Vindkraften på Österlen

Vindkraft Österlen2

Vindkraft är ett lönlöst slöseri med pengar och leder till mänskligt lidande, det anser den rikstäckande Föreningen Svenskt Landskapsskydd som i helgen höll ett stort möte för politiker och allmänhet i sydöstra Skåne.

Österlen ska nu exploateras av vindkraftsindustrin. Hotet mot landskapet är överhängande även i ett av Sveriges mest natursköna områden. Men människorna i bygden har börjat resa sig mot vindkraftsexploatörernas och politikernas framfart. I helgen deltog jag i Föreningen Svenskt Landskapsskydds styrelsemöte i Smedstorps Medborgarhus utanför Simrishamn. Styrelsemötet följdes av ett sedvanligt opinionsmöte om vindkraft i stora salen i medborgarhuset. Salen fylldes snabbt av människor som ville ha tips och råd om vilka argument man kan använda för att slippa buller, skuggor och den förödelse av naturen som orsakas av storskalig vindkraft. Flera vindkraftsparker är just nu på planeringsstadiet på Österlen. Carina Gustafson är ordförande i ”Köpinge-Glemminge Natur och livsmiljö” en förening som är ansluten till den rikstäckande Föreningen Svenskt Landskapsskydd.

Carina inledde med att beskriva situationen på Österlen och det hot bygden nu står inför. Ordföranden i Föreningen Svenskt Landskapsskydd, Bernd Stymer, fortsatte med att redogöra för Svenskt Landskapsskydds vision och verksamhetsidé. Därefter höll undertecknad och docent Bertil Persson ett föredrag om vindkraftens roll i energisystemet och dess påverkan på omgivningen. Föredragen följdes av en frågestund och inlägg av Kent Mårtensson (S), ordförande i Ystad-Österlenregionens miljöförbund. Förbundet behandlar ansökningarna om att få etablera vindkraftverk.

Under måndagen träffade Ledningen för Föreningen Svenskt Landskapsskydd med ordförande Bernd Stymer och Carina Gustafsson i spetsen, Landshövdingen i Skåne för att fortsatt dryfta den hänsynslösa vindkraftsutbyggnaden i landskapet. Detta reportage gjordes strax innan ute på den skånska slätten. Så här lät det strax efter i nyhetsstudion.

Det har varit några händelserika dagar i Skåne för oss i Föreningen Svenskt Landskapsskydd. Kampen mot vansinnet rullar vidare! Antalet medlemmar i föreningen ökar drastiskt och besöken på hemsidan likaså. Ett bra eller ett dåligt tecken, avgör själva!

Ett utdrag ur Föreningen Svenskt Landskapsskydds verksamhetsidé:

”Det största hotet mot vår natur och mot vårt kulturarv utgörs idag av storskalig etablering av vindkraft. Drivkrafterna för exploateringarna utgörs av lagstiftade bidrag dvs. skatt (så kallade elcertifikat) som i sin tur är en följd av en klimatpolitik som saknar grund i sund och verifierbar vetenskap”

Visst finns det skäl att stödja den föreningen, eller hur?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. magnus

    Föreningen Svenskt Landskapsskydd är skadligt miljöreligiösa på grund av sitt dyrkande av den orörda naturen på österlen!
    Akta er för sådana människor säger Lars!

  2. Måns B

    Borde inte den här kampanjen riktas mot regeringen/riksdagen. Det var ju på deras uppdrag som energimyndigheten la ett nytt förslag på riksintresse för vindkraft som var helt absurdt. Nu bantades det rejält i samtliga län, men den föregicks av en undersökning av var det är lämpligt att sätta upp minst 72 m höga verk vilken i dag frekvent används av kraftbolagen.

    Det är ingen tvekan om att energimyndigheten är väldigt drivande i att nå målet om 30 TW till år 2020.

  3. Tack Jonny för ditt idoga arbete för att bevara det svenska landskapet från monstruös förfulning och exploatering i okunskapens och vansinnets tecken.
     
     
     
     
     

  4. Micke Johnsson

    Våra politiker har fått storhetsvansinne. Helt sjukt bestämma över folk huvud. Det räcker nu. Nu måste vi få väck patrasket som fullständigt skiter i sitt folk. Vi i  Sverige behöver nytt politiskt system där det krävs folkomröstning till alla större frågor. Just nu pissar(ursäkta utrycket)alla politiker på svenska folket. Hade vi fått reda på vad det betyder och vad vindkraft gör så hade inte en ända ”mölla” fått sättas upp. Vem ligger bakom det här. Det räcker nu.

  5. Annika

    Här är i alla fall en politiker som skiljer sig från mängden; Godfrey Bloom. 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=vYj5baVfB0Y

  6. S. Andersson

    Hittade två länkar som jag tror att ni kommer att ha glädje av (inget med vindkraft att göra):
    <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:”Cambria Math”; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {mso-style-priority:99; color:blue; mso-themecolor:hyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; color:purple; mso-themecolor:followedhyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} span.EmailStyle16 {mso-style-type:personal; mso-style-noshow:yes; mso-style-unhide:no; mso-ansi-font-size:11.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; color:windowtext;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 2.0cm 70.85pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:”Table Normal”;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:””;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:11.0pt;
    font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
    mso-ascii-font-family:Calibri;
    mso-ascii-theme-font:minor-latin;
    mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
    mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
    mso-hansi-font-family:Calibri;
    mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

    http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100023598/after-climategate-pachaurigate-and-glaciergate-amazongate/

    http://www.ihatethemedia.com/12-more-glaciers-that-havent-heard-the-news-about-global-warming

  7. Björn

    Jag har tidigare menat att vindkraften är helt redundant, dvs obehövlig. Att ständigt ha någonting i horisonten som rör sig är en fasa för den naturälskande och för de boende i närheten av dessa monster, en katastrof.
     
    Det är enbart idealitet som har medfört utbyggnaden av denna obehövliga energialstrare. Detta i kombination med politisk inkompetens och dumhet har lett fram till dagens energikaos där stängningen av Barsebäck är ett av de allvarligaste misstagen. Protesterna mot denna dumhet är i högsta grad befogad och nödvändig. Skall våra vackra kulturlandskap omvandlas till ett enda industriområde? Det är följden om utbyggnaden fortsätter. Protestera, protestera!!
     
     

  8. Johan

    Några klipp från dagens NWT.
    http://www.nwt.se/karlstad/article649046.ece
    Utanför  Skoghallssverken vid vänerns strand står vindkraftsparken ”Gässlingen” som uppfördes 2009. Igår var det tio grader kallt och alla stod still eller gick mkt. långsamt.
    Tidigare i vinter har Skoghallsverken tvingats stoppa delar av produktionen för att inte elnätet skall kollapsa.
    Periodvis har elen varit så dyr att produktionen varit på vippen att stoppas bara för det.
    Om vi verkligen vill att ryggraden i svensk industri skall flytta till Kina och att vi ska sabba naturliga värden vid kustnära områden och i höglänt terräng ska vi satsa på vindkraftverk och biobränslen.

  9. solbacken

    Kollade just på statistiken över vindkraftverken på vindstat.nu. Aktuell effekt är 2 % av den installerade! Bottenrekord eller? Anledningen till att jag blev nyfiken var att vi i natt igen haft mycket låga temperaturer här i Östergötland. Nu på morgonen -14 grader. Tur att i inte är beroende av vindkraft enbart.

  10. Vi har redan det problemet här i hallands öppna landskap. För övrigt stog alla stora verk utmed E6 vid falkenberg still i morse…………..

    ojsan det var -10 grader ute.

  11. Även Stockhlms skärgård håller man nu på att förstöra med dessa VVVVV (VederVärdiga, Värdelösa VindkraftsVidunder).
    http://www.haninge.se/Arkiv-NyheterPressmeddelande/Pressmeddelanden/Ar-2008/Vindkraftverk-pa-Orno/

  12. S. Andersson

    Eftersom jag har sommarställe på Österlen kommer jag att engagera mig i kampen mot VVVVV där.
    Tänkte starta ett ”Kommando Bombi Bitt”. Om någon har lust att haka på så är ni välkomna.

  13. Per Spektiv

    #11
    Men det kan löna sig att protestera. På just Ornö har markägaren dragit tillbaka sin ansökan för tre vindkraftverk pga omfattande protester, varför kommunen avslutar detaljplanearbetet för just de verken.

