Öppen Tråd

ÖT växlande väder

Den svenska sommaren fortsätter. En del har flytt landet för att få lite mera sol och värme medan andra stannar kvar och anpassar sig till det som bjuds. Här är hursomhelst veckans öppna tråd för fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Frej

    Den här är bra” Johan Hakelius” https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/nyheten-slar-inte-bland-aktivister-pa-instagram/

  2. Björn

    I samband med cirrusmoln så har det nämnts att de har en viss ”värmande” effekt, men jag skulle vilja påstå att det inte handlar om ”värmande”, utan att alla typer av moln har en ”dämpande” effekt på utstrålad IR. Moln ”värmer” alltså inte, utan de medför en dämpande effekt på utstrålningen. Man kan också omformulera och påstå att intensiteten i IR utåt, dämpas av molnens nedåtriktade IR. Kommentera gärna!

  3. Ivar Andersson

    Innan elmarknaden 1996 släpptes fri hade statliga Vattenfall det övergripande ansvaret både för stamnätet och elproduktionen i Sverige, i praktiken ett ansvar för en fungerande elförsörjning. Ett sådant ansvar finns inte längre odelat, varken hos någon myndighet eller annorstädes. Nu styrs vår elförsörjning med målformuleringar i energiöverenskommelser där politiker som saknar både kunskaper och helhetssyn låter hänsyn av ovidkommande slag dominera. Sverige driver likt ett skepp med trasigt roder mot elektrisk utarmning. https://second-opinion.se/sverige-driver-mot-elektrisk-utarmning/

  4. Håkan Bergman

    Frej #1
    Hakelius är lysande som vanligt och idag tipsar han om The Idler, ett smakprov.
    https://www.idler.co.uk/article/these-are-hard-times-for-hedonists/

  5. Ivar Andersson

    Johan Hakelius igen:
    Vi behöver inte uppfinna maskiner som suger koldioxid ur luften. De finns redan. De kallas träd. Vi måste inte införa diktatur, skrota civilisationen, eller ompröva allt vi tror på. Men det vore bra att sätta i gång att plantera träd. Den här nyheten blev en blänkare från TT, som skrev av brittiska Guardian.
    Den främsta kritiken verkar gå ut på att trädlösningen är alldeles för bra och enkel. Trädplantering KAN inte duga som bot på Ragnarök. Det är för futtigt. Ett alltför trevligt sätt att rädda världen.
    Det där kommer inte heller att slå bland alla instagrammande klimataktivister. De kommer aldrig att köpa att vi kan rädda världen genom att odla vår trädgård: Ta det lugnt, sluta skrika, ha lite trevligt och plantera träd. Vad ska de då göra av ångesten, skammen, försakelserna och hysterin?
    https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/nyheten-slar-inte-bland-aktivister-pa-instagram/

  6. Hej Björn,
    jag har funderat på något liknande och jag tror att jag vet vad det handlar om. Det finns ju IR-strålning som fångas av vatten- och/eller koldioxidmolekyler. Den strålningen fångas vanligen nära marken och väldigt lite av den kommer upp till molnen. Den återstrålningen mot marken kommer från den nedersta delen av atmosfären. Det är den man oftast tänker på när det gäller växthuseffekten, men det är alltså inte en IR-strålning ifrån hög höjd.

    MEN, det finns också det som kallas det atmosfäriska fönstret — all den strålning som inte fångas av växthusgaser. Den går alltså rakt genom ”luften”, oberoende av mängden växthusgaser. Molnen består av droppar och de fångar ljus av alla våglängder. Molnen värms alltså nerifrån ”genom det atmosfäriska fönstret” och sedan skickar de ut strålning i alla frekvenser bland annat de som går rakt genom luften. Det är den strålningen som ”når marken och kompenserar för utstrålningen från marken”.

    Det är på grund av denna effekt som moln anses värma. Vår vardagserfarenhet är ju dock att på dagen så kyler molnen vilket då beror på att solens strålning antingen reflekteras av molnen eller fångas i den övre delen och därifrån strålar mest uppåt. (Det spelar ingen roll om den reflekteras direkt eller återstrålas utåt.. I båda fallen påverkar det jordens albedo.

    Hemligheten är alltså att molnen stänger det atmosfäriska fönstret.

  7. Sören G

    1 grad varmare eller 1 grad kallare har väl störst betydelse i de delar av världen där vatten fryser till is vissa delar av året. Vårens ankomst liksom hösten förskjuts åt ena eller andra hållet någon vecka.

    Vad har det för betydelse där vatten aldrig fryser, eller där vattnet alltid är fruset?

