COP26 resulterade inte helt oväntat i att man skulle ha ett nytt klimatmöte nästa år. I Sharm El-Sheikh i Egypten, så att det garanterat blir lite varmare än vad det varit i Skottland . Här hemma sveper novemberdimmorna in över sjö och strand.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Man är konstigt nog lite förvånad över att de inte heller denna gång tycks komma till någon slutsats som betyder något. Detta är 26:e gången de träffas om det enda konkreta de lyckas komma fram till är att de skall göra om det nästa år?
Det en person som lyckats med en bra sammanfattning – bla, bla, bla. Insiktsfullt 🙂
En sak som var en ögonöppnare även för en som varit skeptisk till dessa COP-möten, ja nästan från början, var uppgiften att ordet FOSSIL finns i dokumenten för första gången efter de tidigare tjugofem konferenserna!
Innan slutdokumentet finns ses det som en framgång att det KANSKE kommer att finnas med. Troligen i någon väl inlindad form får man anta.
Borde ju ge världskrigsrubriker att man kunnat träffas världen runt sedan sedan 1992 och haft minskade koldioxidutsläpp som huvudpunkt på agendan utan att prata om fossila bränslen. Idag 85 procent av världens energiförsörjning.
En sak till i nyhetsflödet som verkar märklig. Om vi utgår från att Lomborg har rätt (det brukar han ha) så leder de löften som gavs i Paris till 33 Gt CO2 – reduktion. För < 2,7 grader behövs 3000 Gt. Men under förhandlingarna skulle de fått ihop löften som räcker till 1,8 grader!
Man förstår ju att det är angeläget att kunna vifta med 1,5 grader som uppnåeligt för att hålla penningflödet uppe. Men rimligheten? Tomma löften minskar inga koldioxidemissioner.
Det här får vi ha ögonen på.
Dessa möten borde handla om sparsamhet med ALLA jordens resurser, som det ursprungligen var, i stället för en vettlös jakt på nyttig koldioxid.
Nu börjar svenska politiker vakna och säga nej till vindkraftindustrier, senast i raden är Västervik och Finspong som inte vill ha sina kommuner förstörda.
Finspong har beslutat om ett respektavstånd till bostad på 10 * höjden. Det blir nästan 3 km radie. I Västervik förbereder markägare krav på kompensation på värdeminskning av fastigheter inom 8 km radie. Förnuftet börjar vakna både bland befolkning och politiker.
Vindkraft kräver 500 ton betong per VKV och tusenfalt mer landskapsyta än vad kärnkraft gör.
http://www.tjust.com/2021/hysterica.jpg
Jag förordar inte kolkraft, men i valet mellan vind och kol är vindkraft det sämre alternativet per kWh räknat.
Det är märkligt att en intresseorganisation som klimatrörelsen (observera distinktionen till miljö) har kunnat få ett sådant psykologiskt grepp om västvärldens demokratiskt valda ledare att man börjar fundera på vad som är fel i det demokratiska samhället.
Hur kan en relativt begränsad rörelse, i Sverige representerad av MP, skaffa sig sådant inflytande över samhällsrapportering så att i princip all offentlig debatt dör.
Personligen har jag aldrig tidigare trott att jag överhuvudtaget skulle komma på tanken att behöva fundera på om det finns något grundläggande fel i västvärldens så kallade demokratiska system, ty demokrati är för mig när alla åsikter får fritt vädras på samhällets torg.
Nu hör man i media hur en representant för vår svenska regering, herr Bolund, sitter i förhandlingar i Glasgow för att komma fram till ett internationellt avtal om hur jordens klimat skall tillåtas utvecklas – ungefär som om det vore ett löneavtal mellan företagare och fack … som om klimatet skulle låta sig styras av ett avtal …
Undrar vad herr Bolund hade för betyg i ämnet Naturvetenskap en gång i tiden när han gick ut gymnasiet …
Hade jag för fem år sedan fått frågan om jag trodde jag skulle få frågan om jag trodde jag skulle behöva förlita mig på Ryssland eller Saudiarabien för att vi skall få en bättre värld så hade jag ifrågasatt frågeställarens intelligens, men nu får jag tyvärr erkänna att jag börjat ifrågasätta mig själv i den frågan …
Satirsida om vindkraft som piggar upp: https://www.facebook.com/groups/4728999073784965/?ref=share
Dagens Henrik Jönsson handlar om energi.
SVD innehåller en hel del om hur det kunde bli så illa i Sveriges område 4 som drabbats av elpriser som ingen kan acceptera.(vanligt med 10 ggr högre pris i omr 4 jfrt med omr 1)
Vi får in Tyska elpriser!
Men vi har inget alternativ som Tyskarna, som värmer sig med gas a 1 SEK per kWh i stället för elen som kan kosta 3 SEK per kWh där.
