Öppen Tråd

Skrackregn

En gammal bild och rubrik men de duger lika bra i sommar. Frågan är hur skall vi överleva alla de ruskiga skräckregnen? Nåja, här är veckans öppna tråd som kanske kan lugna nerverna. 🙂

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Stefan Eriksson

    ”Nyhetstorkan” (den självvalda) kompenseras med allt mer ”sprakande” benämningar av ett i mångt och mycket ”normalt” sommar-regn.
    Blir det uppehåll ett par veckor i rad, så lär rubrik-texterna innehålla alla möjliga ”hitte-på-ord” för att beskriva det det fasansfulla fenomenet väder.
    Kreativ propaganda kan det kanske kallas.
    Konstigt nog så ”säljer” nyhets-skräpet bland tillräckligt stora grupper konsumenter.

  2. Ralf Marek

    Vill bara meddela att Bolling/Karlssons bok nu finns att beställa hos Adlibris: Professionell klimatbevakning – Guide för en konstruktiv journalistik – Anders Bolling, Svenolof Karlsson – häftad (9789153108078) |

    Vill också dela med mig med en fundering. Som jag kanske delar med fler?:

    Efter andra världskriget var det vanligt att tysktalande personer på kontinenten fick (den berättigade) frågan: Var du nazist? Vad gjorde din far för att få slut på kriget? Vad gjorde din farfar för att hindra förintelsen av judar?

    Snart kommer våra efterkommande att fråga: Vad gjorde du för att hejda klimatalarmismen? Vad gjorde din far och farfar för att hindra alla tokiga beslut som togs i ”den gröna omställningens” namn? Och jag kan bara säga att, nej, jag har inte bildat något nytt politiskt parti, jag har inte skrivit några böcker eller administrerat bloggar. Att skriva insändare i detta ämne var meningslöst – de blev aldrig publicerade. Jag har inte ens limmat fast mig på E6. Däremot har jag försökt att skaffa mig själv kunskap – även om jag fortfarande inte tillfredställande kan redogöra för termodynamikens lagar eller Boltzmanns upptäckter. Och jag har lämnat böcker till vänner och bekanta för att även de ska kunna sätta sig in i frågan. Men oftast har de inte ens öppnat böckerna.

    Så jag har lite ångest över mitt eftermäle – snart är min tid ute och vad har jag gjort medan jag levde? Vad kunde jag ha gjort? Vilket ansvar vilar på mig?

  3. foliehatt

    Svenskarna uppvisar ett rationellt beteende inom en sektor – mat – när nu EKO-vurmen har vänt och modernt odlade/framtagna födoämnen ökar sin försäljning på ekomatens bekostnad. Det rationella i detta är att den produktionen är mer effektiv, vilket påverkar både egen plånbok och det fotavtryck som jordbruket har i markerna. Vågar man hoppas på att den nyfunna, rationella inställningen till matproduktion sprider sig även till andra samhällsfrågor?

    https://www.svd.se/a/rPlBWw/alla-forlorar-pa-ekologisk-mat

  4. KGR

    #3 foliehatt
    👍😇

  5. Sören G

    Så här skriver TT:
    ”Sex procent av svenskarna tror att klimatförändringarna är en bluff, visar en färsk undersökning. Svenskarna har dock större kunskap än vad befolkningarna i de flesta andra EU-länder har.
    Skogsskövling, industrier, jordbruk och transporter – mer än tre fjärdedelar av svenskarna är på det klara med att huvudorsakerna till klimatförändringarna orsakas av människan.
    Svenskarna placerar sig också väl inom EU, på tredje plats, när det gäller förståelsen av klimatförändringarna. Det visar en ny undersökning från Europeiska investeringsbanken. Tredjeplaceringen innebär att Sverige hamnar långt över EU-genomsnittet. Finland ligger i topp och som god tvåa kommer Luxemburg.
    Yngre har större kunskapsluckor än äldre enligt undersökningen. Till exempel sticker åldersgruppen 20–29 år ut som mindre informerad.
    När det gäller att definiera klimatförändringarna, valde merparten av de svenskar som tillfrågades, 82 procent, den korrekta definitionen ”En långsiktig förändring i globala klimatmönster”, samtidigt som 6 procent tror att klimatförändringarna är en bluff.
    En stor andel, 88 procent, av svenskarna angav också korrekt att klimatförändringarna förvärrar hungersnöden i världen eftersom extremväder påverkar skördarna.
    När svenskarna tillfrågades om vilka länder som släpper ut mest växthusgaser i världen, valde 77 procent det korrekta svaret USA, Kina och Indien. (TT)”
    Vad är korrekt?:”En stor andel, 88 procent, av svenskarna angav också korrekt att klimatförändringarna förvärrar hungersnöden i världen eftersom extremväder påverkar skördarna.”

  6. Magma

    Frågan när det gäller klimat är vem som driver vad? Och då tänker jag inte fysikaliskt utan politiskt … och när det gäller politik så tänker jag inte MP, för de är vad de är …
    Det jag tänker är att det borde ju ändock finnas klart tänkande människor inom politiken, inom media, inom näringslivet, inom … och så vidare … men man hör ingen sådan röst i offentligheten … till och med motpolerna inom politiken – vänsterpartiet och moderaterna tycks ha en fråga som de är helt överens om – klimatpolitiken …
    Men så 🤯 korkade kan väl ändå inte hela etablissemanget vara … eller är det skämmigt att backa, att säga ”vi såg det inte komma” … eller finns det vinster att göra för samtliga, ekonomiska, politiska, eller …
    Det märkliga är att det tycks vara de delar av värden som utger sig vara mest utvecklade vetenskapligt, demokratiskt, industriellt, ekonomiskt, …. som har fastnat hårdast i gyttjan …
    Ett tag trodde jag att det var media som drev politiken framför sig … men efter att ha sett hur snabbt media bytte fot i Nato-frågan när politikerna väl bestämt sig så känns det ändå inte som om media är den stora drivkraften …
    Är det då Uffes oförmåga att prata klartext … eller har han möjligen en annan agenda … fossilfritt är ju ett bra argument för att stoppa kärnkraften i halsen på vänstern …
    Jag har naturligtvis inte något bra svar, men granskar man historiken i exempelvis invandringsdebatten så måste det nog ändå gå tillräckligt mycket åt hel…e innan någon av politrukerna vågar ta bladet från mun och avfärda självskadebeteendet …

  7. Ralf M#2,

    Ja, en berättigad fråga; vad gjorde vi för att stoppa galenskapen. Men bara det att du ibland delar böcker med vänner visar att du pratar med vänner och bekanta om klimatpolitik och energi. Det tror jag är viktigt även om du riskerar att låta tjatig. För egentligen så gillar väl folk (vuxna) att prata om väder och de höga elpriserna. Och bilar. Och om gamla tider när vi hade ungefär lika dana somrar som nu 🙂 Sådant vardagspratande tror jag är viktigt i längden.

  8. Sigge

    Ralf Marek #2

    Så länge som klimatet fortsätter att bli varmare så kommer inte klimatvetenskapen att ifrågasättas på det sätt som du hoppas.

  9. iah

    cicero och daniel graeber är återigen på tapeten. efter att en domstol gett honom tillgång till alla dokument som visar de grönas och habecks lögner om varför man la ner kärmkraften. lögnerna om kärnkraft och övergången till olja, kol och vindkraft har pågått i 20 år och har nu höjt elpriserna enormt vilket också påverkat sverige. man har dessutom precis som i sverige påstått att det är omöjligt att återstarta reaktorerna.

  10. foliehatt

    Sigge, #8,
    klimatvetenskapen är en brokig best. Det publiceras väl underbyggda studier, och det publiceras sk*t. Allt sorteras in under samma paraply.

    Som en av de mer respekterade institutionerna i fältet är IPCC:s WG1 väldigt öppna med att de inte har en aning om hur mycket koldioxid verkligen påverkar klimatet. Deras bästa gissning garderas till +/-50%. Bedömningen kommer ur sammanvägda utdata från en hoper datormodeller över klimatet. De är med andra ord oanvändbara som prognosinstrument, betraktade som grupp.

    Det är den aktivistiska och mediala tolkningen av det faktiska kunskapsläget som är fel. Den felaktiga tolkningen behöver tillnyktring, inte klimatvetenskapen som sådan.

