Enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av LRF anser 4 av 5 svenskar att klimatfrågan kommer att vara viktig i det kommande valet. För 75 procent av männen och 86 procent av kvinnorna är klimatfrågan ganska viktig eller mycket viktig.
I den yngre åldersgruppen 15-29 år vill hela 72 procent satsa mer på förnybar energi, medan 21 procent av de tillfrågade vill hellre ha satsningar på kärnkraft. Tala om hjärntvätt. Och värre blir det.
”Redan inom tio år skulle 70 procent av Sveriges energiförbrukning kunna vara förnybar”, säger LRF-ordföranden Lars-Göran Pettersson i en kommentar. ”Det skulle vara bra för både miljö och klimat – och dessutom ge tiotusentals nya jobb.” Hur många jobb som samtidigt riskerar att försvinna är tydligen inte lika intressant.
”Klimatfrågan lever”, konstaterar HD:s Ingrid Runsten. Frågan är bara hur länge.
Var det någon som såg ”Det kungliga brölloppet” i SVT där prinsessan Viktoria vallades runt bland Grönlands potemkinskulisser som en nyttig idiot åt klimatalarmisterna?
Med tanke på att kungafamiljen ska vara opolitisk undrar man hur detta kunde få ske.
Tänk om det rått konsensus bland politikerna om att en viss politik skulle råda som skulle drabba en del av befolkningen skulle då kungafamiljen rapa upp detta som en sanning som i klimatfrågan?
Hur ställdes frågorna för att ge ett sådant resultat? Att förespråka självhushållning med bränslen och energi betyder inte nödvändigtvis att man tror på nämnvärd mänsklig uppvärmning. Att tro att människan i viss mån kan påverka klimatet betyder inte att man tror att hon hotar det.
Stålindustrin driven av skogsråvara. Där har vi varit. Mellansverige var kalhugget till kol. Linne stod på Billingen och såg över Hökensåsen, Vätterns vatten. Processerna är mkt snålare idag men det prod så mkt mer. Det måste nog till rätt hyfsade alternativ.
Ha förtröstan, av de som tycker att klimatfrågan är viktig tycker säkert de flesta att vi måste få slut på galenskapen. Såna där frågeformulär ger jag inget för eftersom det ”med största sannolikhet” inte varit med något ställningstagande till AGW-hypotesen. 😉 Det skulle ju kunnat ge fel resultat.
Nu har det efter Köpenhamn varit lite stiltje i massmedia runt klimatfrågan. Skall vara intressant och se om SVT och övriga massmedia kommer att dra igång en liten klimatkampanj inför höstens val för att ge MP en liten extra push.
Maggie,
För många är nog klimatfrågan ett större begrepp än CO2 och ”Global medeltemperatur” smältande isar och växande eller krympande glaciärer och ”Peak Oil”.
Det handlar nog mer om att ta hand om Jorden och medmänniskorna bättre… ungefär det som du förespråkar.
Vatten och mat till alla och ett rättvisare samhälle.
Inte jämställt. För det vill ingen.
Ingen behöver en SUV eller plasmaTV i en liten jordbruksfamilj i Afrika. Dom längtar inte ens efter det.
Men ökad jämlikhet kanske? Större förmåga att skaffa eget vatten och eget billigt utsäde och en egen plätt att odla…
… kanske barnen eller barnbarnen längtar bort och vill ha en tuff bil som i ”den rika världen” och leva ett utopiskt lyxliv utan att slita i en skitig fabrik eller en lång skolgång som inte finns?
Det kan ju bli ett problem. Men vad gör vi åt det?
Borrar brunnar? Skänker kläder? Bygger kärnkraftverk?
Utvecklar ekonomin och tekniken där den har utvecklats bäst och snabbast de senaste hundratalet åren och hoppas att övriga också får fördelar?
Och den här gången utan kolonier och plundring.
Eller finns det en metod, och en form av ”samarbete”, som jag missat?
Maggie, seriöst,
Kan man och finns det anledning att lita på Sifo och dom andra mätinstituten i Sverige?
Efter alla skandaler med IPCC för att ta ett närliggande exempel, hur i all världen kan vi vecka ut och vecka in svälja dessa ”marknadsundersökningar” utan ett uns av ifrågasättande?