  14. Ulrik

    Tio grader kallt på morgonen och de 50 vindkraftverken på Lillgrund ger 10-15% av full effekt. Dock lär fiskbeståndet ha ökat på Lillgrund, så då gör kraftverken någon nytta – dyra fiskar och dyr elkraft!

    För några dagar sedan läste jag, att centerledaren(!) klagade på att kärnkraftverk står stilla för revision. Således de kärnkraftverk som enligt tidigare centerledare och dagens oppositionen inte behövs.

  15. Tege Tornvall

    Även i natursköna Dalarna härjar vindkraftsivrarna. I dagens DN påpekade ledarskribenten Malin Siwe att svensk vindkraft under vintern genomsnittligt haft 13 procent utbyte. Tjusigt!

  16. Skeptisk

    Sverige gör i skrivande stund av med ca 24000 MWh/h. Vindkraften stöttar med med hela 2000 Mvh/dygn. Dela det med 24 så blir det per timme ca 85 Mvh/h, dvs 0.35% av behovet.  Strålande !!

    Medel vindkraft de senaste 30 dygnen har varit ca 4000 MWh/dygn (170 MWh/h). Kolla gärna vad Sverige förbrukar i elenergi på http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Sveriges-effektsituation1/

  17. Anders L

    Personligen tycker jag att t ex motorvägar, kraftledningar, rangerbangårdar, vattenkraftverk och stora parkeringsplatser är mycket, mycket, mycket fulare än vindkraftverk. Här har vi något för Föreningen för Landskapsskydd att bita i! (Det är väl inte enbart vindkraften man vänder sig emot? I så fall kanske man bör överväga ett namnbyte.)

  18. Greger

    Enligt en notis i dagens (10-01-26) DN på sidan 2, har kapacitetsutnyttjandet för vindkraften de senaste 30 dagarna legat på 13%.

  19. J-O

    För ett antal år sedan projekterade man 179 st 120 meter höga vindsnurror i Öregrundsgrepen.  Antagligen trodde man att opionen skulle acceptera det hela då vi redan har 3 reaktorer där.

    Hela horisonten skulle täckas med vindsnurror symetriskt utplacerade var 500:e meter.  Att området innehåller flera naturreservat och fågelskyddsområden var inget MKB:n tog speciellt hårt på.
    Självklart skulle det bli billigare att lägga verken nära land och den infrastruktur Forsmark 1-3  har för distribution så att lägga dem långt ute till havs var inte intressant.
    Tack och lov bildades föreningen MOTVIND och den stora anslutningen och opionsbildandet lyckades (tills vidare …) stoppa det hela.
    Bygg vindkraft på taken i Stockholm och på andra ställen där förespråkarna bor.
    Om nu James Hansen kan uppmuntra ekosabotage  så kan jag …
    Vore intressant och se om det går att ”få upp” en sån där stolpe i omloppbana ? Rent hypotetiskt alltså …

  20. Dan

    Ander L #17:
    Svagt argument. Det som gör stor nytta kan få vara lite fult.
    Kosta pengar, göra mycket liten nytta och dessutom förfula, ja då har du ett annat läge.

  21. Anders L

    Skillnaden är att motorvägar, kraftledningar mm gör nettonytta och skapar värden. De gör ekonomisk nytta.

    Vindsnurror gör det inte. Dom är fula, miljöpåverkande, och gör dessutom ekonomisk skada iom att dom kostar mer än värdet de producerar.

  22. Christopher E

    Anders L #17:

    Redan två bra kommentarer ovan (Dan & Jonas), men jag säger mitt ändå.

    De saker du räknar upp är kanske inte vackra, men fyller trots allt ett behov. Vindkraften uträttar inget mer än att kosta pengar till ingen nytta.

    Dessutom (även om det kanske är en smaksak) ligger vindkraften i en klass för sig när det gäller förfulande, genom sina stora arealkrav, rörliga delar, höjder, blinkande ljus och inte minst genom att vindförutsattningarna gör att turbinerna hamnar i de mest natursköna och känsliga miljöerna.

    Hur långt syns en bilparkering, Anders?

    Och här en vattenkraftsdamm i mina trakter. Jättefult?

  23. Ulrik

    Anders L – 17.
    För parkeringsplatser, rangerbangårdar och kraftledningar så utgår inga öppna eller dolda statsbidrag. Vad är det för estetiskt fel på t.ex. vattenkraftverket i Laholm med ansluten laxodling? Och jämför miljöprövningen under decennier av t.ex. utbyggnad till motorväg vid Linderöd med den  förenklade hanteringen av påbjuden vindkraftpark på Romelåsen och Österlen.

  24. István

    Telegraph skriver:
    AGW theory is toast. So’s Dr Rajendra Pachauri. So’s the Stern Review. So’s the credibility of the IPCC. But if you think I’m cheered by this you’re very much mistaken. I’m trying to write a Climategate book but the way things are going by the time I’m finished there won’t be anything left to say: the battle will already have been won and the only people left who still believe in Man Made Global Warming will be the eco-loon equivalents of those wartime Japanese soldiers left abandoned and forgotten on remote Pacific atolls.
    Jag gillar formuleringen.
    Vi har vår egen ståndaktige soldat här ovan.
    http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100023598/after-climategate-pachaurigate-and-glaciergate-amazongate

  25. James Hansen rättfärdigar eko-sabotage. Mitt alter ego Skeppsgossen uppmanar till vindkraftssabotage. När ekokapitalisterna får härja fritt behövs en motståndsrörelse som i likhet med Greenpeace använder sig av utomparlamentariska metoder. Det ska väl gå att spränga vindkraftsstolpar utan alltför stora problem? Att prata och diskutera leder ju inget till.  

  26. Christopher E

    Alf Agdler;

    Tanken har föresvävat mig… en ringformig sprängladdning vid basen av stolpen…

    Nej, till skillnad från ekofundamentalister är jag nog ingen terrorist ändå. Men jag kan säga, att med alltmer natur förstörd av vindkraft har min förståelse ökat för vad som rör sig  i huvudet dem som tillgriper våld när inget annat hjälper.

  27. Christopher E

    Så här ser verkligheten ut för oss som bor i områden med vindskraftsexploatering varje dag, som just idag. Det är lätt att förstå varför medlemsantalet i Svenskt Landskapsskydd ökar, när de behövs så väl.

    En av dagens (26/1) nyheter i vår lilla kommun…

    Några närboende till vars hemvist på landsbygden förstörs av snurror intill. Att protestera hjälper föga. Sälja och flytta? Med värdet på huset decimerat är det inte lätt.

  28. István

    #25
    Commando Bomb It.

  29. Christopher E och István m fl.

    Jag har för mig att det var en Same som blev hårt straffad för att han sprängde en kraftledningsstolpe när han tyckte att det gjordes för stora ingrepp i naturen i hans område för hans egen försörjning en gång.
    Men det är många år sedan.

    Och då handlade det om försörjning genom arbete, inte kapitaltillväxt genom boende. 

    OK, att jag nu spetsade till det. Man har ju råd att bo dyrt därför att värdestegringen gör att en stor del av amorteringen blir ett sparande.
    Och allt som stör den kalkylen är ju ett elände. Ungefär som att jobba på Ericsson och bli av med jobbet för att aktieägarna ska bli fortsatt intresserade av att satsa pengar i verksamheten. Oavsett var i världen den bedrivs.

  30. Ida L

    Hejsan Jonny! Jag har lite funderingar kring vindkraft. Du skriver  följande: ”Därefter höll undertecknad och docent Bertil Persson ett föredrag om vindkraftens roll i energisystemet och dess påverkan på omgivningen”.
    Av vad jag förstår av din text är du emot vindkraft men jag ställer mig frågan hur du tycker att vi skall gå till väga istället för att rädda vår miljö? Är det inte otroligt viktigt att på så många sätt som möjligt skaffa miljövänligare alternativ till olja och kol?
    Senare skriver Anders L:
    Personligen tycker jag att t ex motorvägar, kraftledningar, rangerbangårdar, vattenkraftverk och stora parkeringsplatser är mycket, mycket, mycket fulare än vindkraftverk. Här har vi något för Föreningen för Landskapsskydd att bita i! (Det är väl inte enbart vindkraften man vänder sig emot? I så fall kanske man bör överväga ett namnbyte.)
    Han får svar av Jonas N:
    Skillnaden är att motorvägar, kraftledningar mm gör nettonytta och skapar värden. De gör ekonomisk nytta.
    Vindsnurror gör det inte. Dom är fula, miljöpåverkande, och gör dessutom ekonomisk skada iom att dom kostar mer än värdet de producerar.
    Min fråga är hur du/han menar när han skriver miljöpåverkande? Hjälper inte de också till att skapa ett miljövänligt alternativ, skall man inte väga in alla aspekter?

  31. magnus

    Jag insåg precis vad folket på den här bloggen håller på med. Inte bara som en metafor utan tydligen även på riktigt.

    Ni slåss mot väderkvarnar!

    Tjena/ Magnus

  32. Magnus #31

    Kom igen. Fortsätt läsa och skriva på den här bloggen.
    Du är ju inte bättre funtad än någon annan att klumpa ihop den här vildvuxna skaran till en homogen grupp av idioter.. 🙂

    Men visst är det lätt att känna sig attackerad personligt och vilja ge igen. Antingen personligt eller till alllt och alla, specielllt om man läser alla hejarop till de fyndigaste av de personliga påhoppen.

    Jag tror inte att alla här, troligen inte någon, vill vara enbart elak.  🙂

    Kan man ligga lågt och nyfiket försöka lära sig något om hur de olika ”vetenskaparna” som är engagerade i klimatet fungerar? Ja det tror jag.

    Jag skrev nyss en liten grej om vindsnurror på en privat blogg. Men det är för långt, och alltför funderande, för att publicera här.

    Här gäller det att tipsa om passande länkar eller att vara spydigt rolig. Och gärna också meningslöst roligt  när det blir för seriöst.  😀

  33. Ida L #30

    Många tror att ekonomi handlar om pengar, när det egentligen handlar om att ”hushålla med begränsade resurser”.

    Och ser man då korsiktigt och egoistiskt på världen så är det lätt att det blir pengarna som får fokus i en stabil ekonomi.
    När det blir skakigt med värdet på pengarna så blir det andra tillgångar i form av mark eller guld som får fokus.
    Trots att det varken går att äta eller dricka mark eller guld. 🙂

  34. István

    Greger # 18
    På DN är man optimister rörande vindkraftens produktivitet.
    Kolla officiell statistik.
    2% för dagen, under 5% i snitt, de senaste 30 dagarna.
    Visserligen upplever vi den varmaste januari någonsin, enligt tillförlitliga källor, men dåligt ändå.
    http://www.vindstat.nu/översikt
     

  35. ThomasJ

    VVVVV [mkt bra uttryck, Labbibia! 🙂 ] problematiken tycks få en och annan kommunpolitiker att [äntligen] börja tänka efter – före! T.ex. i Hylte kommun, länk:
    http://www.skogsland.com/vindkraft-kan-bli-valfraga-i-halland/2010-01-20
     
    Tänk om temat kan utvecklas till en valfråga i alla 290 kommuner…
     
    Den avgörande faktorn i detta kompletta vansinne är den nya ’gräddfilen’ för VKV-etablering [lag om prövning] som trädde ikraft den 1 augusti, 2009. I denna lag är kommunerna fråntagna sina lagfästa självbestämmanden i prövnings-/tillståndfrågor, dessa ligger nu under miljödomstols avgörande.
    Förvisso har lagstiftaren inrymt ett ’kommunalt veto’ i det att kommunen kan/ska yttra sig i ärendet,
    ett icke yttrande anses/betyder ’nej’ för miljödomstolen, ett ’ja’ är ett ja och detta kan mycket väl få förödande konsekvenser. Detta pga. den i kommunallagen föreskrivna likabehandlingsprincipen, vilken, efter ett ’ja’,  kan åberopas av andra VKV-exploatörer, evtl. i prejudicerande form.
    Som nu är: Arma Land!
     
    Mvh/TJ

  36. Alvin Stoltz

    Rapport Kristianstad.  11 vindkraftverk inom synhåll:
    Idag som är en ovanligt kall dag hänger vingarna missmodigt och patetiskt  stilla till ingen nytta. Nu då de borde snurra som bara den!

  37. Steve

    Har någon exempel på ljudstörningar från vindkraftverk?  Jag undrar, därför att jag vid en ombyggnad av radhuset fick en värmepump (som tar energi ur frånluften).  Dagtid hörs den inte alls — kan på sin höjd anas.  På natten kan man höra den mycket svagt.  Men mina öron, dvs min kropp, reagerar illa på detta knappt hörbara ljud, när jag sover, och blodtrycket vill gå upp i taket då.  Jag jobbar nu med fysisk avspänning, och börjar klara det bättre, men visst är det ett problem.
    Samtidigt vet jag att andra inte alls reagerar så.
    Kan man dra paralleller till vindkraftverken?

  38. magnus

    Uffeb#36
    ”Kan man ligga lågt och nyfiket försöka lära sig något om hur de olika ”vetenskaparna” som är engagerade i klimatet fungerar?Ja det tror jag. ”
    Det hoppas jag också. Det är liksom poängen. Och bland annat du bdu har gett mig några bra tidigare, så jag läser vidare.
    Men jag blir lite lätt provocerad av att en massa folk (inte så många egentligen) talar om för mig vilka religiösa AGW åsikter jag har och det ofta med en sur översittarattityd.
    Och för att vara en blogg full med kritiska tänkare så sväljs en massa argumet alldeles för okritiskt tycker jag. Så då påpekar jag det.

    Jag kunde vara finkänsligare, men ibland orkar jag inte:-)

    Det lustiga är att jag tycker om kärnkaft och vill inte ha fula vindkraftverk i fjällen. Jag är också tror också att teorierna bakom vad som orsakar den globala uppvärmningen att förändras många gånger innan man får klarhet i vad som är på gång. Det vore mycket underligt om man fick allt rätt på första försöket.
    Jag kör bensinbil också. (fast inte om jag kan undvika det för inte är det billigt…)
    Vi hörs

  39. magnus

    Steve 37

    Apropå din luftvärmepump
    Ja läste för något år sedan om en metod för att behandla tinnitus. Någon typ av KBT (det kan ha varit hypnos inblandat men jag tror inte det) poängen var att man kunde intala sig att det irriterande ljudet var något rogivande, typ havsvågor som slår mot en strand.
    Ljudet försvann inte men det blev inte irriterande längre.

  40. Lars C

    Steve #37
     
    Fick du bara värmepumpen installerad eller fick du ett komplett ventilationssystem? Jag vill inte ha mekanisk ventilation, frånsett fläktkåpa över spisen och badrumsfläkt så har vi inga fläktar alls. Jag har inget ont av ljudet från kylkompressorer i kyl/frys men vissa fläktar/ventilationsanläggningar producerar ett infraljud som gör att man mår dåligt. Man kan även få en joniseringseffekt av tilluftsventilation.  Något som påverkar vissa.
    Byggnadsmaterial som inte avger emissioner i kombination med gammalt hederligt självdrag är nog hälsosammast om än inte energisnålast.
    Börja med att se vilket ljud i anläggningen du reagerar på, det går kanske att bygga bort. Testa med värmepumpen avstängd när det blir varmare, låt fläktarna gå.

  41. Gunnar Strandell

    Anders L #17
    Jag håller med dig om att andra byggnader som industrisamhället gett oss inte är särskilt vackra. Och jag tycker inte att det blir bättre av att de kan få stå kvar långt efter att de slutat göra  nytta.  
    Estetiskt blir jag mest störd när enstaka aggregat i en vindkraftspark park står stilla. Det minskar också känslan av  trygg energiförsörjning.

    Magnus #31
    Träffsäker kommentar och rolig!   🙂

    Uffeb #31
    Jag tycker trots allt att pengar är ganska bra i energisammanhang, för de förenklar samarbetet mellan individer, organisationer och länder. Alternativet med självhushållning skapar konflikter och gör det svårare att hushålla med miljön.  

  42. Gunnar Strandell

    Apropå ljud vill jag påminna om tanten som hyrde ut till en student. Varje kväll kom han hem sent, satte sig på sängen, tog av sig skorna en och en och släppte dem på golvet innan han somnade.

    Efter ett tag kunde tanten inte somna förrän hon hört de två dunsarna. En kväll somnade studenten när han släppt den första skon….. 

  43. Emmet

    Bra där Jonny!
    Dags att ta upp kampen mot vkv-baronerna och deras anhang nu.
    Det lutar åt ett nytt Äppelkrig på Österlen, kanske med Bombi Bitt i spetsen den här gången? 🙂

  44. Gunnar Strandell #41

    Jag har aldrig föreslagit att självhushållning är bättre än pengar som betalningsmedel.  Jag kan ana ett litet halmgubbeförsök där… 🙂

    Det jag menade var att pengar ibland är ett ganska bräckligt bevis på att man kan skaffa sig en massa resurser.

  45. Steve

    Tack Magnus (#39), tack Lars C (#40) om ’fläktbuller’.  Ni ger båda råd som jag tror går åt rätt håll.
    En tanke med mina rader var att visa att person A kan störas av något som person B kanske inte uppfattar alls.  Klagar någon över ljuden från det nya vindkraftverket i närheten är det inte alls givet att han/hon fantiserar/är hysterisk, även om andra inte har några problem alls.

  46. Säga vad man vill om vindkraft, men Bernd Stümer, ordförande i Föreningen Svensk Landskapsvård lyckas skada sin egen sak genom sitt sätt att argumentera.
    Vi har honom på hemmaplan i Strängnäs kommun och han terroriserar oss med medborgarförslag som många gånger saknar motstycke i ovederhäftighet och okunnighet. Men likt förbaskat älskar han att anklaga politikerna för okunskap, ohederlighet m.m.

    Senast i går kväll försökte han igen: http://matswerner.blogg.se/2010/january/strangnas-don-quijote-och-vindmollorna.html

  47. Steve #37, magnus #38 0ch #39.

    När det gäller störande ljud så är det ett komplicerat samband mellan öron och hjärna.

    Ett grymt muller från en accelererande V8:a kan vara musik för föraren men ett helvete för grannen vid gatan.

    När det gäller lite mer diskreta och ihållande ljud från strömmande vatten eller avlägset trafikbrus så kan det upplevas väldigt olika. Trots att det låter lika.

    Jag jobbade för många år sedan mycket övertid på IBM. Vi hade en modern byggnad med kontorslandskap och en utmärkt ventilation. Den hördes aldrig.

    Men vissa sena kvällar kunde jag uppleva ett plötsligt energitillskott. Jag fattade först efteråt att det var fläktarna som hade stängts av. Och då blev det tyst.

    Jag bor nu i ett hyreshus med bra ventilation och när det var extra kallt under några veckor här uppe så stängde man ventilationen lite då och då. Det kändes skönt, men det varade bara max fem minuter varje gång.

    Det kunde lätt ha blivit ett stort irritationsmoment om jag hade fått för mig att det var bättre utan ventilationen.

    Hur man löser det problemet vet jag inte, men det är nog upp till var och en om man irriteras av ljud i samhället eller står ut med dom.

    Den knäpptysta och orörda fjällvärlden är en myt. Jag har campat högt upp i Norge långt bortom bilar, industirer och fläktar och det är en ständig symfoni av brusande fjällbäckar eller större forsar i alla väderstreck. Ibland kan man nästan inbilla sig att det spelas en melodislinga som upprepas kontinuerligt och i timmar.

    Ganska irriterande om man är på det humöret.  😉

  48. magnus

    Steve #44
    Sant. Är man irriterad så är man.
    och apropå vindkraftverk så finns det väl tillräckligt många fula obebodda platser tycker man, så att man inte måste ställa dem i närheten av folk eller i naturreservat.
    Men tydligen är det så att man inte funderar så mycket över detta utan främst ser till var det blåser mest, för att få maximal verkningsgrad.
    Men om inga kraftverk byggs för att folk inte vill ha dem så får man ju ingen verkningsgrad alls.

  49. Steve #44

    Ett tillägg om diffust bakgrundsljud. Jag sitter just nu och ser en repris på ett Formel 1 lopp på TV. Ljudet är inte speciellt högt påskruvat på grund av den sena timmen, men eftersom jag skrivit tidigare om suset från ventilationen så kan jag faktiskt höra att den är på nu.

    Hade någon suttit bredvid och jag hade frågat om det hördes ett svagt susande förutom TV-ljudet så är jag helt övertygad om att svaret hade varit nej. 

    Men min hjärna vet ju vad den ska lyssna efter och skulle omedelbart upptäcka om fläkten stängdes av.

  50. Halvdansken

    Hej, ny här på bloggen.

    Jag är kluven till det här med vindkraftverken. Har full förståelse för att folk inte vill ha dem där det bor, dels för att det är fult, men också för skuggor/blinkande och lågfrekventa ljud.

    Jag bor i Danmark och här finns mycket ”möllor”, men oftast i vattnet. Där stör de ju inga. Lillgrund är en vindkraftverkspark med en 80 snurror, och man har faktiskt också mätt upp ökad marin aktivitet i vattnet.  Så varför inte? Förhoppningsvis kan de göras mer effektiva.
    Anser också att man borde sasa mer på solkraften. Inte för Co2-tjafset, jag är klimathysterimotståndare av Guds nåde, och har varit det hela tiden, men att bränna fossila ämnen smutsar ner med partiklar och annat otrevligt, det är dyrt, och helt allmänt borde vi ha teknik att utnyttja solen bättre.  Mer eller mindre gratis. Och obegränsat.

    Ser fram emot att blanda mig i debatten och att hitta nya bra argument!

  51. Johan

    Ledaren i dagens NWT tar upp utbyggnaden av vindkraft.
     
    http://www.nwt.se/asikter/ledare/article649559.ece
     

  52. Micke Johnsson

    Ida #30
    Titta på de här inslagen. Jag tycker inte staten och kraftbolagen ska kunna göra så här.
    http://www.youtube.com/watch?v=Iq9yX1RLxV0&NR=1
    http://www.youtube.com/watch?v=E24z9f-uTPM

    Dessa ”möllor” är totalt odugliga. Har du funderat vem som kan ligga bakom en sån här dålig investering?

  53. Mats Werner #46: Din sågning av Bernd Stumer är typisk för alla de småpåvar som sitter och bestämmer i våra kommuner. Ni påstår att ni värnar om demokratin och att vanligt folk ska få tycka till, men så fort vanligt folk tycker annorlunda än ni så beskylls de för att var rättshaverister. Om du tycker att vindkraftverk behövs i detta land så föreslår jag att du fyller Mälarvikarna runt omkring Strängnäs med vindsnurror som en sorts symboler för viril framtidstro. För att tillmötesgå de som inte vill se och höra dem kan väl kommunen utdela skygglappar och hörselskydd.   

  54. Alf Agdler!
    Det handlar inte om jag vill ha eller inte ha vindsnurror. Jag har stor förståelse för de som är emot och jag är inte ”för”.
    Däremot handlar det om hur man bemöter andra åsikter. Om man som Bernd Stümer väljer att skälla ut sina meningsmotståndare och kalla dem otrevligheter och skylla dem för att inte förstå, begripa eller ens ha fattningsförmåga nog att vara politiker med ansvar för helheten, då har man passerat gränsen för vad som är tolererbart.
    I vår kommun har han under hela processen bombarderat kommunen med samma skäll och upprepningar. Han kommer med osakligheter och är inte själv alltid särskilt insatt i det han påstår.
    I vår kommun har staten pekat ut ett antal riksintresseområden för vindkraften. Ur kommunens synpunkt var det viktigt att begränsa möjligheten att sätta upp vindkraftverk inom dessa områden av olika skäl. Därför har ett omfattande tematiskt  tillägg till översiktsplanen arbetats fram där Bernd Stümer i olika kapaciteter har utnyttjat sina möjligheter att framföra synpunkter och förslag. Dessa har redovistats i materialet och möjligen också lett till en eller annan justering av planförslaget.
    Att sedan komma med medborgarförslag där han menar att vi inte alls behöver göra något tillägg och påstår att vi med det ”kommunala självstyrets” och planmonopolets hjälp skulle kunna förhindra byggandet av vindkraftverk är såväl föga meningsfullt som ganska okunnigt. Att det så är ytterligare ett i raden av samma typ som redan valsar runt i den kommunala apparaten.
    Det har således inte ett dugg med någon eventuell småpåve att göra.

  55. Jonny Fagerström

    Att både FSL och vår ordförande Bernd Stymer är frustrerade över hur myndigheter hanterar vindkraftsfrågan är inte konstigt. Kommuner och Länsstyrelser tar minimal hänsyn till medborgarnas intressen. Jag har i flera överklaganden fått till svar från kommuner och Länsstyrelser att ”Vi har ingen anledning att betvivla vindkraftsindustrins uppgifter”. Myndigheterna saknar instrument för att göra korrekta bedömningar av tex buller och skuggor (WindPro). Vid besöket hos Landshövdingen i Skåne yttrades just dessa ord av handläggarna. Kommunerna saknar helt enkelt kompetens och intresse att hantera dessa frågor på ett proffessionellt sätt. Frustrationen växer hos oss alla inte bara hos Bernd Stymer.

  56. Mats Werner: Tack för snabbt svar.
    Att många av dem som agerar mot vindkraft och andra idiotiska energilösningar använder ”otrevliga” tillmälen är väl inte att undra på. Ingen lyssnar ju annars på dem. Som kommunpolitiker har du visst haft möjlighet att stoppa en kommande utbyggnad – genom att som vindkraftsmotståndarna stå upp för en åsikt, fördröja översiktsplanerna och i värsta fall avgå.
    Tillhör du dem som tycker att vi ska förfula vårt landskap med en massa stora propellrar till lands och sjöss så kan du väl säga det rent ut. Då är diskussionen avslutad för din del och du kommer att gå till historien som mannen som hjälpte Sverige ur energikrisen genom att satsa på förnybar energi.
    I stället tycks du tillhöra den velande majoritet av förtroendevalda som är varken för eller emot och inte vågar ta ställning, av rädsla för att förlora makten och jobbet. Det är vad jag vill kalla småpåvar.

  57. Måns B

    Alf Agdler #56
    Att hoppa på kommunpolitiker hjälper föga i den här processen. Som jag skrev ovan så drivs den här frågan uppifrån via energimyndigheten. När förslaget till nytt riksintrese för vindkraft var ute på remiss så var det ganska tydligt att man i princip skulle inte skulle beakta vad allmänheten tyckte i någon större omfattning. Det fanns ett buffertområde kring bebyggelse på 400 m om jag minns rätt och en del andra begränsningar vi tätatare bebyggelser.
    Så väl kommuner som länsstyrelser insåg precis vilka problem som skulle uppstå och påpekade dessa i sina yttranden.
    Nu vet jag inte om FSL lämnade in ett eget yttrande men skulle ha möjlighet att göra så om man begärt ut remissen liksom alla andra då vi lever i en demokrati. Gjorde ni detta?
    Riksintressets utbredning bantades betydligt efter inkomna synpunkter men där områdena väl lades ut är således inte helt enkelt ge avslag för en ansökan. Riksintressen prövas främst mot andra riksintressen (landskapbildsskydd kan anses vara ett sådant men det har ganska begränsad utbredning i landet). Det finns så vitt jag vet inget riksintresse mot förfulande av landskapet (utöver landskapsbildsskyddet) och alltså vägs dessa frågor lägre i den totala bedömningen.
    Har man synpunkter på detta så är det inte genom att vara otrevlig mot kommunalpolitiker som man når framgång, snarare tvärt om skulle jag påstå.
    Den egentliga prövningen av större vindkraftsanläggningar görs av Miljöprövningsdelegationen, vart man ska sända sina yttranden, men vill man påverka så är det som sagt på nationell nivå.
    Ni som är så kritiska till Miljölagstiftning kanske skulle ta en titt i miljöbalken och artskyddsförordningen och se hur den ska tillämpas i denna typen av frågor….och försök att prata om rätt saker.

  58. Tack Måns B för de sansade orden.
    Precis så är det ju Alf Agdler.
    Och eftersom Du, Alf,  gärna vill veta vad jag själv tycker i vindkraftfrågan så ska jag tala om det.
    Vindkraften i storformat kommer enligt min mening bara att bli en komplementär källa.
    Varken vindkraft eller vågkraft  är någon lösning på vårt energibehov.
    Vindkraftsverkens skuggeffekter i närmiljön är mycket obehagliga.
    Däremot delar jag inte helt uppfattningen att vindkraftverk nödvändigtvis måste vara fula.
    Och jag tror att små vindkraftverk (gårdsverk) kan bli ett utomordentligt komplement för privatpersoner.

  59. Måns B#57: Jag måste ge dig rätt. Jag kollade på energimyndighetens hemsida och där står det så här: ”I propositionen betonas bland annat vikten av att kommuner, länsstyrelser och andra myndigheter aktivt bidrar (min kursivering) till förbättrade förutsättningar för planering av en lokalt förankrad, förnybar och långsiktigt hållbar elproduktion från vind, i propositionen också benämnt vindbruk.”
    Därmed är ju loppet kört för både kommuner och länsstyrelser. Det är Gustav Vasas ”det rätter och packer I Eder efter” som gäller. Så varför överhuvudtaget protestera? Miljökapitalisterna har en Myndighet att stödja sig på, demokratin har fått sig ännu en smäll och de så kallade gräsrötterna gör bäst i att hålla tyst. Vilket underbart samhälle vi har fått!

  60. Inge

    Politikerna måste ju ha möjlighet att åka ut och se och höra vad vindkraften innebär. Att´bara gänvisa till att man inte betvivlar vindkraftsindustrins uppgifter håller inte. Upp ur stolarna politiker och ut och bilda er en egen uppfattning. Är det så här vårt landskap ska se ut? Och ändå behöva kompletterande generering av säkrare sort efetrsom det inte alltid blåser!

  61. Jag vet inte hur gammal Du är Alf Agdler, eftersom Du verkar så förvånad över tingens ordning. Vi är nog åtskilliga politiker och andra i det här landet som varit tveksamma till vindkraften av främst de skäl som Inge anför, att det inte blåser tillräckligt mycket och tillräckligt konstant för att det ska vara ett verkligt alternativ i energidebatten.
    Men opinionen (läs: Miljöpartiet och andra miljövänner) har pressat så oerhört på de styrande i riksdagen (för det är där dessa beslut tas – inte i kommunerna) att det till slut blev politiskt omöjligt att hålla emot. Särskilt som nya tekniker utvecklades som gjorde vindkraftverken effektivare.
    Men då skulle Herrar Stümer och hans anhängare varit framme! Nu är det försent.  Det har tillåtits gå för långt för att kunna stoppas.
    Vindkraftsvännerna har helt enkelt varit oerhört effektiva på alla fronter medan motståndarna tydligen sovit när de viktiga besluten togs.
    En parallell kan man säga till den framgångssaga som  klimatlobbyn lyckats med medan skeptikerna har hållits tillbaka. Den parallellen ska man också anföra när det gäller vindkraften. Även skeptikerna har varit frustrerade och modfällda när ingen har lyssnat på dem.
    Nu är situationen en annan men det beror inte på att skeptikerna har skällt ut klimatnissarna och kallat dem idioter utan på att skeptikerna har påvisat faktafel efter faktafel i klimatnissarnas ”forskning”. DET har börjat ge resultat.
    Att bli kallad idiot som inget begriper gör ju inte direkt att man öppnar öronen för de eventuella argument som kan komma efter skället.

  62. Ida L

    Micke Johnsson #52
    Hejsan Micke! Du ställer frågan om jag har funderat kring vem som kan ligga bakom en sådan här investering? På den frågan finns det många svar. Visst finns det dem som vill tjäna pengar och inte lyssnar på folkets klagan och visst finns det kanske de som inte har en god tanke i grunden. Men någonstans måste det väl också finnas någon som försöker att rädda vår planet? Någon som försöker att finna sätt som är miljövänligare? Vi måste tänka ett steg längre än vårt synfält räcker. Vad kommer att hända med alla de vackra platser på jorden om vi inte gör något nu!? Kanske att vi måste offra lite. Jag ber dig se det ur ett större perspektiv! Alla måste vi göra det lilla vi kan!

    Se på denna film istället:
    http://www.youtube.com/watch?v=BQGp-LtrSC0&NR=1
    /Ida L

  63. Ida L#62
    Bästa Ida,
    om Svante Axelsson hade sagt att månen  egentligen är  grön, hade du trott på det också?

  64. Ida L

    Rosenhane #62
    Om jag säger att världen går under, välkomnar du det då och säger att det var på tiden?

  65. ThomasJ

    Mats W. #61: Du säger att det är för sent nu. Vaddå för sent? Klok politik handlar inte minst om att kunna revidera felaktiga beslut, eller hur? Det är inte att förvånas över att människor blir mer/mindre ursinniga över hur, som nämnts i tråden tidigare, demokratin åsidosätts på sånt lömskt sätt som fallet är med VKV i allmänhet och den nya prövningslagen i allra synnerhet. Detta nu helt frånsett teknikens uselhet per se.
    Vid beredningen på Miljö- och Jordbruksdepartementet av denna nya lag hade en enda ’utomstående’ tillträde. Vem? Jo, Svensk Vindkraftförening [Trapp]. Man [regeringen] gladde sig åt att ha skapat en ’gräddfil’ för VKV [uttalande av Sofia Arkelsten, Örebro i april -09, jag var där]. Innebörden i denna lag är att man dels skapat en ’gräddfil’ för ett särintresse, dels – och värst anser jag – att man härigenom fråntagit/inskränkt kommunernas lagfästa självbestämmelserätt. Regeringen skriver oxo i förklaringsdelen till lagen [ung.] så här: ”Regeringen är medveten om att denna lag innebär en inskränkning av den kommunala självbestämmelserätten, men anser en sådan inskränkning vara godtagbar.”  Och, igen, detta för ett särintresse av ytterst dubiöst slag!
    Kommunallagen är förankrad i Grundlagen och ergo måste då oxo denna ändras, vilket man ej gjort av [måhända] kända skäl. Det går iskalla kårar efter ryggen när man läser slikt uttalande och betänker vad en annan regering i Europa [på 30-talet] ansåg vara ’godtagbar(a) inskränkning(ar)’ i lagfästa rättigheter. Fy f*n är i detta sammanhang en komplimang.
     
    De våta drömmarna Energimyndighetens GD framfört [typ 30 TWh 2020] kommer, om förverkligade, att störta detta land långt ner i avgrunden med näppeligen ngn möjlighet att ’kravla’ sig upp igen.
    Se t.ex. utvecklingen i Spanien 2000 – 2008. Bra, mkt. läsvärd rapport här:
     
    http://www.juandemariana.org/pdf/090327-employment-public-aid-renewable.pdf
     
    Ladda ner och läs den. Kolla oxo Energimyndigheten GD:s CV – finns på wiki.
     
    Samhällskostnaderna för detta kompletta vansinne [30 TWh] beräknas av en prof. på Chalmers [Hjalmarsson ?] komma att uppgå till 30 – 50 miljarder per år!
    Snacka om påtvingat, kollektivt samhälleligt harakiri !
     
    Mvh/TJ

  66. Jonny Fagerström

    Man kan i alla fall konstatera att motståndet mot vindkraften ökar allteftersom propektering och exploatering ökar. Om vi skall gå mot Regeringens och Energimyndighetens planeringsmål om 3o TWh vindkraft kommer 150 000 svenskar att få sin livsmiljö förstörd. Det kommer att bli en folkrörelse som kommer att skapa avtryck. FSL:s medlemsantal växer och vi i styrelsen far runt nästan varje helg nu för att stödja våra lokalföreningar och för att bygga upp nya.  ”I går Skåne i morgon Norrland”. Vi har bara sett början på detta. 30 TWh vindkraft är minst 8000 vindkraftverk. En produktion som kunde ha lösts av tre moderna kärnreaktorer. Vindkraften är ett enormt slöseri både mänskligt och ekonomiskt.

  67. Ida#63
     
    Nej, jag använder huvudet som det var menat och avfärdar påståendet som befängt.

  68. Johan

    Hej!
    Jag tycker absolut att vi ska satsa på vindkraft, det är framtiden! Det är en ren naturresurs som inte påverkar vår jord och miljö.

  69. Mats Werner #61: Jag är så gammal (född 1935) att jag just av den anledningen är förvånad över tingens ordning numera. En gång fungerade svensk demokrati i alla fall hjälpligt, idag har den sålt sig till dem som gapar högst och de som står i bakgrunden och håvar in pengar.

  70. Alf Agdler #68

    Bli inte bitter eller förvånad.
    Läget i världen i stort har jau bara blivit bättre enligt en del.

  71. .. ju bara blivit bättre… skulle det vara.

    Svårt när man använder sina två pekfingrar för att skriva snabbt… men den sortens stavfel är nog OK

  72. Ulrik

    Ett riktigt busväder och blåsväder. Det gick knappt att öppna dörren i morse för snödrivor. Då tänkte jag, att nu måste vindkraftverken på Lillgrund ha producerat max när de endast gav 10-15% i förrgår. Men de gav mellan 54% och 74% vid midnatt!! När sjutton ska de ge den effekt som Vattenfall utlovade i reklambroschyrerena till närboende?

  73. Labbibia

    Aldrig!
    De närboende har blivit ”blåsta”! 😉

  74. Labbibia

    Oj. Mitt # 73 var naturligtvis ett svar på Ulriks # 72

  75. Om det är som ThomasJ #65 skriver så är ju den svenska ”vindkraftlagen” en nationell skandal i paritet med Climatgate, Pachaurigate och alla de andra internationella konspirationerna mot mänskligheten. Jag har heller inget minne av att lagen diskuterades särskilt mycket i media och det sades mig veterligt inget om att den innebar en inskränkning av den kommunala självbestämmanderätten. Smak av Nűrnberglagar med andra ord som det sägs i ett annat inlägg. Oavsett om det är för sent eller inte bör saken dras upp igen till diskussion. Jag har inte tillräckligt med underlag för detta, men det borde FSL ha. Hur skulle det vara om Uppdrag Granskning kopplades in?

  76. Alf!
    Det beror kanske på att vindkraften har varit ”politiskt korrekt” i alla läger. Därför har debatten uteblivit. Det är väl ett förhållande som fortfarande råder. Vindkraft är helt enkelt PK.
    Att det kommunala självstyret naggas i kanten utan stora rubriker är heller inget nytt. Det finns riksintressen för naturvård, kulturvård, militärverksamhet, rörliga friluftslivet, infrastruktur m.m.
     
    Och som om det inte vore nog med dessa ständiga restriktionsområden inom vår kommun (och säkert andra) så tro, mig – om kommunen planerar ett nytt bostadsområde i någon av de ”fria sektorerna” så är det alltid någon som finner en rödlistad art (vattensalamandern har varit populär här) eller en ”omistlig” svampskog (f.d. statsråds- och landshövdingehustru) och sätter igång folkstormar. Så inte tror jag att det lär bli särskilt många vindkraftverk byggda i den här kommunen i varje fall.

  77. Måns B

    Alf och ThomasJ
    Vad det gäller inskränkningen i kommunens självbestämmanderätt så gäller den väl främst att man i sin Översiktsplan ska ha vägt in vilka områden som är lämpliga för vindkraftsetablering enligt Riksintresset för Vindbruk (som vindkraften kallas precis som Alf nämnde). 
    Bygglovskravet ersätts i princip av ett miljötillstånd som enligt vissa kriterier prövad och ges av kommunen och av Miljöprövnings delegationen (MPD) i större anläggningar (se länken nedan).  Miljöprövningen görs mot miljöbalken och Plan och bygglagen.

    Att en del av ansvaret för prövningen flyttas från kommunerna till MPD är nog inte fel eftersom där finns en samlad juridisk kompetens som få kommuner kan hålla med.

    För en noggran redogörelse av vad ändringarna egentligen innebär, lagmässigt och i pratiken,  så se länken till Sveriges kommuner och landsting nedan.

    http://brs.skl.se/cirkular/cirkdoc.jsp?searchpage=brsbibl_cirk.htm&op1=&type=&db=CIRK&from=1&toc_length=20&currdoc=1&search1_cnr=09:57

  78. Måns B

    Mats W #76
    Det skulle väl vara i kommungränsen i sådana fall. Det är förunderligt hur många kommuner som anser att just den gränsen är lämplig (minst olämplig) för vindkraftsetablering 8), men det kanske du har en bra förklaring till.

    Vad det gäller djur och andra arter som kan hindra etableringar så är det i princip endast de som är upptagna enligt Artskyddsförordningen (nationallisering av EUs Art- och habitatdirektiv) som har något egentligt jurdiskt skydd. I övriga fall så har ett Riks intresse företräde.

    Regeringen är insatt i att det finns problem med vindkraften var en del behandlas i miljöprocessutredning (SOU 2009:42) som lämnades till Miljödepartementet i höstas.

    Den behandlar bland annat behovet av reglerkraft när det inte blåser, något som vi märkt av i vinter.

    Jag har inte haft någon anledning att sätta mig in i utredningen men den presenterades i Miljöaktuellt på nätet av utredaren.

    http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.230869/var-ska-elen-produceras-nar-det-inte-blaser

  79. Måns B!
    Njae, jag tror inte Du har rätt när det gäller ytterområdena. Strängnäs har haft ett ärende om ett kommersiellt vindkraftsverk. Där beviljades ett positivt förhandsbesked eftersom det stämde med Riksintresseområdet och med det vi då visste om innehållet i det tematiska tillägget till ÖP för området ifråga. Långt ute på Selaön, med mycket långt till bebyggelse etc.
    Men si då vaknade Grönsöö Slott på andra sidan Mälaren och kommungränsen och visade sig vara sakägare med protester. Så jag är pessimist (eller optimist ur Alf Agdlers synpunkt)….

  80. ThomasJ

    Här lite info i frågorna:
    I betänkande 2008 09 MJU27 Prövning av vindkraft, länk:
    http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3322&rm=2008/09&bet=MJU27
    sidan 2 återfinns följande:
    ” Utskottet har i detta ärende uppvaktats av Svensk Vindenergi. ”
    (ingen annan)
     
    I Regeringens proposition 2008/09:146 – ”Prövning av vindkraft” – , länk: http://www.sweden.gov.se/sb/d/108/a/122460
    sidan 49 står följande att läsa:
    Det kommunala självstyret.
    Förslaget att kravet på detaljplan och bygglov i huvudsak inte ska gälla när ett tillstånd till verksamhet för vindkraft har getts enligt miljöbalken innebär att kommunernas rätt att besluta i frågor om vindkraftsutbyggnad i dessa fall tas bort. Förslaget att prövningsmyndigheten i ett tillståndsärende enligt miljöbalken endast får ge ett tillstånd om kommunen har tillstyrkt det innebär en mer begränsad möjlighet för kommunen att förfoga över sitt planmonopol. Förslaget innebär därför en viss inskränkning av det kommunala självstyret. För att nå uppsatta mål i frågan om användningen av förnybar energi är det mycket angeläget att handläggningen av vindkraftsärenden blir enklare och effektivare. Regeringen anser därför att en viss inskränkning i kommunernas rätt att besluta i vindkraftsfrågor får anses godtagbar.”
    [Formuleringen ”viss inskränkning”  är rent snömos för intrycksförmedlande att det inte är sååå mycket inskränkning, ha!…]
     
    Sen har vi detta med ÖP [’översiktsplan’]. Kvarleva från Mona S’ tid som ’samhällsbyggnadsminister’ som ställer till det hela rejält. Det är inget tvingande dokument utan en ’visionssammanfattning’ för kommuners ’samhällsbyggnadsplaner’ inkl. då naturligtvis VVK, vilkas ’acceptabla’ placering(ar) ska/bör märkas ut på kartan. Men detta har deFacto ingen egentlig betydelse. En VKV-exploatör kan ansöka om etablering utanför ÖP:s ’VKV-område’ hos både kommun och Länsstyrelsen, vars miljöenhet kan [och ofta gör!] leder ansökan vidare till miljödomstol som i sin tur begär in yttrande från kommunen. Här uppkommer rejäla konflikter [i kommunen] bl.a. då å ena sidan markägaren ser en ordentlig intäkt via markarrendet och å den andra sidan denne [inte ovanligt] ofta har s.a.s.  ’relationer’ inom/till det kommunala [politiska] ’beslutsmaskineriet’. Om kommunen ej yttrar sig anses det vara ett nej, om det däremot blir ett ’ja’ kan detta, som tidigare anförts, användas som tvingande ’ja-yttrande’ till nästa, och nästa, och nästa… exploatör [enligt kommunallagens likabehandlingsprincip].
     
    Ett slikt ’spektakel’ [eg. skandal] skulle inte gå igenom ens i en bananskalsrepublik …, ok, ngn enstaka då, kanske – förutom Sverige asså.  🙁

    Mvh/TJ

  81. Måns B

    Thomas J #80

    Du missar en vessäntlig del i ditt resonemang vad det gäller det kommunala självstyret. Majoriteten av marken i en kommun är inte planlagd. Den del som omfattas av Översiktsplaner som mycket riktigt är en översyn, eller vision, av hur exploateringen ska utvecklas i kommunen med bebyggesle i och kring tätort, industrier mm.  Här kan exempelvis områden för vindkrafteteblering märkas ut. I detaljplanen utvecklas detta sedan enligt PBL (Plan och Bygglagen) och Miljöbalken.

    Men den övriga marken, som den mesta åkermark i produktion eller den mesta skogsmarken är inte planlagd. Tidigare så behövdes en detaljplan och bygglov för att bygga ett vindkraftverk (oavsett var det uppförs) det är detta bygglov som nu ersatts med ett miljötillstånd. 

    Men inskränkningen i det kommunala självstyret innebär inte per definition att det blir lättare att etablera vindkraftverk. Det innebär att en del av den administrativa (och byråkratiska) processen tas bort. Prövningen av lämplighet för VKV är den samma eller till och med mer genomgående än tidigare eftersom den tar hänsyn till hela miljösområdet. Prövningen av ett vindkraftsärende är en ganska stor process som ofta tar över ett år (kan ta betydligt längre tid om det överklagas) 
    Länsstyrelsen, eller Miljöprövningsdelegationen som finns på Länsstyrelsen, skickar aldrig vidare ett ärende till miljödomstolen utan det sker vid överklagande (Länsrätten är första instans om jag minns rätt) av ett positivt beslut om vindkraftsetablering. Överklaga kan alla som är berörda sakägare göra, hit kan exempelvis grannar räknas (men jag kan inte det exakta sakägarbegreppet i VKV-hanteringen).

    Dock så är det inte särskilt lätt att få ett sådant beslut ändrat om det nu inte kommer upp något som prövningen missat. Särskilt inte inom ett Riksintresse för VKV.

  82. ThomasJ

    Måns B #81: 1) ÖP:arnas omfattning och detaljering varierar enormt mycket från kommun till kommun, dito dessas [av överheten] önskade [ej tvingande] revision(er) per varje mandatperiod.
    2) Huruvida inom/utom detaljplanerat område är ej styrande/avgörande om VKV kan/inte kan anläggas.
    Vi hade förra våren ett ärende i vilket en exploatör ’gjort upp’ med markägare [jordburksmark, ej detaljplanerat] om att bygga 3x VKV. Ansökan till kommun + länsstyrelsen, vars miljöenhet a) först hemställde hos kommunen om antagande av ansökan – vilket nämnden avslog pga. [primärt] områdena ej fanns utsatta som ’VKV-områden’ i gällande ÖP, sedan b) upphävde (!) lst. nämndens avslag [i juni -09] med hänvisning/motiv till den per 1 augusti ikraft trädande nya prövningslagen…!?  Ett evtl. överklagande till lst. skulle vara inne senast slutet juli som är allmän semestermånad…[rätt ’maffigt’]. Miljödomstolen begärde ett yttrande från kommunen och satte ’sista datum’ härför. Ärendet togs upp i bl.a. KF där det m.h.a. minoritetsrätt till återremiss återremitterades. Sedan har en viss
    tillnyktring inträtt hos de politiker som initierade det hela och ärendet är – åtminstone för tillfället – ej på agendan, men jag tror, tyvärr, inte att så förblir.
     
    Det Du beskriver låter väldans juste och bra och så kan det också te sig, på papperet vill säga. IRL ser det helt annorlunda ut. MKB:erna [jag har gått igenom åtskilliga] kan i princip glömmas helt och hållet. De skrivs ihop för att i 99 fall av 100 passa VKV-exploatörens önskemål. Ofta genomförs projekteringsarbetena av nationellt representerade [stora] företag och dessa har ’mallar’ för förenkling m.m. av rutiner. I en MKB för VKV i Skåne framgår bl.a. att: ”…rennäringen bedöms ej bli negativt påverkad av denna etablering…”  – tack för kaffet, eller..
     
    Processerna med överklaganden är för [främst] privatpersoner enormt komplexa, mödosamma och inte minst vanligast även rejält kostsamma, vilket, i sig, visar på hur illa ställt det är för medborgarnas skydd och respekt i detta land.
    Häromdagen gladde jag mig åt nyheten, att bl.a. Ragunda kommun överklagat ett etableringstillstånd för en megastor VKV-park där [OBS! kommunen överklagade].
    Sedan kan det oxo vara av intresse att kolla in lite på vad som ’händer & fötter’ i/kring projektet ’Markbygden’ [väster om Piteå], där ingen mindre är Maud O. var uppe och ’invigde’ det hela – till saken hör att regeringen ännu ej givit ok till detta vansinnesprojekt. Hon har koll på läget hon, minsann. F.ö. jobbar hennes son också hos exploatören… Go figure!
     
