Öppen Tråd

Lågtryck

Suck! Skall lågtrycksbanan brytas så att det blir sommar på riktigt? Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Sören G

    Almedalsveckan börjar i morgon. Klimatalarmismen är på plats. Här tror man att det bara är att sluta använda fossila bränslen utan att det kommer att få mycket allvarliga konsekvenser för samhället:
    ”Den 2 juli gör hela civilsamhället: Greenpeace, Värlsdnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, PUSH Sverige, KlimatAktion, KlimatSverige, Afrikagrupperna, Svenska Kyrkan, Diakonia, FIAN Greenpeace Sverige, Swedwatch, Fossil Fre Sverige, Föräldrarvrålet, Jordens Vänner, Urbergsgruppen, Supermiljöbloggen gemensam sak i Almedalen under årets viktigaste demo!!!

    KEEP IT IN THE GROUND!

    -Vi vill ha systemförändring – ett hållbart samhälle!
    -Vi vill att de fossila resurserna ska stanna i marken!
    -Vi vill att Sverige, alla svenska aktörer och företag tar ansvar och aktivt arbetar för att hålla de fossila resurserna i marken!
    -Vi vill att Sverige, alla svenska aktörer och företag slutar finansiera klimatförstörelse!
    -Vi vill ha en energiomställning till ett hållbart smart, resurseffektivt och helt förnybart energisystem!

    Vi vet att en annan värld är möjlig!
    Vi vet att vi kan låta kolet, oljan och gasen stanna i marken och ställa om till ett rent, säkert och helt förnybart energisystem!

    Den fossila industrin tar vår framtid ifrån oss men vi tänker inte låta det ske!

    Här drar vi gränsen och vi gör det klart och tydligt!”

  2. Michael E

    För er som vill ha lite lätt underhållning nu i helgen där man dessutom driver med CAGW profeterna så rekommenderar jag filmen Kingsman The Secret Service.

  3. Nasenmann

    Angående vädret.

    Helt subjektivt känns det som om att vindarna på senare år oftare blåser norrifrån vilket medför kallare temperatur i Nordeuropa.

    Finns det någon statistik om detta någonstans?

  4. Gunnar Juliusson

    Läsvärt i Göteborgsposten idag:
    http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2759646-alice-teodorescu-kalsupare-ar-vi-allihopa-du-med-

    Dessutom om en genusavhandling från Linköpings universitet bekostad av Trafikverket, intressant som kontrast till Jacob N.s historia.
    http://www.gp.se/nyheter/ledare/gastkronikor/1.2759638-susanna-mannelin-ursparad-genusvetenskap

  5. Verner

    Det med både sorg och förbannelse som jag häromdagen surfade runt på bl.a. SMHI:s hemsida.
    Så mycket ovderhäftig information man prenterar där är skrämmande. Här upplyser man om klimatförändringen som vilket bingolottospel som helst. Anspelningar som kan komma att ske är så ovetenskapliga så även en amatör som jag tycker att nu har detta spektakel gått alldeles för långt.
    Att man tillhör de sämsta när den gäller att spå väder vet vi,i men nu tillhör man även klimatalarmisternas grövsta ryktesspridare.
    Skulle vara intressant att få en belysning på vad jag läste i Södermanlands nyheter häromdagen . Där refererar man till en artikel i Science. Enligt artikeln har två forskare konstaterat att syrehalten i atmosfären är en faktor som inte varit med vid tidigare data simuleringar. Med syrehalten som ytterligare parameter i simuleringen konstaterar man att man når en betydligt bättre överensstämmelse med prognos och verklighet.
    Kanske syrehalten är Columbia ägg i data simuleringarna.
    Problemet är bara att då faller kort huset IPCC och hela klimat rörelsen inklusive den den störste religiöse lögnaren
    Han som predikar att vi skall skall späka oss och vara fattiga men lyckliga men själv har egna jetflygplan och egen arme’ som skyddar honom och alla hans gelikar.
    Gör vi inte som han predikar så lämnas vi efter döden till helvetet.

  6. tolou

    The sun’s power is weakening at its fastest rate in 9300 years, doubling the odds of a return to little ice age conditions by mid-century

    – See more at: http://www.thegwpf.com/chances-of-little-ice-age-on-the-rise/#.dpuf

    The Met Office research says the fall in solar activity will not be enough to overwhelm global warming under the IPCC’s worst case scenario of 6.6C warming by 2100.
    However, under the IPCC’s less severe global warming scenarios, the Met Office said the changed solar activity was considered significant enough at a regional scale to warrant inclusion in climate models.

  7. Ingemar Nordin

    Sören G #1,

    Alla de nyttiga idioterna samlade i Almedalen – HELA civilsamhället, kallar de sig.

    Man kan undra vad som hänt med oss andra då som inte uppträder i organiserad flock och som inte ropar på mer politikermakt, fler förbud eller högre skatter? Får vi inte vara med i civilsamhället?

  8. tolou

    #3 Nasenmann

    QBO ligger östligt nu och brukar hålla i ca. 9 mån innan det slår över i västligt igen ca. 18 mån. Kanske i September?

    http://www.geo.fu-berlin.de/en/met/ag/strat/produkte/qbo/

    Det brukar kunna innebära att sannolikheten för negativ AO/NAO ökar, speciellt då solaktiviteten är låg. Ev. med en fördröjning av några månader.

    https://tallbloke.wordpress.com/2014/11/24/jarl-ahlbeck-a-link-between-low-solar-activity-easterly-qbo-negative-ao-and-cold-nh-winters/

    Solen har nu bottnat troligtvis i Maj och en kortsiktigt ökad aktivitet är sannolik under sommaren.

    http://www.solen.info/solar/images/solar.png

  9. Ingemar Nordin

    tolou #6,

    Intressant att Met Office nu tilldelar solen en så viktig roll. Det är endast i det mest extrema scenariot som klimatmodellerna spottat ut som CO2 förmår att förhindra en liten istid.

    Man kan undra om Met Office nu garderar sig och även vill posera som istidsalarmister?

  10. Hasse

    Klimatmodellernas hantering av havsisarna i polarregionerna tycks inte vara
    speciellt tillförlitliga. Några svenska forskare visar också framfötterna.
    http://wattsupwiththat.com/2015/06/26/climate-model-inadequacies-for-sea-ice/

  11. Christopher E

    #1

    Någon som ser det roliga i att organisationen ”Fossil Free Sverige” står och skränar just på Gotland av alla ställen?

    Gotlands berggrund består av nästan enbart fossil. I ett fossilfritt Sverige skulle de stå på botten av en rejält djup Östersjö. Det låter som ett större problem än den minimala havsytehöjningen som Gotlands landhöjning övervinner i vilket fall.

    😉

  12. Janne

    Lena Adamsson ska bli generaldirektör för Skolforskningsinstituet, hon som vill införa obligatorisk hållbarhetsexamen för alla.

    Rebecca Uvell avslöjar:
    http://www.uvell.se/2015/06/26/gr%C3%B6n-gd-27464395

  13. Kenneth Mikaelsson

    Tycker vi slår en signal till Putin och ber han befria oss från Gotland han får öfan på enda villkoret att han deporterar patrasket på ön till norra sibirien.. där kan de få leva sina fantasier om ett ”kolfritt” samhälle..

  14. Skogsmannen

    Janne #12!

    Det är väl inget fel att det ingår hållbarhet i skolans utbildning.

    Frågan är dock vilken hållbarhet som avses. 🙂

    Kan bli ett tveeggat svärd det där…

  15. Björn-Ola J

    Lite positiv läsning:
    http://phe.rockefeller.edu/docs/Nature_Rebounds.pdf

  16. Ann LH

    Gunnar J. #4 – Första ledaren Alice T. skrev sedan hon blev ansvarig för den redaktionen på GP handlade om att hon ville riva åsiktskorridoren i media. Gott så, men ord och handling behöver inte stämma överens. Korridoren är fortfarande ogenomtränglig för klimatdebatt.
    Dagens ledare går i samma stil, men den kanske största frågan av alla den tar hon alltså inte i, trots tämligen intensiv uppvaktning.
    Ju fler stämmor som uppvaktar desto bättre!

  17. Kevin Benn

    En vän skickade mig denna länk.
    http://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/
    Någon behagad att kommentera?

  18. Björn

    tolou [6]; ”The Met Office research says the fall in solar activity will not be enough to overwhelm global warming…..”. Det här med global uppvärmning är så inrotat att man inte längre förstår innebörden av det man skriver. Jag har sett detta fenomen i ett antal forskningsrapporter. Vi kan ju inte ha både en uppvärmning och en nedkylning samtidigt. Vi kan bara helt enkelt ha en enda global temperatur. Det är den som gäller och ingenting annat. Det är därför sanslöst att Met Office uttrycker sig så ovetenskapligt. Vi har bara en sol och det är dess olika beteenden tillsammans med planetära rörelser som bestämmer vår globala temperatur.

  19. Kenneth Mikaelsson

    Jepp Kevin den har varit uppe för diskussion här…

    för min egen del så är ursprunget på denna”katastrofala”uppvärmning rent politisk och i ett större perspektiv även ryggradslösa akademiker och lärosäten att skylla ….

    Undrar om inte LBt har lysande framtids utsikter där… han älskar ju att tweeka kurvor och fantasi har han med…

  20. Sören G

    #13 Kenneth Mikaelsson
    Det är inget fel på Gotland. Det är alla utbölingar som kommer hit.

  21. Christopher E

    #17 Kevin Benn

    Jag fick samma länk av en vän, som inte besöker KU. Jag svarade följande med lite inklippta diagram som stöd som jag inte orkar länka in här:

    – Det är inte uppmätta data som visas (förutom temperaturen) utan resultat av datamodellkörningar. Det vi ser är alltså vad påverkan från olika faktorer anses vara av de som ligger bakom modellerna. Det är en väsentlig skillnad. Det finns tveksamheter till objektiviteten.

    – Flera av kurvorna är så kallade ”halmgubbar” (straw man argument). Det vill säga, de tar upp saker som ingen klimathotsskeptiker någonsin hävdat och slår omkull dem. Ett vanligt men ohederligt debattknep. Exempel på detta är jordens bana (alla vet det är en för långsam process för 125 år, men viktig i pleistocen/holocen-skala). Andra ovidkommande saker är ozon, vulkaner, avskogning. De vill bara hur duktiga de är att motbevisa skeptiker. Och det är ju lätt att motbevisa det ingen sagt..

