Svensk miljöpolitik driver dubbla budskap. Huvudregel är att inte sprida gifter eller smutsa ned. Främsta undantag är att inga miljöhänsyn får hindra vind- och solkraft.
Dessa kraftslag förordas nämligen av EU, och EU-lag trumfar som bekant svensk lag. Om EU-lag kräver att vi hänger i träd med huvudet nedåt, skall vi också hänga i träd med huvudet nedåt.
Eftersom EU vill få oss att övergå till osäker vind- och solkraft från leveranssäker kärnkraft, måste de som motsätter sig detta övertygas – eller tvingas. Det gäller även regioner och kommuner och deras vetorätt.
Den förra regeringen gav C-politikern Ulrika Liljeberg uppdraget att föreslå sätt att få kommuner att godkänna vindkraft. Hennes förslag kan sammanfattas i det enda ordet ”mutor”.
De skall köpas. Men det blir dyrt. Därför kommer nu ett nytt förslag. Den nye utredaren Magnus Hermansson föreslår helt enkelt att regioner och kommuner skall mista sin vetorätt.
Detta gör han på den M-ledda regeringens uppdrag. Denna regering är så illa angelägen att dansa efter EU:s pipa att den är beredd att köra över regioner och kommuner.
Det har den inga som helst mandat för. Men det var ingen valfråga, varken i 2022 års riksdagsväl eller 2024 års EU-val. Där sopades sådana tankar diskret under mattan.
Men konkret betyder de att den M-ledda regeringen kan komma att godkänna och förorda (sanktionera) energipolitik som medför ren miljöförstöring. Det skulle säkert en rödgrön regering med MP också göra.
Båda skulle som ursäkt anföra hotande global uppvärmning från mer koldioxid från mänsklig verksamhet. Men IPCC:s vetenskapliga arbetsgrupp WG1 ger argument både för och emot att mer koldioxid från mänsklig verksamhet skulle farligt värma atmosfären.
WG1 redovisar fakta i klimatdebatten, men det förvrängs av arbetsgrupperna WG2 och WG3, som studerar möjliga effekter av påstådd uppvärmning och hur dessa skall bemötas och hanteras. Detta sammanfattas sedan överdrivet alarmistiskt för beslutsfattare i rapporten SPM, som politiker och media tar för en vetenskaplig rapport.
Påstått klimathot har blivit ny svensk statsreligion med den vilsna Svenska Kyrkan och samtliga politiska partier som ivriga förespråkare.
Enda sättet att hejda detta är att det går käpprätt åt pipan. Och det tycks det också göra med gröna miljardförluster och hotande energikris i antågande.
Inget att glädjas åt men ändå att välkomna. Åter till Verkligheten!
Tege Tornvall
Det återstår endast den hårda vägen. Det måste svida ordentligt hos folket och levnadsförhållanden försämras radikalt innan ”det sovande folket” vaknar upp och kräver en förändring. Frågan är inte om utan hur stor skadan på levnadsstandarden hunnit bli innan det sker.
Problemet blir akut om både vänster och höger arbetar för att öka antalet vindkraftverk, då finns det bara ett parti att rösta på.
Kan vi hoppas på att de ekonomiska realiteterna stoppar planerna. Till och med lokaltidningen tar upp de ekonomiska problem som vindkraftsparkerna har.
https://www.allehanda.se/2025-01-03/darfor-gor-o-viksparkerna-forluster/
Bakom betalvägg, men tar i mångt och mycket upp liknande saker som hanterats i Affärsvärlden.
Bjørn Lomborg skriver på FB: ”Expensive climate policy is dead — and it could be an immense opportunity
The latest UN climate summit has been as hypocritical and dysfunctional as every one before, with most world leaders not even bothering to turn up. Still, 50,000 people flew in from across the world, while essentially telling the rest of us to stop flying. Poor-country politicians performatively staged a “walk-out”, and rich nations ended up promising a climate slush fund of $300 billion a year.”
Klimatpolitiken har högsta prioritet och kör ideligen över miljöpolitiken pga av FN och EU.
Det är den 13 september 2022 på FN:s högkvarter i New York. FN:s generalsekreterare António Guterres, klädd i kavaj, skjorta och slips, spelar in ett tal, med viktig information till världens ledare och världens folk. Han kniper ihop sina ögon, så han nästan får ett plågat uttryck, när han talar om de översvämningar, torkor och extrema stormar som drabbar oss.
Tack Tege T
I D I har Peter K MR Northvolt en debattartikel som förklarar att vi måste ösa mer pengar in i den gröna ekonomin.
Annars gör någon annan det.
Tycker jag låter som ett bra förslag.
Notrixzon har en tydlig sammanställning över elpriser till konsument, Tysk el är dyrast men Danmark ligger inte långt efter.
De är föregångare i vindkraft.😀
Tack, Tege T – Detta kan inte nog belysas!
Alarmisterna och dom gröna – saknar insikten i att det är Dom som nu blivit det nya miljöhotet – så går det när man drivs av fanatism och litar mer på modeller än verkligheter.
Jag har ju själv deltagit i en lika fantastisk som framgångsrik aktiongrupp mot vindkraft i dom högst värderade naturområdena i Värmland – det är nästan otroligt att den lilla fina gruppen lyckats nå fram med budskapet om att Inte Tillåta Vindkraft i värdefulla vildmarker – det går att vinna – ta chansen att engagera er i aktionsgrupper i era närområden- det är jobbigt – men intressant, viktigt och mycket bra för själen och lokalbefolkningen och för djuren.
Våran grupp har drivits av att lägga fram fakta om vildmarken, arterna, påverkan och att både visa på bristerna och felen i underlagen ( MKB ).
Det mesta framträdande hos dessa bolag och deras MKB: er och hos länsstyrelsernas granskningar – är just det alarmistiska falskspelet och deras otroligt felaktiga faktaunderlag – precis som i alarmismen och klimathotet.
Att vi lyckats vinna beror på en mycket karismatisk gruppledare med stort förtroende i hela länet, både hos folk och hos politiker- vi hade också turen att få stor hjälp av en otroligt duktig ingenjör ( som även tidigare skrivit initierade artiklar på klimatuppysningen ) han har även tilldelats utmärkelse av självaste Bill Gates, för årets produkt – tyvärr gick denna fantastiska man bort förra året.
Vi har dessutom hela tiden haft otroligt tillgång i en känd regissör och tillika ingenjör med ett brinnande engagemang, djupa kunskaper och en formuleringsförmåga utöver det vanliga.
Sedan har haft mycket fint stöd av flera engagerade lokalexperter som gett viktiga fakta i dom lokala förhållandena – ovärderligt!
Själv har jag fokuserat på arter, habitat och hydrologi och kemi och allmän påverkan på naturområdena och ekosystemen – för som sagt, vindbolagen och länsstyrelserna har gått bort sig helt gällande fakta och skriver in ” obetydlig påverkan ” på ungefär varannan rad – kungsörnsrevir, lekbäckar för öring eller utdikningar i våtmarksområden på 1000 – tals hektar – INGA PROBLEM, OBETYDLIG PÅVERKAN!
Jag måste säga att maken till vidriga företagsmetoder, förfalskande av verkligheten och manipulering av politiker och oförblommande alarmism – som dessa bolag inom den gröna omställningen visar prov på – kan få en stark människa att förlora hoppet om vuxna människor, om vårat juridiska system och om samhällets alla styrfunktioner – det…är mycket, mycket nedslående – men när folket lyckas att vinna mot den där dårskap, så smakar vinsten helt underbart.
Ni här på bloggen är kunniga, observanta och engagerade – men ta steget – hjälp era aktionsgrupper!
