Öppen Tråd

host vindkraft

Så här ser höstlandskapet ut numera på sina håll. Höstfärgerna blir liksom inte riktigt njutbara…. Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Cornell

    Jag såg en artikel där jag (ur minnet) läste att endast EU, USA, Kanada, Australien och ytterligare några mindre stater står bakom parisavtalet, som inte är ett avtal utan en överenskommelse. Tillsammans blir det ungefär 10% av jordens befolkning. Det innebär att folkrika stater som Kina, Indien och Ryssland står utanför.
    Men det stämmer dåligt överens med vad andra skriver nämligen att av 198 parter har nu 195 undertecknat och ratificerat avtalet (Iran, Jemen och Libyen står utanför)
    https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/klimatomstallningen/det-globala-klimatarbetet/parisavtalet/

    Jag får det inte att gå ihop. Om endast 10 procent av jordens befolkning skall vara med och betala då faller det på sin egen orimlighet att det skall lyckas. Grundförutsättningarna är orimliga.

    Kan någon reda ut begreppen eller ge länkar som bättre förklarar det som Naturvårdsverket mfl inte tycks vilja förklara.

  2. Ann lh

    # 1 Lars, om jag minns rätt så undertecknade de flesta stater den ursprungliga överenskommelsen i samband med Rio-konferensen. Den var inte bindande. Sedan försökte UNFCCC med det så kallade Kyotoprotokollet, 1990t. Det gick i stöpet.
    Efter det skulle ”alla komma med” under den omtalade konferensen i Köpenhamn 2009. Dåvarande BASIC-länderna satte klackarna i backen med ett kraftfullt, NEJ-tack, våra länder behöver utvecklas.
    Sedan dess har allt fler förenats sig med de ursprungliga BASIC-länderna och gruppen benämns numera BASIC+. Hur många + som ska räknas in är lika oklart som varför CO2 överhuvudtaget måste begränsas.
    Paris-överenskommelsen blev en överenskommelse där definitionerna kring minskningen av CO2-utsläpp från olika länder mörkade innehållet.
    Alltså, var och en stat lever vidare i tron på sin definition och klimatet och dess variationer för sin del lever vidare utan att överhuvudtaget låta sig störas av atmosfärens CO2-halt oavsett om den ligger på flera tusen ppm eller ner mot växterna svältgräns som idag.
    Tack för frågan!

  3. Ann lh

    #2 Jag hann inte ändra ett ord i slutet ”… utan att överhuvudtaget låta sig störas…”
    Istället bör det stå utan att nämnvärt låta sig störas …

  4. Sten Kaijser

    Hej Ann,

    och förlåt om jag lägger mig i.

    Såvitt jag minns så var det BRIC-länderna, Brazil, Russia, India, China, som gjorde motstånd. Sedan tillkom Sydafrika, då blev BRIC till BRICS!
    Sten

  5. Ann lh

    #4 Sten, ja så var det – vid närmare eftertanke. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *