Öppen Tråd

Mörka moln 1

Det är mest mörka moln som täcker himlen nu för tiden. Grått, grått. Men vi få hoppas på att det går att hålla värmen inomhus i vinter. Veckans öppna tråd handlar om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  I Sverige i dag borde rusande energipriser och vad dessa extrema prisnivåer förorsakar, likväl vad som förorsakat oredan, vara en het fråga i debatten – men icke.
  Den nuvarande regeringen med Uffe i spetsen som ändå i formell mening satt på läktaren när regeringen Löfven reducerade det svenska energisystemet till medeltida nivå är märkligt tyst när de blir utskällda av Gnäll-Magda för att de inte under sin första månad kommit till rätta med den problematik som hon själv varit med om att förorsaka i och med nedläggningen av fyra väl fungerande kärnkraftsverk.
  Vore det inte på sin plats att Magda får försvara sig och sina gärningar, om inte i media så åtminstone i Riksdagen.
  Det är naturligtvis helt uteslutet att svensk media skulle tänkas kunna kritisera en regering som MP varit delaktig i, men i riksdagshuset ser spelplanen annorlunda ut och det är märkligt att inte det starkaste blocket ens försöker lägga skulden där den hör hemma.
  Det om något vore en fråga att kritisera den nuvarande regeringen Uffe för … !

 2. Ann Löfving-Henriksson

  # Magma 👍

 3. Gunnar Juliusson

  Missa inte dagens Henrik Jönsson om HYBRIT – det värsta gröna slöseriet i svensk historia. 1000 miljarder SEK för ett ogenomförbart projekt som kräver lika mycket el som hela Finland för att skapa ett osäljbart och onödigt fossilfritt stål. Konsekvensanalys och beräkning av alternativ resursallokering har helt saknats liksom all kritisk granskning av Public Service och media.
  https://www.youtube.com/watch?v=b8kxpf2vGO8

 4. Simon

  Henrik Jönsson gör det igen.

  HYBRIT-HYBRIS – Norrlands stålmän och den gröna kryptonit-bubblan:

  https://www.youtube.com/watch?v=b8kxpf2vGO8

 5. axel

  Håller elprisområdena på att avskaffas?
  Senaste tiden har elpriset varit lika i hela Sverige, just nu när detta skrivs 268 Euro per MWh. Även hela norden har i stort samma pris.
  Jag har svårt att tro att isläggningen på några norrlandsälvar är hela orsaken, kan det snarare vara en styrd aktivitet, vi får se om och när det börjar blåsa igen och vindkraften ökar. Vad händer om elprisområden avskaffas och eller priserna utjämnas?
  Samma pris i hela landet gläder framförallt elproducenterna i norr som tjänar bättre medans el användarna i norr drabbas.
  Svenska Kraftnät (SVK)som fått in mycket stora belopp i kapacitetsavgifter blir av med dessa när priset blir lika i alla elområden. Kanske är man lika glada för det eftersom SVK inte fritt kan disponera dessa summor, EU har regler hur dessa får användas och svenska politiker tar dem gärna och använder som elstöd eller tillskott till statskassan om de kan.
  För framtiden med höga elpriser kan detta betyda att en ny marknad öppnas där användare tvingas lösa sina egna problem, t.ex. egen el från solvärme på villataket. Eller i större skala med egna vindkraftverk (hoppas det blåser), egna vattenkraftverk, egna kraftvärmeverk kanske med Stirling generatorer och till och med egna mini kärnkraftverk för att trygga elleverans vid t.ex. ståltillverkning eller annan verksamhet.
  Vi går en spännande tid till mötes.

