Öppen Tråd

ny is

Isen lägger sig på älvar och vid strandkanter. Dags att plocka fram långfärdsskridskorna? Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Sverige är fantastiskt – dag efter dag förser vi europa med energi.

    Vattenkraften som dom gröna i sverige och tyskland velat fulgöra och belägga med begränsningar levererar Stabilt vecka efter vecka – så faktiskt också våran kärnkraft, trots att den förra regeringen lyckades att kväsa den nästan helt.

    Dom där 2 kraftslagen håller uppe hela systemet för både produktion och överföring – så att husen är varma och fabrikerna kan producera.

    Våra 2 svenska kraftdominanter håller både nationen och europa under armarna.

    Vindkraften i sverige, som försöker bidra till detta överföringssystem, fungerar vissa dagar – idag på morgonen med 10 – 15 procent och 3000 mv.
    Dag efter dag levererar den runt 1000 – 5000 mv men den installerade effekten är ungefär 15 000 mv.

    Vindkraften levererar ostabilt vecka efter vecka och alltid endast en bråkdel av den installerade effekten – billig är den, sägs det – KNAPPAST – om vi räknar med vad som behövs, varje vecka året runt – i back – up från vatten och kärnenergi.

    Om vi vill ha massor av billig el Ibland så bygger vi vindkraft.

    Vill vi ha el varje dag – till huset, bilen och fabriken, året runt, så bygger vi stabil kraftförsörjning.

    Vi kan lagra el när det blåser säger vindfanatikerna, tekniken finns – säger dom.
    1 Varför har då all den lagring inte byggts?
    2 Tar lagringen lång tid att bygga?

    Det sägs att vindkraftförsörjningen går snabbast att bygga ut – jag tror att med lagring och back – up Så är vindkraft som en snigel i den gröna omställningen.

    Det är ju bråttom med omställningen säger dom som har blivit rädda för….klimatet – och ändå vill dom bygga ut lagring och vindproduktion..i våra sista vildmarker dessutom…det är ett märkligt sätt att tänka om man vill rädda jorden och klimatet.

    DOM tar ju inte sitt eget påstådda problem på något som helst allvar, varken i tidsaspekten eller i tekniken – och ändå hänvisar dom hela tiden till Vetenskapen.

    Dom säger sig äga vetenskapen – menar dom då den logiska vetenskapen, den beprövade vetenskapen eller vilken vetenskap då?

    Klimat är kaos och nu verkar energifrågan också döpas i vetenskapen om kaos.

  2. Christer

    Läste i ett inlägg på en klimatblogg att man LÄTT kan avskilja de kolmolekyler i atmosfären som kommer från våra utsläpp eftersom de har andra kolisotoper än de naturliga utsläppen har. Stämmer det? Skribenten menade att man har gjort detta i ett laboratorium och kommit fram till att mängden ”naturliga” kolisotoper har hållits konstant sedan 1900 talets början medan det är ”utsläppsisotoperna” som ökat. Jag har hela tiden levt i tron på att MAN INTE KAN URSKILJA VAD SOM ÄR NATURLIGT CO2 OCH UTSLÄPPS CO2 I ATMOSFÄREN. Skulle gärna höra kommentarer om detta av kemisterna här på bloggen.

  3. Patrick Lindahl

    I Svenska kraftnäts Kontrollrummet kan man se hur mycket el som importeras eller exporteras i de olika ledningarna till länderna runt oss.
    I sammanställningen till höger om kartan står hur mycket vi importerar eller exportera, det ena eller det andra, totalt sett.
    Men hur mycket elkraft är det som så att säga bara går igenom landet? Hur mycket som importeras i ena änden och exporteras i andra.
    Det finns en tabell man kan hitta genom att klicka ovanför kartan och jag har gjort en snurra i Excel som för varje land ser hur mycket som totalt importeras OCH exporteras samtidigt. Sverige, Danmark och Norge har olika elområden, överföring internt inom resp land har jag bara satt till noll. Den strömmen är ju inom landet.
    Då kan man konstatera att Sveriges export är i skrivande stund 3657 MW, men exporten är i verkligheten 4054 och importen är 397 MW. Den importen är el som belastar nätet och bara rinner igenom landet. Får Sverige nätavgift för detta?
    Jag har föreslagit Svenska kraftnät att göra om tabellen så man kan se detta utan att snickra ihop egna kalkyler. Fick ett vänligt svar att man ska se över presentationen av data men det var flera år sedan.

  4. Lasse

    Gårdagens kommentarer hade en OT som var intressant:
    Naturvårdsverket kan komma att ta med utsläppen från Nordstreamläckorna i Sveriges utsläppsberäkningar.
    Kan drabba oss med miljardböter.
    Samtidigt har vår miljöminister hamnat i blåsväder eftersom hos sade att utsläppen minskar ”nu”. MP vill ha en misstroendeförklaring för vilseledande uppgifter.

    På den nivån politiken bedrivs idag så är det lätt att raljera över årets stora minskning av utsläppen!
    Såhär såg det ut innan läckan räknades in:
    https://www.naturvardsverket.se/om-oss/aktuellt/nyheter-och-pressmeddelanden/2023/juni/sveriges-klimatutslapp-minskade-med-fem-procent-under-2022/

    Nära netto noll om upptagen ligger på 45 miljoner ton.

  5. Stefan Eriksson

    Det blåser snålt i förhandlingsrummen där den Tyska regeringen skall enas om ett budget-förslag inför 2024. Siffer-trixande ogillas av författningsdomstolen och helt plötsligt fattas 60 mdr euro, tänkt att subventionera den ”gröna” omställningen.
    Det kommer att ”gallras” hårt i den djungel med mer eller mindre ”gröna” projekt.
    Bra så,, tycker jag
    https://www.placera.se/placera/telegram/2023/11/16/tyskland-domstol-gor-hal-i-budgeten-pa-60-mdr-eur.html

  6. Sigge

    #1 Magnus Blomgren

    Varför ingen ellagring byggts för vindkraftens ojämnheter beror på att det kan göras billigare vid vattenkraftverk i Norge. På 20 år, lika lång tid som vindkraftsutbyggnaden pågått, så har norsk vattenkraft ökat sin installerade effekt med 6000 MW. Mest för att kunna tjäna pengar på vindkraftsproduktionens ojämnheter i Sverige Norge och Danmark.

    De senaste åren så har även nya sjökablar byggts från Norge till Tyskland och Storbritannien för att de norska vattenkraftverken skall tjäna ännu mer på att kunna balansera vindkraftens ojämnheter i de länderna. Men nu verkar det som att det ganska sällan som det importeras el till Norge genom sjökablarna utan att det bara exporteras med varierande effekt.

  7. Bo Janstrand

    Efter en sen fundering i elbilsinlägget upprepar jag frågan här.
    Är det möjligt att ”manipulera” elektroniken i bilen så att man får batteriet att börja brinna vid pågående laddning eller när bilen inte är under laddning?

  8. Ivar Andersson

    Ett bevis på EUs underliga utsläppspolitik.
    ”Sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 ledde till omfattande läckage – som delvis hamnar på Sveriges utsläppskonto.
    Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger att det vore ”väldigt olyckligt” om Sverige tvingades betala böter för gasen.”
    Vad jag kan förstå var det rysk gas som var avsedd för Tyskland. Vi ska inte behöva ansvara när tyskarnas gasimport saboteras och orsakar utsläpp.

  9. Sigge

    Christer #2

    Det går inte att avläsa på kolisotoperna om det har naturligt eller fossilt ursprung vad jag känner till. Om så vore fallet så skulle de se att den naturliga koldioxiden minskat.

  10. Sigge

    Bo Janstrand.

    Det går nog inte att manipulera elektroniken så att batteriet i en elbil börjar brinna, däremot så skulle det vara ganska enkelt att skada elutrustningen så bilen börjar brinna med energi från batteriet.

    En gnista från ett vanligt bilbatteri kan ju sätta eld på en bil i ett oljeskitigt motorrum och elbisbatteriet har ju 50-100 ggr så stort energilager som ett nytt bilbatteri.

  11. Håkan Bergman

    Sigge
    Idag är väl alla nya bilar uppkopplade och det går inte att utesluta nåt. Vilka ”fabriksmonterade” trojaner som följer med kinesiska bilar vågar jag inte tänka på. Sen tillkommer så klart vad hackarna kan hitta på i systemen.
    Kör försiktigt!

  12. Karl Erik R

    #10 Sigge

    Det räcker inte med ”en gnista” för att antända ett oljeskitigt motorrum. Det krävs mycket högre temperatur, t ex genom en kortslutning som tömmer batteriet på kort tid. Diesel kräver flera hundra grader för att antändas. Intorkade olja ännu högre temp. Bensin tänder vid lägre temperatur.

    Större risk är brandfarlig vätska som sprutar ut på het yta (=grenrör/turbo/avgasrör).

  13. Håkan Bergman

    Patrik L. #3
    På den här adressen hittar du det mesta i sifferväg om el i Europa.
    https://transparency.entsoe.eu/
    För just flöden välj Transmission, sen kan du välja mellan Control Area, Bidding Zone eller Country.
    Registrerar du en giltig mailadress så kan du som inloggad ladda ner filer med årsdata, välj mellen excel och csv-format.

  14. Patrick Lindahl

    #7 Bo #10 Sigge
    Som Sigge skriver går det nog inte att manipulera elektroniken, men det är ju inte helt uteslutet att det uppstår något fel i elektroniken som gör att det blir varmt och börjar brinna. Huruvida detta sker, blir nog mycket svårt att konstatera, då det mesta brinner upp.
    Den andra anledningen till brand är att det uppstår en skada på en cell, antingen pga tillverkningsfel som visar sig efter en tid, eller att man kör på ett gupp och slår i undersidan. Detta är en faktor när man lastar bilarna för transport på fartyg, att man tar det mycket lugnt vid guppen mellan ramperna.
    De uppgifter jag hittat om antändningstemperatur är
    Litium cobolt oxid 150 grader
    Litium magnesium nickel 210 grader
    Litium järn-fosfat LiFePO4 270 grader
    Som jämförelse så ligger ett vanligt blybatteri på ca 400 grader. (Fast då har väl blyet smält. Vet inte om det går att elda upp ett blybatteri?)
    De två första är vanliga i elbilar, medan LiFePO4 är vanligast när man ska ha batterier som ersätter blybatterier (husbilar och småbåtar).

  15. Håkan Bergman

    Christer #2
    Skrev dom nåt om att man kunde kolla på vilken höjd molekylerna släppts ut också? Det finns folk som tror att dom blir extra kraftfulla om dom släpps ut på hög höjd så då borde det gå att avläsa utsläppshöjden för en molekyl.

  16. Mats Kälvemark

    #2 Christer ; #9 Sigge
    Fossila utsläpp kan detekteras och särsklijas via andelen/halten C14 jämfört med andelen C12.

    https://gml.noaa.gov/outreach/isotopes/c14tracer.html

    ”This makes 14C an ideal tracer of carbon dioxide coming from the combustion of fossil fuels. Scientists can use 14C measurements to determine how much 14CO2 has been diluted with 14C-free CO2 in air samples, and from this can calculate what proportion of the carbon dioxide in the sample comes from fossil fuels.”

  17. Christer

    Om detta relativt lätt går att göra så får vi ju ett klart svar på förhållandet naturlig CO2 och utsläpps CO2 i atmosfären. Vet någon om resultat av sådana mätningar?

  18. Nr 6 Sigge
    Där – har du i stor utsträckning rätt – norge har kapat åt sig överföringsvinsterna( massor av miljarder) OCH nu vill statkraft köpa upp både markbygden och andra jätteprojekt + plus bygga ut den svenska vildmarken till lands och sjöss – dom är extremt offensiva – i helt eget intresse.

    Norska statkraft är i våldsam konflikt med dom norska samerna, om bl a fosen och mängder av projekt i renbetesland.
    Norska statkraft är också i konflikt med ursprungsbefolkningen i sydamerika, där dom vill dämma deras heliga flod.

    Norska statkraft är ytterligt näriga och tar gärna över andras rättigheter om dom kan tjäna några kronor – detta rimmar illa med norges höga svansföring i naturfrågor och jämlikhet och rättvisa och befrämjandet av ursprungsfolk – kort sagt en obegriplig ekvation, lika obegriplig som den gröna omställningens befrämjande av en bättre värld och levande ekosystem.

