Smått och Gott

Det verkar vara ganska lugnt för tillfället på klimatfronten. Det som har kommit på agendan är däremot energipolitiken och de fyra borgerliga partiernas enighet om att bygga ut kärnkraften. Det är bra. Något måste uppenbarligen göras med energiproduktionen. Så här kan vi ju inte ha det.

Men låt oss ta en snabb titt på vad som händer i klimatdebatten. Jag har hämtat några notiser från Climate Depot https://www.climatedepot.com/ .

klimatangest

Den första nyheten som möter en där är att klimatångesten har nått nya höjder. New York Times skriver:

”Klimatförändringen stiger in i terapirummet när människor lider av ängslighet och sorg över klimatet.”

The Climate Psychology Alliance tillhandahåller en onlinekatalog över klimatmedvetna terapeuter; Good Grief Network, ett nätverk för kamratstöd som bygger på ett 12-stegs beroendeprogram, har skapat mer än 50 grupper; professionella certifieringsprogram inom klimatpsykologi har börjat dyka upp. …

När det gäller Dr. Doherty så kommer nu så många människor till honom för detta problem att han har byggt upp en hel praktik runt dem: en 18-årig student som ibland upplever panikattacker så allvarliga att hon inte kan ta sig ur sängen; en 69-årig glacialgeolog som ibland blir överväldigad av sorg när han ser på sina barnbarn; en man i 50-årsåldern som bryter ut i frustration över sina vänners konsumtionsval, oförmögen att tolerera deras prat om semester i Toscana.

Sorgligt att folk lider så av vad TV, radio och tidningar hamrat in i deras huvuden. Att det skulle råda någon klimatkris eller hot om att världen är på väg att gå under är förstås ett rent påhitt utan vetenskaplig grund. Men det spelar ingen roll för de människor som drabbas ändå av denna ständiga propaganda.

Washington Post skriver om något riktigt skrämmande, nämligen att en klimatforskare i Montreal kommit på att snö ändrar lukt pga klimatförändringen:

”Snö har en doft, och forskare säger att doften beror på vad som finns i marken och luften. Och när både atmosfären och marken blir varmare, blir doften av snö starkare.” …

”Klimatförändringar påverkar hur snön luktar, säger Parisa A. Ariya, kemist och ordförande för Atmospheric and Oceanic Sciences Department vid McGill University. När marken och luften blir varmare uppmuntrar det cirkulationen – och intensiteten – av doftmolekyler.” …

”Temperaturökningarna har föreslagits att öka toxiciteten hos vissa föroreningar och öka på de kemiska reaktionshastigheterna och nedbrytningsprocesserna,” sa Ariya. ”Snö har en doft, och forskare säger att doften beror på vad som finns i marken och luften. Och när både atmosfären och landet blir varmare, blir doften av snö starkare.”

Oj då. Otäcka vetenskapliga upptäckter minsann. Kan det bli värre än att snö börjar lukta?

Samtid när detta händer uppe i Kanada så sprängs träd nere i Texas pga kylan:

Newsweek rapporterar att en ”arktisk kallfront i norra Texas sänkte temperaturerna till en punkt som fick träd att explodera, vilket fick invånarna att jämföra de resulterande ljuden med ”pistolskott”.

”Vi lyssnade på dem hela natten. Det låter som skottlossning”, berättade en invånare.

Det finns t.o.m. en video på detta fenomen:

Tja, tänk så det kan bli när den globala uppvärmningen får härja fritt. Allt blir både varmare och kallare. Tur att Sverige går före när det gäller att satsa på gröna klimatfonder, stötta förnyelsebar energi, beskatta plastpåsar och fossila drivmedel och att vara det mest enhetligt klimatbekymrade landet i världen. 🙂

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Gabriel Oxenstierna

    I krönika i Bulletin idag skriver journalistveteranen Ann Charlott Altstadt:
    ”Är det inte dags för våra politiker att antingen offentligt backa från BLUFFEN om den nära förestående klimatkatastrofen
    ELLER att våga gå till val på de drakoniska åtgärder alla förstår är nödvändiga om 2030 verkligen är ödesåret?

    Det ska bli intressant att framöver få se hur politiker, opinionsbildare och krönikörer bär sig åt för att krångla sig ur klimatalarmismen. Min gissning är dock att det blir den gamla vanliga strategin: De kommer att låtsas som det regnar, som om hysterin den heta sommaren 2018 aldrig existerat, som om dagens Miljöpartiet var en konstig parentes och apokalypsen aldrig varit på tapeten.
    Nuets pragmatism kommer bli det normala. Här finns ingenting att se, cirkulera.”

    Bra med klarspråk!

    https://bulletin.nu/altstadt-vansterpartiet-staller-in-ragnarok
    /Mina versaler i citatet/

  2. Ulf

    Nja DN som fortfarande har mage att kalla sig liberal fast den blivit ett språkrör för S och MP, återanvänder nu artiklar om klimatförnekare, Maths Nilsson och hans bok, mm.
    Huvudfienden SD, M och KD är förstås klimatförnekare, eftersom det utmynnade sedan i kritik att ”klimatförnekarna” vill stoppa reduktionsplikten.
    Nu tar man hjälp av Preem, som MP tvingade att ta tillbaka ansökan om raffinaderiet nere på västkusten.
    Ja några mutor behövs inte när man kan säga, ” vi drar detta i långbänk som allt annat ni kommer aldrig få tillstånd, titta på gruvorna”.
    Preem gick då över till dyrt och lönsamt biobränsle. Nu slår det tillbaka. Så går det när man gör upp med MP maffian.
    Allt detta medan MP are sitter på våra myndigheter och funderar på nästa vansinnesåtgärd för att göra livet svårt för bilförare. Det är på gång ni kommer baxna när ni hör det.
    Så nej särskilt tyst är det inte.