  8. Ann lh

    # 1 Frej, tack för tipset till Hakelius! Om jag inte har fel står Susanne Popova och Hakelius varann nära. Båda har i varje fall visat att de inte köpt klimathotet rakt av utan har gett det små stick både här och där sedan länge. Dagens Hakelius, ungefär vi behöver inte uppfinna maskiner som suger upp CO2, det finns träd osv är underbar.

  9. Staffan Johansson

    Också läst Hakemius. Han är kul och bra för det öppna samtalet i samhället.
    Men, så lång som att skriva om att koldioxiden inte är något problem går han inte.
    För DET vore att gå över en gräns (ang Hakelius tankar om att överträda gränser),
    DÅ får han inte jobba kvar på Expressen längre och det är han medveten om tror jag..

  10. Staffan Johansson

    (Hakelius…)

  11. Urban

    Ungdomar skjuter ihjäl varandra på gatorna.
    Miljoner människor flyr krig och svält.

    Läget är akut säger miljöminister Isabella Lövin. ”Vi måste förbjuda engångsmuggar av plast”!

    Det skulle kunna vara ett skämt men dessvärre är det inte det.

  12. Joachim

    Jag är inte tillräckligt insatt för att begripa denna nya rapport.
    J. KAUPPINEN AND P. MALMI: NO EXPERIMENTAL EVIDENCE FOR THE SIGNIFICANT ANTHROPOGENIC CLIMATE CHANGE
    https://arxiv.org/pdf/1907.00165.pdf
    Kan någon förklara? Vilka svagheter finns i resonemang och slutsats?

  13. latoba

    Rockström m fl får skrämmas i SvD idag igen.
    https://www.svd.se/klimatkollen-extremvarmen-har-skapats-av-oss-har-ar-beviset.

  14. Christer Löfström

    #3 Ivar Andersson
    Man kan finna debattinlägg skrivna av de som förordar vindkraft, och man kan finna inlägg av de som förordar kärnkraft. Båda sidor överdriver ”klimathot”
    Den artikel av kk-kramare som du länkar till är en av många som överdriver svensk ”elkris”

  15. Ulf

    Svar 9

    Det tror jag inte alls att han bryr sig om. Däremot är det rätt dumt att skriva något som ingen har en aning om. Genom att inte påstå det ena eller det andra får han ett moraliskt försprång. Han vägrar spekulera helt enkelt, dvs det som klimathotarna ständigt gör fast de kallar det sanning.

  16. Thorleif

    Kan någon här utveckla hur det ligger till med IPCC’ s lösning med kärnkraft mot CO2-hotet. Står IPCC helt bakom detta?

  17. Björn

    Sten Kaijser [6]; Når verkligen återstrålningen från molnen marken? Back radiation är ett sätt att säga att IR strålar nedåt mot jordplanet från molnen och i viss mån från växthusgaserna. Men om intensiteten i utstrålningen från jordplanet är större än den nedåtstrålande IR, så kan den utgående vågen av IR, ses som dämpad av den nedåtgående. Vi får helt enkelt ingen nedåtgående IR som når jordplanet. Det gängse sättet att se på detta är att back radiation når jordplanet, men är det verkligen så? Claes Johnson är en av de som har haft synpunkter på detta med back radiation. Sedan beträffande molnen, så får de sin huvudsakliga värme från latent energi i vattenångan och delvis också direkt från solen. Detta är komplext och det finns frågetecken som inte ännu är uträtade.

  18. Olav Gjelten

    I går lyssnade jag till Lars Bern i ett helt annat ämne än klimatet.
    Trots det fick det mig att förstå en en hel del nytt i klimatdebatten. Eller rättare sagt om bristen på klimatdebatt i vårt samhälle, om varför folk inte slår näven i bordet någon gång.
    Med väldigt få undantag litar folk på samhällets auktoriteter. Kan de inte för allt i världen förstå att auktoriteten har rätt så böjer de sig likväl.
    Detta även om deras liv akut står på spel som Lars Bern var inne på. Fundera då över varför folk i allmänhet inte bråkar om det som ”vetenskapen” säger om klimatet. Många tycker säkert att politikernas och medias vinkling av klimatet är helknäpp – men det räcker så absolut inte för ett uppvaknande.

  19. Ivar Andersson

    #13 Christer Löfström
    Vem hat idag det övergripande ansvaret för stamnätet och elproduktionen i Sverige, i praktiken ett ansvar för en fungerande elförsörjning?

  20. eon

    Nu vet vi att den amerikanska presidentkandidaten Alexandria Ocasio-Cortezs ”New Green Deal” har… absolut inget med klimated att göra:

    ’In a report by the Washington Post, Saikat Chakrabarti revealed that ”it wasn’t originally a climate thing at all … we really think of it as a how-do-you-change-the-entire-economy thing.”’

