Politisk vändning i England och Tyskland

merkel

Under många år så har energipolitiken i både Storbritannien och Tyskland visat sig vara på väg mot en ekonomisk och miljömässig katastrof. Åtminstone har de flesta som inte varit förblindade av gröna drömmerier om en fossil- och kärnkraftsfri elproduktion kunnat konstatera detta. Men nu finns det tecken på att samma klarsyn även börjar tränga in i den politiska sfären i dessa båda länder.

För ett par veckor sedan så röstade Tysklands riksdag igenom ett förslag om att sätta ett tak på subventionerna till vindkraften. Statens finanser har tydligen sina gränser även i Angelika Merkels värld. Ja, man planerar t.o.m. att minska produktionen från vind med 6000 megawatt till 2019. Ändå kommer subventionerna att kosta hissnande $ 1 100 miljarder. De tyska konsumenterna får betala 39 cent per kilowattimme, jämfört med 10,4 cent för amerikanarna. Även energibolagen går knackigt. (se även här)

Angela Merkel har svängt sin gröna trollstav och försökt avveckla Tysklands fossilberoende samtidigt med kärnkraften. Det har – ganska förutsägbart – inte gått så bra. Kärnkraften har visserligen halverats (från 29,5 % till 17% under 2015) men eftersom vindkraften inte kan leverera lagom mängder el utan fladdrar upp och ned på ett oförutsägbart sätt så har den kolproducerade energin gått upp. Tyskland släpper nu ut 28 miljoner ton mer koldioxid än man gjorde när programmet för avveckling av kärnkraft tog sin början.

vindproduktion

Källa: Klimatsans http://klimatsans.com/2016/07/06/vindkraften-i-europa/
Vindkraften är en högst varierande producent av el. Kol får användas som reglerkraft, vilket ökar på utsläppen av koldioxid .

Situationen för vind är i stort sett densamma i Storbritannien. Regeringen under Cameron har satsat enorma summor på att bygga ut den landskapsförstörande vindkraften, både till lands och till havs, i ett frenetiskt försök att följa EUs och sina egna direktiv om att minska koldioxidproduktionen. Men moderna industriländer behöver en stabil baskraft som levererar när elen behövs, inte bara när det råkar blåsa eller då solen skiner. Nu, när man slutat att vara ”naiv”, så har engelsmännen öppnat upp för gasutvinning med hjälp av frackingtekniken. Frågan är om man hinner ta sig ur sin ”förnyelsebara” energipolitik innan lamporna slocknar.

Vi har ju med visst intresse följt britternas folkomröstning om Brexit i sommar. Cameron förlorade och har därför lämnat sin premiärministerpost. Istället är det Theresa May som tagit över rodret. Hur ser hon på klimat- och energiproblemet? Ja, det kanske är för tidigt att bedöma. Men Climate Scepticism har samlat en del uttalanden och rösthandlingar som kan tyda på att det kommer att ske en viss tillnyktring i framtiden.

may

“I want to see an energy policy that emphasises the reliability of supply and lower costs for users.” (Jag vill ha en energipolitik som lägger tonvikten vid pålitlig leverans och lägre kostnader för användarna.)

Her voting record can be seen at the TheyWorkForYou website, which reports that she:

 • Generally voted against measures to prevent climate change
 • Generally voted for lower taxes on fuel for motor vehicles
 • Has never voted on financial incentives for low carbon emission electricity generation methods
 • Generally voted against greater regulation of hydraulic fracturing (fracking) to extract shale gas

Looking in detail at her voting on climate policy reveals that in the last year she has

 • Voted against setting a decarbonisation target for the UK
 • Voted against requiring a strategy for carbon capture and storage
 • Voted to apply the Climate Change Levy tax to electricity generated from renewables

Theresa May har valt en ny energiminister, Andrea Leadsom, som tycks vara helt inne på hennes linje om hållbar baskraft. Fler kommentarer här, här och här .

Den förebådade omsvängningen i Tyskland och Storbritannien kanske bekymrar Europas gröna ideologer, men den skapar onekligen en viss förhoppning om att fakta och sunt förnuft äntligen sipprar in bland ledande europeiska politiker. Vi väntar dock fortfarande på att svenska politiker också skall nås av Upplysningen.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Benny

  Detta kunde man ju förutse skulle hända redan när tyskarna började avveckla sin kärnkraft/kolkraft och började satsa på vindkraft och annan förnyelsebar kraft. Det fungerar inte i ett industriland som Tyskland som är beroende av pålitlig baskraft. När man påtalade detta på debattforum för ”miljömupparna” så blev man anklagad för att vara ”bakåtsträvare” och andra invektiv som inte passar sig i tryck. Och i Sverige ska vi alltså upprepa tyskarnas misstag ivrigt påhejade av våra egna verklighetsfrånvända miljönissar i MP och de andra stollarna i regeringen. Tyvärr är det så att de flesta inte har en aning om hur det fungerar med elenergi och dessvärre så har de som bestämmer inte en susning heller, vad det verkar.