    Läs någon av WG1 delrapporter och du kommer att bli upplyst om detta (ex.vis kap 7 i AR6, WG1).

    Den storskaliga och mycket dyra jakten på koldioxid kan inte motiveras utifrån dagens kunskapsnivå gällande hur stort koldioxidens bidrag är till den temperaturökning som vi har sett sedan den lilla istiden upphörde under 1800-talets andra hälft.

  11. Sigge #8,

    Vad människor verkligen ser och vad de blivit uppfostrade att se via media är två skilda saker. Få människor ”ser” att det blivit varmare på 120 år eller att extremvädren ökar. För det krävs de vägledande reportagen från TV-experter.

  12. Klimatobservatör

    Det myckna regnandet den senaste tiden får mig att tänka på år 2006. Då fick vi 80 mm regn på några timmar vid vårt fritidsställe i sydöstra Östergötland. Det ledde till många översvämningar, men inte vid vårt hus som låg ganska högt. Däremot blev det omfattande skador på en stor del av grusvägen som gick förbi huset. Den fick omfattande skador på en lång sträcka. Det nödvändiggjorde dyra reparationer. Alltså inget nytt med stora regn.

  13. Gunnar Juliusson

    Henrik Jönsson idag om den Gröna Omställningen, med fokus på det ekonomiska haveriet i Northvolt och H2GreenSteel och den ideologiska men verklighetsförnekande och godhetstörstande politiken och dess maktspelare med egenintressen. Inget om vindkraftsbolagen och det falska underlaget för den Gröna Omställningen idag, men det ger förstås kraftfullt lök på laxen.
    https://m.youtube.com/watch?v=WIgyc6cF3_A&pp=ygUXaGVucmlrIGrDtm5zc29uIDEzIGp1bGk%3D

  14. Benny

    Det svenska sommarvädret är alltför normalt och då måste media skrika högre för att göra sin agenda hörd! När blev 20-30 mm regn på ett dygn en ”regnkatastrof” eller ”monster-regn”? Var det när kommunerna slutade hålla efter avloppssystemen och dessutom började asfaltera allt vilket leder till översvämningar även i måttligt regn? Eller tillät byggen på ställen som tidigare undvikits för man visste sedan gammalt att där skulle man inte bygga då det fanns risk för vattensamlingar vid kraftigt regn eller snösmältning? Men det är alltid lättare att skylla på yttre faktorer som vädret än att erkänna sin inkompetens bland politiker. Eller som Sven Mellander så träffande tar upp i sin satir när han ska lära en politiker säga att han hade fel!

  15. Lasse

    #5
    Har skördarna minskat?
    Nej
    Har vi en klimatförändring?
    Ja
    88% får fel!
    https://ourworldindata.org/food-supply#all-charts

    Angående Tyska energieländet så ligger det en tung filt över de gröna!
    På samma sätt som klimatfrågan vridits och missbrukats.

    Ang regn så har DMI skrivit ner katastrofvarningen för idag!
    https://www.dmi.dk/meteorologens-kommentar

  16. Karl Erik R

    #14 Benny

    30 mm regn på ett dygn brukar vara definitionen på en ”rotblöta”. Några sådana under en sommar brukar vara välgörande för all växtlighet. Låt oss ta emot dem med tacksamhet och inte med rädsla eller t o m skräck.

  17. Jax

    Ytterligare en larmrapport! Kollar på Ventusky och hittar inget av det som beskrivs i artikeln. I Grekland ser jag inga temperaturer över 40 grader. I Malaga ska det idag bli hisnande 27 grader klockan tre på eftermiddagen.

    https://www.expressen.se/nyheter/varlden/extrem-varme-plagar-delar-av-europa/

  18. Resultaten av Copernicus marknära mätningar ERA5 för juni finns nu tillgängliga, som vanligt med Matz Hedmans goda hjälp. Ger ca motsvarande utfall och slutsatser som för UAH, enligt den tekniska analysen.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-49

  19. Karl Erik R

    #6 Sören G

    ”Sex procent anser att klimatförändringarna är en bluff.”

    Jag har inte sett själva undersökningen och frågorna. Av de som bidrar här på Klimatupplysningen anser nog ingen att förändringarna är en bluff. Jordens temperatur har utan tvivel ökat sedan lilla istiden. Hur mycket och av vilken orsak, kan vi diskutera. I vilken kategori i undersökningen skulle vi hamna? Inte i den kategori som tror att förändringen är en bluff i alla fall.

  20. lars carlsson

    Grannen har hus i Spanien. Dom kom hem igår efter 4-5 veckor där.
    Runt 28 grader, nån dag över 30.
    Själva ska vi som vanligt åka till jämtländska fjällvärlden. Enligt väderprognoserna 15-20 grader o rätt mycket regn. Som vanligt då.

  21. Ralf Marek

    Sigge #8

    Du har missuppfattat mig. Jag ifrågasätter inte ”klimatvetenskapen” (så som den t ex framförs i IPCC WG1) men det är ju inte vetenskapen som styr vare sig media eller politiker idag! Det har bildats en religion och religion och vetenskap är som olja och vatten. Linné och hans samtida vetenskapsmän (t ex Celsius) hade religionen att ta hänsyn till när de försökte förstå varför havsnivån i Östersjön sjönk varje år. Inga hypoteser tilläts som stred mot bibeln och kyrkan. Hundra år tidigare hade Galilei mött samma motstånd vad gäller vårt solsystem. Det är lite overkligt att vi i västvärlden år 2024 har att brottas med liknande problem!

  22. GK

    #13 Gunnar Juliusson

    Henrik Jönssons video i morse är en veritabel pärla.
    Han visar på ett mycket pedagogiskt sätt hur man utnyttjar den politiska klimatskräcken för att bli förmögen på skattebetalarnas bekostnad.
    Titta och njut (eller förskräcks)!

  23. Fredrik S

    Lite om insekter.

    Är inte detta väldigt konstigt med tanke på allt vi fått lära oss i frågan de senaste åren av både media och dess experter plus folkvalda?

    Funkar att läsa inkognito/privat läge.

    https://www.svd.se/a/B00R7w/ingen-insektsapokalyps-i-sverige

  24. Gunnar J #13,

    Ja, ännu en fullträff av Henrik Jönsson. Om de gröna skojarna som hyllas av den gröna vänstern, och av högern. Skattebetalare och pensionärer får betala för deras tok-drömmar. Det har funnits varnande röster för detta i flera år på vår blogg, Klimatupplysningen, och i ekonomiska tidskrifter.

    https://www.youtube.com/watch?v=WIgyc6cF3_A

  25. Sören G

    #22
    I Henrik Jönssons video ett klipp med Magdalena Andersson som hyllar Miljöpartiet för att de drog i gång satsningarna som ledde till t.ex.
    Northvoldt och H2Green steel.

  26. Sören G

    #19 Karl Erik R
    Jag skulle nog hålla med om att påståendet att ett varmare klimat leder till mer extremt väder är en bluff. I ett varmare klimat är temperaturskillnaderna mindre mellan breddgraderna och det är temperaturkontrasterna som skapar lågtryck med stormar och oväder med nederbörd.

  27. Christer Eriksson

    Apropå elbilsbatterier.Skulle ett elbilsbatteri
    kunna försörja en lägenhet på 120 kvm med en förbrukning på 100-150 kWh i månaden i två veckorBeräknat på ett batteri på ca 100 kWh.

  28. Lars Cornell

    #5 Sören #7 Ingemar #8 Sigge #15 Lasse #19 Karl
    eib’s enkät – Jag försökte ladda ned frågorna men lyckades bara få de tre första sidorna av filen på totalt 27,2 Mbyte.
    https://www.eib.org/attachments/survey/eib-climate-survey-edition-6.zip
    Har någon en bättre adress för hämtning?
    I följande finns analys men inte frågorna. eib’s analys stämmer dåligt med den analys som TT levererar.
    https://www.eib.org/en/surveys/climate-survey/6th-climate-survey/world-part-2

    Som vanligt ställer man vinklade frågor eftersom man uppenbarligen är intresserad av att få alarmistiska slutsatser. Man är inte intresserad av att ställa de intressanta frågorna. Exempel,
    (Rubrik i SvD) ”6 procent tror att klimatförändringarna är en bluff.”
    Som man frågar får man svar. Är det inte snarare så att de som svarat uppfattat frågan som ”tror du på klimathotet?”

