Hur går det för Stefan?

Löfvén2
För en dryg månad sen valdes Stefan Löfvén till ny partiledare för Socialdemokraterna. Med underrubriken ”en gnutta hopp” så tittade vi då lite grann på Stefan Löfvén här på TCS, främst med energipolitik och miljö som utgångspunkt. Vi konstaterade då att han kommer att möta svårigheter i främst energifrågan och att det då gäller att inte börja ackordera med sin övertygelse. Socialdemokraterna är splittrade i kärnkraftsfrågan och det blir sannolikt inte lätt att övertyga det egna partiet. Men det dröjer inte länge innan han måste börja leverera.
Stefan har nu i alla fall påbörjat marschen mot en blocköverskridande energiöverenskommelse av något slag. Folkpartiet har varit särskilt tydliga med att det finns en inbjudan till Socialdemokraterna i detta hänseende. Men tydligen är Energiminister Anna-Karin Hatt inte lika intresserad av detta. Det tycks som om Centern inte vill ändra en stavelse i den liggande energiöverenskommelsen inom regeringen. Hatt inbjuder gärna till en överenskommelse om Socialdemokraterna ställer sig bakom regeringens energiöverenskommelse, men Socialdemokraterna vill, enligt Löfvén, ha en förutsättningslös diskussion.
Det som är oroande är att Löfvén inte själv ännu verkar vara särskilt tydlig med att det är kärnkraften han vill förhandla om. En del uttalanden pekar mer i riktning mot att det handlar om samtal om enerifrågan i allmänhet, medan det i andra media pekas på att det handlar om just kärnkraften. Mer eller mindre tydligt. Socialdemokraternas interna uppgörelse går ut på att på sikt fasa ut kärnkraften, men det är en märklig politik om man senare väljer att börja bygga ny, modern kärnkraft. Detta måste sannolikt ändras innan man kommer vidare. Givetvis till priset av djupa och uppslitande processer inom det egna partiet.
Fredrik Reinfeldt tycks dock enligt vissa media ha ställt krav på att det är just kärnkraftsfrågan som är det intressanta. I annat fall kan det kvitta.
Enligt Miljöpartiet, däremot, så skall Löfvén ha lämnat garantier för att överenskommelsen mellan (s), (v) och (mp) skall stå fast.
Just nu är alltså röran total men vi får hoppas att det klarnar framöver.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann L-H

    Löfven verkar ju stå tryggt förankrad på jorden. Sjöstedt är kompromisslös, inget samarbete med S om de gör överenskommelser som medför framtida kärnkraft. Det bästa för landet vore om S spricker och Löfven tar med sig de jordnära in i en något ombildad ny stark allians. C får gärna i det läget förena sig med de övriga vattenmelonerna V och MP. På så sätt kunde vi gå före på ett nytt sätt och leva lyckliga i alla dagar med trygg tillgång till både effekt och energi utan både vindfjollor i kulturlandskapet och annat ”grönt” elände som visionärerna drivit igenom.   

  2. Peter Stilbs

    Bra Jonny. Jag rekommenderar annars alla att läsa dagens Dr Max
     http://andaslugnt.blogspot.com/
     som förutom en genomlysning av den verkliga koldioxidsituationen även diskuterar Sjöstedt et consortes 

  3. Bim

    Rätt Peter.
    Dr Max är väldigt tydlig, väldigt pedagogisk och en fena på att förklara sambanden. Om en klimatkatastroftroende läst ett enda av hans inlägg utan att bli omvänd 180 grader, så bör vederbörande uppsöka farbror doktorn.

  4. CL

    När Stefan L uttalade sig i TV nämnde han också vikten av förnybara energikällor. Han sa solenergi, vågenergi och vindkraft. Att han nämnde vind som sista alternativ var förhoppningsvis en subtil markering baserad på kunskap om  vindkraftens tillkortakommanden.
    För övrigt hörde jag på TV i morse att det bara är tre kärnkraftverk som går av alla japanska. Och att de planerar att stänga även dem.
    Någon som vet var man får sin energi ifrån idag? Var inte Japan väldigt kärnkraftsberoende? Import från Kina?

  5. Toprunner

    CL #4:
    Gå in på följande hemsida:
    http://world-nuclear.org/NuclearDatabase/Default.aspx?id=27232
     
    Gör en sökning på japan. Sist jag kollade var knappt 50 reaktorer igång. Vad tittade du på för slags program?

