Kan agendajournalistiken bedriva självkritik?

Kvalitetsjournalistiken journalism

Här är några kloka ord från Lotta Gröning https://www.epochtimes.se/lotta-groning-veckans-reflektion-%E2%80%93-vecka-26 apropå debatten om journalistens roll som källkritiskt upplysningsförmedlare eller som ”rättänkare” https://klimatupplysningen.se/boksamtal-om-professionell-klimatbevakning/ . (Med godkännande från Lotta Gröning.)

Ingemar Nordin

Att kritisera medierna har under senare år mer stämplats som ett högerpopulistiskt agerande styrt av SD. Det har inneburit att relevant kritik och ifrågasättande av vilken vinkling och hur politiska frågor presenteras ofta stämplas som konspiratoriskt.

Klimatpolitiken är ett sådan exempel. Alla som ifrågasatte något som FN:s klimatpanel fört fram eller var motståndare till regeringens politik för vindkraft stämplades som klimatmotståndare. Medierna pekade ut kunniga forskare på miljöområdet som tyckte fel som klimatkritiker, de stämplades som en fara för samhället.

Men det slutade inte där. SD:s inträde i svensk politik gav oss journalister nya riktlinjer om vad vi skulle skriva om hur. Under många år förvandlades journalistiken från oberoende granskning till den kampanjjournalistik som flera nyhetsmedier använder sig av idag. Tyvärr försvann också kunskapen om källkritik i den omsvängningen, eftersom objektivitet ersattes med politiskt korrekta budskap: Den gigantiska vindkraftsatsningen är bra och nödvändig, den gröna omställningen gör Sverige världsledande är politiskt korrekta budskap. Kritiker stämplades som bittra, okunniga och möttes oftast med tystnad. Riskkapitalister blev hoppet för landets framtid och skattepengar östes över dem. Några större granskningar av projekten gjordes inte.

Därtill kommer identitetspolitiken. Den är brutal, för den pekar ut enskilda personer som obehagliga och farliga. Lena Andersson råkade ut för detta när hon i en krönika i SvD kritiserade medier för det ”ständiga talet om väder”, kopplat till klimatfrågan. Då bröt helvetet löst. DN:s Peter Wolodarski tog till orda och kritiserade henne hårt och personligt. Hans argument från denna sågning var: ”Mediers uppgift är inte bara att ’guida’ eller ’balansera’ mellan olika inlägg. Det är att fungera som organ för kunskap, så att medborgaren lättare kan verka i demokratin.”

När Lena Andersson skrev om att barn inte behövde svälta eftersom havregrynsgröt är billigt läxade Magdalena Andersons (S) upp henne och menade att det var oerhört föraktfullt av att skriva sådant som kränkte föräldrar med låg inkomst.

I vårt medielandskap finns det ”inne”-människor som tycker rätt och människor som inte är intressanta eftersom deras tankar är för vidlyftiga och kritiska. Det finns två stora mediebolag som alltid prisar sig själva och varandras journalister.

Det finns tidningar som Svenska Epoch Times som anklagas för att bedriva konspirationsteorier och vara ett organ för den kinesiska staten. Ingenting stämmer. Det mest skrämmande med det är att ingen källkritik finns, och de som pekar ut oss har inte ens läst tidningen. Tvärtom skriver de av artiklar i amerikanska medier. New York Times är särskilt populär att översätta utan källgranskning, trots att det inte berör den svenska upplagan. Det gäller inte bara synen på Epoch Times utan också granskningen av Donald Trump.

Malin Ekman, tills nyligen utrikeskorrespondent i USA för SvD, sade upp sig från jobbet. Hon kände att hon inte kunde utföra sitt journalistiska uppdrag. Ledningen ansåg att hon gått för långt, genom att ha skrivit kritiska artiklar om Demokraterna och dessutom blivit anklagad av läsare för att stödja Trump. Under sådana villkor vill hon inte arbeta. I ett avskedsbrev på Stockholm Report skriver hon: ”En liten yrkeskår med stränga koder för att accepteras och passa in. Som dessutom verkar på en arbetsmarknad där du förväntas vara tacksam över lyckan att ha ett jobb. Att utmana status quo är att riskera både sin tillhörighet i flocken och sin försörjning.”  Hon menar att tidningsledningen tycks vilja ha korrespondenter som bara skriver av New York Times.

