Sverige som råvarukoloni

Ystads allehand
Sverige är, med några C-märkta ministrars och LRF:s entusiastiska stöd, på god väg att bli en ”råvarukoloni för el” att utnyttjas främst av de länder i Europa, som när Sverige för 50 år sedan valde att satsa på kärnkraft, i stället valde den billigare smutsiga kolkraften för sin elförsörjning. Nu skall Sveriges unikt orörda natur, utsättas för rovdrift för att tillhandahålla ”förnyelsebar el”, för att rädda de andra ländernas klimatåtaganden i EU. ”Det tredje benet” är ett rejält krokben för Sverige!
Ny artikel av Björn Törnvall och undertecknad som nu börjar publiceras i landsortspressen. Först ut är Ystads Allehanda och Arbetarbladet (Gävle)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Först ska man alltså skrämma bort folk och fä med vindkraftverk, sen ta död på ännu fler vackra vattendrag, som Ammerån. Tror någon att ett gammalt regalskepp ska räcka för att locka turister till Sverige i framtiden…
   
  Såg också Fridolin oja sig över Kärnkraften på Aktuellt, han tycker världens olja ska ersättas med biogas. Undrar om han räknat fram vad som krävs för det? Gröna jobb låter ju trevligt, men dom är väl inte gratis?

 2. AOH

  L # 1
  ……. Såg också Fridolin oja sig över Kärnkraften på Aktuellt, han tycker världens olja ska ersättas med biogas. …..
  Samtidigt skriver DN 09.01.2011 ” Energibolaget Jämtkraft vill importera fartygslaster med träflis fran Liberia eller Kanada till fjärrvärmeverket.
  Bolaget hänvisar till rekorddyrt biobränsle pa hemmaplan. …. Samtidigt går långa tåg med flis från Jämtland till Mälardalen.
  Men dessa drivs ju inte av biogas utan förhoppningsvis av ”ren” elström ( vindkraft e.t.c. ) Hi Hi

 3. L

  AOH, förr tyckte jag att Fridolin gjorde ett sansat intryck, men i Aktuellt gick han på som om han vore dopad med miljöfloskler.

 4. L

  Sorry, det var inte i Aktuellt, utan i ”Sverker Rakt på”. Sverker var för övrigt ovanligt bra och just rakt på, bland annat med frågor om bensinskatten som Fridolin inte ville svara på…

 5. Fridolin är den apostel vi får höra av alltmer som tongivande i MP partiet
  Personskiften inom partiet.troligen ett språkrör framöver för MP.
  ALI.K.

 6. Pia

  I Ystadsbladet och i Arbetarbladet (Gävle) påstår en kommentator, att flera danska kolkraftverk lagts ner eller kommer att läggas ner.
  Jag finner inget stöd för detta på nätet (Wikipedia och Dong Energy).
  Förekommer i Sverige i vindkraftsfrågan avsiktlig vilseledande information i syfte att påverka opinionen?

 7. Dan

  Pia #6:
  Nu var du allt bra ironisk, va?

 8. Strictly Norrland

  Rättning, Johnny:

  Norrland
  är på väg att bli en råvarukoloni för el!
  😉

 9. ThomasJ

  Enligt (obekräftad) uppgift ska den s.k. ’energiministern’ i landet lagom ha tillsatt en ’utredning’ med syftet att UNDERORDNA (!) vattenkraft-produktionen dito vindkraft. Dvs. ett ’byte’ av identiska ’varor’ (elektroner), den ena á 5 öre/KWh (H2O) med den andra á 90-145 öre/KWh. Man baxnar!
  Var är Svenskt Näringsliv och alla övriga organisationer som ’ska’ vara stödjande näringsliv etc.??? Upp på banan för böfvelen! Idag!
  Mvh/TJ
  PS: Pia #6: DK utökar sin kolbaserade elproduktion, liksom även Tyskland gör. //DS

 10. Bertel

  Thomas # 9
  Danskarna och Tyskarna är inte dumma, de köper billig vattenkraft från Sverige under sommare(vilket vi borde spara till vintern) och säljer dyr kolkraft till oss när kylan slår till.
  Benämningen Die dummen Schweden är inte helt fel när det gäller vår energipolitik och det är vi konsumenter i Sverige som betalar kalaset.
  Ps. Sista elräkningen var ingen rolig läsning.Ds
     

 11. Jan-Erik S.

  Bertel #10:
  Mitt i prick!

 12. Håkan R

  Ibland vet man inte om man skall skratta eller gråta, som när man läser Fortums vinstvarning för fjärde kvartalet 2010.
  El-oligopolet har tydligen lyckats över förväntan med att pressa upp elpriserna, vilket inneburit att ”stackars” Fortum prissäkrat en stor del av sin elproduktion till ett för lågt pris. Dess terminskontrakt har därmed sjunkit i värde och tvingat fram vinstvarningen.

 13. Bertel

  Strictly Norrland # 8
  Om vi tar siktet lite längre i framtiden och antar att vår elproduktion blir dyr(pga sk grön el, där vindkraften ingår) så berörs hela norrlands förädlingsindustri(som är oehört elintensiv).
  Sannoligheten att denna industri förflyttar sig utanför Sveriges gränser kan bli verklighet och liten fingervisning har vi fått under vintern när flertalet industrier(i hela Sverige) har stoppat produktionen och istället sålt sitt el(de som har haft terminskontrakt(i förväg bestämd mängd el till i förväg bestämd pris) för detta har varit mer lönsamt, isf att producera varor/förädla råvaror.
  Att tillverknings/förädlingsindustrier säljer delar av sina terminskontrakt på el isf att driva deras egentliga verksamhet är för mig illavrslande, dvs norrland(Sverige) kan bli råvarukoloni(ej enbart på el).
    
          

 14. Jan-Erik S.

  Bertel #13:
  Eller så får vi i Norrland köpa kärnkraftsel från Finland.

 15. Bertel

  Jan-Erik S.
  Ett sannolikt framtidcenario, ifall vi ser till att överföringskapasitet(elkablar)ombesörjs och att Finland i framtiden har elöverskott(ej självklart) samt att priset inte fluktuerar våldsamt under vintrarna.
  Tung industri behöver minst 20 år,s framförhållning innan man tar beslut om investeringar och när det gäller el, är säkerställande av elförsörjning under denna tidsperiod ett måste och därefter tar man ställning till prisutvecklingen och utan nya investeringar, inga industrier i framtiden.  

 16. Hayek

  Vattenkraft är ”fin-el” som betingar ett mycket högre marknadsvärde än ”ful-elen” vindkraft. Vattenkraften kan produceras när den behövs medan vindkraften behagar komma ur ledningen helt slumpvis.
  Kontentan är att man inte kan jämnställa kwh med kwh. En kwh vindkraft är betydligt sämre än en kwh vattenkraft. Tänk dig själv hur du skulle ställa dig till att som t.ex. livsmedelsgrossist få helt slumpvisa leveranser av mjölk. Ena veckan 10.000 liter och nästa inget. Självklart skulle du inte vilja betala lika mycket per liter med de förutsättningarna.
  Så vi har alltså:
  1. Vattenkraft som produceras till en kostnad på 5 öre/kwh och kan säljas för 50 öre = samhällsvinst 45 öre / kwh.
  2. Vindkraft som produceras till en kostnad på minst 100 öre/kwh och kan säljas för 25 öre = samhällsförlust 75 öre / kwh.
  Bara en politiker kan tycka att alternativ 2 är ett vettigt val. Jag skriver ”samhällsvinst/förlust” eftersom det är upp till politikerna hur vinsterna och förlusterna fördelas. Nu tycker de att den bästa fördelningen är att elbolagen tar hand om vinsterna och att medborgarna står för förlusterna. ”En bra fungerande elmarknad” som någon minister sa nyligen . . .

 17. Bertel

  Hayek # 16
  Säger som Jan-Erik skrev till mig(tack!). Mitt i prick.  🙂

 18.  
  På grund av störningar  i elens signal  har bara ökat,varför man måste använda sig av kraftig filtrering till belastande apparat.
  Mycket vanligt för Ljud o dator studios mm att använda dessa trafos.
  ALI.K.

 19. Kjell-A Jönsson

  Det är synnerligen angeläget att LRF:s roll i vindkraftsdebatten och inom Center-politiken tydligt blir klargjord för media och väljare.  Maud Olofsson har nära band till vindkraftsindustrin.  Hon borde egentligen avgå som minister efter ännu en hård vinter med el-brist  i spåren av Centerpartiets tidigare avvecklingshot och tankeförbud vad gäller kärnkraften.  Hon kan säker få ett välavlönat arbete inom LRF.  LRF söker ju en ny ordförande efter Lars – Göran Pettersson.
  Kjell-A  Jönsson

 20. Holmfrid

  Jonny måste öka trycket mot vindkraften och därmed  mot Maud O, som mycket väl kan falla på elpriserna i vinter. Väsentligt är att en blocköverskridande överenskommelse om kärnkraften kommer till stånd under våren.  Trycket mot sossarna måste ökas med fokus på industrialisterna i partiet.  Stolpskotten Eneroth (vindsnurre) m fl i vänstergänget är på väg ut.  Det är bråttom då ställningarna låses efter partiledarvalet.  Tidsgluggen är 3 månader, sedan är det nog för sent.  IVA, KVA m fl auktoriteter måste lyftas fram i brev till nyckelpersoner i partiet.

 21. Bertel

  OT. Läste på text-tv nyss. Vattenmagasinerna låga men alla 10 kärnkraftverk i drift, ändock måste Sverige importera el.