Öppen tråd

öppen tråd WUWT
Den här fiffiga öppentråd-bilden kommer från WUWT. Mycket att diskutera som ni ser. Du väljer ämne!
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  http://www.dn.se/debatt/regeringens-inre-osamja-hindrar-svenskt-klimatdriv/
  ”Tusentals nya jobb växer hela tiden fram genom investeringar i effektiva klimatlösningar.”
  Undrar hur Löfven tänkte här. Har Romson lyckats lura in Löfven i det gröna tänket.

 2. ThomasJ

  Där är fortfarande tid att deltaga i omröstningen av årets ’WebLog’, länk:
  http://2014.bloggi.es/
  Mvh/TJ

 3. lennart bengtsson

  Efter gårdagens artikel i DN är det väl nu alldeles klart att det grönröda samarbetet har beslutats och det är detta alternativ som kommer att gälla inför höstens val. Det aktuella frågan som diskuterades i DN artikeln är mer symbolisk och av ringa praktisk betydelse för Sverige som redan har reducerat sina nettoutsläpp av CO2 till noll. Det är vad som händer i resten av världen och till mer än 90% utanför EU som betyder något. I en grönröd regering kommer MP att snabbt driva igenom att kärnkraften läggs ned. Eftersom man knappast vill utöka användningen av fossil energi får man hoppas att svenska folket inser vad konsekvenserna blir. En sådan konsekvens är att låta den elkrävande industrin som stål och papper finna andra utkomstmöjligheter i andra länder och ytterligare påskynda avfolkningen i Norrland och Svealands inre. Stål kan säkert produceras i Kina och det papper vi behöver kan vi få från Brasilien varvid den biomassa som sparas in kan säljas till värmecentralerna för uppeldning eller eldas privat. Det gjorde man ju med stor framgång före 1900-talets början och kunde på detta sätt göra sig av med skogen på ett mer naturligt sätt. Vedbrasor har ju alltid varit extra mysigt. Eftersom svenska folket stödjer de grönröda partierna får man utgå från att det är precis detta som svenskarna innerst inne vill.
  LennartB

 4. Guy

  I går berättade Finlands svenska nyheter om en undersökning om köldens faror.
  http://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/24/kylan-dodar-fler-trafiken
  Varje år skördar kölden hela 3000 dödsoffer i Finland. Jämför det här med trafiken, som i fjol krävde 250 människors liv. Men trots att temperaturen kryper långt ner på minussidan så här års, är det många som håller till utomhus i arbetets tecken.
  Men minusgrader är inte att leka med. I Finland dör 50 000 människor varje år. Av dödsfallen är hela 6 procent direkt relaterade till köld. Statistiken grundar sig på en epidemiologisk studie gjord av Simo Näyhä, professor vid Arbetshälsoinstitutet i Uleåborg. Studien bygger på uppgifter om dödsorsaker i folkregistret. Kollegan Hannu Rintamäki, köldforskare vid Arbetshälsoinstitutet i Uleåborg, förklarar att det inte är frågan om att folk fryser ihjäl. I stället har man kunnat härleda att betydligt fler människor dör av hjärtrelaterade problem under vinterns kallaste perioder. Köld höjer nämligen blodtrycket, vilket i sin tur påfestar hjärtat. Enligt Rintamäki skördar kylan 14 procent fler liv än under sommarens varmaste perioder.

 5. Jan

  #1 Peter F
  Man kan undra vad S kärnväljare anser om att Löven tänker driva en energi och klimatpolitik i samarbete med MP.

 6. Jimmy

  UKIPs Roger Helmer i EU-parlamentet i onsdags…
  ” the Met-office can’t tell us whether it’s going to rain on Tuesday but they pretend they can tell us what the climate will be in a 100 years time”
  http://m.youtube.com/watch?v=_FqneqT-pF0

 7. Jimmy

  Mer Roger Helmer i EU-parlamentet om industrin.
  http://m.youtube.com/watch?v=b2ULZvMjy0g

 8. Ingemar Nordin

  Lennart B #3
  Ja, det är allvarligt att sossarna nu helt har köpt den gröna ideologin. Och dess nyspråk där stora subventioner till s.k. förnyelsebar energi kallas ett fundament för ”utveckling av ekonomin”, och en top-down reglering av hushållsmaskiner, byggnation etc för att dra ned på energianvändningen kallas för ”en strategi för nya jobb”.
  Är vi på väg in i den Orwellska dystopin i ”1984”?

 9. Bjorn-Ola J

  #8
  Jag måste absolut hålla med sossarna. Visst har det skapats nya gröna jobb.
  Som verksam inom byggindustrin ser jag absolut att nya jobb har skapats.
  Vi konsulter tar tacksamt emot alla nya uppdrag som är resultatet av all den nya byråkrati som skapats kring miljö- och energifrågorna.