  3. Ann Löfving-Henriksson

    #1 Det börjar verkligen röra på sig i klimatdebatten.
    T.ex. Länken till Bulletin länkar i sin tur till länken om ”vett, balans och tolerans” i klimatpolitiken där Peter Stilbs tillsammans med tre professorskollegor får komma till tals.

  4. Lennart Svanberg

    Det positiva när Miljöpartiet lämnat regeringen är att även om nu alla är överens ”om den Gröna Omställningen” så finns det ingen Greta eller Rockströmmare i ledningsposition för vårt land.

    Samtliga partiledare, möjligtvis med undantag av Annie Lööf, säger de ”rätta sakerna om miljön” men i nästa stund så är det verkligheten som gäller och vi har fått ett bättre debattklimat.

    Verklighetens problem i form av kostnader för energiomställningen och vår stora integrationsskuld i samhället kan inte bortförklaras så nu när vi har en ”normal” vinter är det inte mer vindmöllor vår befolkning ropar efter.

  5. Ann Löfving-Henriksson

    Ljuv musik!
    I dagens ledare i svenskan under Utblick får man tips om en artikel i foreignpolicy.com
    Rubriken är Skyll inte på den ryska gasen:
    Europa kan inte skylla energipriserna på beroende av rysk gas. Höga och oberäkneliga priser är den givna konsekvensen av det energisystem de europeiska ledarna ville ha och den energimarknad de skapat skriver kolumnisten Jason Bordoff.

  6. Lasse

    Man märker att det finns olika syn på framtida faror.
    Somliga väljer att tro det värsta och vill att resten av mänskligheten skall göra uppoffringar för att deras tro kräver det.
    Inte bara klimatfrågan drabbar dem.
    Förvaret av kärnavfallet, pandemirestriktioner, religiös extremism-nu tom Svenska statens omsorg om barn.
    Allt kan väcka oro och engagemang.

    Om man är rädd för framtida översvämningar kanske man inte skall bosätta sig i lågområdet runt Gävle, där kommunens ledningar inte klarar av nederbörd.
    Hellre det än att kräva köttlöshet för all mänsklighet.
    Allt fler gör tydligen sina liv bättre i stället för sämre:
    https://ourworldindata.org/natural-disasters

  7. Argus

    #2

    Det där låter dystert. Kan du ge någon hint så man möjligen kan parera dårskapen?

  8. Sören G

    Man borde tala om klimatförbättringen i stället för klimatförändringen. Det som hänt är väl något kortare vintrar vilket borde vara en positiv sak.
    Om man i debattartiklar skriver klimatförbättringen så kan så småningom fler börja använda det ordet. Det finns de ute i samhället som inte är fundamenatlister.

  9. Bim

    AnnL H #3
    Håller med dig, Det rör på sig.
    Det börjar till med bli löjligt att kommentera alla galna påhitt, luktande snö tex. Tur att Coronan slog till då, så man åtminstone slipper det.
    Klimatångest är en sinnessjukdom orsakad av miljöpartister.
    Skönt att verkligheten börjar tränga sig på.
    Det enda tråkiga är ju att Klimatupplysningen blir onödig. 🙂
    Men förhoppningsvis dyker det väl upp nya galenskaper som vi kan få tyst på. Så framtiden ser ljus ut ändå.
    Tack Ingemar för det positiva inlägget! Klimatångesten väl illustrerad.

  10. Lasse

    #7
    Miljökämpen Gillberg uppvisar klarsyn!
    https://www.youtube.com/watch?v=hfVWg1t6ocA

    Moratorium utlyses efter MP uttåg!

  11. L

    Funderar på om klimathysterin är en trend som håller på att klinga av.Folk orkar inte med att hålla i för länge utan vill gå vidare. Tänker på alla trender som vi har upplevt genom åren. Det verkar gå i 10-års cykler. Då kanske vetenskapen kan återta kontrollen om frågan där den hör hemma så vi slipper politisk inblandning. Det skulle vara en befrielse för många i samhället.

  12. Ulf Westberg

    Det är ju lite smått och gott idag så vi kan väl gå vidare på ett par punkter till:
    1. Malin Siwe sätter hårt mot hårt gällande havsbaserad vindkraft och menar att kärnkraft är konkurrenskraftig, till skillnad mot Märta Stenevis huvudlösa påstående om att kärnkraft är 4 – 7 gånger så dyrt som vindkraft och då underförstått havsbaserad.
    https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/magda-har-dubbelfel-om-vindkraft-till-havs/

    https://www.svtplay.se/video/33919818/30-minuter/30-minuter-sasong-3-marta-stenevi-mp

    2. I DN fortsätter de att grönsmeta havsbaserad vindkraft när Njordr marknadsför den enorma park som de vill bygga utanför Sandhamn, storlek som 1/3 av Gotland.
    Njordr kör med lite fantasier för att sälja in det, som att få 38 % effektivitet (som du knappt får på Nordsjön), 300 stycken 20 MW turbiner (som inte finns att köpa ännu) och – da-da – vätgaslagring för att säkerställa baskraft. Allt detta ger 20 TWh per år – ja ser man allt med positiva glasögon går det. Inga kostnadsuppgifter, tekniklösningar eller andra potentiella problem presenteras och de största problemet för åhörarna verkade vara risken för utländska investerare, då Kineser framförallt.

    https://www.dn.se./sverige/sa-ar-vindkraftsparken-i-skargarden-tankt-att-bli/

  13. Håkan Bergman

    Ulf Westberg #12
    Fakta visar att vindkraft till havs är precis lika idiotiskt som vindkraft på land och dessutom rejält mycket dyrare.
    https://sprayhattas.crabdance.com/elstatistik/el%c3%a4nde/graferna/

  14. Ulf Westberg

    Håkan Bergman #13
    Bara för att inte missförstås, jag håller 100 % med dig och anser att vindkraft är något som inte behövs så länge kärnkraft och efterföljande tekniker finns.