 6. BG

  Såväl Volvokoncernen som Volvo Cara har hoppat på hybrittåget.

  https://www.volvogroup.com/se/news-and-media/news/2021/apr/news-3938819.html

  https://www.media.volvocars.com/se/sv-se/media/pressreleases/282789/volvo-cars-ar-den-forsta-biltillverkaren-som-utforskar-fossilfritt-stal-med-ssab

  ”Vi tar nu stormsteg mot en helt fossilfri värdekedja hela vägen ut till slutkund. Tillsammans med Volvokoncernen kommer vi att inleda ett arbete för utveckling och serietillverkning av fossilfria stålprodukter. Vi vill arbeta tillsammans med våra kunder för att minska deras klimatpåverkan och samtidigt stärka deras konkurrenskraft. Vi tittar kontinuerligt på hur vi ska kunna bli en mer heltäckande leverantör av fossilfritt stål till kunder som Volvo. Det är en ny grön industriell revolution som vi ser växa fram, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB.”

 7. Ivar Andersson

  Ursäkta att detta inlägg kom redan igår.
  Från gårdagens tidning
  Sydsverige sämsta elområdet i Europa
  Sydsverige sticker ut som det värst utsatta elområdet bland alla 50 europeiska elområden som ingår i en rapport som europeiska systemoperatörernas samarbetsorganisation (Entso-E) satt samman.
  Å andra sidan sticker de norrländska elområdena 1 och 2 ut åt andra hållet, uppmärksammar elsajten Second Opinion.

  Elområde 4, det vill säga södra Götaland, har enligt rapporten minst installerad elproduktionskapacitet i förhållande till förväntad maximal användning bland alla undersökta 50 europeiska elområden. Även elområde 3, Svealand och norra Götaland, pekas ut som ett område med särskild risk.

 8. Claes-Erik Simonsbacka

  World Economic Forum
  Small reactors, big ambitions, is this the future of nuclear energy?
  21 november 2022

  Utdrag översatt till svenska:
  Kärnkraften hålls tillbaka av ett omotiverat rykte och tar till sig många av dessa problem. Det kan ge ett betydande bidrag till försörjningstrygghet och oberoende med en kraftigt minskad miljöpåverkan.

  Kärnkraftverk är välkända för sin tillförlitlighet, eftersom deras effekt inte är beroende av några externa faktorer och underhållsperioder kan schemaläggas i god tid – vilket resulterar i en kapacitetsfaktor på minst 90 % .

  Ändå, trots dess bidrag till rena energikällor – som är näst efter vattenkraft, står kärnkraften för omkring 4 % av den globala primärenergin, 10 % av den globala och 25 % av EU :s elektricitet – omgiven av desinformation, alltid motbevisad av fakta och figurer.

  Det är tydligt att kärnkraften får en renässans. Det finns 32 operativa kärnkraftsländer som tittar på att utöka tillgångar eller bygga nytt kärnkraft – och 30 överväger att göra det.

  https://www.weforum.org/agenda/2022/11/small-reactors-big-ambitions-is-this-the-future-of-nuclear-energy/

  Mvh,

 9. Magma

  #7 Ivar
  Något som förra regeringen arbetat aktivt för att skapa … helt utan debatt i riksdagen, helt utan kritik från media, helt utan ansvarstagande från någon instans – istället hyllat av enskilda företrädare för MP …
  Ur led är Sverige …

 10. Lasse

  På temat Svensk el är fel:

  Vattenfall fortsätter med samma styrelse och i samma spår-mera vindkraft.

  Lite hoppfull är det i alla fall när svenska kraftnät börjar förstå sin roll och köper upp reservkapacitet.

