Inga fler barn i Svedala

Bebis

(Eget foto)

Tidningen Dagen skriver om Susanne Wigorts Yngvesson, etikprofessor på en kristen högskola, som uppmanar Svenska kyrkan att verka för barnlöshet genom att dela ut kondomer efter gudstjänsterna.

Jag kan inte se att Svenska kyrkan har tagit upp idén i någon av de klimatprojekt de har på gång just men det kanske kommer.

Idén att dela ut kondomer efter gudstjänster är ny för mig men inte den om att skaffa färre eller inga barn alls. SVT intervjuade exempelvis Sarah Baillie som är en av dem som har valt bort att skaffa barn på grund av den klimatpåverkan människor har.

2017 publicerades en studie gjord på Lunds universitet med titeln ”The four lifestyle choices that most reduce your carbon footprint” där just att minska barnafödandet innebär den största minskningen av växthusgaser av de fyra som angavs. De andra tre som de skrev om var köttkonsumtion, flygresor och bilkörning. Studenttidningen Lundagård har skrivit en artikel om både studien och vilka upprörda känslor som den växte.

Jag tycker att det är intressant att se hur en idé och ett tankegods kan slå igenom så många år senare. Det är också skrämmande hur media kan piska upp känslor hos unga så att de tar upp de här extrema strömningarna. Vad är nästa steg, att stoltsera med sin ”barnfrihet” och uppmana andra till att öra abort?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Daniel Wiklund

  Sex ska också vara hållbart. Läser på text-tv att Tour de Ski kommande vinter ska avgöras i bara ett land, i Italien. Det är naturligtvis Sverige som önskat detta. ”Utifrån hållbarhets-och kostnadssynpunkt tycker vi att det är bra säger längdchef Lars Öberg”. I Hockey-VM kommer nog i framtiden bara ett land att få deltaga. Ibland vore det bättre om somliga bara kunde hålla käften. Det gäller att inte andas ut så mycket koldioxid.

 2. Tege Tornvall

  Livet som Livets fiende! Själva kärnan i klimatlarmen. Rent logiskt borde vi då börja med de första mikroirganismerna. Kvar blir en kal och livlös värld. Heja!

 3. Gunnar Juliusson

  Morgonens TV-nyheter tog upp att Sydkorea vill agera för att få upp barnafödandet från nuvarande <1/kvinna, vilket således leder till snabb minskning av inhemsk befolkning (stabila befolkningstal kräver ju en bit över 2 barn/kvinna), och i kombination med ökad livslängd en stark förändring av befolkningspyramiden med ökad andel äldre (en befolkningstratt eller ruter ess) och krav på förändrade pensionsregler (även om AI kanske minskar totala arbetstidsbehovet) i tillägg till barnbefrämjande åtgärder, inklusive uppvärdering av familj i relation till krävande karriärkultur.

 4. Göran

  Den utveckling som vi har trott på vad gäller ökad befolkning på jorden är att vi ökar till 10 miljarder och sedan är det stop, på grund av att då dör det lika många varje år som det föds.

  Vad vi idag ser och som är mer troligt är att jordens befolkning minskar till ungefär 6,5 miljarder människor.

  Om antal människor på jorden är ett problem, så kommer det att lösa sig av sig själv och kyrkan behöver inte göra någonting.

  Sedan har vi så kallade hållbarhetspåhitt att jordens befolkning behöver minska till 500 miljoner människor och de som vill ha det så har redan börjat med den reduktionen av oss människor. Kyrkan behöver inte göra någonting.

  Klimatkrisbluffarna lider av kognitiv dissonans. De skriker om att människor dör på grund av klimatförändringar, samtidigt som de vill ha färre antal människor på planeten jorden.

 5. Arne Nilsson

  Det är väl bra om de religiösa, även klimatreligiösa, inte skaffar barn. Då slipper vi dessa tramsiga diskussioner. Sen läste jag för många år sedan om en religiös sekt i USA som tog livet av sig. Det gör att det går snabbare.

 6. Daniel W. #1
  Annars har man ju från alarmisthåll i stort sett undvikit aktioner riktade mot idrottens klimatpåverkan, speciellt lagidrotter som fotboll och ishockey som t.ex. generar ett enormt resande i stort sett året runt. Dom är allt lite fega innerst inne, bättre att engagera sig i nån aktion för våtmarkerna än utsätta sig för risken att konfronteras med en mobb av uppretade fotbollssupportrar. Men det vore nåt att se, videon skulle bli viral.