Magnus B #6,
Det är mycket uppmuntrande att höra att motståndet till vindkraften faktiskt lyckas. Om man lyssnar på SR och SvT så får man snarast lyssna till svenska ”random” personer som svarar på reportrarnas frågar inte alls är emot vindkraften. Tvärtom hör man att de är sura för att omställningen inte går fortare och att kärnkraft är livsfarligt och naturförstörande. Och att de vill ha fler laddstolpar.
Klimathotarlobbyn avskyr siffror och logik.
Ett räkneexempel:
Uppgiften är att tillhandahålla 1000 Mw kontinuerligt.
Problemet ska lösas med vindkraft som antas producera 100%. av märkeffekt under 8 timmar per dygn och ingenting däremellan.
Dessutom finns en vätgasanordning som producerar el. När den matas med 2kWh el kan den senare producera 1kWh vid valfri tidpunkt.
Frågan är nu: Hur många MW vindkraft måste installeras?
Under 16 timmar förbrukas 16000 MWh, så 32000 MWh el måste matas in i vätgas apparaten under de 8 timmar det blåser, alltså 4000 MW.
Samtidigt, under dessa timmar, ska förbrukning 1000 MW tillgodoses.
Så, med dessa orealistiskt gynnsamma förutsättningar behövs 5000 MW installerad vindkraft för att tillförlitligt konsumera 1000 MW.
Om man antar att den vindfria perioden är längre än 16 timmar blir förstås resultatet ännu värre.
Med beställbar produktion, tänk kärnkraft, kol/olja/gas, vattenkraft etc. kan 1200 – 1500 MW räcka.
Man kan också påpeka att vätgasproduktionen är dyr att installera. Energimyndigheten pekade på elpris runt 7,5 SEK/kWh för vätgasel.
#8 B Abelsson
Att 2kWh el in vätgasapparaten skulle ge 1 kWh el ut verkar väl optimistiskt.
Kedjan el in – elektrolys – komprimering – lagring – expandering – förbränning i gasturbin – generering i elgenerator kan knappast drivas med 50%-ig verkningsgrad. Kanske i bästa fall 30% verkningsgrad.
Lägg därtill kravet på mycket rent vatten till elektrolysen (destillation?).
Sen finns det de tekniska begränsningarna, om elektrolysörer körs intermittent (Johannes, är det möjligt?) slits de kraftigt. Energimyndighetens beräkning på c:a 7,5 SEK/kWh för omvägen ellagring via vätgas verkar även den väl optimistisk.
#9 SatSapiente
Samuele Furfari hävdar 28% verkningsgrad för el >> vätgas >> el.
https://second-opinion.se/ar-vatet-det-nya-guldet/
Finns ju även artiklar här på KU om Vätgasillusionen.
#9
Det finns två typer, alkalisk sedan 1800 talet och nya PEM med det hopplösa Iridiumet som inte finns.
PEM vill alla ha, den kan köras intermittent men det finns bara Iridium till några få projekt hur mycket man än fantiserar.
Alkalisk, nickelelektroder i lut, vill ha jämnare ström, tycker inte om av/på. (Det kan dock ha skett en utveckling sedan jag var insatt men inget jag hört om)
Det finns utredningar från Storbritannien redan 1920 om vätgassamhälle.
Kanske bra att friska upp minnen:
https://klimatupplysningen.se/ravaruillusionen-iridium/
https://klimatupplysningen.se/vatgasbubblan-lever-markligt-nog/
https://klimatupplysningen.se/vatgasutopin-lever-igen/
Vätgasen måste betraktas som en av de sista utvägarna i framtiden när det fossila tagit slut. Då ligger biobränsle närmare till hands, jorden har massor av outvecklad potential där.
Kanske OT
Men idag meddelar finanstidningarna att oljeinvesterna tar in ett förväntat kalluftutbrott i både Nordamerika och i Europa inom närmaste veckorna i sina bedömningar gällande det gamla hederliga ” utbud och efterfrågan ” konceptet.
