Öppen tråd

storm2
Fritt fram att välja ämne – så länge du håller dig till klimat eller energipolitik.
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. pekke

    Blandar man ihop 2 olika ämnen, klimatutsläpp i trafiken och hård konkurrens från utländska åkare, så kan det bli märkliga sängkamrater.
    Naturskyddsföreningen + Svenska Transportarbetareförbundet = SANT !
    http://www.dn.se/debatt/vagtransporternas-kaotiska-marknad-hindrar-klimatmal/
    Undrar om inte Transportarbetareförbundet har bitit sig i svansen när det lierar sig med klimatalarmister ?

  2. ces

    Svenska media verkar ha missat det här: http://www.spiegel.de/international/business/wind-power-investments-in-germany-proving-riskier-than-thought-a-946367.html

  3. Joakim A

    Sitter och funderar hur mycket ett ev. regeringsbyte kommer höja våra redan för höga energiskatter.
    Tycker nog att väljarkåren har rätt att få veta alternativen snart.
    Eller lärde sig tex. S att det är bäst att inte säga nått innan valet med tanke på dyket för S.V.MP när bensinskatten skulle höjas (igen) vid ett regeringsbyte förra gången.

  4. Eskil Kjelkerud

    Mänsklighetens litenhet
    Mänsklighetens energiförbrukning i förhållande till solinstrålningen är ca en miljondel.
    Mänsklighetens massa relativt atmosfärens massa är mindre än en miljondel och relativt havens massa mindre än en miljarddel och relativt jordens massa ca en tiotusendels miljarddel.
    Siffrorna visar hur liten mänskligheten är i jämförelse med sin omgivning. Det är befängt att tro att mänskligheten kan påverka klimatet på ett märkbart sätt.

  5. pekke,
    Att Lindgren hakar på SNF blir tydligt när man läser texten. Konkurransen från utländsk lågavlönad personal är förödande för svenska åkare och en uppstyrd marknad, med miljöansvar, effektiv logistik och högre vägavgifter skulle gynna svenk åkerinäring (troligtvis) på bekostnad av sydosteuropeisk etc. Därför hakar de på, i hopp om att det skall lösa problemet, men jag är inte så säker på att Axelsson kommer att bli räddningen för åkeribranschen, men han tycks ju ha gräddfil in i de stora tidningarna en gång i veckan.

  6. Olaus

    CES,
    de tyska uppgifterna om den dåliga lönsamheten inom vindkraften får absolut inte delges svenska folket. Ingenting får komma ut!!!!
    Tänk om centern och miljöpartiet i valrörelsen kunde angripas med exemplet, att 170 tyska vindkraftparker på 10 år endast gett 30 % av utlovad utdelning. Trots en subvention (feed- in tariff) på 1,50 SEK per KWh. En subvention nu tyske ekonomiministern har mage att försöka minska.
    Ett lyckat grepp förra året var annars att strypa informationen från Vindstat. Där kunde folket tidigare tydligt se hur de stora norrländska vindkraftparkerna stod nedisade i veckor ibland. Gudskelov är dessa läckor nu är tätade.

  7. lennart bengtssonn

    *6
    Hej
    Men då är det ju bra att det finns lämpliga bloggar som man kan använda. Dessutom är det väl troligt att de partier som profilerat sig i vindfrågan som främst C och också MP knappast kommer att göra ett rekordval i september, vilket få skulle se som en nationell katastrof. Vi får fortsätta att underlätta ett sådant utfall. Den kanske bästa lösningen vore en stor koalition efter tyskt mönster dvs med S och M tillsammans. Men för att detta skall ske krävs säkert att varken allians eller opposition får ngn egen majoritet.

  8. Jan

    #5 Lars Jonsson
    Ett stort problem är att representanter från miljörörelsen som Axelsson är att de av massmedia betraktas som oberoende och sakkunniga experter som saknar politiska och ekonomiska bindningar. Därför åtnjuter de privilegiet att slippa bli frågasatta och få besvärliga motfrågor då de uttalar sig. Det är ett privilege som knappast någon annan grupp i samhället åtnjuter.
    Sedan är det en gåta hur regeringen har kunnat vara så passiv till att införa åtgärder mot de brott mot gällande regler som råder inom åkerinäringen.

  9. Björn-Ola J

    Det är tyvärr denna regerings signum att vara just passiv.

  10. Lars Cornell

    Jag vill minnas att någon nämnde att SNF fått pengar av vindkraftintressenter.

  11. Peter F

    Lars C
    SNF får bidrag bl a från SIDA, vilket jag tycker är anmärkningsvärt. Varför ska staten med skattemedel sponsra en ideell förening ? Jag lämnade SNF för länge sedan och jag vill inte att mina skattemedel ska användas på detta sätt.

  12. Pär Green

    Kommentar bortttagen

  13. lennart bengtssonn

    Vintervädret i USA
    Som flera har kanske noterat så har vintern hittills varit extrem kall i östra Kanada och nordöstra USA. De stora sjöarna är delvis redan istäckta och efter att ha sett den senaste väderprognosen för de kommande 10 dagarna så kan man nog räkna med att Övre sjön blir helt istäckt denna vinter. Detta är ganska ovanligt och man får gå tillbaka åtskilliga år för ngt liknande. Detta kommer ju inte att underlätta Obamas klimatkampanj såvida man inte tror att kallvädret beror på växthusgasernas ökning.
    Man kan därför förutse stor aktivitet på de Nordamerikanska bloggarna där alla slag av förklaringar kommer att erbjudas från att växthusgaserna stärker klimatvariationerna eller att solstrålningen försvagats. Eftersom de europeiska klimatbloggarna är ett eko av de amerikanska kan vi räkna med liknande aktivitet här. Att det samtidigt varit varmare än normalt i Europa och västra Ryssland kan ju inte bero på minskad instrålning men det skulle inte förvåna mig om bloggens solexperter lyckas komma fram med en lämplig förklaring
    Hur som helst ironi ställd åt sidan; det är faktiskt viktigt att allmänheten kan fås att inse att dessa slag av regionalt extremväder inträffar oavbrutet och har alltid gjort så då det är en del av vädrets dynamik och det finns ingenting man kan göra åt saken. Det blir inte bättre om man släpper ut mindre växthusgaser eller mer växthusgaser och det har ingen ting med solen eller planetbanorna att göra. Inte heller ligger de kosmiska krafterna bakom. Det är helt enkelt så som jordens klimat fungerar. Först vid en omfattande ökning av växthusgaserna, jättelika vulkanutbrott eller en sol som ändrar sin strålning med flera % kan vi räkna med att klimatet kan bli markant annorlunda och dessa möjligheter är knappast att räkna med de kommande 100 åren
    LennartB

