Konferensen i Mölndal 2024

Klimatrealisternas klimatkonferens är nu avslutad. Vi hoppas kunna lägga ut alla inlägg på sökbar plats på nätet. Men inget är naturligtvis lika spännande och levande som att närvara. Jag har fått många kommentarer från de deltagande, både föredragshållare och lyssnare, som hyllat de många olika inslagen och arrangemanget på vårt favorithotell i Mölndal. Temat har ju varit ganska brett med ”Science and politics”. Det inbjuder till ett brett perspektiv på klimatfrågan, både internvetenskapliga och påverkan på samhället: Klimatpolitik, energipolitik, journalistikens logik, matproduktion, vetenskapliga institutioner såsom IPCC, våra universitet, den vetenskapliga metoden som sådan, klimatfrågan överförd till domstolar, de vetenskapliga tidskrifternas problem, klimathistoriens betydelse, politikers låsning till NetZero. Västvärlden har tydligen blivit galen och har hittills jobbat hårt på att avveckla människors välfärd i väst. Tyvärr så hanns inte alla ämnen tas upp i föredragen, så vi får hoppas på en fortsättning….

Här är några bilder som Magnus Cederlöf tog::

konrens 1

konfrens 2

konfrerens 3

konfrens 4

Min kommentar är att det endast är många vit-skäggiga och -hårprydda människor som verkligen intresserar sig för ”den viktigaste frågan under detta århundrade”. Den här frågan påstår åtminstone våra statliga media och våra politiker engagerar våra ungdomar. Men var är de?

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Mölndal i all ära.
    Baku eller Cali Comlobia lockar väl mer och fler 🙂

    Därtill får vi höra om allt fler tippingpoints inför mötet i Baku.
    Undrar om hur de unga kan genomleva dessa alla rapporter som knappast spar på svartmålningen av den utveckling som sker.
    En utveckling som till stor del är positiv för människorna.

    Hoppas vi får höra mer om konferensen här.

  2. Peter Svensson

    Antagligen är det mest personer i medelåldern och uppåt som har tid att ägna sig åt frågan. Alla andra har fullt upp med jobb och familj och andra intressen. Man ser samma tendens hos ”klimataktivisterna”. Det är mest grå- och vithåriga människor som sitter på motorvägarna eller går ut på fälten för att stoppa torvbrytning. Den så kallade ”Greta-generationen” är ett fåtal ungdomar, mest tjejer, som har hittat en ny gemenskap medan killarna lyser med sin frånvaro.

    Som sagt, det påstås att klimatet engagerar våra ungdomar men det tror jag inte på. De allra flesta, unga som gamla, tar larmen med ro. Det har alltid varit media, politiker och diverse intresseorganisationer som piskar upp stämningen, medan folket egentligen inte är speciellt bekymrade.

  3. Lennart Bengtsson

    1

    Åtminstone när det gäller Sverige har ” klimatändringarna” varit genomgående positiva. Här är observationerna entydiga! Mer nederbörd under alla årstider bra för lantbruk, skog och vattenkraft. Färre extrema kallvintrar och obetydligt varmare sommartid. Därtill lite mer koldioxid i luften som gynnar den biologiska mångfalden.

  4. Ann lh

    Tack Ingemar för allt slit med konferensen! Tyvärr kunde jag inte delta, men ser fram emot mer information från den med tiden.
    Nu dimper det dagligen in tecken från verkligheten på att Net Zero var och är just den mardröm som vi fasat för.
    Och! Om en vecka lär vi få veta hur USAs nyvalde ledare ställer sig till denna utveckling. Svensk media har svårt att hålla sig objektiv, men det lär inte betyda något på andra sidan Atlanten. W. Happer och R. Spencer kämpar på om jag förstått det hela rätt.
    Netzerowatch har i sitt senaste sammandrag en intressant redovisning kring vad några av Lorderna i överhuset har att säga om klimatfrågan.
    Mycket Intressant – och oroande – att läsa!
    Långa utläggningar närbesläktade med tugget här i MSM och det kanske viktigaste av allt – inte någon hänvisade till vad den fristående vetenskapliga debatten bjuder på 🙀. Vetenskapen nämndes någon gång och då hänvisades till IPCC som den klimatbibel den blivit. Alla som lyssnade fick på så sätt lugnande besked. ”UK är på rätt väg”.
    GWPF har kämpar tappert på, men grupptrycket är tungt.