  6. Gaupa

    Man kanske inte ska ha för stora förväntningar på Stefan L. Han är partiledare nu och det innebär ju att partiprogram måste följas.
    EU har ”gemensamma mål” som ska uppfyllas, också. Han kan inte bara tala för sig själv. 
    Men, men…verkligheten tränger sig ju på från alla håll, så… 
     http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Var-politik-A-till-O/Energi/Klimat/

  7. CL

    Toprunner #5
    Det var i en nyhetssändning i morse på SVT.
    Jag gick in på din länk. Man kan väl undra hur uppdaterade den där sidan är m.a.p. dagsläget. Går man in på Sverige så uppges att alla våra verk utom de i Barsebäck är i drift  Och det stämmer väl tyvärrr inte?
    Sidan verkar visa vilka verk som finns och där inga officiella beslut om nedläggning tagits.
    Om uppgiften i SVT stämmer så kan alltså ett stort antal verk ha stängts men att de fortfarande står i någon slags väntläge och däför finns kvar i denna lista över ”operating” verk.

  8. Lasse

    Det vore klargörande om man kunde få Miljöpartiet erkänna vilken form av elproduktion som ersätter de kärnkraftverk som Tyskland överger.
    MP väljare säger sig vara oroade för koldioxidutsläppens påverkan på klimatet-frågan är väl hur oroliga de är?

  9. Gösta Walin

    Tänk detta envetna, ensidiga tjat om kärnkraft. TCS viktigaste uppgift borde var att avdemonisera fossilkraft, kol, gas och olja. Den dag, som måhända närmar sig snabbt, då vår gamla kärnkkraftsarmada börjar visa allvarliga ålderssymptom och måste avvecklas, då gäller det att bygga säkert snabbt och ekonomiskt, dvs fossil-kraft. Kärnkraft framstår alltmer som ett vågspel, dyrt och osäkert.
    Observera att man inte behöver vara kärnkraftsmotståndare för denna slutsats.

  10. Holmfrid

    #9  Gösta Wallin,
    Instämmer helt Gösta. Denna sida börjar bli alltmera enögd.  En avvaktande hållning i väntan på 4:e generationens kärnkraft vore klokt både av miljöskäl och inte minst ekonomiskt.  En anslutning till gasfälten (norska och ryska) i Barents hav, samtidigt som oljan i havsbotten vid Gotland värd 100 miljarder kr borras fram, bör komma först.  Elbilarna är och förblir en dröm de närmaste 50 åren. 
       Den billigaste energikällan är i nuläget energisparande, som i stor skala skulle vitalisera den allt mer försoffade hemmaindustrin.

  11. Centerns roll i svensk politik har varit och kommer att bli förödande för borgerligheten och därmed också för Sverige. De har en historia av dumhet efter dumhet – från Tobbe Fälldins tjuriga ställningstagande mot kärnkraften som sprängde den tidens borgerliga regering, via Olle Johanssons nedläggning av Barsebäck. 
    Maud Olofsson var en pragmatiker som försökte ändra på det men tyvärr fick hon inte sitta kvar och ersattes av ett intetsägande nolla som antagligen kommer att låta antikärnkrafskrafterna i Centern ta över och dominera i fortsättningen.
    Det är bedrövligt men vi har den regering som media och intellektuell elit har bestämt. De flesta där är antingen socialister eller miljöpartister. Alla är feminister. Det är lätt att räkna ut hur det kommer att sluta…

  12. Holmfrid

    #4 CL,
    Var lugn CL.  Vår eminente före detta generaldirektör för Energimyndigheten – Kåberger – vistas nu i Japan för att lära japanerna hur man ersätter kol och kärnkraft med grön el.

  13. ThomasJ

    Holmfrid #12: Japp, Kåberger är i Japan i engagemang att ’hjälpa’ till med bl.a. vindkraft… Kan bli lite svårt då man (i Japan) nyligen beslutade att dra ner subventionerna med ~ 80% i en första etapp mot noll… 😉
    Egentligen märkligt att han (Kåberger) så plötsligt lämnade en väl doterad position som gd för Energimyndigheten, han hade ju ~ 2 år kvar av mandatet… hmmm
    Mvh/TJ

  14. Toprunner

    Holmfrid #12:
    Under mina resor i Japan har jag sett ett vindkraftverk som stack upp mitt ibland alla fabriker i Yokohama. Det stod såklart stilla. Jag tror banne mig de har fler reaktorer än vindvispar i reella tal.
     
    Om man tror att vindkraft är ett alternativ för Japan måste man vara otroligt naiv. Det finns helt enkelt ingen plats på land och vem tror att det skulle gå att placera dem utanför i Stilla Havet?