  15. Bernt O

    1200 ton döda insekter på vindkraftverkens rotorblad i Tyskland varje år!
    https://www.youtube.com/watch?v=4Ob5Lfc7LVY

  16. Håkan Bergman

    Bernt O #15
    Det kan man väl tvångsmata miljöpartister med, insekter som föda ska ju vara både nyttigt och klimatsmart har jag hört.

  17. Adepten

    #10 Lasse

    Stort tack för denna länk som borde mejlas till varenda politiker och beslutsfattare.
    Den är så klar och tydlig att vilken Svensk som helst borde kunna förstå.
    Tänk vilket uppvaknande det skulle bli om SVT kunde sända det Björn Gillberg säger 🙂
    Jag minns när han fick uttala sig i TV om hur man kunde tvätta skjortor i det vegetabiliska gräddpulvret Prädd och avslöjandet som ledde till penicillintillverkaren El-Sayeds fall från hyllad hjälte till uthängd svindlare.

  18. Göran J

    Varför vill man placera vindkraften till havs förstår jag ingenting av. Vad är motivet?

    Vindhastigheten på land på 250 meters höjd över marken är i princip lika stor som vindhastigheten på 250 meters höjd över havet.
    Den intresserade kan ta hem appen Ventusky och själv kolla upp detta.

    På vissa platser över land kan vindhastigheten t.o.m. vara högre på land än över havet.

    Av partiledardebatten blev nog behållningen Magdalena Anderssons uttalande om kärnkraften respektive vindkraften.

    Kommer den kvinnan att fortsätta att vara Statsminister efter valet i höst bör man packa sin väska för emigration till ett land där man har folk i regeringen som är utbildad för att förstå teknik och fysik. Handelshögskolan räcker inte.

    Titta gärna på Björn Gillbergs nya video om den svenska energisamhället
    https://youtu.be/hfVWg1t6ocA

  19. J T

    Ang högerblockets tydliga utspel om kärnkraft och energipolitiken i stort
    https://www.svd.se/utveckla-karnkraften–den-har-en-nyckelroll

    Bra så långt med fyra konkreta förslag. Dock finns det mer att göra. Det skulle vara intressant att höra från skribenter och kommentatorer här vilka åtgärder man vill se utöver dessa fyra:

    * Sätt upp målet att Sverige ska ha en helt fossilfri energi­försörjning. Dagens mål om 100 procent förnybar elproduktion till 2040 bör ersättas med ett mål om fossilfri energi, där kärnkraften är en självklar del.
    * Uppdra åt Energi­myndigheten att i sin långsiktiga scenario­analys inkludera scenarier där Sverige når sina klimatmål. Myndigheten ska beskriva vad som krävs för att uppnå klimat­målen, även om det inkluderar kärnenergi.
    * I nästa budget kommer vi tillsätta resurser till Strålsäkerhets­myndigheten för att ta fram ett svenskt regelverk för ny kärnkraft. Myndigheten bör även uppdras att ta fram ett snabb­spår för att acceptera typ­godkännanden av reaktorer, system och komponenter från länder jämförbara med Sverige.
    * Avskaffa förbudet mot att bygga reaktorer på andra platser än vid de befintliga kärnkraft­verken. Även förbudet mot fler än tio reaktorer i kommersiell drift måste avskaffas. Nya reaktorer blir förmodligen mindre än dagens och fler behövs.

    Här är mina förslag till att börja med:
    * Avskaffa elcertifikatsystemet eller (om man nu verkligen tror att det är viktigt med minskade koldioxidutsläpp) reformera systemet det så det verkligen styr mot lägre koldioxidutsläpp. Basera certifikaten på CO2utsläpp per producerad kWh baserat på hela livscykeln. Då skulle vatten och kärnkraft få mer elcertifikat än vind och sol och biobränsle.
    * Kostnaden man tillför övrig produktion och nätsystemet pga intermittens måste bäras av de intermittenta producenterna. Detta skulle kan göras med något som motsvarar elcertifikatsystemet där intermittenta källor får betala för den instabilitiet de orsakar till de produktionsslag som hanterar störningarna.

    Dessa två fullt rimliga (även ur CO2-utsläppssynpunkt vettiga) åtgärder skulle göra det i princip ekonomiskt omöjligt att bygga vindkraft.

    Vidare:
    * Reformera det Klimatpolitiska rådet (myndighet skapad 2017) som ska fungera som vetenskaplig expertis som granskar klimat och enerigpolitiken. De bär ett stort ansvar för energiproblemen vi har idag. Ledamöterna är ett gäng politiskt tillsatta påhejare av S-MPs energipolitik och har fungerat som regeringens “vetenskapliga” alibi för alla galenskaper.
    * Utred politiska tillsättningar av kärnkraftsmotståndare på maktpositioner inom energisamhället. Avkräv produktionsneutralitet eller avsätt.
    * Anslå medel för att säkerställa inhemsk kompetens om kärnenergi. Skapa utbildningsprogram på högskolor och universitet mm.

    Fler konkreta förslag?

  20. Ivar Andersson

    ”En ny analys från Climate Action Tracker tidigare i veckan visade att världen är på väg mot 2,4 graders uppvärmning vid slutet av seklet – med de nya klimatlöften som getts i Glasgow inräknade. Utsläppen beräknas vara dubbelt så höga år 2030 som 1,5-gradermålet kräver.”
    https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/cop26-vad-handlar-det-om-och-vilka-fragor-tas-upp/
    Vem utanför den klimathotsreligiösa sekten tror på denna prognos?

  21. Ivar Andersson

    Idag är det rea på el och olönsamt för vindkraftsindustrin att exportera 5133 MW á 14 öre per kWh. Till och med Danmark exporterar el.

  22. Argus

    #19

    Jag anser att fossil energi ska vara ett av fler alternativ till tex transportsektorn.
    Det är skillnad på energi…. Diesel är ett *svårslaget* bränsle. Insiktsfullt av Diesel &co att skapa motorn för det bränslet!

    Sker en gradvis övergång till något annat konkurrenskraftigt, fine. Stipulerad banning är ett utslag av självskadebeteende.

    RÖR inte AP-fonderna! Låt inte hårt arbete belönas med ett urholkat värde när det så blir dags. Jag får kalla kårar när jag hör Gudrun Schyman *tycka*. Hårresande!

    ’Klimatpolitiska rådet’, jo jag tackar (ironi)! Vad kläcker dessa för drakägg? Sverker Sörlin vill fundera ut ’djupgående förändringar’ i samhället. Dessa funderingar ska han hålla för sig själv och de som längtar efter att höra.

    Bort med de galna planerna på höghastighetståg i Sverige. Se till att de som finns fungerar!

    Vi måste kräva att det genomförs en enkät omfattande hela landet. Bla ska medborgarna få frågan:
    ’Tror du Sveriges klimatmål kommer ha en mätbar effekt på jordens klimat?’

    Vi måste ställa kunskapskrav på politikerna, i alla fall de som berör naturvetenskap och teknik. De måste kunna förklara vad ’verkningsgrad’ är.

    Det finns fler åtgärder att formulera. Dessa får räcka i nuläget.

  23. Håkan Bergman

    Ivar A,
    På andra sidan kölen kostar elen 120€ per MWh. Så sent som härom året trodde Statnett att dom nya kablarna till Nederländerna och UK kunde påverka priset med 2-3 öre per kWh. Det finns inte i min värld att folk kan räkna så grovt fel, så var finns förklaringen? Det första jag skulle checka stavas K-O-R-R-U-P-T-I-O-N.

  24. Håkan Bergman

    Ska vara till Tyskland och UK ovan, kabeln till Nederländerna har funnits länge nu.

  25. Ulf Westberg

    #23
    Det finns inte i min värld att människor – som borde ha någon form av vett och sans, de är ju ändå valda till ledare av sin befolkning – monterar ner ett väl fungerande elsystem och ersätter med medeltida teknik som ÖKAR utsläppen.

    Det är tragiskt att ledande företrädare för regeringen säger att vindkraften ersatt sin koldioxidskuld inom ett år, för att den ersätter ”alltid” kolkraft – när den ersätter väl fungerande kärnkraft med lägre CO2 avtryck än vindkraft. Inom parentes gäller det naturligtvis inte ny kärnkraft…

    Att dessutom de sprids så många falska rykten om kärnkraft, speciellt att den inte är säker. All kärnkraft i världen skulle läggas ner om det skulle inträffa två olyckor som beror på kostnandsbesparingar och som krävt knappt 400 människoliv. Boeing 737 MAX stod avställd ett par år och är uppe och flyger igen med passagerare utan några större protester vad jag hört, hur vågar kärnkraftsmotståndarna flyga med den flygplanstypen? Silar mygg och sväljer kameler säger jag.

  26. tty

    #25

    ”Boeing 737 MAX stod avställd ett par år och är uppe och flyger igen med passagerare utan några större protester vad jag hört, hur vågar kärnkraftsmotståndarna flyga med den flygplanstypen? Silar mygg och sväljer kameler säger jag. ”

    Jag skulle faktiskt vilja hävda att det finns klara paralleller mellan 737 MAX debaclet och modern klimatpolitik. MCAS var nämligen en onödig – men farlig – lösning på ett obefintligt problem.

    Hade B737 certifierats idag hade MCAS överhuvud taget inte varit aktuellt, men nu skedde det på 1960-talet då avionik och styrsystem var mycket sämre än idag, och man därför hade mycket större krav på stabilitetsmarginaler, och detta hänger alltjämt med, trots att det inte längre behövs.

    Sedan hade MCAS kunnat implementeras på ett mycket bättre sätt. Bäst hade det varit med en stick-pusher, men det hade krävt att hydraulsystemet i cockpit förstärktes. För dyrt tyckte räknenissarna. Så det fick bli en automatisk trimfunktion istället. Denna skulle naturligtvis ha försetts med en varningsfunktion när den krånglar, och dokumenterats i checklistor och andra underlag. Nej, sa räknenissarna, för vi har lovat vår launch-customer att ingen pilotutbildning behövs, så inget får ändras i cockpit eller underlag.

    Resultatet blev att ett system som var onödigt, men krävdes av juridiska skäl, och var potentiellt livsfarligt vid felfunktion infördes, helt utan dokumentation, eller ens en varning vid felfunktion.

    Sedan var den andra kraschen trots det enligt min mening obegriplig. Jag är numera pensionerad, men eftersom jag jobbat med flygsäkerhet hänger jag fortfarande med litet grand vad som händer i branschen, och jag visste mycket väl vad som gått snett vid den första kraschen, och vad som måste göras om man råkade ut för en trimvandring med MCAS. Det är ofattbart att två piloter som flög 737 MAX tydligen inte hade en aning om det, även om andrepiloten var extremt oerfaren (361 flygtimmar totalt).

    Sedan kan man ifrågasätta att civila flygplan i regel inte har någon anfallsvinkelindikator (den är t ex tillval i B737). Det brukar förklaras med att man i motsats till stridsflygplan normalt alltid flyger med liten anfallsvinkel, men det finns faktiskt tidigare exempel på haverier som troligen inte hade inträffat med en anfallsvinkelindikator, t ex Air France 447.

  27. Torbjörn

    #15 Bernt
    Det är inte vindkraftverk, det är insektsskördare så Miljöpartister kan äta nu när lantbrukare inte har råd längre

  28. Lasse

    Rapport om klimatanpassning kom idag:
    https://sverigesradio.se/avsnitt/sa-klimatanpassar-vi-samhallet-har-ar-experternas-rad

    Tossevallen är ett av de 170 förslag som ältas.
    Vattenbudget jo jag tackar!
    Samhället har byggts upp under 100 års tid men nu skall vi klimatanpassas!

    tty -Alltid så läsvärd. -Just snålheten att spara in på utbildning genom att inte ändra något är något en bloggande pilot tagit upp, (Blancoliro)

  29. Magnus

    Övertygad om att dom som behöver psykolog för sin klimatångest har egentligen andra problem i grund och botten. Myten att vi hotas av klimatet används av många för att driva igenom skatter, politik och karriärer. Det är många som kommit på hur användbart det är. Senaste Dokument utifrån handlade om Kina som vill ha baser i Arktis och motiverar det med att de behöver forska om klimatförändringar som de påstår sig drabbas av. I själva verket vill dom ha en militärbas där.

  30. Ulf

    Jo det var ju bra att MP var så omdömeslösa att de lämnade regeringen. Men går det bra för röd gröna så är de tillbaka där efter nästa val, om de klarar spärren.
    Att få en klimatpolitik som åtminstone är mindre extrem än EUs krävs att mer sansade partier går framåt.
    S är inte att lita på. De lät faktiskt MP sitta och förhala alla möjliga beslut utan att göra något åt. Det gör de om ifall de får ha makten.

  31. Gillberg är mycket bra. Han påminner oss om att den styrande eliten – i detta fall Mao – kan vara precis hur galen som helst. De möts ändå av underdånig hyllning från folket. Det har hänt förr att de driver landet in i misär och fattigdom samtidigt som de blir beundrade av både folket och sin omvärld. Vi som är lte äldre minns väl hur DN och Lagerkrantz, samt förstås Myrdal som fick breda ut sig i regimmedia, beundrade Maos styre. Samma sak med Castro och hans geniala jordbruksplaner. 🙁

    Ack ja.

  32. Ivar Andersson

    #31 Ingemar
    Gillberg avslöjade Refaat el Sayed vilket inte PG Gyllenhammar och Volvos koncernledning klarade av. Bra jobbat av Björn. Hoppas att han kan krascha sagan om klimathotet också.

  33. Ytterligare lite smått och gott: En av de stora TV-kanalerna påstår genom sin manipulerade bild att kärnkraftverk blåser ut svart rök, vilket säkert ger rätt intryck av att kärnkraft smutsar ned luften.
    https://notrickszone.com/2022/02/08/the-worlds-first-black-smoke-emitting-nuclear-power-plant-presented-by-germanys-flagship-zdf-public-television/

    Vidare så påstår ett forskarteam i Zürich att uppvärmningen i Arktis orsakar köldskador i södra Asien.

    https://wattsupwiththat.com/2022/02/09/claim-arctic-winter-warming-causes-cold-damage-in-the-subtropics-of-east-asia/

    Återigen: Tänk så det kan bli när den globala uppvärmningen får härja fritt. 🙂

  34. Bert Nilsson

    Man är uppenbarligen inte vana vid snöbrott i Texas, eftersom man tolkar fenomenet som ”exploderar av kylan”.

  35. Sören G

    På Rapport rapporterade man om torkan på Afrikas Horn, den värsta på 40 år sa man. – Ja det brukar vara återkommande torka där som jag minns.
    Man tillade att regionen också är drabbad av inbördeskrig och pandemi ”och klimatförändring”.
    Torkan var alltså inte klimatförändring. Då undrar man på vad sätt man har drabbats av klimatförändring.
    Varje gång som någon katastrof har inträffat någonstans så lägger man slentrianmässigt alltid till ”klimatförändring” bland övriga uppräknade orsaker.

