Solforskare: solen på väg mot långvarig inaktivitet

Solen 2009-04-21

Med anledning av ett ofta återkommande tema här på Klimatupplysningen så kanske kan det vara av intresse att diskutera följande föredrag:

Professor Valentina Zharkova: The Solar Magnet Field and the Terrestrial Climate

 

https://www.thegwpf.org/professor-valentina-zharkova-the-solar-magnetic-field-and-the-terrestrial-climate/

Här presenterar Zharkova sitt arbete med att försöka förstå solens inre liv. Hon pekar på att mätningar av solaktiviteten görs bäst genom att studera solens magnetfält eftersom man då kan iaktta fler saker (t.ex. hela spektrumet och magnetpolernas förflyttning) än bara genom att titta på solfläckar.

Vidare har hon och hennes forskargrupp upptäckt, och matematiskt beskrivit, cykler i solcyklerna, dvs. när vi få flera solcykler som är mycket aktiva (s.k. solar maximum) respektive inaktiva (solar minimum). Med denna teori som grund predicerar hon att vi nu är på väg in i en flera decennier långt solar minimum. Kanske av den typ som rådde under den Lilla Istiden under 1600-talet.

Detta kan vara dåliga nyheter för oss här på jorden. Zharkova menar nämligen att jordens klimat påverkas av solens aktivitet. Hon hänvisar därvidlag till två mekanismer som vi då och då berört här på Klimatupplysningen, nämligen UV-strålningens påverkan på atmosfären och den kosmiska strålningen. Hon är solforskare och inte klimatolog och lutar sig därvidlag på annan forskning där man påvisat en sådan korrelation.

Vi kan se hur solens avtagande aktivitet påverkar atmosfären genom en kraftig avkylning av den övre delen och genom att de kosmiska partiklarna ökar när solens skyddande magnetfält avtar. Tillsammans medför detta att röntgenstrålar, gammastrålar och neutroner ökar:

strålning i stratosfären

Mer om detta här.

Benny Peiser, som är moderator för föreläsningen, avslutar med att välkomna att hennes teori är empiriskt testbar. Från 2020 och framåt bör vi se allt svagare solcykler, och en avsvalning av den globala temperaturen, om hennes teori stämmer. Om det inte blir en sådan inaktiv period så har vi ändå gjort framsteg genom att vi lärt oss att teorin inte är korrekt. Det är ofta så som framsteg görs inom vetenskapen. – Detta i skarp kontrast till IPCC som gjort flera felaktiga förutsägelser sedan 1990-talet utan att egentligen omvärdera sina grundläggande premisser.

Enjoy!

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Väldigt intressant. Om Valentina Zharkovas teori visar sig stämma bara lite grand så är det ju mycket i det officiella narrativet kring klimatförändringarna som ställs på ända. Koldioxidlarmarna blir de nya ”förnekarna”? Solförnekarna? 😉

 2. Kjell Lindmark

  Det stämmer bra överens med vad Henrik Svensmark och Carl-Otto Weiss kommit fram till. Det är solaktiviteten under dess olika cykler som bestämmer klimatet. Till det kan även Milankovic cyklerna förstärka effekterna under längre tidsspann då istiderna uppstår.
  CO2 hysterin är fejk och ett medel för att skrämma världen till att acceptera en världsregering.

 3. Ingvar i Las Palmas

  #2 Kjell
  > CO2 hysterin är fejk och ett medel för att skrämma världen till att acceptera en världsregering.

  Och vilka driver och finansierar detta ”megaprojekt”??

 4. Richard

  Om solens aktivitet avtar och det blir svalare. Hur kommer då temperatursänkningen fördelas över klotet, jag antar ju närmare en pol man bor desto mer nedkylning?