Hennes reflektion är intressant, den tidningen tycks ha blivit den nya bibeln för granskande journalister i Sverige som inte orkar utföra någon egen källkritik.

Med risk för att stämplas som högerpopulist eller som nyttig idiot för rysk infiltration går det inte att blunda för att medierna har hamnat i en filterbubbla där rätt budskap ofta är viktigare än objektiv journalistik.

I en krönika i SvD, ”När anklagelser ersätter samtal”, skriver Lena Andersson: ”I vår tid finns mycket lite utrymme för tolkningar, bara benhård övertygelse och brännmärkning av motståndare. Man sjunger mångfaldens lov, men tål bara enhetlighet.”

Kanske finns det ändå en strimma av hopp? Jag ser att allt fler journalister börjar diskutera medias roll. Jag hoppas på självkritik efter åratal av en politisk agenda. Yttrandefrihet och demokrati behöver ingen journalistik som guidar och balanserar. Sverige är inget museum, vi är ett högst levande land som behöver ett samtalsklimat byggt på tolerans och rätten att tycka olika.

På Opinion:

Unni Drogge tar upp den eviga klyftan mellan eliten och vanligt folk. Hon lyfter fram att många opinionsbildare i medieelitens filterbubbla blir påhoppade för sina blåögda uttalanden. Om de försökte vara intellektuella och sätta sig in i vad det högerpopulistiska och invandrarfientliga patrasket har för utgångspunkter, kanske de rentav skulle ta en del i försvar. Men det är inte riskfritt för intellektuella som tänker själva, det har cancelkulturen visat, skriver Unni Drougge.

Johan Westerholm funderar över om USA kommer att fortsätta vara garanten för en global stabilitet. I november ska USA välja president. Striden står mellan Joe Biden och Donald Trump, två kandidater som är starkt ifrågasatta och som låst hela den politiska debatten. Valet är viktigt och frågan för det fria väst är om dagens världsordning ska överleva en eller två mandatperioder, skriver Johan Westerholm.

På Debatt:

Christian Steinbeck skriver om att överetableringen av vindkraft har lett till slumpmässiga överskott av el som blivit så stora att de kan få elnätet att kollapsa. Hittills har vattenkraften fått vara det energislag som kan stänga av produktion när det blåser men det räcker inte längre. Svensk vindenergi, intresseorganisation för vindkraftproducenter, har erbjudit sig att sluta producera el när det blåser för att inte elnätet ska kollapsa. Bidragscirkeln är därmed sluten. I första steget subventionerades vindkraften för att producera el när det blåser. I andra steget subventioneras den för att sluta producera el när det blåser.

Själv skriver jag om svenska regeringar strategi i att anpassa sig till EU. Tyvärr är det här sättet att driva politik på, som ofta utgår från ett bestämt nej men slutar i ett bestämt ja. Tyvärr är det den svenska EU-politikens signum – oavsett regering vilket gör att det är svårt att lita på vad de säger och lovar.

Podden gästas av Julia Romanowska! En spännande forskare som gett ledarskapskurser ett helt nytt innehåll.  Med brutal konst och musik utsätts chefer utsätts för konstens omstörtande värld och får en ny syn på sig själva och sitt ledarskap. Lyssna på Schibboleteffekten och hur den får ledare att ta ansvar.

Mycket att läsa och begrunda i sommarvärmen!

Lotta Gröning

Opinionschef

Detta är en opinionstext. Åsikterna är skribentens egna.
Kontakta journalisten: lotta.groning@epochtimes.se

PS. Läs även Johan Hakelius drapa i Fokus på samma tema https://www.facebook.com/photo/?fbid=3269049049906512&set=a.341047809373332

Det verkar röra på sig i journalistkretsar- (IN)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann lh

    Lotta Gröning har sedan länge varit en klart lysande självtänkande stjärna i medievärlden. Nu är hon opinionschef på den fria svenska Epoch Times. Rätt kvinna på rätt plats!
    Tack Ingemar för att Du bjuder oss på Lotta Gröning.