  36. tty

    #34

    Det är inte precis så att träden ”exploderar”, utan vad som händer är att barken kyls av snabbt och blir ”för liten” och plötsligt brister, eftersom trädets inre kyls av långsammare.

    https://th.bing.com/th/id/OIP._1cOlICDoYf2oNLwfYNVRQAAAA?w=193&h=323&c=7&r=0&o=5&dpr=1.5&pid=1.7

    Detta är ett fenomen som vi rätt sällan råkar ut för här i Sverige eftersom vi inte har tillnärmelsevis så stora och plötsliga väderomslag som den amerikanska mellanvästern:

    https://www.weathernationtv.com/news/day-spearfish-south-dakota-set-world-record/

  37. tty

    #35

    ”– Ja det brukar vara återkommande torka där som jag minns.”

    Det kan man nog lugnt säga. Världens troligen varmaste och torraste plats, Dallol (årsmedeltemperatur 35 grader), ligger där:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Dallol_(ghost_town)

  38. Ulf Westberg

    Jag är ganska ny här men jag har förstått att tty är en stor källa till kunskap vilket visas idag, tack för den.

  39. Bert Nilsson

    tty #36

    Må så vara, men det videon visade var inte barken som sprack, utan ett träd som bröts på mitten p g a den snötyngda kronan. Snöbrott.

  40. Bernt O

    # 39
    Vi som ofta klyver framför allt större björklabbar vet hur mycket tyngre jobb det handlar om när barken är oskadad, barken stadgar upp hela trädstammen…

  41. Argus

    #38
    Ja, själv är jag imponerad och förundrad över kunnigheten, de balanserade inläggen och den fantastiska berestheten.
    !!
    Jag är med stor sannolikhet (97%) ej den enda.

    En mycket stor tillgång för bloggen.

    Jag undrar vem som finns bakom tty. Den enda association jag får är ’teletype’, men jag avstår från nyfikenhet.

  42. Fredrik S

    Hörde förut att Åsa Romson, hon med båtfärgen numera miljöjurist på forskningsinstitutet IVL, vill införa parkeringsskatt vid stormarknader.

    Skatten ska tydligen gå till att främja cykling.

    Antar att det är lådcykel som menas då för det är ju totalt meningslöst att cykla och storhandla annars.

    Hur många kan tänka sig att cykla och storhandla räck upp en hand!

  43. Idag cyklade jag min 1062-a dag av 1091 dagar. I snitt två mil varje dag. Jag har nästan alltid cyklat när jag handlat. Har som mest haft sju kassar på styrstången. Men OBS! det har jag inte gjort för att jag tror att jag kan påverka klimatet. Utan för att jag gillar att cykla, tar det som träning. Det passar mig, men inte många andra. Jag anser att bilen är en fantastisk uppfinning. Och att Miljöpartiet är en mycket onödig uppfinning.

  44. Lars Thorén

    Nu rör det på sig!
    Ett litet steg framåt för fusionstekniken.
    https://www.bbc.com/news/science-environment-60312633
    Men det intressantaste av allt. Kina och Frankrike investerar i olja! I Afrika!
    Förhoppningen är att år 2025 kommer det första fatet olja av potentiella 1,4 miljarder att pumpas upp från Ugandas oljekällor. Uganda, China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) och Frankrikes TotalEnergies har tecknat avtal om investeringar för utveckla Ugandas olje- och gasindustri.
    Kineserna säkrar nu sitt energibehov i världen, bland annat i Sverige med vindkraft. Och nu Uganda med olja. Snart vänder sig IPCC i sin grav. Som de grävt åt sig själva.
    https://www.bbc.com/news/world-africa-60301755

  45. Daniel W #43,

    Jag gillar också att cykla. Det ger frisk luft och motion, och man behöver inte bekymra sig om parkeringsplats. Förr hade jag en 30-moppe som jag tog mig fram och tillbaka med till jobbet när vädret blev för trist för cykeln. Men nu blir det elcykel (icke-subventionerad) istället, vilket passar mig bra i det lilla Ängelholm.

    Storköpen görs självklart med bil. Parkeringsavgiften är 0 kr. Hur Åsa Romson hade tänkt sig att ta ut skatt på parkeringen är en gåta.

  46. I Sveriges Radio, P1, hörde jag Lisbeth Schultze ordförande i expertrådet för klimatanpassning yttra sig om kostnaderna för klimatanpassning. Mycket pengar, men det blir ännu mycket dyrare om vi inte vidtar några åtgärder. Sedan nämnde hon skyddsvallen Skanör – Falsterbo. Detta väckte min misstänksamhet.

    Rådet är knutet till SMHI. Första rapporten kom i går, onsdag – det var säkert därför Schultze blev intrevjuad i P1. Där finns bland annat under huvudbudskap denna punkt: ”Åtgärder kan inte skjutas på framtiden. Utan klimatanpassning kan pågående samhällsutveckling leda till ökad sårbarhet i samhället, med stora framtida kostnader.”

    I själva rapporten: https://klimatanpassningsradet.se/polopoly_fs/1.180289!/Rapport%20fr%C3%A5n%20Nationella%20expertr%C3%A5det%20f%C3%B6r%20klimatanpassning%202022.pdf Det är 684 sidor. När dom beskriver havsnivåhöjningar redogör dom för SSP1-1,9 (0,28–0,55 m) och SSP5-8,5 (0,63–1,01m) men dom skriver också: ”Högre nivåer kan inte uteslutas. I SSP5-8,5 kan det handla om nivåer som närmar sig 2 m för 2100 och 5 m vid 2150.”

    Detta kan man läsa: ”Översvämningar längs med havskusten sker i dagsläget ofta vid en kombination av höga vågor och vinduppstuvning.”

    Att detta kräver omedelbara åtgärder är väl inte mycket att diskutera. Krav borde komma från MSB.