  Mörka moln och mörkt även utan moln-solen lyser med sin frånvaro.
  Men då kan vi plocka fram bilder från sommaren som denna (Från Mats?): https://cfys.nu/graphs/FDIR_Europe_July_trend_1979_Now.png

  Klimatnödläge?
  Gabriels serie om moln och sol är väl värd att uppmärksammas, där kan vi spåra orsakerna till det andra tror enbart är växthuseffekten.
  Upplys mer om solen! 😉

 11. #10
  Nej, det var från Matz 😉

 12. Leif Andersson

  Öppen tråd och möjlighet att diskutera olika energislag.
  För tre år sedan installerade jag solpaneler på taket. Det kommer en firma. Besiktning av läget, väderstreck, takets lutning, solinstrålning och skuggeffekter beräknas. Därefter får man en kalkyl i handen som lovar en avskrivning på cirka 8- 10 år. Jag installerade min anläggning Aug 2018. Fick en kalkyl av företaget med återbetalningstid på 8 år. Efter nästan 3 år ser jag att anläggningen inte alls levererar enligt uppsatt mål. Nu skall jag i ärlighetens namn säga att kalkylen förbättrats något med de extrema priser vi har i el område 4.
  Min anläggning producerar årligen cirka 5500 Kwh av detta egen använder jag 32%. När solen skiner som bäst är ingen hemma, huset är i vila. Då kvällen närmar sig och vi alla kommer hem och startar upp förbrukningen har solen gått ner och vi får köpa tillbaka elen vi producerat för Eon under dagen. Nu till ett helt annat pris.
  Elbilen får även den laddas på återköpt el. Den används på jobbet och kan inte laddas hemma under dagen.
  Här uppe i Norden är det i princip bara under 4 sommar månader som mina solpaneler producerar el. Vintertid står solen för lågt för att panelerna skall generera något utbyte. Det är just då man behöver det extra energitillskottet för husvärmen.
  Nu har Länstyrelsen avslagit många ansökningar om Solcells parker på åkermark här i Skåne. Tack o lov för det. Det måste vara viktigare att producera mat än att sälja dyr el till någon grön målad bank- direktör för Sparbanken Skåne som stoltserar i lokal tidningen om att han bara använder grön el i verksamheten.
  Grönmålningen fortsätter oavbrutet. Försökte få in mina kritiska kommentarer i Sydsvenskan och Privata Affärer men de svarar inte ens.

 13. Ann Löfving-Henriksson

  Samtidigt som jag försöker smälta ytterligare sidor av Elsa W.’s värdefulla funderingar i hennes nya faktaspäckade bok läser jag i dagens DN Lördag en intervju med vår nya klimat- och miljöminister, hon som kommande halvår ska leda EU och Sverige på vägen till ”Fit for 55”.
  Romina P. tycks ha en ”Unstoppable” förmåga att tro på sig själv och sin förmåga att tänka på sin mediebild, medan hon hoppas”att hitta vägar ut ur det här”.
  Jag vet inte vad som ligger bakom att hon, enligt artikeln, offentligt gett Elsa W. svar på tal om klimatforskningen, men av artikeln att döma blev Twitter efter det en plattform, som hon inte längre ägnar tid åt. ”No Debate?”
  Mörka moln!

 14. Göran J

  Här finns en hel del intressant från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin om kommande Svensk kärnkraft
  https://www.youtube.com/watch?v=GgepluqQpW0&t=6889s&ab_channel=Kungl.Ingenj%C3%B6rsvetenskapsakademienIVA

  Speciellt bra information om SMR och Generation 4 av kärnkraften.

  Redan 2028 så är sannolikt den första SMR kärnkraftverket på plats i Kanada och ytterligare en uppgift är att Både Vattenfall och Uniper är intresserade av att bygga kärnkraft i Sverige och i första hand typen SMR.

 15. Lars Cornell

  #14 Göran. Du blandar samman SMR, Small Scale Reactors, med Gen4.