 10. Bengt Abelsson

  #9
  Instämmer helt – men som medborgare kan man bli förtvivlad. Att skapa arbetstillfällen är lätt – bara förbjud lastbiilar och grävmaskiner, ersätt med skottkärra och spade. Att skapa välstånd är mer komplicerat.

 11. Pär Green

  Ett valår består av löften o floskler för att försöka vinna röster.
  Alla lovar runt och håller tunt, de som lyckas få regeringsmakten måste dag 1 anpassa sig till verkligheten.
  Då är alla vallöften glömda.
  Det mest tragiska är att Lövet överhuvudtaget samarbetar med MP.
  V har under alla tider varit ett stödparti i alla omröstningar för S, men nu börjar V ställa sig på bakbenen och kräva ministerposter.
  Sjöstedt är en rödare variant av MP.
  Valet 2014 är ett ödesval, rödgrön röra vinst eller en misslyckad Allians.
  Inget av dessa alternativ skall tillåtas få egen majoritet.
  Hoppas på att SD fortsätter att vara vågmästare.
  Men MP hoppar utan tveksamheter mellan rödgrön och Allians, när det passar.
  Oavsett valvinnare finns det smolk i bägaren, s.k integration arbetslöshet och en otrevlig statsskuld!
  Fjollträsk är i förfall, bostäder, trafik.
  Vården fungerar inte längre, finns inget ADB-samarbete mellan de olika vårdgivarna, den ena ser inte provresultat ifrån den andre!
  http://statsskuld.se/

 12. Slabadang

  Något för alla kritiska granskare av antifrackingrörelsens propaganda!
  De ”kemikalier” som används vid fracking hur giftiga är de? Nåväl inte ”giftigare” än att man världen över köper dessa ”kemikalier” dessutom i en högkoncentrerad form AV SIRAP som oftast äts som pålägg på en skiva rostat bröd!
  http://en.wikipedia.org/wiki/Marmite
  Det är en restprodukt från jäsning av öl som i Grinpiss kallar för kemikalier där den som kyssnar skall luras tro att de är gifter det ahandlar om. Vi kan snarare bestämma fracking som ”biodynamisk” istället?
  En artikel om ämnet:
  http://www.nohotair.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=3021:you-ll-love-or-hate-this-fracking-additive&catid=203&Itemid=417

 13. Slabadang

  Inget miljöförstörelserörelsen vill erkänna!
  Naturvårdsverkens klimatpolitruker världenöver lär väl känna lätt yrsel inför slutsatserna ?
  Landmark Report Calculates Societal Benefits of Fossil Energy to be at Least 50 Times Greater than Perceived Costs of Carbon
  Benefits outweigh supposed costs by range of 50-1 to 500-1

 14. Peter F

  Jag tycker nästan synd om denne döve och blinde men, men går det så Gore det tycks han tro.
  http://bloggar.aftonbladet.se/omvarlden/2014/01/al-gore-vagrar-ge-upp/

 15. BjörnT

  Wind Energy, Making The Grid Stronger and Cheaper
  These are potentially game-changing findings. “The study’s key takeaway is that wind energy can act in an equal or superior manner to conventional generation when providing active power control, supporting the system frequency response, and improving reliability,” said Erik Ela, NREL analyst.
  Active power control helps grid operators balance system demand with generation at various times throughout the day, helping prevent power flow above or below the ideal grid frequency and involuntary load shedding – preventing both potential blackouts and turbine damage.
  Making America’s grid more flexible and integrating renewables is an important imperative. Without long-overdue transmission system investments, grid operators are often forced to use high-cost (and typically fossil fuel) “peaker” power plants when demand surges or baseload power plants go offline.
  http://cleantechnica.com/2014/01/24/forget-intermittency-nrel-says-wind-energy-can-boost-grid-reliability/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+IM-cleantechnica+%28CleanTechnica%29