 5. Karl Eider

  #1 Ragnar

  Solförnekare är nog ett begrepp som våra framtida politiker kommer använda, då våra nuvarande sitter hemma och gömmer ansiktet i skämskudden. 🙂

 6. Lasse

  #1 Solförnekarna -Bra benämning!
  Lite diagram.
  http://www.woodfortrees.org/plot/sidc-ssn/from:1950/plot/sidc-ssn/from:1950/trend/plot/sidc-ssn/from:1900/to:1950/plot/sidc-ssn/to:1950/from:1900/trend
  http://www.woodfortrees.org/plot/pmod/from:1950/plot/pmod/from:1950/trend/plot/pmod/from:1900/to:1950/plot/pmod/to:1950/from:1900/trend
  Nedgången har en påverkan på molnen, vilket syns här:
  SMHI: https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/stralning-1.17841
  Klart samband som förstärkts av svaveleffekten, dimming/brightening
  https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/global-dimming-1.3928

 7. Björn

  Klimatforskarna förnekar indirekt solen som orsak till väder och vind och över tid påverkan på klimatet, när de så konsekvent undviker att tala om dess betydelse för vår överlevnad. Lilla istidens Maunder minimum med sitt 70-åriga ”solar grand minimum” har hänt och kan upprepas igen inom en snar framtid. En sådan upprepning skulle vara katastrofal för vårt moderna liv. Energi- och spannmålsbrist kommer att bli de främsta hoten. Hur är det möjligt att politikerna inte är informerade om vad som inom en snar framtid kan drabba oss? Här kan man snacka om verkliga klimatförändringar, men av annan orsak.

 8. Alvar Nyrén

  Stämmer även in på påpekanden från Professor Wibjörn Karlen ang sannolikt cykelskifte runt 2020.

 9. Kjell Lindmark

  # Ingvar i Las Palmas.

  Bortsett från Globalisterna i det stora landet i väster med sina banker och företag ”Big Business” så drar lilla Sverige sitt strå till den globala stacken. Skrev ett inlägg om det ur svensk synvinkel på Lars Berns blogg men den har ännu ej modererats så jag kan publicera den här också. Som ett svar på huruvida Anders Wijkman en av förgrundsfigurerna i Romklubben förstår vad den organisation han företräder står för.

  Klimatfrågan är endast ett av de verktyg globalisterna använder för att genomföra det man vill, en världsregering. De är fullt medvetna om att CO2 INTE påverkar klimatet på det sätt som de säger. De galjonsfigurer som vi får se i TV som Wijkman, Rockström m.fl. säljer ut en idé de säkert själva inte tror på, men det är lukrativt för den egna plånboken. De är fullt medvetna om vad de håller på med och jag kan inte beteckna det de gör med annat än högförräderi.

  En ny skrift har givits ut av Stockholm Resilient Center, Norwegian Business School och inte minst Global Challenges Foundation. Skriften har titeln ”Transformation is Feasible” utgiven till Romklubbens 50 års jubileum i år. I den stakar man ut fyra vägar vi kan gå.

  1. Fortsätt som nu. (Same)
  2. Snabbare ekonomisk tillväxt (Faster)
  3. Arbeta hårdare med hållbarhet inom alla sektorer. (Harder)
  4. Transformera hela samhället globalt till ett paradis. (Smarter)

  Förstår man inte det bakomliggande syftet med denna förändring av samhällets alla sektorer så ser det riktigt bra ut. Ett hållbart samhälle, globalt, där alla har acceptabel levnadsstandard, tillräckligt med mat, rent vatten, skolgång för alla och sjukvård.
  Det man däremot inte berättar är HUR detta ska administreras eller ledas. Det man nämner är Parisöverenskommelsen som togs demokratiskt av praktiskt taget alla nationer i världen. (Man låtsas inte om att USA är på väg att lämna)

  Hur det ska ledas får man dock klart för sig när man närmare granskar den sista av deltagarna i skriften, Stiftelsen Global Challenges Foundation instiftad 2012 av ungraren László Szombatfalvy som invandrade till Sverige 1956 och blev en aktieklippare av klass. I dess styrelse finner vi ingen mindre än Johan Rockström och Mats Andersson som vice ordförande vd i fjärde AP-fonden, tidigare har även Margot Wallström funnits med i styrelsen.

  Då blir det mer begripligt att Sverige är bäst i klassen på att implementera den agenda globalisterna önskar sig i riktning mot en världsregering. Det förklarar Sveriges aversion mot Ryssland, Iran, Kina och andra som motsätter sig globalismen. Vårt deltagande och svassande för NATO ses genast ur ett annat perspektiv.

  Sverige går aktivt i bräschen för en global regering och har fler institut än något annat land i förhållande till folkmängd. Allt detta sker bakom potemkinkulissen Klimathotet, ingen förstår vad som i själva verket pågår. Regeringskrisen eller att regeringsbildningen stallat beror på att man vill till varje pris ha centerledaren Annie Lööf till statsminister. Hon har besökt Bilderbergarna på dess möte förra året och lovat trohet till agendan. Hon är dessutom medlem i Trilaterala Kommissionen tillsammans med Carl Bildt. Nu håller man på och trixar och bökar med regeringsbildningen enbart för att lägga ut rökridåer så att Annie Lööf kan beträda tronen.

  Sammantaget är Sverige det land som mest av alla propagerar för att få till en världsregering medan vi arbetare och tjänstemän inte har en susning om vad som försiggår i landet. Vi är förda bakom ljuset med klimatlarm där Rockström, djupt insyltat i globalistträsket, spelar en huvudroll i att framföra domedagsprofetior. Vi måste skrämmas till rättning i leden när det är dags för den stora Transformationen, så ock i resten av i första hand västvärlden, resten visar ljumt intresse eller rent av aversion mot denna tanke.

  Jag bifogar länk till denna skrift:

  https://www.stockholmresilience.org/download/18.51d83659166367a9a16353/1539675518425/Report_Achieving%20the%20Sustainable%20Development%20Goals_WEB.pdf

 10. GunnarE

  ”Ja, ja lite kallt just nu pga solen men under denna kyla pågår uppvärmningen oförtrutet”
  Det blir väl katastrofentusiasternas mantra.

 11. Björn

  Richard [4]; Vi kan nog räkna med att alla ovanför breddgrad 45 kommer att drabbas. Hela Europa var ju drabbat under Lilla istiden och det är bara att söka historiska data för att lära sig om vad vi har att förvänta oss. Självklart kommer inflödet av energi till ekvatorområdet att reduceras med konsekvenser som förändringar i de atmosfäriska vågsystemen vilka utgör den atmosfäriska cirkulationen. Som framgår av dagens inlägg av Ingemar, så minskar också intensiteten i den högenergetiska UV-strålningen som fångas upp i stratosfären och lager ovanför. Ingen kan väl inbilla sig att detta inte får konsekvenser?

 12. Ingemar Nordin

  Richard #4,

  Svensmark o Co räknar med att den viktigaste effekten av ökad kosmisk strålning är att molnigheten ökar över tropikerna. Det är där som jorden tar emot sin huvudsakliga instrålning från solen, och det är således där som en ökad molnighet på några procent märks mest. -> Haven blir mindre uppvärmda av solens strålar -> havsströmmarna transporterar mindre värme mot polerna -> den globala temperaturen minskar.

  Samtidigt blir det mer moln på de högre latituderna vilket normalt innebär långsammare utstrålning av infraröd värmestrålning. Så jag vet inte riktigt vad nettoeffekten blir; om nedkylningen blir kraftigare där än i övrigt. Det får man nog räkna på.

 13. Ingemar Nordin

  Björn #11,

  Har du någon bra länk till hur förändrad UV-strålningen är tänkt att påverka klimatet?

 14. Frej

  9 #Kjell Det är kanske inte för inte det är så bråttom 10 år max på Aktuellt sa en 5 år Så det gäller att skynda på ifall kylan kommer . Även Vetenskapsradion klotet har förberett oss att man kan få trixa med demokratin för att rädda planeten

 15. Kenneth Mikaelsson

  #2 Ingvar i Las Palmas.
  Sök på Agenda 2030 läs och förstå.. Kolla sen upp vad det är för organisation som styr upp arbetet på världens meteorologiska institutioner och ser du inget samband …. så synd om dig…
  Ta sedan en funderare vilka styrmedel som behövs för att implementera agenda 2030 … Vad sägs om en skatt på all energi ?? tror du inte det skulle fungera helt lysande eller??….