  14. #13
    På vilka grunder kommer du fram till att man inte kan räkna med något jättelikt vulkanutbrott inom 100 år?
    Det senaste var väl omkring 1815, och det brukar väl(?) ske med med några hundra års intervall.

  15. Pt

    #13
    Tack Lennart för ditt inlägg. Det är sånt man vill höra från en väl insatt person. Jag tycker du varit lite väl försiktig i dina uttalande hittills, men detta är klartext.

  16. Tudor

    #12 Pär Green
    Vad har din kommentar att göra med klimat och energipolitik? Jag tror att du av misstag skrivit din kommentar på fel blogg.
    #6 Olaus
    Vindkraften kan inte bli lönsam utan stora subventioner med dagens elpriser.
    Det har avhandlats i åtskilliga inlägg av bloggare och kommentatorer på denna blogg hur urbota dumt det är att tro att vindkraftsutbyggnad och avveckling av kärnkraften skulle minska utsläppen av koldioxid. Vi har ju facit från Tyskland.
    http://www.energinyheter.se/2014/01/tysk-energiminister-kritiserar-hittillsvarande-energiewende
    Ännu dummare blir en vindkraftsutbyggnad i Sverige, eftersom vår elektricitet redan produceras i stort sett utan några koldioxidutsläpp (vattenkraft och kärnkraft).
    http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Elproduktion/
    Som Lennart Bengtsson säger, så finns det andra möjligheter att sprida budskapet än våra vanliga medier där miljöpartiet har ett stort antal anhängare bland journalisterna.
    http://www.journalisten.se/nyheter/svenska-journalister-foredrar-miljopartiet
    EPAW (European Platform Against Windfarms) är en organisation som är emot vindkraftsutbyggnaden. Föreningen Svenskt Landskapsskydd är medlemmar, samt ytterligare några svenska organisationer. Kanske finns det fler organisationer runt om i vårt land som kan tänka sig att gå med?
    http://www.epaw.org/organisation.php?lang=en&country=Sverige

  17. tty

    PeK01 #14
    Tambora 1815 var stort men inte jättelikt. Troligen hade både Laki 1783, Huaynaputina 1600 och Krakatoa(?) 535 större klimateffekter.
    Ett jättelikt vulkanutbrott är något i stil med Lake Toba eller Yellowstone/Pearlette.
    Och så finns det GIGANTISKA vulkanutbrott, ”Large Igneous Provinces”, typ Siberian Traps, Deccan, Paraná eller Ontong Java.

  18. Thomas P

    Peter F #11 ”SNF får bidrag bl a från SIDA, vilket jag tycker är anmärkningsvärt. Varför ska staten med skattemedel sponsra en ideell förening ? ”
    I den mån man får mer valuta för pengarna genom att jobba via en ideell förening är det väl inte konstigare att man gör det än att man hyr in företag för olika uppdrag?

  19. Thomas P

    Har inget med klimatet att göra, men en bra bild på hur långt somliga myndigheter är beredda att gå för att hindra att olämplig information sprids, och hur inkompetent de kan gå tillväga:
    http://www.theguardian.com/uk-news/2014/jan/31/footage-released-guardian-editors-snowden-hard-drives-gchq
    För att Cameron skulle visa vem som bestämde tvingade han The Guardian att förstöra en dator med information från Snowden. Det fanns kopior naturligtvis så det var bara en symbolisk maktdemonstration, en exorcism som en blogg beskrev det, men kan ge alla här som ylar ”censur!” med jämna mellanrum lte perspektiv.

  20. Peter F

    Thomas P #17
    ”I den mån man får mer valuta för pengarna genom att jobba via en ideell förening är det väl inte konstigare att man gör det än att man hyr in företag för olika uppdrag?”
    Och vad skulle den valutan bestå i ? Vad är syftet med att bistå SNF med skattemedel ? För min del spelar det ingen roll om det är en ideell förening eller ett aktiebolag. Samma skit.

  21. Pet H

    #4
    Intressantaste jag läst på länge. Visar människans obetydlighet! Och politiker utger sig för att kunna styra klimatet. Vilken otrolig hybris!

  22. Lasse

    En rolig halvtimme: http://www.landscheidt.info/?q=node/128
    Solen och periodicitet!

  23. Thomas P

    Peter #19 Vad jag förstår handlar det om att stödja miljöorganisationer i fattigare länder. SNF har gissningsvis mer erfarenhet av miljöarbete än SIDA.

  24. Lejeune

    Roger Pielke, Jr., har på sin blogg ett intresseväckande inlägg med anledning av ett antal projekt stöttade av USA som innebär elektrifiering i ett antal utvecklingsländer:
    http://rogerpielkejr.blogspot.se/2014/01/reduce-ghgs-or-increase-energy-access.html
    Slutsatsen är: förnybart, dyrt och dåligt, naturgas billigt och bra! Förvånad någon?