    Vilken överraskning! Så med andra ord precis som alla andra åtgärder för att ”rädda klimatet”.

    https://www.washingtonexaminer.com/news/aoc-chief-of-staff-confirms-green-new-deal-was-not-really-about-the-climate

    PS: Allas älsklingsaktivister WWF anklagas för att mörka sexualla övergrepp och andra hemskheter: https://www.sydsvenskan.se/2019-07-12/wwf-anklagas-for-att-morka-overgrepp

  21. Ulf

    Jag är nöjd. Bastun går varm på kvällarna vindarna är lagom och kommer ifrån rätt håll solen skiner och det är hyggligt varmt i solen. Man slipper idioternas klimathets för att det råkade vara en varm sommar som förra året.

  22. KWS

    #13
    Vari, anser du, ligger överdriften i artikeln? Hur vill du beskriva läget med landets elförsörjning?
    Att dessutom kalla den för skriven av ”kk-kramare” visar på en avsikt att förlöjliga likt de metoder klimatalarmister använder sig av. Onödigt!

  23. Sigge

    #18 Ivar Andersson

    För stamnätet har Svenska Kraftnät ansvaret. De har ett ansvar för el skall kunna levereras till alla regioner i landet. För att kunna garantera el i Södra Sverige kalla vinterdagar så handlar de upp reservkraft. Karlshamnsverket har två block som är reserv. Dessa reserver har inte behövts användas sedan 2010. Blocken är dock i provdrift varje år för att se om de fungerar.

  24. Håkan Bergman

    I närtid är väl regeringens beslut att skatta ihjäl elproduktion i kraftvärmeverken allvarligare. Den effekten finns i storstadsområdena där läget är mest akut idag.

  25. jax

    #20 Ulf

    Du slipper inte Björn Wimans hets. Nu hävdar han att klimatförändringen är lika stor som 400 000 Hiroshimabomber varje dag. Vad han nu menar med det. Orkar inte längre läsa hans svammel. Kan tänka mig att han menar energitillförseln, men isf glömmer han troligen att sätta den i relation till den totala tillförseln av energi från solen. Att jämföra solenergi med bomber kan ju inte annat än gynna oss skeptiker. De flesta förstår nog skillnaden i död och förstörelse i jämförelsen mellan dessa.

  26. foliehatt

    @ #12 & #20
    Rockström förklarar de varma och torra väder (samt kalla/blöta på annan ort) som visar sig på lite olika ställen på globen som geografiska inlåsningar av hög-, respektive lågtryck – orsakade av jetströmmen runt nordpolen. Hans förklaring i artikeln, är att jetströmmen nu och förra året har antagit ett undulerande utseende och bildat en stående våg med sju cykler av relativt stor amplitud. Han förutspår att dessa fenomen kommer att bli vanligare i framtiden och menar att detta beror på våra utsläpp av koldioxid. Men, vi hade liknande somrar under 30-talet – vad jag vet, dels i Sverige dels i USA.

    Vet någon på detta forum om samma/liknande jetströms-mekanistiska förklaringar har föreslagits för trettiotalets varma somrar? (minus koldioxiden, då….) eller är det andra förklaringsmodeller som gäller?

  27. Sören G

    #24 foliehatt
    Hur förklarar han att koldioxid slulle kunna påverka jetströmmarna?
    Ändring i solaktiviteten är däremot en sannolik förklaring.

    Jag kommer i håg somrarna 1958 och 1959. !958 var kall, regning och blåsig. Jag var på ett tältläger, tror det var baptistiskt. Jag låg i tält så jag minns att det regnade mycket. På platsen var också ett stort missionstält uppställt och jag minns att det blåste omkull. Sommaren 1959 var lång solig och torr. Träden torkade is kogarna som förra sommaren.

  28. Ivar Andersson

    #21 Sigge
    Topplasttimmen vintern 2019/20 beräknas riket ha ett nationellt underskott på 1000 MW vid en normalvinter, och dubbelt så mycket, 2 000 MW vid en så kallad tioårsvinter. 2017/18 beräknades underskottet endast till 400 MW vid en normalvinter. https://www.expressen.se/kvp/ledare/csaba-perlenberg/ladda-inte-elfragan-med-for-mycket-politisk-spanning/

  29. Ulf

    Svar 23

    Är inte det DN? Läser inte skräptidningar. Slutade läsa Svd när de började som DN ta in journalister av extremt låg kvalite. Svd börjar långsamt återhämta sig ifrån den enorma fördumning som pågick för några år sedan dock totalväck inom klimatområdet. Fortfarande stora brister på näringslivsdelen också. Deras bevakning av insiderrättegången i Norge mot Hexagons VD var av extremt låg kvalite. Man grät nästan över enfaldigheten. Behöver byta ett par personer på klimat och näringsliv sedan är det nästan åter en läsvärd tidning med hygglig kvalite.