 7. Roland Salomonsson

  Varför rikta kondomerna till västvärldens kvinnor? Effekten skulle sannolikt bli bättre om tanten skänker kondomer till kvinnorna i områden där det redan föds flest barn!

 8. KGR

  #2 👍

 9. tty

  Vore det i så fall inte bättre att dela ut kondomerna i/utanför moskéer?

  Borde ha betydligt bättre effekt på det totala barnafödandet.

  Men det är troligen haram.

 10. PhD

  Jag och min fru väntar vårt fjärde barn. Lova att inte berätta det för någon. 👀

 11. Sören G

  Man betraktas väl som rasist av vänstern om man föreslår barnbegränsning bland invandrarna. Men för etniska svenskar är väl barnantalet per par i lägsta laget om det inte renta av är under 2.

 12. GK

  Märkligt nog så började minskningen av barnafödandet hösten 2021, dvs. 9 månader efter mRNA-vaccinerna mot covid-19 började användas på bred front. Sedan dess ligger västvärldens barnafödande c:a 10 % lägre än tidigare.
  Dessa uppgifter kan lätt kontrolleras, exempelvis på Our World in Data.

 13. Fredrik S

  Som pilotprojekt kan ju de gröna börja med att äta sina maskrosor vilka studier visat att de innehåller ämnen som kan förhindra befruktning.

 14. Sven Andersson

  Vem ska ta hand om åldringarna, som vi alla blir. Även de som föreslår inget barnafödande blir äldre och sjuka. Mitt förslag är att de som förespråkar barnbegränsning föregår med gott exempel och slutar att andas. Därmed minskar koldioxidutsläppen. Då behövs ej heller barn som blir vuxna och kan ta hand om åldringar,som inte finns.
  Barnbegränsningstanken är det mest människofientliga som finns. Värre än krig.

 15. Karl Eider

  I Sydkorea föder varje kvinna i genomsnitt 0,71 barn. Det väntas dessutom minska till 0,61 de närmste åren. Där satsar man miljarder för att få unga att skaffa fler barn, men inget verkar hjälpa. Där inser man vilken kris det kan bli i framtiden när allt färre unga ska finasiera de äldre generationerna.

  https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/asien/sydkorea/befolkning-och-sprak/

 16. Berra

  OT: Nu har de släpat ut bjerströmskan från den hotellobby hon satt i idag…den var ju garanterat inte i Sverige som är kallt….

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/klimatrapporten-rekordvarmt-under-2023-sverige-ar-undantaget

 17. GK #12,

  Minskandet av barnafödandet började långt före (flera decennier) både vaccin och Covid19. Nej, det minskade barnafödandet hänger nog snarare samman med ökad levnadsstandard samt att kvinnor utbildade sig längre. Då skjuts åldern för familjebildning upp i åldrarna. Om förstabarnsfödandet skjuts upp från 18-årsåldern till över 30 så hinner man helt enkelt inte med så många barn. Dessutom gör familjeplanerandet att man nöjer sig med färre barn. I fattiga länder är många barn ett slags naturligt pensionssystem som inte längre behövs.

 18. Fredrik S

  Berra #15

  Jag tolkar det som hon varit i Tasmanien, fått lite sommarvärme och sedan kombinerat detta med skidsemester i Colorado på vägen hem. Alternativt tvärtom.

  Man får ju belasta planeten lite för att hitta de vältaliga forskarna.

  Men om det stämmer får vi nog aldrig veta för reseräkningarna är nog hemliga.

 19. pekke

  Berra #16

  Knappast Moskva heller, det snöade på den ryska segerparaden i dag !!
  Såg dystert ut där. 😉
  Den där Globala uppvärmningen verkar alltid vara nån annan stans.
  Kan nån begripa det !?

  Angående Svenska Kyrkan så förstår man varför ingen vill vara med där när de inte tycker om barn.

 20. Ivar Andersson

  #9 tty
  Jag tänkte samma sak.
  Sveriges befolkning har ökat pga invandring. Invandrarna från MENA har ofta många barn.

 21. Thorleif

  Märkligt att driva på barnlöshet (klimatet) när vi från den innersta makten under 90-talets slut bedrev propagandan om att tillväxten hotas pga för låg nativitet (inkl babyboomers pensionering).

  När så massinvandring påbörjades i början av det nya århundradet och av samma skäl som ovan även om det officiellt gjordes under sken av mänskliga rättigheter (och senare också som klimatflyktingar) så vet vi att makten mycket väl vet om att många låglöneyrken har brist på personal pga för dåliga arbetsvillkor (löner osv). Men även inför nya låglöneyrken pga digitalisering.