Kan någon här på TCS förklara det rimliga i att dessa institut aldrig någonsin ifrågasätts. Statistik är det möjligas konst men att ringa till 1500 personer då och då och fråga partitillhörighet, kan det verkligen på ett någorlunda säkert sätt återspegla hur svenskarna kommer att rösta?
Jag är mycket skeptisk även till detta.
Sen påstås det inte att ”klimatintreserade” är lika med AGWare, kan lika gärna vara skeptiker, men man kanske väljer att inte påpeka detta. Kallas visst vinkling…
Maggie 16 mars: ”Men framför allt behöver vi visa hänsyn och respekt för andras åsikter.”
Maggie 22 mars: ”Tala om hjärntvätt.”
Jag skulle väldigt gärna vilja veta hur frågan är ställd?
”För fyra av fem tillfrågade är frågan om klimatet ganska eller mycket viktig i valet.”
Ja men asså, den är väldigt viktig för mig med eftersom jag satsar på dem som verkar minst hysteriska vad gäller det sk klimathotet.
Men man kanske har frågat en sak och egentligen fått ett svar som man har svårt att tolka mer än på bara ett sätt?
Andra undersökningar visar ju att ca 50% uppfattar klimathotet som ett icke är eller överdrivet.
Här är en hund begraven…eller kanske en isbjörn?
😉
Lena Krantz #10
Man får nog helt enkelt strunta i den sortens enkäter.
Och hoppas att dom inte påverkar människor som följer med strömmen utan att förstå varför.
Men vad det innebär för vilka sympatier partierna får inför valet framgick väl inte.
Om femtio % tycker att det är den viktigaste frågan så kan det ju innebära att femtio % tycker att den fått för stora proportioner och är viktigast att rösta bort…
Men som sagt. Det är lätt att ställa frågor, men slarvar man så kan det bli svar som inte går att tolka.
Jag har lite samma undran som Lena K.
Hur har de frågade definerat ordet klimat.
Har de frågade kopplat ordet klimat till AGW-teorin.
Kan de frågade tänkt på denna kalla vinter och kopplat ihop frågan klimat med elräkningar:).
Jag höll på att ramla av stolen när jag fick min elräkning för jan-feb fy f-n va surt. Nu fick jag känna av(med många,många fler) vad kall vinter kostar i dagens klimattidevarv med elskatter mm.
Ps Lite utanför ämnet igen,men hälften av Sveriges hushåll bor i småhus och många av dessa har elvärme så det borde vara en hel del lika föbannade(och fattigare)individer som jag över förda energipolitiken i dag? Ds
Uffeb
Nej, du har rätt, någon större tilltro känner jag inte till den där enkäten men kanske skall man inte heller hetsa upp sig över den s a s…
Bertel
Ja nog lär det svida i plånböckerna när räkningen kommer. Själv bor jag dock i hyreshus så jag kanske klarar mig hyfsat ändå.
Bertel #12
Jag byggde (köpte) ett radus i en villaförort till Stocholm en gån för många år sedan. Hela området byggdes med direktverkande el. Det kostade 7 öre per kwh under byggnationen (någon gång på sjuttitalet). När det var färdigbyggt steg priset till 11 öre och året efter till 19 öre. Nu är priset väl uppe i marknadsmässiga nivåer kan jag förstå. Och de flesta har väl braskaminer och senare luftvärmemepumpar installerade.
Men det är inte mitt problem sedan länge. Smart tänkt var det i alla fall.
”Uppgifterna kommer från en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av LRF.”
Som man ropar får man svar. Det minsta man kunde begära är att man också redovisar hur frågorna är formulerade och hur urvalet ser ut. Det finns en otroligt naiv övertro på just SIFO som faktiskt bara är ännu ett vinstdrivande företag som specialiserat sig på att sälja det som kunderna efterfrågar.
@Uffeb #15
Det handlar väl om energidiversitet! Vad ett hus behöver idag är en kombipanna som kan värmas med olja/koks/ved/hushållssopor/el. Anslutning till fjärrvärme också, självklart. Därutöver skadar det ju inte med solvärme, vindkraft (såväl andel i stort, som litet eget på tomten) samt givetvis de ack så prisvärda solcellerna för att producera el. En värmepump får vi inte glömma. Luft, jord eller berg? Kör rubbet. Nu börjar vi komma någon stans. Vad blir nästa projekt? En liten kolmila bredvid kompostens biogasanläggning kanske?