 16. Ulf

  Nä men jidder. Nu har jag lagt en massa tid på koldioxiden och då lärt mig att klimatkhmererna är fullständigt tokiga och utan fakta.
  Så dyker det upp en ny katastrofteori. Men eftersom vi vet redan 2020 så kanske man ska hoppa över den här teorin och ta helg. Å andra sidan kanske man ska gardera med en extra bostad i Sydeuropa?

 17. Ulf

  Vad gäller vem som driver frågan så tror jag fortfarande på min egen teori. Det handlar om folk med ett sjukligt kontrollbehov. De kan helt enkelt inte acceptera att andra människor lever sitt liv på annat sätt ön vad de själva gör. Detta är speciellt tydligt då endast vissa koldioxidaktiviteter fördöms men inte andra.
  Notera att några av världens värsta diktatorer hade ett extremt kontrollbehov.

 18. Robert N.

  # 9 Kjell L.
  Det är riktigt skrämmande hur infiltrerat klimathotarna har blivit i vårt samhälle.
  Lärosäten, nästan samtliga media med SVT i spetsen, kommuner, landsting, statliga verk och de flesta politiker samt svenska kyrkan har samtliga helt accepterat devisen om att ”98% av forskarna är överens, CO2 är det stora hotet”, så någon diskussion ska ej förekomma. Därför ska de skeptiska till klimathotet utmålas till fascister och högerextrema äldre män, allt för att förminska dessa.
  Nedan några exempel på hur långt det gått. Frågan är hur man ska kunna vända på skutan, när så många människor har sin utkomst av eländet.

  Lilla Greta, har återigen hamnat i rampljuset.
  Nu mer benämns hon som klimataktivist.
  Det är DN som har förärat lilla Greta titeln klimataktivist när man bjuder in till ett evenemang på Oscarsteatern Måndag 26 november 2018 kl. 19:00–21:00. Tydligen utsålt, då det ej går att boka biljett.

  Men hon får sällskap på scen, då även mamma Malena och ärkebiskopen Antje Jackelén samt en viss Anders Wijkman deltager.
  Dagens Nyheters Klimatkväll.
  Efter sommaren 2018 känner nästan alla något inför klimatkrisen – oro, maktlöshet eller en stark vilja till omställning. Men det viktigaste är att vi inte är ensamma. Därför bjuder Dagens Nyheter in till en kväll för klimatet.
  Det blir musik, böcker, samtal och tankar kring framtidens stora ödesfråga. Konferencier är DN:s Johar Bendjelloul.
  Välkommen till en kväll som ger inspiration – i ordets bästa bemärkelse.

  På scen under kvällen:
  ○ Sång och musik med Malena Ernman och stråkensemble
  ○ Tal av klimataktivisten Greta Thunberg
  ○ Samtal med DN:s kulturchef Björn Wiman, Anders Wijkman och
  ärkebiskop Antje Jackelén om politiken, näringslivets, mediernas och kyrkans roll.

  Klimatångesten måste – till alla pris – underhållas, men det är absolut inte rätt att blanda in barn.
  Klipp från Facebook
  https://www.facebook.com/events/295722307818055/

  Aktuell Hållbarhet är en ny typ av tidskrift och som förmodligen ägs av Bonnier.
  De har utsätt Ingrid Petersson, Statliga Formas GD till en av de viktigaste personerna för hållbarhet.
  https://www.aktuellhallbarhet.se/8-ingrid-petersson/

  Formas beviljar forskningsbidrag – 1,3 miljarder kronor – årligen bl.a. fick Alma Strandmark, hon med de 3000 st försvinnande öarna i Stockholms skärgård forskningsbidrag av Formas.
  Länk till Alma Strandmarks ”verk” från Stockholms universitet för de som glömt hennes stordåd.

  https://www.su.se/om-oss/press-media-nyheter/nyheter/om-100-%C3%A5r-kan-3000-%C3%B6ar-ha-f%C3%B6rsvunnit-i-stockholms-sk%C3%A4rg%C3%A5rd-1.338172