 16. Pär Green

  12 Slabadang 2014/01/25 kl. 12:03
  Och inte kan de skylla på bisfenol längre!
  Vad skall de nu hitta på att skylla på?
  I dagens SVD, finns att läsa:
  ”- Resultaten tyder på att det bisfenol A vi utsätts för i vardagen snabbt försvinner ur kroppen via urinen, säger Irina Gyllenhammar, forskare vid Livsmedelsverket.
  I merparten av proverna går det inte ens att hitta mätbara halter, uppger Livsmedelsverket.
  Undersökningen visar också att det är lätt hänt att blodprover förorenas med bisfenol A från den utrustning som används vid provtagning och analys.
  Livsmedelsverkets slutsats är att den mängd bisfenol A vi får i oss inte skadar hälsan. Det gäller alla åldersgrupper och även foster.
  Blodproven i undersökningen togs tre veckor efter förlossningen och samlades in 1996-2011. Provsvaren visar att nivåerna av bisfenol A i blodet är låga och generellt är under 0,2 nanogram per milliliter”
  Men ”nyss” var detta informationen!
  ”Den hårt kritiserade plastkemikalien bisfenol A kan troligen ge skador på lever, njurar och bröstkörtlar och en lång rad andra effekter kan inte uteslutas.
  Det förklarar EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA som på fredagen offentliggjorde resultatet av en genomgång av de senaste årens forskning kring plastkemikalien som tidigare stoppats för användning i nappflaskor.
  Som en följd av granskningen föreslås den nuvarande rekommenderade säkerhetsmarginalen bli tio gånger större än tidigare.
  Enligt Efsa som gått igenom mer än 450 studier visar rapporten att ”exponering för BPA troligen negativt påverkar njure och lever, likaväl som det påverkar bröstkörtlar.”
  Det finns också en risk för att BPA kan påverka ”reproduktions-, nerv-, immun-, ämnesomsättnings- och hjärt- och kärlsystem, samt bidra tillutvecklingen av cancer.”
  http://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/01/17/eus-livsmedelsverk-bisfenol-kan-skada-brost-njurar-och-lever/
  Väntar nu bara på CO2 skall uppvisa samma ”hemska” resultat angående de tro
  Thomas P har säkert, säkra rapporter, jag väntar på ”expertens” utlåtande!
  Vem vet, det kanske kommer en länk som bygger på excel också!

 17. BjörnT

  NOAA om 2013:
  The globally-averaged temperature for 2013 tied as the fourth warmest year since record keeping began in 1880. It also marked the 37th consecutive year with a global temperature above the 20th century average. The last below-average annual temperature was 1976. Including 2013, all 13 years of the 21st century (2001-2013) rank among the 15 warmest in the 134-year period of record. The three warmest years on record are 2010, 2005, and 1998.
  http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/summary-info
  UAH har också 2013 som det fjärde varmaste året sedan de började hålla räkningen.

 18. Jimmy

  #15 Björn T
  The Eagle and the Hawk, and the Windmills.
  http://m.youtube.com/watch?v=oAAKKB0BI-8&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DoAAKKB0BI-8

 19. Björn

  Solen tillför den energi som skapar väderturbulenser och klimatförändringar mellan poler och ekvator. Det måste vara helt utanför fysikens och logikens lagar, om man påstår att solens nu avtagande aktivitet inte rubbar energiförhållandet mellan poler och ekvator. Denna energiförändring märks på de förändrade rossbyvågorna som samtidigt interfererar med jetströmmarna. Här kan man tala om storskaliga förändringar som märks över hela jordklotet. De senaste 17 årens värmeavklingning är en direkt indikator på energirubbningen. Jorden saknar egen inre energi som kan på annat sätt förklara det nuvarande tillståndet. Mot denna bakgrund är det logiskt att anta, att när mindre energi trycker på från ekvatorn, utbreder sig kalluften lättare, från i vårt fall, Nordpolen. Tänk efter ni som tror på AGW: Kan en ökande mängd CO2, samtidigt som solaktiviteten dramatiskt avtar, skapa denna dynamiska turbulens i jetströmmar och rossbyvågor?

 20. tolou

  The New Climate Model (NCM)
  1)      Solar activity increases, reducing ozone amounts above the tropopause especially above the poles.
  2)      The stratosphere cools. The number of chemical reactions in the upper atmosphere increases due to the increased solar effects with faster destruction of ozone.
  3)      The tropopause rises, especially above the poles altering the equator to pole height gradient.
  4)      The polar high pressure cells shrink and weaken accompanied by increasingly positive Arctic and Antarctic Oscillations.
  5)      The air circulation systems in both hemispheres move poleward and the ITCZ moves further north of the equator as the speed of the hydrological cycle increases due to the cooler stratosphere increasing the temperature differential between stratosphere and surface.
  http://www.newclimatemodel.com/new-climate-model/

 21. Lasse

  #17 Björn T
  Du är duktig på att göra statistik av temperaturdata.
  Har du lust göra testet att se om vi har en accelererande temperaturutveckling eller ej?
  Jag gissar att man studerar hur linjerna för femårsmedeltemperatur utvecklas över tid tex?
  För det är väl en accelererande temperaturutveckling vi är rädda för?

 22. Ingemar Säfbom

  #17 Björn T
  Vad ska vi göra åt det, att det är ”varmt”? När vi inte vet vad som är orsaken. Och om vi visste så skulle vi antagligen inte kunna ändra på det.