    ”82 procent svarar den korrekta definitionen “En långsiktig förändring i globala klimatmönster””
    Det var en bra fråga och jag tillhör den grupp som skulle svarat JA.
    Nästan alla tror på klimatförändringar även om de är så små att de inte kan uppfattas med några sinnen men mycket få tror på något klimathot. Den viktiga (del-)frågan verkar inte ha ställts.

    På frågan om hastighetsbegränsning påverkar klimatet analyseras svaret av ebb på följande sätt,
    There is also limited knowledge among respondents of the benefits of reducing speed limits (EU27: 26%; United States: 23%)
    medan svensk media via TT/SvD rapporterar på följande sätt,
    ”Liksom i de flesta EU-länder visste inte en stor andel (72 procent) av de tillfrågade svenskarna att sänkta hastighetsgränser på vägar kan bidra till att bekämpa klimatförändringarna.” (Jag förmodar att det är TT som formulerar så).
    Då jämför jag med hur jag själv skulle svarat om eib’s frågor varit tydligare,
    ”Principerna för klimatets beroende av koldioxid och effekten av hastighetsbegränsningar stämmer med svaret JA. Men ändå blir svaret NEJ eftersom mängden kan bli några miljondels grader på 100 år dvs i praktiken noll.”

    Frågan om man anser att mer av livets nödvändiga koldioxid är till större nytta än skada tycks inte ha ställts.

  29. pa

    Det som ligger bakom klimatalarmismen kan beskrivas som lidande av munchausen syndromet, en psykologisk åkomma där man hittar på och fejkar ett problem som sedan måste lösas, i detta fallet med andras tid och pengar.

  30. Lasse

    #28 Tack Lars C
    När jag besvarade fråga tre tillhörde jag en 6% minoritet som inte kopplade klimatförändringen till mänsklig aktivitet.
    Där ser man vad kunskap kan led till!
    Medeltida värmeperioden och lilla istiden kan inte negligeras sådär bara för att SOM skall få fina siffror att visa upp.
    Media får väl gotta sig i okunskapen de skapat!
    (inte heller jag fick ordning på nedladdningen)

  31. GK

    #27 Christer Eriksson

    Rent teoretiskt förefaller det fullt möjligt att använda ett stort elbilsbatteri för att elförsörja en lägenhet under ett par veckor.
    Praktiskt är det en helt annan sak. Det är nog inte bara att ”koppla in”, utan det krävs säkert en hel del styrelektronik, transformering av spänning och batterikylning innan man får det hela att fungera. För att inte tala om alla tillstånd som skulle krävas.

  32. Lasse

    Forts
    Kanske kan denna förklara vårt varierande klimat.
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.185098.1673534470!/image/Stockholm_longterm_G_y_linesb%20%28002%29.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/Stockholm_longterm_G_y_linesb%20%28002%29.png

    Tycker det verkar troligt:
    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-temperatur-1.2430

    Eller är det bara CO2?
    https://i0.wp.com/wattsupwiththat.com/wp-content/uploads/2024/07/Screen-Shot-2024-07-10-at-2.50.26-PM.webp?ssl=1

  33. För ett par dagar sedan lyssnade jag åter på Fred Goldbergs eminenta föreläsning https://www.youtube.com/watch?v=XEcnJFTxQcU&t=177s . Jag anser att den fortfarande håller vatten. Lågmält och med inslag av humor visar han övertygande att människans bidrag till den totala mängden växthusgaser i atmosfären är i det närmaste försumbart.

  34. Nr 8 Sigge
    Om dina temperaturer – I The far side, ” wait wait! Listen to me!.. We do not have to be just Sheep!”

    Varför då? Jo, se hur copernicus räknar ut den globala medeltemperaturen genom att beräkna den så kallade ytvattentemperaturen i havet – dom visade att Sverige hade ovanligt, närmast rekordartade ytvattentemperaturer nu i juni.
    MEN smhi säger om samma ytvattentemperaturer i Sverige, i stort sett normala, pga bl a stark uppvällning – som även gav forsmark ett nytt minimirekord på 5,0 grader, tidigare rekord 6, 7 grader.

    Det fanns inga varma ytvatten i Sverige i juni 2024 – men enligt copernicus hade vi alltså mycket varma hav.

    Slår vi ut ytvattentemperaturerna och deras felaktiga värden på den globala medeltemperaturen – så finner vi en nästan osannolikt vanlig junimånad.

    Den förmodligen största anledning till felkälla för dessa ” ytvattentemperaturer” är att forcingen från mer Co2 läggs in i beräkningen – och då MÅSTE yttemperaturen öka.

    Många verkar tro att bl a copernicus mäter ytvattentemperaturen i den översta millimeters av havsytan med satellit och interpolerar därefter fram ett värde.
    MEN copernicus och andra är mycket fiffigare än så – dom anger, via beräkning, temperaturen på 10m.

    Vi är många som sysslar med fiske, dykning och vattentemperatur som fattat att ngt är fel på redovisade ytvattentemperaturer- och nu vet vi varför.

    Så, Sigge – när du säger att klimatet bara ökar i temperatur – bör du fråga dig…hur mäts detta och hur vet vi att sanningen leveras?

    Jag, som du, vet att vi hade en plötslig uppvärmning i Sverige efter 1995 men också att ökningen sedan klingade av – precis så ser alla tidigare, historiska, uppvärmningen och nedkylningar ut – i det historiska perspektivet finns inte Co2 som drivande( antropogen ) utan det handlar om mer eller mindre solinstrålning – både på 1200- talet och 1600 – talet, 1700 – talet, 1800 – talet och 1900 – talet.
    Alla klimatskiften är snarlika, till utseendet.

    Värmer våran antropogena Co2? I atmosfären, ja. I haven, knappast signifikant – pga vattnets skiktningar, blir värmningen oerhört låg/obefintlig under 20m.

    Kommer vi att ha/få en signifikant klimatförändring utan en dito havstemperaturförändring? NEJ.

    Forskningsmässigt är vi nu intrasslade i alarmistiska beräkningar.

    VI MÅSTE REAGERA NÄR COPERNICUS SÄGER ATT SVENSKA HAV ÄR REKORDVARMA – MEDANS SMHI SÄGER ATT DET ÄR NORMALT.

    Vi lever i märkliga tider och i otroligt farliga tider.

  35. Berra

    #34: Det är ju alltid någon annanstans det är rekordvarmt och framför allt på platser där få kan verifiera det (Grönland, Arktis, Antarkis). Ytvattnet kan ju alla känna på men det är få som dyker ner till 10 meters djup…och ännu färre som var där vid samma tid ifjol och kan känna skillnaden på någon decimals noggrannhet.

    Att det larmas om extremvärme i södra Europa varje sommar (fast oftast ganska normala temperaturer där vilket bekräftas av de som bor där) beror nog nog mest på att journalister/experter jämför med normalt i Sverige

  36. Om sk skyfall – blir dom fler eller värre?
    Inte enl smhi.
    Mellan 1996 – 2017 hittar Smhi inga tendenser vad gäller skyfallens storlek eller frekvens.

    Inte heller extrem dygnsnederbörd sedan 1900 visar någon tydlig tendens.

    För våran del, söder om Vänern, var det värst i slutet på 1800 – talet.
    Då stod stan fylld av vatten efter ett skyfall på 144mm.

    Dom flesta av min regions värmerekord härör från 1901, då hade flera stationer här runt 36 grader.

    Juli har inte heller blivit varmare i 100 års perspektivet om vi tittar på dom gamla mätstationerna längs ute i obygden, på västkusten, upp över vänern( karstad ) och vidare över Frösön och upp till Karesuando.
    Tittar man på Stockholm och stationer med mycket utbyggd infrastruktur, ja då tycks juli ha blivit varmare.

    Vad säger smhi om klimatförändring – ja, det är ngt som sker över stora områden…När dom själva studerar årstidernas förändring räcker det med 4 stationer, från norr till söder, enl dom själva…eftersom – förändring i klimat sker över stora områden.

    Solinstrålning….inte Co2 driver temperaturen.

  37. Nr 35 Berra
    Ja! Har du och jag otur så kan det dock vara så att – bara du och jag förstår betydelsen av havets temperatur för ” den globala medeltemperaturen”.

