Världens mest glesbefolkade land kan bli täckt av skog istället för karg inlandsis, säger experterna.
Nej, det är naturligtvis inte sant, det är inte var experterna säger. The Guardians rubrik tillsammans med underrubriken till artikeln som handlar om en nyligen genomförd undersökning är kraftigt vilseledande. Undersökningen är genomförd av Aarhus Universitet och handlar om vilka träd och buskar som kan tänkas växa på Grönland år 2100. Rubrik och underrubrik från artikeln på Aaarhus Universitets hemsida:
Forskere forudsiger grønnere Grønland
I år 2100 vil det varmere klima tillade vækst af træer og buske i store dele af det Grønland, som i dag er isfrit.
Det var ju lite skillnad i betydelse det. 😀
Inte konstigt. Artikeln var i ”Gardian” eller hur? Skämt åsido, kan någon ta ”Guardian” på allvar, ens på AGW-sidan? Det är som att läsa om Adolfs välvilja i ”der Sturmer”. Guardian har väl dessutom dagens klimatmodell på ”page 3”?
En bra sammanfattning av de allvarligaste felen med The Guardian
The ugliest newspaper in Britain – YouTube
The Guardian har ett välgrundat rykte i Storbritannien som en hemmavist för klimatalarmister (journalisterna är ofta rekryterade från Greenpeace och WWF). Där har de kunnat föra ut sina domedagsprofetior obehindrat under många år. I England – till skillnad från Sverige – så har man dock även tidningar som är betydligt mindre följsamma beträffande klimatreligionen. Det ger sammantaget att man får en betydligt mer öppen och nyanserad diskussion om klimatfrågan än i Sverige.
Nu är det ju så att åtskilliga trädarter mycket väl kan växa på södra Grönland redan med nuvarande klimat. Det finns faktiskt (planterad) granskog där, och man har nyligen för första gången avverkat skog på Grönland.
Man måste komma ihåg att nästan allt liv utplånas på Grönland under varje istid och att växterna måste invandra på nytt under varje mellanistid, med vindens, havsströmmarnas eller fåglarnas hjälp. Träd är inte särskilt bra på detta. Under den förra mellanistiden lyckades en granart (osäkert vilken) nå Grönland ”för egen maskin”, men inte under denna. För övrigt så har inga barrträd lyckats nå vare sig Island eller Färöarna heller.
Dock, ingen rimlig temperaturförändring kommer att göra mer än en liten del av Grönland lämpligt för skog till år 2100, det gäller framför den sydvästra delen där det redan växer björkskog. Räkna också med att skogen kommer att växa mycket långsamt, som alltid nära trädgränsen.
Forskarna i Åhus tror dock att dvärgbjörk skulle kunna sprida sig över större delen av det isfria Grönland, men jag undrar om de då har tänkt på att nordöstra Grönland är polaröken med extremt litet nederbörd.
Under den förra mellanistiden med 5-10 grader varmare klimat fanns det björkskog upp till Scoresbysund och ,som sagt, troligen granskog längst i sydväst.
Nu har jag läst artikeln. Den är tillgänglig här:
http://rstb.royalsocietypublishing.org/content/368/1624/20120479.full.pdf+html
Själva artikeln är mycket sansad, bortsett från en viss barnatro på IPCC och klimatmodeller. Pressreleasen är måttligt uppjazzad, och Guardians version som vanligt helt ute i det blå.
tty
Aha, tack för länken! Jag tyckte ändå pressrealeasen var rätt ok…
Mailade förresten Jens-Christian (från pressrelaeasen) men han svarade ganska undvikande.
Min första tanke när jag läste detta: Även om det skulle bli mycket varmare på Grönland, hur skulle buskarnas och trädens frön komma dit? Fast tty hann visst före med att uttrycka den tanken.
Det finns alltså redan skog där, med barrträd som har planterats där av människor? Att miljöflummarna inte har fördömt det hemska tilltaget att föra in främmande arter till Grönland?
YES !
Med tanke på att Grönland sträcker sig ned till samma breddgrad som Oslo, Uppsala och Helsingfors är det väl inte så imponerande om man lyckas plantera fjällbjörk och lite gran som överlever på skyddade platser.
När vikingarna kom till Grönland för ungefär 1000 år sedan odlade de faktiskt säd där. Så milt var klimatet INNAN industrisamhällets framväxt med koldioxidutsläpp var ett faktum.
Eftersom alarmisterna tillbakavisar allt tal om att solen har med temperaturvariationerna att göra, utan det skylles kolddioxidhalten, då får vi väl kraftigt ÖKA koldioxidutsläppen för att påskynda en ytterligare temperatursänkning.
Kyla är ju så oändligt mycket bättre värme har vi fått lära oss.
Läs Telegraph istället. I synnerhet Ambrose Evans Pritchard.
Tipset gäller för övrigt inte bara klimatfrågan, utan även utrikesnyheter och (global) ekonomi.
Lindzen har en intressant jämförelse mellan dagens klimatalarmism och 20-talets rashygien och dess kvasi-vetenskapliga fundament. Många intressanta citat och jämförelser.
http://www-eaps.mit.edu/faculty/lindzen/180_Eugenics.pdf
Brukar ofta tänkta på Eisenhowers avskedstal från ’61: ”Yet, in holding scientific research and discovery in respect, as we should, we must also be alert to the equal and opposite danger that public policy could itself become the captive of a scientific-technological elite.”
Nu inser jag att Eisenhower inte tittade i sin kristallkula, han tittade helt enkelt i gårdagens tidning. Själv brukar jag förundras över hur många vetenskapliga artiklar som publicerades på 70-80-talen om att vi inte skall äta fett och protein utan endast kolhydrater. Allt detta i ”peer reviewed journals”. Det verkar som om mänskligheten aldrig lär sig utan gör om samma fel om och om igen.
Tja, det blir ju inte i år:
http://www.sail-world.com/Europe/North-West-Passage-blocked-with-ice%E2%80%94yachts-caught/113788
En liten upplysning om Grönland!
Tycks finnas bristande kunskap om den nuvarande geografiska placeringen!
Isfrågan tycks beröra delar norr om denna gröna ö!
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greenland_%28orthographic_projection%29.svg
John Silver #12
John Silver #12
Det har varit tydligt i flera veckor att nordvästpassagen knappast skulle öppna sig i år. Omdömesgilla seglare har förhoppningsvis vänt, eller inriktat sig på att låta båtarna övervintra i t ex Cambridge Bay eller Gjöahavnen.
Klimatet är verkligt hemskt numera! I kanadensiska Arktis försökte två miljövänner ro [ingen vanlig roddbåt, dock] från Inuvik (rätt nära Alaska-kusten) till Pond Inlet på Baffin Islands nordsida. Men de kom bara halvvägs — till Cambridge Bay, på Victoria Islands sydkust. (150 mil i alla fall, säger man.) Och man förklarar, den 30 augusti:
– ”På många håll längs nordvästpassagen har man aldrig sett så’na här förhållanden förut. I Resolute sa’ man att man inte sett något liknande på 20 år. Is, is och mera is. Sunden alla fulla av is. Och enda vägen österut går genom dem.”
– ”Richard Weber som var med mig till Sydpolen 2009, vår tids mest erfarna polar-skidare, skickade mig ett meddelande häromdagen: ’Det här har varit den kallaste säsongen, med mesta isen, sedan vi startade företaget 2000. NV-passagen är blockerad av is! Somliga av vikarna har aldrig smält.’
– ”Dagarna blir kortare och temperaturen sjunker snabbt. Även om det inte var någon is framöver skulle vi ändå inte orka till Pond Inlet. Så hit, men inte längre.”