    Sedan skriver dom: ”SMHI har utfört beräkningar av sådana händelser för svenska kustområden, utifrån beräknad högsta havsnivå i slutet av seklet. Enligt SMHI:s analyser, baserade på det relativt höga klimatscenariet RCP 8,5, riskerar, till exempel stora delar av Malmös hamnområde att mot slutet av århundradet stå under vatten”

    Alltihop verkar ta utgångspunkt i övre felgränsen för RCP 8.5. Det rimmar illa med ”Åtgärder kan inte skjutas på framtiden. . .” Detta tolkar nog många som att skyddsvallen Skanör-Falsterbo måste byggas genast, medan en rimlig åtgärd är att planera ny bebyggelse så att byggande av skyddsvallen i framtiden inte försvåras. Vad vet vi om havet om 200 år?

    ”Från Falsterbohalvön rapporterades att vattnet stod en halvmeter högt på gatorna i Skanör, att hela Ljungen svämmade över och att vattnet stod 4 fot (1,2 m) högt mellan fyren och fyrvaktarens bostad (Skånska Dagbladet 1905-01-02).” https://klimatupplysningen.se/skanor-falsterbo-hur-kunde-de-ga-sa-fel/ I dag har väl havet sjunkit lite pga landhöjningen, men några mindre skyddsvallar för extrema vädersituationer kan säkert vara rimligt.

    Alltså: https://klimatanpassningsradet.se/ lägger stor vikt vid scenarier som IPCC skriver är osannolika.

    Den enda fackmannen i rådet vad gäller klimat är såvitt jag kan förstå Erik Kjellström. Han skriver bland annat: ”Dra nytta av erfarenheter från att hantera redan inträffade väder- och klimathändelser i arbetet med anpassning för framtiden.”

    Att lära av inträffade väderhändelser är ju utomordentligt klokt. Man kan också gissa sannolikheten för ännu ej inträffade väderhändelser. Att inte ta hänsyn till ovanliga väderhändelser är en synd som begåtts på många platser. Här behövs råd från SMHI!

    Men vad är klimathändelser? Klimat är ju medelvärdet av väder under lång tid. Ordet verkar betyda ”Extremt väder som i massmedia tillskrivs av människan förorsakad klimatförändring” Konstigt att SMHI och Erik Kjellström använder ordet.

  47. Gabriel Oxenstierna

    #46 Leif
    Jag skummade igenom rapporten och hittade följande godbit angående havshöjning:
    ”För alla klimateffekter, utom havsnivåhöjning, har
    Trafikverket valt att utgå ifrån RCP (Representative
    Concentration Pathways) 4.5. När det gäller
    havsnivåhöjning är, enligt Trafikverket, osäkerheten
    så pass stor att myndigheten istället valt att utgå ifrån RCP 8.5. Tidsperspektivet i analysen sträcker sig till år 2100.”

    Märkligt resonemang får jag säga. Trafikverket anser att framtida klimat utveckling följer RCP 4.5.
    Men havshöjningen följer RCP 8.5

    Ska man skratta eller gråta?

  48. DN hade häromdagen en artikel om varför folk är ”klimatförnekare”. Det vanliga snacket plus lite psykologiserande och länk till Henrik Oscarsson som ju skrivit en lika verklighetsförnekande artikel. Det är bara gamlingar som är klimatförnekare är kontentan, men att vänta på att dessa ska dö har vi inte tid med:

    ”Eftersom de flesta av dem är äldre kommer de så småningom att försvinna från den offentliga debatten.

    – Men då kommer det sannolikt att vara för sent. Vi har inte tid att vänta på att det ska hända. Klimatet behöver att vi agerar nu, säger Laura Young.”

    https://www.dn.se/vetenskap/darfor-vill-manniskor-inte-tro-pa-klimatforandringarna/

  49. #46 Jag hörde också Lisbeth Schultze i Nyheterna i P1. Märkligt att man hela tiden kan säga sådana saker som hon sa, som om det är fullkomliga självklarheter:

    ”Vi ser ju tydligt att det sker förändringar i klimatet och som ger effekter och jag tror inte det har undgått någon de senaste åren, de senaste somrarna att det har varit skogsbränder och översvämningar, inte bara i Sverige utan i många delar av världen …”

    Så låter det ju ständigt i radio och TV. Det anses vara en så etablerad sanning numera att inget längre behöver bevisas.

    Att de i rapporten hänvisar till RCP 8.5. fortfarande är anmärkningsvärt.

    Detta var nyhetsinslaget:

    https://sverigesradio.se/artikel/ny-rapport-sverige-maste-jobba-mer-med-klimatanpassning

  50. #48 Hej Karl-Erik, jag var inne och kommenterade och försökte hålla god ton. Inga märkvärdigheter. Men väckte ändå ont blod!
    Min andra kommentar modererades först bort.
    1.Hej Maria Gunther, att det blivit varmare är vi nog alla överens om. Globalt sådär en 0.15 grader per decennium sen 1979 och troligen en dryg grad sen mitten av artonhundratalet. Att människans utsläpp av växthusgaser har spelat roll, kanske väldigt stor roll – eller kanske ganska stor roll – eller kanske bara roll eller kanske nån annan verbalisering är nog vi också överens om. Förhållandet låter sig korrekt formuleras i journalistspråk som du citerar ”97 procent av klimatforskarna är överens om att vi värmer upp jorden”. Har du tänkt på att många läsare då uppfattar det som att vi står för hela uppvärmningen. Det är definitivt inte 97 procent av klimatforskarna överens om. Du borde använda ett precisare språk. Fram till AR6 i höst anser sig klimatforskarna ha ringat in TCR till intervallet 1.5 – 4.5 grader. Skulle inte du kunna lämna journalistspråket i denna infekterade fråga och förklara för dina läsare vad det betyder? Det tar ju bara några få rader. Om du vill offra några rader till kan du ju ta upp de viktigaste anledningarna till att forskningen ännu är så osäker över TCR.

