Skräp, skräp, skräp och mer skräp

 

The Island

Jag roade mig med att titta på TV-serien ”The Island i helgen”. 14 kvinnor och 14 män släpps av på varsin tropisk ö och så ska de överleva sex veckor själva. Något som slog mig var hur förbaskat mycket skräp det fanns på de här två öarnas stränder. Det var inte lite plast och annat som hade sköljts iland på öns stränder, det var drivor.

Det här börjar bli ett allt större problem i vårt samhälle, att ta hand om allt skräp och alla gifter som mänsklig verksamhet producerar och det gäller inte bara i tropikerna utan överallt.

Programmet Vetandets värld har en miniserie om plast och då framför allt mikroplast. Marie Löf vid Stockholms universitets Östersjöcentrum säger bland annat.

– I princip hittar vi mikroplast i alla miljöer där vi tittar efter det i dag. Det är infruset i arktiska isar, i avföring från pälssälar på Antarktis, det finns i hav, sediment och sötvatten. Det är oroande och vi bör agera för att minska tillförseln,.

Lyssna gärna om ni har tid och lust.

Sist men kanske inte minst läste jag i magasinet Filter om en stor skandal kring hanteringen av kvicksilver. Vi har ansträngt oss för att samla in kvicksilvret men nu tycks 500 ton ha försvunnit. Det har sålts vidare men ingen vet riktigt vart det har tagit vägen.

”Delas ledning hade helt enkelt kommit på en rent infernalisk affärsidé: att först ta rundligt betalt för att låtsas lösa ett miljöproblem, och därefter tjäna pengar på att sprida giftet på den svarta marknaden.”

”Som ett slags ödets ironi utnämnde den europeiska branschorganisationen för batteritillverkare, European Portable Battery Association, tidigare i år Sverige som »bäst i världen på batteriåtervinning«. Förmodligen hade de ingen aning om att kvicksilvret från nästan alla svenska insamlade batterier försvunnit ut på den svarta marknaden.”

Kvicksilvret från våra batterier nådde alltså aldrig sin slutförvaring utan har spridits ut i naturen. Men istället för att fokusera på att få naturen ren i möjligaste mån ska vi lära oss att koldioxid smutsar ner och det är den vi ska vara rädda för.

Jag känner mig mycket oroad.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Bra Lena
    Miljöproblem finns och bör gå att åtgärda.
    Det finns teknik att återskapa olja av plast. Vi i Sverige eldar upp det och tar tillvara värmen i alla fall.

  2. I Sverige verkar vi ha inriktat oss på att problemet gäller de plastkassar som vi handlar mat i. Men min erfarenhet är att de för det mesta återanvänds för avfall, som sedan förbränns med energiåtervinning. I tredje världen däremot hamnar plastpåsar ofta i naturen eller på öppna tippar varifrån de blåser bort och till slut hamnar i haven. På Gotlands natur och stränder ser jag sällan dessa plastpåsar men däremot ofta rester av de s k dinosaurieägg som bönderna skapar för foder, men som sedan hamnar i naturen. Detta har jag aldrig hört nämnas som ett problem i debatten.

  3. Thomas P

    I huvudsak ett bra inlägg, men varför måste det alltid klämmas in ett ”Men istället för att fokusera på att få naturen ren i möjligaste mån ska vi lära oss att koldioxid smutsar ner och det är den vi ska vara rädda för.” där man helt i onödan ställer miljöproblem mot varandra? Är det mer troligt att en person som bryr sig om sina CO2-utsläpp slänger batterier i naturen? (Jag plockade just upp ett dussin som en idiot slängt ifrån sig tillsammans med andra sopor bakom en sten)

  4. Thomas P

    Fredman #2 ” I tredje världen däremot hamnar plastpåsar ofta i naturen eller på öppna tippar varifrån de blåser bort och till slut hamnar i haven.”

    Många länder har dock vidtagit mer eller mindre drakoniska åtgärder från avgifter på plastpåsar till direkta förbud:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Phase-out_of_lightweight_plastic_bags#Africa

  5. Thomas P
    SVT (egentligen TT) skriver:

    ”En miljöskandal av jättelika mått har utspelat sig i nästan komplett medieskugga i Sverige.”
    http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskt-kvicksilver-stals-och-saldes

    Det handlar sammanlagt om ca 1000 ton kvicksilver som är spårlöst borta.
    ETC skriver
    ”Det är kvicksilver som i värsta fall försvunnit ut på den svarta marknaden och förgiftat människor, djur och natur.”

