Mer helgläsning

I samband med lanseringen av den nya boken kör jag och Lars Bern en liten debattkampanj i pressen runt om i landet. Först ut är en artikel om det klimatsmarta – och debuten sker i Jönköping.nu (passande med tanke på att jag själv kommer från just Jönköping).

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn

  Lättfattlig artikel om ”klimatsmarteriet”. Det är bra att ni syns och hörs. Jag tror att CO2-förespråkarna snart har tömt ut krutet.

 2. Bra Maggie,
  Och Lars förstås. Bra att ni får in era artiklar.
  Mikael är nog allas vår Mikael. Du är också bra – även fast du tycker olika. Kör på bara!
  Oj vad jag var upåt i dag *S*. Fredag, sol kanske.
  Trevlig helg!

 3. Göran Lindkvist

  På tal om framtiden, till och med WWF inser att elbilssamhället är en utopi inom för lång tid framöver…
  Källa: NyTeknik
  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article564154.ece

 4. isa

  Hej , Jag är 13 år och jag stör mig enormt mycket på detta . All reklam och allt som visas på tv att man ska släcka ljuset för klimatet osv. Jag tror inte ett dugg på det. Vi hade ett ämne i skolan om klimat, såklart var det  agw. Jag och min kompis sa emot på allting och vi fick så klart hela klassen på oss inkl lärare . Jag tycker att det är fel att lära ut något som inte äns är något bevis på.  Jag vet inte om jag får skriva in men jag är verkligen glad över den här sidan .

 5. Iven

  Hej Maggie och Lars!
  Lycka till med lanseringen av er klimatbok.
  Var kan man köpa den i Lundatrakten och när? Det ska bli oss ett nöje  att få läsa den (trots vissa bästvetares sura kommentarer)

 6. Maggie, jag vill ha två ex av boken.
  Gärna med en liten hälsning.
  Hur det nu ska gå till…

 7. Labbibia

  Uffeb
  Om ni har något postombud där uppe i ödemarken kanske det kan gå att ordna med hjälp av ett postförskott? 8)

 8. Labbibia #6
  Det löser sig . Maggie vet nog råd. Vi har ju trots allt både väg, elektricitet och telefon kvar här uppe. 🙂

 9. Labbibia

  Uffeb
  Är det sant? 😉
  Hursomhelst, även jag vill gärna komma i närkontakt med ett ex av boken.
  Hur ser det ut på snöfronten i Idre nu? Sitter ju här nere i Sthlms skärgård och väntar på att vattenståndet ska komma upp åtminstone till det normala.

 10. Labbibia #8.
  Ser just nu på ”Så ska det låta” med en härlig Uggla i toppform…
  Men snöläget på fjället är bra. Kan bli en häftig vårflod om värmen håller i sig även på nätterna nu de närmaste dagarna.

 11. Torsten Wedin

  Uffeb #9:
  Enligt SMHI blir +1 i lattituden Stockholm-Västerås-Karlstad i natt. Brrrr vad kallt! Men det blir varmt i morgon!, 20 grader, skönt! Men AGW:are säger väl tvärtom 😉 .

 12. Torsten #10,
  Jag tittar hellre på de norska väderprognoserna. Dom är oftast bättre än våra egna från SMHI i våra trakter.

 13. Steve

  Norska prognoser för svenska små och stora orter hittar man hos http://www.vackertvader.se
  Även per timme.  Fast för timvisa prognoser har jag hittills vänt mig till http://www.accuweather.com

 14. Tack Steve för tipset.
  Ska kolla. Men den här länken duger bra för mig. 

 15. Jonas B

  Klart man ska ha ett ex av boken. Här i östra Sörmland strålar solen. Tar nog hojen till närmaste försäljningsställe (den är jätteklimatsmart, drar nästan inget alls). Maggie, kan boken köpas i vanliga bokhandeln och när kommer den? 