    – Solen är intressant. De hävdar att den inte har effekt. De beror på att de använder bara TSI (Total Solar Iridiscence), ungefär solens temperatur. Och den varierar mycket lite. Problemet är jordens klimat varierat rejält även före vår moderna tidsålder, och att detta korrelerar med olika mått på solaktivitet. Så vi vet att solen HAR effekt, och man inte bara sätta den till noll i en datormodell för att man inte vet exakt hur.

    – Aerosoler har ingen skeptiker påstått värmer jorden, en halmgubbe till. Men de är intressanta, för man har inga klara begrepp om storleken på deras påverkan. De antas kyla, men det behöver inte alltid vara så. För klimatmodellerare är en så kallad ”fudge factor”. Det vill säga, man kan sätta deras i modellen till vad man behöver visa. Klimatmodeller är så lastade med faktorer som ska förstärka uppvärmning att de överhettas. Då ökar man den kylande effekten från aerosoler i programkoden för att kompensera.

    – Så blir växthusgaser kvar när de ”eliminerat” allt annat. Koldioxid har inte så stor effekt, så den antas förstärkas genom återkoppling med vattenånga, en kraftigare växthusgas. Storleken på den återkopplingen är ytterligare en okänd faktor. Vad de gör är att sätta den så att växthusgaser ska stämma med temperaturen. Undra på att korrelationen blir så god i den bild i diagrammet som heter ”No, it really is greenhouse gases”! Det är kurvpassning.

    Men sådan här så kallad kurvpassning funkar bara bakåt i tiden, prognoser brukar gå i stöpet. Och mycket riktigt, när man jämför satellitmätningar av atmosfärens temperatur med vad modeller beräknat blir det komik.

    – Och om temat bakom diagrammet menar sig ha visat att endast växthusgasutsläpp påverkar temperaturen, vad i hela friden beror då tidigare klimatförändringar på?

    – De förklarar i det finstilta efter sista bilden varför datat upphör 2005. Kanske lika bra det, för det blir allt svårare att förklara varför det inte varit någon nämnvärd uppvärmning på över 18 år nu (enligt satellitmätt temperatur). Det är den tid då vi haft de största koldioxidutsläppen i historien. Enligt prognosen skulle uppvärmningen istället accelelerat.

  22. AOH

    # 17 Kevin Benn

    http://www.hd.se/opinion/med-andra-ord/2015/06/25/klimatet-klarar-sig-sjalvt/

    KLIMATET KLARAR SIG SJÄLVT

    Tack för artikeln. Jag utgår ifrån att det var du som skrev den. Annars så är det din tvillingnamne 🙂

  23. Brandingenjör

    Grönlandsisen diskuterades OT för någon månad sedan vid några tillfällen i kommentarer till huvudinlägg som handlade om något helt annat. När Thomas P tog upp isavsmältningen OT för några dagar sedan blev han tillrättavisad att man skall hålla sig till vad tråden handlar om. I båda fallen var det egentligen ganska betydelslösa mätresultat om smältarean en viss dag som det hänvisades till. Här är länken som alla hänvisade till.

    http://nsidc.org/greenland-today/

    Om man hänvisade till länken i maj så syns det att avsmältningsarean var mindre än ett normalår och nu i juni så är den mer än ett normalår. Det känns lite oseriöst att Thomas P tillrättavisades när de andra som skrev om isavsmältningen OT i maj inte tilrättavisades. Det verkar som att all fakta skall inte få komma fram utan bara det som stödjer Stockholmsinitiativets åsikter.

    Här är i alla fall lite fakta om hur ismassan på Grönland har förändrat sig sedan 2002.

    http://climate.nasa.gov/vital-signs/land-ice/

    Det är mer relevant än hur avsmältningsarean är ett visst datum. Nu kommer säkert flera att påstå att 12 år är en för kort tid för att dra några slutsatser vilket även jag håller med om. Under de här 12 åren har isen på Grönland minskat med ungefär 3000 mdr ton.

  24. tolou

    Kevin #17

    Man lyckas också undvika att nämna havsoscillationer som PDO & AMO etc.
    Dessa har avgörande betydelse för medeltemp på 30-50 års sikt och prognosen här är avtagande i 20 år ungefär. Detta går inte att bortse ifrån om man skall uppnå någon slags kvalité i analysen.

    Solens effekt mäts ovanför atmosfären, dvs. utanför klimatsystemet. Men det intressanta är samspelet med molnbildning, havsoscillationer, aerosoler och vattenånga samt temperaturgradienter & lufttryck och
    /eller uv-strålning och ozonlagret osv..

    Däri ligger nettoeffekten av solens påverkan på klimat, men det finns ingen som kan sätta fingret på detta riktigt ännu så frågan undviks.

    Men naturen skiter högaktningsfullt i det. Den dag som moder jord börjar lyssna på propaganda har vi ett problem, inte förr.

  25. Kenneth Mikaelsson

    Sören G

    Nä jag håller med men tror inte Putin är så intresserad av ”mås problemet” han har nog det han gör på sin sida..
    men det hade varit ett gyllene läge att skumma den värsta skiten av statsapparaten samt få bort en hög med andra proselyter ..

  26. Lasse

    #23 Grönlands isavsmältning togs upp eftersom den var ca1 månad försenad. Att den nu är normal till ytan är glädjande, i alla fall för dem som inte vill se ny istid.
    #17 Den tydliga bild som fanns i artikeln är bra propaganda för den som vill förvilla.
    Vi har haft varmare värld förr då inte co2 kan beskyllas för detta.
    #15 Det var trevlig läsning. Allt blir bättre.
    DMI gör sitt till för att få oss på bättre väderhumör. Vi har sett värre juni:
    http://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2015/06/juni-kan-vaere-meget-vaerre/

  27. Roland S

    Såg att här diskuteras div mätningar av detaljer som anses vara klimatpåverkande.

    Att diskutera mätningar över perioder som i verkligehet resp per definition bara kan utgöra VÄDER är meningslöst och kan bara ha syftet att dölja något. Vad?

    Norden, Nordafrika och skulle jag tro även Sibirien, har ju faktiskt ett utomordentligt bra ”instrument” för att mäta klimatutvecklingen. Pollen samlat i avlagringar sedan istiden. Av dessa pollen, d v s växtligheten en viss period, får man den bästa bilden av ett klimat. Då är ju bilden att det var avsevärt varmare än idag under istidens sista ca 1000 år. Bl a krävs det vasevärt med energi för att smälta av isarna och samtidigt hölls ändå temperaturerna relativt begränsade p g a isarnas avkylande effekter. När somrarna från ca 8000 f kr är som varmast och isarna är borta blir samtidigt klimatet på norra halvklotet som varmast.
    Från denna situation så har sedan klimatet stadigt blivit allt kallare. Visserligen är de ibland någon 100-årsperiod något varmare än denna nedgångskurva och ibland någon annan 100-årsperiod något kallare. Men kurvan sträcker sig stadigt mot kallare.

    Själv föredrar jag att leva i ett varmare klimat än i ett allt svalare klimat. Kyla tar ju faktiskt fler liv i överdödlighet årligen globalt än överskott av värme (dock skrivs det alltid mest om värme, då detta är PK att uppmärksamma). Värme går att anpasa sig till, men ett istäcke går inte att göra något åt (annat än att flytta). Så vad är miljöproblemet?

    Att sedan försöka bortförklara den långsiktiga trenden med att något tillförs med uppkomsten av de moderna samhället, som skulle ge mer uppvärmning än väntat är mer bullshit.

    Klimatet uppstår genom ett antal system av effekter, som vardera genererar moteffekter. Orsakar människan något extraordinärt, så uppstår efter ett tag en moteffekt. Alla dessa processer sker trots allt relativt långsamt. En effekt behöver inte vara olämpligare än en moteffekt. Men klimatet förblir relativt i balans genom århundradena, dock f n allt svalare.

    Det finns vad jag ser det bara 3 händelser som kan leda till verklig katastrof för mänskligheten, där moteffekterna kan behöva miljoner år för att klotet skall återta balansen. Inget av dessa är värre än något annat i effekt.
    – Globalt kärnvapenkrig i full skala
    – Jorden träffas av en ”STOR” himlakropp
    – En av de stora vulkaniska ”hotspoten” går i luften.

    Inte ens mount Tubas (Sumatra) utbrott ca 74000 f kr, som f ö bör ha bidragit till att senaste nedisningens andra fas intensifierades kraftfullt, är att räkna som ett stort vulkanutbrott. Ändå avstannade mänsklighetens utveckling inom Indien och SO-asien (och kanske även andra regioner ut mot polerna) i 10-30000 år.

    Klimatrörelserna fokuserar på fel och allt för kortsiktiga detaljer samt i motsvarande grad fel och allt för kortsiktiga lösningar. När politik tar över så får alla lösningar en horisont motsvarande återstående livstid för de ledande politikerna, vilket blir katastrofalt, även om munnen säger något annat.

  28. t0pe

    #11 Christooffer E
    I Gutasagan talas det om att Gotland är besatt av mörka krafter så att om dagen sjönk och om natten steg upp ur vattnet.

    Det är kanske samma sak nu med dagen mörka krafter 😉

    Vidare står det att en del Gutar blev förvisade och for via Estland genom Ryssland till Grekland för att bosätta sig. Är det då gotlänningar att skylla den dåliga ekonomin i Grekland?
    Ungefär samma resonemang som människans påverkan på klimatet.

    #20 Sören G
    Felet med Gotland är att det inte finns jobb till alla gotlänningar, det är många med mig som har flyttat ifrån ön pga det.

  29. Christopher E

    #23 Brandingenjör

    Du är lite orättvis. Trådar här glider alltid iväg efter ett tag. I Thomas fall förde han in Grönland tidigt i sin entusiasm över mer smälta, så att tråden hade spårat ur direkt utan tillsägelse. Det var inte riktat mot någon speciell åsikt. Om du letar bloggar med lågt i tak är det nog alarmistsiter du ska se på.

