Foto: Expressen, Tommy Pedersen
Som vanligt drabbas järnvägarna av diverse fel mitt i en resehelg. Nedrivna elledningar och pågående strejker förvärrar plågan för dem som väljer det gröna, kollektiva transportmedlet per preference.
Men jag antar att det är detta som vi måste vänja oss vid när riksdagens partier mer eller mindre samfällt vill avveckla all fossil förbränning inom en snar framtid. Partierna slåss om vem som kan vara mest militant i att snabbt få ned utsläppen av koldioxidproduktion. Det skall sparas, inte bara på fossila bränslen som bensin och diesel, utan också på elen. Elen behandlas på samma sätt som utrotningshotade arter och metaller. I den Malthusianska världsbild som råder så är allt ändligt och hotar att ta slut. Därför är det så viktigt att spara på all energi och allt resande har jag förstått.
Häromdagen var det stor klimatdebatt i riksdagen. Det var skrämmande att höra på vilken erbarmlig kunskapsnivå, både vad gäller klimatet och energin, som de flesta riksdagsledamöter låg på. De lever helt isolerade i sin egen media-politiska bubbla där de litar mer på vad som sägs i public service och på sina ”vetenskapliga” rådgivare än vad den vetenskapliga världen säger om energiförsörjning och klimat:
http://www.svtplay.se/video/2069939/svt-forum
eller http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Ovriga-debatter/Aktuella-debatter/Aktuell-debatt/?did=H1C120140605ad
eller http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Ovriga-debatter/Aktuella-debatter/Aktuell-debatt/?did=H1C120140605ad#pos=1988
Den enda ljusglimten var Josef Franssons inlägg i debatten (kl. 12.34) som i stort sett bestod i att han helt enkelt citerade Lennart Bengtsson i dennes intervju i Dagens Industri.
Men som sagt, med den svenska inriktningen på att vi skall få ned den fossila bränsleförbrukningen till varje pris så kommer vi i framtiden att helt få förlita oss på kollektiva färdmedel som tåg. Idag är jag i Oslo, eller rättare sagt på hemresa därifrån. Tur att vi tog bilen. Enkelt och pålitligt.
Ingemar Nordin

Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Jag har länge tyckt att gröna och vänster lägger hela tyngdpunkten på att ”fördela” istället för att underhålla och utveckla. Statiskt kontra dynamiskt tänkande.
Ganska självklart. För vilken roll kan vänstern spela om vi istället fokuserar på skapandet utvecklingen och förvaltning? Impotensen blir synlig.
Den här videon är tyvärr inte tillgänglig
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Ovriga-debatter/Aktuella-debatter/Aktuell-debatt/?did=H1C120140605ad
Sidan kan inte hittas
Det var tydligen för heta sidor så de verkar ha stängts ned.
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Ovriga-debatter/Aktuella-debatter/Aktuell-debatt/?did=H1C120140605ad
Länkarna är helt olika
Din fungerande länk börjar
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter%E2%80%93beslut/
Den felaktiga börjar
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/
Nåt konstigt har det varit med de länkar som tidigare lagts ut. Ingen av dom har funkat för mig. Den i din #4 funkar dock än så länge. Jag måste säga att insikten i klimatfrågan är skrämmande med undantag av SD.
att spara elen i.
http://www.tjust.com/vit/2014/Riksdagsdebatt20140605.rtf
.
Följande dokument har nu uppdaterats.
http://www.tjust.com/vit/2014/myter.pdf
.
http://www.tjust.com/vit/2014/Riksdag20140605kommentar.rtf
Jag har uppdaterat inlägget med den senaste länken. Vi får väl se hur länge den varar…
På vägen hem från Oslo idag så letade jag och hustrun förtvivlat efter något hörvärt på radion. På P1 så var det ännu ett av alla dessa socialreportage; ”mäns våld mot kvinnor”. Tydligen så har P1 haft detta som tema hela veckan. Säkert behjärtansvärt, men efter 5 minuter vred vi över till P2; finskspråkigt program. P3: en massa flabbande tonåringar – byt! P4: sport.
Suck. Och sådant betalar vi alltså licenspengar för. Det slutade med att vi lyssnade på någon av de kommersiella kanalernas musik-dunka-dunka och vred ned ljudet till behaglig bakgrund för vår inbördes konversation. (OK, det var en repris på Vetenskap Historia som var bra.)
Men det var egentligen inte det som jag ville säga On Topic. På nyheterna sas det att tågstrejken i södra Sverige pågick fortfarande och att det var problem för tågresenärerna. Bussbolagen gick desto bättre. Men en undersökning visar att allt färre vågar lita på tåget numera. Och ”risken” är att alltfler tar bilen istället – usch och fy!
Under 80-talet installerades el element i de flesta nybyggda villor o hyreshus, eftersom man redan då hade miljön o utsläpp som motivering till detta -och icke att förglömma- den sinande oljereserven!
Sedan hände något. Att värma hus med el blev helt förkastligt, ur bland annat miljöperspektiv. Någon som mins?
Idag är det något annorlunda,(utom det där med att värma hus med el) det har blivit ”klimatsmart” att köra bilar med el som bränsle. Hur går den ekvationen ihop? Jag bara undrar.
Elen har dessutom blivit många gånger dyrare sedan 1980-talet. När monopolet släpptes, betalade jag 15 öre/ kW timme till elleverantören. Idag ligger det på 60 öre….
Nä, det enda som tar slut på riktigt är pengar. Så jag spenderar de jag har så fort jag kan innan de hinner ta slut igen.
På 70-talet fick man bidrag av staten om man slängde ut oljepannan och monterade direktvärmande el. Även i nybyggda hus fick man bidrag för elvärme, tror det var 16.000 kr…
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H101MJU20
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201314/MJU20/
Sen vore det bra om vi slutade andas också; syret kan ta slut, för att inte tala om att vi andas ut koldioxid. Om ett par år blir det obligatoriskt att ha en yuccapalm i ryggsäck när man går ut, för att klimatkompensera utandningen.
Järnväg är omodernt. Bittert för tågälskarna, men transportnyttan dividerat med infrastruktur-kostnaderna blir ett för litet tal. Bara de som har en oändlig mängd av andras skattekronor i sin budget har råd med kostnaderna att transportera på räls.
Järnväg fungerar bäst som matartrafik från sovstäderna, dvs lokalt. Ironiskt nog var järnvägen rationell och progressiv på den tiden vi använde ånglok; då användes 6.5% av utvecklad energi till att tåget rörde sig, resten värmde kråkorna. Elektrifieringen och järnvägsdöden är nästan jämngammal.
På SJ’s hemsida kan man läsa ”En hållbar resa är mer än bara grön”, trams SJAB ska ta tag i verksamheten och affärsiden, man får hoppas att dom har en sån, först, nu har SJAB tillsammans med Trafikverket på ett par veckor lyckats övertyga hundratals pendlare att tåget inte går att lita på.