Öppen Tråd

solen

Se, solen tittar fram igen! Än är kanske sommaren inte helt över. Skörden och semestern blev avbruten i veckan och nu får vi hoppas på det bästa. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    Läst idag, Lena Anderssons ”Till slut kom äntligen extremvädret” – en krönika över journalistikens vilja att jaga nyheter som stödjer katastrofnarrativen – väl värd att ägna några minuter åt.
    Tyvärr vet jag inte om den går att nå av alla eftersom min padda är kontinuerligt inloggad och jag vågar inte logga ut för att kolla eftersom jag glömt lösenordet.
    När jag läser den så slås jag emellertid i det hon beskriver att hon ändå upptäckt ett tecken på att den vanliga människan börjar genomskåda den katastrofteori som nästan alltid drabbar världen någon annanstans, alternativt, nog kommer att drabba oss alla i futurum … om vi inte späker oss och samhället och är nöjda med väderkraft när det blåser och att bonden plöjer sina åkrar med med genuin oxkraft … medan Indien och Kina tar över ledartröjan och världens teknikutveckling …

  2. Pelle

    Här är länken.
    https://www.svd.se/a/9zV1J5/till-slut-kom-antligen-extremvadret

  3. Anders Svalin

    Någon som vet hur mycket staten betalat ägarna Ringhals/Oskarshamn för att lägga ner reaktorerna? Jag antar att ägarna inte gjort det gratis.

  4. LeifR

    ”Marknadsliberala” Expressen tycker det är dåligt att regeringen inte vill subventionera Kriegers Flak….
    https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/industrin-kan-inte-vanta-pa-karnkraft/

  5. Håkan Bergman

    LeifR #3
    ”Vattenfalls Kriegers Flak är det största elprojekt som i närtid kan lösa upp en stor problemhärva för det haltande svenska elsystemet genom att leverera stora mängder stabil energi till rätt plats. ”
    Ojojoj! Den var bra?
    Var fanns Expressen när eleländet skapades? F.ö. så har man redan skapat bättre möjligheter för elnätet i SE4 att fungera genom att avskaffa idiotier som extra skatt på el producerad av kraftvärme och el produceradav sopförbränning. SvK har dessutom upphandlat extra systemtjänster som att t.ex. ett block i Karlshamn får betalt för att hålla igång turbin och generator på 1-2 MW för att på så vis tillhandahålla svängmassa så att SE4 kan ta emot mera el från omvärlden.Ännu bättre lär det bli när Öresundsverket är återställt 2025,

  6. Rickard

    Att ännu en dag läsa Aftonbladets ylande, denna gång skräms de åter med Golfströmmens kollaps, kan förstöra vilken dag som helst. Måtte man en dag få läsa kompetenta rader även i den typen av tidningar.

  7. Daniel Wiklund

    Så här skrev Kary Mullis för 25 år sen. I boken ”Kemist utan skyddsdräkt” i kapitlet ”Hybris”. ” Vad hände på 80-talet? Hade alla glömt att vi bara var stora myror. Var det någon som övertygade oss om att vi själva plötsligt hade blivit gudar bara för att de flesta religioner mist sin charm. Att vi nu var världens herrar och väktare av status quo. Att exakt de klimatförhållande som händelsevis råder på jorden idag, på det heliga 1900-talet, Klimatets århundrade 001, det första året av människans dominans över hela jorden, ska råda för alltid, i evigheters evighet. Just nu har vi alla de bästa arterna. Inga ska gå under och inga nya är välkomna. Biologi tillåts inte längre, nu är det miljövårdsverket och IPCC som bestämmer. Evolutionen är över”. PCR-uppfinnaren var tidigt ute.

  8. Johan, Uppsala

    Jag vill ge ett boktips som nu snart åttio år efter att den skrevs idag med skrämmande pricksäkerhet visar varför den politiska vänstern så gärna använder klimatalarmismen för att få mer makt. Boken är ”Vägen till träldom” av Friedrich Hayek och finns som pocket för en femtiolapp.

    Jag rekommenderar boken om man har ett intresse av att försöka förstå de politiska bakgrunderna till varför exempelvis Angela Merkel så lyckosamt drivit på de drastiska omställningarna med hjälp av klimatnarrativet eller varför just Tyskland och Sverige är länderna där klimataktivismen och vänstern så gärna går hand i hand.

    Boken är ett bra komplement om man läst och uppskattat några av Jacob Nordangårds välarbetade böcker eller får behållning av sådana som Lena Andersson och Henrik Jönssons analyserande resonemang.

    Från bokens baksida:
    ”Vägen till träldom har hyllats av så skilda tänkare som Milton Friedman, George Orwell och John Maynard Keynes. Den har kallats 1900-talets viktigaste bok och påverkade flera av förra seklets viktigaste ledare, däribland Winston Churchill, Ronald Reagan och Margaret Thatcher.

    Om författaren
    Friedrich Hayek (1899-1992) var en av 1900-talets intellektuella giganter. Han föddes i Österrike och hade doktorsexamen från Wien i både juridik och statsvetenskap. Men det var som en av de ledande ekonomerna i den österrikiska skolan han vann berömmelse. 1974 tilldelades han Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne.”

  9. Göran

    Lena Anderssons text kräver tyvärr inloggning…

  10. Sören G

    På WUWT skriver man (med google-översättning):
    ”Hawaiiska bränder: drivs av invasiva gräs, en våt vår och mänskliga antändningskällor – Maui-branden skulle ha ödelagt Lahaina i ett kallare eller varmare klimat. Det skulle ha ödelagt Lahaina i höga eller låga CO2-koncentrationer. Nyckeln är att hantera det torra gräset som blir brandfarligt på bara några timmar. Klimatförändringarna var irrelevanta. Att utlysa en klimatnödsituation för att minska fossila bränslen är ett värdelöst botemedel som bara missriktar medel som kommer att behövas för att bättre hantera ett brandfarligt landskap.”

    Läste också på annat ställe att det var hundratals småbränder som plötsligt tog i stormbyar.

  11. Ivar Andersson

    ”Oavsett regering har Sverige alltid betraktat FN som något närmast heligt. Även om det finns historiska politiska förklaringar till detta blir denna vördnad allt mer obegriplig. För den som vill se är det sedan länge uppenbart att organisationen blivit en klubb där diktaturerna anger takt och ton.”
    Från Bulletin

  12. Ann Löfving-Henriksson

    # 11 Ivar A, Tack!

  13. Nr 5 Håkan B
    Eländet med elen är ingen lätt nöt att knäcka – särskilt denna vecka…

    Volvo nordamerika fick återkalla nästan samtliga ellastbilar pga elfel och risk för brand.
    Solceller på taket har visat sig vara en rejäl brandfara.
    Och räddningsledaren för vindkraftbranden på ostkusten i veckan sa – det är lurigt med vindkraftverk, dom innehåller mycket elektronik.

    Dessutom fick back- up källan till förnybart ett skrämskott i början på veckan när gaspriset plötsligt hoppade upp 20%.

    Som våra kärnanläggningsägare i sverige, uniper, säger – vi vill inte satsa vidare på kärnkraft, utan nu blir det mer förnybart och – gas… Helt otroligt.

    Att makroparametrarna för elektrifiering och grön energiproduktion hade en tuff vecka kan vara bra – en chans till – att tänka efter…kanske vore det bra med en Stabil och ren energiproduktion?

    Insikt är väl dock inte den ”gröna” omställningens paradgren…varför bygga trygga och stabila samhällen..när man kan bygga otrygga och instabila dito??

  14. Stig Morling

    Apropos Expressen: redan för länge sedan lärde mig engammal gråsosse följande; ”Inom arbetarrörelsen brukar vi säga: År det sant, eller har det stått i Expressen?” ja, idag kan vi nog stryka Ex! u utsagan!
    Salve

  15. Hans rullade in – och äntligen fick alarmisterna uppleva det dom önskar sig i ett kallare klimat, mer tryckförändringar och luftmassor som kolliderar.

    Hans visade hur vädret tedde sig under första halvan av 1900 – talet och slutet på 1800 – talet.
    Enligt statistiken från smhi och utdrag ur väderhistorien så var det riktigt jobbigt med ovädren när klimatet var kallare – kollisionen mellan värme och kyla är det som driver tryckförändringarna och ju skarpare gräns desto snabbare och djupare förändring.
    I år strömmar mängder av kallvatten söderut genom framsundet och hela juli och augusti har givit kallt och blöt väder hos oss – som gjort för oväder.