    Vad gäller din NSIDC-länk, så påtalade tty om jag minns rätt att den visar smältande is på stora områden i norr som är helt isfria. DMI visar detta mer korrekt (och det var DMI som länkades till också, väl?):

    http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/

    Jag säger dock inte att det har avgörande betydelse i detta fallet, men även visad variation skiljer rejält mellan de två instituten. NSIDC visar en bredare variation, kanske på grund av att de har så mycket felaktiga områden?

    NOAA visar en drastisk minskad nettosmältning på Grönland förra säsongen här (fig 3.3):

    http://www.arctic.noaa.gov/reportcard/greenland_ice_sheet.html

  30. Lennart Bengtsson

    Vad beträffar högsommarvärme behöver Ni bara vänta till slutet av nästa vecka.
    Hoppas bara att det inte blir för mycket av det ”goda”

    Lennart

  31. L

    Två dagar under veckan som gick hade man långa reportage i SVT:s nyhetssändningar om hur förskräckligt det är att äta kött, med ”klimatutsläpp” per kg motsvarande tio liter bensin. Man ansåg att det borde beskattas lika, alltså tio gånger mer än idag.

    Jag som trodde att kossor var förnybara? Ska kossorna beskattas medan armerade betongfundament i naturen subventioneras, så är det ingen tvekan om vad bönderna kommer att välja.

    Och det är Naturvårdsverket som driver dessa galenskaper…

  32. Brandingenjör

    #29 Cristoher E

    Jag tycker inte det är så stor skillnad på slutsatserna från DMI:s mätningar och NASA:s satellitmätningingar.

    Enligt DMI så har ismassan i medeltal minskat med c:a 200 GT/år sedan 1990 och enligt NASA med 287 GT/år sedan 2002. DMI och NASA motsäger inte varandra. De är överens om att ismassan minskar.

    Det som är intressant är om isminskningen bara är tillfällig eller om den kommer att fortsätta och kanske i en allt snabbare takt?

  33. Roland S

    Sören!
    ”Vi vet att vi kan låta kolet, oljan och gasen stanna i marken och ställa om till ett rent, säkert och helt förnybart energisystem!”
    *Skitar inte tillverkningen av t ex vindkraft ner någonting? En tillverkning som behöver reinvesteras varje 15-20 år, även om tillverkarna lovar minst dubbla livslängden. Inga energikällor är mer eller mindre ”förnyelsebara” än någon annan, det beror bara på om tidsperspektivet är kort eller långt. Dessutom behöver vi MER koldioxid i atmosfären.
    *Förstör inte en alternativproducerande energikälla miljön där det ställs?
    *Ett alternativproducerad energi kommer från maskiner som byggs av material, som vid framtagande i sin tur skitar ned miljön
    *Säkerhet? Var skall energin komma ifrån när det är vindstilla?
    *Hur skall alternativproducerad energi kunna transporteras från överskottsregioner till underskottsområden om det INTE finns vattenkraft, kärnkraft, oljekraft, gaskraft, kolkraft mm som kan uppbåda tillräckligt höga bärspänningar.
    * Mm

    Den ”gröna energin” skitar alltså ned lika mycket som alla andra energityper. Det är bara fråga om vilken typ av energi som närmaste 100-talet år är så ekonomiskt konkurrenskraftigt att det kan bidra till ett resursöverskott, så att vi kan bygga upp det idéalsamhälle du skisserar om. Just nu håller Sverige på att förstöra sina framtida chanser att nå ett sådant idealsamhälle. Om Sverige således ensamt och i extrem takt avviker från normalt på jordklotet genom att ställa om till icke konkurrenskraftiga energiskällor, så kommer våra produkter, som skall betala den vidare omställningen att bli så dyra att ingen köper dem. Företagen flyttar ut ur landet etc och människor med dessa. Kvar blir ett fåtal fattiga.

    Tro inte att detta sista är en överdrift. Majoritéten av svensk basindustri (de har ”sålt sig själv”) ägs idag av utländska intressen och kan ”flyttas” med ett penndrag. Majoritéten av vår produktion i mindre resp medelstora företag flyttas i allt högre grad m anl av det upplevda otrygga energiförsörjningsläget ut ur landet. Senast igår var det en kylskåpstillverkning till Ungern. Någon vecka tidigare flyttades 1000 arbeten till Holland/Belgien. TILL Sverige flyttas inga företag av vikt numera.

  34. Kenneth Mikaelsson

    Brandingenjör

    Det vore väl konstigt om det inte smälter på Grönland… ligger ju på samma breddgrader som Sverige..

    Men jag tror inte du hittar någon som är villig att flytta dit för att bli jordbrukare…..

    ni ska se att nu med en kyligare AMO så kommer det bli sååå trevligt här..

  35. Peter F

    Brandingenjör #32

    Och hur många procent av den totala isvolymen per år pratar Du om ?

  36. jensen

    27. Roland S
    Tillfredsställande att läsa någon som har ett realistiskt perspektiv.
    Något som har stärkt mig till samma perspektiv är Professor Leif Kullmans forskning kring trädgränsens variationer. Från Optimum har denna sänkts ca 600 m. eller ca 380 m. med tanke på landhöjningen.
    Den lägsta nivån var vid förra sekelskiftet.
    1900-talet har vi åter haft litet varmare, ock trädgränsen har kanske höjts ca 100 m. Tack för det .
    Det skall bli intressant att följa trädgränsen kommande 100 åren och ännu intressantare att följa kommande 500 åren eller snarare 1000 åren.

    Tack Roland S Neoglacialens realist.

  37. Christopher E

    #32 Brandingenjör

    Jag håller med dig, skrev ju själv att skillnaden inte är avgörande. Men visst är det ändå intressant att NASA mäter en massa smältning där det inte finns is. Hur svårt kan det vara att maska av?

    Håller med om sista meningen också.

    Smältningen är dock odramatisk. Grönland har väl nettosmält varje värmeperiod hela Holocen? Knappast något att bekymras över.

  38. Kenneth Mikaelsson

    Brandingenjör

    https://stevengoddard.wordpress.com/ice-free-arctic-forecasts/

  39. Sören G

    #33 Roland
    Om vi inte haft tillgång till billig energi i form av kol och olja hade vi legat kvar på i princip 1800-talsnivå. Skogarna hade varit skövlade. U-länderna behöver ta sig ur fattigdomen och då behöver de tillgång till billiga fossila bränslen. Inte minst för miljöns skull. Folk med högre levnadsstandard har råd att skydda miljön och t.ex. inte skövla skogen och bygga reningsverk.

  40. Kenneth Mikaelsson

    Kevin Benn

    ”En vän skickade mig denna länk.
    http://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/
    Någon behagad att kommentera?”

    http://bishophill.squarespace.com/blog/2015/6/26/the-giss-graph-mystery.html
    Här är lite läsning….

  41. Brandingenjör

    #35 Peter F

    Enligt NASA:s beräkningar så är det ungefär 1/10 000-del som smälter varje år. Det är väl lite ointressant hur stor andel av isen som smälter varje år. Det är mer intressant hur havsnivån påverkas. 287 GT is som minskar från Grönlandsisen motsvarar ungefär 0,8 mm havsnivåökning vilket är ungefär 1/4-del av den havsnivåökning som sker.

    Här en sammanfattning hur DMI ser på utvecklingen av Grönlandsisen.

    http://www.dmi.dk/laer-om/temaer/klima/iskapper/indlandsisen-paa-groenland/observationer-af-indlandsisens-udvikling/

    De avslutar med att det är osäkert att dra för stora slutsatser av korta mätserier när det kan variera ganska mycket mellan åren över hur mycket is som smälter.

  42. Peter F

    Brandingenjör #41

    ” Det är väl lite ointressant hur stor andel av isen som smälter varje år”

    Jaså ! Jag trodde det var det som är intressant. Havsnivån stiger konstant med 3 mm per år.

    Kan inte mänskligheten ägna sig åt verkliga problem. 40 procent av befolkningen lagar fortfarande mat över öppen eld vilket är det största folkhälsoproblemet i världen. 1 miljard lever under eller på svältgränsen.

    Och Du och hotindustrin bekymrar er om futtiga promillen issmältning. Var är er verklighetsuppfattning, sinne för proportioner, medlidande ?

    Vad utvecklingsländerna behöver är tillgänglig, billig och pålitlig energi, dvs fossila bränslen. Jag ger fasen i om det skulle smälta isarna ytterligare några promillen. Du får väl anpassa Din sommarstuga någon decimeter högre upp.

    Årlig förlust i promille av hela istäcket:

    Grönland 0,1 0,15

    Antarktis 0,0045 0,0005

    https://www.klimatupplysningen.se/2014/08/23/konsten-att-skrammas-med-stora-siffror-utan-sinne-proportioner/

  43. Brandingenjör

    #34 Kenneth Mikaelsson

    Det finns jordbruk på Grönland. Det har funnits fårskötsel sedan flera hundra år tillbaka, kanske så långt tillbaka som vikingatiden. Vissa typer av spannmål har också gått att odla där och rotfrukter som t ex kålrötter. Det finns även gårdar som driver mjölkproduktion och har egen smör- och osttillverkning.
    Södra Grönland nära kusten är verkligen ett grönt landskap på sommaren. Det växer mycket gräs på Grönland.

  44. Lars Cornell

    #36 jensen
    Att trädgränsen höjs beror väl på att vi har mer koldioxid vilket gör det lättare för växterna att
    ’klättra uppåt’.

  45. Christopher E

    #41 Brandingenjör

    Två synpunkter. Du väljer NASA:s 287 Gt framför DMI:s 200 trots att du nu vet att NASA räknar in is som inte ens finns. Och nämnde inte att förra säsongen smälte bara 6 Gt.

  46. Gunbo

    Lars Cornell #44,

    Koldioxid påverkar bara en plantas tillväxt när den väl har grott. För att gro behövs en viss temperatur.

