Öppen Tråd

vinter hus hav
Bild: Bim

Fin vinterbild vid havet. Men värmen kryper upp från söder. Ett tag i alla fall. Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ulf

    Fråga ifrån en klimatamatör angående UAH. Vad innebär egentligen det faktum att man bytt bas? Alltså när jag läser tabellen och tittar på diagrammet.

  2. Per I

    Det är elbrist i Stockholm och nu ska ett kraftverk renoveras till att drivas med bioolja. Beredskapspengar ska ha använts. Men lade de inte ner ett kolkraftvärmeverk i april förra året i Värtan? Det hade väl varit bra att ha nu.

  3. Lasse

    # 1 Ulf Man flyttar nollan så avvikelserna blir mindre.
    Kolla på UAH från dec förra året i två olika inlägg:
    +0,27 blir då +0,15 dvs nollan flyttas upp 0,12.
    #2 Kollar dagligen på skorstenarna i Värtaverket. Blev nyfiken och fick då följande mijörapport som beskriver olika pannor och utsläpp:
    https://www.stockholmexergi.se/content/uploads/2020/04/Milj%C3%B6rapport-V%C3%A4rtaverket-2019.pdf

  4. Kjell Lindmark

    hörde på SR igår att några nya stora vägprojekt inte kommer att startas i framtiden. I stället skall transportarbetet i landet effektiviseras och minskas vilket ska ske genom fördyringar.

    Så vi kan påräkna ännu högre klimatskatter eller vad de kallas för att med ekonomiskt tvång minska allt och alla som behöver röra sig, om man inte går eller cyklar då förstås.

    Ser i kontrollrummet för Svenska kraftnät att kärnkraften stegat ner 400 MW under den gångna natten. Skandinavien inklusive baltstaterna importerar just nu 1175 MW medan Sverige exporterar 2200 MW som är just Finlands Behov.

  5. AG

    Såg svts ”svar” på vanliga skeptikerargument. Det mesta kändes igen. Dvs man väljer antingen synpunkter som få skeptiker har eller så svarar man på något annat. Bästa exemplet var väl solstrålningen. Man undviker noga solINSTRÅLNINGEN som samvarierar med varierande molntäcke. Det ensamt skulle kunna förklara hela uppvärmningstrenden. Men inte ett ord. Bör inte den samlade kunskapen här kunna bemöta påståendena ett efter ett? Dessutom behöver vi lägga till egna som t ex oscillationerna i haven. osv

  6. Ivar+Andersson

    Aftonbladet överraskar och avslöjar klimatarbetet i Kina.
    Kina byggde ett nytt kolkraftverk i veckan 2020
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AlpQ9E/kina-byggde-ett-nytt-kolkraftverk-i-veckan-2020–trots-sitt-lofte
    De nya kolkraftverken är bra för miljön eftersom de skadliga utsläppen minskar. Verkningsgraden är troligtvis bättre och då minskar även koldioxiden.

  7. Håkan Bergman

    Kjell L. #4
    Test av ventil på F2, planerad åtgärd.
    https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/949a11e4-3be3-4e39-841e-d3926fec891a/4

  8. Ivar+Andersson

    Ubbhultaren granskar.
    Mindre snö eller mer snö – klimatforskningen är motstridig 2021-02-14
    http://www.ericsoniubbhult.se/

    OT Ubbhultaren avslöjade att Vs ungdomsförbund är kommunistiskt.
    SVT Rapport uppmärksammar min kritik mot Ung Vänster 2021-02-20

  9. Lasse

    #6 Ivar A
    Kinas miljöproblem är väldigt påtagliga.
    De behöver få bort koleldning i hemmen!
    50% av hushållen har inte tillgång till ren energi (som el) för matlagning. Även i flerfamiljshus eldar de idag dagligen med kolbriketter!
    #5 Detta visar hur infantila dessa reportrar är och hur svårt det är att hålla klimatfrågan ren från berättigad skepsis.
    Mailade en meteorolog och fick svaret-Jasså du menar så!
    När jag berättade om solens inverkan på klimatet 😉

  10. Ulf

    Lasse tack.

    Tycker det är lite synd. Hade hellre haft det ifrån första mätåret istället.

  11. Ernst Herslow

    Tidningsutgivarnas tf VD Thomas Mattsson (f d chefredaktören på Expressen) uttalade i samband med att Myndigheten för press, radio och tv vill införa nya begränsande föreskrifter för det statliga mediestödet att ”det kan också framstå som rimligt att skattemedel inte bör finansiera exempelvis klimatskepticism…”.
    Jag frågade honom då:
    Kan det verkligen vara sant att du uttalat dig på detta vis? Hur kan en företrädare för en fri journalistik värdera en vetenskapligt i högsta grad oavgjord fråga på detta märkliga sätt? Kan klimathysteri alltså finansieras men inte skepticism? Ska inte en vetenskaplig diskussion hanteras objektivt och neutralt av media?
    Mattson bekräftade sitt uttalande med svaret: ”Ja, så har jag formulerat mig. Och då med klimatskepticism syftat på de som underkänner vetenskapen om att människor bidrar till att orsaka klimatförändring.”

    Mitt genmäle lydde:
    ”Hej igen, och tack för svaret!
    Jag utgår ifrån att du som chef för TU läser en hel del aktuella texter. Hur det då kan ha undgått dig att klimatvetenskapsvärlden länge har sjudit av en intensiv diskussion kring vad som styr klimatet är för mig en gåta. Kan det bero på att de större tidningarna, deprimerande nog i skön förening med SVT/SR, följt din linje att bara föra fram de som förfäktar en sida i debatten? Du har därmed inte blivit informerad på ett korrekt vis. Du är själv ett lysande exempel på hur illa det kan gå när media bedriver agendajournalistik istället för att uppfylla sitt uppdrag att objektivt, konsekvensneutralt och utan bias skildra samhällsskeenden.
    Bevare oss för det framtida mediestödet!”

    Myndigheten formulerar sin vision om efter vilka premisser statsstödet i fortsättningen ska fördelas så här:
    ”Med redaktionellt innehåll av hög kvalitet avses att mediet regelmässigt präglas av ansvarstagande nyhetsförmedling. Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap”,

    Staten som domare över vad som ska anses
    vara felaktigt och vilseledande alltså! Hujedamej!

  12. Håkan Bergman

    Per I #2
    Dom kallar det för att marknaden styr. I det här fallet la ’marknaden’ en tokskatt på fossilbaserad fjärrvärmeel så att den inte blev lönsam längre. ’Marknaden’ stängde också ner sån produktion i Göteborg och Malmö. Den elen hade behövts nu, men vi kan ju importera el från kolkraftverk med en verkningsgrad under 40% i st.f. fjärrvärmeel där vi nyttiggör drygt 60% av kolets energiinnehåll eller 92% av naturgasens energiinnehåll som i Rya kraftvärmeverk i Göteborg. Vi leds av en samling idioter.

  13. tty

    #10

    Det är standard inom meteorologin att det är den senaste hela 30-årsperioden som är bas, och har så varit sedan nästan 100 år.

    ”Landbaserad” meteorologi har hittills haft 1901-30, 1931-60. 1961-90 och nu 1991-2020 som basperioder.

    Bytet 1991 satt bra ur klimatpolitisk synpunkt eftersom 1961-90 var klart kallare än 1931-60, så man fick ”bättre” siffror på uppvärmningen. 1991-2020 var däremot varmare än 1961-90, så SMHI har för säkerhets skull nu kartor med båda basperioderna, så man kan fortfarande välja den som ger ”rätt” resultat.

    https://www.smhi.se/pd/klimat/time_period_maps/temp_anomaly/2021/ref_1991_2020/ttsk.png

    https://www.smhi.se/pd/klimat/time_period_maps/temp_anomaly/2021/ref_1961_1990/ttsk.png

  14. Lasse

    #12
    Avfallsförbränning fick en ny skatt i april förra året.
    Kagghamrabranden kom som ett brev på posten!
    De bästa, med återvinning av material, skall främjas men så går det så fel när idealen möter verkligheten!
    Det är inte alltid fel på ideerna utan på verkligheten när MP får bestämma!
    Bolund vill förbjuda investeringar i fossil energi.
    87% av alla energi är fossil.
    Tillgången till energi är en utvecklingsfråga, speciell i länder med matlagning på öppen eld. Som tur är finns det andra som vill utveckla världen så de slipper öppna eldar!
    https://www.svt.se/nyheter/femdubbling-av-sveriges-stod-till-kolaffarer-utomlands