    Smhi målar också gärna gulröda kartor med ovanligtvhög värme i Sverige i juni 2024.
    Men säger själva om juni att månaden dominerades av lågtryck och låga temperaturer – inte heller fick vi ngt tropiskt dygn.

    Hos oss på västkusten ritar smhi in en liten blå ring – för kallare väder än 1961 – 1990 – och exakt samma lilla område var blåmarkerat på 1991 – 2020, dvs vi hade samma junitemperatur båda dessa klimatperioder!

    Vad innebar denna kalla och blöta juni 2024? Jo – när vi och grannarna rensade fågelholkar nu i dagarna, så fann vi tyvärr döda ungar i nästan varje holk – det var kallt och blöt för dom stackarna!

    Dessa gröna ligister borde få vara med och rensa fågelholkar och följa med ut på havet för lite fiske och dykning – och temperaturmätningar.

    Hittills i juli har vi kallare väder här I väst än perioden 1961 – 1990. Fortsättningen ser dyster ut, några grader under normalt ( som är 22 ) – men jag gissar att när kartorna summeras och Medierna sagt sitt, så är det närmast rekordvarmt.

    Jag är djupt besviken på detta värdelösa narrativ och alla hysteriska alarmister – som dessutom leder stora delar av riksdagen och EU, dom är helt värdelösa.

  38. Mats

    Nja, låga lufttemperaturer senaste sommartiden innebär inte att: ”akut klimatkris i Sverige/Globalt råder” och hur är det ut med Sveriges ranking 2024 – har vi silver medalj i Europa med våra ”låga” utsläpp av långlivade växthusgaser typ metan/co2?, räknat på yta eller invånare – är vi ansvarsfull i vårt sätt att använda vår yta?
    .
    Vår samordnare för ny kärnkraft jobbar på och marknaden mognar troligen samtidigt som fler E erbjuder sina tjänster i en sektor med stor potential på att komma ner i kostnader för nya kärnkraftanläggningar – hur går det för vårt vårt gemensamt ägda Vattenfall – vad händer – vilka offerter har inhämtats? Vilka svenska aktörer arbetar i dagsläget med att räkna på om de kan bidra till ”ny kärnkaft i sverige”?

  39. Claes-Erik Simonsbacka

    Three Mile Island considers nuclear restart
    July 12, 2024

    ”Unit 1 was not affected by the accident, and had been licensed to operate until 2034.”

    https://whyy.org/articles/three-mile-island-considers-nuclear-restart/

    Mvh,

  40. Berra

    #37 Magnus Blomgren:

    Denna karta från smhi är inte direkt eldfängd.
    Däremot vet jag inte om jag kan se din lilla ring..

    https://www.smhi.se/data/meteorologi/ackumulerade-avvikelsekartor/hittills-denna-manad/temperatur/

  41. Berra

    Here we go again…

    https://www.affarsvarlden.se/artikel/5-kronor-dyrare-bensin-med-nya-eu-krav

  42. Joachim

    #28 Lars C
    Jag hade inga problem att ladda ner filen på https://www.eib.org/attachments/survey/eib-climate-survey-edition-6.zip

    Där finns fyra filer:
    Dataset EIB Climate Survey – 6th edition 2023-2024 – All countries.xlsx
    Individual data EIB Climate Survey – 6th edition 2023-2024 – All countries.xlsx
    Methodology climate survey – 6th edition 2023-2024.pdf
    Questionnaire EIB Climate Survey – 6th edition 2023-2024.pdf

    I den sista finns frågorna:
    Q1. What do you think are the three biggest challenges that people in your country are currently facing?
    Q2. What is climate change?
    Q3. What is the main cause of climate change?
    Q4. Which countries are the three biggest annual emitters of greenhouse gases?
    Q5. Because of climate change…
    (SINGLE CODE, RANDOMISE)
    • The sea level is rising (= correct answer)
    • The sea level is decreasing
    • The sea level is stable, climate change mainly has an impact on lands.
    Q6. Climate change…
    Is reducing world hunger by boosting crops yields thanks to warmer temperatures throughout the year.
    • Is worsening world hunger by affecting yield of crops due to extreme weather. (= correct answer)
    • Has no influence on world hunger.
    Q7. Climate change …
    (SINGLE CODE, RANDOMISE)
    • Triggers an increase in migrations worldwide (= correct answer)
    • Triggers an increase in the world population
    • Has no specific influence on the world population or migrations
    Q8. Climate change…
    (SINGLE CODE, RANDOMISE)
    • Has a negative impact on human health (for example, it can lead to an increase in air pollutants such as ground-level ozone and particulate matter) (= correct answer)
    • Has a positive impact on human health (for example, it reduces extreme cold weather and increases access to vitamin D from sunlight)
    • Has no specific influence on human health.
    Osv.
    I mina ögon är detta en katastrofalt dålig enkät, full av direkt felaktiga, snedvridna eller slamkrypande frågor och/eller svar.
    Läs och döm själva

  43. Christer Eriksson

    Vad anser ni om V2V tekniken.
    Där man använder elbilsbatteri för att stabilisera elnätet.
    Bra eller dåligt.

  44. Det är fortfarande osäkert och oroligt i Frankrike efter parlamentsvalet. Största delen av den förra regeringen sitter temporärt kvar.

    De rödgröna planerar mer eller mindre våldsamma manifestationer. Den 16-21 juli avser ekoterroristerna Les Soulèvements de la Terre att ockupera ett större landområde där stora bevattningsdammar byggs och fler planeras. Terroristerna talar nu om att riva gårdarna inom området och inrätta en ZAD (en zon att skydda) där mänsklig aktivitet förbjuds. Våldsamma konfrontationer har redan ägt rum där och vid ett tillfälle blev 64 poliser skadade. Ekoterroristerna hade då laddat upp med 6 ton sten och en mängd molotovcoctails att kasta på ordningsmakten. Många av de nyvalda parlamentsledamoterna ger ekoterroristerna sitt fulla stöd.

    https://lessoulevementsdelaterre.org/blog/19-20-juillet–mobilisation-internationale-stop-me

    https://www.youtube.com/watch?v=fTTBHsX_kvM

  45. Nr 40 Berra.
    Avvikelsen för juli är blå – men jag syftade på juni, förra månaden.

  46. Joachim

    #42 EIB:s odugliga enkät
    Men titta här!:
    Q13. Addressing climate change is more important and more urgent than addressing biodiversity loss.
    (SINGLE CODE, RANDOMISE)
    • True
    • False (= correct answer)

  47. Nr 44 Lars Mellbom.
    Jag såg att fransmännen fruktade att ännu fler franska bönder skulle begå självmord efter dom rödgröna framgångarna i valet.
    Det är svårt att acceptera fundamentalismen inom dom rödgröna i både Frankrike och övriga väst – dom skriker gärna själva om motståndarna som fascister och nazister – men kör med berått mod rakt över folk och hela grupper i samhället.

    Retoriken hos alarmisterna är skrämmande i ett mänskligt perspektiv – och hotar både samhällen och världsfreden.

  48. Joachim

    #42 forts.
    B. OPINION QUESTIONS
    This part focuses on people’s opinion on their country’s climate action and the importance of equity-conscious policies.

    Q16. How confident are you in your country’s ability to adopt climate change policies that both reduce greenhouse gas emissions and address social inequalities?
    (SINGLE CODE)
    • Very confident
    • Rather confident
    • No really confident
    • No confident at all

  49. Brutus

    # 44 Lars M : Frankrike- och världen- går en orolig framtid till mötes. Motsättningar mellan stad och land. Etniskt. Islamismen. Politisk polarisering. Hela EU påverkas. Här och där , bl a av Macron, föreslås europeiska soldater i Ukraina. Man laddar för WWIII.

  50. Fredrik S

    Christer Eriksson #43

    Det var väl redan 2001 som ett experiment visade att batteridrivna elbilar kan mata elnätet. Sedan dess har det planet ännu inte lyft.

    Det är nog alldeles för komplicerat. Många faktorer men privata bilägare vet inte exakt när de ska ladda, hur långt de ska köra och när etc.

    Vem vill ha en ”grid master” som styr när, var och hur bilen ska köras, ja förutom kanske någon här på forumet då?

  51. #Magnus Blomgren 47#

    Under valkampanjen användes följande slogan: ”En död snut är en röst mindre för RN!” Troligtvis tänker de gröna ungefär likadant: ”En död lantbrukare är en maskros till!”