    2.Hej Maria Gunther igen. När vi ändå är inne på förnekare, hur kan det komma sig att ett så uppenbart förhållanden som att Sverige och betydande delar av jorden mått bara bra av växthusgaserna och temperaturökningen förnekas eller förtigs? Ja – säg det. Och att en grad och 100 – 150 ppm till för stora områden rimligen bara är positivt. Kanske kan du Martin och och Chalmersgänget ta er an detta också? I god trettiotalsanda

  51. Adepten

    #48 Karl-Erik Tallmo
    Laura Young är Klimataktivist, miljövetare, hållbarhetspedagog och etisk influencer. Leder programmet ’Let’s Change The Climate’ i brittiska kyrkor, och uppmuntrar individer att ge, be, kampanja, volontärarbeta och göra livsstilsförändringar inför klimatförändringarna.
    Hon tror på det hon gör precis som alla andra. Eftersom allting går i cykler och det är oavsett vad det gäller skulle man också kunna hävda att historien upprepar sig för varje generation, fast med olika perspektiv.
    Hennes livshorisont bakåt är i alla fall kortare än för en gamling. Alla framgångsrika kulturer har letts av gamlingar med hjälp av ungdomars energi och styrka. Med andra ord Gamlingar har ett ansvar för att leda de yngre på rätt väg med kunskap, kärlek och förståelse, inte med konfrontation.

  52. Lasse

    #47
    Ang Tossevallen vid Skanör/Falsterbo.
    Den behövs om man skall undvika den katastrof som inträffade på 1800 talet: Backafloden 1872-med 3 m höjning.
    https://de.wikipedia.org/wiki/Ostseesturmhochwasser_1872
    Alternativt kan vi ersätta dem som drabbas vart 200 år.

    Hörde att Sten Bergström kommenterade rapporten-han var aktiv predikare av mycket högre vattenstånd.
    Men då krävs acceleration av höjningen eftersom landet också höjs.
    Någon sådan har ännu inte upptäckts-tvärt om.
    Vår man i IPCC Deliang Chen gjorde detta tydligt när hans forskning visade att det inte sker någon! (Hans påstående var falskt)

  53. foliehatt

    Sören G, #35.
    ”torraste på 40 år”
    betyder ju faktiskt att det var torrare för 40 år sedan. Eller med andra ord – inget radikalt nytt, eller ens litet rekord.

  54. Lasse

    #49
    Klimatrådets råd:
    ”Relevant klimatinformation om historiskt
    och framtida klimat produceras och tillhan­
    dahålls för hela Sverige ”
    Relevant var ordet sa Bill!
    Mängden med flum är i alla fall imponerande!

    Rådets relevans är överspelat redan hösten 2021.
    Inte ett ord om klimatanpassnig av elkostnaderna.

    Vi behöver tillgång till billig energi annars fryser vi i vårt klimat!

  55. Lars Thorén

    När dessa människor vill ha samma standard som medelkinesen och medelsvensken brakar helvetet lös på koldioxidfronten. Vi som inte tror på koldioxidens effekter kan sova lugnt men slla sndra …?

    Afrika är jordens näst största kontinent (efter Eurasien) och även jordens näst största världsdel efter Asien, både vad gäller areal och folkmängd. Med världsdelens öar inräknade mäter Afrika 30 244 050 km², vilket motsvarar 20,3 procent av jordens landmassa eller cirka 6 procent av jordens totala area. Omkring 22 miljoner km² av dessa ligger i tropikerna vilket gör den afrikanska kontinenten till världens varmaste kontinent. I Afrika bor det ungefär 1 miljard människor i 54 länder[– en sjundedel av jordens befolkning.

  56. Håkan Bergman

    Kanske inte smått och gott precis.
    https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages?publicationDate=all&eventDate=custom&eventDateStart=2022-02-19&eventDateStop=2022-03-28&messageCategory=electricity&fuelTypes=nuclear
    Nio dar utan O3 i februari och med rådande kapacitetsläge är väl en nagelbitare. Säkert är att det lär komma att påverka elräkningarna som dimper ner i mars sen.

  57. #50 Jag skulle också ha kommenterat DN, men jag får det inte att fungera tekniskt. Jag har troligen en för gammal browser. Annars skulle jag t.ex. ha tipsat om min hyfsat noggranna genomgång av 97 procent-argumentet:

    https://slowfox.wordpress.com/2021/09/11/97-procent-av-forskarna-ar-eniga-om-klimatet-eller/

  58. #57, jag har nu läst din genomgång. Imponerande!

  59. Johan Wikström

    En öppen fråga.
    Om jag förstår stängningen av kärnkraftreaktorer rätt, så är det nu tekniskt omöjligt att återöppna dem.
    Var det möjligt att stänga dem på så sätt att man senare kunde återstarta.
    Utreddes detta eller var det ett politiskt beslut att stänga permanent vilket verkar vara ett tveksamt beslut med den osäkerhet som råder i världen.