Skriv på energi upproret;
https://energiupproret.se/
kolla först här: https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
#6 Avd humor: Greta ville placera energifrågan på en plats där inte solen skiner men där det tillfälligt blåser rätt bra!
Propaganda för metandriven vindkraft?
Om nu naturlagarna verkligen har ändrats, så att växthusgasutsläpp numera är det enda som orsakar klimatförändringar, har 1,5-gradersmålet varit kört länge. Enbart redan gjorda utsläpp garanterar då att världen blir mer än 1,5 grader varmare än den där ”förindustriella tiden” (egentligen en ovanligt kall period i slutet av 1800-talet). Det är väl därför det nu pratas om ett 1,8-gradersmål?
Om nu, å andra sidan, naturlagarna inte har ändrats, så kan naturliga faktorer när som helst leda till att den globala medeltemperaturen vänder nedåt, så att 1,8-gradersmålet uppfylls utan några åtgärder. Eftersom några åtgärder då redan har införts, kan de klimathotsreligiösa hävda att de har räddat världen. Vad som händer om den globala medeltemperaturen fortsätter nedåt, tänker de inte på.
#7 Lasse
Mkt bra av Henrik Jönsson. Putin har insett att den som kontrollerar energin är den som har den verkliga makten. Här hemma sitter politikerna med huvudena i sandlådan och tycks inte överhuvudtaget förstått detta med energi alls. Ändå lägger de ner just en väldig massa energi på att framstå som så okunniga de är. Rena snurren minst sagt. Jag börjar undra om vi inte snart måste börja kräva någon form av direktdemokrati liknande det man har i Schweiz.
Det cirkulära samhället orsakar nya miljöproblem.
”Daniels åkermark är full av grön plast – från matavfallspåsarna”
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/har-ar-akern-full-av-gron-plast-fran-matavfallspasarna
Jag skulle tro att det är av samma skäl som berättelsen om jordens snara undergång blivit så populär. Det är ett försök att injicera lite dramaturgi i en alldeles för formlös verklighet. Men det kan vi tala om en annan gång.
Johan Hakelius
#4
”Vindkraft kräver 500 ton betong per VKV”
Då skall det vara ett rätt litet vkv. Den nya ”vindkraftparken” i Markbygden förbrukar 550 KUBIKMETER, alltså betydligt över 1000 ton, betong per kraftverk:
https://www.cementa.se/sv/markbygden-hogre-vindkraftverk-kraver-starkare-fundament
De springer runt som den vita kaninen – bråttom, bråttom, bråttom…..
Det är många som inte kan skilja på kubikmeter och ton. Fundamenten till dagens VKV kräver 550 kubikmeter vilket blir ca 1500 ton. Betong väger mellan 2,5 och 3 kilo per liter.
tty, #12
men det MÅSTE ju vara sådan där grön betong. Klimatsmart och förnybar så det sjunger om det.
Annars är ju hela vindkraftsutbyggnaden motiverad med sådana och liknande argument rent hyckleri. Eller hur?
Och så kan det väl inte vara?
LasseLu, #14,
andra uppenbart svårskiljbara storheter är effekt och energi.
En tanke om varför Ryssland visar ett så svalt intresse för ”klimatkrisen”. Redan när jag läste fysik för en generation sedan sades det allmänt att ”ryssarna är bäst i Världen på allt som inte kräver avancerad utrustning” (vilket Sovjetsystemet inte kunde åstadkomma).
Numera kan ju dock ryska fysiker skaffa ungefär samma utrustning som andra.
Den ryska klimatmodellen INM-CM5 skiljer sig markant från de övriga CMIP-modellerna i två avseenden:
1. Den lyckas faktiskt ganska bra följa den faktiska klimatutvecklingen sedan 1850, inklusive nedkylningen 1945-75 och AMO:s förändringar (dock inte PDO):
https://esd.copernicus.org/articles/9/1235/2018/esd-9-1235-2018.pdf
2. Den visar på en mycket mindre uppvärmning i framtiden än samtliga andra CMIP-modeller
https://andymaypetrophysicist.files.wordpress.com/2020/11/111020_1357_factsandthe2.jpg?w=700
(den grå linjen som i det närmaste följer de observerade temperaturerna är INM-CM)
#16
Förvisso, senast igår såg jag en artikel om en ”vindkraftpark” som skulle leverera 700 MW per år.
#18
Senast idag såg jag en artikel som hade RCP 8,5 som bas för att varna om framtida katastrof.
SVD skrev tom i faktarutan att detta osannolika scenario var
valt av SMHI.
När skall faktarutorna uppdateras?
Henrik Jönsson om Sveriges vettlösa energipolitik.
https://www.youtube.com/watch?v=P-IRDdaFZqk
Kommentar till inpass 7!
Jo frågan löstes sedan länge av (givetvis) Grönköpings Weckoblad: Varje snurra skall enligt lag förses med ett dieseldrivet kraftverk som kopplas in vid vindstilla och driver vindkraftverket. Bör givetvis införas i framtida Grundlag!
salve
Marta Stenevi gillar inte cement och betong. Hon tyckte att man borde komma på något bättre. Jag föreslår att man pausar utbyggnaden av VKV tills hon utvecklat en ny metod.
Jag skulle vilja se Stenevis vindsnurror byggda av trä som är hundratals meter höga! Och vilket material skulle fundamenten byggas av? Ska man ha trä där också? Man kan bara konstatera att MP och deras politik är bara en massa oinitierat struntprat som bara lurar ungdomar och efterblivna vuxna! Tyvärr så ligger misstanken att detta skitparti kommer att fuskas kvar i riksdagen efter nästa val också.
Benny #23
Särskilt besvärligt blir det om träsnurrorna ska stå ute till havs också. Men jag har ett tips till Märta, man fäster en lång träpinne under snurran med en rejäl klump utarmat uran, ni vet sånt där uran som inte går att klyva, det kan hon väl inte ha nåt emot?
Sydsvenskan har idag under rubriken Vetenskap ett helt uppslag (C16-17) med rubriken ”Climategate – bluffen som sprack” som hyllar Gavin Schmidt, Phil Jones och Michael Mann, som stod emot attackerna från de stygga förnekarna. BBC har tydligen gjort en film ’The trick’ om Phil Jones som sändes 18 oktober. En hockeyklubba finns förstås med bland illustrationerna i Sydsvenskan. Jag hittar inte artikeln på nätet.
Artikeln avslutas: ”Senare försök att smutskasta klimatforskningen har inte alls fått lika stor uppmärksamhet.
– Climategate fungerade nästan som en vaccination. Medierna har fått en naturlig immunitet mot historier om läckta mejl, och ar inte längre intresserade. Så på lång sikt har det fungerat som en slags exorcism, där vi blev av med en hel del dåligt och kunde starta om på nytt, säger Gavin Schmidt.” Maria Gunther
Eftersom vindkraften ständigt återkommer i debatten och att man nu pushar för mera havsbaserad vindkraft, som lär ska vara det bästa som hänt sen skivat bröd, tyckte jag att det kan vara intressant att se hur den levererar. Britterna har mest havsbaserad vindkraft i världen, 10 av totalt 25 GW installerat, sannolikt lite mera idag men såna siffror uppdateras inte så ofta. Däremot levererar britterna siffror, nästan i realtid över produktionen och även historiska data. Så jag la in ett par exempel på brittisk elproduktion under ett par veckor, okey att det är körsbärsplockning men körsbär är gott och det finns gott om dom, man kan gott säga att elmarknaden är en körsbärsmarknad. Hur är det med den havsbaserade vindkraftens påstått jämna produktion?
https://sprayhattas.crabdance.com/elstatistik/se/
Den som verkligen vill påverka måste ha resurser till riktad informationsspridning.
Små sanningsbudskap på klistermärken överallt och små enkla informationsblad till samtliga postlådor om havsnivåhöjning, solens cykler, gasernas egenskaper och orimligheten i att människor tror att de har någon som helst påverkan i det enorma energiutbytet mellan solen och jorden.
Kanske en omgång med informationsblad två ggr om året med olika intressanta och övertygande detaljer om det faktiska klimatläget?
Informationsbladet skulle kunna ha QR länkar till sidor på nätet som visar verkligt uppmätta data som gör att människor förstår att de håller på att bli rånade av klimatmaffian.
Här finns förklaringen till den välorkestrerade alarmismen som MSM bedriver:
https://klimatsans.com/2021/11/13/pr-samordning-med-greta/
En ren skam för dagens journalistkår, börjar likna Tyskland före vk2, samt att vi fått ett styre som mestadels består av totala oduglingar! Tillgång till billig energi är en grundläggande förutsättning för en välfärdsstat, vilket inte minst MP borde fatta med sin huvudlösa ge-bortpolitik:
Klimatsans visar att land- och havsbaserad vindkraft samvarierar. Bägge är beroende av vindhastighetens variationer i kubik. Halv vindhastighet ger en åttondedels effekt.
https://klimatsans.com/2021/11/13/skanes-elpris-beror-pa-den-tyska-vindstillan-i-flera-dar/
#23 Benny
Företaget Modvion i samarbete med Moelven säger sig kunna bygga torn till VKV upp till 150 m höga, i paritet med de största f n i Sverige. Men …. något sådant är inte byggt och ännu mindre provat i verklig drift.
Fundamenten till dessa kommer nog fortfarande att vara i betong, oavsett vad MP önskar sig.
#25
Den aktuella BBC-filmen är givetvis ren historieförfalskning.
https://climateaudit.org/2021/10/25/bbcs-fake-climate-audit-screengrab/
Vilket i och för sig kanske är onödigt att påpeka.
”17 tty
Varje gång jag ser den där ”andymay..”.-graferna, så undrar jag varför uppmätta temperaturer stannar på ungefär 2015? Vet du eller någon annan om det finns uppdaterade grafer till 2021?
……#17 tty forts.
Går det att närmare förstå varför den ryska modellen fullständigt knockar andra modeller, någon som vet skillnaden mot ”alarmistmodellerna”?
#30
Moelven har byggt den högsta träbyggnaden i världen. Den är 85 meter, men känns kanske litet grövre än ett vindkraftverkstorn:
https://www.moelven.com/globalassets/moelven-limtre/mjostarnet/dscf2531_red_lav.jpg?w=730
Uppriktigt sagt tror jag det blir extremt svårt att bygga ett smalt 150 meters trätorn som pallar för de stora sidokrafter som ett vindkraftverk utsätts för. Träets styvhet är trots allt mycket låg jämfört med metall. Däremot kan det nog gå att bygga något i stil med Eiffeltornet, där man kan ha diagonal stagning, men då kommer ju grundläggningskostnaden att mångdubblas.
En historisk parallell. Äldre tiders stor träfartyg hade i regel en mycket ”bullig” skrovform med bl a bred, tvär för. Detta berodde inte på att man inte var medveten om att en spetsigare för gav mindre vattenmotstånd, utan att varje del av skrovet i princip måste bära upp sig själv p g a träets låga styvhet. Annars råkade man ut för ”hogging”, alltså att hela fartyget helt enkelt krökte sig. Så fort man började bygga järnskrov gick man över till längre och smalare skrov med spetsig bog. Alla de klassiska snabbseglande klipprarna hade järnskrov.
# 25 Gunnar J., Maria Gunther som undertecknare bör innebära att hon ansvarar för den recensionen. Hon är fostrad i Livets Ord och kom inte förrän hon disputerat i partikelfysik på att hon i sin uppväxt blivit grundlurad kring en del av den vetenskapliga grunden. Hon gjorde upp med delar av sin uppväxt och tappade fotfästet.
Nu verkar hon ha hamnat bland de klimathotstroende.
Hennes bok ”Big Bang eller Varde Ljus” har nu 15 år på nacken, men intressant.
Det kan inte vara lätt att än en gång orka gå till grunden och ifrågasätta sin uppfattning i en riktigt stor vetenskaplig fråga.
Eftersom vi i den rika världen har sett till att grödorna bara blir bättre och bättre även i de fattiga länderna så har vi ingen som helst skuld till den fattiga världen. Speciellt nu när bränslepriset till våra bilar skjuter i höjden .
Det kanske t.o.m. är så att det är fattiga länder som skall kompensera os för att vi placerat Plant food i atmosfären till deras skogar och skördar och övrig växtlighet.
https://www.facebook.com/groups/4728999073784965/?ref=share
Vindkraft är jättebra, bara vindkraftverken placeras på rätt plats! Gå gärna med i facebookgruppen som verkar för detta.
#33
Jag tror att de viktigaste skillnaderna är att den har en svagt negativ molnåterkoppling (alltså att moln kyler en aning, inte värmer som övriga modeller antar) och räknar med en tydligt större termisk tröghet hos havet (vilket i princip är lika med ett djupare blandat skikt).
Det kan tilläggas att INM-CM:s molnmodell anses primitiv av andra modellerare, men att Judith Curry (som är specialist på molnmikrofysik) tycker att detta kanske är att föredra framför mera komplexa modeller med flera parametrar så länge man inte kan sätta realistiska värden på alla parametrar.
Det kan tilläggas att de totalt vansinniga resultaten i den senast CMIP6-omgången just berodde på ”förbättrade” molnmodeller.
#25
”Det kan inte vara lätt att än en gång orka gå till grunden och ifrågasätta sin uppfattning i en riktigt stor vetenskaplig fråga.”
Religiös fråga är nog en mera korrekt beskrivning.
#35 Ann Löfving-Henriksson
Du envisas med att visa en otrolig kunskap av särskilt värdefullt slag.
Tack för att du finns och för att du engagerar dig.
#25
Även DN har kört samma story:
https://www.dn.se/vetenskap/climategate-klimatskandalen-som-sprack/
Är väl inte orimligt att anta att det är en garanti för att det är ett organiserat spinn.
Ivar Andersson #29
Tilläggas kan att all planerad ny havsbaserad vindkraft i nordvästeuropa, alltså södra Östersjön och nordsjökusten, ligger i samma vindbälte, där också all redan byggd vindkraft i den delen av Europa ligger, kan det bli mera korkat? Vad är det dom där tårtdiagramsskådarna inte förstår?
#34 tty
I denna länk visar Moelven hur de har tänkt sig att bygga trätorn.
https://www.moelven.com/se/produkter-och-tjanster/allt-om-limtra/vindkraftstorn-i-tra/
Vad gäller böjstyvheten hos ett torn är den proportionell mot produkten av elasticitetsmodulen och fjärde potensen av rörets diameter. Man kan alltså kompensera en låg E-modul hos trä med lite större diameter.
Det som är dimensionerande för livslängden hos ett vindkrafttorn i stål är utmattningslaster, där små spickor, som ju alltid finns i svetsar, utsatta för varierande laster kan växa till brott. Man är därför mycker noggrann vid svetsning av fogarna.
Som vanligt drar klimatmötet ut på tiden. Det ska se ut det är tuffa förhandlingar. Att när dom väl kommit överens så är planeten räddad, ytterligare en gång. Då får dom ju träffas åtminstone en gång till och klimatmingla i Egypten.Vilket svammel, dessutom kolossalt dyrt. Kommer säkert att leda till höjda koldioxidavgifter och skatter. Är det inte dags att vi får veta om koldioxidskatterna, som nu funnits i flera decennier, har lett till ett bättre klimat. Lägg ner dessa meningslösa klimatmöten.
#32 Enough
Det enkla svaret är att vi har en platå sedan 2015 kan ses här https://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/from:2015/plot/uah6/from:2015/plot/rss/from:2015/plot/rss/from:2015/trend/plot/uah6/from:2015/trend/plot/hadcrut4gl/from:2015/trend
Gå in på youtube och titta på Henrik Jönssons senaste video ”Energiupproret”. Mycket bra!!
Och framför allt, gå in på energiupproret.se och skriv på där!!! Det är hög tid att sätta press på tokiga politiker.
IKEA Foundation skriver om sitt stöd till att minska halten av växthusgaser på sidan ikeafoundation.org. Under åren 2014 till 2020 har de betalat ut € 368 miljoner. Därefter lovade de ut € 500 miljoner under en 5 årsperiod. Och i april i år har de lagt till ytterligare € 1000 miljoner. En av mottagarna är European Climate Foundation, vilka samarbetar med pr-organisationen GSCC, Global Strategic Communication Council, vars vd intervjuas på IKEA Foundations hemsida. Det är otroligt stora pengar som strömmar in till olika lobbygrupper och demonstranter som förser massmedia med samordnade aktioner. IF är bara en av flera stora donatorer som sannolikt betalar lika stora summor.
Adepten #45
Snälla, kom inte dragandes med en platå på 5-6 år, människan har levt på en platå sen hon ramlade ner från träden.
#32 Enough
#45 Adepten
Det blir ofta lite tokig trend när man tar korta mätserier.
Här har jag tagit mätserier som börjar 1977 (där Andymay börjar) fram till 2021. (1979 för satellitmätningarna)
https://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/from:1977/plot/uah6/from:1979/plot/rss/from:1979/plot/rss/from:1979/trend/plot/uah6/from:1979/trend/plot/hadcrut4gl/from:1977/trend
Där ser man att UAH har trend på c:a 0,15 grader per decennium och RSS har c:a 0,23 grader per decennium. HadCRUT ligger där emellan på c:a 0,19 grader per decennium.
Om vi då tar medeltalet för 40 år så är det ungefär 0,75 grader varmare nu än det var 1980.
#38 tty och #45 Adepten
Tack för svar på mina frågor, det verkar rimligt det ni skriver.
Detta med molnbildning har ju diskuterats som en ganska svårt fenomen att modellera, tillsammans med de många andra parametrarna som ska fungera i det kaossystem som atmosfären är.
Fem-sex år på en temperaturplatå borde väl ändå komma fram någonstans, kan man tycka, även om det talar emot CO2-hypotesen, för eller senare måste det fram, eller kallar man in ”hockeyproffs” som, som bäst, sitter och filar på korrigeringar av temperaturmätvärden tro 😉 ?
# 49 Sigge. Mätserier hit, mätserier dit. Just nu är det minus 7 grader i Luleå. Det är det jag kollar på innan jag far ut och cyklar. Mätserier är ointressant. Men 0,75 grader varmare nu än 1980. Jag tar mig för pannan. Domedagen är nära. Hur ska detta sluta. Nåt för nästa års klimatmöte i turistorten Sharm El-Sheikh att diskutera. Mellan mingeldrinkarna.
Sören G # 20 Energi priset där kan vi snacka Hockeystick 🙂
Vi kan ha en tävling, vem hittar flest platåer, flest maxivärden och flest minivärden i 1296 grafer, kör så det ryker.
https://sprayhattas.crabdance.com/
Apropå trender så håller sig MP enligt Demoskop under spärren sedan långt över ett år tillbaka med undantag av Maj i år. November 2021, 3,4 procent.
Detta under pågående klimatmöte dessutom.
Viktigare än några hundradels grader hit och dit.
https://demoskop.se/news/valjarbarometern-november-2021/
Fredrik S
Så nu är det officiellt, C är ett rött parti, nån som blir överraskad? Eller har jag missuppfattat färgmärkningen där?
Meddelande till L, laddstolpar kommer inte att avgöra valet nästa år, sällsynt illa vald fråga att profilera sig på, ni får läsa på om energi!
Äntligen, äntligen, äntligen så har mötet i Glasgow avslutats. Mötet är historiskt därför att det är första gången som ordet fossilt finns med. Kanske en projektion. Känns som att klimatpolitikerna är fossiler. Har man haft detta jättemöte för att komma fram till att ordet fossilt ska med i dokumentet. Driver dom med oss. Dags nu att skrota dessa klimatmöten. Eftersom minskning av koldioxid har varit huvudfrågan så vill jag veta hur mycket koldioxid detta klimatmöte har släppt ut.
Klimarealistene.com
I Norge ger sin sköna och initierade syn på spektaklet i Glasgow, lämpligt att varva ner med efter en lite spännande dag.
Indien och Kina med flera höll i varje fall ställningarna ända in över mållinjen och mötets ordförande kunde inte hålla tårarna borta.
Men, som Greta sa bla, bla, bla …
Håkan Bergman #55
Om vi får en kall vinter kanske de är ändrat färg till våren?
För övrigt är V gråa, inte så kul för dem.
”Västvärlden ska betala u-länderna för de skador som deras utsläpp av koldioxid har orsakat i form av extremväder.”
Hur har koldioxid kunnat orsaka stormar, översvämningar, skogsbränder etc.?
Förekom de inte tidigare?
#Sören G
Jag vore glad om MP tog ansvar för sin politik och kompenserar svenska folket i elområde 4 för den koldioxidalarmistiska extremkyla som uppstår i sovrummet när man inte har råd att betala tiofalt för elen efter att man utmanövrerat väl fungerande kärnkraft genom att den ensamt får förlita sig på marknadskrafterna …. samtidigt som väderkvarnarna ges ekonomisk stabilitet genom subventioner …
# Simon:
Det är knappast Putins fel att EUs energipolitik ser ut som den gör. Han drog fram North stream 2 på Merkels begäran men kan inte belastas för att Tyskland inte verkar för att den godkänns eller att de skriver långsiktiga och mer gynnsamma avtal.
Dagens tidning:
”Besvikelse över historisk klimatpakt.
Det var strid ända in i kaklet. Men efter att Indien lyckats vattna ur språket i sista minuten har världen enats om klimatmötets slutdokument.”
Världen är räddad så att det kan bli COP27 nästa år 🙂
#49 Sigge
Eftersom det är Farsdag i dag fattar jag mig kort. Läs och begrunda Staffan Mörners nya bok ”Borde man oroa sig för klimathotet?”
Där går han igenom hur uppmäta temperaturserier har ”homogeniserats” för att stämma överens med klimatmodellernas förutsägelser.
Förövrigt beskrev #56 Daniel Wiklund, #57 Ann Löfving-Henriksson och #60 Magma resultatet från COP26 och situationen från elområde 4 roligast 🙂
#38 tty
Ang molnens inverkan på globala temperaturen.
Såg en föreläsning där det gjordes uttalanden om detta.
Net cooling effekt: -21 W/kvm
Kortvågigt: -47,3 W/kvm
Långvågigt +26,2 W/kvm
Där de sades ha hög koll på höga molns effekt
men låg koll på låga moln.
https://www.youtube.com/watch?v=kE1VBCt8GLc
Men hennes föreläsning visade på hur osäkra de är!
Gillade inte heller deras frånkoppling av vatten när de räknade på molnens effekt!
Willis E har bättre koll tror jag!
Är det en slump att den här artikeln publiceras just idag, nån kommer väl i sinom tid göra en statistisk utvärdering av det.
https://www.svd.se/toppgranskare-forskare-forstar-inte-signifikans
Gick att läsa i inkognitofönster nyss, annars så lär den också komma i bibliotekens pressreader-tjänst.
#43 förtydligande
Styvheten hos ett torn ökar med fjärdepotensen av diametern om också godstjockleken ökar proportionellt med diametern. Vid konstant godstjocklek ökar styvheten med tredjepotensen av diamentern.
Det pratas mycket om arealer i Brasilien som skövlas, alltså regnskog. Men har någon koll på hur stor andel av regnskogen det är egentligen som tas bort?
Tony Heller om självsäkra uttalanden som inte höll:
https://www.youtube.com/watch?v=sxsIfGm9nV0
Kanske dax att se vad COP bygger på för alarmism.
Korallreven har återhämtat sig och isen ligger tjock i Arktis.
Kan det vara CO2 som minskat eller har alarmen varit dåligt underbyggda!
På Kungliga Vetenskapsakademins hemsida
Vetenskapsakademien ger ut skrift om klimatet
29 oktober 2021
I dag, bara dagar innan klimatmötet COP26 i Glasgow inleds, ger Vetenskapsakademien ut Vetenskapen säger – om klimatet i samarbete med Stiftelsen Natur & Kultur. Syftet är att nå ut med vetenskapssamhällets samlade syn på en fråga som berör oss alla
Det är en grupp med framstående klimatforskare, både ledamöter av Vetenskapsakademien och externa experter, som har arbetat fram materialet tillsammans med en redaktör.
En av de sakkunniga är ledamoten Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet, och även en av de koordinerande huvudförfattarna till IPCC:s senaste rapport som släpptes i början av augusti i år.
Första gången jag arbetade åt IPCC var i slutet av 1990-talet. I den rapport som jag medverkade till då skrev man att det var ”troligt” att människan varit den dominerande orsaken till den globala uppvärmningen. I IPCC:s rapport från 2013 stod det att det var ”extremt troligt”. Och den här gången, 2021, skriver organisationen att det ”utan tvekan är mänsklig påverkan” som ligger bakom.
”Att forskningen på senare år nått fram till en samsyn om klimatförändringarna tror han inte alltid att allmänheten är fullt medveten om. Istället sprids ibland missuppfattningar om att det fortfarande råder oenighet inom vetenskapssamhället om hur det faktiskt förhåller sig.
– Det är viktigt att känna till att det kapitlet är avslutat nu”
Hela skriften kan laddas ner från kvá s hemsida
Ivar A. #29
https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-419/#comment-409417
Tänk om man kunde få den gotländska vindkraften redovisad separat av SvK, då skulle vi ha ett mått på hur havsbaserad vindkraft skiljer sig från landbaserad dito. Inte mycket skulle jag tro.
#69
Deliang Chen har skrivit en rapport om havsnivån och dess acceleration.
”Det är viktigt att det kapitlet är avslutat” kan tolkas på annat sätt.
Hans rapport höll inte måttet.
Det finns ingen acceleration än tydligen!
Vore kul att se hans alster och kritiken av den!
Hur gör man?
Här ett annat bevis på annat än CO2
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211104140135.htm
Black carbon dvs sot!
Hör idag från kl 16-19 svensk tid från dessa ledande motståndare till klimatbluffen kommentera FLOP26 när de deltar i Schillerinstitutet internationella direktsända konferenspanel 3 ”Det finns ingen gräns för tillväxt i universum!”:
Dr. Augustinus Berkhout (Netherlands), Emeritus Professor of Geophysics, Delft University of Technology, Member of the Royal Netherlands Academy of Arts and Science
Topic: “Message to the Young People at COP26”
Prof. Franco Battaglia (Italy), Professor of Physical Chemistry, Univ. of Modena; Member of the Initiating Committee of the Petition on Anthropogenic Global Warming of June 2019
Topic: “Nobel Winners’ Climate Models are Wrong”
Jason Ross (U.S.), Science Liaison, The Schiller Institute
Topic: “The LaRouche Movement’s Role in Defeating Malthusianism”
Dr. Kelvin Kemm (South Africa), nuclear physicist, former Chairman, South African Nuclear Energy Corporation
Topic: “A COP26 Post-Mortem: End Eco-Colonialism Through Climate Truth”
State Senator Mike Thompson (U.S.-Kansas), Kansas State Senate, Chairman, Senate Utilities Committee
Topic: “Stop the Weaponization of Science”
Caleb Maupin, Founder, Center for Political Innovation
Topic: “Malthusianism on the Left”
https://schillerinstitute.com/blog/2021/11/11/conference-all-moral-resources-of-humanity-have-to-be-called-up-mankind-must-be-the-immortal-species/
roligt hur våra klimatidioter råddar till det. Tänk att man fick ”F” ordet med i protokollet. F för fan, så dåligt, egentligen. Jesus kommer. klimatet går.
Tysklands Greta, Luisa Neubauer talar om fusk!
Och pratar Biden och Xi om klimatet? Knappast, de söker en lösning hur US kol, som var en av Trumps villkor för fortsatt handel med Kina, kan smugglas förbi ”dem”s västkust- kontrollen. Och Biden, som ju redan är Lame Duck, måste få något gjort.
Tyska pressen skriver redan med ångest i pennan, att rep har återtagit kontrollen över brevröstningsprocessen utan ID-kontroll.
#69 LasseS
Jag har läst KVAs skrift och jag blir bedrövad. KVA som man i alla år aktat och som nu ger ut en sådan propagandaskrift (baserad på SPM).
Med den skriften drar KVA verkligen sitt goda namn och rykte i skiten.
Man drar sig inte för att referera till RCP8,5. Vilket klavertramp!
https://s3.eu-de.cloud-object-storage.appdomain.cloud/kva-image-pdf/2021/10/Vetenskapen_Omklimatet.pdf
#74 Lars Cornell
Bedrövad och förskräckt! Man undrar hur personer med någon utbildning i naturvetenskap ser på Nobelpriset i framtiden. Att först tilldela fysikpriset till utveckling av datormodeller, som inte kan verifiera historiska data och sedan ger så fullkomligt spridda och för höga resultat jämfört med senaste verkliga mätta resultaten! Och sedan står bakom en skrift som helt ignorerar andra forskares åsikter, som Deliang Chen skriver : ” ”Att forskningen på senare år nått fram till en samsyn om klimatförändringarna … kapitlet är avslutat nu” det är skrämmande!
”Kungl. Vetenskapsakademien – vi är en oberoende organisation, som har i uppgift att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället.” Man undrar starkt.
# LasseS
Konformt tänkande och en vilja att stå i rampljuset …
#69
”Stiftelsen Natur & Kultur” skulle man behöva syna i sömmarna. Det är sannolikt en vänstervriden och insynsskyddad propagandistisk verksamhet med aktivister i styrelsen. Skulle inte förvåna mig ett dugg om det finns kopplingar till miljöpartiet.
Och vad har egentligen kultur med vetenskap att göra?
#77
Tog inte lång stund att se att bland annat Expo är en av bidragsgivarna till stiftelsen:
https://www.nok.se/globalassets/stiftelse/arsredovisning/arsrapport_iv_2020_webb_hogupplost.pdf
#77 Simon
Vetenskap är en form av kultur. Här några kulturartiklar:
Kulturpersonligheten Newton: https://varldenshistoria.se/kultur/kulturpersonligheter/fysikgeniet-newton-blev-falskmyntarnas-skrack
Eller vetenskaparen Christiaan Huygens: https://www.dn.se/arkiv/kultur/ogonblicket-7-den-16-juni-1657-pendeln-som-fixerade-tiden/
Eller Albert Einstein: https://www.greelane.com/sv/humaniora/historia-och-kultur/albert-einstein-1779799/
Att man räknar gångna tiders vetenskap som kultur är nog allmänt vedertaget även bland humanister. T.ex. babyloniska astronomer som kunde förutsäga planeternas gång. Till och med romerska ingenjörer som kunde bygga akvedukter räknas väl som kultur i dag. Jag tycker det är alldeles galet att ge ”de sköna konsterna” monopol på kulturbegreppet. Vi lever i en teknologisk kultur som till stor del är styrd av vetenskap.
Citat: ”En utvecklad teknologisk kultur ledde bland annat till att Sverige hade två bilproducenter, när nästan alla andra jämförbara länder inte hade någon.” ”Europa kunde utveckla en särskild intensiv vetenskaplig och teknologisk kultur.” ”De äger en stor naturvetenskaplig och teknologisk kultur men de har inte byggt en bro mellan naturvetenskap och religion.” ”Men antalet icke-troende ökar under inflytande av en modern teknologisk kultur som fungerar som om Gud inte spelade någon. roll.” o.s.v o.s.v
Natur och Kultur ger bidrag till Expo, inte tvärt om. Dom ger också till Röda Korsets ungdomsförbund och Sveriges Författarförbund samt ett antal organisationer som jag inte känner till.
Dom ger ut mycket skönlitteratur. Att dom sponsrar en skrift från Vetenskapsakademien är nog att betrakta som en opolitisk kulturgärning. Jag tror inte redaktörerna på ett vanligt bokförlag tror sig kunna bedömma riktigheten i en skrift från Kungl. Vetenskapsakademien,
Det är Vetenskapsakademien som ensam bär ansvaret för innehållet.
Nytt hopp för batterilagring i framtiden genom att ersätta litium med natrium!?
Som numera vanligt tar Kina täten när det gäller utvecklandet av ny teknik.
I slutet av detta decennium kommer världen att få ont om råvaror för batterier – inte bara litium, utan även metaller som nickel och kobolt. Nu när elektrifieringen faktiskt sker i stor skala är det dags att tänka på att diversifiera. En talesman för CATL säger att man började tänka på natrium redan för 10 år sedan. https://www.wired.com/story/sodium-batteries-power-new-electric-car/
Natrium förbilligar, men energitätheten blir inte bättre. Batterier är fortfarande 50 ggr tyngre per kWh (eller annan valfri energienhet)