    Lantbrukare är den yrkesgrupp i Frankrike som begår flest självmord; i genomsnitt två per dag. Poliser ligger god tvåa.

    https://images.lindependant.fr/api/v1/images/view/666ea7be17383f2c5c03c5c8/large/image.jpg?v=1

  52. Berra

    #45 Magnus Blomgren: Läste fel

  53. #Brutus 49#

    Fransmännen är nästan helt ointresserade av utrikespolitik. Under valkampanjen varken såg eller hörde jag någon debatt om Ukraina. Det enda utrikes som var uppe, och det så mycket mer, var de grönrödas antisemitism kombinerat med deras fulla stöd för Hamas.

    Som du antyder, den viktigaste erfarenheten av EU-och parlamentsvalen är den stora skillnaden mellan hur folk röstar på landet utanför storstäderna och hur storstädernas invånare, inklusive de islamska förorterna, röstar. Utanför storstäderna fick 93% av valdistrikten RN-majoritet.

  54. #Magnus Blomgren 37#

    Här låg också många döda fågelungar i holkarna. Mesungarna lämnar boet i början av maj och visserligen hade vi ingen frost, men det var vått, gråmulet och kyligt. Vid slutet av 90-talet hade jag cirka 70 mesholkar uppsatta, men det blev ganska tidskrävande att rensa dem alla två gånger om året; strax före häckningen för musbo och efter häckningen för bobalen.

    Vad säger du om min mesholkmodell? I länken nedan finns 4 foton och en lång byggbeskrivning. Jag tog fram grundmodellen som tonåring, men har efter hand förbättrat den. Fördelarna är att den byggs av en enda virkesdimension, håller länge och är lätt att rensa.

    https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=391250

  55. #53
    ”Fransmännen är nästan helt ointresserade av utrikespolitik”
    Tack för alla inslag från La France! Här uppe får vi bara se allt ur ett PK-perspektiv vad gäller andra länder. Nåt annat intresserar inte journalistkåren hos oss nämnvärt som du säkert vet. Ser fram mot fler intressanta rapporter!

  56. Nr 54 Lars Mellbom
    Oj, ser onekligen både snygg och genomtänkt ut – inte minst vattenavriningen är viktig!

    Ditt sinne för konstruktion och perfektion – tycks onekligen ha dykt upp tidigt i åren!

    Själv ansågs jag väl en smula nördig som tonåring när jag började ålders och tillväxtbestämma abborrarna i västsvenska sjöar, med avsikt att hitta ett drömvatten med jätteabborrar….låter galet och oviktigt – men passionen är starkare än någonsin.
    Vi var ett gäng naturmuppar som offrade all ledig tid ( och lite till..) på detta vetenskapliga approach i abborrvärlden – frukten av detta blev några riktiga abborrjättar och fortfarande idag fiskar jag dessa storabborrsjöar med samma glödande passion – 40 års fascination, knäppt men underbart.

    Fågelpassionen dök upp i samma veva och bygger på samma längtan efter att upptäcka och förstå naturen – som kompisen uttryckte det ” natur med spänning ”.

    Att gå ut i naturen är härligt – men med ett uppdrag blir det fantastiskt!

  57. #Alvar Nyrén 55#

    Tack för dina vänliga ord !

  58. #Magnus Blomgren 56#

    För min egen del var det ganska självklart att bli naturintresserad. Jag är uppvuxen i skogarna på Linderödsåsens nordsluttning, nära Linnekullabäcken och Vramsån. Nu ska jag erkänna att inriktningen för mitt intresse har varierat under åren, men vilda djur och jakt har alltid varit där. Ett tag var det fiske, senare fågelholkar följt av djurfotografering. Numera är det tama frilevande vildkaniner. Just nu bor 9 kaninungar och 2 honor i huset. I köket bor honan med 6 ungar och i vardagsrummet den andra med 3 ungar. De senare har en lucka under ett fönster så att de fritt kan gå ut och in.

    Tyvärr drabbades kaninerna 2013 av RVHD, en dödlig virussjukdom som nu finns här endemiskt i två varianter. Utan vaccinering dör över 90% av ungarna. Jag vaccinerar alla ungar som bor inne.

    https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=390093) Klicka på bilden och därefter på den lilla rutan högst upp tlll höger för att få storbild.

  59. Fredrik S

    Ja, tack Lars för ytterligare lägesbeskrivning och inblick från kontinenten. Känns lite extremt för oss här upp men de rödgröna i våra innerstäder jobbar hårt för för att hänga på och inspireras.

    Och efter att ha byggt lite holkar genom åren tackar jag för en lysande konstruktion och beskrivning.

    Undrar hur många av våra makthavare, kulturvetare och andra experter i media som har byggt en fågelholk?

  60. #Fredrik S 59#

    Tack för dina vänliga ord !

    ”Undrar hur många av våra makthavare, kulturvetare och andra experter i media som har byggt en fågelholk?” Inte många, men de ser nog ut som en fågelholk i ansiktet om man frågar dem hur man bygger en sådan.

    OT: Trump har blivit beskjuten och mycket lätt skadad i örat vid ett valmöte.

  61. OT: BBC vittnen mordförsöket på Trump. Video.

    https://x.com/SharpFootball/status/1812265909727396107

  62. Richard

    #23
    Mitt råd till alla som förfaras av att våra insekter minskat med åttio procent är att cykla i skymningen en någorlunda varm och lugn sommarkväll, jag märker ingen minskning på 50 år.

  63. Ivar Andersson

    Fransk borgmästare vill förbjuda regn
    Efter veckor av ihållande regn har en borgmästare i Normandie fått nog. Nu har han beordrat solen att titta fram, rapporterar AFP. 🙂

  64. Patrick Lindahl

    #27 Christer Eriksson
    ”Apropå elbilsbatterier. Skulle ett elbilsbatteri kunna försörja en lägenhet på
    120 kvm med en förbrukning på 100-150 kWh i månaden i två veckor?
    Beräknat på ett batteri på ca 100 kWh.”

    Har man en förbrukning på 150 kWh på en månad blir det 5kWh /dygn.
    Då räcker ett batteri på 100 kWh i 20 dygn.
    Alla förluster ej medtagna. Det går åt en del att omvandla likströmmen till växelström. Praktiskt hamnar man nog omkring 15 dagar.

  65. Sigge

    Ingemar Nordin #24

    De flesta jag umgås med är i åldern 50 år och uppåt, vi har alla uppfattningen om att klimatet är märkbart varmare efter år 2000 än vad det var före år 2000.

    De som märker att klimatet blivit varmare tydligast är de som är eller har varit lantbrukare och de som sysslar med vintersport. Bönderna märker det mest på att vårbruket är tidigare än det var förr och de som håller på med skidåkning märker det på att det är väldigt kort period på vintern det är snö numera.

    Att personer som är yngre än 30 år inte märkt klimatförändringarna så mycket beror ju på att de inte levt så länge.

  66. Nr 58 Lars Mellbom
    Makalös insats med kaninerna! Få saker är så inspirerande som en djupare studie av det vilda.
    Jag har själv ingift släkt nere I Frankrike och det är alltid en upplevelse att besöka deras lantliga miljöer och deras otroliga passion för mat, dryck och lantliv i stort – att på morgonen cykla ner till det lokala bageriet och införskaffa det nybakta brödet är en lisa för själen.

    Dom rödgrönas kamp mot landsbygden och dess folk och kultur, I både Frankrike och Sverige, är sorglig att se!

    Kunskaperna och gemenskapen på landsbygden är det viktigaste och mänskligaste vi har – att ersätta den med storstadens låtsasliv är en svårslagen felsatsning.

  67. Sigge

    Nu finns det energistatistik för 2023 att tillgå. Från en del länder är det bara preliminära uppgifter än så länge.

    När det gäller elproduktion i den nordiska och baltiska länderna exkl Island så producerades det 455 TWh under 2023. Fördelningen på kraftslag var så här:
    Vattenkraft 49%
    Vindkraft 19%
    Kärnkraft 18%
    Biobränslen 7%
    Kol 3% (även alunskiffer ingår här)
    Naturgas 2%
    Solenergi 2%.