  25. Mats G

    Naturens strävan efter jämvikt.
    Om man tänker efter lite så har vi säkert sätt det i stort och smått. När en parameter expanderar sitt livsrum så kommer det in en annan parameter och neutraliserar eller motverkar så att ett ”normalläge” uppstår eller jämvikt om man så vill.
    Själv är jag övertygad att vi kommer se det även med klimatet. Solen, CO-2 eller något annat som gör att jorden medeltemperaturen ökar kommer annat in som har kylande effekt.
    Det finns en viss logik i det. Den biologiska mångfald som finns på denna planet skulle inte ha utvecklats utan ett någorlunda stabilt klimat. Vi är anpassade för ett visst klimat och det är givetvis ingen slump.
    Visst kan det vara trist att det blir kalla vintrar eller sommar stugan vid havet får vattenskador. I det stora hela är det småsaker.
    Anpassning till klimatet är det som har gällt och kommer gälla även i framtiden.
    Oroa sig i onödan eller ta politiska beslut på ej bevisade hypoteser är dålig politik.
    I slutändan kommer det vara ekonomisk realpolitik som kommer härska. Som inuiten sade typ. Det är klimatpolitikerna som är hotet, inte klimatet. Kloka ord från en naturmänniska(om han nu var det).

  26. Mats G

    #23
    Men det kan ju fortfarande var intressant och veta hur klimatet fungerar.

  27. Peter F

    Thomas P # 21
    SIDAs uppgift ”Vi arbetar dels med att genomföra den svenska utvecklingspolitiken som ska skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. I vårt uppdrag ingår också att bedriva reformsamarbete i Östeuropa, vilka bekostas av ett särskilt anslag. Den tredje delen av vårt uppdrag är att förmedla humanitärt bistånd till människor i nöd.” – Jag kan inte se att SNF ryms i det uppdraget, men inget förvånar längre. Slut.

  28. Håkan Bergman

    pekke #1
    SNF och Transport skulle kanske ställa frågan varför ett så priviligerat företag som Green Cargo inte klarar av att konkurrera med lastbilsgods. Vi har visserligen i det här landet, sen nu snart 20 år tillbaka, en helt avreglerad marknad för godstrafik på järnväg. Men det finns en hake, GC äger alla järnvägsgodsterminaler av nån betydelse och alla godsjärnvägsrangerbangårdar av nån betydelse. Så länge detta består och så länge ingen bemödar sig med att analysera vad dessa två faktum innebär, så lär vi kunna emotse ökad långtradartrafik på våra vägar, oberoende av ekonomiska styrmedel från politikerhåll.

  29. Pär Green

    23 Thomas P 2014/02/01 kl. 14:46
    ”Vad jag förstår handlar det om att stödja miljöorganisationer i fattigare länder. SNF har gissningsvis mer erfarenhet av miljöarbete än SIDA.”
    Men var kommer slantarna ifrån?
    http://statsskuld.se/

  30. Thomas P

    Peter F #27 Du kanske inte är medveten om att det finns miljöproblem i fattigare länder och att dessa drabbar fattiga människor, men så är det i alla fall. SNF var för den delen också involverat i reformarbetet i Östeuropa också.

  31. Pär Green

    Att jämföra med intermittenta och stillastående vindfjollor!
    Kärnkraft har betydelse, något för MP, C o V att begripa!
    Elräkningen stiger med runt 700 miljoner kronor, före moms. Så mycket skulle de svenska elkundernas kostnader öka årligen när kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 1 stängs.
    I dagarna meddelade Oskarshamnsverket att det börjar förberedelserna för en eventuell permanent stängning av landets äldsta reaktor, O1.
    Konsultföretaget Sweco har med hjälp av sin prognosmodell räknat på vilken prispåverkan en stängning skulle få. Och enligt analysen blir effekten begränsad. Elpriset i Sverige beräknas nämligen stiga med i genomsnitt 0,5 öre per kilowattimme på årsbasis. Det kan jämföras med elpriset på elbörsen Nord Pool som nu ligger på runt 30 öre/kWh.
    När Oskarshamn 1 som invigdes redan 1972 kommer att stänga är ännu inte beslutat. Reaktorbolaget OKG hoppas fortsätta driften i ”åtskilliga år”, men flaggar samtidigt för att nya säkerhetskrav som utreds av myndigheterna kan kräva så stora investeringar att driften bli olönsam.
    http://www.di.se/artiklar/2014/1/31/sa-mycket-kostar-en-stangdreaktor-i-oskarshamn/

  32. Guy

    LennartB #13
    ” Att det samtidigt varit varmare än normalt i Europa och västra Ryssland kan ju inte bero på minskad instrålning men det skulle inte förvåna mig om bloggens solexperter lyckas komma fram med en lämplig förklaring”
    Västra Ryssland och Finland har frusit med temperaturer ordentligt under det normala i åtminstone tre veckor. Högtrycket lämnade Finland igår, men Ryssland ända ner till svarta havet känner ännu av kylan. Varifrån kommer informationen om varmare än normalt?

  33. Lars Cornell

    Genomsnittshastigheten för gods på järnväg lär vara 20 km/h. Det är för långsamt för de flesta konsumentvaror och i synnerhet färskvaror. Därför kan inte järnväg konkurrera med lastbil för vissa gods och transportsituationer.

  34. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

    #1
    SANT = Svenska Arbetares Naturvänliga Transport. kanske?

  35. Björn

    Håll till godo alla TSI: are och blivande: Does the Sun contribute to Climate Change?
    http://curry.eas.gatech.edu/santafe/papers/Sun_climate_SantaFe.pdf

  36. Tage Andersson

    Guy 32.
    Beror på vilken period som betraktas. Argumentet att stora regionala skillnader hör till klimatet är giltigt. Se t.ex. decembertemperaturerna.
    http://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/nmaps.cgi?year_last=2013&month_last=12&sat=4&sst=3&type=anoms&mean_gen=12&year1=2013&year2=2013&base1=1981&base2=2010&radius=1200&pol=rob

  37. Guy

    Tage A
    Förlåt, jag trodde vi talade om nuet.

  38. Ingemar Nordin

    Björn #35,
    Tack för ett mycket intressant föredrag av Pål Brekke. Det ger en god sammanfattning av sol-klimat diskussionen som jag ser det. Inte ens sol-skeptikern Lennart Bengtsson kan ha något att invända. Eller? 🙂

  39. ThomasJ

    När nu de länder som under flera år haft diverse former av ’FIT’ (=feed-in-tarif), dvs. producenter av s.k. ’förnybar energi’ (som deFacto är en oxymoron) som får en subventionerad peng/producerad energi som går in i ’nätet’, insett att dessa system helt enkelt inte går att ekonomiskt försvara – se. exempelvis Tyskland, Spanien, UK – då, ja, då träder de ’svenska föregångarna’ (läs: centristerna, primärt) in på scenen och, per förra veckan, implementeras [förvisso, ännu, begränsat till 30.000 kWh/år] precis just dessa! vansinnes tänken!! Är de ’beslutande’ så ini humhum frånkopplade från realiteterna? Yepp, tycks så vara… Men där ligger sannolikt en hel del dolt bakom detta… Maud, yes-we-can’t, Olofsson strävade redan för ~två år sedan att införa s.k. ’smart meters’ (made by Landis/Gyr, CH) för att timme per timme kunna övervaka brukarens elförbrukning. ’Baksidan’, till stor del obekant, är att per lag får regioner kopplas från elförsörjningen vid ’akuta lägen’, t.ex. frekvensstörning på stamnätet, samt(!) att eliten ska kunna övervaka & ’åtgärda’ din och min elförbrukning… (F.ö. är dessa ’smart meters’ rejält dyrbara prylar och tillverkaren skär guld med täljkniv – undrar hur mycket centristerna o/e MO har investerat i bolaget…? I UK gjordes en översikt över kostnaderna för slikt ’smart meters’ och denna visade på en kostnad, allena hårdvara!, om ~ 18,5 Miljarder £, vilket brukarna skulle betala – än så länge ’vilar’ denna ’idé). Är där någon som tror att sjörövarna inom svensk elenergiförsörjning själva kommer att ta dessa kostnader…? I så fall – sök hjälp, snarast!
    Enligt kvällens ’nyheter’ i TV (18:00) sa statsministern, att M ’ska’ ta tillbaka ’jobbfrågan’. Hur vore det F.R. om du satsade på att ta tillbaka den sunda förnuftsfrågan – till att börja med, asså…? 😉
    Och på tal om F.R. vs. det katastrofala systemet med ’handel med utsläppsrätter’ (ETS inom EU), som i praktiken brakat ihop i hela världen, sa han i Norrköping i höstas följande:
    Sverige ska driva på internationellt för att fler länder ska använda koldioxidskatt som tydligt klimatfrämjande styrmedel samt att vi ska arbeta för att EU:s system med handelsrätter ska omfatta fler sektorer, successivt skärpas och kopplas samman med andra handelssystem.
    (citerat ur M:s broschyr ’Du Behövs’ Moderaternas Medlemstidning nr 2, 2013)
    Journalist-socionomen Hedegaard (EU klimatkommissionär!, lämplig utbildning, eh?) vill till varje pris ’rädda’ ETS. Detta trots att där förekommit ekonomiska bedrägerier i storleksordningen 30-40 miljarder Euro under senare år – primärt [clever!] genomförda av eko-kriminella nätverk. F.R. vill, med påhejande av bl.a. Ekskan, alltså ’utvidga’ dessa eko-brottsligheters genomförbarhet… Go figure!
    Vad gäller den f.n. non-existerande energipolitiken i Sverige, torde/borde frågan först ställas hur en ’vd’ för ett ’företag’ (F:R. resp. ’Sverige AB’) KAN utse en frisör till avdelningschef för det viktigaste i samhället, dvs. ’hans företag’, har att tillse, nämligen energitillgången! Övergår allt förstånd…!
    Och apropås energifrågan så ’ligger’ där ~ 60 miljarder+ kronor hos Riksgälden vars ursprung är den avgift KKV-operatörer har betalt in för [bl.a.] bekostande av den [felaktigt tänkta] s.k. slutförvaringen av ’utbränt’ bränsle. Det monumentala vansinnet här ligger däri, att det handlar inte om ’utbränt’ bränsle över huvud taget – inte helt fråntänkt från cAGW-religionen… – utan där finns ~ 96% utvinningsbar energi kvar, att utvinna, asså! Med anpassad teknik, naturligtvis! Denna finns, respektive utvecklas vehement i bl.a. Indien m.fl. länder. Så; varför i hela ljumheta blågulas humhum skulle inte dessa resurser kunna satsas på att utveckla/forska/implementera 4:e/5:e osv KKV-teknik – ph**n man skulle ju kunna ’köpa in’ nödvändig kompetens för detta, såvitt slikt ej finns inom landets gränser… Typ: ’kompetensimport’, asså nåt som F.R. & Å.R. tycks vara eniga om – ’bara’ på olika spår…
    I ovan framgår diverse bakgrunder till att jag nu lämnar in/avslutar mitt medlemskap i M. Sorry Fredrik, Du har Dig själv [och Dina s.k. ’rådgivare’] att skylla!
    Arma Land!
    Mvh/TJ

  40. ThomasJ

    #39: sorry för den alltför ’breda’ fetningen av texten. Måste kolla upp mina ’kunskaper’ (?) i html… 😉
    Mvh/TJ

  41. Ingemar Nordin

    ThomasJ #39,
    De ”smarta” elmätarna skall alltså kunna skicka uppgifter om din förbrukning timme för timme, kanske minut för minut, till din eldistributör. Det jag undrar över är om dessa elektriska apparater och mätare har ett uppgraderat virusskydd och befinner sig bakom en brandvägg?
    Annars kan ju vilken smart hackare som helst ta sig in och inte bara läsa av exakt om, och när, du t.ex. använder ditt kylskåp eller din elvisp under dagen. Han/hon kan dessutom förmodligen fjärrstyra när apparaterna skall sätta igång eller stängas av.

  42. ThomasJ

    Ingemar N. # 41: Yes! Precis så är det ’planerat’. E-lux, m.fl. håller på att implementera ’smartness’ i sina produkter, inkopplade direkt till/på de ’smarta mätarna’. Konsekvensen, en av många, är att en ’Någon’ kan, per dekret helt enkelt ’knäppa av’ dig/mig från elförsörjningen du/jag behöver – per knapptryck!!
    De [f.d.] s.k. civila basförutsättningarna för ett fungerande & välmående samhälle fjärmas alltmer för var dag politiken håller sina lådor!
    Det i särklass största samhälleliga sammanbrottets orsak ligger/bärs på/av politikernas ansvar/axlar.
    Och! IT IS GOING DOWN the DRAIN!
    Arma Land/folk!
    Mvh/TJ

  43. Stickan no1

    #41
    ”Kylskåp skickade spam till tusentals”
    http://computersweden.idg.se/2.2683/1.542898/kylskap-skickade-spam-till-tusentals

  44. Har skrivit om artikel på DN Debatt om transporter. Här är några utdrag
    Transporter på väg är bättre än på räls
    Transport och SNF tycker att transportmarknaden är kaotisk. Så ser socialister på marknad med fungerande konkurrens.
    En övergång från kostnadseffektiva bränslen till ökad byråkrati där myndigheter ska avgöra vad som för stunden är ”socialt acceptabla och klimatsmarta transportlösningar”.
    Transporternas utsläpp är begränsade och minskar. Någon övergång till ”fossiloberoende fordonsflotta” blir de inte på mycket länge. Nu sjunker priserna på olja, gas och kol över hela värden.
    Målet att Sverige ska vara ”klimatneutralt” 2050 bör ta bort. Ett viktigt skäl är att det inte kommer att uppnås och är därför vilseledande. Det är inte möjligt att bygga upp en kärnkraftskapacitet som kan klara ersättningen av all fossil energi.
    En övergång från billig fossil energi till annan produktion leder till enorm merkostnad för samhället med betydligt lägre levnadsstandard.
    Läs mer: http://hansiwanbratt.wordpress.com/2014/02/01/transporter-pa-vag-ar-battre-an-pa-rals/

  45. ThomasJ

    ’Royaliterna’ ryter till… God grief! Pls. give him his pills!. Länk:
    http://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2014/02/01/prince-charles-still-does-not-get-it/
    Query…vem sitter ordförande i svenska WWF???
    Äpplen faller ju inte alltför långt från andra träd… Snacka om prostitution!!!!
    Mvh/TJ
    Mvh/Tj

  46. Håkan Bergman

    Hans Iwan Bratt #44
    Underbar floskel det där med ”fossiloberoende fordonsflotta”. I princip har vi det redan idag, har haft hela tiden, finns inget hinder att köra på syntetiska bränslen, men finns ingen orsak att göra det idag.

  47. #11, #18, #23, #27, #29
    2012 försökte jag kolla upp var SNF får sina pengar i från. Jag kom inte så långt men de fick i alla fall en hel del från Naturvårdsverket:
    – Luftförorenings- och klimatsekretariatet Organisationsbidrag 3.000.000 kr, 25 % = 750.000 kr
    – Naturskyddsföreningen i Skåne Storkprojektet 197.000 kr
    – Naturskyddsföreningen Svenska centralt EU-arbete centralt för miljömålen 1.000.000 kr
    – Naturskyddsföreningen Svenska centralt Miljörätt 2012 1.500.000 kr
    Från medlemmar får de ca 55 miljoner.
    Thomas P. Du skriver ”I den mån man får mer valuta för pengarna genom att jobba via en ideell förening är det väl inte konstigare att man gör det än att man hyr in företag för olika uppdrag?” Men det är en viktig skillnad. Företag driver inte politik (exkl PR-företag, m.fl),, SNF är däremot ett genompolitiserad organisation som tar ställning i en rad frågor och driver intensiv kampanjer. Sådana organisationer tycker inte jag ska få statliga bidrag.

  48. Ingemar Nordin

    Stickan No1 #43,
    Jösses. Framtiden är redan här!
    ”Internetanslutna apparater utgör ett enormt hot, eftersom de är lätta att infiltrera, konsumenterna har ingen direkt anledning att göra dem säkrare och det börjar bli så många apparater som kan skicka skumma meddelanden nästan obemärkt, få tillverkare gör något för att stoppa hotet och den säkerhetsmodell som finns nu hjälper helt enkelt inte.”
    Det var värre än jag trodde.

  49. Samarbetet mellan SIDA och Naturskyddsföreningen är uppenbarligen både omfattande och synnerligen informellt. Det visar detta utdrag från en systemrevision
    ”Sida/NATUR började stödja Svenska Naturskyddsföreningens (SNF)
    Nord/Syd-verksamhet under 1990 genom ett avtal som gav föreningen
    möjligheter att stödja och stärka miljöorganisationer i Syd. Detta avtal
    ledde till programmet ”Miljörörelsen som förändrar världen”, som sedan
    dess fortsatt. Genom programmet låter SNF kanalisera medel till enskilda
    miljöorganisationer i Syd. Programmet om 59 MSEK under åren 2002–
    2004 är uppbyggt som en ömsesidig dialog, där byggandet av broar och
    allianser och förmedlandet av information är lika viktigt som det finan-
    siella stödet. Det är på så sätt bestående av två delar, dels som ett samar-
    bete och en möjlighet för Sida att låta en enskild organisation hantera
    mindre insatser som man ej har möjlighet att hantera samt som en del
    för SNF själva att samverka och bedriva opinionsbildning tillsammans med miljörörelsen Syd.”
    http://www.klimatfakta.info/doku.php?id=andra_klimatorganisationer#naturskyddsfoereningen_-_snf

  50. Thomas P

    Hans Iwan #47 ” Företag driver inte politik”
    Nu är du naiv. Företag lobbar ofta intensivt för att få igenom politik som gynnar dem.
    När det gäller naturskyddsprojekt som storkräddning ser jag inga som helst problem med att SNF får stöd. När det handlar om informationsprojekt blir det mer av en gråzon där man får bedöma från fall till fall. Man kan i alla fall kräva att det tydligt skall framgå att staten är med och betalar och att det inte är ett rent ideellt projekt, på samma sätt som man kan kräva att alla nätverk av organisationer som motarbetar åtgärder mot AGW redovisar vilka som betalar deras kampanjer.
    Fast det kan ju slå åt andra hållet också som när privata brödinstitutet hittade en fras i någon broschyr från socialstyrelsen och gjorde stor kampanj av det som många än idag tror var statlig.