  19. Jan Dahlquist

    Det meningslösa, miljöskadliga, omöjliga och kostsamma klimatmålet ”fit for 55” betyder även att fattigdomen ökar med 55 %, individens frihet minskar med 55 % och ekonomin för samhället och individen försämras med 55 %.
    Skulle inte våra politiker verka FÖR folket inte MOT folket !

  20. Håkan Bergman

    Magnus b #18
    Norska elkonsumenter borde protestera mera mot Statkraft. Inför dragningen av kablarna till UK och Tyskland beräknade man kostnaden för elkonsumenter i södra Norge till 3-4 öre per kWh, verkligheten blev lite annorlunda. Sånt kan ju bara inte vara en felräkning.

  21. Ante

    Såg för en tid sedan på SvT nyheter någon oroa sig över risken att upptinande permafrost skulle kunna medföra att bakterier och virus från döda djur som tinar fram skulle kunna spridas. Det i sin tur skulle kunna leda till uppkomsten av nya pandemier och svåra sjukdomar i dagens samhälle. Kan detta vara möjligt och skulle inte mänskligheten redan ha drabbats av detta redan i tidigare värme perioder? Finns någon här med kunskap på området?

  22. Håkan B nr 20.
    Vi lever i en tid av – beräkningar med beräkning..

  23. Daniel Wiklund

    Ser på alpint på tv. Några miljöterrorister saboterar loppet just nu. Kör över dom.

  24. JonasW

    #17 Christer

    Gösta Pettersson har skrivit om detta i sin bok ”Falskt Alarm”. Den finns med i listan över länkar.

    Som jag förstår så är det framförallt förhållandet mellan C13 och C12 man försökt använda för att avgöra hur mycket av atmosfärens ökning som beror på fossila bränslen.

    Gösta Petterssons slutsats verkar vara att det inte går att dra någon säker slutsats utifrån isotopförhållande.

    Läs gärna själv. Jag tycker Gösta Pettersson förklarar det mycket bra i sin bok (även en icke-kemist som jag hänger med).

  25. Benny

    Varför ska Sverige betala för utsläpp som orsakades av USA:s sabotage av Nordstream? Men vi lever i en värld där det land som leds av de menlösaste politikerna kan hunsas till att betala! Och betala till vem? Dessutom är det ju ”bara” skattepengar meddelar regimen i Stockholm och dessutom ”såg vi det inte komma” när svensk militär tittade åt andra hållet när Natos fartyg stod parkerade över gasledningen och pysslade med sitt!

  26. TorbjörnR

    #25 Benny

    Har du något underlag för ditt påstående?
    Finns ju åtminstone 2 andra intressenter till det sabotaget.

  27. Lars-Eric Bjerke

    #2 Christer
    ”Läste i ett inlägg på en klimatblogg att man LÄTT kan avskilja de kolmolekyler i atmosfären som kommer från våra utsläpp eftersom de har andra kolisotoper än de naturliga utsläppen har. Stämmer det?”

    I atmosfären finns ca 830 GtonC hydrosfären Årligen är omsättningen mellan atmosfären och haven ca 80 GtonC. och till växtlighet ca 120 GtonC. Vi människor släpper ut ca 8 MtonC per år.

    Hur mycket av de koldioxidmolekyler vi släpper ut, som blir kvar i atmosfären beror därför mest på hur stor omsättningen av koldioxid mellan atmosfär och hav/växtlighet är. Därför är det mest intressant hur stor uppehållstid i medel en koldioxidmolekyl har oberoende av ursprung. IPCC säger att uppehållstiden är lång men det finns andra som tror att den är ungefär 830/80 = ca 10 år. Jag gissar att uppehållstiden till stor del beror på partialtrycket av koldioid i atmosfären och i någon mån på temperaturen i haven.
    (Koldioxidhalten anges ofta i form av Gton kol.)

  28. LasseLu

    Det är förhållandet mellan C14 och C12 som man räknar på. C13 är inte radioaktiv och sönderfaller inte. Koldioxid från fossila bränslen innehåller inte C14 eftersom kolet därifrån är äldre än mätbara mängder C14. Halveringstid 5700 år. Mer än ca 10 halveringar går ej att mäta.

  29. Benny #25
    Du fantiserar.

  30. Lars-Eric Bjerke

    #27 rättelse
    I meningen ” I atmosfären finns ca 830 GtonC hydrosfären.” ska hydrosfären strykas.

  31. Sigge

    #12 Karl-Erik R

    Den vanligaste orsaken till bilbränder är att något brännbart kommer åt grenrör eller avgasrör.

    Det händer att bilar självantänder p g a elfel i motorrummet. Då är det är det som regel gamla bilar med oljeskitiga motorrum.

    Man är ju lite fundersam på hur det blir med elbilar när de blir gamla och isolering på elkablage blir dåligt. Det finns visserligen inget oljeskitigt motorrum men batteriets kapacitet är ju 50-100 ggr större än ett vanligt bilbatteri.

  32. Richard

    #26
    https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream

  33. Daniel Wiklund

    Vi har ju senaste tiden fått larmrapporter om extremvärmen. Det blir bara varmare och varmare. Men innan jag for på min cykeltur tittade jag på temperaturen i Luleå, inte den globala temperaturen. Har ingen sån termometer men skulle tro att den är ca 15 plusgrader. Här hade vi minus 10. Det är ovanligt kallt i Luleå. Och i Norrbotten. Men det är ju bara väder, inte mycket att bry sig om. Undrar om det nyvalda språkröret i MP håller med mig. Daniel Hellden valdes med förkrossande majoritet, 131 mot 130. I miljöpartiets värld är ett väldigt mycket. Både när det gäller temperatur och opinionssiffror.

  34. Magma

    #2 Christer
    ”Läste i ett inlägg på en klimatblogg att man LÄTT kan avskilja de kolmolekyler i atmosfären som kommer från våra utsläpp eftersom de har andra kolisotoper än de naturliga utsläppen har”.
    Det låter mest som ett påstående för att bevisa något som man själv tror på …
    Jag kan mycket väl tänka mig att det är korrekt att olika typer av förbränning, eller rättare sagt oxidation av olika typer av bränslen, ger olika mix av isotoper, men sedan då?
    Hur ser omsättningen ut, så väl i nutid som historiskt? Och vad drar man för slutsats av om man nu ser en ökande eller minskande trend av en specifik isotop?
    För egen del sätter jag ett samband mellan ökande koldioxid i atmosfären och en grönare jord och därmed också en ökad förmåga att föda en ökande befolkning.
    Om då förbränning (oxidation) av exempelvis mineralolja, ett av de mineral som ibland benämns med modeordet fossilt bränsle, bidrar till denna ökning av koldioxid så skall vi enbart vara glada eftersom fler munnar kan mättas … häpp!

  35. Christer

    # 24 JonasW
    Tack för ditt svar och till alla andra som gett mig bra mat på vägen. Verkar dock inte vara så självklart lätt som man tror att mäta detta.
    Har FALSKT ALARM på bordet så jag skall läsa på.

  36. Lars-Eric Bjerke

    #35 Christer

    Jag frågade Googles AI som heter Bard med .och Microsofts AI Chat GPT om uppehållstiden för koldioxid i atmosfären och fick följande två svar:

    1. Bard
    Uppehållstiden för koldioxid i atmosfären är den tid det tar för en viss mängd koldioxid att halveras. Det finns två olika sätt att definiera uppehållstiden:’
    Fysisk uppehållstid är den tid det tar för en viss mängd koldioxid att försvinna från atmosfären genom fysiska processer, till exempel upptag av haven eller växter. Den fysiska uppehållstiden för koldioxid är cirka 5 år.
    Klimatologisk uppehållstid är den tid det tar för en viss mängd koldioxid att ha en halv effekt på klimatet. Den klimatologiska uppehållstiden för koldioxid är cirka 100 år.

    2. Chat GPT 3.5
    Upphållstiden för koldioxid (CO2) i atmosfären varierar, men det kan vara användbart att titta på två huvudsakliga tidsramar: den korta och den långa uppehållstiden.

    Kort uppehållstid: En betydande del av den mänskligt orsakade koldioxiden absorberas relativt snabbt av olika naturliga processer. Cirka 50% av koldioxiden som släpps ut i atmosfären absorberas inom de första 30 åren, och en stor del av detta sker genom havens upptag.

    Lång uppehållstid: Trots den snabba initiala absorptionen har koldioxid en lång uppehållstid i atmosfären när det gäller de globala klimatförändringarna. En betydande del av koldioxiden kommer att förbli i atmosfären i hundratals år. De exakta tidsramarna beror på olika faktorer, inklusive huruvida koldioxiden kommer att absorberas av oceanerna eller landbaserade ekosystem och hur snabbt dessa processer sker.

  37. Torbjörn

    #36 Lars-Eric
    När en koldioxidmolekyl absorberas, antingen av biomassa eller haven, kommer isotopen att förändras och vad händer med den absorberade fotonen?

  38. Daniel Wiklund

    Det verkar vara viktigt för somliga att ta reda på hur stor del av koldioxidutsläppen människan står för. För att se om vi syndar. När det gäller beslut tex koldioxidskatter som påverkar folks ekonomi negativt ( och klimatet nästan försumbart) så är besluten till 100 procent fattade av människor. Det är svårt som människa att inte släppa ut koldioxid eftersom näringens kolhydrater omvandlas i mitokondrierna till koldioxid, samtidigt som energin ATP bildas.

  39. Claes-Erik Simonsbacka

    #7 Bo Janstrand, m.fl.

    Moderna bilar är utrustade med elektroniska styrenheter (ECU) som hanterar olika funktioner, inklusive laddning och urladdning av batteriet. Dessa ECU:er är designade med flera säkerhetsfunktioner för att bl.a. förhindra överhettning och överladdning av batteriet. Det borde dock vara möjligt att kringgå säkerhetsfunktioner och manipulera laddningsprocessen på ett sätt som åtminstone kan tänkas leda tilllitiumjonbatteri (LIB) brand.

  40. Lennart Bengtsson

    Christer 2

    1. Atmosfärens halt av O2 minskar i samma takt som CO2 ökar vilket indikerar förbränning i kontakt med atmosfären

    2. Isotopen C14 är är högst ovanlig/saknas i fossilt kol vilket indikerar att CO2 ökningen i atmosfären har fossilt ursprung
    Källa IPCC, science report

  41. tty

    #2 och #9

    ”Läste i ett inlägg på en klimatblogg att man LÄTT kan avskilja de kolmolekyler i atmosfären som kommer från våra utsläpp eftersom de har andra kolisotoper än de naturliga utsläppen har. Stämmer det? ”

    I princip så kan man faktiskt det, men lätt är det ingalunda. Det är tvärtom mycket komplicerat.

    Det hela bygger på att kol (i huvudsak) består av två isotoper kol 12 och kol 13. Vid biologiska processer i allmänhet och fotosyntes i synnerhet ”föredrar” organismerna den lättare kol12-sotopen, och därför är halten av kol13 lägre i levande organismer än i oorganiskt kol. Detsamma gäller fossila bränslen som ju ytterst kommer från levande organismer. Därför bör i princip halten av kol 13 sjunka i atmosfärens koldioxid när koldioxid från fossila bränslen släpps ut. Så långt är det LÄTT, men nu börjar det svåra.

    Fossila bränslen har mycket olika ”anrikningsgrad”, stenkol har lägst, naturgas högst (ca dubbelt så stor), effekten beror alltså även på blandningen av bränslen. Dessutom sker ytterligare fraktionering vid ofullständig förbränning (sotbildning). Dessutom tillförs atmosfären hela tiden naturligt metan som också är kraftigt fraktionerad.

    Koldioxid från cementtillverkning kommer från kalksten och är helt oanrikad och motverkar alltså effekten.

    Samtidigt absorberar växterna hela tiden koldioxid och föredrar Kol 12 och motverkar också effekten. För att göra det hela litet roligare så är fraktioneringen tre gånger så hög för C3-växter (bl a praktiskt taget alla träd) som för C4-växter (bl a gräs inklusive de flesta sädesslag), skogsskövling/uppodling vs. skogsplantering kommer alltså att spela in. Dessutom blir växterna ”kräsnare” när koldioxidhalten ökar och fraktionerar kraftigare. Om den totala mängden gröna växter ändras kommer det också att påverka.