  Ryska isbrytare har haft SMR i 50 år. Många av reaktorerna är laddade med bränsle som räcker hela fartygets livstid. Bränslepåfyllning behövs inte.
  Världens första flytande kärnkraftverk var det amerikanska SMR-Sturgis som försåg Panamakanalen med 10 MW el år 1968.
  https://energiforsk.se/program/karnkraft-omvarld-och-teknik/nyheter/ny-karnkraftsteknik/nya-marina-reaktorer/

  Gen4 är inte någon speciell teknik utan en samling egenskaper som säkerhet, ej långlivat avfall mm.
  https://energiforsk.se/media/27042/broschyr-fjarde-generationens-karnkraft.pdf

 16. Sören G

  #10
  Solinstrålningen har ökat samtidigt som det blivit varmare. Mer sol bör leda till högre dagstemperaturer (och mer värmeböljor?).
  Växthusgaser fördröjer avkylning medförande mildare nätter.

 17. Göran J

  Lars #15

  Jag har inte blandat ihop SMR med eller med Generation 4. Vad jag tror mig känna till är att SMR står för Små Modulära Reaktorer.
  Och det är det som behandlas enligt seminariet hos IVA.
  Man nämner också Gen 4 som en framtida lösning av annan reaktorteknik.

 18. LasseLu

  #6 BG
  Volvo gav ett miljöpris till 2 scharlataner Paul Ehrlich och John Holdren redan 1993. På den vägen är det!

 19. Daniel Wiklund

  Dags för en temperaturrapport från familjen Bohnsack på Skurholmen I Luleå. Avläst kl 8 varje dag sen 1921. Medeltemperaturen för november är minus 3,1. I år var det minus 2,1. Kallaste året var 1927 med 12,0. Näst kallaste 1956 med 11,2. På tredje plats 1980 med 9,2. ( det minns jag). Varmaste året var 1949 med 2,8. ( kallaste juli var 1949 med 12,0.) Näst varmaste var det 2000 med 2,5. På tredje plats 1929 med 2,3. Luleå håller inte på att brinna upp än i varje fall. I samma tidning är det en krönikör som skrämmer med domedagen, när jorden brinner upp.

 20. Göran J

  # 16 Sören G

  Eftersom globalstrålningen sedan 1983 ökat med 0,3% per år i Sverige och Europa, se den gröna linjen i diagrammet, som du kan tanka ner här
  https://www.soltek.se/download/UAHtemp_vs_gstral.jpg
  Följsamheten mellan ökad temperatur och ökad globalstrålning är som jag ser det mycket god.
  Globalstrålning = Den totala solinstrålningen som träffar en horisontell yta och mäts oftast som i wh/m-2

 21. tty

  ”Då kvällen närmar sig och vi alla kommer hem och startar upp förbrukningen har solen gått ner och vi får köpa tillbaka elen vi producerat för Eon under dagen. ”

  Ett sedan länge känt problem som döljs genom att man gafflar om att solpaneler producerar på dagtid ”då det behövs mest el”, vilket är fullständigt fel.

  Googla ”Duck curve”

  Lögnkoefficienten i media när det ”hållbar” teknik ligger mycket nära 1,0. Du kommer knappast att få in någon insändare som bryter mot ”värdegrunden”.

 22. Ann Löfving-Henriksson

  I senaste avsnittet (det vill säga dagens) av det politiska spelet, samhälle, (Parisa Höglund, Fredrik Furtenbach och Thomas Ramberg) diskuterades svensk energipolitik. Som expert deltog idag Ekots miljöreporter Annika Digreu’s.
  Naturligtvis kom Elsa Widding upp och samtliga var rörande överens om att både Elsa och SD har vetenskapen emot sig.
  Det är så man ”guidas genom maktens korridorer” i Sverige …
  Inte bara Singer, Koonin med flera, med flera utan även inom den vetenskapliga delen av IPCC talas det samma språk som Elsa!
  Dags för Sr att läsa på!

 23. tty

  ”Många av reaktorerna är laddade med bränsle som räcker hela fartygets livstid.”

  Detta kräver dock mycket speciellt bränsle. Reaktorbränslet i amerikanska fartygsreaktorer är höganrikat (>90%) U-235, alltså av ”bombkvalitét”. För att hålla bränslet stabilt är det utblandat med ett ”burnable neutron poison” alltså en isotop som absorberar neutroner, men som därigenom successivt upphör att vara en neutronabsorbator. Allt eftersom U235 förbrukas minskar alltså även neutronabsorptionen så att kedjereaktionen kan upprätthållas.

