av Covid-19. Inte för influensa typ A eller B. De får även en särskild ersättning för varje repiratorbädd som desutom riskerar att döda patienten.
    WHO rekommenderar Covid-19 diagnos när man inte har exakta tester. Sars-Cov-2-viruset är såvitt jag vet ännu inte helt isolerat (definierat) testmässigt. Testerna som baserats på PCR-tekniken kan ge oerhört många ”false positives”. Och gör det ännu mer för varje iteration. Man får helt enkelt de svar man söker. Uppfinnaren av testet är en av de största kritikerna till hur testet används.

    Att lyssna på vår upphakade FHM varje dag har varit bortkastad tid kunskapsmässigt. När man påstår något är man sällan villiga att ens i efterhand redovisa sin kunskapsbas mera i detalj. Regeringen skjuter i vanlig ordning upp en objektiv undersökning tills medborgare och andra kritiker fått annat att tänka på, dvs till dammet har lagt sig.

  33. Mats Rosengren

    #31 Ego
    Här kan man läsa:
    ”Die Sterblichkeit in Deutschland lag Mitte April leicht über dem Durchschnitt. Das geht aus einem aktuellen Bericht des Statistischen Bundesamts hervor. Anders war die Lage hingegen in Frankreich, Schweden und Italien.”

    Vad gäller Tyskland så bekräftas att förhållandena där är desamma som de jag påvisar ovan för Sverige! Utsagan om ”Schweden” är däremot falsk! Går man in i texten ser man att de förväxlar Sverige och Stockholm! Om det sedan ens stämmer för Stockholm kan man fråga sig! Om jag får tid och lust kollar jag det! Jag såg att data relaterade till regionala dödstal är tillgängliga på SCB

    https://www.spektrum.de/news/uebersterblichkeit-vergleichsweise-gering/1735480?utm_source=pocket-newtab-global-de-DE