  En annan klimatkändis är Anders Wijkman som fått ta del av Formas klimatslantar.
  ”Formas har utsett Anders Wijkman till ordförande för programkommittén för det nationella forskningsprogrammet om klimat. Han har tidigare bland annat varit EU-parlamentariker och ordförande för Miljömålsberedningen. Kommittén ska stödja det tioåriga nationella forskningsprogrammet om klimat som startade 2017.
  – Vi är mycket glada över att Anders Wijkman har tackat ja till det här uppdraget. Anders har en unik och gedigen erfarenhet och kompetens inom klimatområdet och har arbetat såväl politiskt som i ideell sektor. Hans engagemang är väl förankrat i aktuell forskning och han har ett omfattande nätverk både nationellt och internationellt, säger Formas generaldirektör Ingrid Petersson.”

  https://www.aktuellhallbarhet.se/8-ingrid-petersson/
  http://www.formas.se/sv/Press-Nyheter/Formas-pressmeddelanden/Anders-Wijkman-leder-nationella-kommitten-for-klimatforskningsprogrammet/

  Det finns många bedrövliga tokerier att läsa på dessa hemsidor som ”istidskramarna” ägnar sig åt.
  Sverige har verkligen blivit ett land för flummare. Man kan bli mörkrädd för mindre.

 19. Björn

  Ingemar Nordin [13]; Innehållet i nedanstående länkar är informativa:

  https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/08jan_sunclimate/

  https://www.giss.nasa.gov/research/briefs/rind_03/

  http://scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/reprint/solar_changes.pdf

 20. Håkan Bergman

  Nu blir frågan vad finansjättarna kan göra åt solen.
  https://www.svd.se/expert-finansjattarna-kan-avgora-planetens-framtid/i/senaste
  Seriöst, finansmarknaden strävar efter maximal avkastning, om dom så ska sälja sin mamma, vad är det för töntar som tror nåt annat? Ingen normal människa förväntar sig nåt annat, det är orsaken till att alla framgångsrika ekonomier praktiserar någon form av reglering och att t.o.m. branschen själv håller sig med ett regelverk.

 21. Ingemar Nordin

  Björn #19,

  Tackar så mycket. Vid en hastig genomläsning så verkar mekanismen/mekanismerna vara ganska outforskade ännu. Att ozonlagret påverkas av UV-strålningen är ju bekant eftersom ozon skapas av just UV-strålning. Men i övrigt så är effekterna inte klarlagda. Forskning pågår kan man säga 🙂

 22. Rolf Mellberg

  Tack Ingemar, suveränt inlägg! Länken till perspectawether med info om SABER istrumentet och TCI var ny info (för mig)
  En fråga: Om man kollar här:
  http://polarportal.dk/en/sea-ice-and-icebergs/
  … och sen tittar på både Extent och Thickness/volume kan man se att de senast veckorna har isen återhämtat sig i en sällsynt snabb takt (d.v.s. brant uppåt) Kan inte låta bli att ana ett samband mellan detta förhållande och en rekorlåg TCI.

 23. Rolf Mellberg

  Såg en film där den sverigeaktuelle Jordan Peterson kastade in en brandfackla (eller en bjässig napalmbomb?) i klimatdebatten genom att svara NO!!!! på en extremt retorisk och känsloladdad fråga, kolla bara här:
  https://www.youtube.com/watch?v=pBbvehbomrY

  Till er av KU:s följare som varit med länge vill jag fråga:

  Har ni som jag en stark känsla av att ”det går fort nu”, att inom ett år har ett helt annat debattklimat infunnit sig i den här frågan?