  De tekniska kraven på dessa reaktorer är extrema och de är också extremt dyra, och används därför bara till ubåtar och hangarfartyg.

  Men USN har aldrig haft en allvarlig reaktorolycka, i motsats till den sovjetiska/ryska flottan.

 24. Ulf

  Svar 13 Ann,

  En mycket skum ”intervju” som till huvudsak innehåller journalistens snedvridna syn på regeringens klimatpolitik. De svar som kommer ifrån Romina är helt meningslösa. Trots det inga uppföljande frågor. Misstänker att många svar inte ens kom med i denna artikel, vars enda syfte är att sabla ner på regeringens klimatpolitik. Det enda syftet numera med DNs publicistiska uppdrag. Oförskämt att kalla sig för oberoende liberal.

 25. Matsa

  #14 Göran J

  Nej, Uniper planerar INTE att bygga någon typ av kärnkraftverk i Sverige:

  https://sverigesradio.se/artikel/nytt-besked-fran-uniper-ingen-ny-karnkraft-i-sverige

 26. Ann #22,

  Jag har också börjat läsa Elsas bok. Mycket välskriven och faktaspäckad. Det som slår mig, både med boken och när hon intervjuas, är att hon måste ha ett fantastiskt sifferminne.

  Om jag skulle skriva det som hon gör så skulle jag behöva sitta veckovis med böckerna uppslagna och google till hands bara för att kolla siffrorna. – Jag har två telefoner, men har bara lärt mig numret till en av dem som jag lyckats hålla i huvudet 🙂

 27. Ann Löfving-Henriksson

  # 26 Ingemar, ja Elsa har verkligen gjort ett beundransvärt jobb och man borde kunna kräva av medias reportar och journalister att de sätter sig in i vad hon förmedlar. Sifferminne är en viktig sak, det jag faller för är ändå framför allt funderingarna, resonemangen och det sunda förnuftet. Utan dem hade jag inte orkat igenom boken.
  Hoppas boken får spridning!

 28. TB

  Jag hoppas att Elsas bok snart kommer som e- bok.

 29. Göran J

  #25 Matsa

  Enligt Robert Henningsson som är strategichef på Uniper så ingå man som del i olika projekt i Sverige bl.a. det projekt som görs i Oskarhamn med en lättvattenreaktor som skall byggas av Blykalla. Uniper deltar också i flera Svenskq kärnkraftprojekt.

  Din uppgift kommer från en av SR som jag inte har så stora förväntningar på när det gäller nyheter som inte först passerat MP granskning.

 30. Göran J #29,

  Uniper är ju ett tyskt bolag och därmed i Die Grünes ledband – ungefär som Vattenfall här i Sverige för två månader sedan. Die Grüne hatar kärnkraft och skulle aldrig våga gå emot Merkels linje. Av någon anledning så är tyskarna särskilt drabbade av kärnkraftsfobi. Kosta vadet kosta vill; ingen kärnkraft, men kärna köpa kärnkraftsel från Frankrike. Bara samvetet är rent.

 31. UAH är lite senare än vanligt, kanske pga helgen, men man tager vad man haver till dess tomten anländer:

  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-30

 32. Leif A #12

  Så, så. Var inte så negativ mot solceller. Jag ser många hus som bekläds med solceller på taken. Visserligen är det en förlustaffär men jag har hört att de tätar mot regnläckor rätt så bra … 🙂

 33. Fredrik S

  Anna Dahlberg är klarsynt igen i Expressen om allt från kärnkraft och svek här hemma till bisarr tysk kolpolitik etc.

  Det är bara för övriga media att hänga på.