 23. Pär Green

  Romson erkänner att det finns en knut i trafiken i fjollträsk!
  Men hon tänker inte knyta upp, hon drar istället några extra knutar!
  Hur kan vara så naiv, att man inte inser att en tätort med ca 2 miljoner invånare behöver vägtransporter?
  Istället vill hon öka på utgifterna som enbart drar knuten åt hårdare.
  Av någon bra anledning har man sett till att all trafik söder om fjollträsk som har destination norr om fjollträsk, skall framföras på fjollträsk:s lokalgator.
  E4:an är en enda stor lokalgata för 2 miljoner boende i fjollträsk. Och som grädde…., skall den få vägtullar! Som sagt, årets val har många parametrar att ta hänsyn till!
  När skall Romson komma med den briljanta iden att räta ut E4:an? Måste vara en grön kanon-ide!
  Automobiler i landsbygden tycks ju vara lovliga än så länge!
  Socialdemokraternas ja till Förbifart Stockholm kan bli ett ”Ja, men inte just nu”. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson antyder att finansieringen av den nya motorvägen kan lösa knuten.
  http://www.dn.se/sthlm/romsons-hemliga-plan-sa-kan-mp-stoppa-forbifarten/

 24. jörg

  Tyska vindkvarnkoncernen Prokon har satt lapp på luckan. Kraschen kostar 75000 andelsägare 1.4 miljarder €. Tyska elkonsumenter har subventionerad deras elproduktion med över 5 miljarder €-och det har inte räckt till!!! Blåögda gröna spekulanter trodde på sagan, att möllorna producerar el året runt – i verkligheten så har ingen mölla rullat mer än på sin höjd 5 månader i året sedan starten 1995. Prokon är ändå bara isbergens spets, 1000-tals mindre vindkraftsbolag har fått eller får sätta lapp på luckan i år.
  Likadant ser det ut för de tyska solpanelproducenterna, de som inte har flyttat tillverkningen till Kina har fått ge upp. Stora Boschkoncernen stängda sina fabriker i Tyskland i fjol med förluster på över 3 miljarder €. Trots ständig högre subventioner. I fjol fick den s.k. förnybara energin Made in Germany över 20 miljarder i driftsbidrag.
  ”Die Energiewende” som skulle alstra 100000-tal nya jobb leder tvärtom till att 10000-tals jobb främst inom kärnkraftsindustrin försvinner.
  Enbart Prokon har spenderat flera 10-tals miljoner €/år till alarmistiska klimatinstitut, främst PIK i Potsdam. Privata och offentliga bidrag till alarmistiska klimatstudier minskar i takt med att temperaturökningen stagnerar, hur mycket Rahmstorff et al än rumsterar. Att leva på minskade anslag blir ett problem för PIK.
  Flera seriösa klimatforskare, bl.a. Trenberth diskuterade nyligen i Nature magasinet med andra forskare om orsaken för värmehiatus. Hypotesen att det aldrig funnits någon paus plockas sönder av klimatforskaren Judith Curry http://wattsupwiththat.com/2013/11/14/curry-on-the-cowtan-way-pausebuster-is-there-anything-useful-in-it/. Vi har idag en global medeltemperatur på ca 14,5°C, den hade vi 1997 och den har inte signifikant ökad, mera än 0,7°C har inte temperaturen ökad under de senaste 160 åren, vilket är normalt i en värmeperiod i holocen (https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/). Att förklara att kallare vinter beror på den globala uppvärmningen går inte hem hos mainstream-folket. I synnerhet,då man förr lovade Medelhavsklimat ända upp till Uppsala..

 25. Gunnar Strandell

  Pär Green #23
  Jag har sedan ett par år propagerat för en radikal lösning:
  -Bygg en ny huvudstad väster om Örebro, Sveriges demografiska centrum!
  Att nästa regering hamnar i gnällbältet känns rätt och oppositionen kommer att älska det. 😉

 26. Jimmy

  # 14 Peter F
  Men vi har fått mycket av Al Gore också.
  12 days of Global Warming, Al Gore gave to me…
  http://m.youtube.com/watch?v=JmPSUMBrJoI&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DJmPSUMBrJoI

 27. Pär Green

  25 Gunnar Strandell 2014/01/25 kl. 15:54
  Du menar Fjugesta?
  (bodde 10 år i Örebro)
  Men erkänner att jag längtar inte tillbaka!
  Lika inskränkt och religiöst som i södra Vätternbygden, där min resa började.
  Har provat Solna, Nacka men fastnat för Stavsnäs!

 28. lennart bengtsson

  *19
  Du hävdar följande:
  ”Tänk efter ni som tror på AGW: Kan en ökande mängd CO2, samtidigt som solaktiviteten dramatiskt avtar, skapa denna dynamiska turbulens i jetströmmar och rossbyvågor?”
  1. Du säger att solaktiviteten dramatiskt avtar. Eftersom vi nu faktiskt har satellitmätningar över 3 solcykler kanske Du vänligen kunde ange kvantitativa värden med lämpliga referenser. Jag tror att de flesta läsarna undrar vad Du menar med dramatiskt.
  2. Det finns ingen vare sig IPCC eller några sakkunniga meteorologer som hävdar att den dynamiska turbulensen hos jetströmmar och Rossbyvågor ( vad avser Du specifikt här?) mätbart påverkas av en ökad mängd CO2 i atmosfären. Var har Du fått detta ifrån?
  LennartB

 29. Sören G

  17# BjörnT
  Är du ledsen för att vi inte är kvar i Lilla Istiden?