  5. Benny

    Mötet ser mer ut som en pensionärsträff? Jag tror ungdomarnas ointresse beror på att de i sin enfald inte tror att deras liv kommer att påverkas negativt och media har väl hjärntvättat dem att tro att allt kommer att vara i stort sett som vanligt? Men klimatalarmisterna, precis som Hitler, har skrivit ner sin agenda för alla att läsa så man borde verkligen som ung idag läsa på om deras planer! Men böcker och historiska paralleller är inget för dagens unga kan man väl anta…

  6. Tack för envist arbete, bra att några orkar kämpa – i motvind.

    48 forskare breder ut sig i SVT nyheter idag – dom är livrädda att norden snart blir så kallt att det blir obeboligt.

    Det handlar visst om att golfströmmen riskerar att stanna.

    Tittar man på statistiken verkar det redan som många nordbor föredrar Medelhavets sköna värme, särskilt äldre – så dom 48 forskarna kanske har rätt.

    Mölndal kanske får bytas ut mot mallorca framöver.

  7. Rapport Svt visade efter klimatlarmen idag en väderrapport – som visar snöoväder i norra Sverige…Det känns bekant i mitt 60 åriga liv – snön brukar börja krångla i norra Sverige..i oktober – tydligen så även klimatkrisens 2024.

  8. TorbjörnR

    Ann Ih

    I natt sa Trump (ej ordagrant)

    ”We Will terminate the Green Climate scam”

    Lovande!

  9. Rossmore

    Idag den 28/10 har jag hört nyhetsinslag som larmar om kollapsande golfström, passerade ”tipping-points” redan vid +1,5C, döende korallrev, smältande polaris, rekordhög koldioxidhalt, varmare än på två miljoner år, m.m. Obligatoriskt alarmerande inför COP29 i Baku. Så här kommer det att hålla på dagligen fram till den 22/11. Fy fan!

  10. Benny

    Rossmore, att mordbrännare eldade upp 40 bilar i Växjös förort Teleborg natten till måndagen var tydligen inget att nämna i rubrikerna för SVT-Rapport nu när CO2-halten enligt ”forskare” är historiskt hög, helt i linje med deras övriga alarmism och överdrifter! Varför kallar man propagandan för nyheter på SVT? Varför inte som DN erkänna att man bedriver agenda-”journalistik” så folk inte blir lurade?

  11. Rossmore

    #7 Magnus

    Jag bodde under fyra år i Umeå på åttiotalet. Vi hade som tumregel att tredje torsdagen i oktober kom snön som låg hela säsongen. Det stämde. Ibland.

    Väder!😅

  12. Berra

    sr är faktiskt öppna med att det är pga på klimatkonferensen som det larmas så mycket nu

    https://sverigesradio.se/artikel/flera-dystra-klimatrapporter-pa-kort-tid-det-innebar-de

  13. Daniel Wiklund

    #12 Berra Tänk om den sk klimatkrisen leder till att klimatkonferensen blir inställd pga ett globalt extremväder. Eller så dom får ha en digital konferens. Då skulle nog intresset för konferensen minska ordentligt.

  14. Ann lh

    # 8 Torbjörn!
    Trump om någon har potential att fixa the Green Climate Scam allra helst som utvecklingen i hög grad nu är med honom.

  15. Berra

    #13 Daniel Wiklund:

    Tycker de skulle vara obligatoriskt att alla delegater fick cykla till sina möten…

  16. Jax

    #7

    Tog körkort 1974 och körde till den årliga jazzfestivalen i Umeå på allhelgonahelgen. Fick låna farsans bil mot att jag satte på vinterdäcken. Femtio år senare sätter jag fortfarande på vinterdäcken runt första november.

  17. Brutus

    # 15 Berra : Du får nog nöja dig med att delegaterna först väl på plats är ute och cyklar!

  18. Nr 11 Rossmore
    Jag hade mina år i norr i Östersund- dom hade en otrolig koll på isläggning och islossning på storsjön.

    1930 blev det värsta klimatåret – då lade sig isen vid det senaste registrerade datumet 25/1…statistiken började officiellt att föras 1870.

    Isen under förra vintern låg 2 veckor längre än genomsnittet, för storsjön, sedan mätningarna började 1870 – antagligen beroende på
    klimatkrisen…

    Det är onekligen märkligt att efter allt joddlande från forskare och media – så har Sverige haft samma temperaturspann sedan 150 år tillbaka – bara perioder och frekvens skiljer sig åt.
    Julitmedelemperaturen på frösön är förövrigt densamma 1931 – 1960 som 1991 – 2020, så är det även där jag numera tillbringar min mesta tid, på bohuskusten.

