La Niña sänker den globala temperaturen

enso vindar

Vid ekvatorn ändras havstemperaturerna enligt en cykel som brukar kallas ENSO (El Niño-Southern Oscillation). Inget annan enskilt väderfenomen påverkar klotet mer än dessa växlingar. När havstemperaturen där är varmare än normalt (medelvärdet mellan åren 1986 till 2015) så kan det uppstå en El Niño, vilket innebär att varmt vatten flyter mot den Sydamerikanska kusten. När passadvindarna ökar i styrka så förs det varma vattnet västerut. Då kommer det upp kallt vatten från havsdjupen på östra sidan och så småningom sker en allmän avsvalning av ytvattnet kring ekvatorn i Stilla Havet och vi kan få en La Niña. Det har skrivits många inlägg om ENSO här på KU, sök t.ex. på El Nino i vår sökmaskin.

Efter flera år med huvudsakligen varmare vatten än normalt så ser det ut som om vi kommit in i en svalare period och temperaturerna har kommit in i en La Niña-fas. Det senaste årets växlingar i olika sektorer kring ekvatorn syns i nedanstående graf.

enso 2019 20

Det bör noteras att detta är ett VÄDER-fenomen. Vattnet kan befinna sig över eller under medelvärdet i flera år, men det är inte förrän temperaturerna har nått vissa gränsvärden som man talar om El Niños och La Niñas. Huruvida detta fenomen även påverkar klimatet på sikt (dvs, 30 år) råder det delade meningar om. Den nuvarande La Niñan prognosticeras nå sitt maximum i vinter och varar kanske till senvåren 2021.

När vi sedan kommer till fråga HUR La Niñan påverkar lufttemperaturer, nederbörd och vindar så är det lite olika på olika platser på jorden. Här är en bild för vintern baserade på tidigare erfarenheter:

La Nina paverkan

Det sammanräknade medelvärdet för temperaturen gör att den globala medeltemperaturen sjunker med kanske en halv grad eller så jämfört med idag. Som synes händer det dock inte särskilt mycket här uppe i Sverige. ”Europe and the Nordic countries are hardly affected by La Niña and El Niño.”, säger man på SMHI (se länkar nedan). SMHI spekulerar förstås också om inte de varma El Niños blir ännu varmare med den globala uppvärmningen men medger att det bara är spekulation.

En annan spekulation som vi har haft uppe här på KU är om kraftiga El Niños också höjer den globala temperaturen på sikt. Bob Tisdale menar att vid varje ny El Niños så lägger sig den globala temperaturen på en något högre nivå, om än i avtagande grad.

trappan

Den senaste El Niñon (2016/17) var mycket kraftig och temperaturen efteråt tycks bekräfta Tisdales hypotes. Vi får väl se om den innevarande La Niñan ändrar på det långsiktiga mönstret. Eller om helt andra krafter (t.ex. en kommande period av låg solaktivitet) ändrar klimatutvecklingen i stort.

Ingemar Nordin

Källor:

https://klimatupplysningen.se/vad-ar-el-nino-och-la-nina/

https://klimatupplysningen.se/solen-havsstrommar-och-trappan/

https://www.thegwpf.com/la-nina-is-here-what-will-it-do-to-global-temperatures/

https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/august-2020-enso-update-ahoy-mateys

https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/september-2020-enso-update-la-ni%C3%B1a-here

https://www.smhi.se/en/theme/el-ni-o-and-la-ni-a-1.13054 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Tack Ingemar
    Alltid kul att försöka förstå stora fenomen.
    Kollar på : https://www.ventusky.com/help

    Varför är det så Stilla på Havet?
    Varför är temperaturen 27-29 grader över centrala delen av havet, från 30 grader norr till 30 grader söder.
    Wills E har analyserat detta :
    https://wattsupwiththat.com/2020/09/23/watts-available/
    Fast det är ovanför vattenytan!

  2. Lasse

    Såhär ser det ut på/under ytan:
    https://earth.nullschool.net/#current/ocean/surface/currents/orthographic=-150.13,-1.06,721/loc=-113.533,0.778

    Ett betydligt mindre område påverkas av strömmarna.

  3. Staffan+Lindström

    Ingemar
    Flickvännen har fått jobb i Malaga. Får man tro Weatheronline så var temperaturen där (fpl?) +14C kl 04:00 inatt… Stockholms observatorium kl 00:00 +14,5C MAX faktiskt de senaste dygnet! (SMHI) Klimatkris? Nej. Väderkris? Nej. Väder? Ja, troligen… Kollade även Cordoba längre upp i Andalusien. Varannan höst frost innan nyår senaste 10 åren.
    Geografin har större betydelse för klimat/väder än något annat. Har minskningen av aerosolerna gjort världen varmare, de kraftigaste ”El Ninjos” 1982-83, 1997-98, 2014-16 har alla inträffat efter introduktionen av katalysatorer för avgasrening … Hur mycket värme läcker urbaniserade områden till rurala dito?

  4. För att se hur svårt det är att göra förutsägelser om hur El Nino kommer att utveckla sig kan man ta en titt på de prognoser som görs och hur utfallet blivit.

    Från länken nedan ser man hur stor spridning det är bland de olika modellerna. Vi ligger nu på -0.5 och modellerna visar för DJF (december-januari-februari) allt mellan +0.5 och -1.5:

    https://iri.columbia.edu/our-expertise/climate/forecasts/enso/current/?enso_tab=enso-sst_table

    Om vi går tillbaks några månader och tittar på prognosen som den såg ut i februari så ser vi att modellerna förutspådde att ASO skulle ligga på allt mellan +0.6 och -1.7

    https://iri.columbia.edu/our-expertise/climate/forecasts/enso/2020-February-quick-look/?enso_tab=enso-sst_table

    Det verkar inte vara förutsägelser med någon större noggrannhet. Varje modell tror nog benhårt på sin modell men spridningen är bra stor.

  5. Staffan+Lindström

    1 Lasse
    Kollar Svalbard på Ventusky, snödjup 72 cm (!) i centrala Longyearbyn… tror inte riktigt på det. Förra vintern max 12 cm enligt Weatheronline, tom någon vecka med barmark i januari, har hänt förr… Bergen ”2250 cm” dvs fjällen runt Longyearbyn…..

  6. SatSapiente

    S Lindström #5

    Bättre att kolla av verkligheten:

    http://longyearbyen.kystnor.no/

    Ingen snö där.

  7. Anders O

    Med tanke på kartans effektmönster undrar jag om någon vet ifall ”the Dustbowl” och värmerekorden i 1930-talets USA sammankopplats med ENSO?

  8. Björn

    Pacific warm pool i första bilden är egentligen händelsernas centrum, för när den är fylld, reverserar vattenflödet och flödar mot Sydamerikas kust, en El Nino har uppstått. När den har ebbat ut orkar passadvindarna återigen föra ytvatten västerut mot Pacific warm pool. Men det verkar som att i efterföljande bakvatten, uppstår en La Nina, men som vars kyleffekt är beroende av styrkan i passadvindarna. Hög vindstyrka förefaller att dra med sig kallare vatten från den östra sidan närmast Sydamerika. Är det ett variabelt termiskt underskott efter en El Nino i Pacific warm pool som bestämmer passadvindarnas styrka? Är underskottet stort ökar passadvindarna och därmed en kallare La Nina. Men, motorn i det hela är solen som tillför vattnen utmed ekvatorområdet dess energi och den korrelerande termiska energin.

  9. Bjrn #8,

    Jag får nog intrycket att det är passadvindarnas styrka som är avgörande, snarare än att det varma vattnet i Sydostasien ”flödar över” åt öster.

    Passadvinden väster ut skapas av att varm luft stiger över ekvatorn, rör sig norrut och söderut och sedan vänder söderut/norrut igen. Denna cirkel kallas ”Hadley cells”. Corioliseffekter gör då att riktningen på den återkommande luften vid vattenytan blir åt väster.

    Om passadvindarna västerut blir starka så väller det kalla djuphavsvattnet vid Sydamerikas kust upp och transporteras västerut.
    Det är åtminstone så det hela beskrivs i https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/august-2020-enso-update-ahoy-mateys

  10. Staffan+Lindström

    6 SatSapiente
    Precis… Snögräns fn 5-700 möh…?

  11. Lasse

    #5#6 o #10
    Ser att ni har stort förtroende för datormodeller-ha inte det!
    Läs det finstilta under Help!

    Här är en kort video om La Nina: https://www.youtube.com/watch?v=_NXWhBpETZY

    För den som är intresserad av fiske så är uppvällande vatten välgörande vilket kan synas här:
    https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:-160.3/centery:26.9/zoom:4

  12. Staffan+Lindström

    11 Lasse
    ”Stort förtroende för datormodeller…” Ironi?? 😉

  13. Rolf Mellberg

    Tack Ingemar för denna hoppingivande prognos. Men jag vill komplettera med en annan faktor som vi kan hoppas också kan hjälpa till att hålla det ”heta helvetet” stången ett bra tag.

    Valentina Zvarkova redogjorde för bara två månader sen (se länken nedan) hur nya solar minimum kan påverka och särskilt spännande anser jag att påverkan på jetströmmarna kan förklaras. Jag tillhör dom som tycker mig se att detta redan har påverkats markant i form av blockerade jetströmmar. Här kommer ett klipp:

    Shindell et al. [4] have shown that the drop in the temperature was related to dropped abundances of ozone created by solar ultra-violate light in the stratosphere, the layer of the atmosphere located between 10 and 50 kilometers from the Earth’s surface. Since during the Maunder Minimum the Sun emitted less radiation, in total, including strong ultraviolet emission, less ozone was formed affecting planetary atmosphere waves, the giant wiggles in the jet stream.

    Shindell et al. [4] in p. 2150 suggest that “a change to the planetary waves during the Maunder Minimum kicked the North Atlantic Oscillation (NAO) – the balance between a permanent low-pressure system near Greenland and a permanent high-pressure system to its south – into a negative phase, that led to Europe to remain unusually cold during the MM.”

    Fastlåsta jetströmmar kan uppenbarligen leda till mycket stora problem för mänskligheten, detta av flera skiljda slag!!!

    Läs allt här:
    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23328940.2020.1796243

  14. Gunnr E

    ”8”
    ”Pacific warm pool i första bilden är egentligen händelsernas centrum, för när den är fylld, reverserar vattenflödet och flödar mot Sydamerikas kust, en El Nino har uppstått.”
    Thor Heyerdal må ha haft lite tur med sin Kon-Tiki-resa då.

  15. Björn

    Rolf Mellberg [13]; Ja, jetströmmarna flyttar sig inte utan orsak. Inte heller ozonskiktet förändrar sin temperatur utan orsak. Den gemensamma nämnaren är en förändrad sol med ett förändrat spektralt innehåll. Det mesta av UV fångas upp av stratosfären där UV klyver syremolekyler som blir fria och bildar i stället Ozon (O3) och värme. Proxy för solens UV-variation är solar flux 2.8 GHz och med våglängden 10.7 cm.