  2. foliehatt

    Om man ska tro på den gamla tesen om prissättning, att utbud och efterfrågan styr priset på varor och tjänster, så har det svenska folket sedan länge dömt ut större delen av svensk journalistik. Tidningar, radio och TV lever nu på bidrag, det vill säga inte på egna meriter. Några få undantag finns.
    Vad får vi då för skattepengarna? – jo, journalistiska mästerverk som tidskriften ETC och radions Klotet. Så blir det när man inte behöver vara relevant för konsumenterna.

    Gröning är en journalist som jag mer och mer uppskattar. Efter att ha börjat som en röst inom och för ”rörelsen”, uppvisar hon allt mer egen tanke-, och analysförmåga.

  3. pekke

    Mycket bra skrivet om den svenska mediavärlden som anser sig stå över all kritik oavsett hur korkade artiklar och inlägg de än har, de är guds utsända till de korkade svenskarna och predikar som gamla tiders präster.

    Om man infört en åldersgräns i presidentvalet så hade de sluppit de två svamlande gubbarna.

  4. Bo Janstrand

    Det är den ”vänstersympatiserade” journalistiken som inte är så noga med objektiviteten utan vill forma samhället efter sin ideologi. Så länge det accepteras och ger presstöd och skattepengar kommer det inte ske någon förändring. I GP är det kultursidorna som tagit över den politiska ”rapporteringen”.
    Se bara i USA, där ett av Trumps stora misstag var att ta strid mot vänstermedia, men inte ens en president rådde på den.

  5. Ivar Andersson

    Mycket bra skrivet om den svenska mediavärlden som är beroende av statligt stöd.
    Mediavärlden sjunger mångfaldens lov, men enfalden dominerar.

  6. Adepten

    Bra Inlägg av Lotta Gröning!
    Texten fungerar som en väckarklocka för en illavarslande samtid, där paranoian och rädslan tycks växa sig allt större.🥺

    Förövrigt. Julia Romanowska beskriver i sin bok om Schibboleteffekten, vilket innebär att vi med hjälp av konst kan visa vår förmåga att skilja mellan vänner och främlingar, och att identifiera den egna gruppen från ”utbölingar”. Mitt exempel, att genom bilder av ”häxprocesser” kan vi illustrera motsättningen mellan klimatalarmism och klimatförnekelse.
    Det är alltså inget nytt under solen, bara de val som människan ständigt har brottats med för sin överlevnad.
    Den stora frågan är: när blir detta destruktivt för vår art, grupp eller individ?
    Men nu längtar jag efter att kunna segla, några timmar, i en sydlig frisk- till styv bris🙂

  7. folihatt

    Jag kan rekommendera Susanna Birgerssons bredsida mot självgod PS på GPs ledarsida.
    https://www.gp.se/ledare

  8. Magma

    Lena Andersson är en klart lysande stjärna på en annars kolsvart (kan ju inte skriva mörkblå eftersom den politiska färgen är grönröd) mediehimmel. Jag skrev själv till SvD’s chefredaktör och frågade varför vi förvägras hennes intellekt, o fick faktiskt svar.
    Vi hör emellanåt i media att demokratin är hotad när väljarna inte förstår att välja rätt.
    Personligen anser jag mediernas nuvarande agenda som språkrör för gröntrollen och en utvecklad cancelkultur av det som i deras egen retorik kallas för slå vakt om (sin) ”vetenskap” och (sin enparti-) ”demokrati”, är det enskilt största hotet mot en äkta demokrati.

