”Global warming” kommer sist

Enligt en ny opinionsundersökning genomförd av Pew Research är intresset (och därmed oron) för den globala uppvärmningen i USA rekordlågt.

priorities

”Global warming” hamnar sist på listan över saker som politikerna bör prioritera. För varje år sjunker dessutom intresset för den globala uppvärmningen.

tabell

Varför har ingen vågat sig på en liknande undersökning i Sverige? Är politikerna rädda för att opinionen i klimatfrågan sviktar även här hemma?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter

  Det skulle nog bli omvänt resultat i Sverige där vår kära åsiktstyrda media pumpar ut mantran om konsensus och smältande isar och den stackare som vågar ifrågasätta hånas och kallas ”förnekare”. 

 2. jon

  Men är inte opinonen ointressant. Den speglar mer hur debatten i landet går. Som vanligt fins det väl bara en sanning och det är den sanningen vi måste försöka ta reda på, oberoende av ekonomiska och politiska intressen. Finns växthuseffekten som ett reelt hot måste vi ta reda på det och aggera där efter. Är den inget hot så måste vi lyfta upp det och aggera efter det.

 3. Joakim

  Peter (1)
  Ja tyvärr har ni rätt.

 4. Åke Rullgård

  Re#2 jon:
  Det spelar nog en stor roll hur debatten och åsikterna ser ut  bland allmänheten eftersom detta är vad som styr politikernas agerande och åsikter. Politikernas, speciellt Reinfeldts och Carlgrens, frenetiska argumentation för, att koldioxiden påverkar klimatet måste bero på att de vill visa att de hörsammar folkets uppfattning och att de, så länge som de agerar enligt folkviljan, kan skydda sig bakom detta agerande även om det skulle vara fel: ”Vi, politikerna, gjorde ju bara som folket ville.” Om folkopinionen svänger och klimatfrågan åker ned i prioritering kommer även Reinfeldt & Co att våga överge koldioxidhysterin.

 5. Åke R # 4
  Problemet är ju bara att opinionen styrs av våra media, med SVT i spetsen. Och när SVT drar på propagandamaskineriet för fullt är det inte så lätt att värja sig, om man inte har tillräckliga kunskaper i ”klimatfrågan”
  Så, det blir lite av den klassiska…..vem kom först, hönan eller ägget?
  Formulerat lite annorlunda….Styr politikerna SVT eller styr SVT politikerna?

 6. Peter Stilbs

  Man kan vara säker på att om det kommer en liknande enkät i Sverige så kommer frågorna att vara ställda på ett lämpligt ledande sätt.

 7. Gordon

  Ett nytt uttryck (i stil med ”att göra en pudel” har vi begåvats med sista tiden ”Voodo Science” som beskriver en  hånad vetenskaplig uppfattning som opponerar mot etablerad politisk korrekt vetenskap och som visar sig vara den riktiga uppfattningen. Det senaste exemplet är klimatfrågan. Tidigare exempel är ifrågasättandet av fetternas inverkan på övervikt och iden att de snabba kolhydraterna spelar större roll samt tron på att magsår orsakas av bakterien Helicobacter pylori. Det sistnämda belönades faktiskt med nobelpriset !

 8. Lejuene

  Helt ”off topic”, men även detta år skall klimatizmen manifestera sig:
  http://svt.se/2.33538/1.1861541/stockholm_deltar_i_earth_hour?lid=senasteNytt_1765014
  …dags för en motmanifestation kanske?, i så fall hur?

 9. Lars C

  Media > Folket > Politikerna. 3 drogade hundar som biter varandra i svansen och springer runt i en cirkel. Botemedlet är en spann kallt vatten.

 10. Torsten Wedin

  Lars C #8:
   Jag instämmer med Axel Oxenstierna som sade ” Ack min son om du visste med hur liten vishet världen styres” .
  Det gäller i ännu högre grad i dag.

  Jag instämmer också i vad Fredrik Härén sa om media: ”Skäms tamejfan”. Det kan man säga till politiker också. ”Skäms tamejfan”.

 11. Mikael

  Ja, denne Axel Oxenstierna är ständigt aktuell. Om vi bara hade fler som han så skulle världen vara mycket bättre. Jag tycker i princip att det borde vara ett eget ämne i skolan: Axel Oxenstierna-kunskap, förslagsvis kunde det ersätta musikundervisningen som ju inte leder till något gott.

 12. Monodemon

  Det börjar bli lite oroligt även inom svenska journalistkåren där man nu noterar att klimathotandet kämpar i motvind:
  http://blogg.aftonbladet.se/omvarlden/2010/01/klimathotet-kampar-i-motvind

 13. Slabadang!

  Nästa pilsner….

  Är den otroligt detaljerade granskningen av GISS temperaturerna.
  Någon måste ljuga och jag har svårt att se att GISS kan fuska utan att ha vita husets uppdrag/tillstånd att göra så.
  För er som missat…..
  http://www.kusi.com/weather/colemanscorner/81559212.html

 14. Slabadang!

  Labbibia!

  SVT är precis som IPCC ockuperat av aktivister ! Jag tittade in på granskningsnämndens hemsida……30 anmälningar mot SVT i klimatfrågan.WWF pristagaren Schytt hårdcensurerade ”Ställ OM” Miljöpartisten Bjerström producerar ded värsta klimatkalkonen någonsin.
  http://svtplay.se/v/1797153/korrespondenterna/klimatspecial?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,1855526/sb,p103501,1,f,-1

  Opartisk saklig oberoende??? Hahhahhaha   Hahaaaaaahhahaha!

 15. Slabadang!

  Nästa pilsner…
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article7000063.ece

 16. Mållgan

  Lösningen vore ju naturligtvis att ersätta de ingrodda svenska universiteten med Fox News i stället. Då skulle vi ju också kunna nå samma lysande siffror även i Sverige.

 17. J-O

  Glaciärskandalen får uppföljare.
  IPCC :40% Amazonas riskerar katastrofal tröskeleffekt …   
  peer-review: Näpp !  , 
  Källa: WWF…
  Författare: journalister och miljöaktivister
  http://eureferendum.blogspot.com/2010/01/and-now-for-amazongate.html

 18. Helge

  Anders L
  Jag har inte påstått att Al Gore har gjort något fuffens, även om det finns de som påstår att det finns de som hävdar att det finns tveksamheter i vissa bolag rörande mjukvara som kan användas koldioxmarknaden.  Ville bara visa att om man är intresserad så kan man hitta saker om  Al Gore på 2 sekunder genom att googla. Så vill du gräva i det hela så är det ganska lätt. Sen brukar det vara så att ska man ha trovärdighet i politiska sammanhang, brukar det vara normalt att inte ha allt för stora egenintressen i sakfrågan för att att behålla trovärdigheten. Det är inte detsamma som olagligheter.

 19. Helge #18

  Om att Googla.

  Alla som tror att allt man hittar på Google är sant, räck upp en hand!

 20. fogge

  LABBIBIA # 5;  Först kom faktiskt ägget, enligt en professor i zoologi..trot den som vill.

 21. Olaus Petri

  Ta ned handen Uffeb! 😉

 22. Ida L

  Hejsan! Ni skriver att:
  Enligt en ny opinionsundersökning genomförd av Pew Research är intresset (och därmed oron) för den globala uppvärmningen i USA rekordlågt.
  ”Global warming” hamnar sist på listan över saker som politikerna bör prioritera. För varje år sjunker dessutom intresset för den globala uppvärmningen.
  Om det nu är så att intresset är så lågt för den globala uppvärmningen undrar jag hur man skall kunna ta vara på den informationen och försöka påverka befolkningen mer? Egentligen är det inte intressant att diskutera hur det ligger till i Sverige eller inte, det absolut viktiga är hur vi skall kunna påverka. Om det skall ske en förändring måste människor vara medvetna. Kan inte denna diskusion ta fart istället?! Finns det några bra ideer?
  /Ida L

 23. Magnus A

  Maggie: ”Varför har ingen vågat sig på en liknande undersökning i Sverige? Är politikerna rädda…”

  Det har gjorts undersökningar i Sverige. I Eurobarometern för i år visas att svenskarna är mer klimaträdda än de var tidigare medan motsatt utveckling gäller för andra europeiska länder. SDS skriver:

  ”Hela 83 procent av svenskarna anser att miljö och klimat är de viktigaste frågorna. Övriga européer, sammantaget, prioriterar ekonomi samt social- och hälsofrågor.”

  http://sydsvenskan.se/opinion/heidiavellan/article625465/Klarade-EU-krisen.html

  Vidare finns regelbundet SOM-institutets undersökningar, som är lätt att googla fram.

  Även annat har gjorts, men i vilken utsträckning de skett upprepat eller i förhållande till andra undersökningar (avgör deras värde) vet jag inte.

  Detta med bl a Eurobarometern har jag många gånger nämnt som kommentar på din blogg, utförligt beskrivet om vad som visades, länkar mm. Men kan inte säga att jag är förvånad över att du ännu inget vet (att du skulle låtsas att inget gjort fastän du vet att så inte är fallet tror jag inte). Att jag alls kommenterade nu är kanske lika meningslöst, men gjorde det i alla fall lite enklare för mig nu.

  Allmänt förresten: Om man påstår något som skeptiker, borde man inte vara lite försiktig i uttalandet om man inte vet hur det är med det man uttalar sig om?

 24. Magnus A: Som skeptiker kan man inte vara helt säker på att man verkligen är skeptisk. 🙂

  Beträffande undersökningarna. Ja, jag vet om att det gjorts några sådana, men frågorna är ju så ledande ställda att det är omöjligt att få ett rättvisande svar. Eller hur?