  68. Sigge #65,

    Det är möjligt att det finns äldre bönder som går strikt efter almanackan. Men de flesta bönder som jag känner tittar istället på nederbörden, när man kan köra ut på åkrarna utan att fastna osv. Här i Skåne vill bönderna gärna vara tidigt ute med vårsådden och potatisen, helst i februari. Men det har skett en del bakslag i den tävlingen och allt har gått förlorat av sen frost. Vädret är mycket viktigare än klimatet för en normal bonde.

    Vi som bor i städer märker knappast om björkarna slår ut en vecka tidigare eller senare. Men alla har förstås hört larmrapporterna i TV och ruskar bekymrat på huvudet och säger att våren har varit ovanligt tidig i år. 🙂

  69. Nr 65 Sigge
    Det är bra att du och dina vänner intresserar er för klimatförändringarna, obs pluralis.

    En samhällsbyggnad utan kunskap om klimatförändringar är livsfarlig.

    OCH – du har rätt, det blev varmare efter 1995.

    Precis det upplevde min jordbrukare släkt på 1920/30 talet – ett abrupt hopp upp i temperaturerna då som nu.

    Så skedde också på 1800 – talet och inte minst 1700 – talet – snabba, abrupt skiften – bönderna fick snabbt anpassa sig!

    Det du dock synes missa totalt är alarmisternas och institutens agenda i dagens klimatdebatt – massor av beräkningar och modeller, låångt från verkliga värden används för att förstärka klimathotet/krisen – men har ingen koppling till verkligheten när det gäller global medeltemperatur eller nederbördsmönster eller Arktis havsis.

    Faran med att falsifiera detta hot är självaste samhällsbygget och människors livsvillkor, felriktade insatser.

    Vi är några som kämpat med anmälningar mot den felaktiga propagandan på bl a SVT- och några gånger har dom pudlat och gjort rättningar i efterhand – men minst 99% av deras alarmistiska reportage och temperaturredovisningar slipper igenom som sanningar – det är inte bra för samerna, dom unga, dom arbetsföra eller för våra äldre.

    Ta bara det materialet som våra barn matats med om klimathotet I skolorna, dom senaste 10 åren – herregud, vilken illasinnad indoktrinering!

    Precis som du känner oro har jag en svärmor som oroar sig för klimatet, hon ser på nyheterna 7 dagar i veckan.
    När jag visar henne den stabila Arktiska havsisen, välmående isbjörnar, globala yttemperaturer från stationer ( som visar en vändning neråt, sedan 10 år ) och ett allt mer kallare klimat från Skandinavien till Island och i våra omgivande hav.. Ja, då blir hon förvånad och lite lugnad men några veckor senare, med nyheter på svt, så är hon tillbaka i oron.

    Sådär är det med alarmism i SVT och I riksdag och i EU och från Copernicus – det förvillar!

    NUMERA, sedan ngt år, kan vi dock i det finstilta från Copernicus, läsa om att dom oroar sig för att det blir svårare att upprätthålla klimatkrisen – eftersom naturliga processer kommer att öka risken för kallare väder/klimat – främst handlar det om månens inverkan på hav och atmosfärscirkulation.
    Jag återkommer med mer om det senare idag, men nu skall jag kupa potäter och dricka kaffe – i ett kallt och fuktigt västsverige – inga högsommardagar I sikte

  70. Ralf Marek

    Berra 35# En kommentar till detta med havsvattnets temperatur. När jag gjorde militärtjänst på 50-talet var det som röjdykare. Jag har befunnit mig i havsvatten på många olika platser både på ostkusten och västkusten ned till 30 meters djup. Vi höll inte på med några temperaturmätningar men man insåg att det i dessa vatten fanns skiftningar med olika temperaturer, med så skarpa gränser att man ibland tydligt kunde känna temperaturskillnader mellan höger och vänster hand.

    Om jag då hade fått (den osannolika) uppgiften att mäta medeltemperaturen för ett visst vattenområde vid en viss tidpunkt (exempel: 100 X 100 m) så hade första frågan varit: hur djupt? (exempel 10 cm, 1 m, 10 m?), den andra frågan: hur stora är vågrörelserna på ytan? Till havs kan ju vågrörelserna, även i Östersjön, uppgå till flera meter och dessa vågor påverkar även vattnets rörelser på djupet.

    Men hur skulle man göra i praktiken? Dela upp vattenmassan i kubik-enheter och mäta dessa var för sig? Till saken hör att det är mycket svårt för en dykare (som ska mäta) att orientera sig i en vattenmassa, det skulle krävas anordningar för en sådan mätning som jag inte kan föreställa mig. Det hade varit lätt för en dykare att simma omkring med en termometer men jag antar att satellitmätningar sker genom att mäta strålningen från vattnets yta?

    Min undring är alltså: hur tusan kan forskare mäta havsvatten-temperaturen på ett vederhäftigt sätt?

  71. foliehatt

    Richard, #62,
    SLU ger dig rätt i dina observationer angående insekter.
    https://www.hd.se/artikel/ingen-insektsapokalyps-i-sverige/

  72. Thorleif

    USA: RFKjnr uteslöts från möjligheten att driva sin president-kandidatkampanj från Demokraterna. Hans sedvanliga rätt till Secret Service skydd nekades för första gången i amerikansk nutidshistoria. RFKjr har andra förklaringar till hur en ev mänsklig uppvärmning via CO2 ska bromsas eller lösas. Helt andra prioriteringar t.ex betr jordbrukets förutsättningar som inte delas av WEF etc inkl B Gates. RFKjr har redan blivit utsatt för attentats-försök.

    Igår blev Trump skjuten vid ett möte. Secret Secvice sköt ihjäl den påstådda gärningspersonen. Trump har jagats av Demokraterna och Deep State ända sedan 2016. Trump står inte fullt bakom klimat-alarmismen och att FN och WHO ska få makten. Trump delar inte Washington-träskets värderingar. Därför är han ett hot mot deras system.

    Det vi upplever nu i USA är bara början på ett kaos som makten medvetet är skyldigt till.

  73. Berra

    #70 Ralf Marek:

    Vilken tur då att copernicus kan mäta genomsnittstemperaturen från 2000 mils höjd:)

  74. Berra

    #58 Lars Mellbom:

    Då är vi uppväxta i samma skogar du och jag

  75. Benny

    Thorleif, kaoset i USA har pågått länge det är bara ”våra” media som inte rapporterar sanningen om villlervallan utan låtsas som allt är som vanligt helt klart av politiska skäl! ”Demokraterna” får inte framställas i dålig dager är agendan.

  76. Här kommer lite glädjande nyheter för oss skeptiker.

    Alltså, mer om havstemperaturer – och en nyhet som Svt aldrig skulle publicera.

    Canadien Department and Fisheries och Bedford institute rapporterar om snabbt sjunkande temperatur i den mäktiga havsströmmen ” Labrador Current ”.

    Det slog till förra året, plötsligt blev djupvattnet 2 – 3 grader kallare och rörelsen ökade.

    Denna snabba förändring fortsätter i år och påverkar fisket både direkt och indirekt i områdena utmed denna nordliga ström, påväg söderut, där den möter varmare vatten från golfströmmen.

    Bl a har hummerfångsterna störtdykt sedan det kalla vattnet inaktiverat arten – men det kalla, näringsrika och syrerika vattnet skapar också finfina förutsättningar för diverse fiskarter i området.

    Är då Labradorströmmen viktig för klimatet och nordatlanten – visst är den det, både lokalt och genom samverkan med övriga strömmar och fysikaliska omständigheter i norra Atlanten.

    Tidigare har det funnits en försvagning i dess strömstyrka och vattnet har därför hunnit att värmas upp på sin väg söderut – nu drar den på!

    Har Labradorströmmen tidigare varierat? Jäpp.

    Det händer också intressanta saker i södra Atlanten, neråt Sydafrika- när det gäller kallt vatten….

    Vi som är intresserade av strömmar och fiske och historiska klimatförändringar runt norra Atlanten är knappast förvånade – detta är en ständigt pågående process i diverse cykler och perioder, från decennium till 1000 – tals år.

    Min egen tro är att det just denna gången handlar om månfaserna- just från 2023 skulle det hända grejer, ett skifte – som med olika styrka bottnar runt 2060, då det kan ha blivit ordentligt kallt hos oss I norr.

    Det är också detta som t o m Copernicus benämner som ett problem – för klimatnarrativet och saluförandet av detsamma.

    Att bl a Copernicus inte förmår att vända på resonemanget- att nuvarande värmeperiod uppstod ur naturliga processer är både beklämmande och svagt.