ENL smhi innebär det en 30% skillnad i energiförbrukning beroende på om vi har milt eller kallt vinterväder i Sverige- det gäller då för bostäder och lokaler.
Och det ser ut att stämma ganska bra när jag har kollat in förbrukningen via svk på vardagar kl 8.00 när fabrikerna rullat igång.
Nu måste världens varmaste år börja leverera och vi måste nu börja Tro att Europa får igång monstervärmen – för hittills har det varit kallt med hög förbrukning och nu skakar det i gasleveranserna till råga på allt.
Jag minns för ett par år sedan när von der leyen började gapa om att Norge och andra Måste öka takten på utvinningen – vi är nog snart där igen – eftersom det gröna helvetet slagit klorna i våra strupar.
Samtidigt meddelar Stellantis att deras biltillverkning 2024 sjönk med 37% I Italien – därmed blev det också den lägsta tillverkningen sedan 1956.
Sedan 1956! Har EU – kommissionen någon aning om hur många arbetstillfällen biltillverknngen ger ute I samhället?
När det tillverkas bilar så behövs barnskötare, läkare, lärare, butiksbiträdet osv, osv.
Europa lever farligt i klorna – på den gröna omställningen. Alarmisterna tycks få rätt, vi seglar rakt in i krisen…
#9 – kostnad vätgasproduktion.
I England gillar man contract-for-difference, det har man för alla ”gröna” projekt, vind (till havs och på land), sol, tidvatten etc.. Nu har man haft en första auktion på vätgasproduktion, se följande länk.
https://www.hydrogeninsight.com/production/uk-allocates-more-than-2bn-of-subsidies-to-11-green-hydrogen-projects-in-first-auction-round/2-1-1571272
Notera, subventioner om 2 miljarder pund = 28 miljarder SEK för 125 MW elektrolysörer som då har ett garanterat CfD om £9.49 = 130 SEK per kilo vätgas producerad. CfD priser är jämfört med om vätgasen producerats från naturgas, vilket då är mycket billigare.
Om vi räknar med 90 % kapacitetsfaktor för elektrolysörerna, kommer jag fram till cirka 83 kronor i subvention per kilo vätgas. Det är helt orimligt.
Noteras ska att nästa auktion önskas 7 gånger högre kapacitet, vilket indikerar minst 7*28 = 196 miljarder SEK i stöd. Det är i princip två kärnkraftverk.
Detta såg de (förhoppningsvis) inte komma när de la ner kärnkraften…
”Kostnaderna för att stödja produktionen av förnybar energi, såsom vind, sol och biomassa, belastar den tyska statsbudgeten med miljardbelopp varje år. År 2024 har utgifterna uppgått till 17,8 miljarder euro och enligt en prognos från Energiekonomiska Institutet vid Universitetet i Köln (EWI) kan de stiga till 22,9 miljarder euro inom fem år…”
https://www.energinyheter.se/20250103/32483/fornybar-energi-orsakar-miljardkostnader-i-tyskland-atgarder-diskuteras
#11 Johannes
Nedan är saxat från Hybrits ansökan om 4,7 miljarder kronor från Energimyndigheten, den 2022-11-15. Såvitt jag förstår har de beviljats 3,1 miljarder kronor.
(Min översättning från engelska).
__
”Lärdomar från att bygga pilotanläggningen [i Luleå] och förstudien för en H2-DR demonstration i industriell skala [i Gällivare] visar att elektrolysör-marknaden är omogen, med leverantörer som saknar erfarenhet från konstruktion, installation, driftsättning, och drift av större elektrolysör-anläggningar för industriella tillämpningar.
Dessutom lever den nuvarande elektrolysör-tekniken inte upp till prestandakraven för en industriell demonstration. Både teknisk utveckling av elektrolysörer samt ytterligare operativ erfarenhet krävs för att kunna skala upp.”
__
Det framgår också av ansökan (2022-11-15) att man hoppas komma i full produktion av järnsvamp år 2029. Detta är förstås redan försenat, oklart hur länge.