  47. jensen

    Hej Lars # 44

    Säkerligen har du i viss mån rätt. I samklang med att växtligheten har blivit grönare och t.ex Sahel ökat.
    Enl. Kullman regleras och moduleras trädgränsen av en komplicerad samverkan mellan vind och temperatur. Han nämner även CO2 som en faktor. Säkerligen finns en mängd olika faktorer, inte minst lokala. Ett högst intressant faktum är att han hittat grova trädrester från medeltiden 100 m högre än idag.
    Jag hoppas verkligen att du studerat hans eminenta artikel: FJÄLLNATURENS NYA ANSIKTE- EN GRÖN PAUS I NEOGLACIALEN

  48. Brandingenjör

    #45 Christopher E

    Det som främst skiljer DMI och NASA är att DMI räknar medeltal från och med 1990 och NASA från och med 2002. Om man tar DMI:s värden för de senaste åren så blir det ungefär som NASA:s. DMI skriver att det verkar som att avsmältingshastigheten ökar men det är för kort mätperiod för att dra sådana slutsatser.

    Förra säsongen så minskade ismassan med 210 GT (2014), året dessförinnan med 80 GT (2013) och ytterligare ett år innan 480 GT (2012).
    Som du ser så är det stor skillnad mellan åren så därför är det vanskligt att dra några slutsatser utifrån ett fåtal år.

    Att NASA mäter nivån på hela Grönland varje år påverkar inte resultatet på isvolymen. Där det är barmark blir skillnaderna mellan nivåerna 0.

  49. Lars Cornell

    Tack Jensen. Den artikel du nämnde är läsvärd och borde läsas av många. Kullman är mycket kunnig.
    http://www.kullmantreeline.com/empty_16.html

    ”Möjligtvis har växtkraften i fjällen stimulerats inte enbart av högre temperaturer. Atmosfärens ökade halt av koldioxid orsakar i princip en ”gödslingseffekt”, som skulle kunna förklara vissa extrema tillväxtfenomen.”
    ”… sommartemperaturen i fjällen sänkts signifikant med c. 2 grader under de senaste 10 åren. Detta är en utveckling som även avspegals i den globala uppvärmningens avstannande under de senaste 15-17 åren. Kanske är fjällnaturens nya ansikte bara en blinkning.”
    ”Det svalare klimatet under de senaste åren innebär att tidigare försvunna snölegor återbildats.
    Ett minskat sommaristäcke i delar av Arktis är ett återkommande tema i media, men om den motsatta utvecklingen i vårt eget närområde är det tyst.”

  50. Peter F

    Brandingenjör

    #42

    Nå ?

    Svarslös när det kommer till fakta !!

  51. HansH

    Om Grönlandsisen smälter med 2-300 gigaton per säsong..är den ju helt borta om 10-13000 år….kan vara bra att veta för den som tror att klimatet kommer att hålla den trenden såpass länge….är det någon som tror att Grönlandsisen någonsin varit stabil och inte varierat upp eller ned periodiskt ? 200 Gigaton …med så små variationer är det helt lungt.

  52. Lasse

    Brandingenjör
    Var försiktig med Nasas uppgifter:
    https://stevengoddard.files.wordpress.com/2015/01/gissus1999vs2015.gif
    Även DMI har en agenda:
    ”Målingerne har vist, at massetabet svinger en del fra år til år, så man skal være påpasselig med at konkludere på for korte måleserier. Tilsammen viser GRACE-målingerne, højdemålingerne og overfladehastighedsmålinger med interferometri kombineret med modellering af iskappernes overflademassebalance helt entydigt, at Grønland mister masse, og at dette tab er accelererende.”
    Korta observationsperioder är en brist som är övergående!
    http://www.woodfortrees.org/plot/esrl-amo/from:1900/to:2015

  53. Björn

    Roland S [27]; Bra verklighetstillvänd beskrivning! Hoppas vi får läsa mer av dig framöver.

  54. Carbomontanus

    Til alle
    Det er varmt nok her og på tirsdag skal vi ut med båten.
    Jeg skjønner virkelig ikke hva dere jamrer for. Dette er da normalt?

    Sist søndag var vi ute og tok turen helt rundt Sætre i striregn men vi har ny kalesje, og det er mye mer fin fugl å se på sjøen når det er sånt vær.

    Idag så jeg et nytt jordbær Fragaria vesca L. det er ikke mer enn 5 dager forsinket.

  55. Kevin Benn

    http://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/
    #19 Kenneth M ; #21 Christopher E; #24 toulou
    Tack ska ni ha, kära KUmpaner, för era svar! Datormodeller och deras beräkningsgrunder har jag svårt att begripa, och jag känner mig osäker på vad diagrammen faktiskt visar. #40 Kenneth – länken till Bishophill gav ytterligare hjälp!

  56. Kevin Benn

    #22 AOH
    http://www.hd.se/opinion/med-andra-ord/2015/06/25/klimatet-klarar-sig-sjalvt/
    Jo, det var yours truly, tack! Ibland får man. som sagt, en syl ivädret…

  57. Brandingenjör

    #50 Peter F

    Jag svarade int på ditt inlägg för jag sitter inte vid datorn hela tiden och hinner inte svara på alla inlägg som är svar på mina. Då väljer jag att svara på inlägg som innehåller fakta och inte en massa dumma floskler.

    Det här är ett exempel på en dum floskel som vetaskapsförnekarna brukar ta till när argument saknas:
    ”Och Du och hotindustrin bekymrar er om futtiga promillen issmältning. Var är er verklighetsuppfattning, sinne för proportioner, medlidande ?”

    Det som jag tycker är intressant är om hastigheten av avsmältningen kommer att öka eller om det är en tillfällighet att 5000 kubikkilometer is på Grönland har smält bort sedan 1990.

  58. Björn

    Kevin Benn [56]; Jag håller med dig: ”Klimatet klarar sig självt”.

  59. Lasse

    Brandingenjör
    Vi saknar perspektiven! Bara för att mätmetoderna ökar hel tiden så innebär det inte att allt kan ses i dessa korta serier.
    http://phys.org/news/2015-06-remote-cave-reveals-years-european.html

  60. Peter F

    Brandingenjör #57

    Och hur mycket av den totala isvolymen är det ? I procent räktant.

    Proportioner käre ingenjörn.

  61. Ingemar Nordin

    Ovanligt kallt i maj och juni. Snö kvar i norra fjällen, och i de norska högländerna. Glaciärerna växer?

    Visserligen har Lennart B #30 lovat bättre sommarväder nästa vecka. Men jag tror det först när jag ser det!

    Och det är inte bara här som vi har haft det kallt. Skottland har haft den kallaste sommarmånaden på 40 år.
    http://www.thegwpf.com/scotlands-coldest-summer-month-for-40-years/

    Isutbredningen i Arktis är större än på 10 år https://stevengoddard.wordpress.com/2015/06/26/arctic-sea-ice-extent-highest-in-a-decade-2/

    T.o.m. vår vän Leif Kullman är bekymrad: ”sommartemperaturen i fjällen sänkts signifikant med c. 2 grader under de senaste 10 åren” http://www.kullmantreeline.com/empty_16.html

    Vart är vi på väg?

    Nej, låt oss inte vara pessimistiska. Det blir en sommar! Det blir varmare i framtiden! 🙂

  62. Björn

    ”Bäva du människa, naturkrafterna nafsar dig i hälarna”. Citera gärna mig fritt! 🙂

  63. Lennart Bengtsson

    Som man kan se från den danska statistiken så är den Grönländska ytmassbalansen positiv dvs det ackumuleras mer massa än vad som smälter. Årsvariationen ligger mellan 200 och 600 Gton/år ( 2 standardvariationer). Däremot har kalvningen av isberg ökat markant under de senaste 20 åren vilket inte nödvändigtvis beror på högre temperatur utan på variationer i landisens dynamik. Detta är delvis en öppen fråga där högre vattentemperatur kan ha bidragit men detta är osäkert. Ingen behöver dock oroa sig för en snabb avsmältning av Grönland vilket enligt beräkningar är av storleken 3000 år även om växthusgaserna skulle fyrdubblas. Betänk att Vatnajökull på sydöstra Island som ligger på lägre höjd inte ännu har minskat i någon större omfattning. Trots alla katastrofföreställningar om landisarnas förestående undergång finns det all anledning att vara cool.

  64. Brandingenjör

    #52 Lasse

    Både DMI och NASA skriver att det är korta mätserier som gör att det inte går att dra för stora slutsatser. Inom klimatforskningsvärlden vill man ju gärna att det skall vara minst 30-årsperioder som jämförs. Då måste vi vänta till 2050 innan det finns underlag för säkra bedömningar från DMI och 2062 innan det finns säkra bedömningar från NASA. Fast om avsmältningen skulle öka något under de närmaste 20 åren kan man nog sträcka sig så långt att man kan påstå att avsmältningen inte verakar upphöra. Likaså om ismängden skulle öka så att den blir lika stor som tidigare.

    #60 Peter F

    Eftersom DMI bara har mätt sedan 1990 och NASA sedan 2002 och DMI:s mätningar för 2002 är ganska osäkra är det svårt att veta hur mycket som smält bortt. Men 2 800 ton är ungefär 1 promille av Grönlandsisen.

    För övrigt så var det klimatforskare som för 20-30 år sedan trodde att ismängden i Arktis och på Grönland skulle öka för att det varmare klimatet skulle öka nederbördsmängden på vintern mer än vad isavsmältningen skulle öka. Det verkar inte stämma.

    Nu får jag tacka för mig för ikväll.

  65. t0pe

    Ett par frågor om TSI och W/m2

    Det finns olika mätserier på TSI, en på ung 1362 och en på 1366. Vad är skillnad på dessa mätserier?

    Hur många W/m2 krävs för att ändra temperaturer en grad?

  66. Brandingenjör

    #63 Lennart Bengtsson

    Du har nog läst fel. Enligt DMI har ismassan på Grönland minskat med i medeltal 200 GigaTon/år sedan de började mäta 1990. Se länk jag hade ovan. Däremot så har jag för mig att det var danska forskare som för 20-30 år sedan trodde att ismassan skulle öka p g a varmare klimatet för ökat nederbörd. Men mitt minne är inte alltid riktigt att lita på.
    Nu måste jag gå.

  67. Carbomontanus

    til alle om # &# 27 & 36 Roland S & Jensen

    Her har vi qvasirealistene, de dia-lektisk skolerte materialister igjen som skriver sin alternative historielære arbeiderbrangsjens erfaringer og sin alternative, mer logiske og fornuftige fysikk og geofysikk.