  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nu-kan-alla-se-hur-viktig-karnkraften-ar/

 34. foliehatt

  Laddning av elbilar med el från egna solceller fungerar om man har två bilar och använder dem alternerande varannan dag.

 35. Matsa

  #29 Göran J

  Du har uppenbarligen inte brytt dig om att lyssna på nyhetsinslaget jag länkade till. Det är alltså Georg Oppermann som tar representanter för det svenska dotterbolaget i örat och dementerar deras uttalanden om byggandet av ny kärnkraft, både i Sverige och någon annanstans. Opperman är talesman för moderbolaget i Tyskland:

  https://www.uniper.energy/news/georg-oppermann-becomes-new-uniper-corporate-spokesman

  Vad representanter för det svenska dotterbolaget säger ska vi nog ta med en nypa salt i dagsläget. Åtminstone tills tyska staten har tagit över ägarskapet i Uniper vid årsskiftet.

 36. Håkan Bergman

  foliehatt #34
  På sommaren ja!

 37. Lasse11

  Leif Andersson 12# : Fick en offert på solpaner som skulle ge en återbetalningstid på 8-10 år. Med gjorde en egen kalkyl med antal soltimmar per månad och kom fram till att återbetalningstiden blir >15 år , då jag får lite betalt för dom 70-75 % som producesras Maj-Augusti dagtid. Min förbrukning ligger till 65-70% i November -Mars. Så ingen ide att ha solpaneler. Men om några grannar (6-8) går ihop om en lite större Dieselgenerator på ca 300KW , så blir priset totals (med dagens eldningoljepris) mindre än 1 Kr / KWh. Detta visar hela bluffen med nuvarande elsystem. Oavsätt vad dieseln kommer att kosta så är det billigare än att stanna on-grid !

 38. Håkan Bergman

  Fredrik S #33
  Oj, om man måste importera så långväga brunkol är nog det blå skåpet mer än överfullt.
  And don’t mention the Energiewende!

 39. pa

  om vi skall ha samma elpris som i Tyskland, skall vi även ha samma löner som i Tyskland.

 40. Matsa

  #33 Fredrik S

  Mycket välskriven ledare! Anna Dahlberg imponerar.

 41. Håkan Bergman

  Matsa #35
  Kan inte Greta stämma tyska staten i stället när dom ökar kolförbränningen?

 42. Göran J

  Matsa #35
  Jag har inte läst din anvisade artikel. Jag föredrar att här vara optimist och kanske realist.
  För oss i Sverige finns inget alternativ till kärnkraften för dom som ser att vi måste ”ställa om”.

  När Strategichefen för Uniper påstår att dom är med i utvecklingen av SMR och till och nämner blykalla som samarbetspartner kan det knappast vara taget ur luften.

  Den som lever får se.

 43. TorbjörnR

  #12 Leif Andersson

  Då verkar du haft otur med din anläggning eller så använde du en dålig leverantör.

  Själv satte jag solpaneler 2015 och de blev återbetalda efter drygt 6år 2021. Nu gratis el i ca 12-15 år till innan växelriktare ev måste bytas.

  Satte fler solceller 2021 och räknar med återbetalning efter 4-5 år.
  Är ett -1000 kWh/år hus dvs väsentligt bättre än ett noll-energihus!

  Solceller på individnivå är väldigt lönsamt speciellt nu när priserna dragit iväg.
  På systemnivå är de skit!

 44. Thorleif

  #31 Alvar

  Noterar det underliggande Pi-värdet för din uppmärksammade månads-cykel (377)!