Min bedömning är att i bästa fall en bra bit in på 2030-talet, kan LKAB Gällivare/Vitåfors börja leverera järnsvamp till de av SSAB planerade nya elektrostålverken i Oxelösund och Luleå.
På bägge dessa orter ska ju alla Sveriges kvarvarande masugnar släckas, i Oxelösund 2026 (?) och i Luleå (2030?).
Samtidigt ska Stegra i Boden (nu har f.d. H2GS tagit bort vätgas i namnet) bygga ett helt nytt skrotbaserat elektrostålverk och vara i drift år 2026(?).
Skrotbaserade elektrostålverk är ju inget nytt. De finns sedan länge i Sverige, Finland och världen runt.
Frågan är var de ska få tag i skrotet? Från Kina som nu närmar sig att börja recirkulera stålskrot i stor skala?
Det känns som Northvolt-varning på fyra ställen: LKAB Gällivare, SSAB Luleå och Oxelösund, och Stegra i Boden!
#15
”Både teknisk utveckling av elektrolysörer samt ytterligare operativ erfarenhet krävs för att kunna skala upp.”
De köper både tid och pengar samtidigt.
#11 Johannes
” Vätgasen måste betraktas som en av de sista utvägarna i framtiden när det fossila tagit slut. Då ligger biobränsle närmare till hands, jorden har massor av outvecklad potential där.”
Glömde säga att ovanstående var väl formulerat om vätgasen!
Sedan tar ju inte de fossilla slut, möjligen blir de långt i framtiden för kostsamma att utvinna med nuvarande teknik. Ingen diskussion vi behöver ta nu.
Biobränslen räckte inte för att skapa välstånd historiskt, ens då vi var bara 1 miljard människor på jorden. Men genom att utvinna biobränslen med hjälp av fossildrivna maskiner som nu finns, kan det nog finnas en hel del potential.
EU och USA är helt besatta i att jaga livet gas. Under ett halvt sekel har t.ex. USA både på statlig och delstatlig nivå spenderat närmare tio biljoner kr på att undvika användningen av olja. 95% av världens alla transporter sker m.h.a. förbränning av olja.
De sista 5% kommer inte ifrån förbränning av olja. 3,5% kommer ifrån förbränning av användbar föda t.ex. etanol. Brasilien och USA är de största producenterna av etanol. Ca. 1% är biobränslen t.ex. biodiesel. Mindre än en procent är batterifordon. Så världen idag, allt om en ekonomi som gör en ekonomi möjlig är handel och rörlighet av varor och människor och handel och förflyttning av varor och människor. Så allting handlar om olja. Det finns inga undantag.
Lyssna gärna på denna föreläsningen
https://www.youtube.com/watch?v=huyNfNP0K7A
These Mining Stocks Are Cheaper Than the Topsoil in Your Backyard
Gruvaktier erbjuder för närvarande en profil med ovanligt låg risk kontra överdimensionerad potential.
Kom ihåg att en ”resurs” i grunden är ett projekt som har ett ekonomiskt värde t.ex. av guld. Det krävs pengar för att gräva upp allt, men ”guldet i marken” säljs för närvarande för mindre än smuts. Underbart.
https://thegoldadvisor.com/article/cheaper-than-dirt-these-mining-stocks-are-cheaper-than-the-topsoil-in-your-backyard/
Mvh
Magnus blomgren
14:51, 2025-01-03
17% av Tysklands BNP står bilindustrin för. En siffra som kommer att vara ett minne blott.
BD-Nille #17
Sedan 15 år har kunniga kemister föreslagit ett energisystem byggt på metanol.
Det är flytande och passar in i det system av pipelines och tankbilar i har idag, men med drygt halva energiinnehållet, vilket kräver utbyggnad eller att metanolen omvandlas till oktan och andra tyngre kolväten.
All teknik finns på papper och i laboratorier, det är bara investerare som saknas.