  9. iah

    24 juni västra Kanada betydande snöfall och rekordkalla temperaturer. östra Kanada upplevde sin första smak av sommar.
    -En rapport från GLAMOS i slutet av maj visade att glaciärer över hela Schweiz hade ett snöpack långt över genomsnittet, med ett djup på 3 till 6 meter.
    -Försenad start på skidsäsongen i sydamerika p,g,a rekordstort snöfall. Las Leñas, Argentina, har hittills varit täckt av 580 cm snö
    -den kallaste starten på vintern på decennier i delar av australien. stora delar av sydöstra Australien låg förra veckan runt 5°C under vintergenomsnittet.
    25 juni I den chilenska provinsen Maipo har till exempel kraftiga snöstormar resulterat i enorma mängder snö. Två städer i bergskedjan Cajon del Maipo och en skidort är avskurna från omvärlden och myndigheter arbetar för att nå och evakuera de strandsatta. snödjup i chilenska bergen 450-600 cm
    26 juni procentandelen av usa:s yta som nådde över 32,2 grader C (90 grader F) den 23 juni bland de lägsta någonsin.
    27 juni fortsatt rekordsnö i chile. bästa starten på skidsäsongen på 30 år. maj kallaste i chile sedan 1950. Balmaceda, Chile, uppmättes -21,9 °C denna vecka – ett nytt rekord.
    -hjälp till druvodlare i british columbia då över 90% av produktionen borta efter förödande vinter.
    -ogrundad oro för värmen i indien. varje år omkommer 600 000 pga kyla men bara 100 000 pga värme
    -kylning av haven. SST för 60 grader S-60 grader N den 22 juni 20,83 grader C och fallande.

    utdrag ur kälterapport 26 från EIKE

  10. Magma #8
    Det lär vara okey att dela material från ledarsidan med några dagars fördröjning . Lena Andersson

  11. Foliehatt #7

    När Scherman går till storms mot de 35% som inte har ”förtroende” för Public Service så betyder det i klartext att alla inte sväljer allt som sägs i nyhetssändningar och ”undersökande” program. – Tänk så oförskämt att en del kan komma med frågor och kritiska invändningar mot det stora statsbärande medieföretaget!

    Bristen på förtroende beror helt enkelt på att PS m.fl. gör ett uselt journalistiskt jobb. Det GÅR att bygga upp förtroende för institutioner genom att göra bättre ifrån sig. Så t.ex. har försvaret och polisen fått ett ökat förtroende.

    Det är många som tar upp nödvändigheten av att journalister skärper sig och inte bara papegojar vad det grönröda etablissemanget, eller NY Times, eller The Guardian etc säger. Att detta skulle vara ett ”hot mot demokratin” är bara en löjlig anklagelse i egenintressets tjänst.

    Men det är uppmuntrande att se så många namnkunniga skribenter som Svenolof Karlsson, Anders Bolling, Lena Andersson, Sussanna Birgersson, med flera, och här Lotta Gröning, tar upp liknande ämnen om oförmågan bland landets journalister att ge en allsidig rapportering.

  12. Erik A.

    Vi lever i ett platt syskonsamhälle där vertikaliteten är avskaffad. Eftersom få människor numera mognar i någon större utsträckning blir det omogna människor och synsätt som sätter tonen. I samhällets kulturella budskap ingår inte värdet av att mogna och någon uppfostran i den riktningen finns inte heller. Vi har fått ett samhälle där egots härskande över anden har blommat ut.

    Då blir det förenklingar, ”antingen-eller” i stället för ”både och”, splittring i stället för enande, att ängsligt följa flocken i stället för självständigt tänkande. Psykisk projicering och spegling förekommer i fritt överflöd. Allt som är onormalt skall normaliseras. Allt som inte spelar med skall ”brännmärkas”.

  13. Björn

    Artikeln i Epoch Times, ”Vindkraften – lönsamt för vem?”, av Christian Steinbeck, är träffande när det gäller vindkraftens olönsamhet och svajighet. Har för övrigt inte hört talas Epoch Times där Lotta Gröning är opinionschef.