 2. Peter Stilbs

  Hon börjar bra!

  http://www.independent.co.uk/environment/climate-change-department-killed-off-by-theresa-may-in-plain-stupid-and-deeply-worrying-move-a7137166.html

 3. Ann L- H

  Det som hänt i Storbritannien vore nära nog otänkbart bara för några månader sedan. MEN! Folket fick rösta, folket sa sitt och i botten på Brexit låg ett väl dolt Clexit. Nu sitter några stabila järnladies och en skön, uppskattad F.d. borgmästare plötsligt på de centrala posterna. Brexit ska genomföras lugnt och metodiskt och energipolitiken ska genmgå sin metamorfos.
  I USA är det betydligt stormigare, men vad som än händer kommer energiförsörjningen att debatteras högt och lågt och klimathotets politiska vidrigt smutsiga Agenda bör bli uppenbar för allt fler. Den ledande damen där är ett med Agendan och … ja, de närmaste månaderna blir spännande.
  Ledarna för och i det europeiska energipolitiska träsket slåss för den heder de inte har.
  Men, muren har fallit och Climatfrågan kommer snart nog att vara pinsamt ute.
  Clexit på er alla!

 4. Olav Gjelten

  Jag håller bara inte med om att miljönissarna i MP är verklighetsfrämmande. Deras drömsamhälle ser bara så radikalt annorlunda ut än ”vanliga” människors. Medan vi vill ha pålitlig energikraft både för jobbens skull och för våra bilar så vill miljöfolk ha gröna jobb där handkraft är det primära och vanliga bilar vill de inte alls skall finnas i deras samhälle. Det jag inte förstått är hur de vill trygga livsmedelsförsörjningen. En befolkad landsbygd vill de inte ha för transportbehovets skull. Av samma orsak är de fanatiskt mot import av livsmedel. ”Närodlad” är slagordet de använder. Men hur långt räcker det och särskilt eftersom all odling skall vara eko?
  För övrigt när det gäller verkliga miljöpartister så borde vi andra veta att omsorgen om människorna, som de kallar ”planetens värsta skadedjur” är lågprioriterad. Miljöpartiet kom INTE till för att ytterligare bli ett parti som värnar om människor, utan om miljön.

 5. Peter Stilbs

  Mer här: https://wattsupwiththat.com/2016/07/14/britain-abolishes-the-department-of-energy-and-climate-change/

 6. Ann lh

  Min kommentar tycks ha fastnat i nätet någonstans. Kom den så långt att den kan släppas loss här?

 7. LBt

  Det är bra när KU lyfter fram energifrågorna. Både de europeiska och de svenska. Mer av detta, här behövs KU och här finns stor kunskap bland KU:s läsare.

  Det vore naturligtvis också bra om KU förmådde lyfta fram kärnkraftens mest betydelsefulla fördel. Med sådant stöd kanske vi kunde få utbyggnad istället för avveckling.

 8. Håkan Bergman

  Peter S. #5
  Snodde den här länken från en kommentar där.
  https://www.youtube.com/watch?v=37iHSwA1SwE

 9. Staffan Algotson

  #4
  Hur många av miljömupparna på Södermalm tror du är intresserade av manuellt arbete? Har man möjligen tänkt sig lågavlönade migranter till detta?

 10. Skogsmannen

  Olav!

  Jag får faktiskt inte fram vad du vill ha sagt. Först vill du säga att MP inte är verklighetsfrämmande, därefter beskriver du hur verklighetsfrämmande de är. Men du var kanske ironisk?

  Själv är jag av uppfattningen att MP börjar att förstå att de är inkompatibla med sig själva. Vi har en partiledning som i regeringsställning tvingas gå emot var de gick till val på (brunkolsförsäljningen, immigrationspolitikem etc) samtidigt som gäsrötterna (lokalavdelningarna) ber om ursäkt för den drivna politiken på riksplanet.

  Riktigt jobbigt läge faktiskt…

 11. Skogsmannen

  #9

  Eller hur!

  Har lite på kul gjort lite överslagsberäkningar på vad jag skulle kunna betala för manuellarbete vid vallslåtter om den skall vara konkurrenskraftig mot moderna produktionsmetoder.

  Hamnar lite grovt på 15-20 kr/tim.

  Lycka till!

 12. Ingvar i Las Palmas

  från ”Down Under”

  http://joannenova.com.au/2016/07/the-rise-of-the-skeptics-brexit-shifts-the-ground-boris-promoted-decc-gone/

  Don’t underestimate the Brexit effect. The landscape is shifting.

  UK FlagThe Paris agreement just became less likely. The UK Dept of the environment will submerge, and Boris Johnson, the outspoken skeptic and Brexit figurehead, has been promoted to foreign minister.

  James Delingpole says: Britain’s New Prime Minister Drives A Stake Through The Heart Of The Green Vampire

  Britain no longer has“the greenest government ever.” This is good news. Very good news. The agonised screeching of all the usual suspects in the Environmental movement will be enough to sustain many of us in lols for weeks and months to come.

 13. Björn

  Intressant vändning. Theresa May verkar bli en intressant ledare för UK. Nya herrar för energifrågorna verkar vara ett medvetet drag för att förändra inriktningen mot framtiden. Omorganisering är ju alltid ett tecken på behov av förändringar och därmed ges möjlighet att byta ut oönskade personer. Förmodligen är May en pragmatiker vilket den närmsta framtiden får utvisa.

 14. sibbe

  Politiskt korrekt – det var väl inte folkomröstningen i UK (=Storbritannien)?
  52 %, 17,5 milj. invånare i Storbritannien har beslutat att lämna EU.
  Politiskt korrekt var däremot att en grön kandidat i Österrike valdes till president i våras. Med knappa 31000 röster.
  Vid närmare granskning var 70 % av poströsterna ogiltiga – men då hade ”populisten” vunnit, vilket i sin tur hade varit politiskt oacceptabelt. Så hittade författningsdomstolen en salomonisk lösning: Nyval.
  Hoppet levde länge bland politiskt korrekta, att den brittiska regeringen och parlamentet beslutar om att stanna i EU. Det ser illa ut.
  Kommer Labour att spricka, eftersom stora delar av medlemmarna också gillade Brexit? Såtillvida handlade Labourchefen rätt som var rätt så kallsinnigt mot att bli kvar i EU. Han valdes förresten med 68 % av alla arbetarpartiets medlemmar. -Och han vill öppna kolgruvorna igen för att ge arbete åt sina väljare. Hans bror är förresten en ”ökänt” klimatskeptiker.
  Nu har UK fått ny regering: Åter en chock: Johnson utrikesminister – oacceptabelt. Tyckte tyska utrikesminister ännu kort innan Johnson utnämndes.
  Han reste för några dagar sedan i London för att trösta Anti-brexit-gänget och försökte förmå dem att strunta i folkomröstningen. Politiskt korrekt tyckte tyska medierna.
  I Finland var det förstås inkorrekt att utrikesminister Soini reste till England för att fira med sina Brexitanhängare. Tyckte finska medier.
  Politiskt korrekt är miljöpartiet i Sverige. ”MP tycks vara inkompatibla med sig själva. Man har en partiledning som i regeringsställning tvingas gå emot var de gick till val på (brunkolsförsäljningen, immigrationspolitikem etc) samtidigt som gräsrötterna (lokalavdelningarna) ber om ursäkt för den drivna politiken på riksplanet (tack för lånet, Skogsmannen)”.
  3 år kvar till nästa riksdagsval: finns det fler grodor som MP måste sluka?
  Det finns likhetstecken på dessa två nordiska populistpartier:
  Sann-finländska riksdagsmän kan inte heller göra revolt mot sin partiledare, eftersom mer än hälften skulle åka ur parlamentet i ett nyval. Även här 3 år kvar till nästa val: de slukar vilken groda som helst för att ha jobbet kvar i riksdagen.

 15. Lars Cornell

  Här en riktigt bra artikel om hållbart elsystem

  http://www.nyteknik.se/opinion/fem-tips-till-stabilt-och-hallbart-elsystem-6590315

 16. sibbe

  Politiskt korrekt: är att klandra Boris Johnson för rädslan inför Brexit jobbet och flyr sitt ansvar…
  Politiskt korrekt: är att klandra Boris Johnson att axla Brexit jobbet och börja jobba med brexit…

 17. John Silver

  #16
  Boris är ny utrikesminister.

 18. sibbe

  # LBt 7 (Alias Fredrik???)
  2016/07/15 kl. 10:20

  ”Det är bra när KU lyfter fram energifrågorna. Både de europeiska och de svenska. Mer av detta, här behövs KU och här finns stor kunskap bland KU:s läsare.

  Det vore naturligtvis också bra om KU förmådde lyfta fram kärnkraftens mest betydelsefulla fördel. Med sådant stöd kanske vi kunde få utbyggnad istället för avveckling.”

  Nyfrälst eller opportunistiskt?

 19. Håkan Bergman

  sibbe #14 och 16
  Bättre än så, bara lite drygt två år till nästa val på den här sidan Ålands hav. Vad ska man säga om en utrikesminister som kallar ett annat lands nyutnämnde dito för lögnare? Inte normalt diplomatiskt språkbruk det där, brexit skär djupare än fransmän och tyskar vill medge. Boris må ha kläckt ur sig grodor, men då var han inte representant för den brittiska regeringen.
  Teresa verkar vara en dam med sunt förnuft och hårda nypor, har hon månne studerat Krusse och Gorby, två som visste hur man städade bort lössen? Det behöver väl inte gå så långt som det gjorde för Beria, men nog skulle Cameron passa bra som Hennes Majestäts sändebud i Ulan Bator.

 20. Thank you for the link. As pointed out by Peter Stilbs, our new PM Theresa May has closed the Department of Energy and Climate Change, which suggests that she does not regard climate change as a top priority. It has been swallowed up into a new department called the “Department of Business, Energy and Industrial Strategy” leaving UK lefties and greenies angry and confused.

 21. Ingemar Nordin

  Sibbe #16,

  Ja, skriverierna om Boris Jonson är gränslös. Hatet flödar. Här finns tydligen en person som man kan få ösa sin galla över inom den politiska korrekthetens ramar. Att han är en omåttligt populär politiker i England och blivit vald och omvald som borgmästare i London har ingen betydelse för vår grönröda massmedia.

 22. Ingemar Nordin

  Här är ett par länkar till med relevans för trådens ämne:

  Theresa May har varit positiv till att UK skall använda sig av frackingtekniken för att utvinna egen gas. Nu har Brexit inneburit att pundets värde gått ned med 11%, vilket gör det än mer lönsamt att utvinna egen gas.
  https://www.kallanishenergy.com/2016/07/15/brexit-may-benefit-uks-shale-gas-industry-sources/

  De gröna som är kvar i EU är inte glada över att GB lämnat. Då måste de kvarvarande ta en ännu större del av bördan. (Börda? Har inte alla alarmister hittills hävdat att nedskärningar av koldioxid är rena vinsten?)
  http://www.thegwpf.com/after-brexit-europes-climate-policy-at-risk/

 23. sibbe

  Alldeles rätt, Ingemar, även Tyskland står inför stora omvälvningar:
  den politiska eliten är hotad: populisterna börjar gnaga på deras levebröd:

  -det stora problemet med elfakturorna har ledd till att tyska regeringen -mot sin vilja – fick tänka om:
  Närmare 1 miljon el-abonnenter har stora svårigheter att betala sina svindyra räkningar. Många blir frånkopplat och genom socialtjänsten åter inkopplat, men för stor delen av (tyska) befolkningen är detta fortsättningsvis en skam att bli beroende av sociala myndigheterna.
  Taktiken av elbolagen tycks också vara att koppla bort kunderna ganska snabbt om kunderna inte förmått betala räkningarna.
  Sådant når sällan de allmänna medierna, men nog de ”politiskt inkorrekta ” partierna. Blir det rubriker, så är det förstås elbolagen som är bovarna i synnerhet då de ”smutsar ner” klimatet med CO2. Värst är det i s.k. gamla Ruhrområdet, där de flesta städer och kommuner är och var stora aktieägare till RWE och E-ON och blev utan dividender i år, när intäkterna på grund av för låga elpriser minskade, som ju egentligen redan hade planerats till sociala åtgärder, t.ex. för dem som britterna hade röstat emot, inflyttningen av östeuropeiska minoriteter. Samtidigt som man vill ha pengar av de förhatliga ’CO2 alstrande kolkraftverken, har man också satsat enormt på oräntabla vindkraftverk som skulle subventioneras … tänk själv efter. Slakta kon och dricka mjölken som inte finns längre.
  Grönt och fint, och vem bryr sig om verkligheten så länge det finns folk som betalar sina räkningar ännu.
  Politiskt korrekthet härskar fortfarande i medierna. Men fronten håller på att spricka.
  De övergrepp som unga nordafrikanska ”flyktingar” gjorde sig skyldiga till i ett flertal tyska städer (redan långt före senaste nyåret) fick enligt myndigheter aldrig skyllas på dem som var ansvarigal: unga manliga invandrare som egentligen inte var flyktingar men som inte kunde återförpassas hem eftersom deras hemstater (i Nordafrika) inte vill ta emot dom.
  Det var en kompakt motstånd mot sanningen av både myndigheter, poliser, åklagare, politiker och medier. Nu vet vi bättre, men – ingen, i synnerhet inte politiker och medier gjorde något olagligt.

  Värst är det med den s.k. 3. makten: de viktigaste tyska radio/tvbolagen hade sina riktlinjer mot sådana rapporteringar, eftersom det inte var politiskt korrekt att nämna utlänningar som skyldiga.
  Först när privata radioreporter började rapportera om det, så följde de andra efter – eftersom de inte kunde stoppa längre rapporteringarna, fastän myndigheterna har nog försökt i det längsta att sätta locket på.
  Det samma gäller nog också de svårigheter som – framförallt delstaten och kommuner i området Nordrhein-Westfalen har: storsatsningar på vind och sol har lett till att soliditeten har sjunkit betydligt. Somliga kommuner får inte längre lån från bankerna, delstatens regering har inkallats inför riksdomstol för att ha haft för stor underskott i budgeten. Och lika ilskna som skuldsatta greker blev politikerna, för att man måste få låna hur mycket som helst pengar, man bygger ju ut ”Energiewende” -vet hut.
  Och vid en husrannsakan hos en muslimsk familj bör polisen tänka på att ta av skorna, … Nej, det är inte Påvel Ramel utan en grön politiker som talade klarspråk i Tv i fjol:
  I ”Maischberger” -Talk i Tvn diskuterade de grönas Renate KÜNAST (f.d. tysk jordbruksminister) med polisen Tania Kambouri. När de talade om förolämpningar och våld mot polisen, tyckte Künast på allvar, att polisen bör ta av sig skorna när man rannsakar muslimer i deras hem (Kambouri är av grekiskt börd).
  Maischberger och Kambouri (inte Künast) blev påhoppade av medierepresentanter efter sändningen. Då var det var inte politiskt korrekt… ännu.
  Så ungefär har det säkert också varit i Sverige, MEN:
  tyskarna försöker vara övernoggrann med tanke på historien. Det är bara drygt 70 år sedan då det var politiskt korrekt att mörda judar… och det har ju inte svenskarna varit med om!

 24. Ingemar Nordin

  I spåren på Angela Merkels galna energipolitik så hotas nu Tysklands största energibolag, RWE, att gå i konkurs. Bolaget har förlorat 70% av sitt börsvärde. Även E ON är illa ute och har förlorat 58% sedan Fukushima. Båda energibolagen har dock hittills varit ivriga förespråkare för Energiewende. Duktiga idioter 🙂

  http://notrickszone.com/2016/07/15/german-power-giant-risks-becoming-largest-bankruptcy-in-german-business-history/#sthash.KpaCq7Nv.dpbs

 25. Staffan Algotson

  Tydligen har du refuserat mitt inlägg. Varför? Håller den inte den höga intellektuella(Inbillade )standarden Ni kräver? OBS den var ett svar på nr 11 Skogsmannen
  Mvh
  Staffan

 26. Torbjörn

  #15 Lars
  Vet du något om personerna bakom projekt Vägval el?
  Hur ställer de dig till AGW t.ex. eller är det mer förnuftiga (enligt min mening) och förstår att det är fortfarande okänt för oss, vilken eventuell påverkan vi människor har.

 27. Ingemar Nordin

  Staffan A #25,

  ???? Det finn inget inlägg från dig.

  Inga kommentarer refuseras på förhand. Däremot kan de tas bort i efterhand om de inte uppfyller våra debattregler.

 28. Ann lh

  All denna information kring Post Brexit är nästan overklig, men ljuv musik.

 29. Torbjörn

  #28 Ann
  Världens börser har iaf reagerat positivt på det.
  Kan vi nu få fler som får upp ögonen för att EU inte fungerar så blir det ännu bättre

 30. Håkan Bergman

  sibbe #23
  Det är ju inte första gången nordafrikaner utmärker sig i Tyskland, i slutskedet av andra världskriget begick dom, som s.k. fria franska trupper, liknande, nej värre, brott i både Tyskland och Italien. Skalan var säkert inte densamma som gällde i öster, men det tycks som att ”fransmännen” var grymmare. Kan rekommendera en bra bok om det här och övriga grymheter, när man läst den börjar man undra om inte atombomben var en rätt bra innovation trots allt.
  https://www.amazon.com/Inferno-World-at-War-1939-1945-ebook/dp/B004SOQ198/ref=sr_1_4?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1468605465&sr=1-4&keywords=max+hastings

 31. Ingvar i Las Palmas

  Ann #28
  Vilken födelsedagspresent för mig 🙂
  Helan går, sjung…….

 32. sibbe

  RWE, Tysklands största energibolag står inför konkurs. Så skriver FAZ, Tysklands ledande antiCO2 tidning. RWE betalar inte längre dividender, och vill spjälka upp firman i 2 delar, dels i en kolalstrande del och dels i ett aktiebolag för förnybara energier, där till och med artikelförfattaren fattar att det ingen är intresserat att köpa aktier i.
  Skitprat.
  Det som är av intresse, att RWE, som ägs till största delen av kommuner i Ruhr/Rhenområdet, med sin dividend-politik förargar de bortskämda kommunpolitiker, som gärna har slösat ur en outsinlig brunn – och som nu har sinat.
  RWE (och Vattenfall och E-ON)har ett antal atomkraftverk som skall stängas i förtid, somliga skulle ännu kunna alstra el till 2040 -50 talet. Man har lagt upp reserver för att kunna riva dessa kraftverk och lagra avfallet allt enligt det avtal som man har med staten. Men långt inte så mycket att man har pengar för att riva alla 2022.
  Detta förstår förstås inte en grön journalist som hatar kärnkraft ännu era än kolkraft.

  RWE i UK har gjort bort sig där, men tyska sidan har värre problem: Kommer tyska staten att stå för kostnaderna av nedmonteringen av kärnkraftverk? Troligtvis, för bolagen har lagen på sin sida. Medan kolkraftverken kommer att få en ny uppsving tack vare nedkörningen av kärnkraftverk. Och kol satsar energiminister Gabriel på, för att de som jobbar med det ämnet är egentligen hans väljare, som han sent omsider har märkt, att hans parti har glömt bort när de ville stänga ner kolgruvor och kraftverk. Inget kol, inga jobbare, inga jobbare inga röster. SPD återvänder till sina rötter.

  RWI vill lämna sina ”förnybara” energier och kärnkraften i den gamla delen av RWE, som då skall klara sig på vind och sol, och som alla vet så skiner solen på natten och vinden blåser bara på våren och på hösten. Även nätet placeras där (som enda som går med vinst).
  Den nya delen kommer att basera på kolkraftsel, som nog ännu går på plus, men som kommer att få enorma subventioner, eftersom det ju behövs som reglerkraft, vilket artikelförfattaren ogillar.
  Troligen redan med staten överenskommen.
  Klimatförändring? Vem fan bryr sig!
  Så ser framtiden ut. Die Energiewende ist Tot!

 33. Håkan Bergman

  En liten film för kvällen, eller kanske senare i helgen, en riktig rysare.
  https://www.youtube.com/watch?v=44YTTyQKyJQ

 34. sibbe

  # Håkan

  Så att inget missförstånd uppstår: jag har ingenting emot unga nordafrikaner som kunde utökas med mellanöstern-araber – kännetecken sunnimuslimer – så länge de inte gör det jag skildrade i mitt inlägg. Tyvärr, så som vi också såg i dag i Nizza, så har en hel del av dessa personer en Muhammed med bomben i sitt huvud, som säger att de måste döda oss.
  Jag besökte Nizza 1989, och promenerade på promenaden. Ett av mina bästa semesterminnen.
  Jag är av tysk börd, min far som klarade kriget med en hel del blessyrer uppfostrade mig både till antinazist och skeptiker. Jag var radikal socialist i ungdomen och blev skeptisk realist som pensionär.
  Dessa nordafrikanska ungdomar kan säkerligen ingenting för det som de gjorde, det är väl uppfostran de har fått, och därtill hör den här fanatiska islamism, som man inte får tala om för att det är – var – politiskt inkorrekt. Det var ju vi vita äldre män som var hat-figurer för våra grön- feminister.
  För några år sedan tyckte jag om EU, flyktingmottagande, öppna gränser och Euro.
  Nu ogillar jag dem av skilda orsaker. EU är odemokratiskt såsom den nu är. Man borde skapar man en helt ny politisk struktur med en regering som kontrolleras av ett parlament som kontrolleras av medborgarna genom val. Detta är inte fallet nu. Kommissionärer i Bryssel har högre löner än svenska eller finska ministrar (330000 €/året + + +) utan att de kan väljas bort.
  -Tack UK, som visade att man kan välja!
  – Eller så återgår man till en ekonomisk union.
  -invandringen av flyktingar borde ske i ordnade former inte i folkvandringar. En indoktrinering av de inflyttande i vår kultur är ett måste. Nej, är nej, det gäller också för en del av oss som redan bor här och inte vill förstå detta.
  – ta tillbaka passen och gör kontroller vid gränserna.
  – slopa euron (gäller ej Sverige). Egna devalveringar är enklare att genomföra ifall man vill leva över sina tillgångar. Gäller alla utan Tyskland.
  – och inte´minst, så nolla klimatpolitiken och börja på ny kula.
  – Sätt gamla temperaturrådata från förrförra seklet o-homogeniserade från analogiska tidsåldern sida till sida vid nya digitaliserade temperaturdata. Förfalska inte data bakåt. Finansiera och utöka
  argo – boj-systemet så att det täcker hela de 70 % av globens havsyta innan man använder havsytans temperaturer.
  Gör en sammanställning av både satellit, ballong och och landbaserade data i en enda grafik.
  Gör det och ta alla nuvarande brandmurar bort. Ta fram hockeyklubbans skåpnyckel.
  Låt se om data är är alarmerande. Sen låt oss se hur vi kan hanterar saken. Med klar huvud och sinne för intelligent metoder.
  Och framförallt: sluta upp med dessa gigantiska klimatmöten som i slutändan betalas med västvärldens utvecklingshjälp och som ingen jävel bryr sig om. – Utom våra medier. (Och Lbt…)

  Nå, ja, jag vet att sånt kan inte ens julgubben levererar. Eller:
  1-Men kanske ett UK som avstår från galna förnybara?
  2- Tyskland som måste öka CO2 utsläpp för att man stänger av kärnkraftverk?
  3-Kina som måste ha en tillväxt på 10 % för att må bra? Hur om inte med CO2?
  4 – Ny president Trump som stänger GISS? Och inte stänger kolgruvorna som Hillary?
  5 – ?

  Vi har inte jul ännu, men 1. önskan tycks vara ”på gång”

 35. Håkan Bergman

  sibbe #34
  Självklart spelar inte det geografiska ursprunget in, eller för den delen ”rasen”, det är kultur, politik och religion som är mänsklighetens förbannelse. Jag tror att dom här soldaterna, till skillnad från merparten av övriga allierade soldater, hade svårt att se kriget som ett krig mot nazismen och fascismen, den synen var helt enkelt för abstrakt för dom, i stället såg dom kriget som ett krig mot tyskar och italienare. Det är faktiskt slående hur svårt araber och arabiskan har att hantera abstraktioner, dom tänker och resonerar ungefär som i gamla testamentet. Koranen är ju huggen i sten ungefär, och det är via den många lär sig läsa och skriva i dom här kulturerna och då blir det svårt att hantera en ny komplex och ständigt föränderlig verklighet.

 36. Ann LH

  Ingvar #31 Dubbelgrattis!

 37. Lasse Forss

  #11 Skogsmannen
  Det var generöst. En människa kan uthålligt prestera 100 Watt. Med 10 timmars arbetsdag så blir det 1 Kwh. Och den kostar väl i dag 1 krona.

 38. Ann L-H

  Alan Carlin erbjuder välskriven liten fin sammanfattning om ”Why We Need More CO2 Emissions, Not Less” på sin blogg:
  http://www.carlineconomics.com/archives/2781
  Så värst mycket mer behöver knappast sägas, eller?

 39. Skogsmannen

  37

  Jo, kanske! Men det finns nog en parameter till (i teknikplanet) som ger viss kompensation till människans fördel.

  Eller menar du att det bara handlar om att tillföra energi?

  Vad enkelt det skulle bli, bara att kasta ut några ”gubbar” i vallen, så flyger höet in på skullen. 🙂 🙂 🙂

 40. Staffan Algotson

  Ingemar # 27
  Tekniken har tydligen fallerat. Min stubin är lite för kort ibland.

 41. Olav Gjelten

  #9, #10. Jag har ägnat en del tid att försöka förstå miljömupparnas tänkande. Då räcker det inte långt att vara fastlåst vid välfärdstänkande, tryggade jobb och att jämföra maskiners effektivitet gentemot handkraft med mera. Sedan är det en helt annan sak om de själva över tiden skulle vilja hamna i det slit och armod som ovillkorligen blir resultatet av deras ideologi. Några dagar på läger tycker de däremot uppenbart är mysigt.

 42. Staffan Algotson

  #11
  Något för våra politiker att ta fasta på.Intjänad lön kan dras från understöd. Vintertid kan snösvängen återupplivas, så att gator och torg åter kan hållas fria från snö. Inget grönt jobb kanske, men väl vitt.
  Kanske lämpligt instegsjobb för icke akademiker.

 43. JIMMY

  Har nu idag lyssnat på hela talet med Donald Trump och utnämningen av vicepresident Mike Pence via Fox News som är förbjudet i demokraturen Sverige. http://www.zahitvstation.com/watch-fox-news-live

  Där säger vicepresident Mike Pence sammalunda som tidigare känt av de internet vakna informerade det som redan Donald Trump lovat att han kommer att totalt 100% !!! skrota alla Obamas Executive Orders utfästelser till FNs politiska lögn IPCC då detta hotar Amerikanska jobb och livsstilen med skatter och pålagor som kan då kunde höja elpriset och Donald samt Mike Pence säger samstämmig i sina respektive tal att kolarbetarna måste och skall gräva ännu mera kol !!!!och att man skall börja öppna upp ännu mera oljefält!!! så att bensinen och olja diesel kan flöda fritt och ymmnigt och bygga ännu mera amerikanska bilar utan några hot från FN politiska globalist kommunister som man skall totalt bojkotta samt skrota defunda dessa delar inom EPA som sysslar med malthus nonsens CO2 Pseudoscience!!!

  Detta är helt klart slutet för FNs co2 klimat religion vi nu bevittnar i realtid med brexit och en vicepresident Mike Pence som fortsätter i Donalds Trumps underbara frihetsanda om han skulle utsättas för hypotetiska mord attentat alltså en win-win-situation oavsett vem som styr USA Donald eller Mike Pence!!!

  Skål i champagne LOL!!!

 44. Bo

  På Teneriffa plågas vi av partiet ”Los Vedes”. De har försenat bygget av en hamn som skall ta emot naturgas. Vi får vår el huvudsakligen från förbränning av olja. Nu har det dykt upp en ny plåga, ett marxistiskt parti kallat ”Partido Unidos”. De vill stoppa naturgasen eftersom den är ”för billig”, den hotar satsningen på förnybar energi. Dessa okunniga människor borde göra ett studiebesök på grannön El Hierro. Där har man satsat på vindkraft kombinerat med energilagring i en högt belägen damm.
  I den förljugna pressen beskrivs anläggningen som 100% ekologisk. Anläggningen fungerar 100% ekologisk de få dagar det blåser 25 – 35 m/s.

  Vad händer de dagar när det inte stormar, varifrån kommer strömmen då?”
  Svaret är att man måste förlita sig på dieselgeneratorerna och, om det finns gott om vatten i den övre dammen, vattenkraft. Tyvärr är beroendet av dieselgeneratorerna så stor att det vore fel att kalla elproduktionen på El Hierro för 100% ekologisk. Man kan dock göra El Hierro fossilfri genom att stänga av dieselgeneratorerna och stoppa all fordonstrafik. Då får vindstyrkan avgöra när det finns ström till hushållen. I dagsläget skulle El Hierro vara strömlöst 64,4%, av tiden eller motsvarande 235 av årets 365 dagar.

  Om öborna själva skulle tvingas betala avskrivningen på projektet, skulle elpriset hamna på ca 9,45 SEK/kWh. Hoppas alla Miljöpartister ock Kommunister vaknar till någon gång!

 45. Kenneth Johansson

  # 38

  Det var det mest korkade jag läst på länge! Tesen att höja CO2 nivåerna för att det är bättre för människan är helt rubbad och bevisar att författaren inte har insett att vi är är del av ekosystemet jorden. Jag ser inte fram emot framtidens naturprogram: ”20000 djurarter som inte längre finns”.

  CO2 i atmosfären har naturligt varierat under jordens levnadstid, men då har förändringarna skett under lång tid och inte under 100+ år som nu. Då hade djuren möjlighet att anpassa sig.

  Bygg mer kärnkraft istället! Gärna generation IV så fort det går!

 46. Christopher E

  #45 Kenneth Johansson

  Innan vi räknar bort de 20000 arterna i förväg, kan du ge exempel på åtminstone en djurart som utrotats av förhöjd koldioxidhalt de senaste +100 åren?

 47. Olof Hellström

  Hej alla !

  Det är skönt att konstatera att både England och Tyskland har insett att vindkraften inte
  är hållbar i längden. I Sverige har vi redan förbyggt oss och borde omgående avbryta all
  nybyggnad och starta skrotningen ”bakifrån”. Vattenfall har börjat genom att stänga sin
  vindkraftpark i Kalmarsund !
  Spanien är i samma fas och kommer att successivt att byta vindkraft mot gaskraft !

  Olof Hellström/bergsingenjör och energiexpert