  Massinvandringen fick då ske helt utan kontroll av lämplighet varför ca 50% beräknas inte klara egen försörjning ens på längre sikt.

  Trenden med lägre barnafödande beror främst på höjd levnadsstandard och bekvämlighet med individuellt självförverkligande (ego) där traditionella familjevärden fått mindre utrymme.

  Idag råder även stor rädsla bland unga kvinnor kring smärta och födande (pga tillgänglig media) som inte fanns förr. Ökad psykisk ohälsa/stress men även otvetydig statistisk korrelation med C-19 vaccinet från 2021 är andra faktorer.
  Tillkommande nya faktorer är nu hotet om storkrig och ekonomiskt nya tider.

  Har vi (makten) så totalt ändrat sin hållning att man gått från tillväxt-skapande politik till medvetet sänkt sådan pga klimat-ideerna?

 22. Thorleif

  Kärnfamiljen får allt svårare när båda föräldrarna gör karriär eftersom kvinnans befruktnings-tid är begränsad. Ser vi på feminismens och könsutjämningens framgångar under nu 50 år och särskilt då de senaste 30 åren då tjejerna lyckats långt bättre än killar i arbetslivet förstår man lätt att barnafödandet minskat. Har man från maktens höga torn då medvetet (”vi tar så många vi kan få” [migrationsverkets GD 2015]) satsat på totalt kulturellt olika människor enbart pga deras barn-förutsättningar mht vår demografiska situation? Självklart måste det vara så! Ändå har vi fortsatt att ta in ca 100.000 per år sedan 2015. Så hur ser man egentligen på Tillväxt kontra demografi och klimat idag? Debatt saknas helt. Känslig fråga tydligen.

  Är det bättre ur global klimat-synvinkel att flytta fler-barnsföräldrar från t.ex MENA till oss? Anser man att win-win då uppstår? Det finns säkert de som räknat på det.

 23. Erik A.

  #20 Thorleif.
  Blanda inte ihop självförverkligande (självets förverkligande) med odlingen av egot. Det är två helt olika saker. Det är sant att det är vanligt i vår tid att förstärka sitt ego och det är sannerligen få som förverkligar sitt ”själv” (jmfr. CG Jungs terminologi).

 24. Thorleif

  #23 Erik A

  Instämmer! Men det var inte min avsikt att likställa de båda även om jag medger att det lätt tolkas så. Självförverkligande sammanhänger i Sverige med den medvetna politiken om statsindividualism sedan 50-talet. De båda, självet och egot, torde ändå kunna likställas i någon mån i praktiken sett till hur t.ex avreglerad finanskapitalism och medveten omställning från traditionell svensk kollektivism till mer klassisk liberal individualism tog fart på 90-talet. Låt oss säga att marknadsbudskapet förvirrade oss alla (nästan alla!) om vad som var och i viss mån fortfarande är självförverkligande! Tanken att kunna njuta av att uppnå sina mål; ”miljonär” eller drömyrke, drömresa, drömhus…..
  Och vi är väl bäst i världen på det vilket fortfarande illustrerar att vi också har flest ensam-hushåll i världen (och flest biljardärer/capita). ”Snart” också på väg mot USA ifråga om psykisk ohälsa. Ändå sägs Lyckan i Sverige vara rätt omfattande hur det nu går ihop? Är vi bara ett tudelat land?

 25. Arild Fuglerud

  Det är väl inte i Västvärlden som problemet med befolkningstillväxt ligger. Alla dessa ”trollfabriker” som sprider desinformation är väl inget nytt! Erica har sedan länge skapat sin egen ”trollfabrik” med god hjälp av SVT där allt dåligt väder och värme kopplas till klimatförändringar.

 26. Nr 16 Berra
  Svt – Vad pågår?
  Vi hör svt och satellit ERA5 ständiga rapporter om våra varma hav.

  Tittar vi på bojmätningar med Argo så ser vi hur svenska och danska Nordsjön kylts av rejält dom senaste 20 åren – medan ERA satellit visar en rejäl uppvärmning för samma område.

  Vi ser år efter år hur smhi:s forskningsfartyg visar betydligt lägre värden i våra vatten jämfört satellitmätningarna.

  Något riktigt märkligt pågår – gällande faktiska mätningar kontra satellit.

  Nord och Sydamerika visar inga märkvärdiga temperaturuppgångar dom senaste 10 åren, inte heller Asien ( som är i ropet nu ) Australien har kraftigt sjunkande 10 års trend, vårat nordliga och Island är i avkylning, Arktis havsis uppvisar stabila värden och flyttar söderut, mot Atlanten – havet söder om Island har kylts ner och barentshav har kraftigt sjunkande trend – områden som ger oss massor av väder och klimat.

  Vi har drabbats av ett gigantiskt problem, när satellit och havsbojar eller landstationer inte överensstämmer.

  Svt bidrar till en enorm förvanskning av klimatvetenskapen och till omöjliggörandet av en rimlig debatt – om klimatet.

  Min gamla favoritfilosof fick ett fint pris häromdagen – han har i 50 år förespråkat kommunikation och dialog framför debatt och maktbegär, för samhällsbyggnad och politik.

  Det hade varit magiskt om kommunikation och dialog fördes in som ledstjärna inom klimat och energipolitik – men sällan tycks något så avlägset som just detta – vi tycks förlorade i svt propaganda och råbarkad maktpolitik – och i vem som är ond och vem som är god.

  Skeptiker kommer fortsätta att anses som elaka o onda och obildade och dumma – någon kommunikation lär det inte bli.

 27. Berra

  #26 Magnus Blomgren:

  En Ding-ding Värld tar upp stafettpinnen och fortsätter…

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/4Bq1wa/forskarnas-dom-semi-dystopisk-framtid-pa-vag

 28. Nr 27 Berra
  Otroligt.
  I dessa dagar talas det brett om uppvigling och skapande av ett oroligt samhälle pga nationalister och blåfärgade partier.

  – Men dom rödgröna driver ångest och domedagspolitik, dag efter dag, år efter år – men då anses det som viktigt med alarmism och varningar om jordens undergång – märkliga tider.

 29. Magnus b #26,

  ”Vi har drabbats av ett gigantiskt problem, när satellit och havsbojar eller landstationer inte överensstämmer.”

  Egentligen är det inga problem så länge man betänker att det mäts olika saker.

  Argobojar mäter ned till 2000 m djup i haven. Landbaserade termometrar mäter c:a 2m över marken. Satelliter mäter ett stort sjok av atmosfär som kallas lägre atmosfären.

 30. Thorleif

  Sign Göran nämner ovan Kognitiv dissonans. De (Rom-klubben) som mycket länge pläderat för att vi måste minska jordens befolkning är även densamma som fört fram koldioxiden som hotet mot samma befolkning. Rom-klubben har letts av bl a västvärldens näringslivstoppar. The Limit of Growth är ett av deras mest kända dokument/agenda. Här finns även de mer obskyra idéerna gestaltade i form av eugentiken där t.ex WEF och Bill Gates är företrädare. En politik som en av deras adepter (YGL) i Canada redan tillämpar (laglig hjälp till självmord på ny nivå).

  Dissonansen inbegriper mao oron att mänskligheten (befolkningen) riskerar att reduceras kraftigt pga pågående temperaturhöjningar. Samtidigt som stora uppoffringar krävs av oss fortsätter kanske 7/8-delar av jordens människor i öst och syd att öka fossil-förbränningen.
  Hur går det ihop? Flera av oss menar att avsikten främst handlar om maktcentralisering hos ovalda toppbyråkrater (FN/WHO) som redan idag ägs av det globala storkapitalet från främst väst. Kina är dock exempelvis med som en spelare i detta i egenskap av deras enorma befolkning och enparti-system samt nya ledarroll i den globala ekonomin.

  Nuvarande politik går mot livsmedelsbrist t.ex

 31. Nr 29 Ingemar N
  Det är nog ett problem – när smhi mäter från ytan till djupvattnet och noterar normalt – medans satelliterna visas på svt och i media och av alarmisterna som tokvarmt och alarmerande.

  Klimatdebatten i offentligheten utgår då från olika fakta.
  Om vårat Nordsjön blir kallt och svt, media eu och FN säger varmt – nää, jag vidhåller – vi har ett jätteproblem.

  Efter den stora och snabba värmeuppgången från 1985 – 2005 planade uppvärmningen ut – och tittar vi på Island och havet och nedkylningen däruppe och vet att Ice – landic low är betydelsefullt för klimatet – så har vi ett problem om havet enl satelliterna blir varmare medan det kanske egentligen är inledningen på kallfasen.

  Samhällsdebatten, politiken och samhällsplaneringen behöver ta hänsyn till att vi kan få en lång kall period – vi har redan monterat ner vinterförmågan – pga satelliter, som bara visar uppvärmning.

  Det kan bli mer problem än någon diffus debatt om vem som har rätt eller fel, vem som är ond eller god.
  Vägar, gruvor, isbrytare och infrastruktur behöver utgå från klimatvärden och kunskap som hör till verkligheten….visst kanske mätpelaren av 0 – 10km visar kraftig värme – men om markmätningarna/ effekten är halverad glaciäravsmältning och långa, kalla, snörika vintrar så måste det ingå i det offentliga samtalet…

 32. Ulf

  Fantastiskt om det fungerar. Det här skulle innebära att klimathysteriker genen helt enkelt dör ut. Survival of the fittest fungerar.

 33. Brutus

  #32 Ulf : Utan tillräckligt med diesel blir det ont om mat. Därmed :”Survival of the fattest.”

 34. pa

  #14

  Håller med dig.
  De som förespråkar detta borde förorena närmsta vattendrag. De som vill ha pension eller uppbär pension har en skyldighet att uppmuntra Svenska par att skaffa barn.

 35. Adepten

  Än så länge finns det inga hållpunkter för minskad fertilitet efter mRNA-vaccinering mot covid-19.
  Det minskande barnafödandet beror på andra orsaker som också nämnts i övriga kommentarer här. Men väntar bara på att någon kommer att skylla det på antropogena klimatförändringar också.

  Förövrigt avråder jag från läsande och återgivande av klimathots artiklar för att upprätthålla den mentala hälsan.
  För nervstarka personer med selektiva böjelser kan dock följande länk läsas och analyseras🫣
  https://www.theguardian.com/environment/2022/aug/04/climate-breakdown-supercharging-extreme-weather

 36. Thorleif

  #35 Adepten

  Ja det var en hemsk artikel du länkade till. Blodtrycket steg kraftigt.

  Betr nativiteten vet vi att framtidsförväntningarna och ekonomin i huvudsak är styrande. Se bif länk här:

  https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/fodda-i-sverige#fertility

  Trots massinvandring av ca 2 milj på 25-30 år ökar inte födelsetalen. De står stilla. Vi är t.ex tillbaka till nivån vid millennium-skiftet med drygt 1,5 barn efter ha varit uppe strax under 2,0. Se följande länk:

  https://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__BE__BE0101__BE0101H/FruktsamhetSum/?loadedQueryId=130498&timeType=top&timeValue=1

  När det gäller vaccinet kan vi däremot konstatera att varken regeringar eller myndigheter är intresserade av forskning kring tydliga reaktioner bland uppgivna symtom och tidiga data i UK. Här några exempel kring missfall, fosterdöd och menstrationsförändringar. Statistik från 2022 har medvetet blockerats? Någon annan tolkning är svår att göra. I vartfall finns ej frivillighet att i UK redovisa offentligt vad som hänt sedan massvaccineringen. Vi ser i t.ex Sverige att våra hälsoansvariga i regeringen medvetet döljer sitt ställningstagande i pågående maktöverföring till WHO (t.ex). ”Vaccinet” är f ö ett brott mot gällande GMO-lagar i EU.

  Här alltså några ex;

  https://youtu.be/EE2RH89r3YM?feature=shared

  https://youtu.be/wj4rE0LrpR0?feature=shared

  https://youtu.be/qZJ52SftTk8?feature=shared

 37. Joachim

  Magnus #31
  Ingemar förklarar skillnaden bra.
  Det är dessutom logiskt att atmosfären blir varmare om vattnet blir kallare. Vart skulle värmen i havet annars tagit vägen annat än upp i luften? Och sen ut i rymden?
  (Värmen kan såklart ha strömmat ner i djuphaven eller till andra delar av världshaven, men om temperaturen i atmosfären under senaste året ökat ovanligt mycket så är väl havet en av de huvudmisstänkta uppvärmarna. CO2 däremot är en helt orimlig kandidat.)
  Du och jag funderade över Australien nyligen, där meteorologerna hade minus medan satelliterna hade plus. John Christy på UAH tog upp den kvardröjande värmen i atmosfären i sin senaste GTR.
  https://www.nsstc.uah.edu/climate/2024/April/GTR_202404APR_v1.pdf

 38. Thorleif #36

  Du fantiserar om vaccinforskningen. Läs några riktiga peer-reviewade artiklar om effektivitet och bieffekter istället för att lyssna på antivaxxarna på nätet. Det finns massor med bra studier om detta i den vetenskapliga litteraturen.

 39. Thorleif

  #38 Ingemar

  Det är sannerligen inga fantasier men medias definition av anti-vaxxer är det å andra sidan. Jag förstår dock din reaktion mht dels att ämnet inte hör hit, dels att ni från 2020-2022 inte vill bli associerade med s.k ”konspirationteoretiker” osv. Ni har ju det svårt nog, eller hur ? Jag respekterar den hållningen men det handlar om att verkligen följa vetenskapen och det finns ingen seriös forskning som tittat närmare på fruktsamhets-frågan (barn dog under de korta förtesterna och inga havande kvinnor deltog heller under eller efter osv men sprutan skulle de ta vilket är emot alla regler inom läkemedelsbehandling). Däremot sökte sig den största andelen LNP till just äggstockarna enl en hemlig japansk musstudie av Pfizer själva. Bara en dissekering efter döden har kunnat bekräfta liknande utfall. Ge mig gärna motexempel som ger de svar som läkaren i länken efterfrågar.

  Se själv mina länkar och fråga dig om förändringen i barnafödande i Sverige från 2021 till 2022 inte sticker ut lite väl mycket. Faktiskt en dramatisk skillnad mot övriga 22 år. Ge mig då forskarnas svar! Själv skulle jag som ansvarig försöka undersöka.

 40. Nr 37 Joachim.
  Ja, skillnaden i mätteknik och resultat är ju onekligen uppenbar!
  MEN problemet det gällde var ju att satelliternas mätningar visar en annan verklighet än objektet havstemperatur och objektet landtemperatur – och den påföljande klimatdebatten och klimatvetenskapen.

  Visst är det sant att satelliterna mäter höga ytvattentemperaturer i Nordsjön – trots att Nordsjön kylts ner och trots att smhi visar med sitt forskningsfartyg att ingen oroväckande uppvärmning skett.

  I debatten och i SVT och annorstädes används då satelliternas farligt höga yttemperaturvärden som ett bevis för att vi har en eskalerande och farlig uppvärmning – när det i verkligheten är tvärt om.

  Att försöka påverka klimatdebatten med felaktiga mätvärden för mätobjektet, havet i detta fall – blir ju då en omöjlighet och ett stort problem – så även för våra samhällsfunktioner, snöröjning, isbrytning osv.

  Ingemar kanske inte upplever det som ett problem – men när jag möter politiker och tjänstemän på länsstyrelser och naturvårdsverk i direkta problemlösningar och praktiska funktioner – så drabbas jag av stora problem pga dessa felaktiga uppfattningar om mätobjektet havet eller våra förfjällsmiljöer och våran fjällvärlds temperaturutveckling.

  Myndigheter, politiker och experter tror ju att ovan nämnda objekt fortfarande värms fort och för varje år – vilket ju är direkt felaktigt, då dom blivit kallare dom senaste 10 åren.

  Användningen av satellitmätvärden för våra olika objekt och för samhällsbyggnaden – är vilseledande och felaktiga och leder till stora konsekvenser för beslut gällande energisystem eller samhällsbyggnad.

  Precis som Ingemar ser jag att satellitvärdena beter sig på ett visst vis – men jag har en annan uppfattning om deras betydelse än Ingemar.
  Jag kommer fortsatt att se satellitvärdena och efterföljande propaganda och debatt som varandes hopplösa – i vägen framåt och för en djupare förståelse av klimatvetenskapen.

  Ett bra exempel som visar praktisk och vetenskaplig användning av direkta mätningar av objektet istället för satellitberäkningar av detsamma – är när norska oljesällskapet för ca 10 årsedan varnade för den då kommande isutbredningsökningen i området i barents hav och vid Island.

  Dom varnade för att mer is kunde leda till problem för industriell verksamhet i dessa områden – nu, 10 år senare ser vi att deras varningar var välgrundade – trots att allt talade för fortsatt uppvärmning och mindre is.

  Vi behöver därför ta större hänsyn till mätobjekten karaktär och deras utveckling ist för att skjuvas fram i blindo av luddiga, alarmistiska debatter om våra kokande hav och dito fjällvärld.

  Det är hög tid att återföra samhällsdebatten till våran verklighet, visst har det blivit varmare men också kallare – den debatten, diskussionen borde vårat samhälle klara av år 2024 – även om det synes omöjligt!

 41. Thorleif #39,

  Jo men vad ni vaccin-fobiker inte förstår är hur riktiga medicinska experiment går till: Randomiserade dubbelblindtest på kontrollgrupp och behandlad grupp. Det som gör dig och andra antivaxxare upphetsade är att någon av egen erfarenhet eller enstaka fall hittat någon enstaka allvarlig bieffekt av vaccinet.

  Riktiga epidemiologiska studier är jämförande; dels med grupper som är ovaccinerade (och kanske fått sjukdomen ”naturligt”), dels med grupper som blivit vaccinerade enligt föreskrift och rekommendation. Därifrån kan man se vilket som är farligast, både map effekten som sådan och frekvensen av antalet fall.

  I samtliga studier – och det finns flera studier som undersökt och sammanfattat ett stort antal enskilda studier – så ger vaccinen (AZ, Pfizer och Moderna) positiva resultat. Dvs, man sänker risken för allvarliga följdeffekter, särskilt i åldersgrupper över 60 år. Vaccin för grupper under 18 år är jag mer osäker och jag brydde mig inte om att plöja de artiklarna.

  Det finns inga mediciner eller vaccin som är helt ofarliga. Men ett rationellt beslut bör göras utifrån önskan att minska sannolikheten för följdeffekter. Man väger alltså risken för bieffekter av vaccinet mot risken för följdeffekter.

  Ingen av dina youtube-länkar kommer ens i närheten av de vetenskapliga krav som man ställer.

 42. Magnus B #40,

  ”Visst är det sant att satelliterna mäter höga ytvattentemperaturer i Nordsjön”

  Men Magnus, hur ofta måste detta upprepas; satelliter mäter inte enbart ytan utan de mäter 10 km av den lägre atmosfären. Vill du ha tag på yttemperatur så måste du ned på ytan. Än mindre mäter de vattentemperaturer 100 m ned.

  Men journalister är sällan bekanta med de olika mätteknikerna och tolkar därför resultaten helt snedvridet.

 43. Nr 42 Ingemar
  Visst finns det ytvattenmätningar av havet – satellitmätningarna 0 – 10km är ju ett annat värde.

  Uppenbarligen talar vi förbi varandra eller också har du inte sett rapporteringen om våra varma yttemperaturer – och hur dessa sedan används i debatten för att beskriva utvecklingen i exempelvis vårat Nordsjön eller barents hav för den delen.

  Bredare, djupare mätningar av hela havet brukar väl anges som ökad energi – men det är något annat.

 44. Magnus B #43,

  Nej, du förstår inte. Satellitmätningar är något helt annat än att avläsa utvidgning av kvicksilver och liknande. I den lägre troposfären så består luften av en specifik, unik blandning av molekyler. Det är detta sjok av luft som satelliterna kan identifiera och mäta på. Jag har för mig att det är syremolekylen som är central här. Visst finns det molekyler som varit nere på ytan och andra som seglar högt uppe på toppen men allt hamnar i samma mätpunkt i höjdläge för satelliten.

  Sedan bör man notera att det handlar om temperaturanomalier, dvs temperaturförändringar jämfört med en normaltemperatur, inte absolut temperatur.

  Som tur är så kan satelliterna mycket bra hålla kolla på var de befinner sig över jordytan så att man kan skilja på t.ex. Australien och Nordamerika, mellan hav och land, osv.

  Men någon specifik yttemperatur får du inte. Och det gör det svårt att jämföra ytbaserade mätningar med satellitmätningar. Ibland kan det skilja sig åt ganska rejält.

 45. Ehe!
  Vi fortsätter att prata om olika saker – jag känner till att det inte är kvicksilver…

  Beroende på vilket institut eller organisation – så tas ytvattentemperaturen ( sst ) fram via en beräkning och deras temperaturredovisning skiljer sig åt – vi har ingen skillnad i det synen.

  Det jag säger är att redovisningen av dessa yttemperaturer, hur olika dom än är från olika institutioner, har en gigantisk påverkan på hur folket, media, eu och FN tar till sig informationen och hur utfallet i klimatdebatten blir.

  Åter till Sverige, sst redovisas som att vårat hav är mycket varmt och blir varmare för varje år – folket och myndigheterna och klimatdebatten går banans- hjälp havet är jättevarmt – debatten om uppvärmningen är då över.

  I verkligheten via bojar och forskningsfartyg ser vi att vårat hav istället tycks ha en lång period av nedkylning, Nordsjön.

  Diskrepansen uppstår men debatten dör – eftersom sst säger det är jättevarmt

  OCH samhället monterar ner snöröjning och isbrytning och allt annat- vi lever med en inbillad och evig tro på uppvärmningen – eftersom sst och alla andra värden i den offentliga debatten visar att vi får allt varmare klimat och väder.

  Din och min oklara ordväxling handlar inte om hur man mäter SST – utan om hur dessa yttemperaturer används i klimatdebatten, i byggandet av samhället, i energisystem och i lagskrivningar…osv.

  SST – värdena är redan djupt inne i debatten och gör den svår och ovetenskaplig.

  Se exemplet med den norska varningen om den sydliga utbredningen av havsisen i norr…alla offentliga mätvärden och klimatdebatten därefter sade att – det blir mindre is och varmare – men – nej kylan kom tillbaka och isen likaså, så där fick några praktiskt verksamma rätt om faran med tron på evig värme och storsatsning på industriell versamhet däruppe.

  Våran syn skiljer sig nog inte åt det minsta – men kanske synen på faran med dessa overklighetsvärden om våran verklighet – jag ser dessa mätmetoder som en fara i debatten och en fara i att vi tror oss förstå mätobjektet – när vi kanske inte fattat någonting – om havet och dess temperatur..

 46. Thorleif

  Magnus blomgren

  De norska varningarna bör tas på allvar. En stor del av den västliga planerade satsningen på råvaru-utvinning i Arktis riskerar att sättas på paus?

  Betr satellitmätningar av havsytan påstås det bl.a av Ingmar (om jag inte minns fel) att man bara mäter ytskiktet, dvs ett par meter och inte djupare. Hur rimmar det med #42 och att det skulle handla om ett sammanvägt medelvärde för luften ovanför vattenytan. Det är två olika mättekniker med satelliter? Som Magnus skriver har dessa satellitmätningar använts för att propagera för att haven blivit varmare och särskilt mycket snabbt på senare tid.

 47. Thorleif

  #41 Ingemar

  Du missförstår mig! För det första har det pågått pharma/militär forskning på just corona-virus i USA sedan 50-60-talet. Orsak: man har tidigt funnit att det genetiskt är manipulerbart. Gensaxen har på ett dramatiskt sätt skapat en enorm potential för utvecklingen av nya läkemedel och biovapen. Här finns dock stora etiska frågor att diskutera som Sars-Cov-2-epidemin lyckades överbrygga genom det snabba förloppet med beslutet att mass-”vaccinera” världens befolkning med en helt ny oprövad teknik (inte bara genterapeutiskt utan även med GMO).

  Man lyckades få till stånd ett nödgodkännande trots att det fanns billiga läkemedel som bevisligen kunde avhjälpa både akuta tillstånd och preventivt ge skydd även för de sårbara grupperna. Genom massvaccinationen under pågående epidemi har man förlorat förmågan till flockimmunitet och skapat immunitetsflykt vilket legat till grund för virusets oerhört snabba mutering vilket skapat mer smittsamma men ”kortsiktigt mindre virulenta” varianter (omicron-stammen). Vaccinet dessutom bevisligen kontaminerat med främmande DNA.

  För det andra var min avsikt inte att ta upp ”vaccinets” förmåga eller ej utan bara framföra konstaterandet att de data som vi hittills ”fått se” (länkarna) borde få myndigheterna att intressera sig och påbörja en analys kring orsakerna (här fruktsamhet). Men det gör man inte! Tystnad. De länkar där ifrågavarande läkare konstaterar detta handlar just om utebliven forskning. Vi vill veta men han konstaterar att allmänheten hittills hålls oinformerad. Min gissning pekar mot systematisk korruption (s.k svängdörrs-politiken) där ”pandemin” öppnat för nya behandlingsformer med ny oprövad teknik (pengar förstås!). Som den amerikanska kongressledamoten Biggs (R) uttryckt är det militär-industriella komplexet kompletterat med Big Pharma. Det finns inget företag med mer korrupta affärs-metoder än Pfizers. Det är välkänt (har personligen träffat flera personer i högre befattningar som inte stått ut) och det framgår tydligt av domstols-ärenden och bötesförelägganden. ModeRNA dessutom en militär skapelse helt utan kommersiella produkter före C-19.

 48. Thorleif

  Kommentaren borttagen

 49. Andreas

  Kommwentaren borttagen

 50. foliehatt

  Kommentaren borttagen

 51. Andreas

  Kommentaren borttagen. Den debatten hör inte hemma här.