– Jag orkar nog inte fortsätta översätta. Blir så upprörd över att läsa om klimat-förändringen vi drabbats av. Men ni som är yngre och starkare kan väl fortsätta hos Mainstream, bloggen med de rätta åsikterna (”Mainstream – Pulling together against Climate Change”):
http://mainstreamlastfirst.com/we-row-into-cambridge-bay-the-official-conclusion-of-our-mainstream-last-first-expedition/
Klimatförändringen har också slagit till söderut. ”Nödläge efter snöoväder i Peru” rapporterar TT. ”Perus regering har utlyst katastroftillstånd i tio regioner efter det värsta snöfallet på ett decennium. Minst två personer har dött och enligt civilförsvaret har nära 68 000 personer drabbats av snön och de ovanligt låga temperaturerna.”
– ”Skolorna i regionerna håller stängt och 13 000 barn lider av snöblindhet, enligt lokala hälsomyndigheter. Över 25 000 tamdjur har svultit ihjäl eller klämts till döds av snön.”
– ”President Ollanta Humala har rest till Apurimacregionen, ett av de värst drabbade områdena, för att övervaka distributionen av nödhjälp.”
– ”Kallfronten har också slagit mot Bolivia och Paraguay.” – Och det här under sommarhalvåret! 15º syd; som Dakar norröver, eller så!
– Tur i alla fall att Greenpeace och andra klimatvänner varnat oss i förväg! ”Vi kan DÖ av klimatet!” Jaminsann.
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=8763938
Trots allt finns det hopp! IPPC:s nya rapport ska granskas (be wordsmithed; slipas så att den verkar övertygande) i Stockholm den 23-26 september! [Synd att man inte kunde låta Obama delta! Han är så (politiskt) smart!]
– Originalet är på 1,914 sidor (där man tar upp forskarrapporter som kommit fram mellan 2006 och 2013), och det har man nu kondenserat till 22 sidor. Det är ”tänkt att användas av de ministrar som kämpar med att till 2015 formulera ett globalt avtal om att lägga restriktioner på klimatförändringen”. (Bloomberg)
– Tänk att vi i Stockholm ska få vara med om att rädda mänskligheten från klimatet! Inuiter, peruaner, och alla vi andra! Men restriktioner från regeringarna — klart att vädertjänsterna lyder då!
http://wattsupwiththat.com/2013/08/31/can-the-ipcc-do-revolutionary-science/
”Record cold strikes Alaska”. -9.4ºC i Bettles (Kk’odlel T’odegheelenh Denh, om det är mer bekant. Inne i landet, norrut.) Kylan nu kom i lördags. Rekord för augusti; 1969 var det -5,5ºC en gång.
– Och -8,3ºC i Coldfoot. Platsen är idag bara en ”truck stop” på riksvägen till Ishavet. Restaurant och övernattningsrum. Kylan nu är inte riktigt rekord, men nästan.
http://ak-wx.blogspot.de/2013/08/record-cold-in-northern-interior.html
– Hemskt ändå, den här klimat-förändringen!
Var är rubrikerna i våra kära massmedia ! http://iceagenow.info/
Guardian: ”Inom klimatvetenskapen ifrågasätts inte sambandet CO2–temperatur (jag: upphettsning). 1970–1988 steg den globala temperaturen hela 0,17ºC per decennium, och 1998–2012 med 0,04ºC … Nordpols-isens minskning har accelererat så att klimat-prognos-programmerarna nu räknar med att Norra Ishavet normalt ska vara isfritt i september, från 2040 och framåt.”
– ”Men man debatterar intensivt varför de uppmätta temperaturerna inte följt med dator-prognoserna, och vart värmen tagit vägen. Kanske har den hamnat djupt nere i haven. Detta är knappast goda nyheter: för eller senare kommer den tillbaka till atmosfären.”
– ”Vi har ännu inte upplevt konsekvensen av karbon-explosionen sedan 1993. Värmen kommer att öka de närmaste decennierna, vare sig vi minskar utsläppen eller ej.”
– ”Nej, efter 2050 eller så, kommer de kallaste sommar-månaderna vara mycket varmare än de varmaste nu.”
Guardian, ledare 1 sep
– Själv löser jag problemet genom att aldrig köpa en dagstidning. Den värme som pappret skulle gett upphov till kommer på det sättet att stanna i skogen.
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/01/climate-change-warm-words-cool-waters