Den ekonomiskt rationellt sinnade kanske invänder. Vore det inte mer ekonomiskt att välja ett energisystem beräknat utifrån förväntad kostnad över systemets avskrivning? Jo, det vore det. Om energipolitiken var rationell. Men det är några årtionden sedan den var det. År 1950 var det fullständigt rationellt att bygga med oljepanna. År 1980 var det fullständigt rationellt att bygga med direktverkande el. Idag kan du lika gärna kasta tärning. Eller bosätta dig i en grotta som (mp) vill att vi skall göra.
LRFs enkät!
Går inte ihop med andra ”undersökningar”.Det har blivit ett otyg med dessa beställda undersökningar Många organisationer använder dem för sina syften och resultaten blir därigenom mer desinformtion än information.
En glad nyhet har jag till er alla…I onsdags förra veckan ringde SVD och undrade om jag inte ville återuppta min prenumeration igen.Jag har haft SVD och DN sen kvarn brann.Jag sa artigt ”Nej Tack!” och förklarade att jag aldrig kommer köpa vare sig SVD eller DN igen och frågade killen som ringde om han kunde gissa varför. Det tog inte ens 0.6 sekunder innan förslaget kom…”Har det med klimatfrågan att göra?”. Killen erkände att det var fler än jag som reagerat på samma sätt och av samma skäl.Jag bad honom att skicka budskapet vidare till ledningen.Han sa att det redan rapporterats och redaktionen var medvetna om att kunder sagt upp tidningen av endast detta skäl.
Igår ringde en tjej från DN!!! av samma skäl..”Du har ju haft DN så länge…” jag gav samma svar och ställde samma fråga som till SVD.Den här gången dröjde det lite längre sen kom svaret lite inlindat..”en del har reagerat på vår rapportering om klimatet” ”Bingo!” svarade jag och uppmande henne att skicka denna kunskap vidare upp till redaktionen.Hurvida DNs redaktion redan visste detta framgick dock ej!!
Som alltid gäller ”följ pengarna”
LRF är väl ingenting annat än en intresseorganisation för Sveriges bönder.
Uffeb#6
#Ingen behöver en SUV eller plasmaTV i en liten jordbruksfamilj i Afrika. Dom längtar inte ens efter det.”
Behoven varierar från plats till annan och från tid till annan. Den iaktagelsen gjorde jag ofta när jag var ung och reste runt en hel del. I en del tropiska länder känns det helt rätt med primitiva förhållanden i de gamla städerna med träkåkar i högst 2 plan. Den gammaldags miljön gjorde att modern lyx kändes onödig. På många håll i världen har nu moderna städer ersatt träkåkarna och lyxen har infunnit sig.
Vi människor är lite dubbla där. I den enkla hålan på landet behövs ingen lyx, vi saknar den inte. Men när vi väl börjat få så vill vi ha mer och mer. Alla som lämnat civilisationen för att under några veckor leva med naturfolk eller folk som lever i enkla bondesamhällen vet exakt vad jag menar. Det har gjorts TV serier på det temat.
Är det så att vår västerländska civilisation är ett enda stort behovsskapande monster där vi köper för att kompensera för något som gått förlorat? Genetiskt är det solklart, vi är alla anpassade för ett långsammare liv en dagens stress. Det tar lång tid att få genetisk anpassning, så lång tid att det aldrig kommer att ske. Det här samhället kommer att förändras innan dess. Det är långsiktigt ohållbart. Såg just på svt text(134) att orent vatten dödar fler än något annat. Med 2 miljoner ton avfall om dagen rakt ut i naturen så är det inte så konstigt. En utmaning för alla som gillar ett fritt ohämmat barnafödande för att bevara liberalismens hörnstenar om individens rättigheter. Går det att komma tillrätta med problemen eller ska folk få drunkna i sin egen skit?
Simon #9
Bra observation
Rosenhane #7
Men du ifrågasätter inte undersökningen om gröna bilisters ohedelighet (postad av Jonny igår) Det fanns inte ens någon referens till undersökningen ifråga
Om slutsatserna pekar åt önskat håll ryker skepticismen all världens väg
Osynlige mannen
Konsumtionssamhället är inte rationellt. Vi köper onödigt dyra prylar som vi inte behöver hela tiden.
Varför skulle solceller vara något undantag. De säljs för att folk köper dem och tror sig må bra av att äga dem.
Det är en statussymbol. De är platta. De kostar tiotusentals kronor.
Ungefär som platt TV, fast de drar lite mindre ström. Du kritiserar väl inte individens fria val att konsumera det de vill ha?
Och Jonas. Jag är helt seriös den här gången.
Svenskar är ”mesiga och konflikträdda”. Enligt Mediamegafonen så är ”klimatfrågan bra” alltså svarar man ja fast tänker nja. Precis som med invandring och SD. De flesta håller med SD i sakfrågan men våga inte säga så högt eller ens erkänna att de det säger stämmer med SD. För SD ”är inte bra” enligt mediamegafonen.
Brodeur
Bullshit!
Jag håller fan inte med SD i sakfrågan. Och de flesta gör inte det.
Jag har deltagit i sådana där undersökningar. Frågan är om man kan säga att de är vinklade eller bara okunniga. De utgår i alla fall axiomatiskt ifrån att den som tycker milj/klimatfrågor är viktiga ställer upp på AGW-larmet. Det kan man tydligt se på uppföljningsfrågor.
Jag brukar svara så tydligt som möjligt att jag inte oroar mig, inte letar klimatsmarta produkter i butiken osv. Hoppas de still slut fattar budskapet.
Följ pengarna, de ljuger aldrig. Lantbrukarnas Riksförbunds medlemmar har stora pengar att tjäna på så kallad förnybar energi. Följaktligen kommer LRF att med lämpliga mellanrum presentera material som främjar medlemmarnas plånböcker. Samt märk väl att SIFO lånar sig till vad som helst för pengar.
@Magnus #23
Givetvis skall folk få konsumera vad de vill. Jag vill bara inte subventionera deras konsumtion med mina skattepengar. Jag räknade på solceller. Med skattesubvention skulle den investeringen ge ett elpris som ligger tre till fyra gånger högre än vad jag betalar idag. Som du mycket riktigt antyder, används våra skattepengar till att subventionera lyxkonsumtion för de som redan är tillräckligt kapitalstarka att betala flera gånger högre pris än vad marknaden erbjuder. Men det är inte förvånande att det är de rödgröna som hurrar. Vilket samhälle kan uppvisa större klassklyftor än fd Sovjetunionen?
Kjell-A Jönsson
LRF är allt sedan andra världskrigets slut den mest framgångsrika lobbyisten i svensk politik. LRF – kulturen innebär att ständig driva fram bidrag och subventioner till lantbrukare och markägare. Kopplingen till Centerpartiet är historisk. Bakom etanol-vansinnet och vindkrafts-eländet ligger här starka krafter.
Men, politiker utanför denna sfär har undvikit att konfrontera dess talesmän med konsekvensanalyser. Opinionsmässigt har Centerpartiet och Maud Olofsson inte fått någon utdelning.
Vinnare är enskilda lantbrukare och Miljöpartiet. Förlorare blir skattebetalare och konsumenter och inte minst de villaägare som förlorar marknadsvärdena på sina bostäder då vindkraftverken kryper in på stugknutarna.
Tänk att nästan inga politiker inser detta.
Och varför tiger de stora opinionsbildarna i massmedia.
Kjell-A Jönsson
Lars C #20,
Tack för ett mycket bra inlägg!
”Men när vi väl börjat få så vill vi ha mer och mer….Är det så att vår västerländska civilisation är ett enda stort behovsskapande monster där vi köper för att kompensera för något som gått förlorat? ”
Vi är hjärntvättade att köpa, köpa, köpa för att hålla hjulen rullande, för att sätta fart på den heliga tillväxten. Vi är tvungna att jobba häcken av oss för att tillfredsställa alla konstlade behov. Vi går i väggen för att vi försöker klara av att tillfredsställa dessa överdrivna, konstlade behov.
Är detta livets mening?
Jag har umgåtts med människor bl a i Indien som levt ett rikt liv trots att de saknade mycket av det vi anser vara livsnödvändigt. Människor som tagit sig tid att vara improduktiva men som nått höjder av livsvisdom och lycka.
Ibland undrar jag vem som behöver bistånd – egentligen.
Gunbo #30. Jag antar att du refererar till oss slavar i den post moderna demokratin, när du talar om att jobba häcken av sig.
Som vi länge kunnat konstatera gäller det inte politikerklassen !
De har länge kunnat sko sig på medborgarnas bekostnad. Kunnat ha sin lön från riksdagen , aldrig vara där, skriva böcker, åka på studieresor, etc.. etc..
Gunbo#30
Många av dem som vill tillbaka till ett lugnare tempo ser den tekniska utvecklingen som roten till allt ont, det gör inte jag. Nu har tekniken och oljan tagit oss hit, nu ska tekniken påbörja en separation från oljan och ta oss vidare in i en ny högteknologisk era.
Hur som helst, evig tillväxt i kombination med en ökande befolkning är en omöjlighet medan evig utveckling är ett måste. Stagnation leder till elände och död.
En välståndsväxling kommer att ske, framtidens välstånd kommer att innefatta både tid och pengar. Insikten om nödvändigheten sprider sig redan, Det behövs inga omfattande ekonomiska planer och dylikt för att nå dit. Det styrs av vad vi efterfrågar. Vi bör i framtiden kunna välja mellan lönelyft och arbetstidsförkortning. att välja bort dyra villan eller centrala lyan står var och en fritt redan idag. Kombinera gärna med lite privat planekonomi, att lista framtida inköp, att sätta av kontanta pengar, att köpa vid rätt tillfälle om det inte är för brått, gärna sekond hand. Att skippa statustänket.
Vi ska inte tro att politiker eller aktivister kan ta oss till Utopia. Vi kan däremot själva skapa det genom våra dagliga val. Både direkt i liten skala och på sikt i stor.
Lite kul att Gunbo när han beskriver sina brister och tillkortakommanden så ofta refererar till sig själv som ’vi’ …
Men jag håller inte med honom där heller. Inte ens han är hjärntvättad att ’konsumera för att jaga taillväxt’, det är helt felaktigt tänkt. Även de politiker som i tal säger att de önsker tillväxt är egentligen ute och yrar (annat än att de önskar sådan som ger bättre skatteintäkter och lägre bidragsutbetalningar)
Som Lars C säger kan man redan i dag göra de val man vill göra i det hänseendet. Och folk gör dessa också. Tillväxt är inte mer än summan av alla människors handlande i ekonomisk mening, och den blir vad den blir. Om färre hinder finns för att förbättra saker kan den bli större, och om många hinder finns blir den lägre, eller tom negativ under kriser och lågkonjunkturer …
Men jag håller inte med Lars C om där finns en gräns för tillväxten eller att den skulle vara begränsad av bef0lkningsmängden.
Lars C,
”Kombinera gärna med lite privat planekonomi, att lista framtida inköp, att sätta av kontanta pengar, att köpa vid rätt tillfälle om det inte är för brått, gärna sekond hand. Att skippa statustänket.
Vi ska inte tro att politiker eller aktivister kan ta oss till Utopia. Vi kan däremot själva skapa det genom våra dagliga val. Både direkt i liten skala och på sikt i stor.”
Håller fullständigt med! Det är vi själva som väljer om vi ska stressa ihjäl oss för att få den levnadsstandard som vi tror att vi MÅSTE ha för att vara lyckliga och lyckade.
Utopia tror jag inte på, vilken politisk ideologi den än är utsprungen ur.
Själv lever jag precis så som du beskriver ovan, köper second hand – allt från möbler till kläder – odlar min egen potatis och grönsaker, jagar. Och tar mig tid att njuta av livet.
Jonas N
Jag vet inte var denna gräns finns men eftersom allt har en gräns så finns den säkert. Men är inte heller något vi behöver spekulera i, det ger säkert sig själv, det viktiga är att ingen sätter krokben för utvecklingen.
kalle strokirk#1 Jag såg det, och undrade om någon visade Victoria t ex dessa temperaturgrafer: http://www.dmi.dk/dmi/index/klima/klimaet_indtil_nu/temperaturen_i_groenland.htm där det framgår att första 1900-talstoppen var ungefär lika varm. Mannaminnet är begränsat även på Grönland.
Jo, men visst lever ’frågan’:
http://rogerpielkejr.blogspot.com/2010/03/summary-of-richard-tols-look-at-ipcc.html
Måhända bra vore om en & annan politokrat inom SNF, WWF, SEI, SMHI m.fl. ta sig en titt [=läsa] vad där står/diskuteras…
…om de vågar vill säga… 😉
Mvh/TJ
Magnus du missar poängen. Det är jämförelsen med klimatfrågan som är intressant. Om du pratar med folk i största allmänhet så tycker de. ”Att man får ta seden dit man kommer”. At Sverige har tagit emot alldeles för många på kort tid osv. Det är detta som är SDs ståndpunkter. Men du har säkert blivit ilurad att de är ”rasister” osv av media på samma sätt som folk blir indoktrinerade i klimatfrågan.
Bara vi inte får såna här GRÖNA POLISER
Tyvärr tror jag att de senaste årens (det senaste årtiondets?) hjärntvätt har lett till att majoriteten svenskar upplever CO2-hotet som reellt. Varför skulle exempelvis bilimportörerna annars fortsätta att ange CO2-utsläppen för de nya bilar de annonserar? Såvitt jag vet är denna ”VDN-märkning” frivillig så inget kan väl hindra dem från att sluta.
För övrigt tycker jag det är sorgligt att läsa en del av kommentarerna som ifrågasätter konsumtionssamhällets vara eller icke-vara. Varför är det åter igen så fult att producera varor som människor kan köpa? Post-kommunism kanske?
Fördelen med att leva i ett konsumtionssamhälle är ju att den enskilde medborgaren har valfrihet – både att köpa det han eller hon vill ha och att AVSTÅ från att köpa. Den valfriheten har man inte i de fattiga länderna. Jag tror inte för ett ögonblick att människorna där lever lyckligare än vi bortskämda västerlänningar.
Den som inte vill snurra runt i karusellen kan ju bara hoppa av och skapa sig en egen bubbla i tillvaron. Flytta ut på landet, lev utan el, hugg din ved, släng mobilen, odla dina grönsaker och var glad! Det gjorde vi gröna-vågare på 70-talet och det fungerade alldeles utmärkt då. Det gör det säkert nu med.
#1 Stråkurk
Håller med till fullo.
Bara för någon vecka sedan var Victoria i tagen med någon som förordade att jorden var rund.
Vaschthän är konungafamiljens opartiskhet och skepti sism?
Flåt sär skrivningen…
#6 Uffeb
För många är nog klimatfrågan ett större begrepp än CO2 och ”Global medeltemperatur” smältande isar och växande eller krympande glaciärer och ”Peak Oil”.
Det handlar nog mer om att ta hand om Jorden och medmänniskorna bättre… ungefär det som du förespråkar.
Erbjuder de inte svenska för nybörjare längre för våra långväga gäster? Ajaj. Antagligen har du helt rätt i din analys. Som 1X2 på stryktipset. Kul.
Ingen behöver en SUV eller plasmaTV i en liten jordbruksfamilj i Afrika. Dom längtar inte ens efter det.
Jaså? Det måste ligga mycket forskning bakom ett sådant ståtligt uttalande.
Tack, för allt du gör, eller inte, eller kanske.
#7 Rosenhanne,
Maggie, seriöst,
Kan man och finns det anledning att lita på Sifo och dom andra mätinstituten i Sverige?
Nej, all form av vetenskaplighet och/eller information von oben skall obönhörligen förkastas. Självklart skall du aldrig lita på någon information som du inte själv införskaffat, om inte informationen kommer från ideologiskt sanktionerad källa*.
Du gör du din ideologiska sak rättvisa när du efterfrågar von Crüsells välsignelse. Du är en sant duktig apostel.
* Heartland institute alltid exkluderad, för de eftersöker den obefläckade sanningen.
För ytterligare djupanalys, se Håkans holistiska angrepp i #16.
#24
Jag letar också pennfajtare. Därför är det så kul att även du hittat ett hem här på Climate Sham. Skriv vad för knas du vill, precis som du gjorde, för här är alla bisarra avarter välkomna.
Tack för just ditt bidrag, som så starkt, om än ofrivilligen, belyser de avarta tendenserna i samhällets marginal. Kan vi räkna med 70-75% stöd för SD i kommande val, eller vore ett lägre stöd endast ytterligare bevis för den mesige & konflikträdde svensken?
Definitivt konflikträdd men sannolikt också mesig.
Nyfiken, men blyg.
Fritänkaren# 41-45
Ett gott råd. Blogga aldrig på fyllan.
#46
Bra initiativ. Tror vi kan köra lite flera goda råd.
Klicka inte på ’Skicka’ om du:
– är säker på att god svenska är synonymt med ett mellanslag efter varje stavelse
– med en simpel men briljant idé har kopplat ihop massor av till synes disparata punkter och därigenom kan bevisa den allomfattande konspirationen
– tycker att alla yttringar som inte stödjer din världssyn, bara är ytterligare ett bevis för konspirationen