  Den svenska politiska eliten står krampaktigt och spjärnar emot i låsta positioner men eftersom vi måste till slut få en regering så bör det utmynna i en omvälvande ny spelplan. Då kommer ett antal PK-fält att dras med i raset, även CO2-låsningen att rämna med en mycket mer sund syn på klimatets komplexitet.
  Kan tillägga att min gissning är att ECS kan mycket väl ligga runt 1.5

 24. Guy

  Hej alla, tidvis kommer det in multum länkar i kommentarerna. Det talades för ett par år sedan om att det vore smart att sätta in ett kort sammandrag av vad länken berättar eller vad man vill poängtera med länken ifråga. Länkarna är emellanåt jättelånga och i många fall finns poängen i en sats eller ett kapitel eller bild.

  En som själv syndat.

 25. Roland

  I och med att solforskarna förstår flux repet och är en av nycklarna att förstå solutbrott så borde det också flux repet vara det som bestämmer magnetfältets storlek på jordklotet !?

 26. Rolf Mellberg

  #18 Robert N.

  Vad gäller Anders Wijkman vill jag berätta att kvartal.se lyckades producera ett sällsynt inlägg i klimatfrågan:
  https://kvartal.se/artiklar/expertpanelen-3-vad-bor-alla-veta-om-klimatforandringarna/
  Sällsynt så tillvida att folk med ganska olika syn kunde sitta tillsamman och resonera som vuxna människor!?!? Men det är nog främst kvartal.se och Staffan Dopping vi ska tacka för att något så unikt kunde äga rum.
  Mindre sympatisk – utan i stället riktigt riktigt taggig – är Lars Bern på sin site:
  https://anthropocene.live/2018/04/09/oppet-brev-till-anders-wijkman/

  Personligen tycker jag det intressant att följa Lars:s site delvis för att hans syn på globalismen är förvillande lika den gamla vänsterretoiken från forna dagar. (och han är sprungen ur näringslivseliten)
  Och att jag delar hans syn på ”fett i maten” med kolesterol etc. Men man ska nog ofta ta Lars Bern en ganska god nypa salt.

 27. Frej

  Det var ett intressant föredrag . Valentina talade om något forskarmöte i Portugal i början av hösten . Är det någon som har något därifrån ? Eller har jag missat något här tidigare ?

 28. LarsF

  Så KU är alltmer samlingsplats för kludd från konspirationsalarmister – trist tycker jag.
  I nivå med 9/11 var iscensatt av CIA och allt som förekommer där ute.

  Sett KU som en seriös saklig motpol till det som presenteras i svenska media – nu avfärdas lätt med hänvisning till vad som skrivs och vilka följare som finns.

  Men tack till alla som bidrar med intressanta länkar till massa nya insikter – ON CLIMATE TOPIC.

 29. Lasse

  #28 LarsF
  Vadan denna trångsynthet en tidig morgon?
  Är det molnen som ligger lågt trist grått-som en sommardag på Arktis.

  Vi som hänger här har kanske olika syn på världen och händelser.
  När Chalmers får betalt för att undersöka oss klimathotsskeptikers mentala hälsa så kan det väl vara bra att ge dem lite material 😉

 30. Göran

  ”När Chalmers får betalt för att undersöka oss klimathotsskeptikers mentala hälsa så kan det väl vara bra att ge dem lite material…”

  Det är jätterädda för oss klimathotsalarmskeptiker. Annas skulle de inte lägga ned sådan energi på oss.

  Att de vill kalla alla som inte köper konsensus om klimatet för högerextremister eller något liknande är för att den så kallade globala världsregeringen ett socialistiskt byggprojekt.

 31. Ivar Andersson

  #30 Göran
  Forskningen på Chalmers är ett bra exempel på hur de ´goda´ klimathotstroende betraktar den ´onda´omvärlden med sina klimathotsskeptiker. Det påminner mycket om kyrkans tidigare budskap att de troende och ´goda ´kommer till himlen och de icke-troende ´onda ´kommer till helvetet.