    Antar att dom stabila julitemperaturerna beror på det stabila klimathotet, I dessa områden – vattnet är rekordvarmt….- vilket tycks ge stabila temperaturer.. .

    Ur led är tiden, vetenskapen och våra nyhetskanaler – och visst lär det varva upp ytterliggare innan klimatmötet – sist det var klimatmöte kunde ju copernicus meddela att det var första gången jordklotet passerade 2 grader över förindustriell tid, just den månaden…ett par månader senare hade klotet svalnat en halv grad….

    Copernicus tycks vara ett märkligt gäng – men dom är bra på att hålla ihop….hypotesen.

  19. Rossmore

    #14 Ann

    Misstänker att du ev uppskattar detta:

    https://x.com/timrunshismouth/status/1850680511326277783?s=61&t=R5ljkamc-P3XtI0Uk034iQ

    Det kan ses på flera sätt.

  20. Bubo

    Visserligen kan jag hålla med om att det är synd att det inte fler ungdomar är intresserade. En del av svaret tror jag ligger i Max Plancks princip:

    A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die and a new generation grows up that is familiar with it.

    An important scientific innovation rarely makes its way by gradually winning over and converting its opponents: it rarely happens that Saul becomes Paul. What does happen is that its opponents gradually die out, and that the growing generation is familiarized with the ideas from the beginning: another instance of the fact that the future lies with the youth.

    Dagens ungdomar har helt enkelt vuxit upp med ”klimathotet” och då är man van vid den och tar den för given. I början finns det flera synsätt, men efter ett tag blir frågan ”settled”. Man kan bara se på utvecklingen under sin egen livstid, synen på att använda aga i skolan, synen på homosexualitet, rökning på arbetsplatsen, hjälm i slalombacken etc. I början kan nya ideer och tankar vara kontroversiella men för nya generationer är de synsätten självklara och har svårt att engagera.

  21. Fredrik S

    Bubo #20

    Liten fråga; menar du att tona ner klimathot är att förknippas med grumliga åsikter och dåliga vanor med tanke på de exempel du drar till med?

    Eller är klimathotet bara idéer och tankar som du avslutar med?

  22. Kim

    Det finns bara gamlingar på konferensen, var är ungdomarna som ska vara så engagerade, och

    ”A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die and a new generation grows up that is familiar with it.”

    Ni ser inte den ofantliga ironin i det där? Vilka det är som håller på att dö ut? Vilka som står för den utdöende synen?

  23. Bubo

    #21 Fredrik S

    Nä då missförstod du. Det jag menade var bara att vid ett skifte från något gammalt till något nytt så kommer den äldre generationen generellt att vara ovana vid det och kan även vara investerade i det äldre, ekonomiskt eller socialt. För nya generationer är det nya synsättet dock något självklart, de har anammat det från början och det är inte längre någon fråga att diskutera, frågan är ”settled”. Min tolkning är alltså att ungdomar idag har vuxit upp med att människan påverkar klimatet sen de var nyfödda, den frågan är settled för dem, de vill inte ägna dyrbar tid åt den frågan.

    Det är i varje fall en hypotes som delvis skulle förklara varför det uppenbarligen, och som inläggsförfattaren själv lyfter, är få ungdomar som verkar engagera sig i det. Har du någon alternativ förklaring/hypotes som förklarar varför de är få ungdomar, trots att man egentligen borde tycka att de är de som berörs mest (ekonomiskt och eller av eventuella konsekvenser)??

  24. Kim #22,

    Jovisst ser jag ironin i det hela. Det var därför jag påtalade detta. Ungdomarna skiter i klimatpolitiken, eller t.o.m. tycker att det borde vara mer men tyvärr är det de som blir tvungna att leva med konsekvenserna av den destruktiva klimatpolitik som förts nu under flera år. Frågor kommer att ställas. Finger kommer att pekas mot vår generation. ”Hur kunde ni låta detta lurendrejeri fortgå?”

  25. Fredrik S

    Bubo #23

    Jag tror att det är som det alltid varit. Oavsett skolans, myndigheters och agendasättande medias tappra försök till påverkan så är det för dagens ungdomar nog främst föräldrars åsikter och ståndpunkter som påverkar många barn och ungdomar mest under uppväxten.

    Att det skulle leda till att merparten av ungdomar anser att något är ”settled” är tveksamt.

    Förvånansvärt många ungdomar jag träffar runt 20-årsåldern i verksamheter verkar vara lika skeptiska som många här och definitivt inte vara sugna på att leva klimatsmart. Om de alls bryr sig. Lite förvånande tycker jag sjålv.

    Fast jag kan ha fel.