    Vad säger oss då dessa variationer – framförallt säger det oss att det är långt kvar innan vi förstått nuvarande klimat och allrahelst framtidens klimat – och då menar jag i relativ nutid.. 50 år framåt.

    Variationerna i dessa havsströmmar säger oss även en sak till – ahaa, det är därför varje århundrade möter klimatförändringar!

    Dagens narrativ om en enda väg för klimatutvecklingn är faktiskt en smula komiskt- men mest är den tragisk – precis som en bra teateruppsättning skall vara.

  77. Thorleif

    #76 Magnus blomgren

    Tack för sannolikt betydelsefull info.

  78. Nr 70 Ralf Marek och Nr 35 Berra.
    Visst är det som du säger Marek, temperaturskillnaderna inom ett par meter kan vara stora!

    En jul för några år sedan hade vi temperaturskillnader på 10 – 15 grader – på samma ankring. Värmepölar låg i olika stora ” bubblor ”.

    Flera gånger har vi funnit stora mängder fisk, liggandes på botten, när dom överraskats av plötsliga kallbubblor.

    Havens temperatur, globalt – är någon slags hittepålek med hundradelar i angivelse – som sedan genom modellerandet beskriver ” den globala medeltemperaturen ”.

    Själv blev jag, som förut nämnts, rejält förvånad när jag tittade lite djupare på Copernicus ytvattentemperaturmätningar – dom anger alltså inte temperaturen i ytfilmen, utan på.. 10m.

    Dessutom anger dom detta 10m till ” cirka 10m ”.

    Detta cirka 10m ges sedan siffror på hundradelar- globalt.

    Låter lite som ett skämt.

    Läser man vidare i deras mätningar av ytvattentemperaturBERÄKNINGEN – så avslutar dom stycket med att…så länge vi fortsätter att släppa ut antropogen Co2 så kommer dessa temperaturer att öka.
    Då får man onekligen intrycket att forcingen från Co2 är inlagd i Beräkningen av ytvattentemperaturen – och att beräkningen då per automatik räknar upp havstemperaturen för varje månad som ökningen pågår.

    Om beräkningarna innehåller en teoretisk uppgång I havstemperaturen pga mer Co2 – så kommer vi att ha en modell som anger, på hundradelar, kanske tusendelen i ökning – enbart utifrån en tänkt funktion av forcingen, i förhållande till havstemperaturen – vilket vore..helt horribelt.

  79. #Berra 74#

    Då gratulerar jag dig !

  80. mattias

    Här ett nytt ”forskningsprojekt” mha en mobilapp hur temperaturen ”upplevs” i stadsmiljö: https://www.smhi.se/forskning/forskningsnyheter/rapportera-hur-du-upplever-varme-utomhus-bidra-till-forskning-1.208979

    Ytterligare tveksam citizen-science forskning där allmänheten uppmanas vara med och rapportera. Hur går urvalet till? Stor risk för ”bias” – men den här sommaren så lär väl den upplevda temperaturen vara ganska låg om någon bryr sig om att rapportera överhuvudtaget.

  81. Sigge

    Ingemar Nordin #65

    Det är när marken torkat upp på våren efter snösmältningen och jorden reder sig när man harvar som lantbrukarna kan börja med vårbruket. Om man skall tro de lantbrukare som jag umgås med så är vårbruket numera 2-3 veckor tidigare än det var på 70- och 80-talen. Mest kontakt har jag med f d lantbrukaren som har gården som är 500 m från där jag bor. Han berättade att första gången han var klar med vårbruket i april var någon gång på 90-talet. De siste 10 åren han drev gården så var det normala att han var klar i april.

    Richard #62, Foliehatt #71

    Där jag bor så har flugorna minskat väldigt mycket. Det skedde på ett år, när lantbrukaren jag bor granne med slutade med korna för 10-12 år sedan. Då minskade även ladusvalorna. antagligen för att flugorna minskade. Året efter han slutat med korna så var det bara något enstaka bo i ladugården där det var ungar.

  82. #Berra 74#

    Fram till mitten av 70-talet fanns stora ljungmarker och torvtäkter i Bjära där orrar trivdes. Har du varit där ?

    https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=383737

  83. Nr 77 Thorleif
    Onekligen riktigt intressant, särskilt om det kombineras med rapporten från Amerikanska AGU om minskningen av avsmälningen på isländska glaciärer sedan 2011, plötsligt halverade avsmältningen – pga kallare havsvatten.
    Rapporten heter: North Atlantic Cooling is slowing Downey mass loss of icelandic glaciers since 2011.

    Där skriver dom vidare att ” North Atlantic cooling is projektet to mitigate mass loss of icelandic glaciers until The mid – 2050s”.

    Potentiellt skulle denna cooling kunna påverka vårat väder ordentligt I o m påverkan på icelandic low – som interagerar med högtrycksområdet vid Azorerna.

    Det händer mycket nu med klimat och väder – men alarmisterna tror att bara en sak kan hända…Rätt farlig väg att vandra enligt mig – och dessutom ett väldigt dyrt vägval.

  84. Berra

    #81 sigge:

    Du beskriver alltså minnen från tiden när ”forskarna” larmade om att vi var på väg in i en ny istid

  85. Berra

    #82 Lars Mellblom:
    Föddes typ då:)

  86. Olof

    # 78

    Magnus!

    Var har du hittat att Copernicus beräknar havstemperaturen ner på 10 meters djup baserat på satellitmätningar?

    Jag hittar det inte på deras hemsida.

    Jag tycker informationen är är ganska uppseendeväckande. Ungefär som det här medgivandet jag fann på Copernicus hemsida när jag letade:

    The twelve-month average values based on ERA5 are commonly higher than those from several independent datasets, by between 0.05 °C and 0.15 °C for the twelve months for which spread is largest https://climate.copernicus.eu/temperature-qas

  87. Sigge

    Berra #84

    De få forskare som larmade om ny istid var sådana som hade gjort fel i sin forskning. Det var nästan alltid så att forskningsresultaten inte höll för granskning. En anledning till att de larmade om ny istid till journalister i dagspress var att de inte fick igenom sin artiklar i vetenskapliga tidskrifter.

    Jag var aktiv i linje 1 vid kärnkraftsomröstningen 1980. Där använde vi klimatfrågan som argument.

  88. Nr 86 Olof
    Jag tänker som du om 10 meters nivån!

    Min gissning är som andra här att – 10m är valt av en orsak….precis som att allt började med isbjörnarna långt bort.. väldigt långt borta.

    Globalt på 10 meter? Varför då? Dessutom periodvis nära det komplicerade språngskiktet.

    Googla bara copernicus ytvattentemperatur 10 meter, du kan också lägga till ERA5 – som det handlar om..

  89. Och – tänka sig! Kvällens aktuellt tar upp demokraternas demonisering av Trump som farlig retorik!

    Den rödgröna retoriken och deras demonisering av klimatskeptiker är av exakt samma sort.

    När skall faran med denna rödgröna retorik avslöjas – förhoppningsvis från och med idag!

    Jag har tjatat länge om denna livsfarliga retorik – som kan leda hela vägen till ett nytt världskrig.
    Dessa grönröda – har blivit livsfarliga i sitt förhållningssätt till människor och samhälle och till sanning och vetenskap.

    Varför dessa hatkampanjer mot så kallade klimatförnekare?

    Varför denna mördande propaganda om klimathotet – och Varför en kraftigt eskalerande propaganda I svt och tv4 just innan valen till EU och till riksdagen?

    Varför kalla Sverigedemokrater och europeiska blåa nationalister för – nazister!?

    Vad gick fel med socialdemokraterna i Sverige, som plötsligt gick med på dom grönas krav på citat ” mer alarmism och mer kaos” i departementen – ett statsskick let med alarmism och kaos, påhejat av statstelevisionen.

    Herregud – vilka år vi genomlevt med denna dårskap till retorik!

    Jag var en sosse i hela mitt vuxna liv till förra valet – då förskräcktes jag av denna rödgröna galenskap och dess retorik.
    Vart tog solidaritet och gemenskap vägen? Varför skulle nyfikna klimatintresserade människor plötsligt bespottas och kallas både förnekare och närmast uteslutas från arbetsplatser och samhälle?

    Trump och andra världsledare och nationer har i många år blivit kraftigt påhoppad och just demoniserade – nu fick Trump nästan huvet bortsprängt, kommer retoriken att tonas ner, kommer ljuset på denna galna, gröna, retorik att leda till något bättre?
    Jag tror inte det – men bara det ämnet kommer upp är det viktigaste som hänt i år!

  90. olof

    #88 Magnus

    Jag har redan googlat efter det, men inte fått napp. Kan du inte vara bussig skicka länken?

  91. Nr 90 Olof
    Tyvärr länkar jag aldrig – men hos mig syns förklaringen direkt, på flera ställen när jag skriver in copernicus, ytvattentemperatur 10 meter ERA5.

    Orsaken till att jag inte länkar är flera men främst att jag inte orkar eller är minnesgod nog att länka i debatter – jag skriver för att inspirera andra att söka information, för en länk leder vidare till nästa osv.
    Jag har aldrig gjort avsteg från principen om länkningen, tyvärr till mångas förtret.
    Forumet har dock många extremduktiga och osannolikt minnesgoda skribenter som länkar.

    Hoppas verkligen du hittar rätt info hos copernicus – själv fann jag infon om copernicus när jag plöjde igenom olika sajter med temperaturerna för juni 2024.

  92. Berra

    #87 sigge:

    De få forskarna? nasa ville ju sprida sot över glaciärerna för att de skulle absorbera mer värme?

    De få forskarna då var väl de som varnade om att vi har 10 år kvar…sedan 70-talet

    Fast de har ju haft fel….fast blir fler och fler för varje år

    https://extinctionclock.org/

  93. foliehatt

    En hel del varningsklockor ringer när jag läser vad Copernicus skriver om sig själv och de data som de tillhandahåller.
    Exempelvis skriver de att deras uppdrag är ”to support adaptation and mitigation policies of the European Union by providing consistent and authoritative information about climate change. We offer free and open access to climate data and tools based on the best available science.” Vilket är ett cirkelresonemang som likt IPCC alltid kommer att utgå ifrån antropogen klimatstyrning.

    Dessutom ”authoritative information”!??! – vill man inte hellre ha korrekt information?

    Vidare – alla data som jag kunde finna hos dem hade ”from observations reprocessing” eller ”from reanalysis” i sammanställningarnas titlar.

    Det är tyvärr samma med data som med mat – ultraprocessat är sämre än bra råvaror.

    Copernicus verkar vara en större källa till desinformation än IPCC. Läskigt och otrevligt att veta att jag är med och betalar för detta.

  94. foliehatt

    Tydligen utgör Copernicus en mycket viktig kugge i EU-maskineriet. Så pass viktig att deras budget ligger i häradet 5.8 miljarder Euro för 2021-2027, eller omräknat 950 miljoner SEK per år under sju år.

  95. Nr 93 å 94 Foliehatt.
    Nivån hos Copernicus är extremt alarmistisk!

    Inte minst det jag alltid tjatar om – deras ytvattenmätningar – ur vilket dom sedan drar horribla slutsatser om den globala medeltemperaturen, på hundradelen.

    Det är plågsamt att läsa deras tillvägagångssätt och deras retorik, riktigt illa.

    Och visst är deras budget helt galen, mängder av resurser pumpas in och nya kontor öppnas hela tiden.

    Inte kul att hålla dom under armarna medans våra gamla och unga skulle behöva mer resurser – för en bättre livskvalite.

  96. Benny

    Sigge, nu är det väl klimatalarmisterna som vill förbjuda kor eftersom de fiser för mycket? Hur ska ni ha det? Ska vi ha insekter och boskap för det är ju som du säger att insekterna minskar med färre djur i hagar och ängar! Den här CO2-galenskapen kommer att leda till en katastrof om inte folk kommer till sans!

  97. Ivar Andersson

    #93
    Copernicus avslöjar sig själv när de skriver att deras uppdrag är
    ”att stödja Europeiska unionens anpassnings- och begränsningspolitik genom att tillhandahålla konsekvent och auktoritativ information om klimatförändringar.”
    Smaka på ”auktoritativ information”

  98. Thorleif

    #83 Magnus blomgren

    Du nämnde även Sydafrika. Vi vet att det i vattnen där nere möts 2 viktiga större strömmar, en kall och en varm. Temperatur-förändringar har en påverkan på flora&fauna. I alarmismens tecken har man förklarat att hoten länge varit att det varmare vattnet ökat och med det bl.a mindre näring. Skulle man nu se tecken på motsatta förändringar vore det ändå lugnande….

  99. Nr 98 Thorleif
    Om dom strömmarna kan man läsa ” May hold key to Earths climate system”.

    Lennart Bengtsson brukar beklaga att så få förstår relativitetsteorin – och där skulle jag ( ähum ) vilja tillägga att – det är synd att så få ( ingen ) förstår havsströmmarnas pussel.

    På det senaste har 2 viktiga observationer gjorts angående förändringar i jordens havsströmmar, riktiga observationer.

    Som jag nämnde, Labrador strömmen störtdök i temperatur 2023 ( flera grader ) och ökade dessutom i styrka, kallt vatten forsar kraftigt söderut och möter där golfströmmen.

    Nästan samtidigt kom uppgifter om svår köldknäpp i den sydafrikanska Benguela current, en normalt kall och långsam havsström, blev ännu kallare och gav svårigheter för det marina livet.
    Benguela har sitt ursprung i kallt uppvällningsvatten och rör sig sedan norrut i Atlanten.

    Att Labrador current kyls av och ökar i styrka, längst uppe i nordvästra Atlanten och Benguela current längst nere I sydöstra Atlanten ( motsatt ) samtidigt drog igång en köldknäpp är intressant.

    Dessa ( och alla andra )strömmar hanterar en närmast ofattbar mängd energi och kyla – som har potential att starkt påverka jordens yttemperatur.

    Alltför stort fokus ligger på atmosfärspåverkan, visst är det viktigt – men låt oss inte glömma dessa otroliga havsströmmar och vilken enorm fysikalisk storhet dom besitter.

    När man ser plötsliga förändringar i klimatparametrar som bl a Labrador current påminns om alla dessa historiska klimatförändringar vi haft genom historien, 100 år 500 år 1000 år osv – DET är intressant!

    Havsströmsförändringar är väl nedtecknade sedan 100 – tals år, dom finns och dom har alltid ändrat klimatet och människors förmåga att finna utkomst i haven.

    Man kan avläsa den medeltida värmeperioden i naturen och haven, åtminstone ner till havet utanför Kina. Men alarmisterna vill helst ha det till lokala väderhändelser – vilket är deras senaste favorit för att förvilla klimathistorien.

    Sorry för långa texter, nu drar jag ut i regnet och kylan..för att dränera lite i potätelandet.

  100. Sigge

    Berra #92

    Som de andra som varnade för ny istid så var Professor Kenneth Watt skeptiker som kritiserade de forskare som varnade för global uppvärmning.

    JS Sawyer var en av de mer kända klimatforskarna som varnade för global uppvärmning på 70-talet.

    Om man jämför med det som står i IPCC:s första rapporter och det verkliga utfallet när det gäller temperaturen så stämmer det väl överens.

  101. Sigge

    Benny #96

    Jag måste erkänna att jag inte förstår varför korna är så farliga för miljön. Metangasen i atmosfären halveras efter ett antal år och blir koldioxid. Kolet från kornas utandningsluft ingår ju i det naturliga kretsloppet.

    Att metangasen i atmosfären ökat beror ju mest på läckage vid gas- och oljeutvinning.

    Att jag inte förstår varför metangasen från korna är så miljöstörande innebär inte att de som påstår det har fel, för jag har inte satt mig in i vad som är problemet. Det gör att jag inte vill diskutera kornas klimatpåverkan för att jag har bristande kunskaper inom det området.

  102. Sigge #100,

    Det var flera klimatforskare och meteorologer som varnade för en ny istid under 70-talet. Massmedia hoppade snabbt på tåget förstås. Jag tror att den här artikeln i Newsweek är den mest citerade:

    https://iseethics.wordpress.com/wp-content/uploads/2012/06/the-cooling-world-newsweek-april-28-1975.pdf

    Men en som undersökt det här lite noggrannare i Sverige är Sven Börjesson: ”En Klimathistoria”. Se vår litteraturlista https://klimatupplysningen.se/lank-lastips/litteratur/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *