Pielke Jr om skapandet av extremväderspanik

extremvader

Jag fick ett tips av Lennart Bengtsson (tack för det!) om att Roger Pielke Jr har startat en ny serie på sin blogg https://rogerpielkejr.substack.com/p/weather-attribution-alchemy  om hur extremväderspaniken skapats och matas ut till media varje gång det blåser, regnar eller solen skiner extra mycket. Det utnyttjas allt oftare i de etablerade media för att på dubiösa grunder övertyga folk om faran med global uppvärmning.

Pielke börjar med några exempel på medial skrämselpropaganda:

Vad ligger bakom dessa påståenden? Tja, för det första så handlar det inte om vetenskaplig forskning i normal mening, dvs. med noggranna empiriska studier och sedan en kritisk granskning genom peer-review systemet. Nej, den här ”forskningen” är framställd av enskilda aktivistiska forskare eller av självutnämnda organisationer som har tagit som sin uppgift att attribuera varje väderhändelse som onormal och orsakad av människoskapade global uppvärmning.

Ett exempel är World Weather Attribution (WWA) som tydligen består av flera forskare som inte publicerar sig i vetenskapliga tidskrifter om detta utan främst kommunicerar till världen genom pressmeddelanden. Syftet med det hela är att klimatnyheterna snabbt skall nå ut till allmänheten via media utan den tidskrävande processen med normal vetenskaplig publikation.

Bakgrunden är att IPCC (FNs klimatpanel) tar lång tid på sig och är försiktiga med att skylla allt på klimatförändringen.  Pielke skriver:

”För att säkerställa noggrannhet i sitt arbete har IPCC använt ett statistiskt ramverk för att dra slutsatsen att extrema väderfenomen faktiskt har ökat (eller minskat) och de faktorer som är ansvariga för sådana förändringar. Upptäckten av förändringar krävde att kvantifiera en förändring i statistiken över extrema väderförhållanden över klimatskalor på 30 år eller till och med längre. När upptäckten väl har uppnåtts försöker forskare att tillskriva dessa förändringar särskilda orsaker, inklusive ansamling av koldioxid i atmosfären.

När det gäller många typer av extrema händelser har IPCC i decennier inte kunnat slutgiltigt upptäcka förändringar i deras frekvens eller intensitet. Till exempel har IPCC rapporterat ökningar av värmeböljor och kraftig nederbörd, men inte tropiska cykloner (inklusive orkaner), översvämningar, tornados eller torka.”

Nej, det här duger ju inte muttrar klimatalarmisterna. Folk måste ju bli rädda NU.

En talesperson för WWA säger att syftet är att “öka klimatförändringens ”omedelbarhet”, och att därigenom öka stödet för en begränsning”.  ”Till skillnad från alla andra grenar av klimatvetenskap eller vetenskap i allmänhet, föreslogs faktiskt tillskrivning av händelser med domstolarna i åtanke.” ”Det viktigaste budskapet från denna (och tidigare) analyser är att ”Farliga klimatförändringar är här nu!””

Det är tydligen inte bara allmänheten, politiker och journalister som skall luras att tro på att klimatkrisen redan är här, utan även domstolarna.

Pielke förutspår att det uppstår en klyfta mellan klimatforskare som föredrar IPCCs mer noggranna och vetenskapliga metod för attributionsforskning framför den här mycket tveksamma (och direkt oärliga) metoden. Jag skulle nog vilja säga att den klyftan har funnits ganska länge redan.

Synd bara att i synnerhet media genast hugger på de lättköpta pressmeddelandena från skumma organisationer.

Länkar finns i Roger Pielkes inlägg.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasselu

    Titta bara hur man överdrev Kirk!

