Jag fick ett tips av Lennart Bengtsson (tack för det!) om att Roger Pielke Jr har startat en ny serie på sin blogg https://rogerpielkejr.substack.com/p/weather-attribution-alchemy om hur extremväderspaniken skapats och matas ut till media varje gång det blåser, regnar eller solen skiner extra mycket. Det utnyttjas allt oftare i de etablerade media för att på dubiösa grunder övertyga folk om faran med global uppvärmning.
Pielke börjar med några exempel på medial skrämselpropaganda:
- Climate change made US and Mexico heatwave 35 times more likely — BBC
- Study Finds Climate Change Doubled Likelihood of Recent European Floods — NYT
- Severe Amazon Drought was Made 30 Times More Likely by Climate Change — Bloomberg
Vad ligger bakom dessa påståenden? Tja, för det första så handlar det inte om vetenskaplig forskning i normal mening, dvs. med noggranna empiriska studier och sedan en kritisk granskning genom peer-review systemet. Nej, den här ”forskningen” är framställd av enskilda aktivistiska forskare eller av självutnämnda organisationer som har tagit som sin uppgift att attribuera varje väderhändelse som onormal och orsakad av människoskapade global uppvärmning.
Ett exempel är World Weather Attribution (WWA) som tydligen består av flera forskare som inte publicerar sig i vetenskapliga tidskrifter om detta utan främst kommunicerar till världen genom pressmeddelanden. Syftet med det hela är att klimatnyheterna snabbt skall nå ut till allmänheten via media utan den tidskrävande processen med normal vetenskaplig publikation.
Bakgrunden är att IPCC (FNs klimatpanel) tar lång tid på sig och är försiktiga med att skylla allt på klimatförändringen. Pielke skriver:
”För att säkerställa noggrannhet i sitt arbete har IPCC använt ett statistiskt ramverk för att dra slutsatsen att extrema väderfenomen faktiskt har ökat (eller minskat) och de faktorer som är ansvariga för sådana förändringar. Upptäckten av förändringar krävde att kvantifiera en förändring i statistiken över extrema väderförhållanden över klimatskalor på 30 år eller till och med längre. När upptäckten väl har uppnåtts försöker forskare att tillskriva dessa förändringar särskilda orsaker, inklusive ansamling av koldioxid i atmosfären.
När det gäller många typer av extrema händelser har IPCC i decennier inte kunnat slutgiltigt upptäcka förändringar i deras frekvens eller intensitet. Till exempel har IPCC rapporterat ökningar av värmeböljor och kraftig nederbörd, men inte tropiska cykloner (inklusive orkaner), översvämningar, tornados eller torka.”
Nej, det här duger ju inte muttrar klimatalarmisterna. Folk måste ju bli rädda NU.
En talesperson för WWA säger att syftet är att “öka klimatförändringens ”omedelbarhet”, och att därigenom öka stödet för en begränsning”. ”Till skillnad från alla andra grenar av klimatvetenskap eller vetenskap i allmänhet, föreslogs faktiskt tillskrivning av händelser med domstolarna i åtanke.” ”Det viktigaste budskapet från denna (och tidigare) analyser är att ”Farliga klimatförändringar är här nu!””
Det är tydligen inte bara allmänheten, politiker och journalister som skall luras att tro på att klimatkrisen redan är här, utan även domstolarna.
Pielke förutspår att det uppstår en klyfta mellan klimatforskare som föredrar IPCCs mer noggranna och vetenskapliga metod för attributionsforskning framför den här mycket tveksamma (och direkt oärliga) metoden. Jag skulle nog vilja säga att den klyftan har funnits ganska länge redan.
Synd bara att i synnerhet media genast hugger på de lättköpta pressmeddelandena från skumma organisationer.
Länkar finns i Roger Pielkes inlägg.
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Titta bara hur man överdrev Kirk!
Jag har för mig att IPCC också gjort liknade saker med att släppa pressmeddelanden innan rapporten eller sammanställningen ens är färdig. Enligt Richard Lindzen
Tänker på hur både SVT o TV4 kontinuerligt utropar klimatnödläge så fort man får minsta statistiska indikation på att någonting ovanligt inträffat, det må vara lokal översvämning i en återställd bäck, en vindby som aldrig tidigare iakttagits tredje lördagen i september, eller en skogsbrand orsakad av gnistbildning när skogstraktorns terrängkedjor gick emot en sten …
Intressant från partiledarutfrågningen var att MP inte fick en enda kritisk fråga, i vart fall inte så länge jag orkade sitta kvar, däremot fick Ebba direkt kritik av moderatorerna när hon ville diskutera politik i stället för att delta i käbblet om vilka bröllopsgäster som man som partiledare behöver ha koll på ….
Tack för denna påminnelse om hur vi manipuleras när det gäller klimatet.
Naturkatastrofer är svåra att utvärdera eftersom vi lever i en värld med så få!
Utfallet blir inte alltid relaterat till katastrofernas styrka.
När Oder svämmar över har byar som gång efter annan drabbats gjort en mur som räddning. Adaption!
Pielkes forskning visas upp i WUWT idag:
https://wattsupwiththat.com/2024/10/15/is-climate-change-increasing-the-economic-cost-of-disasters/
På samma sätt kan de fåtal översvämningar som skett i Sverige följas med försäkringsstatistik. För något år sen var det ingen trend uppåt. Vilket förklarar varför detta inte finns i media 😉
OT FN har ökat fattigdomen i Världen-genom ny definition. De ogillar kanske mål som uppfylls eftersom deras roll försvinner?
Värmeböljor bör väl bero på mycket solsken.
Häftiga regn beror på kontrast mellan varma och kalla luftmassor. Koldioxid bör väl innebära lika mycket uppvärmning överallt. Men om solen värmer marken kan uppvärmning bli olika mycket över olika områden.
Per definition;
Varje värmebölja är ett bevis på en katastrofal uppvärmning orsakad av människan och varje köldknäpp är ett bevis på ett katastrofalt ostabilt klimat orsakat av människan.
Bilistföreningen ”M i Sverige” /Motormännen) har en utmärkt kurs i mediehantering för regionala funktionärer och styrelser. Där framhålls flera intressanta men också oroande råd och synpunkter:
o Media pressas hårt av kostnader och knappa resurser
o De har ont om tid och kunskaper
o Därför tar de tacksamt in färdigskrivet material
o Lokala och begränsade frågor är mest intressanta
o Sök – eller skapa – konflikter. Media älskar konflikter.
o Sök kritiska och motstående intressen
o Gärna exklusivt för en mottagare – men ingen betalning
o Tag ställning för svaga eller lokala parter
o Skriv rakt, kort och enkelt utan upprepningar
o Viktigast: rubrik, ingress (inledning) och avslutning
o Gärna berättelser, bilder, liknelser, lustigheter
o Om intervjuade: svara bara på frågor du kan, gå annars runt och svara på annat.
Precis detta vet och utnyttjar t. ex. Copernicus, CCN (Covering Climate Now)., Fores, Westander, 2030-sekretariatet m. fl..
Att i alla fall delvis ta efter. Men måste vi besudla oss för att att synas och höras?
Som komplement tycker jag att precis samma sak gäller i diskussionen med ökad utbyggnad av vind- och solkraft. Långsamt börjar de gå upp för de som är för den tekniken att det finns problem, primärt att det råder växande obalans mellan utbud och efterfrågan och i förlängningen att vind- och solkraft får lönsamhetsproblem på grund av detta.
Hurtfriskigt utropas att det är inget problem, man behöver bara bygga mer lagring och övertyga människor och företag om att ”flexible elanvändning” är framtiden. Inget av detta finns i någon större omfattning utbyggt och som allt annat kostar detta pengar som tydligen inte ingår i mantrat ”snabbt och billigt”.
Det senaste är att vindkraft har börjat kallas baskraft, för att minska betydelsen av utbyggd kärnkraft som har det epitetet.
Smhi var väldigt snabba på att visa värmetemperaturer i somras,här var det låga sommartemperaturer och ett oavbrutet regnande,visa mornar var +6 gr…
Har inte sett en enda Smhi kommentar om detta.
Här i Wermland 16.e oktober var det -2,7 gr kl.07.00.
Extremtemperatur?
Här i Wermland kom första frostmorgonen för ca 3 veckor sen,grannen fick skrapa Bilrutan kl.05.00,sydväst från Karlstad.
# 2
Klyftan mellan forskare finns även inom IPCC. Vi skall inte blanda ihop den grundläggande rapporten med den politiska pamfletten som också ges ut i IPCCs namn. När Roger Pielke pratar om IPCC så menar han den grundläggande rapporten från arbetsgrupp 1, inte Summary for Policymakers eller någon annan av de ”pressmeddelanden” som skickas ut från FN.
7 okt Alperna drabbades av ytterligare kraftigt snöfall i början av säsongen. Temperaturerna sjönk och skidområdena rapporterade upp till en halvmeter nysnö.
Staden Datong i norra Kinas Shanxi-provins har upplevt en ovanligt tidigt första snöfall. Normalt sett kommer snön i det här området inte förrän i november; det förvånade både invånare och turister. Liksom det plötsliga, oväntade temperaturfallet, där det blev 0,3 °C kallt. I vintras satte Kina nästan tusen köldrekord.
Förra vintern upplevde Mongoliet ytterligare en ”dzud” – ett väderfenomen som kännetecknas av extrem kyla och kraftiga snöfall. Under säsongen 2023-24 var 90 % av landet täckt av snö på upp till en meter djup – det mesta sedan 1975 – och minst 8 miljoner djur gick förlorade, enligt National Statistics Office, mer än 10 % av summan av landets boskap.
Dessutom visar uppgifterna att antalet dzudz ökar: under de senaste 10 vintrarna har det varit 6. Enligt forskning från den mongoliska regeringen gjordes officiella dzudz-deklarationer två gånger per decennium mellan 1940 och 2015. Men under senare år har dessa frost ökat både i frekvens och intensitet och inträffar nu årligen. Inte överraskande tillskriver FN nedkylningen av Mongoliet (som täcker en yta på 1,564 miljoner km²) till den globala uppvärmningen:
9 okt Den hårda sibiriska vintern kommer tidigt i år. Sebyan-Kyuyol nådde en lägsta nivå på -23.9°C tisdagen den 8 oktober; -22,8 °C uppmättes i Susuman; Batagay-Alyta registrerade -20,6°C; Kolymskaya nådde -20,4°C och Taskan-In-Magadan nådde en lägsta nivå på -20,3°C.
Northern Sea Route (NSR) i Arktis kommer att stängas för sjöfart veckor tidigare än planerat eftersom den snabba ökningen av havsis håller på att stanna trafiken. Återigen trotsar naturen alarmistiska förutsägelser; Återigen rapporteras inte denna verklighet.
11 okt Kallt väder har förödande inverkan på växtsäsongen i Storbritannien – den näst sämsta skörden någonsin. Storbritannien upplever sin näst sämsta skörd sedan 1983 eftersom kallt och blött väder påverkar skördarna från vete till druvor. vinproduktionen har lidit de största förlusterna: i vissa regioner har avkastningen sjunkit med 75 %. Veteproduktionen minskar med 21 %, medan höstkorn och raps minskar med 26 % respektive 32 %.
Labaznaya, ett avlägset område i Ryssland på en höjd av 707 meter, nådde en temperatur på -28,1°C den 11 oktober. Detta är den lägsta temperaturen som registrerats den här säsongen på norra halvklotet utanför Grönland.
utdrag ur kallrapport 29 från EIKE
#1-12
Och jag säger som Löven: ”Det kan bli både varmare, och kallare”
Det fick bli vad det ville, bara CO2 har skulden.
#11
Tack för upplysningen 👍🙏
#5 Sören G
https://www.youtube.com/watch?v=k21PIZhR6O8
Stewen Andrews visar lite samband.
Framförallt hur klimatet blivit varmare på norra heimisfärens vinter (mildare)
Enkla samband visar hur klimatet har varierat och hur det styrs av kosmisk strålning.
Swensmarks teori.
Albedo med molnbildning styrs med solens cykler.
Hur skulle värmeböljor ha kunnat bli 35 gånger mer sannolika när ökningen i frekvens är långt under 35 gånger?
Hur skulle översvämningar ha kunnat bli dubbelt så sannolika, när ökningen är långt under en fördubbling? Ja, i delar av Europa har det i stället skett en minskning, som jag påpekade nyligen.
Hur skulle torka i Amazonas (eller någon annanstans för den delen) ha kunnat bli 30 gånger mer sannolik, när en eventuell ökning har varit långt under 30 gånger?
Bara genom sådana funderingar går det att inse att WWA håller på med pseudovetenskap, inte seriös vetenskap. Fast då gäller det också att känna till statistiken för olika typer av extremväder.
Odla din egen frukt och grönsaker – och förstör planeten. Jordbruksprodukter, mycket uppskattade av stolta livsmedelsodlande medborgare över hela världen, har sex gånger så mycket koldioxidavtryck som konventionellt jordbruk, enligt en nyligen publicerad artikel publicerad av Nature .(wutw)
Ett liknande grepp är att skapa ett index för klimatsäkraste kommun att bo i. Det har Länsförsäkringars fastighetsförmedling gjort.
https://www.lansfast.se/om-oss/hallbarhet/social-hallbarhet/rapport-det-ar-dags-att-du-ser-om-ditt-hus/
Jag har inte hunnit läsa något än, men misstänker att indexet kan förutsäga väderrelaterade skador med nära nog noll procents säkerhet.
Den rapporten från Länsförsäkringar har väl givit någon s k ”klimatvetare” ett låtsasjobb i flera år och duger väl på sin höjd till att torka sig någonstans med? Jodå, alla större företag i Sverige är väl mer eller mindre tvingade att ha en ”klimatansvarig” och riktigt stora företag har många klimatnissar som bara kostar pengar och tillför inget av värde! Men det skapas jobb och det anses viktigt för att hålla ner den hemska arbetslöshetsstatistiken.
OT
Intressant rapport som via satellitmätningar 2003-2023 anser att:
1) OLR vid våglängder för co2 och metan har minskat.
2) OLR i ”fönstret” samt för vattenånga har ökat
3) Netto OLR har ökat under perioden.
De anser det bevisar AGW pga co2.
Vilken analys och vilka slutsatser kan vi dra?
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2023GL103947
Pielke Jr (och Lennart Bengtsson genom tipset, antar jag) sätter väl liksom likhetstecken mellan ”weather attribution” och alkemi.
Riktigt bra där! De som tror på dylik rappakalja är helt i nivå med ”flat-earthers”.
#21
Jag fortsätter: Lennart Bengtsson skriver i sin bok ”Vad händer med klimatet?” att Klimat = ”De meteorologiska elementens statistiska egenskaper såsom medelvärden, standardavvikelser, högsta och lägsta uppmätta värden med mera.”
Frågan är då hur historiskt uppmätta värden för meteorologiska element kan påverka det framtida vädret?
Jag skulle kalla det en svår utmaning att förklara det!
Så fantastiskt och lönsamt…och sedan läggs det ned på att de får för lite bidrag…
”Lokala tjänstemän har dock enligt Hydrogen Insight varnat för att utan ytterligare statliga bidrag kan projektet komma att stoppas.”
https://www.energinyheter.se/20241016/32079/planerna-pa-varldens-forsta-vatgasvarmda-stad-hotas-av-ekonomiska-bekymmer
OT Nyss på nordnytt ett inslag om att Piteå är den bästa kommunen i Sverige att bo i när det gäller klimatförändringarna. Några personer fick säga vad dom gör för att gynna klimatet. Det mesta handlade om att sortera soporna klimatsmart. Som gammal pitebo känner jag mig ”stolt”.
#24 Daniel
Du har länk till rapporten i #18. Så du vet vad du ska vara stolt över. 🙂
Jaa, idag kör alla kanalers väderpresentatörer med uttalanden om att det nu är ovanligt varmt för att vara i oktober – inte ett ord om att det hittills i oktober 1 – 15 varit ovanligt kallt, även jämfört 1961 – 1990 – i större delen av landet..enl smhi.
Varje dag möts vi av mestadels normalt väder – men sökljuset världen över är inriktat på varje värmespot.
Turligt nog finns ju verkligheten för både isbjörnar och pingviner – för bara några år sedan hittade dom rentav en ny jättekoloni av pingviner…så vid polerna simmar verkligheten vidare, trots våra tv – appsrater som larmar om kris och domedagen.
Vi här I västsverige har haft ungefär samma oktobertemperaturer dom senaste 60 åren – ingen kris där!
Tyvärr har vi också samma visna julitemperaturer sedan – nästan hundra år tillbaka.
Jag tycker att vi borde ha fått lite varmare semestermånad här på västkusten…för alla inbetalda klimatmiljarder…men inte ens det kan dom erbjuda.
Näää, det är svårt att acceptera denna domedagsretorik – det är djupt ovärdigt..ett modernt samhälle.
”26 Magnus:
Nja…vissa delar har ju faktiskt varit upp till katastrofala 1º varmare än genomsnittet…
Gotland till och med uppemot 2º
https://www.smhi.se/data/meteorologi/ackumulerade-avvikelsekartor/hittills-denna-manad/temperatur/
Nr27 Berra
Ja – vore inte västkusten så vacker, så kunde man kanske ha flyttat till Gotland..
#28: Blåser väl lika mycket där?
Fast från alla håll
TV-meteorologer jämför ofta aktuell temperatur mot vad som är ”normalt” för säsongen, när de egentligen menar medelvärdet. Vad som är normalt eller inte behöver ta med spridningen som en faktor, vilket jag aldrig hört presenteras.
OT: Kollar man in på energinyheter så möts man av följande:
https://www.energinyheter.se/20241014/32059/europas-storsta-batteri-pa-vag-i-belgien
Låter ju fantastiskt men ger mindre energi än ett mindre kärnkraftverk…under 4 timmar innan det är tomt. Kostnad saknas…
https://www.energinyheter.se/20241015/32072/tyska-riksrevisionen-sagar-energiewende
”Utgifterna för omställningen till förnybar energi i Tyskland beräknas till 696 miljarder euro…”
”Skulle Tyskland, med Europas högsta elpriser, hållit fast vid kärnkraften, skulle enorma belopp ha sparats samtidigt som landets utsläpp skulle vara betydligt mindre…”
Enkelt uttryckt: Det är ovanligt med normalt väder.
Nr 31 Berra
Ja – och skulle Tysklands försämrade ekonomi och konkurrenskraft räknas in fullt ut – så skulle kostnade för energiomställningen kunna räknas långt högre..skrämmande högt rent av.
Sedan är det ju lite lustigt/olustigt – hade vi inte renat bort svavlet ur fossilbränningen dessa senaste 30 år med 90%….Ja, då hade ju temperaturen varit betydligt lägre.
Korrelationen svavelpartiklar/ temperatur är ju mycket högre än koldioxid/ temperatur….När man betraktar solinstrålningförändringen dessa senaste 100 år.
Hade vi sålunda öppnat kolgruvorna igen och tagit bort avgasreningen- så hade vi löst klimathotet……..
Nåväl, alla tycks ju tro att både Lilla Istiden och klimatet 1961 – 1990 var det bästa för människan och naturen – synd att Dom fått allt det om bakfoten.
Titta på skördar och befolkningsexplosionen under dessa 100 år – fantastiskt!
Titta på 5 dubblingen av antalet isbjörnar sedan 1970 – talet – fantastiskt!
Vi lever i dom bästa av tider – rent klimatologiskt – det har inte varit så här gött – sedan bronsåldern…
#18, #19, #24, #25
Ur rapporten ifrån Länsförsäkringar:
”Nära tre av tio svenskar tror att effekterna av klimatförändringarna kommer göra deras bostad sämre. 3 procent av befolkningen är till och med förvissade om att deras bostad kommer bli mycket sämre på grund av klimatförändringarna.
Verianfråga: Tror du att din nuvarande bostad kommer att vara bättre eller sämre att bo i om 20 år utifrån att Sverige kommer att få ett förändrat klimat?
Mycket bättre 5%
Något bättre 25%
Något sämre 23%
Mycket sämre 3%
Ej relevant 16%
Tveksam, vet ej 28%”
Intressant att det är fler som tror på förbättring (30%) än på försämring (26%) pga klimatförändringar!
Lite lustigt är det – just idag har vi på landsbygden utanför trollhättan dom lägsta temperaturerna I Västra Götaland…en halv grad under nollan.
Vilket också påminner mig om att vi har sveriges minsta temperaturskillnad på årsmedeltemperaturen – vi har haft nästan konstant årsmedeltemperatur sedan 1931 – 1960 perioden.
Och det trots att vi ligger inklämd mellan den ” rekordvarma” Nordsjön och den ” rekordvarma ” Vänern…vårat område har bara blivit 0,3 grader varmare på dom 3 senaste klimatperioderna.
Tänker man så på UHI och annat påverkade- så har temperaturen varit nästan konstant i 100 år.
Dock har själva staden ett värmeöverskott på ca 1 grad under denna tid.
Att havet och Vänern håller sig så konstant i temperatur beror på – att det är extremt svårt att värma upp större vattenvolymer med hjälp av mer koldioxid I atmosfären – så fort natten kommer kyls ytvärmen ner snabbt och sedan kommer ” The great reset ” vintern – den är lång.
Temperaturen på vintern längs västkusten har alltid varit runt 0 grader i medeltemperatur – och fortfarande kan vi få vintrar som är kallare än så.
Sååå, myndigheter och vetenskapsmän och experter som tror att Nordsjön och Vänern kommer att bli flera grader högre dom kommande 70 åren – tänk en gång till.. eller titta I facit över dom senaste 100 åren – med den ” enorma uppvärmningen ” och ” varmaste på 125 000 år ”.
Jag har stått å rensat fisk många kalla mornar denna höst, kylan har gjort fingrarna stela och livlösa – och vi är bara i mitten på oktober…
MEN när jag sedan lyssnar på nyheterna på kvällen och deras meteorologer – så säger dom att det är ovanligt varmt.
Det är alltid jobbigt när någon annan skall berätta om ens egen verklighet – men när det gäller väder och klimat blir det extra känsligt, tycker jag.
Det hade varit kul att låta ” vädernils ” hänga med ut i båten i gryningen varenda dag här I västsverige, lärt honom hur man rensar en iskall fisk, låtit honom känna på vädret, smakat på sältan från havet och sedan låta honom njuta av en varm kopp kaffe.
På något märkligt vis har verkligheten blivit sekundär, liksom facit från verkligheten – nu är det centralvärmda lägenheter och modellberäkningar som gäller.
Försök gärna i labbmiljö att värma sjön Vänern, simulera storheterna och simulera årstider och dygnsrytm – hur mycket varmare blir Vänern med 400ppm koldioxid jämfört 280ppm…..
Hur fort värms våra hav och sjöar? För – så länge vi inte får några avgjort nya temperaturer I hav och sjö – så kommer vi inte heller att få något nytt, skrämmande, klimat.
Uwb #8
”Det senaste är att vindkraft har börjat kallas baskraft”.
Det låter som Orwellskt nyspråk. Slumpkraft är stabil baskraft.
Japan lär ha 2 olika elnät, ett med 50 Hz och ett med 60 Hz och med liten möjlighet att överföra el mellan elnäten.
Låt oss ta efter den modellen. Ett 60 Hz nät med enbart sol- och vindkraft och ett 50 Hz nät med vatten-, kärn- och värmekraftverk.
Sedan skulle det vara fritt att välja vilket av näten man ville ta sin el från. 60 Hz med el när solen lyser och/eller vinden blåser eller 50 Hz med stabil el hela tiden.
Vilket skulle du välja?
SatSapiente #36
Annars kan kärnkraftsrädda köpa mitt filter som klipper allt mellan 49,9 och 50,1 Hz. Skulle kärnkraften lik förbannat överleva kan man för en mindre penning uppgradera till det förstärkta filtret som klipper allt mellan 49.95 och 50,05. Och räcker inte det har jag även en ultraversion av filtret som abonnemang.