    Veckans låga nattemperaturer hos oss i götaland har förvånat – detta då det varit mulet och regnigt.
    Ända ner mot 0- 5 grader i götaland i veckan som gick tyder på nästan extremt kallt!

    Hoppas vi inte fortsätter med samma väder över vintern – då finns risken att det blir som vintrarna runt 2010 – som var några av dom bistraste och snörikaste på 100 år.

    En del kanske minns runt 2000 – när det började regna i juli och egentligen inte slutade förrän året efter..

    Väder går gärna i cykler och tills Hans dök upp har vi blivit bortskämda på senare år – med mindre stormar och mer finväder…kanske ser vi en återgång i o m detta sommaroväder.
    Tragiskt semesterväder 2023 kan vi summera…tyvärr nu när jobberiet tar vid – man kan förstå om folk bokar solresa till nästa år.

  16. Håkan Bergman

    Magnus b. #13
    Det är ju bara att titta på Uniper, varför ta risker med nyinvesteringar när man får betalt för att hålla gamla oljepannor som effektreserv. Alla tre blocken i år f.ö., vill minnas att det bara varit två block tidigare och så får man inte göra enl. EU, men det finns en gummiparagraf.

    https://www.svk.se/aktorsportalen/bidra-med-reserver/om-olika-reserver/effektreserv/

    ”För att upphandla så kallad strategisk reserv kräver EU-förordningen att en probabilistisk metod används för att beräkna resurstillräckligheten (risken för effektbrist). Enligt EU-förordningen ska Sverige övervaka resurstillräckligheten med utgångspunkt från en gemensam europeisk bedömning av resurstillräcklighet, European Resource Adequacy Assessment (ERAA), som utförs av ENTSO-E.

    För att komplettera den europeiska bedömningen av resurstillräcklighet kan Sverige även utföra nationella bedömningar av resurstillräcklighet som även dessa ska utgå från en probabilistisk metod.

    Detta förutsätter också att det finns mål för en så kallad tillförlitlighetsnorm enligt definition i EU-förordningen, som risken sedan kan värderas mot.

    Regeringen beslutade om en tillförlitlighetsnorm för Sverige den 17 november 2022 till en (1) timme per år, baserat på Energimarknadsinspektionens förslag. Det innebär i korthet att produktion och import av el ska kunna täcka hela det förväntade förbrukningsbehovet av el 99,989 procent av tiden.”

  17. Christian S

    Vi har åtminstone två oljepannor som kan hjälpa till med effektreserv för västra Sverige. De har dock kommit inte kommit med i SvK:s upphandling och det är väl tveksamt som Vattenfall vill dra igång dem ens om det är riktig kris med tanke på att man går stenhårt ut att man ska vara ”fossilfria”. De andra två pannorna kräver en hel del arbetsinsats för att dra igång.

    Biltillverkarna fortsätter med en dåres envishet att försöka prångla ut batteribilar med skralt resultat. Hur ska de kunna fortsätta när det inte finns mineraler så det räcker någonstans? Efterfrågan på koppar skjuter i höjden samtidigt sjunker produktionen för att det inte finns mer att tillgå. Inga fler stora fyndigheter har hittats.

    VW har stora ekonomiska problem. Den enda som lyckas klara sig hyfsat är Tesla men hur länge då?

    Hur länge ska man fortsätta med batteribilar? När kommer vändningen? Först när tillräckligt många människor har fått sätta livet till i bränder förorsakat av termiska rustningar hos batteribilar? Man behöver inte ens andas in röken utan det räcker med att få den på kläder eller huden för att man ska bli invalidiserad för resten av livet. Vid bränder bildas kolmonoxid, cyanväte, väteflourid och kobolten frigörs. Jag bävar inför den dagen en batteribil tar eld i ett underjordiskt garage eller i parkeringshuset intill ett större köpcentrum.

    Ryktet säger att en grupp koreanska forskare har tagit fram ett batteri med närmare 500Wh/kg. Skillnaden mot dagens batterier är att grafitanoden är utbytt mot kisel. Jag ställer mig mycket tveksam till detta. Jag har inte sett några som helst tekniska data eller rapporter om detta. Om det ska bli verklighet har man en lång väg att gå för att få en stabil produkt som kan serietillverkas. Och det är fortfarande en lång väg kvar till samma energitäthet som flytande kolväten. Dit kommer man inte nå helt enkelt för att fysikens lagar sätter stopp. Försöker man övervinna fysikens lagar kommer bakslaget bli hårt, brutalt och skoningslöst.

  18. Lasse

    Ovanligt kalla bad så här i mitten av Augusti +17
    Stormen Hans har gjort yttemperaturen låg.
    Var finns varmvattnet som det talades om.
    Tydligen så är orkansäsongen fördröjd på grund av förhållanden i Sahara,där sand förs ut över Atlanten.
    Se Wuwt.

  19. tty

    #15

    En annan udda sak i Arktis i år – det ser ut som om nordvästpassagen kommer att öppna sig före nordostpassagen vilket är högst ovanligt.

    Nordvästpassagen kommer att vara öppen inom några dagar, om den inte redan är det, medan det fortfarande är mycket is utmed Tajmyr och Tjuktjerkusten.

  20. Nr 16 Håkan B
    Uniper- misären visar oss vad viktigt det är att nationellt ta ansvar för sitt energisystem.
    Energi måste handla om trygghet inte kvartalsekonomi.
    Energiområdet har tillåtits att bli en sällan skådad lekstuga – och det är nog få som insett hur många tusentals miljarder som redan dumpats i aningslöshetens träsk…
    Vi och våra politiker och instutioner har varit alldeles för bortskämda och alla har samtidigt…
    Och obekymrat.. stoppat ner händerna i kakburken med pensionskapital, skattemedel och kalleankapengar – nu syns redan bottnen i kakburken.

  21. Ulf

    Ylva Nilsson uppfattar jag som en verklighetsfrånvänd socialist. Begriper inte vad hon gör på ledarsidan. Så blir det också totalt fel.

  22. Håkan Bergman

    Christian S #17
    Står lie lustigt hos entsoe för B3 och B4, Stenungsund,
    N/A (VARY), hur ska dom ha’t? Men Ryaverket står med som tillgängligt, på noll visserligen. Senaste datum som kan ses är 7/8.

  23. johannes

    #17
    Koreaner nu igen, jessus vad effektiva de är, nyss var det supraledare över vattnets kokpunkt…Nu batterier med 500W/kg mot Teslas 300. Vad skall det sluta?

    Men kineserna var före i duggregnet med superbatterier.
    https://www.vibilagare.se/nyheter/catls-nya-batteri-har-60-procent-hogre-energitathet

  24. Nr 19 tty
    Ja, det händer en del nytt i Arktis – under dom senaste 20 årens uppvärmning gick den kanadensiska arkipelagen åt motsatt håll, med kallare och mera is..nu tycks det ha vänt.
    Syd om fram har ju utbredningen växt till under senare år – precis som norska oljesällskapet förutspådde och nu ser vi allt som oftast mer is där än 30 års normalen – något tycks cykliskt och kanske handlar det om accumulering av sötare eller kallare vatten i dom olika bassängerna – en slags naturlig klimattermostat, vid högre avsmälning blir det ansamlingar som sedan bryter ut..och kyler söderut….
    Den tidigare varm och kallpulsen i norra atlanten tycks ha fungerat, bortsett( ? ) från under lilla istiden…

    Det blir intressant att följa den lite nya utvecklingen.

    Om nordostpassagen och transporter mellan europa och asien – såg i sjöfartstidningen att en transport av kinesiska vindkrafttorn tog 4 torn i 5 sektioner var – det bli många transporter det, för att bygga en park…kanske att dom gröna alarmisterna ser dessa arktiska transporter som miljövänliga och hållbara – men där tvivlar jag.
    Transporter och utsläpp i arktiska områden borde begränsas.

  25. stig morling

    24# god punkt Magnus! Förutsättningen för sjötransporter i Arktis är givetvis att endast gammaldags segelskepp får användas! Kanske Hansans gamla koggar kan komma till heders?

  26. Ivar Andersson

    ”En stor anläggning för batterilagring av el kommer att etableras i Norrköping. ”Med all sannolikhet blir det en anläggning som tar hand om den el vårt elsystem inte klarar av”, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).”
    ”Det ska handla om ett 20-tal containerliknande lådor på 6 gånger 2,5 meter med batterirack som kan lagra elen. Var i kommunen de ska placeras vill inte Reidar Svedahl avslöja i dagsläget men de kommer att finnas i anslutning till en befintlig byggnad.”
    ”Det är många bolag och energiaktörer som det senaste året aviserat att de ska satsa på batterilagring av el. En anledning är att den snabba expansionen av väderberoende kraft som sol och vind ökar behovet av en stabiliserande reservkraft som till exempel batterier.”
    Den väderberoende elgenereringen behöver många andra investeringar för att försöka rädda elsystemet.

  27. SatSapiente

    #13 M Blomgren
    Man har ”upptäckt” att vindkraftverk drar till sig blixtnedslag.
    https://www.processnet.se/article/view/433149/aska_problem_for_vindkraftverk
    Problemet ökar ju större/högre verken blir. Stora vvk har ofta kolfiber i vingarna, kolfiber som är ledande. Vid en blixtträff leds blixtstömmen via kolfibern som förgasas och vingen blir förstörd.
    Man provar olika skydd mot detta, som inbakade kopparfolier i vingarna. Tyvärr går effektiviteten av dessa skydd inte att prova fullt ut i labmiljö, man är tvungen att testa i verkligheten. Om skyddet visar sig inte fungera har man då en hel generation av vvk som har detta otillräckliga skydd. Vindkraftverk byggs inte ”styckvis”.

    Kärnkraftsägare är inte filantroper, man vill ha avkastning på sin investering (kärnkraftverket). Med elpriser som åker jo-jo mellan skyhögt och minus, påverkas den långsiktiga lönsamheten (och därmed intresset för fortsatt drift och ev nybyggnad).

    Beträffande nedläggning av kärnkraftverk…
    Oskarshamn 1 lades nog ned pga ålder och sin relativt lilla storlek, trots att man tidigare moderniserat verket med nytt datoriserat säkerhetssystem.
    Oskarshamn 2’s nedläggning är mer obegriplig, moderniseringen och effekthöjningen var i stort sett klar, nytt djupvattenintag, 2 nya reservkraftsdieslar, 2 nya elbyggnader, ny turbin och ny generator. Med dagens elpriser hade hela projektet gått att räkna hem, men politiska beslut då gjorde det omöjligt varför Uniper lät de nedlagda 8 miljarderna försvinna ”ut i havet”.
    Ringhals 1 hade uppgraderats med nya säkerhetssystem och var i gott skick.
    Ringhals 2 hade bara några år innan nedläggningen fått helt ny kontrollrumsutrustning. Det fanns en otäthet i reaktorinneslutningens tätplåt i golvet. Den hade reparerats men kunde inte helt inspekteras (plåten sträcker sig under betongfundament mm) och är bitvis oåtkomlig. R2’s betongbottenplatta är extremt tjock (c:a 2m), beroende på att det finns en spricka i berget under reaktorbyggnaden, så risken att otäthet i tätplåten skulle kunna ge allvarliga konsekvenser var mycket liten.
    R1 och R2 hängde delvis ihop (delade bl.a. strålskyddsavdelning, översvämningsvägar och reservkraftsbyggnad), så en nedläggning av endast en av reaktorerna hade knappast varit möjlig.

  28. På min resa genom sverige i veckan stötte jag på typexemplet på epiteten alarmist eller realist.

    En lokaltidnings ledare skrev om klimatet och ovädret hans.

    Hon ondgjorde sig över hockey-nestorn Leif Bork och hans släkts gamla klimatiakttagelser i form av gamla dagboknoteringar – dagens klimat och väder har hänt förr menade Leif B, vilket fick ledarskribenten att gå i taket.

    – va, skall vi tro på gamla noteringar om klimatet och vädret för 100 år sedan – dumheter!
    Ledarskribenten visste mycket bättre – ” man känner ju i luften att klimatet har ändrat sig”….

    Historielösheten är det sorgligaste av allt när det gäller klimat och energi tycker jag.

    Alarmisterna känner i luften att något har ändrat sig och våra gamla iakttagelser och statistik bli därmed idiotförklarade.

    Tänk om alarmisterna levt under värmeböljorna, extremtorkorna och översvämningarna på 1910 , 20, 30, 40 och 50- talet – då hade dom nog slängt sig över stupet, kollektivt.

    Jag tror att alla alarmister hade fått en chock om dom kände till sveriges klimathistoria från år 1900.

    Så tidigt som 1914 torkade flera viktiga öringlokaler i mellansverige bort men då hade folket fortfarande 1800- talets extremväder i minnet, så dom blev ej uppgivna, dom visste bättre.

    20 å 30- talet fortsatte med den snabba förändringen och kriserna med för lite och för mycket vatten fortsatte – det som känns mest frusterande är, i mina ögon, att folket har glömt extremtorkan på 40 – talet, särskilt hos oss i västra götaland, 1947 blev dödens år för bönder och brunnar.
    Och så där fortsatte det faktiskt även på 50- talet, med bl a 55 å 59.
    T o m den påföljande kallperioden 1961 – till 90 gav svåra tork och översvämnings år bl a perioden 74- 76..varje decennium bär sina svårigheter med väder och kallare perioder är inte stabilare.

    Smhi mäter nederbörd och översvämningar/torka i stora vattendrag för att ge en så stabil bild som möjligt över tid – där ser man tydligt hur stabil variationen är i 100+ perspektivet.

    Jag läser hellre gamla skrifter om vädernoteringar för att förstå normalvariationen – än att vädra i luften för ökad förståelse.

  29. johannes

    #26
    Grannkommunen i söder har väl redan gjort (bort sig) det.
    Priset var 18 kr/kWh som passerade batteriet i slutändan.

    Billigare då köpa matolja på 7/11 och köra en gammal generator.
    De enda som jublar är väl den lyckliga leverantörer och batteritillverkaren.
    All batterilagring är mycket dyr, mångfalt dyrare ström än någon annan källa.

    #23 mig själv; menar 500Wh/kg.

  30. jax

    Har läst i MSM att sommarens värmebölja inte varit möjlig utan dagens klimatförändring. Har själv tidigare skrivit om värmeböljan i Grekland 1973, och i dag läste jag en krönika i Norrbottenskuriren om värmeböljan i Grekland i juli 1987. Alltså 36 år sedan. Krönikören nämner också att 600 greker dött av värmen. Uppenbarligen kunde värmeböljor förekomma redan för 36 och 50 år sedan.

  31. Thorleif

    DN; Nytt oväder på väg in (underförstått pga oss);

    https://www.dn.se/sverige/nytt-ovader-pa-vag-in-over-landet-kraftiga-skurar/

    Hittar inget ifråga om ev vind-ökningar från t.ex väster enl Ventusky. Inte inom kommande 7 dgr ivf.

  32. Thorleif

    DN menar sannolikt nederbörd som kommer in från syd fr tisdag morgon och drar norrut till Dalälven under dagen med vattenmängder mellan 2,5 och 4,4 mm. Men ingen vind att tala om. Ett ”oväder”!

  33. TorbjörnR

    #29 Johannes

    Har du någon länk till 18 kr/ kWh hos grannkommunen?
    Vilken kommun är det?

  34. Joachim

    Läste precis UAH:s kommentarer om juli 2023.

    https://www.nsstc.uah.edu/climate/2023/July2023/GTR_202307JUL_2_RAJ.pdf

    ”this July set the global “absolute” temperature record at 266.06 K in the 45 years of satellite data, overtaking the previous record of 265.80 K in July 1998”.

    Inte oväntat i en varm trend.

    Men dom nämnde också att juli är den varmaste månaden globalt. Jag har tidigare tänkt att den globala temperaturen är ganska jämn.

    Vad gör att juli är varmast? Den större landmassan på norra halvklotet värms upp och håller värme? Den stora ismassan på Antarktis får ingen sol att reflektera?

    Den som har länk till någon graf som visar hur mycket den absoluta globala varierar över året får gärna bistå!