 16. L

  Apropå Klimatsmart. I Dagens Industri kan man läsa att två av statliga Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland släpper ut mer än hälften så mycket som hela Sveriges samlade koldoxidutsläpp! Vi ska alltså drabbas av vindkraftverk och koldioxidskatter in absurdum, medan Vattenfall köper in det ena kolkraftverket efter det andra utanför våra gränser…

 17. Iven

  L #15
  Vattenfall köper inte bara kolkraftverk, som sammanlagt släpper ut mera CO2 än hela vårt avlånga land utan de ska bygga (håller på att bygga) ett jättekolkraftverk i Hamburg (enl. uppgift utan CO2 överföring till underjordisk lagring).
  Men samvetet kompenseras med (miljövänlig?) vindkraft-investering i Sverige. Har man med brunkolsbrytning i Lausitz skövlat naturen och gamla byar så kan man väl förstöra naturlandskapet i Sverige med vindkraftparker i den heliga klimatsmarta religionens namn, eller hur?

 18. L

  Man kan ju undra hur Andreas Carlgren anser att vi ska dra ur mobilladdaren för att vara klimatsmart och sen tillåta Vattenfall att släppa ut hur mycket koldioxid som helst? Det finns inte längre några proportioner i galenskapen. Hela debatten om SUV:ar och och lågenergilampor gränsar till det imbecilla, men det är kanske den nivå som våra folkvalda hanterar bäst…

 19. Lars G

  Big Deal – dra ur mobilladdaren motsvarar  per dygn en sekund med bilen.Det bevisar hur ”smått” Carlgren tänker.

 20. isa: Kul att höra att det finns smarta 13-åringar där ute! Fortsätt så! 🙂

 21. Ang boken: Boken ”Chill-out” kommer att finnas till försäljning i bokhandeln, men jag ska även försöka ordna så att ni kan förbeställa den här på bloggen. Vill ni ha en liten inskription går det också bra. Med all sannolikhet kommer försäljningspriset ligga på ca 250 kr (pga att boken trycks digitalt i, till en början, relativt liten upplaga).

 22. Leif

  Jag är ledsen Maggie, men jag var tvungen att lägga in den här kommentaren till artikeln du skrev.
  Om man ger hysterikerna rätt en liten bit, när allt faktiskt är fel, så håller dom fast och fyller på med än mera, direkta lögner.Man ska inte ge dom den chansen eller möjligheten.
  ———————————————————-
  Jag måste erkänna att Maggie har fel. Att bli indragen av någon paniktroendes ylande, som  Mikael är lätt hänt, men..
  Det finns inga bevis eller ens trovärdiga teorier om att mänskligheten skulle stå för hela ökningen av CO2. Tvärt om. Forskare kan via satellitmätningar se att koncentrationerna av co2 inte finns på dom platser som skulle indikera på mänsklig generering, tvärt om.
  Man har ochså bra koll på förflyttningen av co2 runt jorden, så det är inte ansamlingar från västvärldens kolutsläpp.
  Så Toppe och Magnus har bättre koll på vad det troligtvis handlar om, och det är den sortens teorier som forskarna diskuterar.
  Man måste komma ihåg att ett par vulkanutbrott motsvarar alla fordonsutsläpp i världen. Vi har mellan 25-75 vulkanutbrott om året.
  Att sedan använda 270ppm som startpunkt i diskussionen, blir, inte lite absurt.
  Hade CO2 halten istället sjunkit med 20ppm hade ALL växtlighet varit hotad och därmed ochså allt liv på jorden.
  Då kan man snacka om kris.

 23. Leif: Ingen anledning att vara ledsen. Du är fri att skriva precis vad du vill. 😉

 24. Steve

  SvD.se just nu:  ”Rekordvärme”  —  ”Temperaturen är mycket över det normala just nu”. Toppnotering i Hudiksvall i går.  ”I södra Halland har sommaren redan gjort sitt intåg, med en dygnsmedeltemperatur på över tio grader fem dagar i sträck.”  
  Tog ett direkthopp i Excel till statistiken över dygnsmedeltemperatur i Uppsala från april 1769.  (1760-talet hade varma somrar.  Och 1769 ”slutar” ju som 2009.  Därför valde jag så.)    15 april 11,3º dygnsmedeltal.   28 april 11,6º,   29 april 11,8º.   Och tre dagar däremellan över 9º.

 25. Patrik

  Thomas (eller ngn annan från den varma sidan) borde ju hoppa fram och påpeka för SvD att enstaka år är ointressanta och enstaka dagar är ännu mer ointressanta samt att Sveriges klimat är fluktuerande i sig.
  Som skeptiker undrar man varför de inte också skriver om att det t.ex. snöade i Las Vegas 16/4 (vilket inte har hänt i modern tid).

 26. Thomas

  Patrik, det är bara en av dessa artiklar om hur skönt det är att vårvärmen kommit. Ingen koppling till global uppvärmning eller långsiktiga trender utan bara en beskrivning av vädret. Tvärtom borde du och dina gelikar älska sådana här artiklar som beskriver värme som något trevligt.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2797041.svd
  Borde du som ”skeptiker” inte läst artikeln innan du kritiserade den?

 27. Thomas #26
  Håller med dig i det här fallet.
  Nu inför sommaren vill vi läsa artiklar som beskriver hur soligt och varmt det ska bli. Men det är tydligen lätt att visa taggarna utåt så fort det skrivs en artikel om varmare väder…  😎

 28. Patrik

  Thomas>> Aha, jag läste faktiskt inte artikeln utan gick helt på vad Steve skrev. Kanske inte så bra… 🙂
  Å andra sidan, om vi bortser från denna artikel, förekommer det en hel del ”framlyftande” av enskilda år och månader från AGW-sidan, eller hur?
  Vi hade ju prof. Svenssons bloginlägg senast… 😉

 29. Thomas

  Patrik, det förekommer dumheter från båda sidor. Fråga dig istället av hur mycket på respektive sida som inte är dumheter.

 30. Patrik

  Ja, det frågar jag mig ständigt. 🙂
  En sajt som t.ex. http://www.wattsupwiththat.com förefaller ytterst saklig, om än ganska ironisk i sina artiklar ibland.
  Där är det otroligt sällan som AGW-företrädare har något vettigt att invända mot huvudartiklarna.
  Respektive artikel är såklart bara en liten pusselbit i det stora pusslet, men faktum kvarstår att en meteorolog som råkar vara skeptiker där lyckas framhålla intressanta och inte alls dumma (tycker jag iaf) fakta och teorier gång på gång.
  Men visst, även där förekommer det som sagt ironi och en viss ”bias” men jag tycker att det där är väldigt tydligt när man faktiskt är ironisk och när man faktiskt försöker vara saklig.
  Och nu menar jag såklart i huvudartiklarna, i svaren förekommer såklart alla möjliga varianter. 🙂

 31. Steve

  Expressen redan igår:  ”Sol och rekordvärme i helgen”   ”Nu skiner solen. Och temperaturen stiger och stiger. Allt pekar på en rekordvarm helg” … 
  Rekordet slås.  Säsongens värmerekord har uppmätts i Osby: 20,7 grader. Enligt SMHI:s prognoser blir det slaget under helgen.”
  Det är bara att hoppas att alla contrarians förstår allvaret i situationen!

 32. Iven

  Kära vänner! Njut av det underbara vårvädret och låt solen skina bäst den kan. Det är ju vårsolen som värmer, inte CO2.
  Eller ska vi numera känna dåligt samvete varenda solvarm dag och klä oss i säck och aska för att behaga AGW profeterna?

 33. Patrik

  http://www.ihatethemedia.com/earth-day-predictions-of-1970-the-reason-you-should-not-believe-earth-day-predictions-of-2009
  🙂