  14. enough

    Det konstanta agendasättandet, TV4 är ”mästare” i ämnet, dagens morgon-studio är en orgie i hbtq+….. , ”skyfall”, och andra spöken, denna konstanta matning kan de flesta inte värja sig emot, de flesta ”vilar ut” efter veckans vedermödor, garden är låg, ifrågasättandet på bottennivå, orken att stå emot flödet är ”tomma mängden”.

    När kommer trög-Svenne och naiv-Svea att reagera? Svaret är enkelt: inte förrän den egna plånboken blir tydligt mindre, samt att våldet drabbar nära hemmaplan/ vänner o bekanta.

  15. Benny

    Regimen kan gärna ha sina kanaler SR/SVT men den ska i så fall finansieras av de som vill titta på propagandan och inte via en påtvingad skatt. Det finns ju en orsak till varför regimen införde en skatt för PS och det var för att folk inte ville betala licens för skiten de sände. Så PS får bli en betalkanal alternativt reklamkanal som alla andra så att vi slipper finansiera eländet. Det är nog få som skulle betala för att se SVT för övrigt…

  16. Ann lh

    # 13 Björn
    Sök på Epochtimes.se och Du finner en guldgruva.

  17. Knutte_

    Svaret på rubriken är nog, det kommer först att ske när granskningsnämnden inte längre krampaktigt håller fast vid IPCCs narrativet. Lägg därtill ”chat control” beslutet.

  18. Thorleif

    Lotta Gröning är opinionsbildaren på vänstersidan som alltid varit först ut ”i känsliga frågor” och tagit bladet från mun. Sunt förnuft är hennes ledstjärna när etablissemanget i Sverige är inne på fel väg. Hon är en av mina politiska hjältar (utan rätt pronomen) genom alla tider. Lena Andersson hör numera också dit.

    (Viktigt! När ser vi politiker som vill betala vindkrafts-ägarna för att minska sin produktion eller t.o.m införa administrativa priser (minimi-priser))?

    Ps! Glöm inte bort makttriangeln. Media var förr garantin för att kunna föra ett intellektuellt hederligt samtal i offentligheten. Nyrikedom av enorma proportioner har inneburit att allt fler sällat sig till triangelns topp och att de samtidigt kunnat köpa sig makt från lägre nivåer (från de som säljer sig).

  19. stig morling

    Kära vänner! Hav förtröstan!
    Hur kan det gå?
    Kanske så här!
    Med början i Moskva!
    Ivan Ivanovich hade fått besök av sin gode vän från väst, Ian McDonald. Under en strikt guidad tur i Moskva kunde Ivan förtälja: ”Bäste Tavarich, Du anar inte hur bra vi har det här i vårt stora imperium. Vi har två tidningar att läsa dagligen: Pravda och Izvestia, Pravda betyder sanning och Izvestia betyder nyheter. Nu är det väldigt tryggt, I Pravda står aldrig sanningen och i Izvestia aldrig några nyheter, så det är lugnt!”
    SALVE!
    STIG

  20. Lasse

    Agendajournalister har det svårt eftersom nätet flödar över av information.
    Hade vi bara tillgång till mainstream media så hade specialintresserade inte behövt reta sig på medias vridningar.
    Det börjar blåsa upp en orkan i Atlanten.
    Mer om denna här:https://www.weatherbell.com/#services
    Han (Joe B) visar alltid förutsägelser som vittnar om en och två veckors väder även för oss. Kallare än normalt förutspås.
    Men det är ju normalt 🙂

  21. Nr 9 iah
    Tackar – och enligt yr så kommer sydtoppen på kebnekaise att ha vinterväder dom kommande 10 dagarna – och få ca 30 – 40cm snö.

    Krisens ansikte tycks blekt.

    Skulle solinstrålningen minska en smula – så hjälper inget täcke av Co2.