  35. Daniel Wiklund

    Det var nog bättre förr och ibland varmare. Om några dagar fyller min dotter 50 år. ( tyvärr är min fru död sen 15 år) Bohnsacks temperatur avläsning i Luleå sen 1921 visar att juli 1973 var mycket varm. Det var i genomsnitt 19,9 grader kl 8. Årets juli var 16,9. Min dotter fick bada mycket sommaren 1973. Vi bodde i en liten etta i Gammelstad, nära lule älv. Vi tog oss ett dopp nästan varje kväll i älven. Varmaste juli var 1937 med 21,5
    Näst varmaste var 2018 med 21,3. På tredje plats kom 1925 och 1927 med 20 grader. Sen kom 1973. Medeltemperaturen sedan 1921 är 16,6.

  36. johannes

    #33
    Linköpings tekniska verk. Räknar man på generös livslängd/kapacitet och investeringen hamnar man runt 18 kr.

    16 mille för 2000 kWh bara för själva batteriet + annat, jag tror siffran var över 20 mille. Med 50% i snitt och 1000 cykler Man får leta lite så finner man siffrorna.

    Naturligtvis har ingen gjort kostnadskalkylen offentligt i tidningarna, liksom mängder av hysteriskt hemska kalkyler inom ”klimat”omställningen.
    Under alla omständigheter kostar det 12 kr/kWh för en bil i livslängdskostnad vilket ger ca 24 kr/mil. (+elkostnaden)

  37. Adepten

    Många kloka kommentarer, men när det görs till att kasta politiska epitet på olika grupper gör man det ganska enkelt för sig.
    Därför ställer jag följande fråga:
    Kan någon bevisa att jag har fel om jag anser att det lynniga vädret kan förstärkas av större krigshändelser?
    Historiskt kan det ses genom att studera vädret under större krigshändelser.
    Med det vill jag bevisa att krig är ett större hot än vad långsiktiga klimatförändringar utgör.

  38. TorbjörnR

    #36 Johannes

    Ok. Linköping känner jag till och 8 Mkr per MWh installation.
    Det kanske blir 18 kr per kWh med dina parameterval😊

    Billigt är det inte vilket endast klimatalarmister och alla som gillar förnybart inte kan lista ut.

  39. Thorleif

    Apropå ”extrema naturliga händelser” och vanliga värmeböljor;

    Cypern hade t.ex en rejäl värmebölja under juli för 43 år sedan. Ungefär som denna sommar i sydeuropa! Samma år hade man under tidiga juni en ovanlig men ändå klassisk invasion av gräshoppor vilka förstörde stora delar av böndernas skördar och odlingar. Direkt efter en spindel-invasion som reaktion på den tillgängliga födan. Stora jägarspindlar hade man i sängen på morgnarna! Båda arterna tog sig in överallt.

    Dessa enorma moln av gräshoppor kommer från Nordafrika under speciella omständigheter. Välkänt fenomen redan sedan faraonernas tidevarv och det kostar på enormt pga skador på grödorna.

  40. tty

    #26 m fl

    Nu är det inte för att lagra el som man bygger sådana här batterienheter som alla tycks tro.

    De byggs för att kunna sälja nätstabilisering till SVK. Batterier har en egenskap som i princip ingen annan elkälla har. De kan leverera max effekt på en bråkdels sekund.

    De är till för att hjälpa till att ”släta ut” spänning och frekvens i nätet, och möjligen att i ett kritiskt läge ge ett antal sekunder extra att göra omkopplingar/nedkopplingar och starta gasturbiner eller vattenkraftverk.

    Den mängd el som lagras är naturligtvis totalt försumbar.

  41. johannes

    #40
    Fråntar inte kostnad per lagrad kWh i batterier.
    Ännu värre utifall batteriet skall stå mesta delen av tiden och invänta usel frekvens.

  42. TorbjörnR

    #40 och 41

    Helt med på att det i första hand är för nätstabilisering.

    Dock är det synd att vi först ska betala för nedläggning och rivning av 4 reaktorer som utförde den tjänsten ”gratis” för att nu behöva betala nätstabilisering via batterier.

    Dvs alla vi konsumenter…

  43. Håkan Bergman

    Nu finns, säkert sen runt 11 i dag, Lena Anderssons ledare i bibblans pressreaderversion, och den är lysande.
    Skaffa ett bibliotekskort, går att göra på webben, sen logga in på biblioteket och gå till elektroniska tidskrifter och böcker, kan se lie olika ut på olika bibliotek, och välj att använda pressreader hemifrån. Gör inte ett dugg ont och du får även några till svenska dagstidningar plus ett närmast oräkneligt antal tidskrifter på ett inte fullt så oräkniligt antal språk, bara att välja. Jo förresten, du kan låna e-böcker också.

  44. johannes

    40-42
    Varför inte kalla det för sitt rätta namn i all pressreleaser?
    Nätstabilisator.

    Så var 12MW behöver 2 MWh batteri?
    Detta gör de frivilligt för att stabilisera nätet eller är det lag?

  45. Ivar Andersson

    #40 tty
    I utdraget från artikeln står
    ”Det är många bolag och energiaktörer som det senaste året aviserat att de ska satsa på batterilagring av el. En anledning är att den snabba expansionen av väderberoende kraft som sol och vind ökar behovet av en stabiliserande reservkraft som till exempel batterier.”
    Stabiliserande reservkraft är huvuduppgiften.

  46. Katarina

    Lena Anderssons text, delad som ett foto på facebook:
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=10159079001781097&set=a.10150402424586097&__cft__%5B0%5D=AZU1aQYQrm4ZRgfNDZoOlHMH9FlxrMU8Yml5RZc2AhXeJMYqkUzRrmJO16g2Qkhj_5KKjzrZwLWqNpKQD65In2rMAYEvZpjX3PwJfVvWmr1QwAATY_yov6SyoIAD7pasNcK0vUZ0h8yjLBv2pm6TqHrCyugbbFUDu-My5ByeecVdeQ&__tn__=EH-R

  47. Christer Eriksson

    Vet inte om man skall skratta eller gråta.
    Först så lägger man ner fungerande kärnkraft, sedan bygger man ojäm och opålitlig energiproduktion,dvs vind ch sol för att ersätta detta.
    Sedan så bygger batterilager för att kompensera den ojämna produktionen.

    Har någon slagit i huvudet eller, för att komma på den minst sagt meningslösa och kostsamma lösning.

    Dårarnas paradis.

  48. Håkan B #43.

    Lena Andersson är suverän. Hennes ledare dryper av ironi över sommarens tidningsrubriker. Hon redogör helt till synes distanserat från flera dagars morgonkaffe och rutinmässiga läsning av tidningen. Jag älskar hennes avslut:

    ”Vaknade klockan sex av blåsten, drack kaffe. Äntligen kom extremvädret till Sverige. Bönderna oroar sig för vätan. Tidningen förklarar att forskarna aldrig har legat mera rätt i sina förutsägelser.”

  49. Håkan Bergman

    Christer Eriksson #47
    Och ser sen vinden i Västeuropa, från Gibraltar till Jyllands nordspets, inklusive Engelska Kanalen, Nordsjön och Södra Östersjön, ut så här undrar man ju. Det lär enligt anhängarna alltid blåsa nånstans, frågan är vart det där nånstans ligger?
    https://sites.google.com/view/nya-sprayhattas/elpriser/elen-i-europa

  50. #46
    Tack för den Katarina! Vilken modig journalist och vilken knivskarp iaktagare.

    Riktigt spännade, som vanligt, för oss nördar, när det blir lite ”action” i klimatrörelserna. Jag kan inte gå i god för Temp Global men senaste dagarna har temperauren enligt mätstationerna jorden runt tagit fart igen. Det skall bli oerhört intressant att se om detta är en eftersläpning till utvecklingarna till havs, eller om vi får ytterligare rusningar i den globala tempen. Och framför allt vad som händer sedan!?
    Man kan gissa att nuvarande nivåer kring 0.38 är lite av en indikator och sedan ev. nivåerna enligt bild.
    Alltid finns det några kuliga data att roa sig med.

    https://drive.google.com/open?id=15ZnAjqbksjU0laK2CndtTIZM3YuYziys&usp=drive_fs

  51. Håkan Bergman

    Ingemar N. #48
    Hur bedömer du det hela upphovsrättsligt om jag postar en utskrift av Lenas ledare, med vattenstämplar som du sett? SvD kan väl inte ha nåt emot att man sprider deras ledare? Kanske skulle fråga SvD.

  52. Joachim

    #34
    ”July set the global “absolute” temperature record at 266.06 K”

    Jag får -273,15+266,06 till -7,09. Vad är det för temperatur dom pratar om?

  53. Håkan Bergman

    Joachim #52
    Det finns inga negativa kelvingrader så den enkla beräkning blir den här:
    273,15−266,06 = 7,09

  54. Hans H

    # Karl Bergman

    Återvänder till din kommentar om termala neutroner lättvattenreaktor och Oak Ridge. Varifrån kom dina uppgifter?

    Det jag kunnat kolla så drev man en molten saltreaktor under fyra år. Med stora korrosionsbesvär. Man drev den först med U235, senare med U233 framtaget separat. Man stod i begrepp ladda med torium för in situ produktion av U233 när projektet las ner av Nixon

  55. Joachim

    #53
    Jag tänkte jag räknade i Celsius.
    266,06 K = -7,09 grader C.

    Men globala medeltemperaturen är väl ca +17 grader C?

    Vad är det för ”absolut” temperatur dom pratar om?

  56. TB

    #47 Christer Eriksson
    Det bästa jag läst på mycket länge!

  57. Br 49 Håkan B
    Visst är det fascinerande – västvindbältet ligger på 35 – 75 breddgrad.
    Och ingen kan ha missat det meteorologiska väderbegreppet, låsta väderlägen…vad månde bliva.

    Hos oss har åtminstone finnarna varit schyssta nog att dra igång ett ordentligt kärnkraftverk – i andra änden kan man dock undra hur tankebanorna( bannorna ) går…
    Alltså..tyskarna…satsar..hellre..på..brungröna..kolkraftverk..och köper fransk kärnkraft.
    Vem kommer någonsin att förstå hur tyskarna tänker i energifrågan – vilka vetenskapsmän lyssnar dom på?

    Västvindbältet är ibland som 1 flod – både till havs å på land.

    Europa och Atlanten har haft många minnesvärda ” låsta väderlägen” dom senaste 1000 åren, det lär fortsätta så.

    Vindkraft är ju i detta/vårat stadie inte särskilt vetenskapligt genomtänkt – men det tycks inte spela någon roll i det nya samhället. ”Bygg fort bara, så löser det sig”.
    Knepiga och mörka tider tycks råda på samhällsnivå och inom vetenskapen – vi får hoppas att någon slår på upplysningens ljuskälla.

  58. Lars Lundqvist

    Sommarens elpriser i hela Sverige har varit mycket låga och speciellt sedan Oskarshamn 3 återstartade efter revisionen under maj och juni.
    I augusti har vi inte haft något spotpris över 30 öre.
    Jag förmodar att det är det nya finska kärnkraftverket och svenskarnas lägre förbrukning, som också motsvarar ett kärnkraftverk, som bidragit till EUs lägsta elpriset.

    Överskottet på el är under augusti så stort att kärnkraftverken som inte är under revision fått dra ner på produktionen.
    Bara om de gröna tokerierna i Norrbotten förverkligas tycks vi behöva någon ny elproduktion eller batterilagring.

    Finnarna har sett till att det blivit balans också i det svenska elnätet.

  59. Simon

    Skrattar gott åt Lena Anderssons alldeles förträffliga text. Klockren och knivskarp.

  60. Håkan Bergman

    Lars Lundqvist #58
    Det är nog mer än Olkiluoto som gör skillnad, vi hade en regering med en agenda att göra all energi dyrare för ett år sen. Höga priser på el och drivmedel lär enligt dom troende vara enda vägen till frälsning. Lite siffror från Nordpool.
    23 – Jul 374,01 374,01 376,51 417,57
    23 – Jun 516,10 516,10 530,55 1 033,94
    23 – May 277,70 278,38 390,19 735,01
    23 – Apr 664,72 664,72 686,98 738,65
    23 – Mar 564,94 564,94 806,20 917,86
    23 – Feb 520,34 520,34 825,39 1 027,92
    23 – Jan 703,84 703,84 925,78 1 044,25
    22 – Dec 2 059,52 2 060,29 2 690,18 2 714,47
    22 – Nov 1 220,67 1 220,67 1 308,81 1 348,37
    22 – Oct 504,88 513,21 806,45 812,62
    22 – Sep 1 007,19 1 011,23 2 286,33 2 416,66
    22 – Aug 182,83 518,60 2 230,47 3 049,88

    Tre spänn innan elskatt, överföringsavgift och moms
    i SE4 förra augusti blir nog över fyra spänn när alla tagit sitt.

  61. Christer Eriksson

    #56 TB
    Tack.
    Vet inte varför jag kommer att tänka på Grönköping,konstigt.

  62. Håkan B #51,

    Upphovsrätten är delad mellan Lena och SvD. Från Lena A är det grönt sedan länge. Men hon tycker att det är mest anständigt, och vållar minst problem för henne, om vi väntar ett par dagar.

  63. Lars Lundqvist

    #60

    Fortsätt gärna din tidsserie över månadens spotpriser fram till augusti i år.

    Olikilouta startade 12 april i år.
    Oskarshamn 3, Sveriges största reaktor var stop för revision 16 april till 15 juni.
    Nu är Ringhals 3 på revision och Forsmark 2 går på halv effekt fram till dess revisionsstopp 1 september.
    Jag är inte medveten om några politiska beslut som påverkat spotpriset på el.
    Den stora skillnaden är
    1) lägre elförbrukning
    2) över 10% ökning av kärnkraften i Norden, Överförening mellan Finland och Sverige till Forsmark körs nu ofta med el till Sverige istället för tvärtom som var fallet innan Olikilouta kom igång. Därmed försvann flaskhalsen i överföring mellan S2 och S3. Vi kör nu överskottet från S1 och S2 delvis via Finland.

  64. Hans H

    # Håkan Bergman

    Mitt inlägg 54 syftade på dig men i hastigheten skrev jag fel namn.

  65. Håkan Bergman

    Lars Lundqvist #63
    Åjo, man har tagit bort straffskatterna på fjärrvärme-el och avfallsförbrännings-el, betyder mycket för att stabilisera elnätet i SE4, det går helt enkelt att exportera mer dit och man kan oftare fylla kvoten på att överföringen ner till kontinenten klarar gränsen på 70%, under vilken SE4 drabbas av kontinensens elpriser,
    Elpriserna uppdaterar jag dagligen här.
    https://sites.google.com/view/nya-sprayhattas/elpriser

  66. Håkan Bergman

    Hans H #64
    Jo jag förstod det, men jag tillhör inte dom lättkränkta. Ska forska i vart jag fann nåt som pekade på det du nämner.

  67. tty

    #52, 55

    Temperaturen avser den mellersta troposfären, vilket är det lager som UAH mäter.

    Satellitmätningar fungerar mycket dåligt eller inte alls nära marken.

  68. tty #67,

    Har ditt konto blivit hackat eller något? UAH mäter från marken ända upp. Identifiering av de olika skikten i troposfären sker genom att kolla våglängder från andra molekyler, t.ex. syre och H2O. Det de redovisar månatligen på sin blogg är ”global average lower tropospheric temperature (LT)”. Det inkluderar även mark- och havsytor.

    Visst, man kan invända att detta är ett granska grovt mått. Men det intressanta är ju trenderna och anomalierna mellan månaderna.

  69. Lars Lundqvist

    #63
    Den borttagna skatten på fjärrvärme kan möjligen påverka elpriset i S4 marginellt vintertid.
    Vet du när den togs bort och såg du då någon minskning av elpriset i S4?

    Däremot kanske den rådande lågkonjunkturen med minskad BNP minskar förbrukningen också i S4 och hjälper till att hålla nere elpriset där.

    Har du några data på elförbrukningen i S4 under årets sommar jämfört med sommaren 2022?

  70. Adepten

    #52, 55, 67, 68.

    Jag hade förväntat mig ett bättre svar från tty

    Kastar på lite vedträn för att hålla igång resonemangen kring det glödheta vädret i Världen.
    https://supermiljobloggen.se/nyheter/juni-2023-blev-historiens-varmaste/

  71. Joachim

    #67, 68, 70
    Jag tror nog temperaturen avser Lower Troposphere. Inte helt klart vad som avses, men såg 0-2 km vad gällde moln.

  72. SatSapiente

    #47 C Eriksson
    Det finns ett uttryck KISS, ”Keep it simple, Stupid”.
    Man borde tänka KISS beträffande vårt elsystem för att få det robust och pålitligt. Ju fler system man inför för att lösa de problem tidigare system skapat, desto skakigare och mer opålitlig blir helheten. Batterisystem för frekvenshållning/reservkraft innehåller elektronik, datorkomponenter, programvara (kodad av människor) etc. och är känsligare för åska och ofta även för internetstörningar.

    Jag vill minnas att den stora blackouten i Australien där vindkraften plötsligt ändrade sin produktion berodde på felaktiga parametrar i batteribackupsystemet.

    Jag har ett eget exempel från ett av de stora elavbrotten (Per) i Sverige. Jag försökte förgäves att köra min kyl/frys från en omvandlare på 1000 VA för 12 VDC till 230 VAC . Säkringen i omvandlaren löste ut direkt. Efter att i panik inhandlat ett mindre bensindrivet elverk lyckades jag få igång kyl/frysen. I specen på elverket står det att kortvarigt kan det tåla 100% överlast, vilket tydligen räckte för startströmmen till kompressorn i kyl/frysen.

  73. Claes-Erik Simonsbacka

    Medlemmarna i EU och andra rika nationer kommer att vara de primära länderna som strävar efter koldioxidreduktions minskning. Fattigare ekonomier kan ge läpparnas bekännelse till koldioxidminskning, men de kommer att tendera att främst fokusera på att öka välfärden för sitt eget folk, oavsett om detta kräver mer koldioxid eller inte.

    Mvh,

  74. tty

    #72

    ”Jag vill minnas att den stora blackouten i Australien där vindkraften plötsligt ändrade sin produktion berodde på felaktiga parametrar i batteribackupsystemet.”

    Nej, det var felaktiga parametrar i vindkraftverken som fick dem att släcka ned för en störning som de skulle ha klarat enligt kontrakt.

    Efteråt installerades ett stort batteri som fick massor av publicitet. Och ett gasturbinkraftverk som inte fick någon publicitet alls.

  75. tty

    #70

    Skall man vara riktigt noga så är LT-temperaturen (”TLT”) en kombination av de två lägsta mätta kanalerna TTS och TMT. Kombinationen gör att nästan inga data från stratosfären kommer med, och den går i princip ned till markytan. Däremot kommer inga yttemperaturer med, och tyngdpunkten i mätningen ligger på ca 4000 m höjd, därav den låga medeltemperaturen.

    https://tamino.files.wordpress.com/2018/10/wt_func_plot_for_web_2012-all_channels2.png

  76. Jan Ågersten

    Demokratin är död men det är svårt att fastställa datum. Flera vittnesmål med uttalande om att demokratin har rört på sig finns men några egentliga bevis har uteblivit.
    Demokratin hamnade i skottlinjen i det fragmenterade skyttegravskrig av åsikter som saknar stöd av vetenskap eller erfarenhet och förnuft.
    Aktivister som skall rädda planeten från att brinna upp ger sig själva tillåtelse att bryta mot lagar och äganderätten tar man ingen hänsyn till då man rättfärdigar sina handlingar med devisen att ändamålet helgar medlen.
    Minska på eller helst sluta äta kött för klimatets skull leder till hot mot köttproducerande lantbrukare.
    Sluta med användandet av så kallade fossila bränslen för att koldioxid har fått statusen som värdens farligaste gas. Hot och sabotage mot transportnäringen blir till handlingar som får hjältestatus i media. Allt för att rädda oss från klimathelvetet.
    Aktivister som bryter sig in i kärnkraftsanläggningar för att rädda oss från en nukleär katastrof får även de hjältestatus i media.
    Skogen får skövlas om vi bygger vindkraftverk men byggmaterialet bör komma från något u-land där barnarbete förekommer. Det är offer som får tas när planeten skall räddas.
    Finanseliten har kommit fram till att den sanna lyckan för menligheten uppnås genom fattigdom där privat ägande inte får förekomma. Detta uppnås genom att skapa en tillväxtfientlig ekonomisk modell som regeringarna skall följa för att slippa repressalier från världsbanken. Det hela orkestreras från WEF. Även detta får hjältestatus i media för nu skall tagelskjortan på för att rädda oss från planetens undergång då naturresurserna inte räcker åt alla. Vägen till fattigdom är som de flesta vet energibrist som leder till galopperande inflation.
    Utbildningsväsendet förser våra ungdomar med väl tillrättalagda sanningar som har konstruerats på så vis att ungdomarna skall känna sig nöjda med att inte kunna bygga på sina liv. Flickorna får även lära sig hur farlig kvinnofällan är för att slippa mäns våld mot kvinnan. Givetvis är detta påhejat av media för att skydda oss mot civilisationens undergång.
    Då jag är en obotlig optimist så tror jag att demokratin ligger i respirator och att nästa riksdagsval ger oss möjlighet till val av färg på gungorna och karusellerna så visst lever demokratin, vem kan tro något annat.

  77. SatSapiente

    #74 tty
    Tack, du är ett levande uppslagsverk.
    Inte desto mindre förtar det devisen (KISS) om att om något ska vara pålitligt och robust, så ska det göras så enkelt som det går. Här var det tydligen parametrar för vindkraftverken som blivit fel – felkodning av människor eller driftfall som inte kunde förutses.
    “There are known knowns, things we know that we know; and there are known unknowns, things that we know we don’t know. But there are also unknown unknowns, things we do not know we don’t know.”

  78. Dan

    Det urspårade tåget i Hudiksvall ska lyftas läser jag.
    Tur att Mona Sahlin är pensionerad, annars hade de väl täckt över det med grus och betong.

  79. Hans gav en debatt om extrema lågtryck – sällan har värre oväder skådats än1872 och 1904 i våran del av världen, backafloden och nyårsstormen, med havsnivåökningar på 2-3m.

    Dessutom säger vetenskapen att liknande oväder var vanligare under lilla istiden – vi bör vara försiktiga med vilket klimat vi vill ha.

    Rasen i västsverige 1950 och 1977 i surte och tuve var sannolikt konsekvenser av extremsommaren 1947, värmerekord och värsta torkan och toktorkan 1974 – 1976..som följdes av kraftiga höstregn.

    Hur man än tittar väderhistoriskt så framstår dom senaste 30 åren som en klimat och väderförbättring, det var värre för…men det är det väl få som vet idag?

  80. Adepten

    #75 tty

    Du är otrolig. Tänk om alla hade din kunskap då borde världen vara bra mycket bättre att leva i 🙂

    Och den historiskt höga temperaturökningen på 0,7 grader gäller för juli månad från 1978 till 2023 enligt
    https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt om jag förstod det rätt.
    Jag se också att 2016 slogs det rekordet av 0,7 grader för februari månad.

  81. Håkan Bergman

    Lars Lundqvist #69
    En hel del mindre fjärrvärmebolag ställde av sina generatorer när skatten kom vilket ökade obalansen i systemet och i SE4 fick det till följd att Danska och Tyska elpriser oftare slog igenom där. Och den påverkan blir aldrig enbart marginell.

  82. Claes-Erik Simonsbacka

    Australia was the first casualty of the big blackout lie blaming wind power – the US could be next

    This article is more than 2 years old.

    https://www.theguardian.com/environment/2021/feb/23/australia-was-the-first-casualty-of-the-big-blackout-lie-blaming-wind-power-the-us-could-be-next

    Mvh,

  83. Håkan Bergman

    CES #82
    ”gas supplies were limited by frozen pipelines”
    Oj, så kallt i Texas?

  84. tty

    #82

    Det är i stort sett inte ett sant ord i den där artikeln, alltså normal Guardian-klimatism.

    ”wind’s role in the sequence of events related to an immediately rectified software setting”

    Och det var just den inställningen som var orsaken till blackouten. Och i andra hand ägarna till ”vindkraftsparkerna” som skitit i att ställa in vindkraftverken i enlighet med vad de utlovat nätoperatören. Och i tredje hand att det p g a vindkraften inte fanns mycket svängmassa kvar i systemet. Annars hade det troligen bara blivit en partiell blackout. Nu fanns det inte tid att göra någonting när vindkraften kopplade ned.

    Och det är riktigt att det inte direkt berodde på vindkraftverken när den stora Texas-blackouten inträffade. De hade nämligen redan slagits ut av nedisning ett par dagar tidigare. När det blev ännu kallare, och fossilkraftverken fick problem med igenfrusna ventiler i pipelines och ihopfrusna kollager så gick det som det gick.

    Sensmoral: Ett kraftnät måste vara dimensionerat att hantera extrema händelser även helt utan tillskott från ”sol och vind”.

  85. JonasW

    #75

    Temperaturerna är för nedre tropsfären (LT), som förvisso beräkans från TTS och TMT. De är inte från mellersta troposfären som du skriver.

    Är lite undrande över påståendet att marktemperaturen inte är med. Mätningarna görs vid ett antal frkvenser strax över 50 GHz. I det frekvensområdet är atmosfären relativt transparent.
    De ekvationer man använder innehåller marktemperatur, och den bidrar signifikant.

    Enligt Spencer är det en av osäkerheterna i metoden. Man utgår från marktemperatur rapporterat av olika väderstationer.

  86. Matsa

    Frankrike och Tyskland har börjat använda anti-terrorpolis mot klimataktivister:

    https://www.svd.se/a/dwB1gj/anti-terrorpolis-anvands-mot-klimataktivister

    ”Europeisk polis tar tuffare metoder i bruk för att stoppa klimataktivister som normalt används mot organiserad brottslighet, visar en granskning som Reuters gjort”

    ”I Frankrike och Tyskland använder polisen metoder för att förhindra aktioner till stöd för klimatet som den franska polisen menar radikaliserats. Underrättelsetjänster och polis har börjat bevaka kända klimataktivister med verktyg som telefonavlyssning, i syfte att förhindra att en planerad aktion ens genomförs, enligt Reuters källor.
    I Tyskland hade en aktivist, Simon Lachner, 28 år, planerat att limma fast sig på en bilväg i juni i tyska Regensberg i Bayern för att dra uppmärksamhet till klimatförändringarna. Men innan han ens hann lämna hemmet greps han av polisen och hamnade i förvar.”

  87. tty

    #85

    Marktemperaturen får en försumbar effekt just för att man mäter i det frekvensområde man gör. Marken/Havet är i stort sett svartkroppsstrålare och har vid aktuella temperaturer därför ytterst liten utstrålning vid 50 GHz.

    50 GHz är alltså ca 6 mm våglängd eller 6000 my. Kolla spektrat för 300 K nedan:

    https://www.sun.org/uploads/images/mainimage_BlackbodySpectrum_2.png

    Om det inte vore så skulle t ex radar vara omöjligt eftersom svartkroppsstrålningen från marken skulle dränka allt annat. Det kan nämnas att den kosmiska bakgrundsstrålningen, som ju motsvarar svartkroppsstrålning från en kropp vid 3 K är som starkast vid en våglängd av ca 1 mm (300 GHz).

    Termisk strålning är kort sagt inte betydelsefull inom mikrovågsområdet.

    Däremot kan jag tänka mig att man får en viss störning från luften de lägsta centimetrarna ovanför marken som ju kan bli avsevärt varmare än på den officiella mäthöjden 1,5 m.

  88. #87 tty

    Termisk strålning sätter gränsen för markbunden kommunikation i mikrovågsområdet.

    Marken strålar med strålningstemperaturer upp till 300K eller till och med mer ibland. I dag är det enkelt att bygga förstärkare med brustemperaturer runt 60K vilket skulle ge fem gånger högre känsligher i t.ex. mobiltelefonsystem om det inte vore för den termiska strålningen från marken.

  89. Claes-Erik Simonsbacka

    #84 tty

    BLACK SYSTEM SOUTH AUSTRALIA 28 SEPTEMBER 2016
    Published: March 2017

    AEMO has prepared this final report of its review of the Black System in South Australia on Wednesday 28 September 2016, under clauses 3.14 and 4.8.15 of the National Electricity Rules (NER). This report is based on information available to AEMO as of 23 March 2017.

    EXECUTIVE SUMMARY- Utdrag:
    ” This is AEMO’s final report about the sequence of events before, during, and after the South Australia (SA) region black system event on 28 September 2016 (Black System), in which some 850,000 SA customers lost electricity supply, affecting households, businesses, transport and community services, and major industries.”

    What happened on 28 September 2016? – Utdrag:
    ”This summary of events is based on the findings of all AEMO’s investigations since the Black System event, and information published by other organisations.”

    ”On Wednesday 28 September 2016, tornadoes with wind speeds in the range of 190–260 km/h occurred in areas of South Australia.1 F 2 Two tornadoes almost simultaneously damaged a single circuit 275 kilovolt (kV) transmission line and a double circuit 275 kV transmission line, some 170 km apart.”

    ”The damage to these three transmission lines caused them to trip2F 3 , and a sequence of faults in quick succession resulted in six voltage dips on the SA grid over a two-minute period at around 4.16 pm.”

    ”As the number of faults on the transmission network grew, nine wind farms in the mid-north of SA exhibited a sustained reduction in power as a protection feature activated. For eight of these wind farms, the protection settings of their wind turbines allowed them to withstand a pre-set number of voltage dips within a two-minute period. Activation of this protection feature resulted in a significant sustained power reduction for these wind farms. A sustained generation reduction of 456 megawatts (MW) occurred over a period of less than seven seconds.”

    ”The reduction in wind farm output caused a significant increase in imported power flowing through the Heywood Interconnector. Approximately 700 milliseconds (ms) after the reduction of output from the last of the wind farms, the flow on the Victoria–SA Heywood Interconnector reached such a level that it activated a special protection scheme that tripped the interconnector offline.”

    ”The SA power system then became separated (“islanded”) from the rest of the NEM. Without any substantial load shedding following the system separation, the remaining generation was much less than the connected load and unable to maintain the islanded system frequency. As a result, all supply to the SA region was lost at 4.18 pm (the Black System).3F 4 AEMO’s analysis shows that following system separation, frequency collapse and the consequent Black System was inevitable.”

    What conclusions have come from AEMO’s investigations? – Utdrag
    ”From its analysis of the Black System event, many of AEMO’s conclusions provide valuable guidance for improving the management of extreme conditions in SA:”
    ”Access to correct technical information about grid-connected equipment is critical for system security.”
    ”Wind turbines successfully rode through grid disturbances. It was the action of a control setting responding to multiple disturbances that led to the Black System. Changes made to turbine control settings shortly after the event has removed the risk of recurrence given the same number of disturbances.”

    https://www.aemo.com.au/-/media/files/electricity/nem/market_notices_and_events/power_system_incident_reports/2017/integrated-final-report-sa-black-system-28-september-2016.pdf

    Mvh,

  90. tty

    #88

    ”Marken strålar med strålningstemperaturer upp till 300K eller till och med mer ibland.”

    Givetvis gör den det, vad annars? Marken strålar med en strålningstemperatur lika med marktemperaturen från ultralångvåg till gammastrålning.

    Men har du kollat vad det innebär i W per kvadratmeter inom mikrovågsområdet?

  91. tty

    #89

    Jag läste rapporten när den kom ut. Men det tycks inte vara många som gjort det. Det var som sagt felinställda vindkraftverk som var orsaken till blackouten.

    Ägarna hade inte brytt sig om att ställa in verken enligt de krav som gällde för nätverket, och som de åtagit sig att uppfylla.

  92. Claes-Erik Simonsbacka

    #91 tty

    BLACK SYSTEM SOUTH AUSTRALIA 28 SEPTEMBER 2016

    Onsdagen den 28 september 2016 inträffade tornados med vindhastigheter i intervallet 190–260 km/h i områden i södra Australien.1 F 2 Två tromber skadade nästan samtidigt en enkelkrets 275 kilovolt (kV) transmissionsledning och en dubbelkrets 275 kV transmissionsledning, cirka 170 km från varandra. Vindturbinerna fungerade framgångsrikt igenom nätstörningarna.

    I takt med att antalet fel på transmissionsnätet växte uppvisade nio vindkraftsanläggningar i mitten av norra SA en uthållig effektminskning som en skyddsfunktion aktiverad. För åtta av dessa vindkraftsanläggningar gjorde skyddsinställningarna för deras vindkraftverk det möjligt för dem att motstå ett förinställt antal spänningsfall inom en tvåminutersperiod. Aktivering av denna skyddsfunktion resulterade i en betydande varaktig effektminskning för dessa vindkraftsparker. En ihållande produktionsminskning på 456 megawatt (MW) skedde under en period på mindre än sju sekunder.

    Ungefär 700 millisekunder (ms) efter minskningen av uteffekten från den sista av vindkraftsparkerna nådde flödet på Victoria–SA Heywood Interconnector en sådan nivå att det aktiverade ett speciellt skyddssystem som kopplade bort sammankopplingen.

    Det var till slut en kontrollinställning i turbinstyrningen som reagerade på flera störningar, som ledde till den total el-blackouten.

    Med beaktande av ovanstående anser jag att elanläggningens skyddssystem vars uppgift är att ha den övergripande uppgiften, att som en sista försäkring garantera elsystemets säkerhet, tillgänglighet och kvalité samt reglera balansen mellan producerad och konsumerad energi och bl.a. begränsa konsekvenserna av spänningstransienter inte uppfyllde grundläggande funktionskrav. Inte heller felbortkopplingssystemet som är avhängig hela funktionskedjan fungerade korrekt.

    Mvh,

  93. tty

    Jag tror du har en del problem med läsförståelsen och översättningen:

    ”As the number of faults on the transmission network grew, nine wind farms in the mid-north of SA exhibited a sustained reduction in power as a protection feature activated. For eight of these wind farms, the protection settings of their wind turbines allowed them to withstand a pre-set number of voltage dips within a two-minute period. Activation of this protection feature resulted in a significant sustained power reduction for these wind farms. A sustained generation reduction of 456 megawatts (MW) occurred over a period of less than seven seconds.”’

    ”När antalet fel i nätverket ökade, fick nio vindkraftparker i norra Sydaustralien en varaktig effektreduktion på grund av att en skyddsfunktion aktiverades. För åtta av dessa vindkraftparker tillät skyddsinställningarna dem att bara tåla ett förutbestämt antal spänningsfall inom en tvåminutersperiod. Aktivering av denna skyddsfunktion resulterade i en signifikant varaktig effektreduktion för dessa vindkraftparker, En varaktig reduktion av genererad effekt på 456 megawatt inträffade på mindre än 7 sekunder”.

    Jag håller med om att det är ett extremt fikonspråkligt sätt att uttrycka saken, troligen fullt avsiktligt, för att släta över.

    I klarspråk var vindkraftverken default inställda från tillverkare att släcka ned om det blev två spänningsfall inom två minuter. Detta var inställbart, och skulle ha ställts om så att det uppfyllde de krav som gällde för nätverket (som var högre). Detta hade inte gjorts, varför 456 MW kopplades bort på bara 7 sekunder. I brist på tillräcklig svängmassa gjorde detta att länken till elnätet i grannstaten Victoria (som har mest fossil- och vattenkraft) omedelbart överbelastades och kopplade ned. Sedan blev det svart.

    Det är förresten ett mycket märklig formulering att vindkraftverken ”klarade störningen” (”successfully rode through”) när deras styrelektronik faktiskt kopplade ned dem.

  94. Claes-Erik Simonsbacka

    Skyddssystemet har fyra huvuduppgifter där den första är att övervaka driften av olika systemdelar och bevaka gränsvärden för att vid behov kunna initiera frånkoppling av en anläggningsdel. Dess andra uppgift är att upptäcka elektriska fel och isolera de felaktiga komponenterna så snabbt och effektivt som möjligt. Denna felbortkoppling sker vanligtvis automatiskt med hjälp av vakter och reläskydd vilka skickar utlösningsimpuls till frånkopplande organ, normalt brytare eller genom säkringar, men i vissa fall även genom manuell felbortkoppling efter larm. Den tredje uppgiften är att medverka till att driften återgår till det normala så snabbt som möjligt och dess fjärde uppgift är att samla och vidarebefordra information för drift, underhåll, analys och statistik. Ett väl konstruerat och inställt selektivt skyddssystem fungerar som avsett vid både normaldrift med intakt nät och vid nätåteruppbyggnad.

    Mvh,

  95. OLLE BACKMAN

    Rekommenderar verkligen alla att gå in på Facebook och söka på ”Lena Andersson svd” eller bara ”Lena Andersson” och läsa den massiva mängden kommentarer (1000-tals) från svenska folket gällande hennes senaste krönika där hon får ett, enligt min mening, överväldigande stöd. Vänder det så sakta nu?
    Även Alex Schulmans syrliga och hånfulla kommenterande krönika i DN går att hitta. Han kommer med ”fakta” att exempelvis juli månad varit den varmaste månaden globalt sett någonsin samt andra påstående som kanske någon mer kunnig än mig kan syna?

  96. #90 tty

    Den termiska strålningen från marken i mikrovågsområdet manifesterar sig som en kraftigt förhöjd brusnivå när man riktar om sin antenn från exempelvis månen till marken. Det vet alla radioamatörer som kommunicerar på mikrovåg genom att använda månen som reflektor.

    Jag är för lat för att räkna om till W/m2. Det är praktisk erfarenhet som säger att markens termiska strålning är gränssättande för länkbudgeten i en mikrovågslänk. Moderna GAAS-FET transistorer medger extremt lågbrusiga förstärkare.

  97. tty

    #96

    Givetvis är det så. Riktar du antennen mot månen så blir brusnivån = den kosmiska bakgrundsstrålningen som är lika med en strålningstemperatur på 3 K.

    Det är den lägsta brusnivå som överhuvud taget finns i naturen, allt annat är högre.

    Nu har ju själva Månen faktiskt ungefär samma termiska brusnivå som Jorden (medel 250 K, upp till 400 K på dagsidan, ned till 120 K på nattsidan), men har du inte en väldigt stor antenn så är det mest tomma rymden du får in.

  98. SatSapiente

    Jag läser med stigande förvåning följande drapa:
    https://www.barometern.se/debatt/ingen-produktion-av-radioaktivt-avfall-ar-gront/
    Förutom det vanliga (och felaktiga) påståendet om att lättvattenreaktorernas utbrända bränsle skulle vara en lättillgänglig källa för plutonium, så innehåller artikeln fler uppgifter som är tokfel än vad som är rätt.
    Har denne Per Ribbing inte sett de tabeller över energiåtgång för olika energiproduktionsformer som vi visat otaliga gånger här på siten?
    Men med illgröna glasögon på näsan och med hans bakgrund kan man kanske fatta, men inte förstå, hans resonemang.
    https://www.miljomagasinet.se/index.php/2018/11/23/karnkraftskramarklimatfornekare/

  99. foliehatt

    SatSapiente, #98,
    jag laddade hem hans Licentiatavhandling via Diva och det var dels mager läsning i allmänhet och dels väldigt lite teknik i den. Med min egen erfarenhet av Uppsala universitets tekniska-naturvetenskapliga fakultet och dess föregångare matematisk-naturvetenskapliga fakulteten så förväntade jag mig en väsentligen högre akademisk nivå med ett större innehåll av teknik. Det övergår mitt förstånd hur detta kunde släppas igenom som en godkänd Licentiat.

    Huvudtesen i avhandlingen är att produkten köpt elektricitet är någonting annat än den fysiska vandringen av elektroner i ledarna fram till de ”två hål i väggen” där den används av köparna. Idén som han försöker sälja hårt, med analogier till bankvärlden och dess pengar, handlar om att den köpta varan elektricitet KAN ursprungssäkras genom en teoretisk abrovinkel där varje produktionsslag samtidigt som elen produceras tillverkar motsvarande mängd certifikat med ursprungsgaranti, vilka fonderas. Kunder väljer sedan vilken produktionsform de vill abonnera på och konsumerar sedan ur den pool av certifikat som redan är producerade.
    Och, simsalabim – så är ursprungsmärkt el en verklighet.
    Förutom att detta är en helt meningslös konstruktion då intermittent elproduktion de facto har kortare och längre stunder helt utan leverans och då troligen når lägen där certifikaten är slut medan abonnenterna INTE stänger ned sin konsumtion. Fast jag antar att man kan fixa till detta med mer snömos – man kan handla med negativa certifikat, kanske?
    Men, värre är att han utelämnar (eller inser inte) att intermittentkraft kräver ersättningskraft som står standby, vilken då som oftast innebär konstant kol-, eller gasförbränning, åtminstone globalt sett, med utsläpp av den koldioxid som han uttrycker sådan dödsskräck för.
    Det är en pinsamt att Uppsala universitet har godkänt detta. Pinsamt för Uppsala universitet!

  100. Håkan Bergman

    foiehatt #99
    Nu väntar vi med spänning på HBTQ-certifierad el. Om jag vore yngre skulle jag slå mig på elhandel.