Om regeringens lögner om kärnkraften

I sin senaste krönika talar Henrik Jönsson om hur den rödgröna/socialdemokratiska regeringen vridit sig som en mask inför kärnkraftsfrågan. Först framför man direkta lögner om att kärnkraften måste bort av ”kommersiella” skäl och sedan backar man på detta och föreslår nu att kärnkraft visst skall vara en del i framtida ”energimix”. Det är som Groucho Marx säger: ”Hemligheten med livet är hederlighet och ärlighet, och om du kan lära dig fejka detta kan du gå hur långt som helst.”

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. johannes

  Mytomani, principlöshet, uppblåst självbild, empatilöshet inför folket.
  Sossarna visar psykopatliknande drag.
  Enligt O’Hare kan grupper rättfärdiga och ikläda sig psykopatliknande drag.
  Psykopater drivs av en ide, inte principer. Här är det vill styra till varge pris som är drivkraften.

 2. Ann Löfving-Henriksson

  Oj, vad Henrik Jönsson behövs i samhällsdebatten!
  Har dom inte någon skam i kroppen våra våra energiministrar?
  Det enda jag skulle önska att Henrik Jönsson inte sa var slutorden om en fossilfri framtid. Tänkte han sig för där? Eller hörde jag inte rätt?

 3. Fredrik S

  Peter Wennblad skriver om sin vision om ett parti i SVD’s serie Valmanifestet.

  Läsvärt om ett parti som heter Trista Partiet, ett urtråkigt parti utan visioner och utopiskt tänkande.

  Låst artikel men fungerar i skrivande stund att läsa i inkognito/privat läge i webbläsaren.

  https://www.svd.se/a/ja4B0z/peter-wennblad-jag-lovar-inget-och-det-kan-ni-lita-pa

 4. Samtliga partier har fortfarande att svara på frågan hur man tänker sig att lösa den akuta energikrisen. Hur tänker man sig att vi skall klara nästa vinter utan att stänga industrin och att massor med hushåll går bankrutt? Det tar i runda slängar 10 år att bygga ny kärnkraft, eller havsbaserad vindkraft som bara fungerar ibland.

 5. Håkan Bergman

  Vattenfall och Uniper borde tacka MP, nu ligger medelpriset i elområde tre, där all kärnkraft ligger, på lite drygt 100€ per MWh. Dessutom har MP fått igång en debatt om ny kärnkraft, snyggt jobbat!
  https://drive.google.com/file/d/1_Rt7lH-usWH1xZHu5jCudU40GS88VCYr/view?usp=sharing

 6. Thorleif

  Ingemar

  Vissa krafter har helt enkelt en agenda som de styr oss andra med. Onda och sjuka människor som enbart ser till makten och härligheten. Bond-figuren i Davos och Ursula är ett maka par även om hon råkar vara gift med en framgångsrik vaccin-månglare.

  https://www.armstrongeconomics.com/humor/biden-reality/

  https://jmm.nu/obligatorisk-vaccinering_eu_tvang_covid/

  Vakna!

 7. Karl Eider

  #4 Ingemar

  Ja, att riva ner går fort, att bygga upp igen tar tid. Tyvärr finns nog ingen ”quick-fix”. Det handlar nog mer om att planera hur man på bästa sätt kan parera ett underskott och att till varje pris undvika systemkollaps. Planen måste innehålla vad som ska prioriteras. Hur man ska rotera avstängningen mellan olika regioner. Osv.

  Tyvärr, så skulle det för ett parti vara helt förödande att ta upp en sådan fråga. Så räkna med att inget händer innan katatrofen är ett faktum.

 8. Fredrik S

  Här är vår klimatminister i Almedalen. Hennes logistik tillät henne inte att åka färja så hon var tvungen att sätta sig på flyget.

  Annars tycker jag hon verkar vara ett jättebra ministervirke, en klarsynt och bevandrad klimatminister! Eller vad tycker ni?

  https://www.expressen.se/tv/nyheter/val-2022/det-fick-bli-sa-den-har-gangen/

 9. Gunnar Karlström

  Det prissättningssystem som vi har på el betyder att producenterna tjänar pengar på att skapa en brist. När jag betalar dubbelt så mycket för min el så får Vattenfall (staten) kraftigt ökade inkomster. Det har säkert varit en lysande affär för Vattenfall att lägga ner Ringhals 1 och 2 men vi konsumenter får betala som alltid i ett mono- eller oligopol.

 10. Jakob

  #4. Hej. Ja dom varslar ju redan energi rationering i Tyskland inför vintern så vem vet. Gissar att i Sverige finns det dom som tycker att energi fattigt solidarisk delande låter fantastiskt och som ett riktigt bra politisk verktyg som användas hur mycket som helst – ja, politiker vid spakarna som styr värmen i hemmet och längden på duschen.

 11. Thorleif

  #5 Håkan

  Tack för din statistik. Mycket illustrativt.

 12. #8, 9
  Jo, det kanske var så att de tänkte lite fel i denna fråga, den rödgröna vänstern. Har man ingen energi att bestämma över och dela så blir ju besluten så mycket enklare. Inte alltid så lätt att förstå konsekvenserna, och det kan bli lite tokigt ibland för de folkvalda giganterna!?

 13. Evert+Andersson

  Suveränt bra av Henrik Jönsson. Han tar nästan alltid avstamp i någon gammal tänkares idéer. Nu blev det passande nog Groucho Marx. ”Det här är mina principer! … om du inte gillar dom – så har jag andra” som inledning och avslutar med ”Hemligheten med livet är hederlighet och ärlighet. Om du kan fejka detta kan du gå hur långt som helst”. Farmanbar avklädd in på bara skinnet.

 14. Lars Kamél

  Riksdagen borde direkt efter valet fatta beslut om att ändra lagen, så att stängda kärnreaktorer får startas igen. Då borde åtminstone en av de stängda reaktorerna i Ringhals kunna starta igen, för att avhjälpa den mest akuta krisen.
  Sedan bör lagen ändras så att nya reaktorer får uppföras var som helst, inte bara där kärnkraftverk nu finns. Då kan Sverige inom 15 år ha flera nya reaktorer igång.

 15. Rossmore

  Sent inspel men hittade ett inlägg på Twitter om Socialdemokraterna och deras lögner som är mycket träffande:

  ”Det är det flagranta ljugandet som är det mest förbluffande med Socialdemokraterna. Det ljuger om vad de har tyckt, tänkt och gjort. De ljuger om vad vad de tycker, tänker och gör. De ljuger om vad andra tycker, tänker och gör. De ljuger skamlöst hela tiden. Om allt och om alla.”

  https://twitter.com/kyrkligating/status/1543662316016771073?s=21&t=q7zhS0e23VguTFESBTCm3w

 16. #7 Karl Eider

  Det finns en ”quick fix” som riksdagen borde besluta om redan före valet. Avskaffa avfallsförbränningsskatten och inför eventuellt elcertifikat för kraftvärme under en övergångstid, exempelvis 10 år.

  Kommuner och andra som har kraftvärmeverk producerar i dag ofa ingen el alls. Det lönar sig inte – och kommunens uppdrag är inte elnätets stabilitet utan kommuninnevånarnas ekonomi.

  Jag vet inte hur mycket mer el som kan produceras i elområdena 3 och 4 ifall alla kraftvärmeverk prioriterade elproduktion, men jag tror att det är en betydande, i dag outnyttjad resurs.

  Ett snabbt beslut i riksdagen skulle rimligen ge kraftvärmeverksbolagen tillräckligt mycket tid för att se till att personal finns på plats och att adekvata mängder bränsle finns tillgängligt innan det blir kallt (och vindstilla) kommande vinter.

  Kanske också tillfälliga lättnader i vattendomar för små vattenkraftverk skulle kunna bidra en aning.

  Beställer man en 2,5 MW dieselgenerator i dag kan man nog ha den i drift i januari. Det är något för företagen att tänka på. Dom borde få möjligheten att sälja överskottsel närhelst dom finner det lönsamt.

  Det finns nog fler små möjligheter. Många bäckar små…

 17. GK

  Lars Kamél #14,
  Det ska bli spännande att vad det lider få se vad Elsa Widding kommer fram till i sin utredning till SD om elförsörjning. Rimligen kommer hon att ta med möjligheten att återstarta ett eller flera av O1, O2, R1 och R2.
  Naturligtvis krävs lagändringar, ny personal och nytt kärnbränsle, men det gör det ju om man bygger nytt också.

 18. Kaj+Wahlberg

  Regeringens och Vattenfalls prat om små kärnkraftsreaktorer och att man ska utreda frågan, är bara ett sätt att få bort ämnet inför valet i september. Sverige behöver riktiga reaktorer snarast.

 19. Håkan Bergman

  Att dom orkar, idag röstas det i Bryssel om den s.k. taxonomin, alltså om kärnkraft och Putins gas ska anses som hållbara, obs. inte eller utan och. SvD’s artikel går att läsa i inkognitoläge, än så länge.
  https://www.svd.se/a/z7aEQ5/gront-eller-inte-nu-rostas-om-karnkraft-och-gas

 20. Håkan Bergman

  Och nu är det klart, kärnkraft är grön! Gasen får väl åka med på köpet då.
  ”328 parlamentariker röstade emot förslaget och 278 för, men det krävdes en större majoritet än så för att kunna fälla det.

  Kommissionens förslag om att kärnkraft och naturgas ska betraktas som gröna alternativ i EU:s så kallade taxonomi går därmed igenom.”
  Märkligt system kan man tycka, nån sorts inverterad parlamentarism.

  Artikeln ovan är uppdaterad.

 21. Simon

  #20 Håkan
  Toppen!

 22. TorbjörnR

  En kommentar till ”klimatkrisen” i Italien.

  Det står att torkan slår hårt på jordbruket vilket antagligen är sant. Bla rinner det lite vatten i Po.
  Sen står det att de genererar lite el pga lite vatten att köra genom vattenkraften.

  Min analys: då Italien nu har stor andel förnybart dvs sol o vind så har man tvingats köra vattenkraften i vår och sommar för att stötta på natten resp när det inte blåser. Nu har man pga torr vår och lite regn tyvärr tömt mycket från vattenmagasinen och får därför elbrist.

  Så här gör vi i Sverige också, vi tömmer vattenkraft på sommaren för att få den el som vindkraften inte ger. När det sedan blir vinter igen ökar risken att vi har låga vattennivåer i magasinen.

  Den analysen i Italien vore intressant!

  https://www.expressen.se/nyheter/extrem-torka-i-italien-jordbruket-hotas-/

 23. Håkan Bergman

  TorbjörnR #22
  Det kan ju också vara så att elmarknaden i Italien är milt sagt en aning rörig. Vi kanske tycker att Sverige och Norge har rört till det med 4 resp, 5 elområden, men Italien har 19, då ingår det lite öar också som Sicilien, Malta och Sardinien.

 24. Ann Löfving-Henriksson

  # 20 Håkan B., nöden har ingen lag – 😇.

 25. Paul Håkansson

  ”Märkligt system kan man tycka, nån sorts inverterad parlamentarism.”

  Visar bara på att EU är ingen demokrati, utan icke valda utsedda ledare styr hela kaoset.

 26. Håkan Bergman

  Jag får rätta mitt #23, Norge har faktiskt 6 elområden. Nordsjölänken över till UK är ett eget elområde. Om det var ett försök att dämpa prispåverkan i NO2 så kan man konstatera att det har misslyckats kapitalt. Annars kanske det inte är en så dum idé, några strategiskt placerade virtuella elområden i södra Sverige borde rätt implementerade och utnyttjade kunna användas för ”prisreglering” i SE4.

 27. TorbjörnR

  #23 Håkan

  Har egentligen ingen större aning om Italiens elområden förutom att förnybart ca 17% av totala produktionen.
  Tyckte bara artikeln glömmer att vind o sol dränerar vattenkraften på lägesenergi och att det kan stå dem och oss dyrt till vintern!

  Man borde göra den kopplingen och det är nästan att man borde sätta en minnivå på magasinen som inte får underskridas under sommaren så man kan ”garantera” fulla magasin innan vintern.

  Antar det är lätt att dras med att sälja för mycket på sommaren från vattenkraften