    Nu kommer nästa roliga sak. Koldioxid utbyts hela tiden mellan oceanerna och atmosfären, i båda riktningarna och i stora mängder. Oceanerna är svagare fraktionerade än atmosfären, men här sker en ytterligare (temperaturberoende) fraktionering vid övergången, som ytterligare påverkas av fotosyntes i växtplankton nära ytan.

    Och så kommer det ju alltid litet CO2 från vulkaner. Den är i princip ungefär lika fraktionerad som koldioxiden i atmosfären, men kan variera mycket kraftigt beroende på de geologiska förhållandena.

    Sammantaget, fraktioneringen i atmosfären har otvivelaktigt ökat, i synnerhet efter 1950, och det är mycket troligt att detta till stor del beror på eldning av fossila bränslen, men det har visat sig svårt att förklara den mycket svaga ökningen under 1930- och 40-talet, här verkar någon annan process ha påverkat.

    Samtidigt är det inget tvivel om att kolfraktioneringen är en extremt viktig geofysisk proxy. Stora omvälvningar som LIG (Large Igneous Provinces, extremt omfattande vulkanism), massutdöenden, asteroidnedslag och OAE (Ocean Anoxic Events) resulterar regelbundet i markanta förändringar av anrikningsgraden, men de är svåra att tolka explicit eftersom man oftast inte vet anrikningsgraden i själva kolkällan.

  42. Lennart Bengtsson

    Benny 25

    Jag utgår från att det nu har klargjorts att det med stor sannolikhet att det var Ukraina som låg bakom

  43. Lars-Eric Bjerke

    #36 Torbjörn

    Isotopers sönderfall kan man inte påverka med kemiska metoder utan t.ex, C-14 sönderfaller i medel efter 5700 år till N-14. C-14 sönderfaller genom beta-sönderfall, vilket innebär att en neutron i kärnan omvandlas till en proton och en elektron. Elektronen avgår från kärnan som en beta-partikel.

  44. Paul Håkansson

    Lennart Bengtsson
    19:18, 2023-11-18

    Jeffery Sachs delar definitivt inte din uppfattning efter sitt framförande i FN där USA röstade ner en oberoende undersökning av sprängningen. Seymour Hersh är trots allt förmodligen världens bästa undersökande journalist. Bara att läsa vad ha skriver på Substack, det har jag gjort.

  45. Torbjörn

    #40 Lennart
    Finns det några mätningar på att O2 minskar, eller är det bara ett antagande?

    #43 Lars-Eric
    Vad händer med den absorberade fotonen? Alltså den fångade energin?

  46. Richard

    #42 Lennart
    Tänk efter lite. Skulle någon kunna genomföra operationen i en segelbåt? Uteslutet. Levererat av CIA:as hovleverantör Washington Post.

    Svaret i min länk ovan, ja det var USA

  47. Torbjörn

    #42 Lennart
    Ingenting är klarlagt, INGEN har erkänt att de gjorde det, medan det sprids olika historier om hur det skulle ha gått till.
    Storyn om att det skulle vara Ukrainare som dykt från en segelbåt haltar väldigt.
    Då är historien om militär aktivitet från USA och Norge mer trovärdig

  48. Benny

    Lennart Bengtsson, har du satt dig in i problemen med att en liten segelbåt utan dekompressionskammare, möjlighet till positionering över målet, utrustning för tung dykarutrustning m m skulle klara en uppgift som skulle vara svår för vilken marin som helst? Är man godtrogen eller gärna vill tro på sagor får man gärna anamma den propaganda som CIA sprider, sanningen kommer nog fram ändå och den är inte till fördel för de som ligger bakom!

  49. tty

    Undrar hur SNV beräknar hur mycket metan som når atmosfären?

    Från det aktuella djupet absorberas även stora metanbubblor till större delen av havsvattnet innan de når ytan:

    https://www.nature.com/articles/s41467-019-12541-7/figures/5

    Visserligen kommer en del av den absorberade gasen så småningom att nå atmosfären genom diffusion, men huvuddelen konsumeras av metanotropa bakterier.

    Fast det är klart, så småningom äts de upp av någon annan och blir till sist koldioxid.

    Av koldioxid och vatten är du kommen, och koldioxid och vatten skall du åter varda.

  50. tty

    #48

    Hört talas om GPS och Fishfinder?

  51. JonasW

    Gösta Petterson skriver om C13/C12 (Falskt Alarm).

    Jag tycker han har en väldigt stor poäng i sitt påpekande (sidan 99).

    ”IPCC har angivit att ungefär en femtedel av atmosfärens koldioxid är av fossilt ursprung. Då borde
    man förvänta sig att atmosfärens ∂13C skulle vara 0,2*(–26) + 0,8*(–7) ≈ –11‰, påpekar skeptiker
    som geokemisten Tom Segalstad.73 Att de uppmätta värdena inte överstiger –8,3‰ tyder enligt
    samma resonemang på att mängden luftburen fossil koldioxid aldrig överstigit 7%. ”

    C13/C12 (eller fraktioneringen om man tycker det blir lättare att förstå) förhållandet har alltså minskat de senaste 50 åren.

    Minskningen är dock inte så stor som den ”borde” vara om fossil förbränning är den enda orsaken till atmosfärens koldioxidökning.

  52. BD-Nille

    I Ny Teknik den 5 oktober 2023 fanns följande artikel som inte fått den uppmärksamhet den förtjänar.

    Där framgår att H2GS dömer ut vindkraft och solceller som grund för H2GS elförsörjning. Det framgår vidare indirekt att H2GS tror sig kunna lägga beslag på Luleälvens vattenkraft.

    https://www.nyteknik.se/energi/stalchef-hoppas-fortfarande-pa-svensk-malm-till-h2-green-steel-i-boden/4197810

    H2GS VD:
    ”– Kör du bara från vind eller sol måste du bygga en mycket större vätgasanläggning, den blir 25–30 procent större, och samma sak med lagret. Kostnaden för vätgas går upp som en raket om du inte har permanent kraft från nätet, säger Henrik Henriksson.

    När företaget nu börjar undersöka möjligheten att dra igång liknande projekt utomlands, bland annat i Brasilien och Nordamerika, utgår planerna från platser där det finns gott om el från vattenkraft.”

    Bluffen om det fossilfria gröna stålet är således avslöjad. Skulle Luleälvens vattenkraft
    avsättas för H2GS slocknar södra Sverige och kolkraftverken i Tyskland får ökad drifttid.

    Luleälv har 4300 MW installerad effekt, men medeleffekten är bara 1600 MW (14 TWh/8760 h). Luleälv är Sveriges effektregulator.

    H2GS vill enligt artikeln ha (konstant) 2000 MW år 2026… Det är drygt hela toppeffekten i SE1.

    Det kryper alltså fram att H2GS är en processindustri med konstant effektbehov, som kräver planerbar elproduktion.

    Vattenfall kommer inte, och kan inte, ändra körningen av Luleälv för H2GS. Det går inte att köra Luleälv med konstant effekt. Dessutom är Vattenfall delägare i Hybrit tillsammans med LKAB/SSAB, dvs H2GS huvudkonkurrent.

    H2GS är ett luftslott. I bästa fall blir det ett rent elektrostålverk som smälter skrot år 2030. Något vätgasstål kommer inte att finnas på plats vid den tidpunkten, det är min gissning.

    Det finns ytterligare en ännu icke publicerad artikel på Ny Teknik, om de enorma metallurgiska utmaningar som finns med vätgasstål.

    https://www.nyteknik.se/hallbar-industri/allt-fler-satsar-pa-fossilfritt-stal-kampen-om-malmen-hardnar/4197447

  53. Fredrik Lundell

    #41 tty
    Och för att göra det än mer komplicerat, du talar om kol12 och kol13, men hur kommer kol14 in i sammanhanget?

  54. Ingemar Säfbom

    # 25
    I vilket fall som helst så tjänar USA bra med klöver på att ledningen sprängdes , deras gasexport till Europa fördubblades i ett nafs och till det dubbla priset. Och inte blir gasen särskilt miljövänlig då den fraktas med båt.

  55. Newbie

    Har någon här stött på Checkwatt, och har åsikter om det?

  56. OK. Då skall jag tala om sanningen om gasledningssprängningen 🙂 Det var Ryssland som sprängde. Gazprom skulle nämligen bli skyldig Tyskland miljardbelopp om de inte levererade avtalad mängd gas till Tyskland. Force majeure gör nämligen att de slipper dyra böter. Putin tjänar på att ställa till en energikris i Europa, särskilt i Tyskland. De tyska politikerna ville gärna ha ett undantag för rysk gas när man införde bojkotten för andra ryska varor och handelsutbyten men fick inte för EU. En sprängning av gasledningen löste problemet både för Gazprom och för Putin.

  57. Karl Erik R

    #52 BD-Nille

    Effekten i SE1 måste vara högre än de knappt 2000 MW du säger. Om Lule-älven i medel ger 1600 MW och vi lägger dit hela Skellefte älv och Sikfors kraftstation i Pite älv så blir det väl klart mer än 2000 MW?

    Men jag är helt enig med dig i att H2GS är ett luftslott, och då inte bara vad gäller tillgången på billig el. Tillgång på malm är en stor osäkerhet och framför allt hur den ska fraktas till Boden.

  58. tty

    #53

    Jag ville inte blanda in kol14. Kol12/13 är de viktiga isotoperna ur biologisk/klimatisk synpunkt.

    Kol14 halten drivs av helt andra faktorer. En relativt, men inte helt, stabil produktion i stratosfären, den kraftig bombpulsen 1953-62 och en liten, också relativt stabil, produktion från kärnkraftverk.

    Den är framför allt av intresse för att spåra det kortsiktiga flödet av kol mellan olika reservoarer, som t ex vikten av den ”biologiska pumpen” för att snabbt transportera ned kol i djuphavet.

    I fossila bränslen (utom torv) saknas kol14 helt, liksom i kalksten, och i koldioxid från vulkaner.

  59. tty

    #57

    Kollar man på tablåerna på ”Kontrollrummet” är det sällan som ”exporten” från EO1 är så mycket som 2000 MW (just nu t ex 1200 MW). Ska H2GS ha så mycket så måste antingen befintlig industri i Norrbotten stängas ned, alternativt stora mängder el tillföras från Finland och/eller EO2.

    Dessutom finns det ju begränsningar i vattendomarna för hur vattenkraften kan hanteras.

    Resultatet blir att tyska elpriser kommer att slå igenom hela vägen upp i EO1, vilket kommer att ta död på H2GS i vilket fall som helst.

  60. #Ingemar Nordin 56#

    Tilläggas kan att Gazproms juridiska hemvist är Schweiz, så avtalsbrott ignoreras inte av det schweiziska rättsväsendet, vilket hade varit fallet om bolaget varit registrerat i Ryssland.

  61. Joachim Andersson

    Vad tror ni om ”stollepartiets” nya språkrör.
    Kommer vi få höra ännu mer huvudlösa kostnadsdrivande och försämrande krav på befolkningen utanför stadsgränsen.

  62. Anders

    #61. Det är nog bara bra för landets partipolitiska röstfördelning att Mp valde en till illa omtyckt ledare. Fler vänder då partiet ryggen!

  63. Göran B

    #Ingemar Nordin 56#

    När den här bloggen börjar tala om sanningar kring vilka intressen som sprängde Nordstream ledningarna börjar den vara ute på nyisen. Det finns flera teorier kring detta. För min egen del finner jag att den som redovisats av Herch är den mest trovärdiga. https://www.globalpolitics.se/hersh-avslojar-usas-motiv-for-forstorelsen-av-nord-stream-rorledningarna-for-ett-ar-sedan/
    Jag menar att bloggen landar utanför de ämnen den bör behandla, vilket sänker den generella trovärdigheten!