  22. Karl Eider

    #20 Lasse

    Enligt ”The dead internet theory” blir det allt svårare att hitta fakta på nätetet. I takt med att bottar och AI allt mer replikerar den ”rätta” informationen, så drunknar alternativ information. Till slut blir internet bara ett stort woke-träsk.

    https://youtu.be/9Y0iO4c5XqM?si=eQFT7L0rlsnIUabe

  23. mattias

    #21
    Du får hålla koll på det där. Enligt SMHI blir det betydligt varmare och ingen snö… men de har ingen specifik stationsbenämning för sydtoppen.

  24. Nr 23
    Vad jag vet mäter smhi bara vid foten av berget, vid tarfala drygt 1000m över havet – sydtoppen är ungefär 1000m högre upp, vilket ofta ger ungefär 10 grader skillnad.
    Vi skulle ha åkt till Hurrungane i Norge nästa vecka – men ställde in då det även där blir en massa snö och minusgrader – trots betydligt sydligare läge.

  25. Nr 23
    Sedan kan man ju även se här I trollhättan idag – långt söderut nära havsnivån temp 11 – 15 grader – 2000m högre upp blir det avsevärt kallare.
    Nästa vecka säger smhi att det kan bli flera dagar med bara 10 – 15 grader, det var inte vanligt ens på 1960 – talet.

    Med mitt selektiva minne minns jag 60 och 70 – talet som stekheta dagar på våran badstrand och kall lemonad i skuggan.
    När vi på den tiden skördade hö – så minns jag värmen, svetten och flugorna – men då varnade skolan för en ny istid.
    INGEN trodde på värme som hot, här I Skandinavien.

    Våra föräldrar berättade om våldsamt varma somrar på 1940 å 50 – talet, med extrem torka – våra brunnar torkade ut och ån förvandlades till en rännil.

  26. Benny

    Magnus Blomgren, inget är väl så kort som ”mannaminnet” det har man lärt sig. Detta faktum utnyttjar alarmisterna till fullo och MSM-fulmedia hakar på klimatskojet av olika skäl. Regimens media för att de vill höja skatter och avgifter medan AB, Expressen, DN m m fått det till sin uppgift av sina ägare som är makt och pengahungriga globalister.
    Eller som Soros skrev i en självbiografi: Jag känner mig som en Gud, med makt och skyldighet att styra allt. En riktig ”mysgubbe” denna Soros som numera är ”hjälte” i Sverige för sin hjälp till ”flyktingar” och klimatalarmister…Glömt har man i media att han var med och ruinerade Sverige tillsammans med Kalle i början av 1990-talet.

  27. Fredrik S

    Magnus blomgren, mattias #22, 23

    Sveriges högst belägna väderstation är Kebnetjåkka belägen 1720 m.ö.h. i Kebnekaisemassivet vilken Naturvårdsverket placerat ut.

    Här kan man följa den med webkamera och temperatur:

    https://www.airviro.com/cgi-bin/kebnekaise/apub.stncolmap2.cgi?page=ShowOverview&areaid=CgiVarAreaId&macropath=&apptag=colorstn&stnkey=KEB

  28. Rossmore

    Det här fick mig att gå igång och faktiskt börja blöda. Är det verkligen så här illa?

    ”Christian Steinbeck skriver om att överetableringen av vindkraft har lett till slumpmässiga överskott av el som blivit så stora att de kan få elnätet att kollapsa. Hittills har vattenkraften fått vara det energislag som kan stänga av produktion när det blåser men det räcker inte längre. Svensk vindenergi, intresseorganisation för vindkraftproducenter, har erbjudit sig att sluta producera el när det blåser för att inte elnätet ska kollapsa. Bidragscirkeln är därmed sluten. I första steget subventionerades vindkraften för att producera el när det blåser. I andra steget subventioneras den för att sluta producera el när det blåser.”

    Vem tar ansvar och avslutar vansinnet?

  29. Dan

    #28:

    Sånt kallas Sol-och-Vårkraft.

  30. Nr27 Fredrik S
    Yr anger minus 1 på toppen – så det stämmer nog med yr och 1700m nivån – ungefär 1 grad per 100m.

  31. BG

    #25

    ”Våra föräldrar berättade om våldsamt varma somrar på 1940 å 50 – talet …”

    Sommaren 1955 var varm och torr. Under en veckända lyckades jag bränna mig på ryggen så att jag till nöds kunde ha en tunn skjorta på mig. Jag låg i lumpen och efter avslutad plutonchefsskola placerad på en pluton. Vid ett tillfälle anbefallde plutch. fältuniform (grovt ylletyg). Undertecknad dök upp i permisbyxor och skjorta. Togs illa upp. Temperaturen en bit under trettio. Körde transport för Flygvapnet från Kristianstad till Nyköping en natt. Återresan från Nyköping till Hässleholm dagtid med temperatur på drygt 30 på vägen. Korsdrag i bilen gjorde mig så hes, att rösten nästan var borta under flera dagar.

    Sommaren 59 var lång och torr. Lågvatten i Nissan i Halmstad. Det bubblade i floden och den stank. Man undvek att vara nära.

  32. Fredrik S

    Magnus blomgren #30

    Ja, det är nog nära noll på toppen nu, 3 grader på 1700 m.

    SMHI prognostiserar upp till tio grader varmare i veckan på toppen än YR.

    Får se vilka som tolkar modellernas underlag bäst, troligtvis YR.

  33. Nr 32 Fredrik S
    Yr brukar vara bäst för högfjället – men med väder kan allr hända – smhi har väl ett dåligt incitament att prognosticera 2000 meters toppar…Norge har däremot mängder av högfjäll och massor av norska bergsvandrare..
    Här I västsverige är yr dock hopplösa.

    Intressant nog är det bara 2 år sedan sydtoppen lyckades behålla sin höjd – och då är tillväxten inte långt borta – dock smälte ju nordglaciären bort under dom varma decennierna under första halvan av 1900 – talet…så glaciärer lever normalt farligt under mellanistiderna- och vi får väl hoppas att det dröjer några tusen år innan Sverige dränks i is.
    Själv gillar jag höga berg men tycker glaciärer är läskiga.

    Att dom gröna alarmisterna gillar växande glaciärer är en gåta – påminner om självskadebeteende.

  34. Nr 31 BG
    Nissan har nyttjats hårt av oss människor – min fars släkt är från hyltebruk – och visst stinker älven när vattnet blir lågt och sumpgasen bubblar upp! Verkligen ingen höjdare.
    Märkligt nog hade älven uppe vid Hyltebruk ett fint stationärt och storvuxet öringbestånd ända in på 50 – talet – sedan utarmas det allt mer – men nu simmar åter öringarna i älven övre delar – tack vare fiskevårdsinsatser, mest frivilliga eldsjälar.

    Det är kul när dom gamla älvarna vaknar på nytt – dock är vindkraften nu ett nytt stort hot, via back – up regleringen…lax, öring och harr får nu således ett nytt hot…

  35. Richard

    Smhi varnade för skyfall igår även hos mig. Som mest fick några mätstationer en rotblöta. Härikring som mest 10 millimeter regn. Men en viss andel av medborgarna kommer tänka skyfall, klimatförändring, koldioxid samt klimatnödläge.

    Propagandan pågår var dag i mitt 57-åriga liv. Märkte redan i mellanstadiet att skolans propaganda inte häll ihop men anade inte vidden av alla lögner.

  36. Staffan Lindström

    30 jun. 2024
    12.9
    (15:50)

    7.4
    (06:50)
    10.1
    64
    (02:00)

    48
    (01:30)

    29 jun. 2024
    12.0
    (19:20)

    -0.2
    (02:30)
    5.9
    66
    (03:10)

    41
    (03:10)

    28 jun. 2024
    8.8
    (00:00)

    0.6
    (22:00)
    4.7
    63
    (19:00)

    42
    (22:50)

    27 jun. 2024
    14.2
    (13:40)

    7.9
    (04:20)
    11.0
    76
    (07:10)

    27
    (03:40)

    26 jun. 2024
    15.9
    (16:20)

    8.6
    (07:00)
    12.3
    66
    (07:10)

    40
    (05:30)

    25 jun. 2024
    16.1
    (18:00)