    Tregrensen er et viktig merke og naturtegn. Men vi vet der at den reagerer temmelig treigt og at skogen er auto- katalytisk. det kjenner vi mange eksempler på, feller vi skogen i kritisk utsatte områder der det står reliktskog fra gammelt av så kommer den ikke opp igjen. Og dette synes å gjelde på negativ Milancovic- transcient som vi har hatt inntil nylig.

    Men idag ser vi ved flere merker og ikke bare i tregrensen,… at både reliktskog og varmekjære vekster som er blitt trengt tilbake til sine varmeste nisjer i terrenget, fra tidligere langt større utbredelse, klart rykker frem igjen. Og at havevekster og kulturplanter kan prøves der man ikke fikk dem til før, og ikke minst har vi et stort problem med ”Invaderende arter”

    Så her er det nok ikke bare for en hvilkensomhelst sjarlatanbrangsje og lysenko fritt fram å forfatte og undervise og fantasere, og salve hverandre med at endelig så er det noen som er vitenskapelige og klartseende og lærde og skeptiske, takk og lov.

    Samtidig som man også aktivt frenetisk nekter for og prutter på at menneskelig aktivitet idag har globale konsekvenser for miljø og klima. Man kjemper en religionskrig mot Antropocene og mot Google Earth, ikke bare mot IPCC i og med vedtaket inni thinktank for lukkede dører og håndsopprekning og applaus om hva ”vitenskapen” skal komme frem til for å værne og berge Big Coal.

    Husk dessuten at organisering og honorarer og salærer for slik belæring er registreringspliktig og skattepliktig.

  68. Kevin Benn

    #58 Bjorn 🙂

  69. Kevin Benn

    #62 Björn
    Climate Change is the default,
    The null-hypothetical state.
    On those that say Man overrides this
    The burden of proof is great.

    For the climate has always been changing;
    Change is here to stay.
    As King Canute showed on the seashore,
    Man cannot keep Nature at bay!

  70. Ingemar Nordin

    Carbomontanus #67,

    ”til alle om # &# 27 & 36 Roland S & Jensen

    Her har vi qvasirealistene, de dia-lektisk skolerte materialister igjen som skriver sin alternative historielære arbeiderbrangsjens erfaringer og sin alternative, mer logiske og fornuftige fysikk og geofysikk. ” … ”Så her er det nok ikke bare for en hvilkensomhelst sjarlatanbrangsje og lysenko fritt fram å forfatte og undervise og fantasere,” … ”Samtidig som man også aktivt frenetisk nekter for og prutter på at menneskelig aktivitet idag har globale konsekvenser for miljø og klima. Man kjemper en religionskrig mot Antropocene og mot Google Earth, ikke bare mot IPCC i og med vedtaket inni thinktank for lukkede dører og håndsopprekning og applaus om hva ”vitenskapen” skal komme frem til for å værne og berge Big Coal.” etc, etc.

    En ordningsfråga: Du apostroferar oss alla, samt speciellt Roland och Jensen. Därefter vräker du ur dig otidigheter rakt ut i luften. Ingen begriper vad du egentligen opponerar emot, eller mot vem. För att göra debatten mer begriplig, och därmed höja kvalitén på kommentarstrådarna, vore det bra om du kunde ge mer exakta citat och vilka dina sakliga invändningar är. Gärna kompletterade med relevanta länkar.

  71. Carbomontanus

    #63 Lennart Bengtsson

    jeg googlet Grønland massebalanse og fant Geoforum.livesite.no

    Der fremgår det klart på diagram at grønnlandsisen har drattet skrått ned og dratter krumt og jevnt økende fra 2000 til 2013.

    Dataene synes reelle, idet kurven også klart viser max om våren og min om høsten.

    Det er omtrent samme slags kurve som vi kjenner fra hav- isen i Arktis.

    Og det er basert på satelitt- gravimetriske målinger.

    De fører også klart at på høgste breakulen i nord legger det seg på som ventelig ær ved øket nedbør, mens ellers så synker det ned og sklir ut med økende fart

    Så det synes som om De har ført en falsk påstand eller føring.

    Noe man ikke bør gjøre, heller ikke i vanvare.

    Man ser at også #66 Branningeniør har vært inne på dette.

  72. Christopher E

    #66 Brandingenjör

    Det är bra att du inte har auktoritetstro, det applåderar jag, men du var för snabb att säga att Lennart Bengtsson har fel om positiv isackumulation på Grönland. För han har rätt.

    Se det diagram ungefär halvvägs ner som heter Acc. SMB (Gt) här:

    http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/

    Det visar ackumulationen på isens ovansida. Som du ser ett rejält plus när mätåret är slut.

    Det är du som missförstår. Vi diskuterar smältning av inlandsisen med de här diagrammen av procent smältyta. Du trodde LB talade om total massbalans. Utöver smältning förloras också massa genom kalvning. Men som LB säger så är inte kalvning detsamma som smältning (även om isberg smälter i havet så småningom). Kalvningshastighet beror även på annat än temperatur och varierar starkt. Mest aktiv kalvning är det under kalla klimatperioder.

    Så i och med att du missförstod att det är positiv ackumulation var du också lite snabb att döma ut hypotesen att fuktigare, mildare luft under värmeperioder kan ge positivt bidrag till isbalansen på inlandsisens ovansida genom mer nederbörd.

    En inlandsis är så dynamisk genom balans mellan nederbörd, smältning och kalvning att det är absurt att larma om masskillnader på promillen hit och dit. Grönlandsisen överlevde tusentals år av rejält högre temperatur än nu.

    Det mest korkade man se i alarmistväg är alla domedagsreportage i media som illustrerar global uppvärmning med kalvande is. Politiker och lobbyister skickas också dit för att se kalvning och förfasas. Det är så felaktigt och dumt så man nästan svimmar. Glaciärer som når havet kslvar alltid. Mer så under kallperioder.

  73. Rosenhane

    # 1

    ”Greenpeace, Värlsdnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, PUSH Sverige, KlimatAktion, KlimatSverige, Afrikagrupperna, Svenska Kyrkan, Diakonia, FIAN Greenpeace Sverige, Swedwatch, Fossil Fre Sverige, Föräldrarvrålet, Jordens Vänner, Urbergsgruppen, Supermiljöbloggen”

    Vansinnigare sammelsurium går inte att uppbringa.

    De stackare som låg och solade vid stranden i Sousse igår hade garanterat önskat att ”klimatförändringarna” hade varit det stora problemet.

  74. Carbomontanus

    #72 Christopher E & al

    dere får lære dere bedre å lese tror jeg.

    Jeg sjekket henvisningen til DMI og der står det nederst tilsvarende hva jeg fant, at massetapet side 2000 ligger på ca 200 gigatonn pr år (se #71) eller hva det var, og dette gir en havnivåstigning så og så høy pr år.

    Det er hva vi er interessert i. Overflatebalansen er nedbør minus hva som smelter og sublimerer og fordamper nærmere oppå toppen eller høgste breakulen der breen normalt legger mest på seg.

    Så skjer det synkning og skliing og så er det elver som renner under breen og ut. Pluss eventuell kalving i havet, som en Christopher E av besynderlige årsaker ikke regner som smelting og is eller brebalansen.

    Danskene bemerker at massebalansen på toppen er pluss og øker, og det som renner og surkler og sklir er minus. Går dette tilsammen i null så er breen i balanse, men den er altså da ikke i balanse idag til tross for at massebalansen på toppen øker.

    Er det Cherrypicking eller er det spinndoktori eller er det klassisk magi (se religionøøøø) når man åpenlyst driver og finner og fremstiller hva vedtaket fra inni thinktank for lukkede dører ved håndsopprekning og applaus…. om hva ”vitenskapen! og det logiske skal komme frem til går ut på….

    ……. i form av å kunne ”falsifisere”, Jfr 50 sider Popper i orienterings og ordens og oppførsels og religionslæra?

    Husker dere Komiske Ali, han var åpenlyst frelst og glad og svært religiøs inntil det siste, og svært langtkommen, helt overstadig vil mange si, i det faget der da det virkelig røynet på. Noe å ta exempel av,……

    Han var som vi husker kirke og undervisnings og mediaminister.

  75. Christopher E

    #74 Carbomontanus kolberg

    Du blandade också ihop smältning på isens ovansida med total massbalans, noterade jag.

    Ni läste inte vad LB skrev tillräcklig noga. Det är korrekt vad han skrev. Ytmassbalans, inte massbalans. Två små bokstäver ni missade.

    Eftersom kalvning varierar med andra faktorer än temperatur är det viktigt att hålla isär smältning och kalvning.

    Det betyder också att det är meningslöst att räkna ut när Grönlandsisen kommer att försvinna genom att ta totalmassan genom årsförlusten och få x antal år. För kalvningshastigheten kommer att minska och upphöra om isen krymper tillräckligt. I andra vågskålen ligger förstås att nettoackumulationen, som nu alltså är positiv, troligen minskar när iskalottens höjd minskar och därmed hamnar i högre temperatur. Allt annat lika.

  76. Carbomontanus

    #75
    neida frøken. Det er enkel glaciologi og jeg blander nok ikke ihop.

    Du er vel da også uvitende, fremmedkulturell klassefiendtlig brangsjefiendtlig til kraftverksutbyggingen i forbindelse med og i tunneller endog under Svartisen og Jostedalsbreen, der de må ha et nedbørs og smeltebudsjett og vannbudsjett og ikke kan tillate seg det skjæra fjoll og troll og spinndoktori og perpetuum mobile og falske vyer og budsjettføringer.

    Det meste av isavsmeltingen og ismasse- avgangen på Grønland skjer da ikke ved kalving av isfjell til havet, Ha-Ha-Ha-Ha- det er det bare Gudens faglige tillitsvalgte fjoll og troll som tror.

  77. Guy

    Det övergår mitt förstånd varför ni svarar kolberget. Visserligen beundransvärt att ni är så skickliga att ni kan tolka vad han skriver plus att ni orkar acceptera putslustigheterna, vitsarna och snömoset.

    Allt emellanåt kommer det en uppmaning på bloggen om att inte mata trollen. Uppmaningen passar inte alltid i mitt tycke men nu skulle den vara på sin plats.