  Ang Temp Global (ojusterade surface NOAA Metar)

  Noterar att samtliga typer av medelvärden som alla mätts mot det 30-åriga MV är negativt; (avvikelsen)

  2015(Jan)-2022(Nov) -0,318 C (MV ca 8 år)
  Senaste värde -0,25 C (12 mån rullande)
  Respektive senaste 7 års enskilda helårs MV är alla negativa varav 2021 -0,11 C (varians +-0 – -0,74 C)

 45. Thorleif

  #8 C-E Simonsbacka

  Ang WEF och Kärnkraft

  Jag har alltid varit övertygad om att WEF haft kärnkraft som ”lösningen” i pågående Agenda (30) MEN det har förstås inte varit uttalat eftersom Klimatagendan också handlar om att få med sig hela (miljö-)vänstern och kärnkrafts-motståndarna. Det har fungerat över förväntan och först ifjol höjde FN en flagga för OM kärnkraft kunde vara en del av lösningen! Och nu WEF ett tag senare förstås…medvetet. Men fortfarande bara som kris-åtgärd istället för det kol och olja som nu tas i bruk under stundande vinter och ev kaos.

  (ps! https://www.zerohedge.com/weather/global-warming-northern-hemisphere-snow-cover-56-year-high)

  Inför nästa vinter får man nog anta att WEF kan knyta åt säcken med de ”nyttiga idioterna”. Särskilt om det skulle bli kallare temperaturer kommande år inkl denna vinter.

  WEF är monopolisternas och oligarkernas egen fackförening!
  PPP är deras specialité att lura skjortan av skattebetalar-kollektivet. Skatter som f.ö. sannolikt kommer att höjas i en ny uppgångs-cykel likt 60-70-talet. Jättarna som Stakeholders behåller sina mest obeskattade vinster utom räckhåll men kommer privat att solidariskt bidra med ”skäliga solidariska belopp”.

 46. Ulf

  Mer klimatförändringar. Just här började de på 1950 talet. Men mycket värre ska de som vanligt bli. Skrev inte någon om att det gick åt andra hållet? Eller det var bara Skanör/Falsterbo?
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Ll310J/kusten-i-skane-dar-havet-tar-tillbaka-allt

 47. Anders

  Wikipedia.se är sannolikt ett viktigt redskap i dagens samhälle. Efter det att Henrik Torehammar skrev ned Elsa Widding kollade jag upp hur deras wikipediasidor redigerats.

  Därefter var jag tvungen kika in på Erika Bjerströms dito. Det finns uppenbarligen vissa människor som ägnar massor av tid på att ”rätta till” hur betydelsefulla samhällsaktiva framställs. Här finns många uppslag till grävande!

  Intressant var upptäckten att i SVT:s klimatreporters redigeringshistorik förekom en viss ”Bubbelgris” som var mkt aktiv fram till 2008, men som nu (okänt datum) är avstängd. Kanske för att hen använt sig av 9 s.k. marionetter, troligen detsamma som alias. Har inte hunnit se vad dessa gjort.

  EW:
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Special:Historik/Elsa_Widding

  Noterar den flitiga ändringshistoriken, vilket måste vara kvittot på EW:s betydelse i svensk politik! T ex att ”Mats33” ändrade rubriken ”klimatengagemang” till ”klimatdebattör”.

  EB: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Special:Historik/Erika_Bjerstr%C3%B6m

  HT: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Special:Historik/Henrik_Torehammar

 48. Daniel Wiklund

  Har sett 5 intressanta program om universum. ( kunskapskanalen). Inte ett ord om global uppvärmning eller att jorden ska brinna upp. Används ordet klimatförändring så är det inte för att skrämmas. Efter att ha sett programmen så förstår man att universum inte är någon lugn plats. Snarare tvärtom. Jorden har nog haft lite tur på sin färd runt solen. Som inte åkt på nån gravitationsknuff.

 49. tty

  #46

  ”Skrev inte någon om att det gick åt andra hållet? Eller det var bara Skanör/Falsterbo?”

  Sydvästra Skåne är ett ackumulationsområde, sydöstra Skåne ett erosionsområde. Så har det varit så långt vi vet tillbaka och det är inte så mycket man kan göra åt det. Sandkuster är instabila av naturen.

  Möjligen skulle man kunna försöka sig på en s k ”sandmotor”, det har fungerat bra i Holland, men är dyrt och kräver mycket stora mängder uppmuddrad sand.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sand_engine

 50. tty

  #46

  Ur AB:s artikel:

  ’”Mjuka sandstränder i kombination med att vi har noll landhöjning i området utmanar oss, säger Per Danielsson, nationell samordnare i stranderosion vid Statens geotekniska institut”

  Men då ljuger den nationella samordnaren, medvetet eller omedvetet. För vi har ovanligt bra data för landhöjningen i Löderup tack vare att det finns GPS-stationer i Skillinge, 14 km NO Löderup:

  https://www.sonel.org/spip.php?page=gps&idStation=4273&solCentre=ULR

  Landhöjning: 1,55 +- 0,23 mm/år

  Och i Ystad 19 km VNV om Löderup

  https://www.sonel.org/spip.php?page=gps&idStation=4262&solCentre=ULR

  Landhöjning: 1,38 +- 0,29 mm/år

  Däremot är den relativa havsnivåhöjningen mycket nära noll:

  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-051

  Men så kan man ju inte uttrycka sig, för det vore detsamma som att medge att den officiella havsnivåhöjningen om 3,5 mm/år är rent nys.

  Och nej detta är inte något nytt problem. Titta på den här vyn från Kåseberga österut mot Löderup:

  https://www.google.se/maps/@55.3841784,14.0640978,3a,22.7y,71.29h,87.5t/data=!3m7!1e1!3m5!1sWbPPYMbes_lJkPqIWuZRxg!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DWbPPYMbes_lJkPqIWuZRxg%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D137.03441%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

  En sådan abrasionsbrant uppstår inte på 60 år. Inte på 600 år heller. Här har havet gnagt i årtusenden.

 51. Claes Forsgårdh

  SD börjar ta till sig den seriösa klimatvetenskapen: https://samnytt.se/sd-oppnar-for-att-slopa-nationella-klimatmalen/

 52. Ulf

  tty tack för grundligt svar.

 53. Anders

  Hur i all sin dar kan elpriset vara 262-286 €/MWh i Sverige trots att vkv producerar och vattenkraften likaså…

  http://www.bilddump.se/bilder/20221205231842-95.193.10.45.jpg

 54. Jo Nova skriver om 15-minutersstaden; speciellt om Oxford som har långt gångna planer för dess förverkligande. Intressant artikel om vad vi har att se framemot under grön politik. Konceptet innebär att städer delas in i zoner där bostad, arbete och matvaror ska kunna nås inom 15 minuter. Invånarna i områdena ska strikt övervakas med kamror. Att lämna 15-minuterszonen mer än 100 gånger per år beläggs med böter. Någon med goda politiska kontakter kan kanske tipsa Miljöpartiet.

  https://joannenova.com.au/2022/12/oxford-2024-climate-lockdowns-start-you-will-be-tracked-and-trapped-in-your-suburb-and-happy-about-it/

 55. Håkan Bergman

  För att i möjligaste mån förstöra julstämningen ytterligare så har jag lagt in ett löpande medelpris för innevarande månad. Det enda som tillkommer för rörligt pris är nätägarens påslag för överföring, i mitt fall lägenhet i SE3 och nätoperatör Vattenfall 24,4 öre plus moms och sen ska elhandlaren ha sitt, stort frågetecken för det sista. Så för mig själv pekar det idag mot runt 5,30 per kWh, gardera med 6,00! Och i Januari höjs elskatten med 9%, tack för den!
  https://sprayhattas.crabdance.com/elpriser.pdf

 56. Håkan Bergman

  Jag skulle bra gärna vilja veta hur det ser ut i skallen på folk som tycker att indexering av energipriser utifrån inflationen är en ”lysande” idé, snacka om självförstärkande effekt! Dom borde tas in för undersökning.