  64. Magma

    #56, 63
    Finns det NÅGON aktör som är kapabel att spränga gasledningen som inte blivit utpekad som skyldig??
    Frågan blir då om det enbart är spekulation eller om det är medveten desinformation för att lägga dimridåer.
    Jag tror mig ha uppfattat att samtliga som yttrat sig ändå på något sätt knyter händelsen till det som nu utspelar sig i Ukraina (jag undviker medvetet att kalla händelserna för en konflikt eftersom det vore att göra Ukraina medskyldiga till Rysslands övergrepp).
    Så länge man inte kunnat knyta någon skyldig till sprängningen med fysiska bevis så bör man åtminstone lägga sina egna politiska åsikter åt sidan och försöka göra en analys av vilken part som har mest att vinna och vem som har mest att förlora …. och då handlar det om att vinna och förlora i ett brett perspektiv ….
    Jag kan ha missat någonting, men den jag upplever ha mest att förlora på att stå bakom en sprängning är Ukraina eftersom man riskerar att förlora ett brett stöd för sin sak i Europa.
    Den som jag uppfattar ha mest att tjäna är helt klart Ryssland eftersom man tillsammans med desinformation (som man generellt sett är bra på) lyckas så tvivel om Ukrainas vandel i Europa och samtidigt bidra till skyhöga energipriser i Europa.
    USA kan möjligen tjäna några kronor men riskerar samtidigt att förlora ansiktet som ”världspolis” genom att skada ekonomin hos en allierad.
    Det mesta tyder alltså på att Ingemars uppfattning är korrekt, att Putler har velat straffa Europa för sitt stöd till Ukraina … och dessutom så tvivel genom desinformation.

  65. Göran B #63,

    ”Jag menar att bloggen landar utanför de ämnen den bör behandla, vilket sänker den generella trovärdigheten!”

    Du har rätt i att ämnet glider utanför ramarna för bloggen. Det som gjorde att vi gled in på det var ju effekten av sprängningen för den Europeiska, men framförallt tyska, energipolitiken.

    Ingen vet säkert, och vi lämnar skuldfrågan därhän.

  66. BD-Nille

    #57 Karl-Erik R

    Jag uttryckte mig otydligt.

    Med ”toppeffekten i SE1” syftade jag på maximal förbrukning/last, inte produktionen.

    Dvs om H2GS ska förbruka 2000 MW så överstiger det toppeffekten för all befintligt last i SE1,

    SVK räknar i sin kraftbalansrapport för hela Sveriges topplasttimme, att SE1 har 4900 MW tillgänglig produktion och att SE1 last är 1600-1700 MW.

  67. Göran B

    #57 Magma#
    Kan rekommendera boken Peace For Ukraine, av Michael von der Schulenburg, Hajo Funke och Harald Kujat, som nu finns översatt till svenska.

  68. Anders

    #3 Patrick Lindahl. Bra initiativ! Undertecknad skrev för nåt år sedan till SVK och föreslog att 1) ha fasta, jämförbara y-axlar så att exv. DK:s fjuttiga produktion ges riktig proportion i förhållande till SE och NO, 2) att de redovisar produktion i relation till installerad effekt för varje energislag.

    Svaret var visserligen vänligt men de påstod att dessa avgöranden överlåtits åt inköpta web-designers. Tror tyvärr det finns många gröna vågare bland sådant folk. De vet nog inte ens vad proportionellt och jämförbart betyder. En sorglig förklaring till SVK:s obra grafik.

  69. Ivar Andersson

    Solen går ner för vindkraften
    Föreställningen att det går snabbt och är billigt att bygga ut vindkraften borde vara bortblåst vid det här laget.
    SvD Ledare

    Mer motgång för den ”billiga” vindkraften.

  70. Sigge

    #18 Magnus Blomgren

    Att norska Statkraft, som äger eller är delägare i nästan alla stora norska vattenkraftverk, ser en möjlighet i att tjäna pengar på att elpriserna varierar p g a vindkraftens ojämnheter har varit känt länge. Ungefär hälften av Europas reglermöjligheter i vattenkraft finns i Norge.

    När möjligheten att bygga ut befintliga vattenkraftverk med fler turbiner inte finns så är det möjligt att bygga pumpkraft vid många norska vattenkraftverk.

    Eftersom Norska Statkraft ser en möjlighet att tjäna pengar på vindkraftens ojämnheter i form av reglerkraft så är de ofta med och finansierar vindkraft. Norska staten äger ju statkraft och även norska Stanett, motsvarigheten till Svenska Kraftnät, som tjänar ju mycket på elexport till Tyskland och Storbritannien. Det gör att Norge gärna importerar el från Sverige när elpriserna är låga.

  71. Tege Tornvall

    Därmed kan Statkraft sägas vara kostnads- och inflationsdrivande. Föga hedersamt av statlig aktör.

  72. Adepten

    #65 Ingemar Nordin

    Ja, och det kan dessutom bli en tragikomisk historia om hur en Nation sugs in i en destruktiv tillvaro där metanutsläpp från en annan Nation kan tillskrivas den förres metanutsläppskonto, som kan ge dryga böter utställd av en dysfunktionell Organisation, för ett brott på en ledning som förorsakats av någon okänd tredje Nation.
    Tydligen ett fenomen som endast är möjligt där horisonterna blivit allt snävare och planetens väl och ve reducerats till några makthavare i samma skygglappsförsedda sekt.

    Förövrigt anser jag att insikterna, visheten och alla de djupa kunskaperna ändå överväger på denna blogg 🙂

  73. Tege Tornvall

    #68. Då får väl SvK ta ”inköpta webdesigners” i örat. Men det kanske inte passar?

  74. Mats Zetterberg

    66 BD Nille

    ”Dvs om H2GS ska förbruka 2000 MW”

    2000 MW x 8760 tim = 17.520 MWh. År 2017, som var ett normal år för vattenkraften, producerade Lule älv 14.600 MWh.

    Om H2GS räknar med att producera årets alla timmar får man även lägga till Skellefte älv och kanske Ume älv för att torrår och produktions-variationer under året.

  75. UWb

    Solen går även ned för solkraften, jag har aldrig förstått vurmandet för solkraft i norra Europa, ej heller subventioner av densamma.

    1 000 fullasttimmar per år och ingen produktion under regn och natt- kärnkraft nära 8 000 fullasttimmar inte påverkat av regn och natt.

    https://www.nyteknik.se/energi/enorma-solcellsparker-skapar-problem-i-danmarks-elnat/4207443

  76. Lasse

    Underhållande läsning.
    Tack alla.
    Hybris i gröna lösningar tas ner på jorden i SvD debatt idag.
    Vindkraftens kostnader är dolda i överföringskostnader i nät och andra kostnader som ligger utanför produktionskostnader.
    Norges vattenkraft kan lättare styras än Sveriges, det kan bero på bergen. Kort avstånd från topp till dal.

  77. Mats O

    Noterade med vilken skicklighet lobbyisterna arbetar:

    Breaking Boundaries: The Science Of Our Planet
    Netflix
    https://www.netflix.com › title
    10 maj 2021 — David Attenborough och forskaren Johan Rockström undersöker hur jordens biologiska mångfald förfaller och hur krisen ännu kan avvärjas.

  78. Sören G

    I SVT går just nu en serie som heter ”I brändernas spår”. Jag har inte sett den, men enligt påannonseringen ”så blir bränderna allt fler i takt med den globala uppvärmningen”.
    Vi har debatterat det här förut då det konstaterats att skogsbränder var betydligt vanligare förr.
    Det som hänt är att skogarna inte har röjts från undervegetation så att bränderna har blivit häftigare.
    Det börjar inte brinna för att det är varmt. Förutsättningen är att det är torrt i markerna. Och då kan kallare väder leda till torka eftersom mindre vatten avdunstats från haven. Mindre fukt driver in över land och minde med moln bildas dessutom.
    Alltså lite nederbörd kombinerad med mycket solsken p.g.a. ringa molnighet.

  79. Anders

    #77, 78. Det är så beklämmande att vänstern (även de gröna) annekterat frågor som berör biologisk mångfald och lockat över David Attenborough på sin sida. Man vämjes.

  80. Christian S

    Apropå elslukare kan man börja att strypa alla snabbladdare för elbilar. De flesta snabbladdare har en laddeffekt på 250kW. 10 st laddare blir 2,5MW. Det är mer än vad en ordinärt hus slukar på en månad. Vad blir effektförlusterna som bara måste kylas bort?

    För att inte tala om ellastbilar med tunga batterier på uppåt 1000kWh. 180-200kWh/ton = 5000-5600kg.

    Det förutsätter att varje laddare är på 1000kW. 10st laddare = 10MW! 160st laddare och hela Block 1 vid Stenungsunds kraftverk får försörja dem.

    Det tar ändå 30 min att ladda fullt. Beräkna då att ellastbilarna kan lasta mindre p.g.a. sin högre vikt.

    Hur mycket försvinner en rena effektförluster i dels lastbilen och vid laddplatsen?

    Inte undra på att Scania är ute på tunn is.

  81. Håkan Bergman

    Mats Z. #74
    Ingen fara, dom kommer inte att ha råd med dom elpriser som blir i SE1 med den förbrukningen. Enda möjligheten torde vara en återställning av kärnkraftens kapacitet såsom den var innan MP fick hålla lekstuga med vårt elnät. Inte bara effekten måste återställas, nya reaktorer måste förläggas till just Ringhals och Oskarshamn, om inte får vi bygga ett delvis nytt stamnät också och det tar ännu längre tid. Med lite god vilja skulle vi kunna ha återställt kapaciteten till nån gång i början på 30-talet.

  82. TB

    Om solkraft idag i Det goda samhället:
    Gästskribent URBAN HAGMAN: Sol och vår…
    Kan inte sägas bättre!

  83. TB

    I Energinyheterna.se 19 november:
    Siemens gör stora förluster på vindkraft.
    Många energibolag har problem med kraftigt ökande kostnader för sin vindkraft. Det gäller särskilt havsbaserad vindkraft. Ett av flera exempel är Vattenfall som lämnar vindkraftsprojektet Norfolk Boreas utanför kusten i Storbritannien efter fördyringar på upp till 40 procent.

    Nu meddelar även Siemens Energy att vindkraftsdivisionen Siemens Gamesa belastar bolaget med förluster på 2,2 miljarder euro, motsvarande över 23 miljarder kronor. Kostnaderna kommer att öka Siemens Energys nettoutförlust mer än sexfaldigt under 2023 till 4,5 miljarder euro, enligt företaget.

    Nu vill Siemens Energy ha statliga garantier i storleksordningen på upp emot 15 miljarder euro. Siemens för också diskussioner med banker och investerare för att täcka upp de kraftiga förluster som företagets vindkraftsprojekt förorsakat. Vindkraft har potential men måste vara långsiktigt lönsam meddelar företrädare för Siemens Energy.

  84. Thorleif

    Jag behöver bloggens kompetens att förklara/förstå hur vindkraftens PPA-avtal med fasta priser hanteras vid transmission särskilt över områdes-gränserna inkl export.

    Hur skiljer sig Nordpool’s (och SvKs) hantering av sådan elöverföring? Handelsplatsen Nordpool är ju en spotmarknad med volym- prismekanism timme för timme baserad på anonyma bud och inte fasta avtal (volym och särskilt pris) mellan parter!

    Jag tänker inte minst på Markbygden Ett och Norsk Hydro’s 19-åriga avtal. Har PPA möjligen en egen ”gräddfil”? Eller handlar PPA med fys elleverans bara om handel inom elområdet?

  85. Anders

    #84 Thorleif. Bra frågeställning! Som dom säger i vissa ”sociala medier” – jag ”följer” 😉

  86. Anders

    #84. Thorleif. Du fick igång mina tankar. Vände mig till PK-källa No:1, OpenAI:

    ”User
    What have you been told about PPA (Power Purchase Agreement)?

    ChatGPT
    A Power Purchase Agreement (PPA) is a contract between an electricity generator and a buyer, typically a utility or a large energy consumer. It outlines the terms of the power sale, including the price, duration, and other conditions. PPAs are common in renewable energy projects, providing a stable revenue stream for the generator and often supporting the development of sustainable energy sources.

    User
    What is the most common energy source making PPA?

    ChatGPT
    Renewable energy sources, such as solar and wind power, are among the most common energy sources involved in Power Purchase Agreements (PPAs). These agreements help promote the development and utilization of clean and sustainable energy, contributing to environmental goals and reducing reliance on traditional fossil fuels.