 30. lennart bengtsson

  A propos en ny huvudstad. Kanske man kunde göra som i Brasilien eller Myanmar. Det finns säker gott om platser i Norrlands inland som kunde bli lämpliga kandidater. Kanske någon plats mitt i Sverige. Ett snabbt överslag antyder att Ånge ligger bra till som dessutom har hyggliga järnvägsförbindelser både norr- och söderut. Med en utbyggnad till expresståg och dubbelspår som säkert MP skulle ställa sig bakom skulle man kunna ta sig till både Smygehuk och Treriksröset inom 6-8 timmar. För de som tycker att restaurangliv och nattklubbar i Ånge är mindre häftigt så finns ju Stockholm inom hyggligt pendlaravstånd. Och är det för långt bort får man hålla sig med Stadshotellet i Sundsvall som inte är så tokigt.
  LennartB

 31. tolou

  Lennart
  Ang. minskad solaktivitet hänvisas t.ex till ’cosmic rays’. Nuvarade sol-max(neutron-min) är i nivå med 70-talets minimum(neutron-max).
  Detta är uppseendeväckande och anmärkningsvärt, tycker jag.
  http://cosmicrays.oulu.fi/webform/monitor.gif
  Annars är ju solfläcksantalet lägsta på över 100 år…
  http://climate4you.com/images/SIDC%20DailySunspotNumberSince1900.gif
  http://www.expressen.se/nyheter/forskare-ny-mini-istid-kan-vara-pa-vag-hit/

 32. tolou

  Och solens magnetfält avtar väsentligt jämfört med den långsiktiga utvecklingen.
  http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2013/07/image26.png
  Samt flux (10.7)
  http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2013/07/image29.png
  Se mer
  http://wattsupwiththat.com/2013/07/28/solar-cycle-24-update-2/

 33. Jimmy

  Men hallå där!
  Vi fick veta redan på Klimatkonferensen 2012 i Jönköping att just Jönköping ska bli Sveriges huvudstad när alla andra mer kustnära alternativ dränkts av det stigande havet, så det så.
  Christopher Stock, klimatexpert tror jag, sa det. Finns dokumenterat!
  http://www.miljostrategen.se/tjanster_2/klimatforandring-effekter-och-anpassning-i-jonkopings-lan-2012

 34. Lennart bengtsson

  *33
  Såvida inte Jönköping hinner dränkas innan dess av en ”tippande” Vättern som tidigare diskuterats i dessa spalter
  Lennart

 35. Lennart bengtsson

  *31 och 32
  Detta är givetvis intressant men innan vi kan dra alltför stora klimatväxlar behövs mer KVANTITATIVA uppgifter. Har Ni tillgång till detta Ni verkar ju tillsammans med Björn vara solexperter. Det vore ju både trevligare och mera vetenskapligt konstruktivt om Ni kunde sluta upp med att hela tiden använda hemliga namn
  LennartB

 36. Olav Gjelten

  Ett klimathot som jag tycker borde tas på mycket större allvar är faran för en temperatursänkning. Bara med en enda grads nergång av temperaturen är vi hjälplöst beroende av livsmedelsimport för att vi överhuvudtagit skall överleva här i Sverige.
  Under politiskt stabila tider med gott om livsmedel på världsmarknaden, kan detta problem verka litet, men med ett kallare klimat i världen i stort skulle livsmedelsöverskottet snabbt övergå i ett underskott. Det skulle bli en väldigt mycket hårdare värld att leva i.
  Om vi sedan leker med tanken att våra politiker även i en måttlig svältsituation, skulle välja satsa på den gröna ”förnybara” linjen skulle sannolikt situationen fort utvecklas till både revolution och krig. Grön politik är därför något fullständigt ohållbart annat än i rika länder under riktigt gynnsamma tider.
  En måttlig temperaturhöjning är bara till fördel för världen i stort. En temperatursänkning skulle innebära katastrof. Därför borde också en sådan möjlighet debatteras på ett helt annat sätt än i dag.

 37. Björn

  lennart bengtsson [28]; Sateliterna mäter inte solens aktivitet men indirekt dess verkan som är temperatur. Att solen historiskt har haft sin största aktivitet från 1947 och framåt finns det statistik som bekräftar. Denna period går under benämningen Grand maximum där 1957 var det år med högsta solfläcksmedelvärde om 190.2. Året före alltså 1956 var aktiviteten 141.7 och åren 1958-1960 hade respektive medelvärden i solfläckar, 184.8,159, 112.3. Åren kring solfläcksmaximum 1979 och 1989 hade också höga värden med maximum 155.4 respektive 157.6. Avtagandet i aktivitet började kan man säga vid maximum år 2000 då solfläcksvärdet var 119.6 och de två efterföljande åren 2001-2002 hade värdena 111 respektive 104. Det senaste minimum 2008 var det lägsta sedan 1913. Solfläcksutvecklingen har därefter varit mycket låg jämfört med tidigare cykler. Innevarande solfläckscykel 24 är på sin höjdpunkt och förväntas inte ge ett medelvärde som överstiger ca 70 fläckar. Cykel 25 förväntas få en ändå lägre utveckling vilket då skulle kunna innebära en början till nytt Dalton minimum eller ändå värre, ett nytt Maunder minimum.
  Ny sol- och rymdforskning visar att EUV (där E står för Extreme) i TSI, har en mycket större spektral amplitud och variation än vad man tidigare visste. Inverkan på den allmänna cirkulationen har direkt koppling till denna EUV. Direkt koppling till global temperatur är däremot svårare att sätta i samband med solens TSI.
  Den sista kommentaren handlar inte om vad IPCC eller meteorologer påstår, utan snarare om vad de exkluderar. De försvarar fortfarande AGW som orsak till uppvärmningen under 1900-talet även fast uppvärmningen nu har avtagit. Det man så konsekvent exkluderar är solens möjliga orsak till uppvärmningen. När nu jetströmmar och rossbyvågor uppför sig annorlunda än tidigare, kan man väl knappast fortsätta att vidhålla AGW som orsak. Det är dags att flytta fokus till den forskning som har pågått och pågår om solens inflytande på den allmänna cirkulationen. Om vi inte förstår vad som händer med solen, kan det få dramatiska följder för energiförsörjningen om vi närmar oss en köldperiod som under 1600-talet. Redan kring 2020 påbörjas en ny solcykel 25 som kanske visar sig vara nästan obefintlig.

 38. Jimmy

  #34 LB
  Då borrar vi en tunnel från Vättern ner till Bolmen, sjön som redan nu förser en stor del av skåne med dricksvatten.
  http://www.mynewsdesk.com/se/sydvatten/videos/foelj-med-ner-i-bolmentunneln-5184

 39. Rosenhane

  38 Jimmy
  Bolmen? Blaha blaha!
  Min mormor( född 1893) påstod bestämt att Vättern vid viken hon var född, var bottenlös och stod i direkt förbindelse med en sjö i Kina och jag ger mig tusan på att hon hade rätt! 🙂
  Bolmingarna får ta och fixa sitt eget vatten! 🙂

 40. Thomas P

  Rosenhane #39 I så fall behöver vi inte oroa oss för översvämningar runt Vättern i alla fall. Kineserna suger upp så mycket vatten de kan så när de väl inser detta lär Vättern snart bara vara ett minne blått. Å andra sidan kanske vi kan tjäna pengar som importör av kinesiska varor till Europa när vi kan frakta dem genom den nu torrlagda tunneln.

 41. Rosenhane

  40
  ”Ett minne blått”
  Den var kul! 🙂

 42. pekke

  #40
  En tiopoängare.
  😉

 43. Håkan Bergman

  Nu avslutar vi med nationalsången, god natt.
  http://www.youtube.com/watch?v=cbvdzQ7uVPc

 44. tty

  BjörnT #15
  ”About the Author
  Silvio Marcacci Silvio is Principal at Marcacci Communications, a full-service clean energy and climate-focused public relations company based in Washington, D.C.”
  Kommentar överflödig.

 45. Pelle L

  Rosenhane #41
  Det är fult att skoja om dyslexi 😉

 46. Guy

  Håkan B
  J-vla fin bil. Borde kanske uppgradera min, den fyllde just 10.

 47. Anonym

  # 36 Med hänvisning till att ingen ens vill erkänna faran med en temperatursänkning, utgår jag från att alla läsare väljer att vara politiskt korrekta och endast väljer att erkänna att det stora hotet ligger i ett varmare klimat.
  I alla fall debatteras det helt ensidigt om faran med stigande temperatur, nästan aldrig sjunkande.

 48. Björn

  Anonym [47]; Du har tydligen inte läst mitt inlägg [37].