  30. Staffan Lindström

    24 foliehatt
    JR (the man we love to hate…) Johan Rockström tar väl sina trollhistorier från SANNINGSMINISTERIET så även om de är totalt verklighetsfrånvända är de SANNA … för människor som J Rockström alltså… De kommer stå kvar när 2 km istäcke kommer invältrande: ”Lite svalare, max 2 timmar” 🙂

  31. Håkan Bergman

    foliehatt #24
    Ingen utanför Japan verkar ha känt till fenomenet på 30-talet och således finns inga mätningar heller.
    https://www.airspacemag.com/as-next/as-next-may-unbelievablebuttrue-180968355/

  32. Björn

    Sören G [25]; Naturligtvis är det inte CO2 som påverkar jetströmmarna. Det är ett känt faktum, att när det är vinter, då börjar jetströmmarna att snurra långsammare, vilket har med minskad UV att göra. Det tycks alltså finnas ett samband mellan UV och jetströmmarnas vågformationer. När solen går mot ett minimum, då händer samma sak, men nu är det så at vi går in i ett grand solar minimum, vilket kan tolkas som ett enda långt minimum, med följande UV-reducering. Det Rockström påstår måste vara taget helt ur luften, men däremot så är solens reducering av UV framöver, ett faktum.

  33. jensen

    Vet någon om ” back-radiation” mot oceanerna på något sätt ingår ,eller ej ingår, i back-radiation-totalen enligt IPCC ?
    Detta med tanke på min kanske tveksamma kunskap angående IR mot vatten.

  34. Hej igen Björn,

    på sätt och vis är det ointressant om anledningen till att molniga nätter är varmare är att molnen hindrar utsstrålningen eller om detberor på att de värmts av kondenserande vattenånga under dagen. När det gäller ”den vanliga återstrålningen” den som beskrivs av att växthusgasmolekyler värmer luften och strålar ner på marken så är min bild att den återstrålningen finns men bara från upp till kanske 100 meters höjd.

    Sedan är det knappast viktigt om man anser att strålning från två håll ”når fram” eller redan på vägen anses ta ut varandra så att det bara är skillnaden som betyder något.

    Men, oavsett hur molnen blivit varma så stråler de också i våglängder som passerar atmosfären. Det är det man talar om som det atmosfäriska fönstret.

  35. Thorleif

    Är inte Potsdam-institutets nya avdelning, varifrån JR refererar, skapad av politiker för att forska om ”klimat-krisen”? Har för mig att han själv är knuten dit på ngt sätt?

    Ny forskning kallar han det och får slå upp det på 1:a sidan. Redaktionen är inte sämre än att de i den digitala upplagan lägger till 4st negativa klimatartiklar.

  36. Thorleif

    Ang Potsdam idag:

    https://notrickszone.com/2019/07/12/prominent-veteran-meteorologist-pleads-for-moderation-in-the-climate-debate-slams-both-hardcore-alarmists-deniers/

  37. jax

    #29 Ulf

    Det finns ju några riktigt DN-snorkiga men ändå läsvärda kolumnister där i alla fall, t ex Lena Andersson och Johan Croneman, ingen av dem verkar vara särskilt övertygad klimatalarmist. Dessvärre finns det många på kulturredaktionen som tagit det som sin uppgift att dagligen påminna sina läsare om den snabbt annalkande domedagen. Som vanligt utan någon riktig kunskap eller känsla om riktigheten av de kommande katastrofer de förutspår. T ex påstod ledaren i veckan att problemet med plasten var att vi eldade upp den och inte återvann den. Det är ju bara bra om man använder oljan till plastpåsar innan man bränner den. Återvinningen är ett större problem, det är ju därför plasten exporteras och sedan hamnar i havet, för att slippa den.

  38. sibbe

    Professor Dr. Johan Rockström — PIK Research Portal
    Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) … Rockström is an internationally recognized scientist on global sustainability issues, where he led the …

    Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) … Rockström is an internationally recognized scientist on global sustainability issues, where he led the …
    Wiki: Efter 12 år som chef för Stockholm Resilience Centre (SRC) lämnade Rockström chefsposten i oktober 2018 för att bli chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), baserat i Tyskland, tillsammans med PIK:s nuvarande vicechef professor Ottmar Edenhofer.Rockström och Edenhofer ersätter den nuvarande PIK-chefen Hans Joachim Schellnhuber. PIK är ett av Europas mest framstående centrum för klimat- och hållbarhetsforskning.
    När och var blev agronomen Rockström DOKTOR?
    Om Schellnhuber: pensionär, surfar runt världen med sin minderåriga Sohn, i SUV, förstås, hybrid, ifall man blir i en sanddyna i Sahara, och ger rapport till de statliga TV-bolagen om hur dåligt det ser ut i världen pga klimatförändringen.
    PIK har nog tappat sin ”rÖda” telefonlinje direkt till kansler Merkel.
    Och hon har andra bekymmer. När hon inte skakar. Händer mig också nu och då, när jag inte tar mina vätskedrivande piller och minskar på vätske-intag (tror jag?)
    Men ifall det är något allvarligare sjukdom, för hon har visserligen sagt att hon mår bra, men inte att hon är frisk! : Då är det det allvarligt: Opinionsmätningar i gårdagens ZDF : Gröna 26 %,
    SPD15 %, Linke (kommunisterna) 8 % : ger en grönvänster,vänster regering majoritet i tyska Bundestag!!!!!
    DDR 2.0 på kommande?

  39. Glenn S. Översjö-Strand

    Det meddelas från vanligtvis välunderrättat håll att förhandlingarna i Huvudortens kommunstyrelse strandat enär man ej kunnat enas om det framtida klimatets utformning.
    Den tidigare kuplettsångerskan fru Fia Skoo-Messig som lämnat de s.k. tiljorna för v.m.k. politiken och nu leder det grönaste av kommunens alltmer likartade röda partier hävdar att det är hets mot folkgrupp att ifrågasätta meteorologprofessorerna Klarth Väder och Njord Rockryck samt klimatdatorn “GRETA” som nyligen invigts med tårta och plastgafflar. (Det är ju så praktiskt att slippa diska, som framhålles från ansvarigt håll).
    GRETA är en akronym (förkortning) av “Global Retarded Environmentalists Tricks Association, vilken genom ett frikostigt bidrag finansierat såväl datorn som flera å västkusten belägna kombinerade väderobservationsplatser och sommarnöjen.
    Dess svenska underavdelning kallar sig träffande nog: “Svenska Oväders- och Panikavdelningen, SOPA.
    Har det i kommunsammanträdena visat sig då att flera av ledamöterna inte i tillräcklig omfattning kommit i åtnjutande av möjligheten att å västkusten studera väder och vind, samt i förekommande fall även klimatet därest så varit möjligt.
    Dessa missnöjda ledamöter hotar att helt avhota klimatet och säga som det är; “vädret är som det brukar”. Ett hot som v.m.k. tog skruv, vill reportern lova.
    Därigenom synes en ljusning i förhandlingarna enär fru Fia Skoo-Messig nu säger sig vara redo att omförhandla beläggningsschemat (tidtabellen) för de eftertraktade sem..observationsplatserna
    mot en avlat (förlåtelse) för ett ospecificerat (stort) antal flygresor.
    Kommunen kan snart nog åter njuta av en återuppstånden hotande klimatkris är redaktionens bedömning. Inga barn ska behöva sova gott om natten eller föralldel på lektionerna.

  40. Fredrik S

    sibbe #38

    Han är väl med i hedershattsklubben där även Greta kommer härbärgera till höst när hon ska resa till kontinenten och hämta ut den.

  41. ces

    #23 ”Det enda formella ansvar som idag finns har Svk för den operativa driften för innevarande dygn samt ansvar för driftplaneringen för påföljande vecka. Men ingen har därutöver något formellt ansvar, alltså inte heller för de närmaste årens elförsörjning.” Så skriver en kommentator till artikeln om elbrist.
    Har du någon annan information?

  42. ces

    #38 Schellnhuber har de senaste åren också varit rådgivare till påven.

  43. Christer Löfström

    Situationen för elförsörjningen i Skåne är svår att få exakt grepp om. EON har sannolikt en egen agenda. Kanske kan rapporten i länken vara av intresse.

    https://www.skane.se/Public/Protokoll/Regionstyrelsen/2019-04-25/Kartl%C3%A4ggning%20av%20den%20sk%C3%A5nska%20elf%C3%B6rs%C3%B6rjningen/PM_Kartl%C3%A4ggning%20av%20den%20sk%C3%A5nska%20elf%C3%B6rs%C3%B6rjningen.pdf

    SVK har aviserat en fördubbling av sina avgifter. Vårt nätbolag är Skånska Energi. Från SE har jag fått infon att 20% av deras kostnader kommer från överliggande nät. Vet ej vilka som är överliggande, men EON är nog ett av dem.

    Det som är säker är att kostnaden för el, både strömmen och nätet, kommer att öka.

  44. Lars Kamél

    Vi vet ju i alla fall en sak: Oavsett hur sommarvädret blir i Sverige, beror det enligt de klimathotstroende på utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

  45. Lars Cornell

    #34 Sten K. Det känns bra det du skriver. Visserligen tror jag att 100 m (utifrån transparensen) är en underdrift, med det betyder inte så mycket. I troposfärens nedre del är det ”svart” och mängden koldioxid där saknar nästan helt betydelse. Sätter man en lucka för fönstret blir det svart i rummet. Två luckor ändrar inte på det.

    Det jag efterlyser mer av är stratosfärens betydelse som jag anser underskattad. Vi har där en omvänd gradient och många anser att koldioxiden i stratosfären har omvänd växthuseffekt. Det tycker jag är viktigt och vill veta mer om.

  46. tty

    #25

    ”Nu hävdar han att klimatförändringen är lika stor som 400 000 Hiroshimabomber varje dag.”

    Han åsyftar sannolikt den (mycket osäkra) obalansen mellan inkommande och utgående energi.

    Det kan nämnas att Jorden absorberar värme motsvarande 2 000 hiroshimabomber per sekund, eller ca 175 000 000 per dygn, så en obalans på 400 000 går i praktiken knappast att mäta, vi har inte så exakta data.

    Den förmodade obalansen förutsätts försvinna ned i havet, där den också är totalt omätbar.

  47. Håkan Bergman

    Lars C. #45
    Man kan leka med modtran online, varierar man CO₂-halt och höjd kan man se en spik i CO₂-dikena.
    http://climatemodels.uchicago.edu/modtran/modtran.html

  48. tty

    #45

    ”Det känns bra det du skriver. Visserligen tror jag att 100 m (utifrån transparensen) är en underdrift, med det betyder inte så mycket.”

    Både ja och nej. Inom vattenångans och koldioxidens absorptionsband är ”sikten” bara några tiotal meter, så där får man ingen ”molnstrålning”. Inom det ”atmosfäriska fönstret” är ju däremot atmosfären genomskinlig för IR och eftersom vattendropparna/iskristallerna i molnen är svartkroppstrålare så kommer de att stråla ned mot marken även inom detta band, så i det våglängdsbandet får man en nettoinstrålning vid molnigt väder. Hur stor beror på molnhöjden vid låga (hyfsat varma) moln blir den större vid t ex cirrusmoln med en temperatur av -50 grader C blir den liten. Dock större än vid klart väder då strålningstemperaturen utifrån universum bara är 3 K.

  49. tty

    #47

    Den spiken har en mycket intressant bakgrund. I den centrala delen av absorptionsbandet är atmosfären så ogenomskinlig att utstrålningen mot rymden faktiskt sker ovanför tropopausen där temperaturen stiger med höjden. Det innebär att vid en högre CO2-halt blir ”spiken” både längre och tjockare. Mer CO2 innebär alltså i detta band mera utstrålning och nettoavkylning. Öka CO2-halten i MODTRAN får du se.

    Detta är en effekt som sällan eller aldrig nämns eftersom den försvagar växthuseffekten av mera koldioxid. Det är också denna effekt som leder till att stratosfären blir kallare med mera CO2, något som tydligt har kunnat mätas av t ex radiosonder och därför brukar framhållas som motvikt till att den berömda troposfäriska hotspoten inte går att hitta. Skillnaden är dock att det ena beror på ökad koldioxid och är en rent radiativ effekt medan det andra beror på konvektion och en (förmodad) ökning av vattenånga.

    I centrala Antarktis vintertid går för övrigt denna effekt ända ned till marken, där betyder alltså mera CO2 ännu kallare klimat.

  50. Fredrik S

    De tokskrämda alarmisterna på Söder samt alla andra miljöpartister etc vill ju att vi ska vara ett klimatföredöme och flygskammen och andra möjliga skammar är tydligen det viktigaste för dem på hemmaplan. Det mest brådskande är ju att vi helst slutar flyga. Samtidigt vill ju samma världsförbättrare att vi ska vara en humanitär stormakt också. En sväng ut till Arlanda bekräftar att den ekvationen inte går ihop.

  51. Staffan Johansson

    SMHI:s formulering, prognosen östra Svealand: ”l natt 7-10 grader, möjligen något högre”.
    Jag tyckte formuleringen kändes något märklig, som att något inte stämde med den.
    Här är nattens facit hittills, fram till kl 02.00, för östra Svealand:

    Film 5,1 °C
    Kerstinbo 5,4 °C
    Tullinge 5,6 °C
    Stockholm-Arlanda 5,6 °C
    Uppsala Flygplats 5,9 °C

    Några av dessa värden går sannolikt ner ytterligare under natten då temperaturer ofta fortsätter att sjunka på natt och tidig morgon d v s efter kl 02.00. Alltså möjligen ännu något lägre.
    Förra dygnet hade SMHI liknande fel. Känns faktisk som att det finns tendenser (vilket inte vore särskilt konstigt numera) att vilja mörka/tona ner de kyliga nätterna, som fortsatt långt in i juli.
    De väldigt kyliga julinätterna i östra Sverige är absolut ingenting media ”går igång på” heller…

    Nåväl, bara SMHI:s mätningar går rätt till nu för de olika tidpunkterna får man väl vara nöjd.

  52. Staffan Johansson

    Med media menade jag förstås ex.vis de fyra stora största tidningarna, SR, SVT, tv4 o s v…

  53. Staffan Johansson

    Här kommer uppdateringen (natt/morgon fram till kl 05.00):

    Tullinge 3,1 °C
    Stockholm-Arlanda 3,9 °C
    Film 4,1 °C
    Kerstinbo 4,4 °C
    Uppsala Flygplats 4,5 °C

    – Skulle någon kunna kolla julirekorden för aktuella platser… (Jag befinner mig i Kina där Google är blockerat, internet begränsat.) Tycker att ca 3 °C nära Stockholm börjar låta väldigt kallt…

  54. Anders

    Köldtekord från SMHI:s hemsida:

    Juli
    -3,5° Eckersholm den 7-8 juli 1917 och Önnarp den 3 juli 1902 (Götaland)
    -4,0° Särna den 16 juli 1921 och Storsätern den 7 juli 1921 (Svealand)
    -5,0° Funäsdalen den 14 juli 1893 och den 22 juli 1888 (Norrland

  55. Anders

    F.ö. låg SMHI:s prognoser den gångna natten minst 2 grader för högt (10C kl 23) jfr. m. uppmätta värden på min egen termomteter (8C kl 23 i nordboreal zon).

    Har fler observanta personer noterat sammalunda?

  56. Håkan Bergman

    Bromma 6.4 Observatoriekullen 11.4, båda mindre än 20 km från Tullinge.

  57. Staffan Johansson

    Tack Anders.
    (Undrade mest kring Stockholm, minns jag helt fel..rekoret ligger p flera plus i Sthlm…eller?)

  58. Anders

    Ang. de ovan refererade köldrekorden får man vara innerligt tacksam att vi sluppit dylika på ett bra tag!

    Bakom varje sådant värde fanns mänskliga och andra tragedier, det vill jag lova…

    Låt oss våga glädjas över ett varmare och bättre klimat!

  59. Anders

    Kallaste platserna i Sverige mellan kl 20 igår och 08 idag:
    MÄTSTATION TEMPERATUR
    Blåhammaren 2,4 °C
    Ljusnedal 2,8 °C
    Börtnan 3,0 °C
    Tullinge 3,0 °C
    Film 3,5 °C
    Sylarna 3,5 °C
    Stockholm-Arlanda 3,7 °C
    Kerstinbo 3,8 °C
    Dravagen 3,8 °C
    Eskilstuna 3,9 °C

  60. Staffan Lindström

    Men kallast var(?) Söderhall VV kl 03:40 +2,2…NEJ !! Faktiskt Töre VV 25 väster om Kalix…Hade faktiskt under 0 ett par tiondelar enligt 2-dygnsgrafen i går natt (SMHI: Pajala +0,9 Älvsbyn +1,0) Är vi förvånade att SMHI använder Vägverkstermometrar när de är ”varma” men sällan när de är kalla…Analogt Stalin om att de som räknar rösterna bestämmer resultatet…;-)

  61. Staffan Lindström

    60 …OOOPS! Töre hade inatt +2,1C som lägst! Brottby +3,2C SÖ Uppland liksom Söderhall…

  62. Staffan Lindström

    57 Staffan Johansson
    Från en Staffan till en annan… Kolla SMHI:s väderblogg i början av juli! Sverker Hellström om att natten till den 5:e dennes uppmättes +7,8C på ”Obsan” , kallast sedan 14 juli 1977, +6,0C Absoluta rekordet +4,3C den 17 juli 1863… Vad hade en termometer nedanför Observatoriekullen visat, bakom nuvarande Handelshögskolan?? Typiskt hittade man efter en knapp månad en ovanligt tidig tropisk natt i Halmstad med minsta möjliga marginal +20,0 6 juni…(Inlägget innan Misja Lundgren)

  63. Anders

    Vad betyder SMHI:s ”metodbrasklapp” efter presentation av väderdata för de senaste 24 timmarna?

    Man skriver ”Senaste dygnets värden har beräknats på både observationsdata och modelldata.”

    Tolkar jag detta rätt som att SMHI, trots supermodern mätutrustning, inte presenterar mätdata för oss? Först trycker man in rådata i klimatmodellernas svarta box. Så att om verkligheten inte stämmer med modellerna, så gäller… modellerna? Kan vi längre lita på SMHI?

  64. Anders

    Visste ni att kyla dödar 20 gånger så många som värme? Så varför försöker klimathotsalarmisterna skrämmas med sina profetior om en ”överhettad” värld?

    Har ni hört detta ämne presenteras eller diskuteras i svensk media?

    Läs mer om detta i den gedigna vetenskaplig rapporten skriven av Gasparrini et al. (2015) i The Lancet:

    https://www.researchgate.net/publication/277006228_Mortality_risk_attributable_to_high_and_low_ambient_temperature_A_multicounty_observational_study

  65. Fredrik S

    Anders #63
    Anders #63

    Ja, det kan man fundera på. SMHI lyder ju under Energi- och Miljödepartementet med Lövin som chef och Annica Jacobson, fd kriminell Greenpeace-aktivist och chef, som stabschef.

    Dem litar jag iallafall inte på vad gäller informationsutbyte.

    Frågan känns berättigad.

  66. Staffan Johansson

    #62
    Jo, det har jag funderat lite på det där också…Observatoriekullen ligger på en en ordentligt höjdläge (samtidigt som det är insyltat i Norrmalm centralt.) Samtidigt lagt märke till klassisk cherry picking nu från SMHI, man levererar det som förväntas i dessa klimatkrisens ödesmättade tid, det man vill ha/läsa om.., hittar t ex tropisk natt (lokalt) i Sverige och upphaussar den till skyarna… Man vältrar sig t ex i ett franskt rekord från en armatur placerad på en stekhet plats mellan två vältrafikerade motorvägar (se klimatsans) + ingenting nämn om regional effekt (värmebubblan från Sahara + lokal effekt från Mistralen/Rhonedalen. (Alltid lättare att skruva upp värmerekord än att ”sänka” köld rekord får man också tänka på.) Det här med tolkning av olika väderdata är mycket lurigare än jag först anade…

    Men… Vad var det där om Töre nu? … Var det under 0 häromnatten? I stort sett har östra Norrbotten och delar av östra Svealand genomlevt smällkalla nätter nu på sistone. Jag är helt övertygad om att det varit frost på sina ställen, i Norrbotten särskilt. Så under noll i Töre alltså?

  67. Fredrik S

    Vi får väl konstatera att 3 grader i Södermanland i mitten av Juli inte är något som ska uppmärksammas på vare sig SMHI eller msm.

    Har vi tur kanske någon utländsk journalist frusit sittänden av sig i den svenska sommaren och finner det intressant att rapportera om.

  68. Staffan Johansson

    #67 Nej den temperaturen i norra Södermanland i morse är inget för inhemska kvällstidningar, det vore olyckligt att notera. Istället spinner man vidare på tema extremväder där åsk”o”väder, ”kaos” med olika prefix, monsterstormar och en bil som blev förstörd av ”massivt” regn lyfts hellre då.
    Extremväder låter bra, men inte för mycket text om kyla bara.
    T ex Aftonbladet idag (om idag) :
    ”Extremvädret: Krafigt regn med risk för hagel”… Sedan klicka så är det ”åskkaos” i rubriken.
    Typ – Domedagen är nära. (Nämn inte nattfrost i Norrbotten bara…)

  69. Håkan Bergman

    Och i andra änden av Eurasien slår gurkkrisen till med full styrka, arma japaner.
    https://www.theguardian.com/world/2019/jul/17/cucumber-crisis-after-tokyo-hit-by-cloudiest-spell-since-records-began

  70. Håkan Bergman

    Öppnas i incognitofönster.
    https://www.dn.se/ekonomi/vattenfall-bromsar-sina-investeringar-inte-lonsamt/
    Oraklet har talat:
    ”Så ni vill investera i nya elnät för mer hållbarhet, men er ägare staten förhindrar det?

    – Men det där är ju två utgångspunkter, en politisk och en ägarmässig, det är ju inte första gången vi upplever det. Jag tycker staten är en bra ägare just för att man skiljer på detta, annars har vi svårt att agera på marknaden.”

    Som en vis man sa – Goddag yxskaft!

  71. Håkan Bergman

    Svenska kultureliten sammanträder om det afrikanska mörkret.
    https://drive.google.com/open?id=1FA84vM2dVmLc8h1h_t_rmA0oOf3vYGKT

  72. Fredrik S

    Håkan Bergman #71

    He he, tack för den!

    Alldeles lysande!

    Samtidigt i den välutvecklade välmående västvärlden håller Gretas kompisar utbildning i protest medelst lim.

    https://wattsupwiththat.com/2019/07/08/activists-offering-lessons-for-climate-extremists-on-how-to-use-super-glue/