Lite Påskfredagslättsamt

När jag var ung på 1950-60-talet var Långfredagen en helgad dag – allt var stängt, inklusive biografer och kaféer. Jag tror SSU-ungdomen i den närbelägna staden anordnade något dansant bland medlemmar, men i övrigt var det tyst. Men vi klarade oss bra då också, utan ungdomsgårdar (som var ett okänt begrepp då) och allehanda curling-ordnade arrangemang. Fjällresa fanns inte i ens föreställningvärld.
Jag skulle dessutom tro att vi på Långfredagen var fullt sysselsatta med att tillverka allehanda pyrotekniska attiraljer. Påsken var ju den stora smällartiden där jag bodde – inte Nyår, som det verkar vara överallt numera. Vanligaste ingredienser var Klorex (ett sedan länge indraget, mycket effektivt ogräsmedel – Natriumklorat) och socker. Båda kunde köpas i speceriaffären. På färghandeln och på apoteket kunde man på den tiden köpa i stort vadsomhelst, så länge det inte var dödskallemärkt. Svartkrutsbaserad tjärad stubintråd var inget problem att få tag på heller.  
Jo, vi var nog i övrigt utsatta för ”barnfattigdom”, ett hett tema på Newsmill, se exempelvis artikeln 37(!) i raden. Jag gillade bland annat kommentarerna:

  • Jag tror alla med en uns intelligens förstår att ”barnfattigdom” är ett löjligt vänsterpåhitt. För det första så har barn inga pengar, det är isf deras föräldrar som har. Barn är alltså alltid fattiga. Om man nu menar att det finns föräldrar som är fattiga och deras barn drabbas av detta så heter det inte ”barnfattigdom”, utan ”fattigdom”. Att lägga till ordet ”barn” är ett billigt retoriskt knep för att få det att låta hemskare än vad det är.
  • I början på 80 talet var det inte många som jämt åkte utomlands på semester och de som gjorde det blev snarare konstig-förklarade, alltså var det en normalitet att vara hemma i pulkabacken på sportlovet det var ingen som upplevde sig som fattig för det, men nu är man det om man inte kan åka på fjällsemester på vintern och ändå hyra stuga på sommaren. Jag har sett rubriker i tidningar där det står att barnen ska vara hela sommaren i höghus området, ja men herregud det är ju där de bor. Är det ett trauma att befinna sig i sitt eget hem?

Ack ja – i dag har barnen råd att skänka en iPad i födelsedagspresent till sin gamle far som växt upp under enkla förhållanden, men det kan ju också gå snett:
neue iPad
Se här, kan Du förstå lite tyska så hjälper det, men det går bra ändå.
Det är ju mycket i samhället som förändrats från den tiden – dessa annonser ser ut att komma från något herrmagasin av typ Playboy ca 1960. De skulle nog inte passera utan ramaskri i dag…
ad1
ad3
”Alkis” skulle man nog kallas, istället. Men man kan nog hålla sig till vin.
För dem som är ovana vid denna dryck, återges här en nygammal snabbkurs.
Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner: Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordduk. Det vin som lämnar en lila fläck efter sig är ett rödvin.
Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg.
Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.
Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill, föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.
Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.
När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.
Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.
Slutligen några glada tilldragelser i dagspressen från 1 april förra(?) året (klicka för större bild; tack S för bidraget):
Så det kan bli
Musikhälsning? Ja, vad ska man ta… Hittade istället lite hysteriskt – många har väl redan sett denna ”prank” med Anders Wijkman.

Pia Haraldsen har verkligen Pokerface… här är den internationella versionen…

I onsdags slogs också upp stort att ”forskarna funnit” att fotbollsspelare skulle vara mer intelligenta än genomsnittet – vad gäller ”problemlösning”. Visst finns det olika typer av begåvning så påståendet är något befängt, och givetvis missvinklat av media.
Jag kunde bara inte låta bli att associera till en Monty Python-klassiker med just detta fotbollsintelligenstema. De som har svårt för humor som tangerar lyteskomik kan kanske låta bli att klicka på länken. Tjänar man några miljoner i veckan kan man väl också få tåla lite efterslängar och armbågar i ansiktet 😛
Förutom vassa armbågar är lysande speluppfattning hos exempelvis Zlatan dock odiskutabel – och också ofta för stor för övriga medlemmar i Svenska landslaget. Hur många geniala passningar och vrickningar har bara runnit ut i sanden några tiondels sekunder senare…

Ja, musiken då – Kanske Dire Straits’ hyllning till Michael Mann och hans närmaste (spola fram 1 min 30 sek, så kommer musiken – efter den långrandiga introduktionen):

Eller för dem som känner sig hemsökta av utomjordingar (- ja, känner ni igen musiken av Awolnation så var den bakgrund i den galne ekorrflygarens (Jeb Corliss) video häromveckan  som vi hade med i Fredagsinslaget på TCS – resten av CD-skivan är för övrigt inte alls lika bra i mina öron):

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. bom

    ”Barnfattigdomen” var väl ett av Juholts (många) stolleprov?

  2. Tack Peter! Detta var precis vad jag behövde i snöovädret. Har sett pedagogiske Wijkman tre ggr nu! ;D

  3. Rune

    Jag tillhörde definitivt de barnfattiga på 60 talet har jag nu efteråt förstått , jag åkte aldrig utrikes eller hade märkeskläder . Konstigt nog så tände jag inte fyr på skolan eller misshandlade äldre för det . Utan jag och kompisarna byggde hyddor i skogen och fiskade ,i dagens mått en fullständigt misslyckad barndom .

  4. Rune, ja så annorlunda barnens liv var förr. Mitt stora äventyr vid 8 år var att få åka över svinesundsbron 1950 och på andra sidan i Norge dricka en cocacola ( som då var förbjuden i Sverige). Kommer fortfarande ihåg hur jag upplevde smaken. Äventyr!

  5. LBt

    Peter S,
    jag delar kanske inte typiskt dina åsikter men efter att ha sett din inledande tyska filmsnutt lovar jag att tänka efter någon ytterligare gång innan jag avfärdar dina inlägg.
    Jag är väl närmast att jämföra med den äldre mannen. 

  6. Tack Peter, skrattade så tårarna rann åt både tysken, vinet och Wijkman….  

  7. István

    Peter S
    Blir lite nostalgisk när jag läser Dina 50-tals minnen. Komm själv till Sverige på slutet av 50 talet. Jag fann ett rikt land, med nöjda människor, optimism och framåtanda. Förutom ungdomsgårdar så fanns det varken någon invandringsministerium eller migrationspolitik häller på den tiden.
    Inga förmyndare men väl arbete. Möjlighet att försörja sig och studera samtidigt. Därför ger jag inte mycket för snyftberättelser av folk, yngre än jag,
    samt födda i Sverige, som talar om hur missgynnade de var i 50-talets klass
    samhälle. 

  8. Ha ha…Pia var nästan bäst, vilken skådespelartalang! Kul med ”tomten är far till alla barnen” också…

  9. Anders Mohlin

    Begreppet ”barnfattigdom” lär komma från Rädda Barnen.
    Oklart (?) vilket syfte denna organisatioin hade med lanseringen av ordet, men helt klart har det med liv och lust anammats av det politiska etablisemanget.  

  10. Slabadang

    Anders Molin !
    Svaret finner du i vilken think tank de jobbar tillsammans med och vilka andra kunder denna think tank har. har planserna smides och ränkas är bortom allmenhetens insyn och kännedom. Ring ocvh fråga ordföranden och se hur lång tid det tar innan du får svar. ställ sedan följdfrågan om hon vet vilka andra kunder denna byrå (think tank) har.
    Titta på klockan under tiden och ´se hur lång betänketid hon behöver fölr att svara på följdfrågan. 🙂 Vissa nätverk kollapsar när de blir kända och deras arbete raseras.

  11. bom

    #9 AM Tack för upplysningen om ursprunget! Syftet med deras ordbajs är nog uppenbarligen ”Skicka oss dina pengar så skall vi rädda dem”!

  12. Haha, tack Peter!
    Andreas Utterhall verkar ha haft en svettig helg! 😀

  13. bom

    Ja pengarna då förståss!

  14. Eftersom det är en fredagstråd vill jag gärna dela med mig av den här historien, som jag helt fräckt kopierat rakt av från en väninna på FB:
     ”Tre gamla damer satt på en bänk utanför sitt äldreboende, då en gammal man kom gåendes förbi.
    Den ena gamla damen ropade:
    – Vi slår vad om att vi kan gissa din aktningsvärda ålder!
    … Den gamle mannen sa:
    – Det finns inte en chans att ni kan gissa min ålder era gamla fjollor.
    En annan av de äldre damerna sa:
    – Självklart kan vi det. Bara ta av dig byxorna och kalsongerna så ska vi tala om hur gammal du är.
    Mannen blev lite generad, men ivrig att motbevisa damerna, drog han ner byxorna. Damerna bad honom först gå ett par varv och sedan hoppa upp och ner ett antal gånger.
    Efter en stund ropade dom i kör:
    – Du är 87 år gammal!!!
    Stående med byxorna nere vid anklarna frågade den gamle mannen:
    – Hur kunde ni gissa det?
    Damerna slog sig på knäna och tjöt av skratt samtidigt som dom unisont ropade:
    – Vi var ju på ditt födelsedagskalas igår”

  15. Kristian J

    Anders W fattar ingenting: Det borde ha gått upp ett liljeholmens för honom men icke. Noll i hjärnkontoret. Ungefär som hans miljöåsikter

  16. Bertel

    Peter.
    Återigen en gynnsamn upplevelse för humoristiska smaklökar över axelhöjd. Den tyska? fadern var oslag,bar som ”teknikfientlig”? pga okunskap, men hemma, gällande köksredskap och matlagning.
    Gällande barnfattigdom, klockren betraktelse.
    Här lite toner till påskhelgen.
    http://www.youtube.com/watch?v=c5j8In4wu3g&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=VoOG7LEyUJ0
        
    http://www.youtube.com/watch?v=tt8d3Shlfrg&feature=related  
      Glad Påsk  🙂

  17. Bertel

    Glad Påsk 
    till er alla skribenter/kommentatorer på TCS(inkl opponenter utan verklighetsanknytnign) som gör livet lite lättare att leva/hantera/förstå och vardagen mer kunskapsorienterad än vad jag kan frambringa ur MSM.
    Musikhälsningen är till er alla med påskens budskap.
    Mäktigt  http://www.youtube.com/watch?v=usfiAsWR4qU
    Lite ”lättare” påskhare hälsning till oss alla sekularister. 
    http://www.youtube.com/watch?v=h0rblgDLo00 
       

  18. Moderna barn er verkligt fattiga, dom kan inte købe nogot skæmtsomt numera. Hur ska dom læra vad som er farligt, nær dom inte får prøva det.
    Jeg er glad at jeg vokste upp i 50 talet och fik prøva av lite av vart, och jag øverlevde så klart. Nu før tiden kan du inte slæppa en vind utan at bli anklagat før terrorist. Prøv at sætta eld til den, det er rigtig gott.
    Undkyld det danske keyboard.
     

  19. bom

    #3+4
    Just det där med Förbudet mot Coca Cola väcker mitt minne av en skolresa i femte klass för en evighet sedan – kanske var det 1954. Vi for till Åre och besteg Åreskutan. Påföljande dag for vi till Trondheim och drack den förbjudna drycken. Jag tog med hem en tomflaska som innehållit den märkvärdiga produkten som den tidens Prussiluskor skyddade hela landet ifrån. Parallellen med Prussiluskan Fru Romson som idag vill skydda oss från enbart den farliga koldioxiden är slående! Det bruna sockervattnet är tydligen ofarligare sett med dagens förmyndares ögon. Min son brukar när vi begrundar galenskaperna kring 1968 utbrista ”Varför i helvete emigrerade Du inte då?” Jag blir honom alltid svaret skyldig. Klorex  du Peter Stilbs var grejer – men många förlorade händerna när dom försökte platta ut och omvika änden av sin rörbomb. Där missade de regleringsivriga Prussiluskorna ett lättmotiverat förbud!
     

  20. April gör verkligen skäl för sitt rykte som opålitlig vädermånad.
     – 3  grader i den stockholmska innerskärgården, och marken täckt av snö…..
    Det är inte utan att man ibland tröttnar på att leva i frys/kylskåpstemperaturer halva året……..

  21. bom # 19
    Låter som om du gör skäl för ditt namn? 😉
    Vi körde en annan variant, lite påminnande om Jules Vernes metod för att skicka folk till månen…. 😀
    Cykelstyre med ena änden nerkörd i marken. I med en Kinapuff och kvickt som attan på med styrhandtaget. Snabb förflyttning bort från cykelstyret….. Handtaget gick inte in i omloppsbana, men jösses vad högt det flög.
    Fullständigt livsfarligt naturligtvis……men sånt tänkte man inte på då.

  22. Peter Stilbs

    Tack, alla för egna tillbakablickar. Detta med Coca Cola kände jag inte till. Däremot minns jag en kemiprofessor ca 1980 som tyckte det var för hemskt att man skulle visa Dallas på svensk TV – som innehöll så mycket kapitalistiskt tänkande. 
    Man minns också Socialdemokratiska kvinnoförbundet med Maj-Britt Theorin(?) i spetsen som ville införa parabolförbud i Sverige?
    Ja, vi tonåringar hade inte ens svartvit TV, jag tror vår familj köpte en ca 1962. Mottagningen i glesbygden var ofta usel, och lika bra var väl det.
    Om Klorexblandningar. Faran (förutom att inte utsätta sig för metallsplitter) var att inte göra rent från kristaller på insidan av kopparrören, när man klämde igen dem med ett skruvstäd. Jo, det gick illa för många.
    Jag och en kompis upptäckte av en slump att raketrör från hemvärnsövningsefterlämnade avfyrade Bazookas var utmärkta. Vi hade ursprungligen tänkt oss en raketuppskjutning genom att efterfylla dem (någon aluminiumlegering) med klorex och socker. Men det brinner alldeles för långsamt. Dock fanns en kvarvarande  plåtprofil inne i dem som smälte mot utgångsgallret och täppte igen hela behållaren – som inom någon sekund eller två smällde enormt…  Givetvis låg vi gömda bakom en stor sten , ute i obebyggda trakter.

  23. Riktigt kul Peter!
    Mycke kul vare. Klorex och socker, metylenblått, gamla hörlurar och demonterade transformatorer och dra telefonledning i skogen, urggamla radioapparater från bögen på Stora Nygatan och bygga illegala radiosändare. Långfredag fanns det en film i Stockholm ”Barrabas” och dystermusik på radion hela dagen. Farsgubben köpte TV i byggsats som jag byggde och tittade på testutsändningar från Teknis.

  24. Peter Stilbs

    Jo Ingvar #23, det var kul. Jag hade också några illegala FM-sändare  (det är väl preskriberat nu…) – man kommer långt med en enkel transistor, några kondensatorer och spolar och ett 9V-batteri.
    Minns jag låg och solade i en eka förankrad ute i sjön och lyssnade på egen musik i en bärbar radio, medan min mor bytte rullband i en bandspelare kopplad till sändaren hemma ca 500 m därifrån.  
    Vem behövde ungdomsgård?

  25. Peter 🙂

  26. István

    Peter S
    Röd fosfor och kaliumklorat gick också bra att smälla med. Blanda försiktigt som attan! 

  27. István!
    Lite svårare att få tag i vad jag minns, Klorex fanns ju som ogräsmedel  i färgaffärn.

  28. István

    Ingemar E
    I min tonårsvärld gick det mycket svårare att få tag i saker.
    I princip fanns det inget att köpa!
    Kaliumklorat, det knyckte vi i skolans kemilab. (tills vår lärare gömde det undan) Röd fosfor det skrapar man från tändsticksask. Det var små mängder, men räckte till för små slängbomber. 

  29. Peter F

    Och alla grabbar bar morakniv, slangbella, pilbåge, byggde kojor, klättrade i träd, åkte på isflak och på stockar i älven. Och ingen förälder kunde nå oss eller veta vad vi höll på med. Vi kom hem blödande, med blåmärken, genomsura efter plurr, men ingen brydde sig. Det hörde bara till. Idag ringer man till räddningstjänsten om en unge är uppe i ett träd, jumpar på isflak, eldar  i skogen, eller polisen om ungen bär kniv. Det var i vart fall annorlunda förr och jag har minsann uppfortrat mina ungar i den andan och dom mår bra. Ps Klorex fanns i varje radhuslänga att hämtas fritt. Det doftade så gott när den brann Ds

  30. Peter Stilbs

    István #28 – vi roade oss att bryta av ett 20-tal tändsatser på vanliga tändstickor – svepte sen in dom i exempelvis ett hopvikt brännvinsskruvlock av aluminium – lade sen paketet på en hård sten och släppte en utvald sten på det. Det smäller ganska bra också – men viss risk för splitter åt sidorna …
    Och så var det ju förståss Kalciumkarbid + vatten (ger acetylen) + luft – men det var svårt att hitta bra behållare att innesluta det hela i (helst papp)  – och något sätt att säkert tända på.
    Dagens Internetrecept på exempelvis acetonperoxid är dock extremt mycket farligare än något av det som nämnts i denna spalt. Mycket oberäkneligt. Lyckligtvis verkar antalet tonårsolyckor med detta ha gått ner drastiskt de senaste åren. 

  31. Peter F

    Från Rönnskörsverken vällde gula svavelmoln uppför älven och vi ungar låga hostande  i skogen, bpå böndernas vallar dog humlorna. Uppström låg kromfabriken, älven stan av avlopp till dess timret kom med sin barkdoft. Död fisk flöt förbi hela tiden och gäddor och abborrar hade röda svulster. Idag växer det träd inne på Rönnskärsområdet, utsläppen är borta i det närmaste, vattnet i älven är badbart och säkert drickbart. Fisken trivs även om priset för vattenkraften blev en dämd älv med odlad ädelfisk. Jag kan bara konstatera att välfärden hade ett högt pris att nå, men att det har fan blivit ofattbart mycket bättre på miljösidan. Synd att detta inte framhävs mer.

  32. Bertel

    Peter F # 29
    Känner igen mig och min barndom i beskrivningen, men barnbarnen får inte hoppa på isflak, som vi gjorde i hamnen i Kotka(Finland), har blivit alldeles för blödig med åren.   🙂  

  33. Hoppa på isflak
    Gick under den allmänt vedertagna benämningen ”Jumpa” 
    🙂

  34. Peter F

    Ingvar #33
    Jovisst,men jag trodde det var Scheletdialekt så jag skrev ”åkte”   

  35. Kristian J

    Jag har nyligen blivit informerad om att man inte får bära kniv på allmän plats!  För 30 år sedan fick jag en sådan där fin kniv som tillverkas av samerna, vackert handtag av renhorn och rik ornamentik på slidan. Denna prydnad som jag alltid bär på mig i händelse att man behöver ordna till något, är alltså nu förbjuden. Polisen kommer att ta mig så småningom för att jag glömmer hela tiden att lämna den hemma.

  36. Peter Stilbs

    Kristian J #35. På senare år har hantverkare, byggnadsarbetare börjat åka kommunalt. De har som regel en rejäl Morakniv med sig. 

  37. Bengt Abelsson

    Kniv på allmän plats är helt OK så länge det är i ”tjänsten”.
    Knivlagen tillämpas mot Buset.

  38. Knivlagen är väl lika effektiv som vapenlagen i övrigt.  Lagligt folk följer den bra och buset struntar i den

  39. Peter F

    Senast jag läste tog man en rattfyllerist i Ume, typ 0,3 promille, men la på åtal för brott mot knivlagen för han hade en fiskekniv i bilen !

  40. Peter F # 29
    Jag fick tillfälle att njuta av alldeles utmärkt statlig sjukvård 1972, när jag lyckades bryta både vadben och skenben, samt med lite fördröjning även lårbenet (Gipset slog av lårbenet när jag var lite vårdslös på kryckorna)……har alltså lyckats bryta samtliga ben i mitt högra….En prestation utöver det vanliga? 😉

  41. Well done Labbibia!  🙂
    TV-program.
    Pajamas TV.  Bill Whitltle ”Spitting Nails”  on ”Merchants of Fear”
    http://www.youtube.com/watch?v=Y-FGgoReyNE