 49. BjörnT

  Mean while, in the real world:
  ”Coke reflects a growing view among American business leaders and mainstream economists who see global warming as a force that contributes to lower gross domestic products, higher food and commodity costs, broken supply chains and increased financial risk. Their position is at striking odds with the longstanding argument, advanced by the coal industry and others, that policies to curb carbon emissions are more economically harmful than the impact of climate change.
  “The bottom line is that the policies will increase the cost of carbon and electricity,” said Roger Bezdek, an economist who produced a report for the coal lobby that was released this week. “Even the most conservative estimates peg the social benefit of carbon-based fuels as 50 times greater than its supposed social cost.”
  Some tycoons are no longer listening.”
  http://www.nytimes.com/2014/01/24/science/earth/threat-to-bottom-line-spurs-action-on-climate.html?ref=science&target=comments#commentsContainer

 50. Pär Green

  Äntligen börjar blåsa lite runt vindfjollorna!
  Dags att trappa ned stöden till vindkraft
  Små vindkraftsproducenter går med förlust och mer subventioner presenteras som en universallösning av Miljöpartiet. Men en expansion av subventioner riskerar att leda till fler och större problem, ungefär som de vi nu bevittnar i Tyskland, skriver Mats Odell.
  Mellan 2020 och 2050 kommer nuvarande kärnkraftsreaktorer successivt att tas ur drift av åldersskäl. En kärnkraftsreaktor kan producera nästan lika mycket el som all dagens vindkraft. Att ersätta tio reaktorer med subventionerad väderberoende el är fysikaliskt inte möjligt. Under samma period kommer också all nuvarande vindkraft av åldersskäl att ha behövt bytas ut minst en gång.
  Vi behöver redan nu föra en diskussion om hur en nedtrappning av subventionerna till mogna tekniker för elproduktion bör se ut efter 2020. Utgångspunkten måste vara att säkra rimliga ekonomiska förutsättningar för de som redan har investerat och för elkonsumenterna.
  Långsiktigt hållbara villkor och goda förutsättningar för teknikutveckling ska finnas inom alla kraftslag, inklusive vindkraften. Det sker bäst på marknadsmässiga villkor utan storskaliga och eviga subventioner.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/dags-att-trappa-ned-stoden-till-vindkraft_8935474.svd
  En reaktor i Oskarshamn stängs redan av, enligt nyheterna!

 51. Pär Green

  Kärnkraftsbolaget OKG uppger i dag att man förbereder att stänga reaktor 1 vid Oskarshamnsverket. Hur länge reaktorn kommer att vara i drift avgörs av kommande krav från Strålsäkerhetsmyndigheten.
  Nu börjas det, blir kanske mer seriös debatt i fortsättningen. Går inte att förlita sig till gröna våta drömmar!
  Bara Romson som drömmer och fantiserar om hur vindfjollor skall ersätta kärnkraften!
  Hoppas någon lyckas väcka Romson till verkligheten! Så hon kan erkänna sina drömmar och avgå!
  Alla bakslag för MP är positivt.
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article3800663.ece

 52. BjörnT

  Ja Pär Green, vindkraften ska väl beskyllas även för när kärnreaktorer fallerar…..
  enligt din logik.

 53. Pär Green

  52 BjörnT 2014/01/27 kl. 22:11
  ”Ja Pär Green, vindkraften ska väl beskyllas även för när kärnreaktorer fallerar…..
  enligt din logik.”
  Nej, det klarar vindfjollorna av, av egen oförmåga att leverera ”on demand”
  Vindfjollor saknar det väsentligaste, en start o stoppknapp!
  Kan inte startas vid behov!
  Kraftverk stod stilla i fem dagar!
  – Det har blåst något mindre än beräknat hittills och det förekommer även isbildning som leder till viss minskad produktion. Men det har gått för kort tid på året för att ge några siffror, säger Hans Sollenberg, vd på O2 Kraft.
  Sollenberg är en av få aktörer på den svenska vindkraftsmarknaden som medger att det nu förekommer produktionsförluster till följd av nedisning. Andra, börsbolaget Arise Windpower och den statliga energijätten Vattenfall, säger till Ny Teknik att de inte har några isproblem för tillfället.
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article3799828.ece

 54. Pär Green

  BjörnT !
  När skall Du inse att all s.k grön energi är intermittent?
  Går inte att starta grön energi, när behovet av energiproduktionen så kräver och efterfrågas!
  Energi/elproduktion utan start o stoppknapp är enbart grön våt dröm!

 55. BjörnT

  Pär Green #54. Du är Lill-Jonas….samma bludder, tjat och meningslösheter men snäppet fjantigare.

 56. Käre Björne
  Ingen har väl bluddrat larvgia tjatiga fjantiga meningslösheter såsom du här på bloggen. Oftast totalt utan vare sig relevans eller träffbild för nåt. Inte sällan kontrafaktiskt och med så skriande felaktigheter att man ungdrat hur det egentligen står till …

 57. BjörnT

  Ok det avgör saken. JonasN är inte mänsklig. JonasN är en bot som är programmerad att bevaka alla trådar och posta meningslöst bludder med ad hominem inriktning, speciellt kommer boten att alltid se till att få sista postningen och givetvis reagera inom några minuter om boten refereras till.
  Jag kan ha fel men alternativet är alltför patetsiskt att ens tänka sig….

 58. På tal om totalt meingslöst kontrafaktiskt bludder …

 59. Pär Green

  55 BjörnT 2014/01/28 kl. 19:52
  ”Du är Lill-Jonas….samma bludder, tjat och meningslösheter men snäppet fjantigare.”
  Degradera inte ner Jonas till min nivå!
  Men vindfjollor är vindfjollor och kommer så att förbli! Intermittenta och kan inte leverera on demand!
  Det saknas det mest elementära, nämligen gas o broms!
  Vad är det som är så svårt för dig att begripa att det är praktiskt att kunna gasa vid behov och bromsa vid behov?

 60. BjörnT

  Pär Green, du är en intelligent gigant i dina resonemang om intermittent energiproduktion jämfört med JonasNs förrvirrade ”tankar” kring transformationsmatriser… 🙂

 61. Gunnar Strandell

  Pär Green #59
  Visst går det att gasa och bromsa effekten från ett vindkraftverk, eller en solcell. Det är inte där problemet ligger.
  Men i Europa idag har man garanterat vind- och solkraftsägare betalning för all den energi de kan producera till ett fast pris oavsett vad det går att sälja energin för till förbrukare. I extremfallen betalar man förbrukare för att ta emot energin.
  Det leder till att det är lättare att räkna hem en satsning på vindkraft, men också till att den som ska investera eller har investerat i andra anläggningar för att skapa elenergi får en osäkerhet i hur mycket de kommer att få leverera och till vilket pris. Man avvaktar med nyinvesteringar och utbyte av uttjänta anläggningar. Snabbast har det märkts i England där man tvingat reservkraft vid sjukhus och liknande att vara beredda att starta då vindkraften inte räcker till. Och man har tvingats subventionera dieseldrivna backupcentraler.
  Lösningen anses vara ”smart grid”, men det är bara ”nyspråk” för att övergå från ”Power on demand” till ”Power when available”, eftersom det också förutsätter ”smarta” förbrukare. Vitvaruindustrin står förstås på tårna och är beredda att leverera.
  En bättre lösning är att lagra energin från vindkraften så som man gör när den driver en vattenpump med cistern. Tyvärr finns inte några billiga sätt att lagra elenergin idag.
  Till sist tycker jag att du bör undvika att skriva ”vindfjollor”. Det bidrar till att dra ned diskussionen mot ”trollnivå” och grundfrågorna är för viktiga för det.

 62. På tal om totalt än mer meningslöst kontrafaktiskt bludder …

 63. BjörnT

  JonasN bot eller patetisk människa bara måste ha sista postningen….

 64. Ännu mer idiotbludder Björne? Finns det ngt du klarar av någorlunda? Gömma fusklappar är du ju inge vidare på. Redan innan du försökt med alla möjliga varianter hade ju folk talat om att det är vad du behöver … Nu ett år senare är du fortfarande kvar där.
  (Matten du försökt, men misslyckats med är som sagt 1:a året i på ngt ställe där ämnet undervisas på riktigt. Hur många år senare har du fortfarande inte begripit ngt av allt du försökt? 30? 35? Inte ens efter tålmodig hjälp från dem som kan?)

 65. Pär Green

  61 Gunnar Strandell 2014/01/28 kl. 21:47
  ”Visst går det att gasa”
  Och det gäller nattetid för solfjolleri och vid stiltje för vindfjollor?
  Tänker du dig att befolkning arbetar och åker tåg under speciella lämpliga tillfällen?
  Vatten och kärnkraft är och kommer att förbli under låååång tid det som fungerar on demand!
  Med gas o olja som backup.
  Övriga gröna våta drömmar kommer aldrig att fungera on demand!

 66. Pär Green

  60 BjörnT 2014/01/28 kl. 21:35
  ”du är en intelligent gigant”
  Jag kan inte medvetet ljuga och säga det samma om dig!
  En troende utan egen tankeförmåga, är en hemsk blandning!

 67. Pär Green

  Någon som vet var vattenkraft framställs?
  En titt på
  http://www.svk.se/Drift-och-marknad/Kraftsystemet/Aktuell-driftsituation/
  Så får man veta att överföring ifrån område SE2 just nu 5392, men ifrån område SE1 är det 1252?
  Import och export till Norge är knappt + – noll!
  Varifrån kommer elproduktionen i elområde SE2?

 68. Pär Green

  En förteckning över vattenkraft finns här:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_vattenkraftverk_i_Sverige
  Men jag hittar inte anledningen till skillnaden mellan SE1 och SE2!
  Någon som kan hjälpa mig till insikt?