    Tycker du verkligen att media och politiker tar detta på tillräckligt stort allvar? Det tycker inte jag och ja, jag är djupt oroad för att många stora miljöproblem hamnar mer eller mindre helt i en koldioxidskugga.

  6. Thomas #3

    CO2 är inget miljöproblem. Värdret är inget miljöproblem, det bara är. Att vädret över väldigt långa perioder (30+ år) statistiskt skulle vara lite annorlunda fördelat än någon tidigare 30-årsperiod är heller inget miljöproblem. Vädret har alltid förändrats på sådana vis.

    Angående din fråga:

    Är det mer troligt att en person som bryr sig om sina CO2-utsläpp slänger batterier i naturen?

    är min bestämda uppfattning att,

    Ja, den person som säger sig bry sig om sina (och ffa andras) CO2-utsläpp (om än inte demonstrativt slänger batterier i naturen, så dock) ofta är mycket angelägen om att förorda omfattande förbrukning och slöseri av resurser på symbolhandlingar och sk ’åtgärder’ som ingstnans ens har en chans att påverka det man säger sig bry sig om. Och tom ofta har precis motsatt verkan, dvs kräver ännu mer energiförbrukning.

    Fråga dig hur mycket energi så går åt för att dels hålla en enda kommunal sk ’klimatkonsulent/samordnare’ anställd och försedd med en arbetsplasts, och ffa vad som krävs i den civila sfären, dvs i form av verkligt /riktigt arbete för att jobba ihop till den totala kostnaden för att en sådan.

    Dina få ’icke-slängda’ batterier är totalt meningslösa i det sammanhanget, en piss i Missisippi. Och då vet vi som sagt inte vad den personen ’slänger’ under sin arbetstid eller fritid för den delen.

  7. Thomas P

    Lena #5 Jag förstår fortfarande inte kopplingen till AGW, annat än att kolkraftverk släpper ut en hel del kvicksilver. Dessutom förstår jag inte varför du inte säger något om att det handlar om ett tyskt företag och att av dessa 1000 ton det är 30 som kommer från Sverige.

  8. Christopher E

    #3 mfl

    Jag träffar professionella naturvårdare i mitt arbete, och det är välkänt och erkänt faktum att den starka fokuseringen på klimathot inverkat negativt på annan naturvård.

    Det är förresten mer än tveksamt om koldioxid kan klassificeras som ett miljöproblem, alltså även om vi hypotetiskt antar en klimatkänslighet i stil med vanliga gissningar från hotarflanken. Så det är mer fråga om att ställa ett inbillat miljöhot mot riktiga.

  9. elias

    #Inlägget
    ”Men istället för att fokusera på att få naturen ren i möjligaste mån ska vi lära oss att koldioxid smutsar ner och det är den vi ska vara rädda för.”

    Jag visste inte att vi hade en alarmist bland redaktörerna för Klimatupplysningen! Kan du utveckla din inställning i klimatfrågan Lena, please. Eller har jag tolkat raden fel? I och för sig inte fel med en sådan redaktör, men då måste det vara sakligt!

  10. Lasse

    #9
    Det är CO2 som är den stora boven som stjäl uppmärksamhet från mer skadliga miljöproblem*. Det är väl detta som oroar oss miljöintresserade.
    *Aerosolernas betydelse tex.

  11. Peter Stilbs

    #9 – Lena syftar på våra skriftlärda miljöexperters predikan – inte på sin egen syn på saken

  12. Peter

    Precis!
    För mig är det djupt oroande att allvarliga miljöskandaler som ex kvicksilverskandalen hamnar i koldioxidskugga.

  13. Håkan Bergman

    Nu ska vi gå före och rädda planeten igen.
    http://www.dn.se/sthlm/snabb-elbat-testas-pa-malaren/
    Säkert trevlig sysselsättning för några under sommaren, men nån effekt på klimatet lär vi inte märka, lite fattigare blir vi med all säkerhet.

  14. Mats G

    ang plast

    https://www.youtube.com/watch?v=BB0aFPXr4n4

  15. Peter F

    Skilj på miljö och klimat. På grumliga vägar har man lyckats få koldioxid att framstå som inte bara ett hot mot klimatet utan dessutom vara ett miljöhot. Därmed tar – som sagts ovan – klimatsidan enorma belopp från det riktiga och viktiga miljöarbetet. Vi kommer aldrig att kunna göra något åt koldioxiden så länge fossila bränslen är lättillgängliga, billiga och effektiva. Förutom kärnkraften finns idag inga realistiska alternativ. Inga klimatförändringar har kunnat uppmätas så här långt och skulle det bli varmare eller kallare av någon anledning får vi anpassa oss. Viktigaste frågan idag är hur utvecklingsländerna ska kunna komma i åtnjutande av dessa fossila bränslen så att de kan besegra svält, sjukdomar och därtill skapa en dräglig standard med fokus på utbildning och sjukvård.