  78. Andreas

    #17

    En annan faktor som inte tas upp är solinstrålningen, som i sin tur beror på molnbildningen. En relativt liten minskning eller ökning (några enstaka procent) av moln på rätt höjd kan ge stort temperaturutslag. Här erkänner t.o.m. IPCC att deras modeller har brister.

  79. pekke

    77 kommentarer om klimathotet.
    Tyvärr har nog EU andra problem än ” Klimathotet ” att tänka över !!

    http://www.di.se/artiklar/2015/6/27/eurogruppen-sager-nej-till-grekisk-forlangning/

    http://www.expressen.se/kronikorer/mats-larsson/nu-hotas-grekerna-av-kaos/

    http://www.dn.se/ekonomi/nodlanen-till-grekland-stoppas/

    Om dominobrickorna börjar falla i EU så är klimathotet … !?

  80. Christopher E

    #76 Carbomontanus

    Var vänlig sluta med alla dina politiska påhopp och förolämpningar och håll dig till ämnet. Fick du inte en alltför hövlig varning ovan?

    Varför inte läsa innantill helt enkelt:

    ”Bemærk, at den akkumulerede kurve ikke ender på 0 i slutningen af året. Hen over året sner det mere, end der
    smelter, men kælving af isbjerge indgår jo også i indlandsisens totale masseregnskab. Satellitobservationer over de seneste ti år viser, at iskappen faktisk ikke er i balance. Kælvingen overstiger overflademassebalancen, og Grønland mister derfor masse med ca. 200 Gt/år.”

    Läste du det? ”Kælvingen overstiger overflademassebalancen”

    http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/

    Jag finner inte total uppskattad massförlust genom grönländska isberg ikväll, men fann i alla fall detta som får duga som en grov siffra:

    ”Jakobshavn Glacier drains 6.5% of the Greenland ice sheet and produces around 10% of all Greenland icebergs. Some 35 billion tonnes of icebergs calve off and pass out of the fjord every year.”

    https://en.wikipedia.org/wiki/Jakobshavn_Glacier

    Det ger bortåt 350 Gt isberg per år från Grönland. Från diagrammet Acc. SMB (= surface mass balance) i första länken ser vi att i medel 1990-2013 var ackumulationen också nära 350 Gt per år.

    Skillnaden på bortåt 200 Gt/år i negativ total massbalans senaste åren tycks bero på ett något större gap mellan ackumulation och ökad kalvning. Att det är ökad kalvning som är orsaken stöds av studier som denna:

    http://www.nature.com/ngeo/journal/v5/n1/full/ngeo1349.html

    Ditt hysteriska (desperata) skrattande till trots är det alltså ingen tvekan om nettomassförlusten på Grönland visst är kalvning till absolut övervägande del, vad du än vill tro.

    Jag vet inte om du följer svensk politik, men vi har en vice statsminister här – Åsa Romson – som gjort sig både impopulär och till åtlöje genom en besserwisserattityd att aldrig erkänna ett misstag, hur uppenbart det än är. Intrasslandet i bortförklaringar med ytterligare felaktigheter som gör det än värre håller på att bli legendariskt. Något att ta lärdom av, kanske.

  81. tty

    Brandingenjören #48

    ”Att NASA mäter nivån på hela Grönland varje år påverkar inte resultatet på isvolymen. Där det är barmark blir skillnaderna mellan nivåerna 0.”

    Nej det blir det inte. Jag tror inte du förstår dig på hur GRACE fungerar. Man mäter förändringar i gravitationsfältet. Det stora problemet med sådana gravitationsmätningar är att skilja ut förändringar som beror av isavsmältning/istillväxt från de som beror av landhöjning/landsänkning. Mäter man ”isavsmältning” över områden utan is kommer resultatet att bli helt galet eftersom man delar upp gravitationsfältförändringar p g a berggrundens förskjutningar i höjdled i en fiktiv is-del och en verklig (men för liten) berggrundsdel.
    Och jag måste säga att jag är mycket förvånad att de fortfarande inte rättat den helt felaktiga isutbredningen, eftersom de lovade att göra det förra året.

    Brandingenjören #43

    ”Det finns jordbruk på Grönland. Det har funnits fårskötsel sedan flera hundra år tillbaka, kanske så långt tillbaka som vikingatiden. Vissa typer av spannmål har också gått att odla där och rotfrukter som t ex kålrötter. Det finns även gårdar som driver mjölkproduktion och har egen smör- och osttillverkning.”

    Nej det finns inte fårskötsel ”sedan flera hundra år”. Fårskötseln på sydligaste Grönland (den gamla ”Österbygden”) togs upp igen i början av 1900-talet efter att ha varit borta sedan ca 1450. Under medeltiden fanns får och nötkreatur även i ”Västerbygden” i Nuuk-trakten, men där har den fortfarande inte återupptagits. Korn odlades i liten skala i Österbygden åtminstone fram till 1200-talet, medan det fortfarande inte går att få korn att mogna på Grönland idag, En del odlas dock som grönfoder (med importerat utsäde). Potatis och en del andra grönsaker går mycket riktigt att odla på allra sydligaste Grönland. De odlades dock inte under medeltiden, eftersom de inte var kända än. Den enda grönsak där jag kan erinra mig att det finns säkra belägg för odling under medeltiden är kvanne.

  82. Christopher E

    Tråkigt när nästan alla kommentarer hamnar i granskning numera. Det förstör flödet i meningsutbytet fullständigt. Jag skrev precis en om glaciärkalvning som får ligga till imorgon?

    Där var inga fula ord! Utom att jag skrev Romson på ett ställe förstås… 😉

  83. tty

    ChristopherE #75

    ”I andra vågskålen ligger förstås att nettoackumulationen, som nu alltså är positiv, troligen minskar när iskalottens höjd minskar och därmed hamnar i högre temperatur. Allt annat lika.”

    Allt annat är inte lika. En iskalott som smälter superakvatiskt (=på land) blir betydligt brantare än en som kalvar i havet. Det är därför inlandsisen på Grönland var i stort sett lika tjock som nu under den förra mellanistiden, trots att den var klart mindre till ytan:

    http://nora.nerc.ac.uk/500331/1/2012-07-09846-NEEM_revised.pdf

  84. Christopher E

    #81 tty

    Tack. Intressant ny kunskap för mig. Jag tar det till mig.

  85. latoba

    Vid en läsning om Almedalsveckan i dagens SvD (papperstidningen) hittade jag ingenstans ordet klimat , varken fristående eller i sammansättningar. Kan man hoppas på att frågan är död?

  86. Christopher E

    #81 tty

    ”Och jag måste säga att jag är mycket förvånad att de fortfarande inte rättat den helt felaktiga isutbredningen, eftersom de lovade att göra det förra året.”

    De lovar nu att göra det i år istället. Vi får se.

    ”An examination of the ice sheet masking used for the Greenland Today daily melt and cumulative melt determination has revealed some areas of northern Peary Land and Kronprince Christian Land that are treated as ice sheet when in fact they are seasonal snow and patchy ice areas less than 25 kilometers across (the size of our measurement grid and sensor data samplings). These areas are indicating ice sheet surface melting incorrectly. The data set has been uniformly processed with the current (inaccurate) mask, and so comparisons such as our anomaly plots and cumulative melt extent are generally consistent. Extents and anomalies outside of these two northern peninsula areas are accurate. A new mask and full reprocessing are scheduled for late in 2015.”

    http://nsidc.org/greenland-today/

  87. Gunnar Juliusson

    #85. latoba om Almedalen.
    Läkarförbundet arrangerar ett seminarium i Visby den 30/6 om ’Klimat och Hälsa’, http://www.almedalsveckan.info/event/view/28781
    där bl.a. ’kommunikationsrådgivaren/forskaren’ Fredrik Moberg från Stockholm Resilience Center medverkar, vilket rimligen anger att mötets karaktär blir det vanliga. Om någon är där och ställer lämpliga frågor vore det förstås bra.

    Läkarförbundets första vice ordförande Karin Båtelson är moderator. Hon gjorde en anmälan av seminariet i Läkartidningen om ’läkarkårens ansvar att sprida kunskap om sambandet klimat och hälsa’. Jag försökte få in en debattinlaga i den tryckta tidningen, som dock rejekterades under motiveringen att den hade ’för många spår och var av för teknisk karaktär’. Båtelsons anmälan med min kommentar finns dock på
    http://www.lakartidningen.se/Opinion/Signerat/2015/06/Lakarkaren-har-ett-ansvar-att-sprida-kunskap-om-sambandet/

  88. tty

    KevinBenn #17

    Nu har jag tittat på Bloombergs app. Den bygger inte på verkliga data utan är genererad av en klimatmodell. Eftersom de kurvor för ”forcings” som den visar dessutom inte stämmer alls med verkligheten kan man nog med gott samvete säga att det är en ren fejkning. CO2-kurvan stämmer t ex inte alls med Mauna Loa-mätningarna, och varför man har en separat ozonkurva vete gudarna. Ozon är ju en växthusgas och borde alltså ingå i dessa. Kurvan för förändringar i Jordens bana är grotesk. Jordens bana förändrar sig inte hit och dit i små hack om några månaders längd. Förklaringen är troligen att de flesta klimatmodeller lägger in små slumpmässiga variationer i ”forcings” för att de ska se ”mera naturliga” ut. Det behövs dock inte för jordbanan!

  89. tolou

    Bloomberg app kommenterad av WUWT:
    http://wattsupwiththat.com/2015/06/27/bloombergs-made-up-climate-widget/

  90. tolou

    According to Professor Lockwood the late 20th century was a period when the sun was unusually active and a so called ‘grand maximum’ occurred around 1985.

    Since then the sun has been getting quieter.

    https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2015/06/26/the-story-behind-that-2007-paper/

    And a repeat of the Dalton solar minimum which occurred in the early 1800s, which also had its fair share of cold winters and poor summers, is, according to him, ‘more likely than not’ to happen.

  91. Carbomontanus

    Kommentaren borttagen

  92. Christopher E

    Carbomontanus,

    Läste du #80?

    Om du har en annan uppfattning om Grönlands isbudget än DMI och de källor jag hänvisar till, är du välkommen att presentera detta med faktastöd.

  93. Carbomontanus

    #81 tty & al

    Du forsøker å beskrive grønlandsk jordbruk og dets historie. det er lurt.

    Vi har visse kilder, Sagalitteraturen og Kongespeilet men også Krønikene fra Nidaros Erkebispesete.

    Biskopen på Gardar synes kun å ha vært der sporadisk, i den utstrekning han kom så døde han efter bare etpar år og en av dem har ikke vært der i det hele tatt men dro rett til Roma for der er det varmere.

    Biskopen til Gardar er idag utnevnt av Carol Vojtyla og bor i California.

    Kirken er sær, det er sikkert, og har åpenbart vært det også i den varme middelalder.

    Jeg anbefaler å bruke Google Earth og finne stedene Brattalid, Gardar, og Hvalsey kirke, og titte nærmere.

    Brattahlid og Gardar ligger der i indre fjordstrøk østvendt begge to, i Grønlands varmeste høl Austerbygd. Gardar heter idag Igaliku og er et kanskje viktigste punkt i klimadisputten.

    Man finner om man leter nøyere grunnmuren av domkirken og bispegården oppå en haug midt i bygda Igaliku. Disse bygningene har neppe noensinde vært oppført og under tak annet enn med tørrmur, krongleved og torv tilsvarende også islandsk byggeskikk i den varme middelalder.

    Man har ikke kunnet slepe vekk igjen mektige murer og katedraler og herskabelige palasser med hundesleder allerede før Europeerne kom tilbake. I Auster- og Vesterbygd er det ikke Krjeml eller Novgorod vi drøfter om det skulle være uklart.

    Men hva jeg har funnet begge steder med Google Earth er industrialisert landbruk med traktordrift og siloslått.

    Så finner vi at de har hatt et veldig strev i den varme middelalder med å bygge aqvadukter for innmarka. Dette stemmer med at varmen mest skyldtes föhnvind østavind over breen, og derfor alvorlig tørk i vekst-sesongen. De har definitivt hatt utmark og løsdrift og seterdrift, men så må bu- feet også ha vinterfôr og vinteren er lang der borte,…… Som de synes å ha tatt på innmarka.

    Lauving og behovet for fyringsved har vel raskt desimert det de hadde av reliktskog og krongleved, selje og bjørk fra de varmeste nisjer i indre fjordstrøk. (Indre Sogn og Hardanger er til sammenligning det samme, med de beste frukthaver)

    De har neppe hatt noe noe så viktig som lang- tømmer og gammalfuru for Åser til takene, til nødvendige stav- løer,… og til skipsbygging. Det samme ble raskt desimert på Island i den varme middelalder, det lille de hadde, og kom aldri opp igjen. Men idag får man til pen og ypperlig blandingsskog i de varmeste daler og høler på nordøst- island hvor der er fallvind fra sørvest. Bare å gjerde inn for sauene så kommer det opp igjen i dagens klima, som synes å tilsvare max holocene.

    Det er meldt at de tar pene potetavlinger på Gardar og på Brattahlid. Det må være ”fjellmandel” for jeg har sett Sulheimen, sønn av gamle Sulheim på Sulheim, stå og hyppe sine poteter på Spiterstulen i et varmeste høl mellom husene på tunet, vel over tregrensen. De sto meget pent. Der var Bondevettet istand. Men man må kjenne sortene og bruke ”fjellmandel” og forkultivere og sette dem riktig med mye møkk i de varmeste nisjer og høler.

    Video viser spreke islandshester som traver i sjøen mens isfjellene flyter og det er meget grønt der om sommeren også i vår tid.

    Kvann er kurant. Fjellkvann. men det var vanlig med neper før poteten kom og særlig i den varme middelalder. Målselvneper er særlig fine, så møre at man nesten kan smøre dem på brødet. Anbefales.

    Løk, schallottenløk og hvitløk er sterke sorter. Så er det ”Finnmarkskål”, Cocleare officinalis L, Scorbut weed,….. en ypperlig og velsmakende vill grønsak som også kan dyrkes i arktis og sub- arktis. Tilsvarende arter skal være kjent og brukt i Norrbotten, de kan spises rå direkte fra bakken eller hakkes i salaten eller saltes forsiktig på burk til førsteklasses silo for mennesker nemlig Sauerkraut. = Ypperlig vintermat og skipsproviant.

    Svenskene har antagelig utviklet Målselv- neper fra Norrland til en større og sterkere variant vanlig gul kålrabi som er blitt verdensberømt. Men Målselvnepe i orginal er mørere, finere, og friskere. Den skal være kjent.

    Skotsk høylandsfe er særlig robuste med lange horn og en fenomenal pels. De flyr så snøføyka står i 18 og 20 kuldegrader og stortrives. Men på Youtube ser vi at de helst også vil inn under en lun skog og hvile og tygge drøv og der legger man ut høy. Det heter om dem at de liker seg ikke i hus. Slike spenstige sorter kan just ha vært hva man også trengte på Grønland.

    Høyet kan være temmelig grovt også for vanlige kyr, det har jeg sett i Alvdal. Man lauver og raker reinmåsa, og skjærer granbar og blander med engslått og appelsinskrell og en slant med melasse.

    Men mangler man melasse og granbar og lauving og appelsinskrell, da er det ikke så greit.

    Så må man spille hardingfele i fjøset i vårknipa for å holde humøret oppe og drøye fôret.

    Da får man det til faktisk meget bra f. eks. også i Jämtland og i Torneådalen til og med oppunder tregrensen,…… som i Alvdal. Men det har nok vært værre enn som så i Austerbygd og særlig i Vesterbygd i den varme middelalder.

    Hvorfor Storfe?

    Jo jeg tror det trengtes for å slepe materialer og sten. Hesten var for lett og spjælete i den varme middelalder, men storfeet og særlig oksene hadde matchvekten og pågangsviljen. Husk, traktoren og hydraulikken var ikke oppfunnet enda. For alternativet vinsjer og taljer og kraner for muskelkraft må man og ha skikkelig langtømmer. Jfr at villmannen Eirik Raude atter begikk drap på Island bare for etpar ”staur” Stavur. ellers ingen fasjonabel bolig nemlig. Islandsk byggeskikk har ellers et klart sør- samisk preg særlig fra den varme middelalder, mer hva vi ville kalle en Gamme, eller en jord- hule av stenrøs, krongleved og torv sirlig og kyndig bastet ihop. Og det var ikke fasjonabelt nok for en Villmann fra Jæren.

    Men hvorfor Clerus og Kirke i det hele tatt? For det er dyrt.

    Det kan ha vært år-saken til den omfattende bosetningen. Kirken ved Biskopen av Bremen betalte høyt for elfenben og pelsvarer. Men den ”kristelige” livsstil av anno dazumal kan også ha tatt knekken på dem. Når man beviselig finner bygg- aks i kjøkkenmøddingene på Gardar så kan det ha vært forsøksdrift til alterbrød, neppe mer, for i Kongespeilet fra Erkebispegården i Nidaros står det klart at på Grønland vet de neppe hva brød er for noe.

    Hypen og hoaxen om vikingene som dyrket ”korn” på ”østgrønland” og med en ”katedral” i bakgrunnen fremdeles på ”østgrønland” er med andre ord klart i dass.

    Vestgrønland har et særlig tørt innlandsklima på grunn av fallvinden østavinden føhnvinden over den høye breen som gjorde det extremt sommervarmt der i indre fjordstrøk i den varme middelalder, …….., kan ha vært ustabil.

    Hvalsey kirke i midtre fjordstrøk nede ved sjøen, ei steinbu høyt over tregrensen på Hardangervidda som vi ser selv med Google Earth osv osv osv,,… hvor også kalkpuss er forsøkt men mislykket,….. vidner om et klima tilsvarende dagens klima i Vesterålen og vel så det,…….., Hvalsey kirke er ulykkeligvis satt delvis på permafrost i den varme middelalder, som ypperlige skotske murere tok for å være sikker grunn. Slik at sørveggen på Hvalsey er sunket 75 Cm siden den varme middelalder, dengang det altså var permafrost nedtil sjøen, på stedet.

    Stenene taler……… meget bedre enn de fanatisk politisk religiøse salgsbrosjyrene og reklamene fra Thinktank om hva vitenskapen skal komme frem til…. mer skrevet for å tekkes bedehuset i Texas og værne Big Coal, om disse ting.

  94. Carbomontanus

    #92 christopher E
    jeg googlet massebalanse grønland og fant på Norsk fra seriøst hold en plausibel krumt drattende kurve som ligner meget på iskurven for nordishavet.

    Så sjekket jeg din henvisning DMI og fant seriøs glaciologi pågang og avgang og netto svinn årlig for summa summarum, det samme som jeg også fant på norsk.

    Og det er alt jeg trenger å vite for å dømme i saken.

    kommentaren modererad

  95. Lasse

    Lite mer om Grönlands isar-i ett längre perspektiv denna gång.
    Perspektiv som visar på varmare och kallare förhållanden från borrkärnor.
    Lilla istiden tog slut 1850, vilket vi bör beakta när vi ser isen dra sig tillbaka:
    http://joannenova.com.au/2015/06/greenland-warmer-1000-years-ago-warmer-in-the-1920s-too/#more-43272

  96. Christopher E

    #94 Carbomontanus

    Du behöver tydligen påminnas (fast jag inte tror du glömt):

    #76 ”Det meste av isavsmeltingen og ismasse- avgangen på Grønland skjer da ikke ved kalving av isfjell til havet [modererade oförskämdheter]

    Detta står i skarp kontrast till DMI:s:

    ”Kælvingen overstiger overflademassebalancen, og Grønland mister derfor masse med ca. 200 Gt/år.”

    Så om du tycker DMI har seriös glaciologi (jag håller med), då tycker jag inte din insats var särskilt seriös. Om du låtit bli allt raljerande kunde man dock kallat det ett ärligt missförstånd. Men inte nu.

    Det var inget fel i LB:s text. Ytmassbalansen på Grönland är positiv. Det finns en nettoförlust av total ismassa därför att kalvningen ökat. Kalvningen överstiger ytmassbalansen. Men då kalvningens dynamik beror på mer än temperatur går det inte att säga att nettoförlusten är orsakad av uppvärmning. Och det är olämpligt att försöka extrapolera den.