  15. Magnus

    Håkan B #12
    ”Marknaden” ja. Den hänvisar Bolund till men problemet med marknaden är att de satt den ur spel vad gäller energi.
    Ernst Herslow #11
    Några av Expressens artiklar kan kommenteras men raderas godtyckligt, förmodligen om kommentaren inte stöder deras agenda eller motsäger det som står i artikeln. Och det handlade inte om klimat. Sen står namnet kvar där med ”Denna kommentar har tagits bort av moderator efter granskning”. Som om det var en hatkommentar. Vilket sätt! Det misstaget gör man bara en gång.

  16. pa

    #11 Ernst Herslow
    Men staten är ju vi. Det måste vara några andra som håller staten gisslan med hot om repressalier om någon ifrågasätter sanningshalten i propagandan.

  17. Sören+G

    Klimatet varierar på olika tidsskalor. Solaktiviteten har en 11-års-cykel (ungefär) mellan två maxima. Men den uppvisar också längre perioder (100-tals till flera tusen mellan kraftigare och mindre kraftig aktivitet).
    Sedan har vi Milankovitch-cyklerna som varierar på 100 000-års basis och som väl är de som bestämmer istiderna.
    De är jordbanans excentricitet som varierar mellan 0 (cirkel) och 0,06 och perioder som består av delperioder på 95 000, 124 000och 405 000 år.
    Axellutning som varierar mellan 22,1 o 24,5 grader med en period på 41 000 år.
    Precession (den riktning som jordaxeln pekar i rymden) med en period på 25 800 år.
    Tidpunkten för Jordens periheliepassage (när den är närmast Solen) inträffar nu i början på januari, men förskjuts p.g.a. precessionen och av att jordbanellipsen vrider sig sakta runt på 112 00 år. Tillsammn medför det att periheliepassagen förskjuts med en period på 21 000 år.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Milankovi%C4%87-cykler#/media/Fil:MilankovitchCyclesOrbitandCores.png

    På tidsskalan 100 miljoner har kontinentaldriften betydelse. Hur havsströmmar rör sig och om och var inlandsisar kan bildas.

    På tidsskalan 10-tals eller 100-tals miljoner kan det finnas variationer i den kosmiska strålningen som kommer från gamla supernovarester. De består av tunga atomkärnor. Planetsystemets avstånd från dessa kan ju variera allteftersom det förflyttar sig runt i Vintergatan med en period på 220 miljoner år. Solens bana runt galaxens centrum lutar en hel del mot skivans plan. Vilket innebär att solsymet i bland befinner sig högt över på ena eller andra sidan om vintergatsplanet där det är glest mellan stjärnorna som består av gamla lätta och ljussvaga stjärnor. Jättestjärnorna som blir supernovar vistas i vintergatsplanet där det finns mycket stoft och gas, eftersom de nybildas av detta och exploderar efter bara någon miljon år. För närvarande befinner si solsystemet mycket nära vintergatans plan i en omgivning med hög stjärntäthet och sannolikhet för närhet till supernovarester.

  18. pa

    Här är ett samtal som beskriver hur extremister med ordets hjälp tystar individer och håller stater som gisslan.
    https://youtu.be/p4obxH2vSms

  19. Ulf

    Svar 13

    Får hoppas alla håller sig till det då inte bara UAH. Jag kan redan se förklaringarna till varför man inte ändrar.

  20. Ann+Löfving-Henriksson

    # 11 Ernst H.
    Det är tydligen ingen slump att media så ensidigt blockerar all information, som har med den vetenskapligt grundade klimathotsskepticismen att göra.
    Det märks också nu när Biden med sin vice hyllas i tid och otid.

  21. pekke

    #6
    Såg att de i artikeln insett att Kina lovar noll och ingenting efter 2030.
    Har för mig att avtalet Kina fick gav dem frikort till 2030 och därefter lovade Kina att tänka på saken !
    Så vill de fortsätta som nu efter 2030 kan ingen anklaga dem för att brutit avtalet.

    Kina lurar skjortan av oss i väst gång på gång och vi går på det varje gång.

    tty #13

    Blir intressant att se hur de skall hantera den nya statistiska 30-årsperiod i framtiden.

  22. Sigge

    Per I #2
    Håkan Bergman #12

    Det finns 4 kraftvärmeblock i Värtan. De två äldsta byggdes för oljeeldning. Oljekrisen och utbyggnad av kärnkraft gjorde att de används väldigt lite efter 1980 så de är inte så slitna även om de är gamla.

    Det koleldade kraftvärmeblocket (KVV6 som det kallas) togs i drift runt 1990. Det var i full drift i ungefär 25 år och är ganska slitet. Med full drift så menas att det användes runt 6000 timmar per år med full effekt. Fortum hade en tanke att det skulle användas som spetskraftverk fram till 2025-2030 om det inte krävdes för stora investeringar för att hålla det i drift.

    När det nya biobränsleeldade Kraftvärmeverket KVV8 togs i drift så användes KVV8 1500-2000 timmar per år fram till i våras. Det har kommit förslag från okunniga politiker att bygga om KVV6 till biobränsleeldning. Men Turbinen är för sliten att göra en sådan investering.

    Att bygga om oljepannor så de kan eldas med bioolja är ingen jättestor ombyggnad. Det krävs nya oljetankar och brännare. Så jag är förvånad över kostnaden på 1,5-2 mdr kronor.

    För två mdr skulle man kunna bygga en flispanna till den ena kraftvärmeturbinen som tidigare haft oljepanna.

    Det som diskuteras för värtan är att på sikt bygga ett fliseldat kraftvärmeblock till. För några år sedan var planen att det skulle vara klart ungefär 2030. Då skulle KVV8 bli spetskraftverk.

  23. Sigge

    tty #13

    Nu undviker du hela sanningen. 30-årsperiden 1931-1960 var något kallare än 1961-1990 men inte så mycket, 0,1-0,2 grader. Tar man perioden 1901-1930 så var den 0,1-0,2 grader kallare än 1961-1990. Det är inga stora avvikelser mellan de tre perioderna från 1901 fram till 1990. Perioden 1961-1990 är ungefär som medeltalet för åren 1900-1990.

    Däremot så är perioden 1991-2020 mycket varmare än alla de tre 30-årsperioderna på 1900-talet. Den 30-årsperioden är c:a en grad varmare. än de
    tre 30-årsperioder som var åren 1901-1990

  24. mattias

    #9 Lasse,
    Utsläppen från ett kolkraftverk är ganska enkelt att redovisa, men hur redovisas koldioxidutsläpp från miljontals byar där fattiga människor eldar med kol eller ved egentligen? Var det inte så att skogsarealen ökar i Kina när färre människor behöver elda ved?

  25. Lasse

    #23 Sigge
    Perioden 1931-1960 var väl varmare?
    1961-1990 var kallast.
    Det skall bli kul se hur stor avvikelse vi har när det gäller soltimmar.
    Jag sökte ett inlägg som visade att normalperioden 31-60 var varmare men fann inte det. Magnus Cederlöv?
    Men det är välbekant! Om inte nån fifflar med serierna?
    #24 Jo Kina och Indien har blivit rejält grönare.
    https://www.nasa.gov/feature/ames/human-activity-in-china-and-india-dominates-the-greening-of-earth-nasa-study-shows

    Hela globen blir 2,3% grönare per tioårsperiod!

  26. Håkan Bergman

    Sigge #22
    Nu har det ju framkommit att problemet är betydligt allvarligare, utan KKV6 klarar vi inte att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner om Stockholm skulle kopplas bort från stamnätet, det handlar om rikets säkerhet där.
    https://www.svk.se/sakerhet-och-hallbarhet/elberedskap/faq-elberedskap-och-odrift/
    Stockholm Exergi, Fortum i klartext, kan nog ta fett betalt av oss för att få igång den där oljepannan, bara att betala och se glad ut, annars kan Fortum stämma svenska staten.
    https://www.energycharter.org/process/energy-charter-treaty-1994/energy-charter-treaty/
    Hade det här fortfarande varit en kommunal verksamhet hade man bara behövt skinna skattebetalarna lite till, men så fungerar som bekant inte privata företag. Nu var väl i stort sett alla partier överens om att sälja ut rasket, men ingen kunde ju då föreställa sig att ett gäng stollar en gång skulle få fria händer att sabotera energimarknaden.

  27. Rolf Mellberg

    OT men det är ju faktiskt lördag,

    Här kommer den viktigaste filmen om Covid-19 någonsin!!!

    Om man vågade följa Paul Mariks råd skulle tusentals liv räddas VARJE DAG!!!

    Men ett genomkorrupt oerhört mäktigt etablissemang (jämför klimatfrågan) stretar emot då ENORMT stora ekonomiska intressen styr hela samhället, d.v.s. hela världen:
    https://www.youtube.com/watch?v=OY8QV7lnFFo

    Det är rätt att REVOLTERA!!!

  28. tty

    #23

    ”Nu undviker du hela sanningen. 30-årsperiden 1931-1960 var något kallare än 1961-1990 men inte så mycket, 0,1-0,2 grader.”

    Nedan årsmedeltemperatur 1931-60 och 1961-90 samt skillnaden för ett antal svenska stationer

    Karesuando -1,5 -2,3 -0,8
    Stensele 0,7 0,5 -0,2
    Östersund 2.9 2,6 -0,3
    Härnösand 4,4 3,8 -0,6
    Stockholm 6,6 6,6 +-0
    Göteborg 7,6 7,8 +0,2
    Visby 7,1 7,1 +-0
    Medelförändring -0,24

    (utan justering för UHI)

    1931-60 var alltså ca en kvarts grad varmare än 1961-90 i Sverige, inte kallare.

    Siffrorna 1961-90 kommer från SMHI, 1931-60 från Liljequists Klimatologi. SMHI har försiktigtvis praktiskt taget inte digitaliserat några data före 1961.

  29. Simon

    Elbilstest, vilket fiasko:

    https://web.archive.org/web/20210215083329/https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/artiklar/20210215/alrik-laddsakernas-tillstand/

    Man kan fundera på kostnaden med de ännu högre elpriser vi nu ser framför oss.

  30. tty

    #24

    ” Var det inte så att skogsarealen ökar i Kina när färre människor behöver elda ved?”

    Det kan nog stämma. Senast jag var ute i bushen i norra Kina, vilket i och för sig är ca 10 år sedan, märkte jag att de mest avlägsna åkerlapparna uppe i bergen började överges och växa igen, något man aldrig trott att man skulle få se i Kina.

  31. Kjell Lindmark

    Håkan Bergman #7

    Tack så mycket. Det förklarar saken.

  32. Joachim

    tty förklarade igår att ”klimatstorheter som temperatur är inte normalfördelade, utan i regel Hurst-Kolmogorovfördelade, vilket innebär att antalet rekord minskar mycket långsammare”. Jag hittade då denna sida: http://hk-climate.org/ med intressant info.
    Hur vet man att en HK-fördelning inte är en normalfördelning, men att man inte har tillräckligt med underlag för att se detta?

  33. Sigge

    tty 28

    Jag skrev fel. 1931-1960 var 0,1-0,2 grader varmare än 1961-1990. Men det är knappt någon skillnad. Däremot så är 1991-2020 ungefär 1 grad varmare än alla 30-årsperioder under åren 1901-2020.

    Som du skriver får man för sig att 1931-1960 har varit den varmaste 30-årsperioden, men du undviker att skriva att 1991-2020 har varit nästan en grad varmare än den perioden.

  34. Ivar+Andersson

    #33 Sigge
    Så 0,1-0,2 grader varmare är försumbart. Klart att det som motsäger dina argument är försumbart för de klimathotstroende.

  35. Daniel Wiklund8

    Sigge, varför är du så rädd för värme. Här i Luleå är flera värmerekord upp mot 100 år gamla. Vad gör vi när vi fryser, jo vi sätter oss närmare brasan. Gör inte du det?

  36. Håkan Bergman

    Titta en fågel!
    https://www.svd.se/ygemans-utspel-uppror-region-stockholm

  37. Mera kor. Jag fortsätter mina försök till uppvigling. Text från ”Mjölkdebatten”, 2700 medlemmar, hela mjölksverige.

    Kor och metan. Säg mig, vad är anklagelsen? Våra kor släpper ut metan som kor alltid har gjort. Men våra tjänstemän menar nu att det är fel och sänder oss blanketter som när vi fyllt i dem hjälper oss att komma till rätta med felet. Och att begrunda vår felaktiga verksamhet. De uppbär sin lön från oss men blygs inte att sprida missmod och gynna både konkurrenter och medialt starka ideologiska krafter som i grunden är emot all animaliebaserad livsmedelsproduktion. Just vår verksamhet. Ska det göras med våra pengar vill vi höra ytterst starka argument för skadligheten i kornas naturliga beteende. Ytterst starka. Annars ska de hålla käft. Jag har försökt läsa på Arla och andra mejeriers klagomål på korna men hittar inget, absolut inget med substans. Visst, en massa disiga påståenden om kommande katastrofer, tipping points och extinction. Och annat i den vägen. Sånt vi numera matas med allt från det att vi köper en tub tandkräm och uppåt. Tjänstemän, vi ägare vill ha mycket hårdare fakta. Då lyssnar vi och ni gör rätt för er lön. Kom igen om ni kan!

  38. Tack Eilif!

  39. tty

    #37

    Metan, och allra minst från kor, kan aldrig bli en viktig växthusgas. Den är för instabil. Den har en halveringstid i atmosfären på ca 7 år. Eftersom sönderfallet är exponentiellt innebär det att mer än 99,9% är borta efter 70 år och mer än 99,9999 % efter 140 år.

  40. Björn

    Här nedan en mycket läsvärd rapport där man kan få en viss uppfattning om sambandet mellan det som kallas för Brewer-Dobson cirkulation BDC och polar wortex, alltså den som benämns som polarvirveln ovanför polerna, vilken också är inblandad i fenomenet SSW. Det handlar alltså om en mycket komplex massförflyttning mellan ekvatorområdet och polerna genom stratosfären. Det som vidare utmärker den här rapporten, är att förändringar i denna massförflyttning inte sägs vara orsakad, ”under climate change”.

    https://edwinpgerber.github.io/files/gerber-JAS-2012.pdf

  41. PK

    #38 tty
    Innebär det samma i frågan om upptinad metan i Sibirien?

  42. Sigge

    Håkan Bergman #26

    Det är inget som behöver kopplas bort från stamnätet för att KVV6 inte är i drift. Det är Ellevio som riskerar att behöva koppla bort områden från regional- eller lokalnät i Stockholm. Det beror på att stamnätet inte räcker till att förse Stockholms Stad med tillräcklig effekt när det är kallt ute.

    Biobränsleeldade KVV8 har större elektrisk effekt än vad KVV6 hade. Så det borde inte vara något problem att lägga ner KVV6. Men Stockholm växer snabbt och elförbrukningen ökar p g a det.

  43. #38 tty och #41 PK
    Först, fränt namn, politiskt korrekt, hurra!. Sen, länk till metan fokuserad alarmistisk text. https://www.globaldairyplatform.com/wp-content/uploads/2020/11/literature-review-of-gwp-nov_20.pdf?fbclid=IwAR2hdLLKOiK_HxxPEYlgeulLvES-RFovzo2wELEzto1v1yvLvfgwHYlLOUQ
    Kort sammanfattning,
    Rapporten är det en litteraturstudie över sättet/sätten att kvantifiera ”kraften” hos en växthusgas. Problemet är bl a gasernas olika uppehållstider i atmosfären. Halveringstiden för metan, ch4, är t ex bara ca åtta år men för co2 mycket längre, kanske många hundra år (den är omtvistad, som så mycket annat i klimatbranschen). Metans sönderfall, resa ned till co2 och vatten komplicerar ytterligare bilden. Nå, den äldsta kvantifieringen, GWP, global warming potential, jämförs i studien med andra förslag, GWP*, och det visas hur det slår olika under olika förutsättningar, minskande eller ökande metan i atmosfären. Resultatet är rätt beigt, definitivt inget halleluja för vare sig kovänner eller kofiender. Man kan förresten undra hur många på Arlas huvudkontor som tagit sig igenom texten, min gissning är noll.
    Mer intressant är nog då den allmänna genomgång som görs av metan. Metan har haft en remarkabel utveckling de sista hundra åren, en dubblering från ca 1 ppm till 2 ppm (volym). Som jämförelse har co2 under samma tid ökat från ca 300 till ca 400 ppm med en årstakt idag om ca 2 ppm. Av stort intresse för oss djurhållare så anses i dag det svara för (bara?) ca 15 procent av metanets 2 ppm.
    Sist, vilken kraft har då metan som växthusgas (det var alltså inte fokuset för den här studien) mätt med GWP? Jo, hundraårseffekten i tillkommande uppvärmning av ”ett kilo mer metan” anses i dag vara ca 30 gånger större än hundraårseffekten av ett kilo mer co2. GWP(100) för metan är alltså 30. Och här ser vi svårigheten med att jämföra. Efter hundra år är metanet borta, stort sett, men co2 effekten fortsätter att ticka på.

  44. Håkan Bergman

    Sigge #42
    Jag skrev om Stockholm kopplas bort från stamnätet. Spelar väl ingen roll att KKV6 har lägre effekt än KKV8 om det är så att effekten behövs i ett sånt läge.

  45. Kor kan inte addera någon ökad mängd växthusgaser. Det är cirkulärt eftersom kor äter gräs och andra växter som har absorberat CO2. Det enda ”nytillskottet” är från de fossildrivna jordbruksmaskiner som tillförs cirkeln, vilket är en droppe i havet jämfört med all annan fossiltillförsel.

    Så alarmisterna kan glömma sin ko-hysteri.

  46. ALT

    För flera år sedan när det började uppmärksammas om att kor släppte ut mycket metan genom sina rapar, så var man tydlig med att det var mjölkkorna som gjorde det, inte köttkor. Detta genom att mjölkkor måste äta så mycket kraftfoder för att kunna ge den mjölkmängd idag som behövs för att bonden ska kunna ha råd att ha dom kvar. Notera att en producerande ko idag måste ge ca 60 l/kg mjölk per dag i genomsnitt från födsel av kalv till sinläggning, för hundra år sedan så låg genomsnittet per ko och laktosperiod på 10 l/kg per dag. Det gör att vi har minskat mängden kalvar och dynga rejält som är biprodukter, men ökat mängden metan. Köttkor äter mest gräs, färskt, torkat eller ensilerat, och lite tillskott, men det är ingenting mot den mängd koncentrerat foder som mjölkkor måste äta varje dag och som gör att de rapar metan. Så ska man påverka mängden metan så ska man undvika alla mjölkprodukter, inte köttet.
    Sen undrar jag vad det är som gör metan så instabilt? Jag läste en artikel för många år sedan om att man värmde upp ett sjukhus i stockholm genom metangas från ett reningsverk? Skulle det inte vara möjligt att ta reda på metanet från korna som borde stiga uppåt, och fånga upp i gasklockor för användande till att driva värmefläktar? har en ide om att i framtiden man bygger glastak på lagårdar med solpaneler kanske? och durk tak som släpper upp all värme, fukt och koldioxid från korna till växtodling ovanför. Och då även fångar upp metangasen och använder till olika motorer som traktorer mm, men det kanske inte är genomförbart då om metangasen är så instabil?

  47. Sigge

    Håkan Bergman #44

    Stockholm kommer aldrig att kopplas ifrån stamnätet, det kommer att vara områden i Ellevios lokalnät som kopplas bort.

    Med tanke på vad du skrev tidigare så vill jag bara informera om att Stockholm Exergi, som äger anläggningen i Värtan, ägs till hälften av Stockholms Stad och andra hälften av Fortum. Ellevio ägs av pensionsfonder och ett kanadensiskt bolag.

    Värtaverket är anslutet till ett ställverk som är helägt av Ellevio.

    KVV6 är slitet och ska rivas. Planerna är att ett till biobränsleeldat kraftvärmeblock skall byggas i Värtan på den plats där KVV6 ligger. Men det finns inget beslut på det.

  48. Ivar+Andersson

    #42 Sigge
    Är det rysk flis som eldas i biobränsleeldade KVV8?

  49. Torbjörn

    #33 Sigge
    Tror du verkligen på det själv?
    Alla temperaturserier är så fruktansvärt sönderjusterade att vi inte vet vilken temperatur det var tidigare, men vi kan läsa gamla tidningsklipp som vittnar om andra förhållanden

  50. #46 ALT
    Vare sig djuret bygger kött eller mjölk gäller samma utsläppslogik. Ett vuxet djur, säg 600 kg, behöver i ”tomgång” så där en 60 MJ (ca 15.000 kcal). I full produktion, tillväxt eller mjölkproduktion, kan man elda på med upp till fyra gånger mer, 60.000 kcal. Om vi sätter utsläpp i relation till prestation är det de högpresterande som gör bäst ifrån sig. Att ta tomgångskostnaden utan produktion är ingen bra ide.
    Kon mjölkar normalt ca 30 kg per dag, 40 kg i början av laktationen, femton kilo vid slutet.. Sextiokiloskor kommer i tidningen! OT här men det är kons och många andra djurs förmåga till en dramatisk ämnesomsättning som gör att de tar lätt på kyla (och växer fort). Absolut inte klädseln. Vi har kall lösdrift och januari 1999 mjölkade vi kor som kom in från -45 grader. Europarekord tror jag.

  51. Staffan Lindström

    50 Eilif Hensvold
    -45C januari 1999, Tornedalen eller Norge??

  52. Simon

    Bra ledare bortsett från pratet om förestående ”klimatkris”

    https://www.di.se/ledare/karnfragan-ar-klimatet/

  53. #51 Staffan Lindström
    Det var svinkallt i stora delar av Norrland. Tokkylan avslutades med en flera dagars värmebölja från Ryssland, -30 grader här ett par mil norr om Luleå.

  54. Staffan Lindström

    53 Eilif Hensvold
    Det var ju -49,0C i Karesuando (svenskt januarirekord) Laddade ner Pajala från SMHI:s öppna data nyss 1999-01-28 00:00 -45,0C… 1999-01-31 15:00 -3,8C… Det var ju klart en värmebölja….

  55. Staffan Lindström

    50,54
    Vilken koras ska koras till europamästare 😉

  56. #54 Staffan Lindström
    hej Staffan, sporten var mjölkning i kallt klimat! Jag tror du missuppfattat mig!

  57. Mats Rosengren

    Jag rekommenderar detta inslag från australiska Sky! En passande karaktärisering av klimat-talibanerna som antingen ”cowards, crooks, or clowns” med en god beskrivning av var och en av dessa kategorier

    https://www.youtube.com/watch?v=FD3bxs0hmjk
    I Austrialien är det väl nästan lika illa som i Sverige!

  58. ALT

    # 46 Eilif+Hensvold, ok då har det ändrat sig sen vi la ner våran mjölkproduktion 2006, och gick över till köttdjur. Vi kom inte i tidningen på den tiden för den mängden mjölk, men vi hade inte heller så kallt här på vintrarna, kanske ni har lägre mjölkmängd i medeltal på grund av geografi? Alla betande djur värmer sig själva genom den metabolism som skapar värme när de äter, men värmen dunstar också och stiger uppåt. Liksom mycket vätska, koldioxid, samt metangas. Enligt föreläsarna som jag lyssnade till för flera år sedan innan man började prata om kors skadliga effekter på miljön, så sa de att metangasen skapas av det högproteinkoncentrerade foder som kor fick att äta, för att kunna producera den mängd mjölk de behöver för att vara kvar i produktionen. Betande djur som köttkor, skapar inte den mängden gas det var de tydliga med, men det har fallit bort med tiden och nu är alla kor lika dåliga. Min fråga var mera om varför metangasen är instabil? Varför skulle man inte kunna utnyttja den här som drivkraft istället för att låta den flyta upp till atmosfären där den är skadlig? Att även kunna bygga växthus i alla fall här nere i södra sverige ovanför korna och ta vara på fysikens lagar om att värme o gas stiger uppåt? Ditt svar förstår jag inte? kanske för att jag inte är tillräckligt kunnig inom sådana ämnen? kan du förtydliga dig? mvh ALT