  51. #50 Thomas P
    Du har nog rätt i att företag ibland driver politik fast de föredrar att kalla det för PR, samhällsrelationer el liknande. Jag tycker att det ska kritiseras. Det är olämpligt i en demokrati att rika företag betalar politiska kampanjer, ofta som avdragsgilla kostnader.
    Ändå är det en himmelsvid skillnad mellan företags politiska engagemang och Naturskyddsföreningens, som har till primärt mål att se till att driva sin uppfattning inom en rad kontroversiella områden. Jag anar att du i någon mån delar min uppfattning.
    Jag håller också med dig om att organisationer ska redovisa sina inkomster. Men till skillnad från dig (?) så tycker jag att reglerna gälla oberoende av vilken uppfattning organisationen har om AGW och annat.

  52. BjörnT

    Här kommer det verkliga domedagsscenariot. Köp konserverar,vapen, fiskeutrustning, en bit land, lär er odla, köp solceller,röttank för biogas och lär er sköta dom. …….
    http://theenergycollective.com/gail-tverberg/334631/forecast-our-energy-future-why-common-solutions-don-t-work
    Och nej det är inte CO2-ökningen som skulle orsaka den…..

  53. Lasse

    Varför ogillar ni styrd elförbrukning?
    Det handlar om flöde och trängsel.
    Eller är ni ute i morgonrusningen och klagar på trängseln oxå- fastän ni inte har någon tid att passa?
    Ställer ni i längsta kön till systemet oxå?
    Varför inte låta tillgång och efterfrågan-som styr priset-även styra elförbrukningen?

  54. Jan

    I dagens GP kan vi läsa artikeln ”Stort testområde för vindkraft planeras” http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2262732-stort-testomrade-for-vindkraft-planeras
    Vi kan läsa ”- För att klara klimatmålen och vårt bränslebehov om 20 år behöver vi i Sverige ersätta 50 TW från kärnkraft och andra icke förnyelsebara energikällor med förnyelsebar energi. I Europa handlar det om 2 000 TW! Därför måste vi samverka och komplettera varandra nationellt och internationellt.”
    Min fråga är varför är kärnkraftens avskaffande ett måste för att klara av klimatmålet(minskning av utsläppen av växthusgaser)? Sedan kommer min nästa fråga. När började vi mäta energi med effektmått som exempelvis TW?
    Man kan undra hur vi skall kunna få en saklig debatt runt energifrågor då vi i massmedia får en ”information” författad av tekniska och naturvetenskapliga analfabeter som inte ens en gång klarar av att skilja på effekt och energi?

  55. lennart bengtsson

    * Guy32
    Du kan kolla December 2013 här
    http://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/
    January 2014 är ngt annorlunda men den mildare vädertypen har nu återkommit i västra Ryssland också. Låt oss se hur hela vintern blir. Men jag tror man kan säga redan nu att extremvädret i nordöstra USA och östra Kanada för vintern 2013/14 blir exceptionellt kall till skillnad från Västeuropa.

  56. Sören G

    Temperaturen just nu I New Dehli uppges vara den lägsta som någonsin uppmätts.

  57. BjörnT

    Lasse #53. Du måste förstå att det tillhör liturgin här att oljan alltid kommer att flöda,att kolet alltid kan nyttjas till fullo,att CO2-utsläpp (har ju ingen effekt alls enligt vissa här) inte är någon fara, och att vi skulle på något sätt skulle behöva anpassa oss inför det faktum att vi snart är 9-10 miljarder människor som förhoppningsvis kommer att närma sig vårlevnadsstandard är en ren kommunistkomplott med fanatiska gröna aktivister som i maskopi med big oil,FN, EU och Rockström (skumma hemliga män med onda avsikter som vill ta över världen) som dirigenter.
    Nä marknaden kommer att lösa problemet automagiskt med hjälp av outtömlig olja, frackad gas, thorium-reaktorer, LENR och en dos SD-politik (dessa visa män med sina järnrör och kloka klimatpolitik) och dessutom har Farfar Lennart sagt att vi inte ska oroa oss för allt är normalt.

  58. Mats G

    #48,43
    Jag är vansinnigt road om att spekulera om framtiden. Om jag hade möjlighet att byta karriär skulle jag bli framtidsforskare. Tänk att kunna få säga vad som helst utan konsekvenser och få betalt för det. Vänta! jag kan ju bli politiker, nah, redan provat. Funka inte för mig.
    Idag spammande kylskåp i morgon spammande toaletter.
    Nu skall jag drömma lite så håll i er.
    I morgon kommer det bli så här.
    Du vaknar, gör dina morgonbestyr. Den tapetserade bildskärmen gör sig påmind. Du har fått en tid på vårdcentralen. Du sätter dig i elbilen och den kör dig dit du skall. Väl där så konstateras det att du lider av fetma. Efter jobbet när du kommer hem så har du bara sånt som är nyttigt för dig i ditt kylskåp.
    Den lilla multi rotor helikoptern har levererat dina varor.
    men, men det här är bara små detaljer. Snart har du ett chip i dig som kan lagra allt om dig. sköta dina betalningar när du är ute och shoppar. Dina glasögon kommer vara din guide när du är ute. Visa vart du skall gå.
    Vi kan nog inte ana hur framtiden kommer se ut. Lika lite som de som inte kunde ana att vi skulle åka till månen på 1800-talet.
    Vi är bara i början av Info-samhället. Håll i er för snart börjar det på allvar. Och då kommer du endast vara medpassagerare. Det är svårt att argumentera med en dator.
    men infosamhället är bara ett av många pradigmskiften människan har framför sig.
    Först är det elsamhället, jag gissar när fusionskraft blir en verklighet.
    sedan det automtiserade samhället. hela produktionsapparaten kommer bli helautomatiserat. från korn till limpa så att säga. Därefter kommer det monitära samhället upphöra.
    Då är vi långt komna. Här kommer mänskligheten stå inför sin första verkliga kris. Att bara vara är inte helt enkelt. troligtvis kommer kultur, konst att peaka då. Vem vet, vi kanske t o m kunna kontrollera klimatet då.
    För egen del hoppas jag att jag lever så länge att jag kommer få uppleva den först fusionsreaktorn. det vore nåt. Kanske en rymdresa kan bli av när priset gått ner något.
    Den som lever får se. Fast inte ens det i långa perspektivet.

  59. Guy

    Lennart B #55
    Som sagt. Jag levde i nuet, kanske rentav för mycket 😉
    Däremot kan du ha helt rätt i antagandena om USA och Kanada. Jag tycker mig ha märkt att vi ofta har det motsatta vädret mot USA här i norden. Om dom har en regn och ruskperiod där så har vi varmt och soligt här och tvärtom. Stämmer inte till 100%, men ofta nog.
    (vanlig mosatrampar-empiri)

  60. Thomas P

    Sören #56 Kan den låga temperaturen möjligen ha något att göra med att New Delhi möjligen (mätdata är bristfälliga) blivit världens mest förorenade stad? Om solen inte når ned till marken blir det lätt lite kyligare.
    Här ett exempel på hur kolkraft kan förstöra korallrev direkt och inte bara via uppvärmning och havsförsurning:
    http://grist.org/news/great-barrier-reef-will-be-smothered-with-silt-because-coal/
    Låter genialt att muddra en kanal genom Stora Barriärrevet.

  61. Slabadang

    Mats G!
    Det gäller att bibehålla makten och kontrollen över vilken elektronik och informationskanal du väljer. Vad gäller detr monetära samhället så ser vi den nya alternativa internetbaserade valutan rycka framåt i form av tex bitcoin vars konstruktion bygger på svagheterna och gränslösheten med det etablerade en valuta som genom sin fördefinierade maximala volym blir en ny tillämping av guldfots- tänkandet bakom de initiala valutorna. Det gfår inte att” trycka upp” fler bitcoins än vad sytemet från början bestämt. Vid ökad efterfrågan stiger istället priset/värdet av bitcoins.
    Jag växlade in till lite bitcoins mest på skoj när den lanserats på marknaden efter nåt år. Bränd av internetbubblans alla galna och överreklamerade affärsideer så var man inte så sugen på risk. ofta och med rätta så påpekas svgeheten med dessa internetvalutor vara att man kan utge ett oändligt antal OLIKA valutor. En berättigad invändning men skall ses i ljuset av att vi redan har en mängd olika traditionella nationella valutor som konkurrerar på marknaden i trovärdghet och trygghet genom att växelkursen flyter. Min bedömning är att den internetvaluta som dominerar är den som kommer ha högsta värdet. Skall jag välja trovärdigheten mellan dollarn och bitcoins så väljer jag bitcoins för längre sikt. trumfen dollarn och bankerna sitter med är att politikerna som styr över lagstiftningen kan döda sina konkurrenter om de vill och det har de redan bevisat att de kan.
    Vad är pengar? är en allt vanligare fråga ställd på internet. Förtroendet för sedeln är hela grejen och värdet? Med vetskapen om att en ”falsk” sedel gör exakt samma nytta i cirkulation för sina byteshänder som för en ”äkta” ställer många bråkiga tankar i strålkastarljuset. Hur vet vi vilka pengar som är ”äkta” falska”? Är det inte endast förtroender för den som tryckt den som avgör vad vi anser vara ”äkta” eller falskt”? Är dollarn ”äkta” eller helt eller delvis ”falsk” ? Är det någto annat än förtroende det handlar om i slutändan?
    Eftersom makten och kontrollen över bitcoins är decentraliserad så kan ingen gå in och ändra grundförutsättningarna utan endast priset tillgång/efterfrågan genom att köpa och sälja den. Idag kan du växla bitcoins mot i princip vad som helst.

  62. BjörnT

    ”NEW DELHI: Delhi recorded the lowest minimum temperature in a decade for the month of December as mercury dipped to a chilling 2.4 degrees on Monday morning.
    Monday’s minimum was five degrees below normal. The minimum temperature on Sunday was recorded at 4.5 degrees celsius.
    A thick blanket of fog accompanied by icy winds left people in the city shivering in the early hours”
    På ett årtionde alltså och i december, inte ”lägsta som nånsin uppmätts”………
    Thomas Ps teori verkar stämma…. luftföroreningarna spelar nog in.

  63. Mats G

    #16
    Hoppas du sparade dina bitcoins. Misstänker du gjorde en rejäl hacka då.
    Tack för din insikt i frågan. Jag skall baka in det i alla min scenarios.
    Kanske jag får tillfälle att återkomma i frågan.

  64. Mats G

    #63
    #16 skall vara #61 förstås.

  65. BjörnT

    Lite läsning som motvikt till de teser som ofta framförs här:
    Investment banking giant Goldman Sachs has declared the renewable energy sector to be one of the most compelling and attractive markets – and is backing up its talk with $US40 billion ($A46 billion) of made and planned investments.
    Goldman Sachs is not the first big bank to talk up the renewable energy sector, or even “sustainable” investments. But it is one of the first to put real money behind it.
    In 2012, the bank made a commitment to invest $US40 billion in renewable energy, and it has made a number of large equity investments, over and above the normal advisory and fund-raising work that is the usual bread and butter revenue for investment banks such as Goldman Sachs.
    “Goldman Sachs finds this market incredibly compelling,” Stuart Bernstein, who heads the bank’s clean-technology and renewables investment banking group, told Recharge in a recent interview in a story titled Goldman goes Green.”It is at a transformational moment in time.”
    Bernstein said the bank is taking a decades-long view and is convinced that renewable energy will be an important component of global GDP growth.
    He dismissed suggestions that it was part of a PR campaign – such as BP’s infamous “Beyond Petroleum” pitch of a decade ago where it appeared to spend more in marketing than it did in new technologies.
    “It will be important from a societal perspective, and it will be good business for us and our clients,” Bernstein told Recharge. “We want to be extraordinarily focused, involved and have the best franchise in the area. That’s how we think about it.”
    http://reneweconomy.com.au/2014/goldman-sachs-sees-transformational-moment-in-renewables-investment-90317

  66. Pär Green

    65 BjörnT 2014/02/03 kl. 06:24
    ”Lite läsning”
    För en gångs skull hade du rätt, det var lite läsning!

  67. Pär Green

    Men varför?
    På tisdagen kopplas den nordiska elmarknaden ihop med stora delar av den västeuropeiska. Det kan på sikt leda till att svenska konsumenter får högre elpriser.
    Priserna på den nordiska elmarknaden sätts på Nord Pool i Oslo och sedan flera år finns även de baltiska staterna med i samarbetet.
    På tisdagen kopplas den nordiska elmarknaden ihop med stora delar av den västeuropeiska. Det kan på sikt leda till att svenska konsumenter får högre elpriser.
    Priserna på den nordiska elmarknaden sätts på Nord Pool i Oslo och sedan flera år finns även de baltiska staterna med i samarbetet.
    I dag växer samarbetet betydligt när prissättningen på elmarknaderna i Tyskland, Benelux-länderna, Frankrike och Storbritannien kopplas samma med den nordiska. Handeln och prissättningen kommer att ske samtidigt och på samma sätt över hela denna enorma marknad.
    Tanken är också att kapaciteten i kablarna ska utnyttjas mer effektivt.
    – I Norden hanterar man kabelkapaciteten mellan länder och regioner samtidigt som man sätter priserna. Så har det inte varit till exempel mellan kontinenten och Storbritannien tidigare, men det ska ske nu, säger Mikael Lundin, vd för Nord Pool Spot, där priserna för nästa dags el sätts.
    – Man kan säga att den modell som vi har haft i Norden blir nu modellen för hela Västeuropa, tillägger han.
    Vad betyder det för konsumenterna?
    – Det beror på var du bor. Men för alla konsumenter leder det till en effektivare elmarknad. Vi kan utnyttja kabelkapaciteten på ett mer effektivt sätt.
    – Det kommer att bli en utjämning av priserna, även om alla inte får samma pris. Det finns ju fortfarande falskhalsar mellan länder och regioner.
    Men betyder inte det att den som i dag har lågt pris kan få ett högre om prisskillnaderna minskar?
    Är bara som boende i egen bostad att betala!
    Men varför denna extra kostnad? Är det ett rödgrönt påhitt?
    – Ja, en utjämning kan gå i båda riktningar, både billigare och dyrare, säger Lundin.
    Sverige och Norden har relativt billig el och därför kan en utjämning av priserna leda till högre priser här. Men Marie Sunér Fleming, ansvarig för Energi och Klimatfrågor på Svenskt Näringsliv är inte särskilt orolig. Det finns fortfarande flaskhalsar i produktion och i synnerhet överföringen av el som gör att prisskillnaderna under överskådlig tid kommer att bestå, tror hon.
    – På lång sikt kan det leda till högre priser, men det är inget som kommer att ske på en gång, säger hon.
    http://www.dn.se/ekonomi/ny-europeisk-elmarknad-kan-ge-hogre-elpris/

  68. BjörnT

    Solcellsindustrin skapar många nya jobb i USA, sysselsätter fler än gas-och kolindustrin tillsammans. Allt fler satsar på roof-top solar, av ekonomiska skäl.
    Dom har nog inte läst Pär Greens insiktsfulla och aldrig monotona kommentarer om värdelös elproduktion som saknar start-och stoppknapp… 😉
    http://www.greenbiz.com/blog/2014/01/31/us-solar-industry-employs-more-coal-gas-industries-combined

  69. Gunnar Strandell

    Björn T #65 och #68
    Mera fakta.
    Bloomberg:
    Investeringar i förnybart minskar.
    De totala globala investeringarna i förnyelsebar energi 2013 var 254 miljarder USD (1655 miljarder SEK)
    En minskning med 11% i jämförelse med 2012. Samt det var andra året i rad som investeringarna minskar.
    Enligt BNEF beror minskningen på två orsaker.
    – Priset på solceller sjunker.
    – Investerarna i USA och Europa är tveksamma för att regelverken är osäkra.
    I Europa har investeringarna i förnyelsebart minskat från 97,8 till 57,8 miljarder USD från 2012 till 2013.
    Det stora skälet var nya eller osäkra villkor för stöd i Tyskland, Frankrike och Italien.
    Investeringar i biobränsle 2013 var endast 20% av investeringarna 2006/2007.
    Enligt World Energy Outlook 2013 så stod förnyelsebar energi för ca 20% av all elgenerering i världen 2011, varav vattenkraft bidrar med ca 16 procentenheter.
    Den globala efterfrågan på el var ca 19 000 TWh 2011 och solceller stod för ca 61 TWh av dessa.
    Länk:
    http://about.bnef.com/press-releases/clean-energy-investment-falls-for-second-year/

  70. BjörnT

    Gunnar Strandell:
    Å andra sidan:
    http://news.cision.com/se/svensk-vindenergi/r/fornybart-okar-mest-i-europa,c9531823
    Det finns flerskäl att komma bort från olje- och fossilgasimportberoendet:
    http://www.resilience.org/stories/2014-01-28/italy-s-slow-collapse
    (Utöver att minska gödandet av diktaturer och att minska CO2-utsläppen.)