    På tal om vikingar på Grönland… trots den tidens mildare klimat än idag var det nog ändå en utmaning att bo där. Det var morska män och kvinnor. Dagens vikingaättlingar verkar vekare, och principlösa nog att inte ens kunna erkänna ett misstag. 😉

  97. Alienna

    Jag tittar runt på nätet om den pågående Almedalsveckan.
    SvD har en artikel som nästan fick mig att tappa hakan, fastän jag trodde jag var härdad…
    http://www.svd.se/program-veckans-hojdpunkter-i-almedalen

    Lägg märke till att dom utesluter att nämna vems dag Onsdag är (SD:s).
    Helt öppen antidemokrati och partiskhet!

  98. Ingemar Nordin

    Lasse #95,

    På Nordgrönland var det alltså lika varmt under medeltiden som idag. För att inte tala om början på 1400-talet – rena klimatkatatrofen!

    Men jorden brann inte upp då, och kommer inte att brinna upp nu. Inga tippingpoints i sikte. Rockström, hans s.k. ”forskningsintsitut”, Stockholms universitet som slutit denna lobbyorganisation till den akademiska sfären, Stockholms stad, kommun och landsting, Sveriges regering, EU och hela FN kan slappna av.

    Hollywood surar givetvis, för klimatologiska tipping points förekommer i diverse katastroffilmer. De saknar vetenskaplig grund.

    Men det mest skrämmande är att våra politiker, från vänster till höger, accepterat den gröna ideologin som lever på skräckscenarier och konspirationsteorier.

  99. Christopher E

    #97 Alienna

    Fast det står där nu, som tur är. Det står på samma rad som rubriken, en liten formateringsmiss, så du kanske inte såg det.

  100. Ingemar Nordin

    Tusentals tackar påven i sin tacksägelsemarsch i Rom

    Other banners depicted fossil fuels as ´from hell´ and with solar and wind power ´from the heavens´. Thirty white birds flew above the marchers, huge kites flown by people below – one of the symbols of St. Francis. There were slogans painted on enormous sheets such as ´the earth and the poor are crying out for divestment´, ´stop climate change which causes hunger´´, ´let us give hope to the future`.

    Pressrelease: https://mail.liu.se/owa/redir.aspx?SURL=gCBVFFyJnj6GGKrTF3ejH1rb1BXCNa3Lod5dXpul7Np3FAiH03_SCGgAdAB0AHAAOgAvAC8AYwBvAG4AbgBlAGMAdAAuAG8AdQByAHYAbwBpAGMAZQBzAC4AbgBlAHQALwBwAGEAZwBlAC8AbQAvADEAZQBhAGMAOQBiADAAOAAvADQAMwBhADkAMAAxADkANAAvADEAZgA4ADgAYQAwADYAZQAvADEAZABjAGUAZgA2ADAANAAvADYANwA3ADgAOQA3ADQANgA2AC8AVgBFAHMASAAvAA..&URL=http%3a%2f%2fconnect.ourvoices.net%2fpage%2fm%2f1eac9b08%2f43a90194%2f1f88a06e%2f1dcef604%2f677897466%2fVEsH%2f

    andra länkar:
    https://twitter.com/ourvoices2015
    http://www.oneearthonefamily.org/

    Någon som tvivlar på att klimatalarmismen är en religiös rörelse med avsevärda resurser bakom sig?

  101. Alienna

    #99
    Dom rackarna! Jag kan ta gift på att det inte stod så vid tillfället jag läste artikeln – inkl. dubelkollade noggrannt varenda rad.

    Men det är ju trevligt att dom läser denna blogg… 😉

  102. Carbomontanus

    #101 Alienna

    Slutt å banne. jeg frykter ikke ”de grønne” eller kirken eller alarmistene i det hele tatt. De har ikke nubbesjans om ikke det de farer med har saklig hold.

    I den anledning nytter det heller ikke bare å skjelle og smelle og trixe og fixe og fuske og falske for å bevise eller misjonere at det har de ikke.

    Det er dumt å fekte ei hockeykølle, det er vulgært. Dessuten er det ingen Hockeykølle men en ljå, ser du ikke det, da? Og det er dumt å fly på Mann med ljåen selv efteratt han har bestått 2 ganger i US supreme court og IPCC har sagt at den Hockeykølla” legger de ikke så mye vekt på.

    Samme med James Hansen, en siste 68-er av typen ”hair”, men vitenskapelig er han grunnsolid. Han bare vet ikke alltid å ordlegge seg. , Han virker åpenbart skakkjørt av stilen i den amerikanske valgkampen, stakkars ham. Der kunne han tatt seg sammen og forbedret seg.

    LENIN sa at Paven har ingen legionærer, men så later det til at der er makt i de foldede hender you see, Jfr Carol Vojtyla og Lech Valenza som mobiliserte hele den østeuropeiske katolisisme og brakk ryggen på en supermakt.

    Bør vi ikke heller takke Herren eller Forsynet, ”The Providence” som G. Washington kalte det, eller ”skjebnen” for at Fransciscus med samme metode nå er ute i korstog for å knekke ryggen på en supermakt til?

    Jeg tror ikke vi kommer unna å måtte skru ned blusset 50-80% innen rimelig overskuelig framtid, men hva skal erstatte og hvordan skal det gjøres. Jeg har mine alvorlige tvil på f. eks litiumbatterier og elektriske biler, men ser klart at det er svært mye å vinne og dessuten spare på å værne miljøet og adaptere visse heller grønne begreper og ideer, men ikke likegyldig hvilke for derimellom er det også mye QVAKK. og det burde vi heller drøfte.

    I Holland har Miljøbevegelsen nettop vunnet en sak mot Staten i den Haag om at Staten ikke gjør nok men handler ulovlig ved ikke å skjære mer ned på CO2 utslipp i Holland.

    Hvilket er dramatisk og vil kunne få ringvirkninger til andre land.

    Da nytter det ikke å banne og sverte og forkjetre kyrkjelyden på Petersplassen. Da må helt andre ting tenkes og gjøres.

    Vi kan idag stå foran et imperiums og en verdensreligions og statsreligions fall, akkurat som da muren falt og sovjettsamveldet gikk konkurs.

    Vi bør ikke kimse ad åndeligheten og de åndelige verdier. Kirken har i lang tid heller ikke tålt Jesuitterordenen. Anti- paven hvis du vil sjekke ham, heter Georg Gänswein. Han virker som ei altfor innbildsk og pompøs skap- homse. Paven er mye bedre som drikker Mate og kjører Renault 4 L.

    Verdens rikeste mann Bill gates er på pavens og ”de grønnes” side, likeså Elon Musk.

  103. Kenneth Mikaelsson

    Undrar om varm blobben utanför usa västkust kan ha nått med detta att göra??

    http://news.ucsc.edu/2015/06/seafloor-siphon.html

  104. Kenneth Mikaelsson

    Lite mera kyliga nyheter:

    http://ocean.dmi.dk/arctic/old_icecover.uk.php

  105. Mats R

    #103 Kenneth Mikaelsson

    Det finns mer information om Fishers forskning här: http://es.ucsc.edu/~afisher/Research/ResDesc.htm#marine

    Dessutom finns det rapporter och annat här: http://es.ucsc.edu/~afisher/Research/ResDesc.htm#marine

    De sistnämnda verken överstiger med råge min kompetensnivå på området, men andra kan säkert ha utbyte av dem.

  106. Mats R

    Äh, sista länken blev fel (säg den glädje som får vara fullkomlig), så här ska det vara: http://es.ucsc.edu/~afisher/CVpubs/pubs.htm

  107. Brandingenjör

    Christopher E #72

    Nu förstår jag skillnaden mellan det vi pratar om. Jag medger att jag uttryckt mig dumt. När jag refererat till isavsmältning och massbalans så har jag menat den totala massbalansen där även iskalvningen ingår. isavsmältningen är mindre än istillskottet i form av nederbörd, men räknar man med iskalvningen som är flera hundra GT/år så blir massbalansen att isen minskar. Det framgår både från DMI och NASA att mätperioden är för kort för att dra några större slutsatser om Grönlands massbalans.

    tty #81
    När det gäller massberäkningar av ismängden på Grönland så borde landhöjningen där ge ett försumbart resultat jämfört med totala skillnaden.

    När det gäller spannmål så finns det sorter av både 6-radskorn och svarthavre som skulle gå att odla på södra Grönland. Problemet är att avkastningen är låg på sorter som klarar kort odlingssäsong.
    Annars har ju jordbruk förekommit i mindre omfattning sedan danskarna kolloniserade ön. Det är inte så mycket annorlunda att odla där än vad det är i norra Skandinavien. Får och getter har varit de vanliga husdjuren på gårdarna på Grönland.

  108. Alienna

    Jag kan ta gift på att det inte stod så vid tillfället jag läste artikeln – inkl. dubelkollade noggrannt varenda rad.

    Tips: Använd Ctrl F med (olika) relevanta begrepp för dylika ändamål.

    Vet inte hur mången klimatsvamlare jag kommit på med den metoden, som försökt med ren BS tillsammans med en hänvising till ngn länk/referens.

  109. Christopher E

    #107 Brandingenjör

    Det är lugnt, jag förstod att det var ärligt missförstånd med begreppen (jag läste LB två gånger innan jag såg att det ytmassbalansen han avsåg). Jag blandade nog själv också ihop NASA med NSIDC någonstans vilket inte minskade förvirringen.

    Eftersom minskningen av ismassan förnärvarande är helt avhängig kalvning som vilket LB påpekade är dynamisk även utan klimatfaktorer går det just inte att dra några långtgående slutsatser, så där håller jag med DMI. En obetydlig minskning som kanske bara är tillfällig exploateras hejdlöst i skrämselsyfte.

  110. Alienna

    Jonas 108,

    Va..? Jag begriper inte ett jotta vad du talar om.

  111. Alienna

    Jonas,

    NU har jag lärt mig av google vad du menar! Den funktionen hade jag ingen aaaning om. (Man kan ju inte veta allt…) 🙂
    Tack för tipset.

  112. 🙂

  113. Kevin Benn

    tty #88 toulou #89
    Tack för inläggen!
    Har lärt mig lite mer om datamodellering och fått mycket att läsa och hänvisa till.