    User
    Does companies offering nuclear or hydro power use this type of extremely long term economic guarantees?

    ChatGPT
    Yes, companies involved in nuclear or hydro power projects also utilize long-term Power Purchase Agreements (PPAs). These agreements provide economic guarantees and stability for the investors and operators of such projects, ensuring a predictable revenue stream over an extended period. The terms of PPAs can vary, but they often span several decades to align with the long lifespan and investment requirements of nuclear and hydro power facilities.

    User
    So, the entire energy business apply PPAs?

    ChatGPT
    While not every energy business uses Power Purchase Agreements (PPAs), they are a common and valuable tool in the energy industry. PPAs are frequently employed, especially in renewable energy projects like solar, wind, hydro, and sometimes nuclear. Traditional fossil fuel-based energy projects may also use long-term contracts, but the structure can differ. The use of PPAs depends on factors such as the type of energy source, project financing, regulatory environment, and the preferences of involved parties.

    User
    When and where did the PPA concept first occur?

    ChatGPT
    The concept of Power Purchase Agreements (PPAs) first gained prominence in the United States in the 1980s with the rise of independent power producers (IPPs) and the restructuring of the electricity industry. During this time, changes in regulations encouraged competition and private investment in power generation.

    California was among the first states to adopt policies promoting non-utility generators, leading to the development of PPAs. As the renewable energy sector grew, PPAs became a common mechanism for utilities to purchase electricity from independent renewable energy producers. Since then, the concept has spread globally and is now widely used in various energy markets.”

  87. Anders

    #84. Forts. från officiella kanaler:

    ”User
    Have you been informed about occasions when a legal binding environmental allowance for wind energy projects has been rejected when a PPA was formally agreed?

    ChatGPT
    As of my last knowledge update in January 2022, I don’t have specific information on cases where a legally binding environmental allowance for a wind energy project was rejected after a Power Purchase Agreement (PPA) was formally agreed upon. Environmental allowances or permits are critical components of the regulatory process, and they are usually obtained before major construction begins.

    However, it’s essential to note that legal and regulatory situations can change, and specific cases can vary. If there have been developments or changes in this regard since my last update, I recommend checking the latest legal and regulatory information or news sources for the most current details on specific cases or changes in the industry.

    User
    How are the PPAs treated in the stock market? Does a signed PPA mean something to risk capitalists?

    ChatGPT
    The signing of Power Purchase Agreements (PPAs) can be significant for investors and can impact how a renewable energy project is perceived in the stock market. Here are a few key points:

    Revenue Certainty: PPAs provide a level of revenue certainty for the energy project, making it a more attractive investment. Investors, particularly risk capitalists, often value predictable and stable revenue streams.

    Mitigation of Market Risks: By securing a long-term contract at a fixed price, PPAs help mitigate market risks associated with fluctuating energy prices. This can make the project more appealing to investors seeking stability.

    Project Viability: The existence of a signed PPA can be seen as a positive indicator of the project’s viability and the likelihood of its successful development. It demonstrates that there is a commitment from a buyer to purchase the generated power.

    Stock Performance: Positive developments, such as securing a PPA, can potentially have a positive impact on the stock performance of the companies involved in the energy project. Investors may respond favorably to news that enhances the financial outlook of a company.

    However, it’s essential to consider that the stock market is influenced by various factors, and the impact of a signed PPA may depend on the overall market conditions, the specifics of the agreement, and other relevant factors. Investors should conduct thorough due diligence and consider the broader market context when evaluating the implications of PPAs on stock performance.”

  88. Anders

    #84. Slutligen.

    Jag: ”How are PPA-prices treated in national ”Current Electricity Price Information Systems” for common costumers?

    ChatGPT
    Power Purchase Agreement (PPA) prices are not typically directly included in national ”Current Electricity Price Information Systems” for common customers. These systems usually provide information on retail electricity prices, which are the rates that end consumers pay for electricity. Retail prices are influenced by various factors, including generation costs, transmission and distribution expenses, regulatory fees, and taxes.

    PPAs, on the other hand, involve agreements between electricity generators and purchasers (often utilities or large consumers) and are more relevant to wholesale electricity markets. The prices specified in PPAs are negotiated between the parties involved and are not directly visible to individual consumers.

    However, developments in wholesale markets, influenced by factors such as PPA prices for renewable energy, can indirectly impact overall electricity market dynamics and potentially influence retail prices over time. Consumers interested in understanding electricity prices are generally more concerned with the rates they pay for electricity at the retail level rather than the specific terms of wholesale PPAs.”

  89. Göran

    Kommentaren borttagen

  90. Thorleif

    #86 osv Anders

    Tack för Ditt försök att få svar via AI. Men Du frågade inte om hur själva transmissionen av PPA-el hanteras mellan Skandinaviens olika elområden där prisbildningen sker momentant genom anonyma auktioner under överseende av SvK (i Sverige).

    SvK som har systemansvaret får såvitt jag fattat det, timme för timme, via auktionssystemet reda på vilka el-transmissionsbehov som föreligger. På basis av alla affärer gör man parallellt justeringar utifrån vad överföringskapacitet och frekvens-stabiliseringskravet medger. Detta inkluderar egna köp och försäljningar i balanssyfte.

    Kan tänka mig att man har en särskild rapporterings-rutin för fastpris-volymer, Undrar mest hur den typen av affärer administreras/prioriteras ur t.ex kapacitets-synvinkel. Det finns därutöver en mängd PPA-varianter med eller utan leverans.

  91. Thorleif

    #89 Göran m.fl ang NS-sprängningen

    Jag är införstådd med Ingemars källa betr påstådda motiv från Gazprom/Ryssland att spränga rören. Det är en (väst-)källa och ett perspektiv där sanningen ligger i detaljerna och dessa har nog få personer utanför en mindre krets.

    En faktor var att Ryssland under 2021 genomförde planerade större (välkända) underhållsarbeten på NS (södra Östersjön).

    Om jag minns rätt var man tvungna att kraftigt reducera gasflödet under en kort tid när vissa pumpventiler (eller dylika ting) visade sig vara i dåligt skick. Arbetena försenades dock av att reparatören i Canada inte kunde/ville utföra arbetet (ivf inte leverera) varefter tiden gick med allt större förlorade inkomster och gasflöden.

    Om jag minns rätt hade elpriserna senare under denna tid (tidig höst eller sensommar 2021) börjat stiga vilket ytterligare ökade trycket på NS att öka leveranserna. Något ryssarna ansåg sig ej kunna pga att Canada inte leverade dessa speciella unika delar. Ärendet kom upp på politisk nivå men löstes ej tror jag? I västvärlden menade man att ryssarna medvetet försökte minska exporten eftersom Ukraina-krisen redan eskalerat sedan en tid.

    Ryssarna har efter sprängningen offererat tyskarna et al gas från det oskadade 4e röret men fått Njet!

  92. Claes-Erik Simonsbacka

    Enligt rapporten från U.S.-Kina Economic and Security Review Commission för november, kan Kina potentiellt minska den globala leveransen av sällsynta jordartsmetaller (REE) med 40-50 %, vilket påverkar leverantörer av komponenter som t.ex. används i mobiltelefoner, digitalkameror, hårddiskar, lysrör. lysdioder (LED), plattskärms-tv, datorskärmar, elektroniska skärmar, bilar, vindturbiner, jetflygplan och försvarsteknik.

    Mvh,

  93. Patrick Lindahl

    Ibland går det fort att bli (lite) bönhörd! Jag öppnar Kontrollrummet och ser att det har tillkommit ett plus till höger om export/import-siffran. (När kom de dit?) När man klickar på plusset, ser man hur mycket som exporteras resp importeras för varje elområde!
    Fast någon sammanställning på landsnivå för Sverige, Danmark och Norge finns inte, det är per EO och land. Men det är en början på att det kan ske förändringar!
    Helst vill jag också se en tabell som ser ut så här: (Läs nu noga, ni på SvK:)
    Land, Export, Import, Netto
    SE, 4054, 397, 3657
    DK, 1, 1340, −1339
    NO, 1335, 0, 1335
    (Tabellen blir knepigt när den läggs ut, extra mellanslag tas bort)
    Dessa siffror bortser från interna överföringar inom ett lands EO.
    (data från i morse, men det är ju principen som ska visas)

    Nu ser vi fram emot fasta, jämförbara y-axlar samt produktion i förhållande till installerad effekt också!

  94. UWb

    EU verkar få problem med för hårda framtida klimatmål – till 2030 finns slagordet Fit for 55, byt ut 55 mot 90 så ser ni vad målet för 2040 blir – men många EU länder har redan problem med 2030 målet, så de är minst sagt tveksamma till så kraftigt höjda mål.

    EU planerar nytt klimatmål – men allt fler länder är tveksamma till hårdare åtgärder
    https://sverigesradio.se/play/artikel/8499782

  95. Richard

    #89
    Sensur?

  96. GK

    Kommentaren borttagen. Skuldfrågan ligger utanför bloggens ämnen och olika spekulationer och konspirationsteorier kan ni ta på annan plattform.

  97. Håkan Bergman

    Patrick L. #93
    Tar du data från entsoe yxar du lätt till en graf i kalkylprogrammet, färgerna räcker till Finland och Norge också.
    https://drive.google.com/file/d/1zVgQJa3zuJIjOnAZlolMq7qe6pGnyv0N/view?usp=drive_link

  98. Anders

    #93 Patrick Lindahl. Grattis till att Du lyckades förmå SVK att förbättra sin grafik över energiproduktion och transmission – en grundbult för ett industriland! Snart kommer de inte längre kunna dölja hur vindkraften förstör både ekonomi och miljö.

  99. Det har onekligen varit intressant att följa väderutvecklingen och klimatberättelsen i ljuset av Covering Climate Now under hösten – och bl a då hur den kraftiga istillväxten i Arktis hanterats.
    Detta påminner om det Martin Eriksson tog upp i eftersnacket till programmet om Sveriges Historia – hur kristendomen efter vikingatiden tog makten över folket och framförallt över berättelsen/narrativet och kuvade kvinnan.

    Vårat nya narrativ tar makten från folket och ger det till ledarna – vi påtvingas åter en koncensusvetenskap och budskapet hamras återigen in med järnhand och förnekarepitetet rider ut igen.

    Det är tråkigt att det mänskliga psyket längtar efter att ledas i grimma och att vårat behov av en gemenskap återigen används mot oss.

    Jag tycker att det läskigt när eliten av kunskap inom klimatologi uppgivet säger att – vi har ingen bättre förklaring än att det är Co2 som leder uppvärmningen under senare decennier.
    Det är torftigt och historielöst att inte kunna föra en djupare diskussion om denna utveckling i samhället – men det är fantastiskt och befriande att möta fria och kunniga och reflekterande skribenter på detta forum – må det sippra ut till folket och ge dom friheten åter.

    Mitt i dessa tider av offentlig klimatångest har vi för 3:e november i rad återigen finfin spårsnö i mina hemmaskogar mellan trollhättan, uddevalla och stenungsund – det är ovanligt i ett klimatologiskt perspektiv på 50 år.
    Uppe i dessa skogar har vi dom senaste dagarna sett spår av varg, lo och järv – dessa nordliga kallvädersälskare är på tydlig marsch söderut – och dom berikar den biologiska mångfalden med arter som lever av deras slagna byten bl a arter som örn och lavskrika.
    Vargen är dock våran konkurrent och våran landsbygdskulturs plågoande – den kampen om utrymme pågick redan på vikingatiden, precis som klimatförändringarna.

    Klimatet är i ständig förändring – borde det inte bli varmare efter Lilla Istiden, eller är det att häda om man tror på något sådant?

  100. Magnus B #99,

    Som vanligt så var klimathistorien i dagens avsnitt av Sveriges Historia nedtonad. Men fimbulvintern nämndes i alla fall med tre års svält och att 50% av befolkningen i Norden dog.