    7.7
    (05:10)
    11.9
    47
    (23:40)

    35
    (23:30)

    24 jun. 2024
    15.1
    (18:30)

    7.7
    (07:30)
    11.4

    Samtidigt i södra Spanien, Pradollano Parque Nacional Sierra Nevada under 0 3092 möh en sen natt…

  37. Benny

    I södra Chile har Stilla Havet frusit till is och en ovanligt bister vinter pågår där återigen vilket hänt flera år i rad nu! T o m regim-TV hade ett inslag om kylan fast det sades inte ett pip om klimatändringar utan man låtsades som allt är som vanligt där. Att det kallare klimatet oundvikligen börjar påverka Antarktis och de södra delarna av klotet synligt viftas bort av media men snart går verkligheten inte att dölja längre.

  38. Gunnar Strandell

    Fredrik S #27
    Tack för länken!

    Den visar också påtagligt att Naturskyddsföreningen gått i fällan om solcellers produktion under vintern.

    Citat:
    ”Under oktober till februari saknas i regel väderuppgifter med anledning av strömtillgången och tidvis besvärliga väderförhållanden.”

    Men det är kanske så de vill ha det. Inga rapporter om kyla får störa berättelsen. 😉

  39. foliehatt

    Gunnar, #38,
    men när Naturskyddsföreningen ska lista ”sanningar” om solel så skriver de så här ”Även om solceller ger mindre el på vintern, så ger de (utom vid midvinter längst i norr) el också då. Så bara för att det är kortare dagar och solen står lägre så slutar inte solcellerna att producera el, även om det är mindre än på sommaren.  Faktum är att den extra reflektionen från snön och kylan ökar solcellens verkningsgrad.”

    De undviker dock nogsamt att tala om vilken effekt som står att vänta då.

  40. Benny

    folihatt, har en granne längre ner på gatan här i Växjö som har solceller sedan några år och under de mörka vintermånaderna säger han att det är försumbart med el från solcellerna! Och sämre lär det vara längre norrut ovanför Mellansverige där solen står väldigt lågt på himlen vintertid. Men ska man undvika luras för uppenbart ska man utelämna obehagliga fakta, ett vanligt propagandaknep.

  41. stig morling

    Apropos ”skyfall”: Något av de sista åren på 1990-talet kunde på sensommaren rapporteras, att under en natt kom ett regn över Fulufjället i Dalarna, som uppskattades till ca 400 mm. Länsstyrelsen i Dalarna vet om detta. Frågan om detta skall betecknas som ”skyfall”. Även Dalarnas Museum har en del bilddokument
    Salve
    Stig M

  42. Dab

    S.M. #41:

    Wiki har en skrämmande redogörelse för ovädret:
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Regnkatastrofen_på_Fulufjället_1997

  43. stig morling

    Dab #42! Stort tack för Ditt inlägg! Men för de ”vantroende!” Denna situation 1997 gills ju inte! Däremot kan nutidens massmediarapportering kallas ett gravt missbruk av adjektiv, samt möjligen ett närmast obefintligt ”mannaminne!”

  44. Nr 43 Stig M
    Om jag minns rätt var 1997 året där augusti och in i september gav omkring 30 nätter på raken med tropiska dygn i Sverige – vädret kunde vara extremt för 30 år sedan och antagligen ännu värre 1850 – 1900.
    Men kring det råder väl tankeförbud.

  45. Berra

    #44:
    1997 var även sommaren då det regnade i Växjö runt 16-tiden alla vardagar under Augusti månad.

    Undantaget var den där enda dagen då jag kom ihåg att ta med regnstället när jag cyklade iväg till jobbet.

  46. Anders

    Tack Lotta Gröning på Epoch Times för Ditt hjärtliga rättframma budskap! Må fler levande människor våga följa efter i Dina fotspår!

    Även SvD:s Lena Andersson ska har en stor eloge! Hon skriver så rakt ”Man sjunger mångfaldens lov, men tål bara enhetlighet.”

    Amen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *