I morgon: Min första klimatsalong

Jag har just bevittnat min första klimatsalong. Diskussionen blev ovanligt intressant och givande och jag kommer att ge er ett kort referat av vad som avhandlades under morgondagen. Jag vill passa på att tacka alla er som var med på klimatsalongen. Jag har fått många tankeställare och många goda idéer. Hoppas vi ses fler gånger!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Hin Håle

  Fan va du är bra

 2. Maggie,
  kul att det blev intressant. Trodde nog att det skulle bli mer givande med Bränfeldt än med Sussane B efter att jag läst den artikel som Bränfeldt skrev, och som du tipsade om…

 3. Steve

  Det finns mycket att tala om nu — klimatkrisen blir ju bara värre och värre.  Väderlekstjänsten i Maine slår fast:  ”På morgonen den 16 januari, när arktiska vindar blåste över New England, uppmättes den lägsta temperaturen någonsin, -45.3ºC (-50ºF), i Maine.  Det tidigare rekordet, -44.4ºC, sattes nästan 84 år tidigare, den 19 januari 1925.”
  http://wattsupwiththat.com/2009/02/10/50%C2%B0f-new-all-time-record-low-confirmed-in-maine/

 4. Labbibia

  Är det bara jag som kommer att tänka på gamla företaget, och börskometen Fermenta, när jag tänker på AGW. J agminns att media slogs om att ge superlativer till Reefats bolag. Aktierna steg, nyemmisioner gjordes. Fusioner mellan det nya storföretaget och andra stora börsbolag diskuterades.  Men varje gång man talade om bolaget på tv, så fick man se bilder på en skruttig nedsliten gammal fabrik från Strängnäs? jag blev helt enkelt skeptisk till Reefat och hans bolag.
  Likadant med AGW? Media vräker ur sig det ena värre än det andra om klimatet, men när jag tittar ut genom mitt fönster, så är det precis som vanligt. När spricker den senaste mediabubblan?

 5. Labbibias kommentar ovan får mig att påminna om hur vissa fanatiker för cirka 20 år sedan varnade för den, som de ansåg , med säkerhet  förestående skogsdöden, något som visade sig vara en anka baserad på resultat från en tysk forskare som lyckts tillskanasa sig tolkningföreträde när det gällde förmenta forskningsresultat om skogens tillstånd. Koldioxidhysterin är en ren parallell till nämnda skogsdödshysteri.

 6. S. Andersson

  Kan bara instämma att det finns mycket som är märkligt i denna historia. Jag bor f n i Zürich och här har vi haft den bistraste vintern på 20 år, minst. Första snön kom redan i Oktober! Sedan nyår har vi i princip haft snö hela tiden. Jawohl, det snöade i natt igen! Temperaturmässigt hade vi minusgrader i stort sett hela Januari. Mindre sjöar frös igen helt. Zürichsjön klarade sig, har inte varit igenfrusen sedan 60-talet.
  Allt detta är mycket ovanligt här.

 7. pekke

  Nåt som varit en trend de senaste åren här i Karlstad vid snöfall är en temp på noll till några plusgrader, men nu snöar det ymnigt samtidigt som det är -6 !
  Visst är det bara väder, men som sagt ytterst ovanligt de senaste åren.

 8. S. Andersson

  pekke: Ymnigt snöfall och -6 låter mysigt. Fram med skidorna, packa matsäck och ut i skogen!

 9. pekke

  Ha !  Har inte haft några skidor på åratal !
  Det är roligt att lyssna på de lokala trafik- och väderrapporterna så är på morgon ” uppehåll ! ”, tittar de aldrig ut genom fönstret innan de läser upp dom ?

 10. Patrik

  Steve #3>> -45.3ºC (-50ºF) ?
  -45.3ºC = -50ºF??
  Kan det verkligen stämma? 🙂

 11. Patrik

  Lokalt väder och lokal temperatur ingår såklart i verklighetens globala klimat.
  Så även i framtiden. 😉
  Om man nu bryr sig om vad som händer i verkligheten vill säga och inte bara stirrar sig blind på trender… 🙂

 12. Patrik

  Steve>> Skulle kollat fakta först, det verkar stämma med temperaturerna C vs F där, sorry. 🙂

 13. Ture Marklund

  En Grad F=5/9 grad C. Alltså 81,9 grad F
  fd skogsarbetare

 14. Hej matematik

  C = (F – 32) / 1.8
  F = (C *1.8) + 32

 15. Steve

  Fahrenheit to Celcius converter:
  http://www.wbuf.noaa.gov/tempfc.htm

 16. Ture Marklund

  Steve: Jag hade fel glömde +/- 32. Tack
  fd skogsarbetare

 17. Magnus A

  Labbibia. Bra jämförelse med Fermenta! Dagens lögnaktiga hysteri berör dock fler…
  Vet inte om det hjälper, men jag tycker det är dags och vill säga att exempelvis Karin Bojs ständigt ljuger oss rätt i ansiktet.
  I denna DN:s beskrivning av hennes senaste alster nämns att torka blivit vanligare i Australien. Bojs har inte tillstymmelse till fakta för att visa det och annat (bl a att IPCC:s modeller stämmer med det vi ser i Australien) som hon påstår.
  Jag har motbevis här för att det blivit torrare i Australien:
  http://klimathot-gameover.blogspot.com/2009/02/australien-tycks-ha-mindre-torka.html

 18. Magnus A

  Labbibia. Bra jämförelse med Fermenta! Dagens lögnaktiga hysteri berör dock fler…
  Vet inte om det hjälper, men jag tycker det är dags och vill säga att exempelvis Karin Bojs ständigt ljuger oss rätt i ansiktet.
  I denna DN:s beskrivning av hennes senaste alster nämns att torka blivit vanligare i Australien. Bojs har inte tillstymmelse till fakta för att visa det och annat (bl a att IPCC:s modeller stämmer med det vi ser i Australien) som hon påstår.
  Motbevis för att det blivit torrare i Australien:
  http://www.klimathot-gameover.blogspot.com/2009/02/australien-tycks-ha-mindre-torka.html