  2. Dumsnuten

    Jag har för mig att IPCC också gjort liknade saker med att släppa pressmeddelanden innan rapporten eller sammanställningen ens är färdig. Enligt Richard Lindzen

  3. Magma

    Tänker på hur både SVT o TV4 kontinuerligt utropar klimatnödläge så fort man får minsta statistiska indikation på att någonting ovanligt inträffat, det må vara lokal översvämning i en återställd bäck, en vindby som aldrig tidigare iakttagits tredje lördagen i september, eller en skogsbrand orsakad av gnistbildning när skogstraktorns terrängkedjor gick emot en sten …
    Intressant från partiledarutfrågningen var att MP inte fick en enda kritisk fråga, i vart fall inte så länge jag orkade sitta kvar, däremot fick Ebba direkt kritik av moderatorerna när hon ville diskutera politik i stället för att delta i käbblet om vilka bröllopsgäster som man som partiledare behöver ha koll på ….

  4. Lasse

    Tack för denna påminnelse om hur vi manipuleras när det gäller klimatet.
    Naturkatastrofer är svåra att utvärdera eftersom vi lever i en värld med så få!
    Utfallet blir inte alltid relaterat till katastrofernas styrka.
    När Oder svämmar över har byar som gång efter annan drabbats gjort en mur som räddning. Adaption!
    Pielkes forskning visas upp i WUWT idag:
    https://wattsupwiththat.com/2024/10/15/is-climate-change-increasing-the-economic-cost-of-disasters/

    På samma sätt kan de fåtal översvämningar som skett i Sverige följas med försäkringsstatistik. För något år sen var det ingen trend uppåt. Vilket förklarar varför detta inte finns i media 😉

    OT FN har ökat fattigdomen i Världen-genom ny definition. De ogillar kanske mål som uppfylls eftersom deras roll försvinner?

  5. Sören G

    Värmeböljor bör väl bero på mycket solsken.
    Häftiga regn beror på kontrast mellan varma och kalla luftmassor. Koldioxid bör väl innebära lika mycket uppvärmning överallt. Men om solen värmer marken kan uppvärmning bli olika mycket över olika områden.

  6. Jan

    Per definition;
    Varje värmebölja är ett bevis på en katastrofal uppvärmning orsakad av människan och varje köldknäpp är ett bevis på ett katastrofalt ostabilt klimat orsakat av människan.

  7. Tege Tornvall

    Bilistföreningen ”M i Sverige” /Motormännen) har en utmärkt kurs i mediehantering för regionala funktionärer och styrelser. Där framhålls flera intressanta men också oroande råd och synpunkter:
    o Media pressas hårt av kostnader och knappa resurser
    o De har ont om tid och kunskaper
    o Därför tar de tacksamt in färdigskrivet material
    o Lokala och begränsade frågor är mest intressanta
    o Sök – eller skapa – konflikter. Media älskar konflikter.
    o Sök kritiska och motstående intressen
    o Gärna exklusivt för en mottagare – men ingen betalning
    o Tag ställning för svaga eller lokala parter
    o Skriv rakt, kort och enkelt utan upprepningar
    o Viktigast: rubrik, ingress (inledning) och avslutning
    o Gärna berättelser, bilder, liknelser, lustigheter
    o Om intervjuade: svara bara på frågor du kan, gå annars runt och svara på annat.
    Precis detta vet och utnyttjar t. ex. Copernicus, CCN (Covering Climate Now)., Fores, Westander, 2030-sekretariatet m. fl..
    Att i alla fall delvis ta efter. Men måste vi besudla oss för att att synas och höras?

  8. UWb

    Som komplement tycker jag att precis samma sak gäller i diskussionen med ökad utbyggnad av vind- och solkraft. Långsamt börjar de gå upp för de som är för den tekniken att det finns problem, primärt att det råder växande obalans mellan utbud och efterfrågan och i förlängningen att vind- och solkraft får lönsamhetsproblem på grund av detta.

    Hurtfriskigt utropas att det är inget problem, man behöver bara bygga mer lagring och övertyga människor och företag om att ”flexible elanvändning” är framtiden. Inget av detta finns i någon större omfattning utbyggt och som allt annat kostar detta pengar som tydligen inte ingår i mantrat ”snabbt och billigt”.

    Det senaste är att vindkraft har börjat kallas baskraft, för att minska betydelsen av utbyggd kärnkraft som har det epitetet.

  9. LB

    Smhi var väldigt snabba på att visa värmetemperaturer i somras,här var det låga sommartemperaturer och ett oavbrutet regnande,visa mornar var +6 gr…
    Har inte sett en enda Smhi kommentar om detta.

    Här i Wermland 16.e oktober var det -2,7 gr kl.07.00.

    Extremtemperatur?

  10. LB

    Här i Wermland kom första frostmorgonen för ca 3 veckor sen,grannen fick skrapa Bilrutan kl.05.00,sydväst från Karlstad.

  11. # 2
    Klyftan mellan forskare finns även inom IPCC. Vi skall inte blanda ihop den grundläggande rapporten med den politiska pamfletten som också ges ut i IPCCs namn. När Roger Pielke pratar om IPCC så menar han den grundläggande rapporten från arbetsgrupp 1, inte Summary for Policymakers eller någon annan av de ”pressmeddelanden” som skickas ut från FN.

  12. iah

    7 okt Alperna drabbades av ytterligare kraftigt snöfall i början av säsongen. Temperaturerna sjönk och skidområdena rapporterade upp till en halvmeter nysnö.

    Staden Datong i norra Kinas Shanxi-provins har upplevt en ovanligt tidigt första snöfall. Normalt sett kommer snön i det här området inte förrän i november; det förvånade både invånare och turister. Liksom det plötsliga, oväntade temperaturfallet, där det blev 0,3 °C kallt. I vintras satte Kina nästan tusen köldrekord.

    Förra vintern upplevde Mongoliet ytterligare en ”dzud” – ett väderfenomen som kännetecknas av extrem kyla och kraftiga snöfall. Under säsongen 2023-24 var 90 % av landet täckt av snö på upp till en meter djup – det mesta sedan 1975 – och minst 8 miljoner djur gick förlorade, enligt National Statistics Office, mer än 10 % av summan av landets boskap.

    Dessutom visar uppgifterna att antalet dzudz ökar: under de senaste 10 vintrarna har det varit 6. Enligt forskning från den mongoliska regeringen gjordes officiella dzudz-deklarationer två gånger per decennium mellan 1940 och 2015. Men under senare år har dessa frost ökat både i frekvens och intensitet och inträffar nu årligen. Inte överraskande tillskriver FN nedkylningen av Mongoliet (som täcker en yta på 1,564 miljoner km²) till den globala uppvärmningen:

    9 okt Den hårda sibiriska vintern kommer tidigt i år. Sebyan-Kyuyol nådde en lägsta nivå på -23.9°C tisdagen den 8 oktober; -22,8 °C uppmättes i Susuman; Batagay-Alyta registrerade -20,6°C; Kolymskaya nådde -20,4°C och Taskan-In-Magadan nådde en lägsta nivå på -20,3°C.

    Northern Sea Route (NSR) i Arktis kommer att stängas för sjöfart veckor tidigare än planerat eftersom den snabba ökningen av havsis håller på att stanna trafiken. Återigen trotsar naturen alarmistiska förutsägelser; Återigen rapporteras inte denna verklighet.

    11 okt Kallt väder har förödande inverkan på växtsäsongen i Storbritannien – den näst sämsta skörden någonsin. Storbritannien upplever sin näst sämsta skörd sedan 1983 eftersom kallt och blött väder påverkar skördarna från vete till druvor. vinproduktionen har lidit de största förlusterna: i vissa regioner har avkastningen sjunkit med 75 %. Veteproduktionen minskar med 21 %, medan höstkorn och raps minskar med 26 % respektive 32 %.

    Labaznaya, ett avlägset område i Ryssland på en höjd av 707 meter, nådde en temperatur på -28,1°C den 11 oktober. Detta är den lägsta temperaturen som registrerats den här säsongen på norra halvklotet utanför Grönland.

    utdrag ur kallrapport 29 från EIKE

  13. johannes

    #1-12
    Och jag säger som Löven: ”Det kan bli både varmare, och kallare”

    Det fick bli vad det ville, bara CO2 har skulden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *