Det har skrivits mycket om medeltidsvärmen och nutidsvärmen. Är de lika stora? Har det ens funnits någon medeltidsvärme? Är dagens värme unik? Kanske dags att byta fokus ett slag, nämligen till den lilla istiden (LI). Här är ett par blogginlägg som diskuterar nyutkommen vetenskaplig litteratur om ämnet.
Det första tar upp en artikel där man gjort trädringsmätningar från hela Europa och speciellt tittat på kraftiga variationer i ringarnas tjocklek. Detta ger en indikation på hur frekvent extremväder har varit på kontinenten alltsedan medeltiden. Författarna noterar till sin förvåning att det inte ser ut som om frekvensen, eller styrkan, av extremväder ändrats särskilt mycket över tidsperioden, inklusive LI. Detta är kanske bra att veta när massmedia trumpetar ut hur ”extremt” vårt nutida klimat är.
Det andra tar upp fyra artiklar som alla pekar på att det inte är nutiden som är särskilt extrem eller unik temperaturmässigt. Istället är det LI som sticker ut genom att förmodligen vara den kallaste perioden på 10 000 år!
När får vi se en vettig dokumentär om lilla istidens klimat?
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Jag har sett att vi haft 18 ”lilla istider” på 7500 år och troligen är på väg mot den 19:e. Det påstås av den ryske geologen Nikolaj Dobretsov.
Kan det bekräftas?
Kanske är Lilla istiden det onormala de senaste 10 000 åren och Holocene Optimum det normala ?
En mycket bra genomgång av klimathistoria i Storbritannien, från år 10 000 före Kr till vår tid, finns här:
http://booty.org.uk/booty.weather/climate/500_750.htm
Den baseras på anteckningar från romartiden och medeltiden och från 1700-talet framåt på anteckningar inkl. temperaturavläsningar från termometrar. Fascinerande läsning!
En skön kommentar på den andra länken:
”A Swedish scientist commented, IIRC, that the tragedy of climate science is that it had its beginnings (the invention of thermometers and gas chemistry) during the coldest decades of the last 30,000 years. This “norm” is the base against which it now implicitly and explicitly gauges all variations.”
Missa inte ”Naturens drivtkrafter” på SVT2 just nu,,,naturlig anpassning
Gunbo # 3
Stort tack för länken. Mycket intressant läsning.
Några fler länkar till vad som hänt under historisk tid: http://www.breadandbutterscience.com/Weather.pdf
Koreanerna har omfattande förteckningar över naturkatastrofer.
Meteor Falls and Other Natural Phenomena Between 1392-1863 As Recorded in the Annals of the Chosôn Dynasty, Korea. 1500-talet tycks ha varit jobbigt för dem kolla diagrammen.
http://abob.libs.uga.edu/bobk/korea/