  16. Sören G

    Miljöproblemen är värst i fattiga länder eftersom de saknar tillgång på billig energi. Att utse koldioxid till ett miljöproblem är att ta fokus från verkliga miljöproblem. Koldioxiden är dessutom växternas näring och dess bidrag till växthuseffekten är försumbar och den lilla uppvärmning som den eventuellt kan bidra med är mest av godo. Klimatet har alltid pendlat mellan kalla och varma perioder. Under Lilla Istiden som slöt i mitten av 1800-talet rådde det ofta missväxt och folk svalt. Vårt nuvarande välstånd hade inte varit möjligt utan tillgång till billig energi i form av fossila bränslen. Det finns ingen anledning att betvivla att den tekniska utvecklingen kommer att ge oss andra billiga alternativ i framtiden. Att snabbavveckla nu är dårskap och självmord.

  17. Daniel Wiklund

    Det är väl så att drogerna och allt elände det för med sig, både för individer familjer och länder, också hamnat i skuggan av jakten på ”giftet” koldioxid. Många miljöpartister, bl a Romson och Fridolin har ju testat knark, men absolut inte kört jeep och ätit kött. (fast det kanske dom gjort i smyg) Men Lövin lovade ju igår att Sverige skulle bli den första fossilfria välfärdsstaten. Tyvärr gällde det inte fossiler bland politikerna.

  18. Håkan Bergman

    Apropå mitt #13, det skulle inte skada om stollarna kollade in ett sjökort också. Tror inte att man får dispens från gällande hastighetsbegränsningar bara för att man kör elbåt, eller gäller fri fart för Teslor, då vill jag ha en sån.

  19. Sören G

    #16
    Har vi inte tillgång till energi blir det massvält eftersom det krävs massor med energi att framställa livsmedel till världens befolkning. F.n. är ca 80 % s.k. fossil energi.

  20. Peter F

    Sören G

    T o m nästan 85 procent och ökande för varje år. Och i Sverige ska vi öka vår välfärd genom att bli världens första fossilfria land. Hur tänker politikerna eller är det så att de inte alls tänker ! Vilka eländes människor vi har att göra med.

  21. Sören G

    #20 Politiker liksom dagens journalister saknar grundläggande kunskap i naturvetenskap. Och tydligen i ekonomi också.

  22. kopp

    #16
    ”Vårt nuvarande välstånd hade inte varit möjligt utan tillgång till billig energi i form av fossila bränslen. Det finns ingen anledning att betvivla att den tekniska utvecklingen kommer att ge oss andra billiga alternativ i framtiden.”

    (Teknik)optimism i all ära, men historisk utveckling är ingen garant för framtiden. Problemet är, bl.a., att den tekniska utvecklingen i sig självt vilar på just dessa fossila bränslen. T.ex. 95 % av industriproduktionen lär vara beroende av olja, direkt eller indirekt.

  23. Ingvar i Las Palmas

    http://notrickszone.com/2016/05/26/eu-reveals-its-inner-arrogance-floats-plan-to-punish-parties-that-dont-represent-eu-norms/#sthash.pke0agwx.dpbs

    Såvaredags för Europa!

  24. Lasse

    #23
    EU kämpar på för att bli avskytt av dess undersåtar.
    För att återgå till plasten så har de på plan att införa ett plastpåse förbud som passar olika bra för olika länder.
    I Sverige samlar vi sopor i påsarna vi tar hem från affären som sen eldas och blir värme i våra fjärrvärmeanläggningar. Men det ogillas eftersom plastpåsen kan hamna i Medelhavet.
    http://www.rsc.org/chemistryworld/2015/05/europe-supports-crackdown-lightweight-plastic-bags

    OT Nyss kom en nyhet om att vi slapp EU böter för en sent införd garanti.” Svenska regeringen anser att förseningen inte påverkar svenska sparare i praktiken eftersom det sedan gammalt finns en svensk garanti.” EU som en klumpig elefant i en porslinsbutik!

  25. Björn

    Vad jag förstår har vi fått en miljöminister och en klimatminister. Miljöministern skall väl hålla rätt på skräpet och klimatministern på emissionen av CO2. Det hade blivit billigare med endast en skräpminister. Klimatministerns uppgift blir väl att analysera alla pysande hål och föreslå åtgärder mot pysandet.

  26. tty

    Håkan Bergman #13/18

    Har kollat litet på den aktuella ”demonstratorn” (som egentligen skulle ha testats ifjol, men den blev tydligen, inte oväntat, försenad). Den ska ha en räckvidd om 14 sjömil (26 km) med 30 knop. Alltså knappt en halvtimmas gång. Vilket räcker för en enkel resa Ekerö-Stockholm, men inte t o r. Den använder litiumtitanatbatterier som har låg energitäthet (gör dock mindre för ett fartyg där ett par ton hit eller dit inte spelar någon större roll) men går snabbt att ladda. Har man en högspänningsledning och transformator vid vardera färjeläget och inte alltför täta turer kan det fungera.

    Skall bli intressant att se om de får dispens från fartbegränsningarna. Förmodligen, det gäller ju att rädda planeten! Fast man undrar hur lång tid det tar innan det sedan smäller med tanke på trafiken i de aktuella vattnen.

    En sak är dock klar när man ser på konstruktionen, det är en renodlad sommarbåt! Fullständigt oskyddade propellrar med ett extremt utsatt läge innebär att den absolut inte bör komma i närkontakt med vare sig is eller grund.

  27. Peter F

    Sören G

    Precis, vilket innebär att de inte kan fatta proportioner som ppm, gigaton, vindkraftens andel av elproduktionen jmf med kärnkraftens, osv osv. Statsministern har läst någon termin sociologi, men borde fattat var han fick elen till svetsen från.

  28. Mats G

    Varför återvinner man inte kvicksilver? Jag vet att det fanns en anläggning i Sverige vid Kvarntorpshögen.

  29. tty

    MatsG #28

    Nej, i Kvarntorp samlade man dem bara på hög i avvaktan på återvinning. Problemet är att det knappt finns några lagliga användningsområden för kvicksilver numera (utom lågenergilampor). Däremot finns det en stor svart marknad, framför allt för primitiv guldvaskning/guldutvinning. Och liksom allting som är förbjudet men där det finns en stor efterfrågan blir priset högt. Bolaget som skulle ”slutförvara” kvicksilvret fann det därför vara betydligt mera lönsamt att sälja det svart.

  30. tty

    # 13/18/26

    Har kollat litet mer på den aktuella ”elbåten”. Det kommer inte att bli något billigt eller resurssnålt fortskaffningsmedel precis. Skrov och överbyggnad helt i kolfiberkomposit, 200 kWh Litiumtitanatbatterier, 2×280 kW neodymmagnetmotorer.
    Det här konceptet skulle nog anses vara i dyraste laget för ett flygplan….

  31. Håkan Bergman

    tty #30
    Behöver väl bara kompletteras med ett par gräddvispar på fördäck så kan man ladda ackarna under gång.
    http://bbgreen.info/

  32. tty

    #31

    På vissa fartyg med överbyggnad modell ladugårdsvägg kan faktiskt rätt konstruerade vindturbiner på fördäck gå runt energimässigt. Nettot är dock litet.

  33. Ingemar Nordin

    MPs fokusering vid att få ned CO2-utsläppen och samtidigt avveckla kärnkraften får en att undra över hur låg kompetensnivå som vår regering egentligen har. Att både Löven och Batra ivrigt vill samarbeta med detta brungröna parti (och (C)) får en att fundera över hur det står till med riksdagen som helhet.

    EU verkar vara ännu värre under isen. Varför är vi fortfarande kvar?

  34. Slabadang

    Tänka sig vilken överraskning!

    Ett ändå för en gång skull vettigt projekt av miljöskäl men som också slutar i sitt kontraproduktiva gigantiska fiasko. Det är för mig en total gåta hur man kan organisera en värdekedja utan att kontrollera den absolut mest centrala sista länken i den. Att säkerställa slutförvaringen var liksom HELA målsättningen med hela kedjan. Allt fungerade utom det allra viktigaste dvs det mätbara SLUTRESULTATET!

    Jag har så många år jobbat med att få ledningar för verksamheter att i ryggmärgen förstå skilja på och fokusera på vad hela organisationen faktiskt vilar på. Ledningsfloskler och extremt korkade beslut kan endast tas av de ledningar som inte fattar vad som sker i sista led där tjänsten eller produkten levereras.
    ”Nya kvastar” och ”nya visioner” får alltid sin publik och intresse. Att lära sig hur den kvalitativa granskningen av dessa skall ske blir allt för ofta en fråga man ställde sig för sent och i efterhand.
    Att skilja ut utopier från bra ideér kräver ofta den kritiska granskning utopisterna inte vill ställa upp på.

    Kvicksilverskandalen är så totalt idiotisk att man baxnar. Där kontrollen verkligen och uppenbart skall vara både rigorös och opartisk så existerade ingen alls. Precis som en bank som kollade sedlar anställda kassa och personal men aldrig reviderade kassavalvet.

    Inom politiken så har vi det absolut mest verklighetsfrånvända ledarskapet. De kontrollerar tusentals viktiga värdekedjor utan att förstå det mest elementära om dem. Ta Ullenhag som förskingrade 75 MILJARDER på ”Lotssystemet”. Här kan vi snacka om skatteflykt !!! 75 Miljarder i fickorna på en hel bedragarindustri utan att kunna visa upp ett enda skapat bestående heltidsjobb.
    Min analys till varför det kan gå så åt helvete fel är att det är partipolitiska broilers som får tillgång till makten. I Ullenhags fall handlar det om en kille som ALDRIG förstått varför det skapas eller varför man får ett jobb. Ullenhag begriper inte ens grunderna för de värdekedjor som utvecklats i vår moderna byteshandel av varor och tjänster. Att skapa en värdekedja någon annan frivilligt i konkurrens med annat betalar för den tjänst eller vara som produceras är något som är helt utom skotthåll för Ullenhag.
    bara med tanken bakom ”lotssystemet” visar han med all tydlig tydlighet att han inte fattar nånting om vad som bygger upp vår civilisation företags och arbetsmarknad. Skall du in i det svenska byteshandel systemet så är hudfärg totalt ointressant. Lär dig svenska och helst engelska, skaffa dig en färdighet och eller kunskap så du har nåt att tillföra någon värdekedja så har du jobb! Du har genom detta enkla tydliga recept samtidigt lagt bästa grunden för att själv kunna skapa värdekedjor där du kan bjuda in andra att delta och få försörjning.

    Trygghet stabilitet förtroende och tillit genom väl förvaltat ansvar samt förtroende är vad som krävs för att kedjorna skall löpa. Utan färdigheter har du inget att erbjuda !! Kan du inte språket så är du totalt körd!! Det här är enkla villkor alla värdekedjor måste bygga på, och det går banne mig inte att fuska med dessa grundläggande enkla naturlagar för vår byteshandel och dess produktion. ”Särbehandling” och subventioner är bara verktyg att försöka fuska med de enkla lagarna och alla av de hndratals olika försöken, visar upp perverterade konsekvenser.

    Så alla ”socioekonomiska” bortförklaringsmodeller skulle vi kastat i soptunnan för decennier sedan utan ”recykling”. Skrota ordet ”integration” eftersom det uppfylls med automatik bara nån från annat land flyttat hit. Ett totalt meningslöst begrepp ! Assimilation är vad som utan undantag krävs för att du skall kunna delta i samhället. Samhället kan endast erbjuda möjligheten till att skaffa sig de kunskaper och färdigheter som krävs resten ligger på det personliga ansvaret.

    Så Ullenhag har ju sina kopior i tusentalet inom ”miljörörelsen” där de flesta bor på Söder i Stockholm och begriper miljö byteshandel och natur lika lite som Ullenhag förstår arbetsmarknaden. Rabiat ideologiska utopier utan den mest elementära förståelse för proportioner. Ideer lika tomma som de plastflaskor och påsar som guppar på vågorna skitar ned den intellektuella miljön.

  35. tty

    Ullenhag har ju just utnämnts till ambassadör i Jordanien, där han hoppa kunna driva den feministiska svenska utrikespolitiken:

    ”Jag tycker att det är spännande att vi lyfter jämställdhetsfrågan på allvar. Det finns mycket att göra just i ett land som Jordanien dels när det gäller flyktingarnas situation och kvinnor på flykt. Det börjar också finnas en diskussion om jämställdhet inom islam i muslimska världen som jag tror är central för att utvecklingen ska gå åt rätt håll”

    Lyckligtvis för honom har Jordanien den mest civiliserade regimen i arabvärlden så han har hyfsade chanser att klara sig helskinnad. Man undrar onekligen om karln verkligen är så sagolikt naiv som det låter, eller om det är cyniskt spel för gallerierna

  36. Slabadang

    Tty!

    Jordanien … tack för upplysningen! :)D liknar mer landsförvisning och straff än ”utnämning”. När fick han respass?

    Kvicksilvret har fortfarande sin marknad inom kemi, elektronik – lägesvippar ädelmetallindustrin mm.
    många länder har kvar sina äldre processer.

  37. Slabadang

    Nytt kul begrepp!

    Floskelsprinkler! Jag googla på Ullenhag och det kom upp bland de första svaren! Klockrent passande på Ullenhag.