    ”Senare teorier har hävdat att myten kan ha historisk bakgrund. Arkeologen Bo Gräslund har argumenterat för att Fimbulvintern speglar folkliga minnen av svåra förhållanden under klimatavvikelsen 535–536 med en rad somrar med dåligt väder som följde efter två förmodade vulkanutbrott år 536 och 540 e.Kr.[2][3] Detta antyds av en rad historiska och naturvetenskapliga källor.[4][5] En hundraårig global köldperiod inleddes efter denna avvikelse, då Norrland helt verkar ha förlorat permanent bebyggelse.[6] I norra Sverige beräknas medeltemperaturen under somrarna ha sjunkit dramatiskt — med en och en halv till två och en halv grad Celsius.[3][7] I Mellannorrland fanns dessförinnan flera gårdar med elitbetonad prägel baserat på järn- och skinnhandel med Uppland, men de förlorade denna karaktär under vendeltiden, det vill säga från 550-talet och fram till vikingatid, och de samhälleliga strukturerna i hela Mellannorrland kollapsade från 600-talet.[8]”

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Fimbulvinter

    Rätt dramatiska förändringar alltså, med stora konsekvenser för samhälle och näringar.

  101. Anders

    #100 Ingemar Nordin. Intressant Wikipedia-formulering: ”flera gårdar med elitbetonad prägel”… Ser framför mig lyxlånghus kringgärdade av höga bronsbeklädda palissader…

  102. Anders

    #90 Thorleif. Forts.: ”How is the transmission of PPA electricity between Nordpool’s different ”electricity areas” (1-4 per country) organized and documented? I have read that the Nordpool prices are set momentaneously during anonymous auctions.”

    Svar AI:
    ”Nord Pool, a leading power market in Europe, operates a market for trading electricity across multiple countries. The transmission of Power Purchase Agreement (PPA) electricity between Nord Pool’s different ”electricity areas” is facilitated through the power transmission and distribution infrastructure in the respective countries.

    Here are key points related to the organization and documentation of electricity transmission in Nord Pool:

    Market Zones: Nord Pool divides its market into different zones, and each country participating in Nord Pool may have multiple zones. These zones help manage the flow of electricity across borders and reflect regional variations in supply and demand.

    Grid Operators: Transmission system operators (TSOs) manage the physical transmission infrastructure. They coordinate the movement of electricity within and between countries, ensuring the reliability and stability of the grid.

    Market Auctions: Nord Pool operates day-ahead and intraday markets where market participants, including generators and utilities, submit bids and offers for electricity. Prices are set through continuous trading in anonymous auctions, where the intersection of supply and demand determines the market-clearing price.

    Balancing Markets: Nord Pool also has balancing markets to manage real-time imbalances between supply and demand. Balancing responsible parties, which can include generators and utilities, submit balancing bids to match their production or consumption with real-time conditions.

    Market Coupling: Some regions in Europe use market coupling mechanisms, allowing the day-ahead markets of different countries to be coupled together. This aims to optimize cross-border electricity flows and improve overall market efficiency.

    As for the documentation of electricity transactions, Nord Pool provides various market reports and data feeds that include information on traded volumes, prices, and other market indicators. Participants can access this information for analysis and reporting purposes.

    It’s important to note that the specific details may vary, and regulatory frameworks influence the organization of electricity markets. For the most accurate and up-to-date information, referring to Nord Pool’s official documentation and reports is recommended.”

    User
    ”What do you mean with ”is facilitated through the power transmission and distribution infrastructure”?

    Svar:
    ”I apologize for any confusion. When I mentioned that the transmission of Power Purchase Agreement (PPA) electricity is facilitated through the power transmission and distribution infrastructure, I meant that the physical movement of electricity, including that generated through PPAs, is managed by the transmission system operators (TSOs) and the grid infrastructure within each country or region.

    Here’s a more specific explanation:

    Transmission System Operators (TSOs): TSOs are responsible for operating and maintaining the high-voltage transmission grid. This grid facilitates the long-distance transportation of electricity from power plants (including those with PPAs) to distribution networks and end consumers.

    Distribution Networks: Distribution system operators (DSOs) manage the lower-voltage distribution networks that deliver electricity to homes, businesses, and other end-users. These networks connect to the transmission grid and ensure that electricity reaches its final destination.

    Power Flow: The transmission and distribution infrastructure enable the flow of electricity from where it is generated to where it is consumed. This process is managed to maintain grid stability and meet the electricity demand in different regions.

    In the context of Nord Pool and its market zones, the electricity generated through PPAs would enter the grid in the respective region or country where the power plant is located. The TSOs would then manage the transmission of electricity within their regions and coordinate with neighboring TSOs for cross-border electricity flows.

    While the Nord Pool market operates with different zones, the physical movement of electricity is still managed by the underlying grid infrastructure. The market-clearing prices in Nord Pool are determined through auctions, and the electricity generated, including that from PPAs, is accounted for within the broader market mechanisms.”

    Hoppas detta var till viss hjälp. Kan själv väldigt lite om elmarknaden.

  103. UWb

    Solparker är nästa sänke för fastighetsägare. Fungerar som sagt bara på dagtid, när solen skiner och snön inte ligger…

    https://www.svd.se/a/Knxw24/villaagarna-storskalig-solkraft-kan-bli-illa-omtyckt

  104. foliehatt

    Två funderingar kring Miljöpartiet.
    1, det är otroligt vad mycket mediaexponering detta lilla parti får nu när de har hållit stämma. Jämför med Liberalerna, som även de håller stämma.
    2, i deras val av nytt språkrör delades medlemmarna i två likstora grupper. Ingen koncensus. Det måste väl ses som fel och kommer den förlorade falangen att kallas för förnekare av den grupp som var något större?

  105. UWB

    Det ser tungt ut för vår östra granne, ingen batterifabrik, investeringar skjuts på framtiden, lägre behov av el minskar intresset för att bygga vindkraft, både land och havsbaserad.

    Boven i dramat, USA’s Inflation Reduction Act som ger stora bidrag till bygget att olika anläggningar. Kommer samma sak att hända i Sverige, eller håller det på att hända.

    https://svenska.yle.fi/a/7-10045519

  106. UWB

    #104

    Cykel-Daniel Helldén är intensivt illa omtyckt av de flesta Stockholmare (förutom en del på söder som är miljöpartister).

    Hans vision är att fokusera på klimat- och miljöfrågor och anses vara mera höger. Hans motståndare var (ännu) mer vänster och om våra böner går hem leder det till slitningar i partiet då Märta också är mer vänster. Kan vi hoppas på en delning, eller möjligtvis strömhopp till de andra extrempartierna V och C vilket leder till lägre väljarantal för MP. Hoppas på mindre än 4 % i nästa val.

  107. Arne Nilsson

    #106 Daniel Helldén var på radio nyss, P1. Han ville absolut inte sitta i nån regering som vill bygga kärnkraft. Han har ännu inte tagit sitt förnuft till fånga. Antagligen har han inget.

  108. Håkan Bergman

    Under tiden i en verklighet långt borta från min.
    https://www.dn.se/debatt/energiskatterna-maste-hojas-for-att-klara-eu-kraven/
    Hur rimmar det här med batterifabriker och fossilfritt stål? Eller ska dom ha nån form av frikort? Hur skulle det vara med lite hållbar logik?

  109. UffeH

    #108
    I rapporten skrivs också att även om vi bygger ut kärnkraften så att den täcker behoven så måste vi bygga mer vindkraft/solceller (förnybart) för att uppfylla ”Fit for 55” kraven på hur mycket förnybart som vi måste ha.

    ”Om förnybartandelen ska öka ytterligare måste den utbyggnad av kärnkraft som regeringen planerar kombineras dels med en minst lika stor utbyggnad av förnybar elproduktion, dels åtgärder som snabbt och radikalt sänker användningen av fossila bränslen.”

    Rapporten säger också att för att uppnå målen så måste regeringen börja peka med hela handen och bestämma var vindkraften ska byggas i sann totalitär anda där protesterande lokalbefolkning ska köras över.

    ”Dessutom föreskriver direktivet en snabbare tillståndsprövning (med möjlighet till sänkta miljökrav) när anläggningar för produktion, distribution och lagring av förnybar el och vätgas ska byggas.”

    Om vi i Sverige ska fortsätta att kalla oss en demokrati är det kanske dags att låta folket få en röst i om vi ställer upp på allt det som ingår i agenda 2030 och fit for 55 då dessa mål verkar vara fullständiga fantasifoster utan verklighetsförankring vore kanske en folkomröstning som föregåtts av debatt och information om vad som väntar om planerna skulle genomföras.
    Men det lär ingen regering våga föreslå efter Euro omröstningen 2003 då svenska folket röstade ”fel”. För man vet ju inte svenskarna kanske inte vill sänka sin levnadsstandard för att ”rädda” klimatet.

  110. foliehatt

    Håkan, #108,
    Det oavsiktligt lustiga i hela retoriken kring FF55 är att det inte finns någon anledning att sträva efter en minskad användning av energi. Har man bara en källa till elektricitet som är ren och inte konsumerar resurser som är finita och annars användbara, så är det bara att fläska på. Miljön och klimatet bryr sig inte i så fall. Kärnkraft är en sådan källa, medan solkraft och vindkraft konsumerar finita resurser som används i andra viktiga processer.

  111. Håkan Bergman

    Sol och vind levererar ju inte ens när vi behöver energin. Tack och lov har vi lämnat stadiet när vi eldade upp våra skogar. Biologiskt liv går faktiskt ut på att utnyttja extern energi så effektivt som möjligt då ska vi inte backa utvecklingen.

  112. Christian H

    Den gångna natten noterade Sveg -32,1 grader, vilket är en temperatur så hög att kvicksilver flyter. Detta torde oroa klimatalarmisterna mycket. Väderrapportörerna på TV rapporterar motvilligt om kyla och på de kartor som presenteras kan man sällan finna nattens lägsta temperatur. Istället fokuserar de på de högsta middagstemperaturerna och undviker att sätta ut några temperaturdata för kända köldhål. Allt detta för att inpränta i folk hur allvarlig upphettningen av Jorden är. Därför tjatar de ofta om hur hett det är på Cypern, Sicilien och södra Spanien, som om det vore ovanligt med över 20 grader där. Det vilar onekligen ett löjets skimmer över TV4:s och SVT:s väderleksrapportering.

  113. Fredrik S

    Christian H #112

    Minus 32,1 grader i Sveg är den lägsta november-temperaturen där sedan 1963 då det var minus 32,4.

    Kallaste var i november 1882 då uppmättes minus 33,5 där.

    Mao extremt kallt just nu men tyst som i graven om extremerna i insnöad media.

    Dock påminner väderrapportörerna lite om Papphammar allihop när de försöker presentera kylan så det är ju lite kul.

  114. Fredrik

    På nyheterna nyss rapporterades det med allvarlig, oroad ton att FN lägligt inför klimatmötet slagit fast att vi går mot tre graders uppvärmning vid sekelskiftet. Ryktet säger att de dessutom är oroade över Dubai’s hårda alkohollagar också, kanske nästan ännu mer.

    Det är som Grönköping fast nästan knäppare.

    Det kan inte vara roligt för alla stackars krakar som tvingas leva vid detta uttjatade sekelskifte. Men de flesta kanske har blivit miljöpartister då och dragit till Mars?

  115. Fredrik S

    TT skriver att under några timmar har jorden enligt Copernicus i november överstigit tvågradersgränsen. Så kan det vara och hur säkert och osäkert det är att jämföra tillbaka förindustriellt på 19800-talet lär de lärde tvista om även om vi får lära oss i media att den ena sidan är total sanning.

    TT skriver också att 2023 blir det varmaste året som uppmätts och vilket reda följts av exceptionell torka likaledes exceptionella skogsbränder och stormar.

    Min undran är var har dessa exceptionella händelser inträffat?

  116. Thorleif

    #102 Anders

    Ang PPA-transmission och AI-tolkningen.

    Strålande!

    Jag tolkar det som att SvK i Sverige representerar TSOs som tillsammans med övriga regionala/lokala nätägare (DSOs) styr elen till rätt mottagare.

    Det viktiga för mig var att få klart för mig att fasta kontrakt likt PPAs hanteras utanför Nordpool’s auktionsystem av SvK men rapporteras in som viktig statistik för handeln och alla aktörer inkl mäklare.

    SvK är ju den part som ändå är ansvariga för nätets stabilitet inkl kapacitet medan Nordpool svarar för prisbildningen (pricediscovery).

    Tack Anders, jag nöjer mig med dina svar.

  117. Richard

    #108
    Frikort från energiskatt har väl många. Serverhallar, batterifabriker, stålverk med mera.

  118. Som de flesta nog sett vann Javier Milei helgens presidentval i Argentina. Tucker Carlson intervjuade honom för två månader sedan. Den halvtimme långa intervjun handlar mest om hur Milei lungt utan att skräda orden, förklarar hur socialismen under över 100 år förstört Argentina. Förmodligen gillar svenskar inte Mileis tankar, men för den som är det minsta intresserad av sydamerikansk politik är videon intressant, om inte annat för att ge en mer allsidig bild av den nye presidenten än vad svensk MSM kan antas sprida.

    Vid 22:20 i länken nedan frågar Carlson om klimatalarmismen ska förstås som ett led i den socialistiska agendan. Milei svarar med ett klart ja. Med andra ord, Argentina kan framöver förväntas motsätta sig klimatalarmistisk politik nationellt och globalt.

    https://www.youtube.com/watch?v=h0-8tAtJStM

  119. Lars Kamél

    Antalet rapporterade extrema väderhändelser ökade rejält 1900-1999 och det enbart för att statistiken förbättrades och det blev allt sannolikare att en händelse rapporterades och kom med i statistiken. Någon verklig ökning var det inte. Vilket till exempel visas av att även antalet rapporterade vulkanutbrott och jordbävningar ökade rejält. Jordens inre kan inte gärna ha blivit mer instabilt.
    Fram till september i år, var antalet rapporterade händelser inte i närheten av att vara exceptionellt många. Snarare ovanligt få. Och i en varmare värld förväntas faktiskt inte att extremväder blir vanligare, utan snarare tvärtom.
    https://ourworldindata.org/grapher/number-of-natural-disaster-events

  120. Thorleif

    #118 Lars Mellblom

    Jag tror att som kontinent är sydamerika en historisk del av USAs bakgård där makten i många av länderna oftast bedrivit extrem politik som i sin tur vid maktbyten (av flera orsaker) ”krävt” en 180 gradig total förändring av landets politiska landskap. Alltså sällan en långvarigt stabil utveckling utan traditioner av militära och civila kupper blandat med folkliga uppror och revolutioner och gerillakrig. Och knarket m.m därtill. Men på senare årtionden har USA inte varit så aktiva vilket talar för viss stabilitet? Sägs det ivf 🙂 men det kan vara fel!

  121. Sigge

    Tege Tornvall #71

    Om Statkraft inte hade investerat för att kunna utjämna vindkraftens ojämnheter så hade elpriset fluktuerat ännu mer.

    Även om Statkraft ägs av norska staten så är det ett vinstdrivande bolag som skall försöka göra så stora vinster som möjligt för att kunna ge utdelningar till norska staten.

    Både Sverige och Norge tjänar bra på elexporten och mycket av vinsterna av det hamnar hos norska Statnett och Svenska Kraftnät. De vinsterna kan användas för både bygga ut stamnäten och minska avgifterna som regionala elbolagen betalar till stamnätsbolagen.

  122. Bubo

    #102 Anders #116 Thorleif

    Jag tror ni ska hålla isär den fysiska balanseringen av elnätet med PPA som mer är att betrakta som ett finansiellt instrument, litet likt vanlig terminshandel men mellan två parter.

    Det finns ju ingen koppling för den fysiska eltransmissionen från producent och konsument mer än för vanlig el (det finns ju ingen fysiskt märkning av den elen så man följer den i elnätet), mer än att ofta (men inte alltid) måste producent och konsument finnas i samma elnät tex det nordeuropeiska. Jag är osäker på om en japansk stålfabrik t.ex. kan ingå PPA med en vindproducent i Sverige, men sådana helt virtuella PPA finns också, se exempel nedan.

    Vad man gör är helt enkelt att komma överens om ett elpris och en volym över en viss tid (mer avancerat än så kan det ju vara men för att illustrera) men den underliggande handeln är spothandel och vanlig eldistribution.

    Säg att jag som konsument har kommit överens med pelles vind om att köpa hans prodcerade el för 50 öre/kWh motsvarande 1000 kWh under november.

    Jag köper el till spotpris, säg 58 öre, den månaden. Pelle säljer el till spotpris den månaden för 58 öre/kWh, men Pelle måste då sätta in 8 öre för de 1000 kWh för den månaden på mitt konto. Dvs netto får han 50 öre för sin el och jag betalar netto 50 öre för min el. enligt överenskommelsen. Men det justeras finansiellt, det är inga särskilda krav i elöverföringen utan den sker som vanligt av balansansvariga som all annan el. Det är inget fysiskt som skiljer ut den.

    Sedan kan man ha annan tidsindelning t.ex. speca att det ska leveras en viss mängd varje timme t.ex. mer mellan kl 10-14. Det kallas profilrisk dvs man har en konsumtionsprofil eller produktionsprofil som inte är jämn. Säg att man som köpare har kommit överens om 24 kWh jämnt fördelat över dygnet under hela månaden men sedan gör av med 50 kWh ett dygn med väldigt högt spotpris. Då får man bara ersättning för de 24 kWh från kalles vind, resten får man betala spotpris för.

    Men vem som ska ta volymrisk (att mna gör av med eller producerar mer eller mindre än överenskommen) och profilrisk eller andra risker avgörs ju av det individuella kontraktet.

    Tror det var någon vindproducent som tog på sig en hög volymrisk. Man hade kommit överens om ett pris och en leveransvolym som översteg vad man producerade. Elpriset var högt så även om man fick bra för det man producerade fick man lägga ut mycket till köpare för att man tagit volymrisk. Givetvis fick köparen ändå den el den behövde via spotmarknaden men vindföretaget fick ju ersätta köparen för mellanskillnaden mot det överenskomna priset.

    I USA där inte alla delstaters elsystem hänger ihop kan det finnas aktörer t.ex. stora kedjor som vill säkra sina elinköp och då kan man göra det med PPA från en producent i Texas som inte ens har någon fysisk koppling i elnätet till en av kedjans butiker i Seattle (som exempel), så det behöver inte ens finnas koppling fysiskt utan det blir rent viruella finasninstrument utan någon alls fysisk leverans till det nät där köparen befinner sig.

  123. Fredrik S

    Sigge #121

    Det är det där med snedstyrningseffekten.

    Ju mer SvK investerar, desto mer minskar flaskhalsarna och därmed blir inflödet av kapacitetsavgifter mindre och finansiering av framtida investeringar försvåras.

    Detta minskar intresset för investeringar även om ingen kanske erkänner det rakt ut.

    Det är inte samhällsekonomiskt lönsamt att bygga bort alla flaskhalsar säger man.

    Elmarknad i Sverige är nästan lika svårbegripligt som vårt komplicerade skattesystem.

  124. Daniel Wiklund

    Vilket svammel. Kritisk klimattröskel har nu passerats larmar text-tv med. Under ett dygn. Vad blir nästa, under en sekund. Dom skriver ”toppnoteringen följer flera månaders exceptionell värme och torka”. Vilket exceptionellt dravel. Här i Luleå har vi ovanligt kallt för att vara i november. Men det räknas inte, det är ju bara väder. Det enda dom bryr sig om är global temperatur, vad f-n det nu är. Dags att skaffa sig en termometer som mäter global temperatur. Det verkar vara dumskallarnas sammanslutning som är dagens ”klimatexperter”.

  125. Anders

    #122 Bubo. Tack för Din pedagogiska utläggning om PPS! Den överglänser ChatGPT:s förklaringar med hästlängder! Kanske för att den härstammar från äkta intelligens 😉

  126. Lasse

    Ovetenskapsradion gör reklam för Litauens elproduktion.

    Sol och vind!
    Just nu 5 SEK per KWh och en import av halva elbehovet.
    https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

    Vindel ca 10% av förbrukningen.

  127. Daniel Wiklund

    I dagens kurir ”FN: Världen går mot minst 2,5 graders uppvärmning”. Det märks att det snart är klimatmöte igen. Hålls säkert på en stekhet plats med bra AC. I artikeln säger FN-s miljöchef Inger S ”Det finns inte längre någon person eller ekonomi som inte berörs av klimatförändringens effekter”. Det blir bara varmare och varmare och varmare. Den globala temperaturen stiger och stiger och stiger. Jag känner mig som en som kommer från en främmande planet. Här brinner vi inte upp. Ska snart på cykeltur. Det är minus 18 i Luleå just nu. Kanske den kallaste 21 november jag upplevt under mina 74 år. Frågan är, ska jag klä mig efter den lokala temperaturen eller den globala temperaturen. Litar mer på min termometer än på FN-s termometer. Annars kan man ju gå ut och känna efter. Hoppas att dom får fint globalt väder under klimatmötet I Dubai som börjar nästa vecka.

  128. foliehatt

    Lasse, #126,
    Kristolas intervju var kemiskt ren från kritiska frågor. Hon frågade inte ens hur de skulle effektsäkra över dygnet, än mindre över året.
    Det enda hon tog fasta på var att Litauens gröna elproduktion skulle täcka landets energibehov.
    Det är uppenbarligen svårt det där med energi och effekt.

  129. Daniel W 124 och 127.
    Du har mer rätt än dom flesta klimatexperter jag hört dom senaste åren!

    Varmast någonsin?

    I paris är det just nu + 10.
    I berlin är det just nu + 4.
    I madrid är det just nu +9.

    I dubai kommer dom närmaste 10 dagarna att ha en temperatur mellan 24 och 32 – normalt för november är 30 grader.

    Jorden brinner och kokar, fråga parisarna, berlinarna, madridarna och dubaiarna – fråga sedan Fn – chefen…

    Stora områden i vårat land har nu en medeltemperatur som är 10 – 15 grader under det normala.
    Enl smhi har vi vinter ända nere i götaland – per definition, se årstidskartan.

    Titta på Arktis, havsisen tokväxer och är nu inom interdecilen för 1981 – 2010.

    Copernikus oroar sig för att måncykeln som startade 2023 skall dölja klimatuppvärmningen under dom kommande åren – låt dom oroas över det – låt dom skrika sig hesa över rekordvärmen – låt dom sälja ut sig.

    Låt vanligt folk äta kött, låt dom resa till värmen – det är den nya innetrenden!

    Vanligt folk är bättre än våra världsledare tror, dom lever i verkligheten och dom bygger sina liv och sina länder – lyssna på vanligt folk.

  130. Claes-Erik Simonsbacka

    Norge och Danmark öppnar för kärnkraft

    Danmark och Norge har varit kända som nationer där motståndet mot kärnkraft är stort. Nu har vinden vänt i bägge länderna.

    Behovet av energiproduktion utan utsläpp av koldioxid har lett till en renässans för kärnkraften i stora delar av Europa. Tyskland har visserligen kört ner sin kärnkraft, men importerar stora mängder kärnkraftsel från grannlandet Frankrike.

    Nu vill också vattenkraftsnationen Norge satsa på kärnkraft. Samtidigt har diskussionen om atomkraft tagit fart även i Danmark där motståndet länge varit nästan kompakt.

    Företaget Norsk Kjernekraft har lagt fram ett förslag till det norska ministeriet för olja och energi och vill göra en bedömning av hur ett kustområde i närheten av Trondheim passar för kärnkraft.

    https://www.hbl.fi/artikel/61abccc6-df68-5a8a-bd37-84747e8ca606

    Mvh,

  131. Håkan Bergman

    Apropå CES #130
    Har ni pressreader från biblioteket så finns HBL där, välj Finland i ”Catalog > Countrys” så dyker den och annat smått och gott upp.

  132. Gunnar Strandell

    Claes-Erik Simonsbacka #130
    Kan jag hoppas på att Danmark upptäckt att den stora satsningen på vindkraft startades för 20 år sedan och det är dags att börja förnya eller föryngra de äldsta parkerna. Och det är starten på ett kontinureligt arbete.

    Därtill spås förbrukningen av elektrisk energi öka. Då är det tryggt att låta grundbehovet täckas av kärnkraft både i Danmark och Norge.

    Det blir spännande i Sverige efter valet 2026. Behövs miljöpartiets röster för att bilda regering och är man då återigen beredda att offra kärnkraften för taburetterna?

  133. Håkan Bergman

    Gunnar S. #132
    ”beredda att offra kärnkraften för taburetterna?”
    Lite omvända 76-vibbar på den. Passar bra till 50-årsjubileumet.

  134. TorbjörnR

    Jag söker ett äldre inlägg där någon sammanfattade de största ”klimatbloggarna” i världen .
    Climate Etc, WUWT och svenska Klimatupplysningen och Klimatsans var stora.

    Någon som kan hjälpa mig att hitta länken?

  135. Thorleif

    #122 Bubo och Anders

    Tack för din kommentar Bubo. Jo jag känner till det du skriver om. Har själv skrivit lite om det på Klimatsans.se . PPA har en mängd varianter som främst bygger på ett avräknings-förfarande utan leveranser.

    Det var därför jag nu blev intresserad av den mer ovanliga varianten med leverans (som finns) och då i samband med Hydro och Markbygden-affären. Hur deras 19-åriga kontrakt ser ut i detalj och om det finns fysiska leveranser med tycks inte vara helt klart? Annars kan jag inte se att t.ex Markbygden måste täcka in el från spoten? Vet ej heller om dessa spot-affärer hänger samman med andra orsaker än Hydro-avtalet? Inte heller om det kopplingar till den standardiserade terminsmarknaden?

    Nåväl, det åsido så låg mitt intresse kring hur våra skandinaviska system hanterar fastpris-avtal som också bygger på leveranser. Jag kommer fram till den logiska slutsatsen (med Anders hjälp) att Transmissions- och Systemansvariga SvK (TSO) hanterar sådana transaktions-affärer separat utanför Nordpool’s auktioner. Detta tills andra förklaringar serveras!

  136. UffeB

    Humor:
    Jan Blomgren läser miljöpartisten Lorentz Tovatts tweets…

    https://www.youtube.com/watch?v=pt-yc7gUKxk

  137. TorbjörnR

    #135 Thorleif

    Jag har inte följt era undersökningar i detalj men tror du missuppfattar något med Markbygden avtalet. I min värld funkar det så här i ett exempel:
    – MB har lovat leverera 10 kWh per dag till priset 50 öre per kWh.
    – En blåsig dag producerar de 15 kWh och säljer 10 av dem till Hydro och 5 till marknaden, Troligen till lågt pris per kWh tex 10 öre
    – En vindstilla dag producerar MB ingen energi. De måste då köpa 10 kWh på marknaden för 1 kr per kWh och sälja för 50 öre till Hydro.

    Summa: Dag 1 intäkter på 5,5 kr
    Dag 2 utgifter på 5 kr.
    Tillsammans ett täckningsbidrag TB på 50 öre.
    Låt oss anta att produktionskostnaden är 30 öre per kWh. Då kostar de 15 kWh 4,5 kr att producera.

    Total ekonomi blir 0,5 – 4,5 = minus 4 kr.

    En riktigt dålig affär!

    Om avtalet stipulerar leverans per dag, eller månad eller år vet jag inte. Men direkt om du avtalar garanterad leverans under en kortare tidsperiod så blir du skyldig att till högt pris köpa in till spotpris för att fylla ut din leverans.

    Om detta är rätt tänkt så är den fysiska leveransen av el via elnätet helt skild från den imaginära leveransen som bara består av en kundfaktura till Hydro och ibland när det inte blåser leverentörsfaktura till MB för inköpt el på spotmarknaden.

    Generellt.
    Jag tro MB har högre produktionskostnader än kalkylerat.
    Jag tror att de producerar mindre än förväntat.
    Jag tror de inte räknat med så högt inköpspris när de måste ”stödköpa” el.

  138. Håkan Bergman

    Väldigt OT.
    Vi varvade Jupiter för ett par veckor sen, men vädret har varit uselt för att kunna beundra den. Nu verkar det klarna upp för kvällen, den syns redan lågt lite vänster om ost, om ett par timmar står den högre i sydost. Passa på att beundra den.
    https://stellarium-web.org/

  139. Thorleif

    #137 TorbjörnR

    Jag har inte missuppfattat utan det är precis som du beskriver jag tolkade MB/Hydro mht till vad som kommit fram. Oavsett leverans-detaljerna i deras kontrakt så utgår vi ifrån att viss fys leverans till ett fast pris ska ske per tidsenhet!

    Vad mina funderingar resulterade i var hur dessa fys leveranser sker över prisområdes-gränserna när de inte ingår i auktionerna hos Nordpool. SvK övervakar alla planerade flöden utifrån auktionerna (timme för timme 24 tim i förväg).

    Jag var därför intresserad av hur man integrerar t.ex fast-pris leveranser i detta system?

    Vi har sett PPA nämnas i samband med MB/Hydro-affären vilket gjorde mig nyfiken.

    När vi talar om anonymitet i auktionssystemet undrar jag om man bara menar att det fungerar som på t.ex aktiemarknaden att mäklaren är den som ska garantera anonymitet (kommission). Buden läggs i kommission av mäklare vartefter köp o sälj paras ihop och clearas vartefter de godkänns (tim för tim och med SvK som på något sätt kan intervenera mht balans- och kapacitets-begränsningar. Som jag förstår det kan SvK för att kunna sköta sitt jobb se slutkunderna på båda sidor.

    Prisbildnings-processen på elmarknaden är speciell då högsta budet under tidsenheten (timme) bestämmer priset för alla under nämnda tidsenhet (timme). Skulle man handla fast-pris affärer i samma system inser man att det inte fungerar. Därför måste dessa (PPA osv) leverans-affärer hanteras annorlunda men ändå ingå i systemet till den del att alla aktörer kan se främst volymerna och vilka sträckor elen tar. Antar att SvK ser till att den delen inkl fast-pris affärer integreras på något sätt.

    PS! Hur förlusterna hos MB uppstår var alltså en sekundär fråga i mitt fall.

  140. BD-Nille

    #128 Foliehatt
    Kristola har ett CV innefattande utbildning i teatervetenskap och arabiska språk.

    Därtill uppenbarligen en av alla aktivister som infiltrerat SR mfl MSM.

    Klart att rapporteringen av klimatvetenskap och elförsörjning blir därefter.

    https://www.linkedin.com/in/marie-louise-kristola-6a45ab35/details/education/

  141. TorbjörnR

    #139 Thorleif

    Kanon då är vi överens.
    Bra att räkna lite grann för att gå en uppfattning om ekonomin. Man inser ju att deras affärsmodell är riskfylld då de själva skapar så volatila elpriser

  142. Sigge

    Fredrik S #123

    Jag tycker inte prissättningen på el är särskilt svår att förstå. Det skulle fungera bättre om det var mindre el som var prissäkrat.

  143. Thorleif

    #141 TorbjörnR

    Ja det är mycket märkligt faktiskt! Affärsmodellen är nog riskfylld även utan fast-pris mht utbyggnadstakten av vindkraft.

    Hur ska priserna stiga (i Sverige) för elproduktionsbolagen? Och när ska politikerna bestämma hur/när intermittent kraft ska kompletteras med gas? Vem ska då investera i (backup-)gas om de måste konkurrera med vind?

    EU vill ha våra låga priser så fler kablar kommer att byggas sannolikt! Särskilt om vi etablerar off-shore kraft.

    Spekulanterna tycker annars att det är mums-mums med volativa priser så väderprognoser av bra kvalite´är efterfrågade och dyra!

  144. Anders

    Som kontrast till det spänstiga meningsutbyte som dagligen utspelar sig här på KU kan man ju kika in på dagsfärsk status för det förut så karska ”Uppsalainitiativet”.

    Skärmdump: https://bilddump.se/bilder/20231121213444-217.213.147.57.jpg

    Min slutsats blir att – det är här på KU som det verkligen händer saker! Håll ut gott folk!

    Häggström, Tjernström, Rockström, Bjerström & Attenborough ligger ljusår efter den samlade kompetensen på KU!

  145. Bubo

    #142 Sigge

    Jag skulle tro att mycket av den el som det handlas med i slutänden prissäkras. Elpriset är väldigt volatilt så går du som privatperson in och vill ha fast pris på 3 år som kommer ditt elhandelsbolag i sin tur gå in och prissäkra sig bakåt men de kan ju göra det mot producenter där det ju finns en ömsesidighet, producenter vill säkra sig mot för låga priser och elinköpare mot för höga priser. Men det är ju ingen motsättning med att ha en spothandel för den kortsiktiga fysiska handeln och någon form av finansiella derivat/prissäkringskontrakt för riskhantering på lång sikt när man talar om långsiktiga investeringar.

  146. Thorleif

    Ang prissäkring

    Många låg tydligen helt fel i sina finansiella elprissäkringar under hösten 2021! (stora marginalkrav krävdes vid prisspiken)

    Som jag ser det (tro snarare än vetande om elbranschen) föreligger en grundläggande skillnad mellan leveransbara kontrakt på terminsmarknaden (standardiserade börskontrakt) FÖR råvaror som olja jmf med el. En oljeproducent t.ex som prissäkrar sin försäljning fortlöpande kan ha en viss lagervolym att leverera (en stående båtlast t.ex) om man t.ex vid slutet av en kontraktsperiod råkar ut för en oväntad prisspik så att spotpriset (inkl terminen) drar iväg. Man kan då begära leverans vid förfall. Det man då förlorar på ”strikepriset” mot marknadspriset (volymen i kontraktet) ska jämföras med en kontantavräkning (stängning vid förfall utan leverans) alternativt att rulla vidare kontraktet med dess risker. Man ska dock förstå att spoten och terminen (nära förfall) har eller kan ha olika priselasticiteter.

    Vilket alternativ man väljer påverkar också bokföringen i högsta grad. Att påkalla leverans enligt ett terminskontrakt innebär ”normalt sett” en (lager-)vinst räknat mot produktionskostnaden enligt plan + löpande vinster på löpande produktion därefter på det högre marknadspriset (men en ej bokförd alternativförlust på terminsleveransen pga det högre marknadspriset). Till detta kan läggas olika (lager-)värderingsregler som SIFU (sist in -först ut) som tillämpas t.ex i USA betr t.ex olja.

    Kontantavräknas istället terminspositionen på stängningsdagen kan det i nämnda fall ovan (oväntad prisspik) handla om en större finansiell förlust i bokföringen (osv). Det handlar om aktiv resultat- och riskhantering med beslut om riskexponering vid var tid.

    När vi jämför med el så tror jag det saknas ett alternativ att leverera en viss större mängd el på en stängningsdag då minsta kontraktsstorlek antas vida överstiga en timmes eller t.o.m. ett dygns produktionskapacitet (hos säljaren). Därför tror jag den standardiserade eltermins-börsen till huvuddel (100%!) är finansiell med kontantavräkning. El kan som vi vet inte lagras.
    Men jag har inte studerat dessa börser utan jag baserar min tro på en intuitiv gissning 🙂

  147. Fredrik S

    Sigge #142

    ”Jag tycker inte prissättningen på el är särskilt svår att förstå.”

    Antar att det är många som delar din uppfattning eftersom systemet ser ut som det gör?

  148. Adepten

    Intressanta kommentarer om prissäkring och prissättning av den aktuella fria elmarknaden.
    Antar att det är en del av den derivatmarknad som är stor både globalt och i Sverige. Givet marknadens storlek och de sammanlänkningar derivatkontrakten skapar mellan aktörer är det ur ett finansiellt stabilitetsperspektiv viktigt att bättre förstå marknaden och vilka risker kontrakten kan medföra, inte minst eftersom derivat ofta redovisas utanför aktörers balansräkningar i noter.
    Hur derivatkontrakt används är viktigt att förstå, vilka risker de kan medföra i det finansiella systemet och hur det påverkar allokeringsproblem som i sin tur påverkar vanliga konsumenters behov av billig och säker energi.

    Det skapar i alla fall högbetalda jobbmöjligheter för sk. Affärsanalytiker i finansbranschen med intresse för teknik och komplexa ”cutting edge problem” 🙂

  149. Anders

    Det är riktigt bra betalt för att bränna el i Finland nu:

    https://bilddump.se/bilder/20231124223538-217.213.147.57.jpg

  150. Håkan Bergman

    Anders #149
    Det är tydligen norrmännen som rört till det, men hur kan det passera hela systemet?
    https://www.hbl.fi/artikel/bfca16f8-8c13-59f7-9882-c6003dd8a006