 32. Ingemar Nordin

  Rolf M #26,

  Jag lyssnade ett tag på diskussionen från Kvartal. Men det var en besvikelse. Där medverkade två riktiga klimatforskare; Bengtsson och Rodhe. Men ingen av dem vågade säga emot Wijkman när denne kom med sina alarmistiska påståenden; att man kunde frukta ”tipping points”, vilket gavs mycket låg sannolikhet av IPCC. Eller att temperaturen i tropikerna ökat med 3 grader, vilket är rent struntprat av Potsdaminstitutet eftersom temperaturen i tropikerna knappast har ökat alls på snart 40 år. Eller att man måste räkna med uppemot 4 grader eller mer. Vad vet Wijkman om det? Har han ens läst de senare beräkningarna av klimatkänsligheten. Inte en enda har kommit fram till något sådant.

  När ingen protesterade eller rättade Wijkman så slutade jag att lyssna.

  Så, när inte ens fackmän vågar säga emot alarmisternas amatörmässiga påståenden så förstår man hur den svenska klimatdebatten blivit som den är.

 33. Frej

  32# Ingemar Den där Wijkman skulle lika gärna sysslat med baggböleri på 1800 talet Eller skojat upp kommuner på 80-90 talet . Jag skulle aldrig lita på den mannen , har går dit pengarna finns . Han är som en följetång sen 80 talet . Hur många partier har han varit med i 2-3 tror jag . Jag begriper inte hur någon människa kan ta den karln på allvar , är för mej en gåta .

 34. Ingemar Nordin

  Frej #33,

  Det som upprör mig mest är att ingen av de två fackkunniga vågade säga emot Wijkman. Att den senare är en okunnig karriärist som lever på alarmismen visste vi redan. Men det är ju precis sådana som Wijkman som drar ned vetenskapen i smutsen.

 35. LarsF

  Lasse #29 – frustration över om KU, den mest värdefulla motpolen mot förd propaganda i klimatfrågan lätt blir avfärdad pga ”KU en samling konspirationsteoretiker bara” eller liknande.

  Ungefär som främlingfientliga ställen har rena nazister, så dödar det allt som sägs där som kan vara relevant också. Hela stället blir stämplat och man vill inte ens besöka.

  Om vi inte vill att KU skall bli hårt modererat – menar jag – kan vi inte hålla igen de mest konspiratoriska delarna och bli hårt inriktade enbart på så bra argument och fakta vi kan finna. Vilket tack o lov är övervägande än – men kan förändras.

  Mitt humör är kanske som klimatet – det går upp och så går det ner. 😉

 36. Rolf Mellberg

  Ingemar Nordin #34.
  Jag lyssnade väl inte så kritisk till vad dom egentligen sa utan tyckte nog mest det var ett sunt tecken att en dialog överhuvudtaget kunde bedrivas. Mellan parter som annars aldrig tillåts föra en offentlig dialog i ett och samma rum.

  Kvartal har en mycket sund hållning i olika frågor och där vägrar man att förenkla/förvränga komplicerade frågor till svart- (eller för den delen brun-) målningar eller med stigmatiseringar etc som är så förhärskande i MSM.

 37. Andreas

  Otroligt intressant och helt banbrytande inom solaktivitetsforskningen. Många forskare spår den kommande cykeln (nr. 25) till att bli i klass med innvarande (24), i motsats till Zharkova. En invändning från en av de mer traditionella forskarna, Leif Svalgaard, har just varit att Zharkova tidigare inte hade med bl.a. Dalton-minimumet i sin modell, som hon nu lyckats framkalla fram via planetära positioner. Svalgaard är dock inte vän av teorin att planeternas position kan ha inverkan på solaktivitet, något som han nog får börja backa från. Han var dock en av de få som kom fram till att solcykel 24 skulle bli betydligt mindre än föregående cykel, 23. Den som hamnade mest rätt ang. SC24 var dock John Casey, som spådde en ännu lägre SC25, i Dalton Minimum-klass, innan han fick en stroke förra året. Vet dock inte vad hans beräkningar baserade sig på.

  Som grädde på moset har vi dock jordens nu alltmer försvagade magnetfält och den kosmiska strålningen. Allt högre nivåer av kosmiska partiklar mäts nu upp och frågan är vilka nivåer vi kommer att om magnetfältet fortsätter att försvagas, parat med en allt lägre solaktivitet, som också skyddar oss från partiklarna. Någon som vet eller läst något om ämnet ?