    Kvarstår gör att denna nya prövningslag endast har tillkommit för att tillgodose ett särintresses [samhällsletala] intressen och att anse en inskränkning i kommunallagens fastlagda kommunala självbestämmelse vara godtagbar är fortsatt rent ut sagt fördj***gt [sagt av en statsvetare/jurist på SKL jag pratat med].
     
    Bananskalsrepublikanskt är vad det är! Period! 🙁

     
    Mvh/TJ
    PS: Det är oxo intressant att fundera lite över vem som definierar/fastlägger ’riksintressen’ [och varför]… //DS

  83. Måns B

    Tack Thomas för exempel från verkligheten.

    Jag har aldrig hävdat, inte medvetet i alla fall, något annat än att när man lägger ut ett Riksintresse för VKV i detta fallet så är syftet att underlätta för etableringen. Men jag har själv sett fall där dom stoppats (även om sista ordet nog inte är sagt) när såväl kommun som markägare och exploatör varit positiva på grund av ’miljöskäl’. Jag tänker inte gå inte på några detaljer eftersom jag inte tror att ärendena är avslutade ännu.

    Jag har bara försökt beskriva hur hanteringen som jag har insyn i fungerar, det är dock i ett geografiskt begränsat område och tydligen inte allmän praxis i riket.

    För visst är det så att det finns ett intresse från regeringen att driva på VKV, det är också skälet till att jag ö.h.t gjort några inlägg i denna tråden. För att frågan ska föras på rätt nivå.

    Med minnen av hur det gick till när vattenkraften byggdes ut, så tror jag inte att det finns några större utrymmen inom det snaraste att få till en förändring i hur hanteringen av VKV sker. Det är visst för övrigt ett förslag på Riksintresse för vattenkraft med på gång för att säkra reglerkraften, men det senaste jag hörde var att det bromsats något.

  84. Måns B

    Vad det gäller riksintressen så är det väl ett typexempel på hur man hanterar ett fall där de allmäna intressena bedöms som större än de enskilda på en nationell nivå från regering och riksdag.

    Det ligger i sakens natur att det blir konflikt i dessa fall eftersom de så gått som alltid drabbar den enskilde på ett oönskat sätt.

    Du hittar liknande regelverk i de flesta demokratier, även om det förvåras i länder där äganderätten traditionellt är mycket startkare än i Sverige, men jag håller inte med om att det är Bananrepublikfasoner, snarare en del av den demokratiska principen som ibland är svår att acceptera på individnivå.

  85. ThomasJ #82

    Skriver politiker alltid så som du gör här?
    Jag menar långt och ordrikt.
    Och med en massa konstiga meningar typ:

    ”ÖP:arnas omfattning och detaljering varierar enormt mycket från kommun till kommun, dito dessas [av överheten] önskade [ej tvingande] revision(er) per varje mandatperiod.
    2) Huruvida inom/utom detaljplanerat område är ej styrande/avgörande om VKV kan/inte kan anläggas.”

    Du förstår nog själv vad du menar, men hur ska en nytillkommen läsare fatta???

    Och som politiker vill man väl att fler än man själva ska förstå?

  86. Måns B #84

    Bra beskrivning av att demokrati ibland är svår att acceptera på individnivå!

  87. Måns B

    Uffe B
    Ibland kan man inte alltid skriva ut allting så att alla förstår in en diskussion om detaljer, Thomas har nog insett att jag befinner mig i en position där jag begriper vad han menar. 

    Jag tycker inte att det är genomgående för hans inlägg.  

  88. Måns B #87

    OK

  89. Holmfrid

    Ni  Österlens vänner bör arbeta politiskt för att få fart på kärnkraften i Skåne – Barsebäck kan köras igång efter uppgradering. Kylvattnet kan skickas som fjärrvärme till Malmö (500 MW).   Danskarna har  blåst er på pengar genom kolelen som ersättning.    800 MW kärnkraftsel från Barsebäck motsvarar  4000 st  1 MW vindsnurror ( 20%verkningsgrad). Besparingen blir ca 30 öre/kWh,  dvs 6 miljarder kWh/år  eller 1.8 miljarder kr/år för abbonnenterna i Sydsverige samtidigt som vindsnurrorna kan avvecklas.  Finns det plats för 4000 vindsnurror i Skåne/Halland?      Man får inte vara så korkad som danskarna tror vi är.

  90. ThomasJ

    Måns B # 83:
    ”För visst är det så att det finns ett intresse från regeringen att driva på VKV…”
    Avgörande här är på vilka informationer/analyser/kunskap/prövning [m.m.] regeringens intresse  baseras/beslutas på. När dessa lyfts upp till offentlig syn & debatt/diskussion – vilket alltså ännu inte/ näppeligen skett/sker – skulle det framkomma på vilka dubiösa grunder slikt(a) intresse(n) bygger/är fattat, vilket åtskilliga samtal med s.k. ’handläggare’ i olika departement/politiska partier etc. otvetydigt visat.
     
    En person [jurist] i ledande ställning i en myndighet [handläggande] med stort inflytande i VKV-frågor berättade hur ’komplexa’ frågorna var/är och, efter fortsatt samtal sa: ”Ja, där är så enorma mängder kapital i denna bransch, att där ju oxo finns en hel del….” med klar antydan till vad som oftast medföljer stora kapitalvolymer. Så ock här.
     
    Sverige har, som Du oxo antyder, en svag ägarrätt. Därtill har vi som bekant ingen Författningsdomstol [el. motsv.], ej heller ett s.k. ’tjänstemannaansvar’ [endast om uppsåt kan bevisas], något som återfinns i de flesta EU-länderna. Jfr. Tyskland t.ex. Där hade en lagstiftning á la svenska prövningslagen aldrig trätt ikraft – den hade stoppats prompt av ’Verfassungsgericht’.
    [ Leder ju in på omfattande andra områden och lämpar sig ej här – i synnerhet inte när läsare har vissa svårigheter….  😉 ]

     
    Och, visst. Det ser nedranns illa ut i områden/regioner med stora/gigantiska vattenmagasin/’regleringar’ – har upplevt ett flertal under dito år – men, och det är ett stort MEN; dessa finns redan, skadan är s.a.s.  redan skedd och bandet går ej att ’backa’. Vad gäller VKV-utbyggnaden så är denna helt och fullständigt obsolet, tvärtom den är letal för hela samhället, och det oavsett ur vilken vinkel den betraktas.
     
    Mvh/TJ

  91. magnus

    Thomas J
    Jag ser en skillnad till.
    Det torde vara lättare att montera ner vindkraftverk än att restaurera gamla vattenmagasin. När man har tröttnat på dem liksom.

  92. Gunnar Strandell

    Diskussionerna ovan antyder att vindkraft inte är oundgängllig för vår energi- eller effektförsörjning.

    Det estetiska intrycket är alltså viktigt.

    Jag har skrivit ovan att då bör alla turbinerna snurra för ge det rätta intrycket av kraft och dynamik. Med lämplig placering ger de också ge en stark känsla av trygghet, självständighet och oberoende.

    Det är vad Sveriges befolkning söker och vill ha.

  93.  Jonny, Holmfrid, Gunnar, Thomas mfl.
    Sätt ihop lite kalla fakta om energin
    på ett lättfattligt, entydigt och  överskådligt sätt
    så att folk begriper galenskapen i vindkraften. Och just med jämförelsen kärnkraft – antal vindkraftverk. Som det är nu tror väldigt många människor att vindkraft är allena saliggörande; ta det ur dom, en gång för alla!
     Det borde bli en av valets hetaste frågor.

  94. ThomasJ

    magnus #91: Ja, det har Du alldeles rätt i… 🙂  klokare är att inte bygga några VKV:arna alls…

    Vi behöver emellertid inte det ’tillskott’ av elproduktion som VKV [ibland] ger. Som sign. Holmfrid ovan säger: kör igång B1:an + B2:an igen och därutöver tillse att klantskallarna som planerar renovering/revision av KKV ersätts av personer som kan sånt – helst igår.

    Vi har dessutom ca. 10 TWh kapacitet i s.k. småskalig H2O-kraft [typ små åar] som fått ok att byggas ut [det var S + MP som förbjöd detta tidigare] och detta utan negativ inverkan på fiskvandring etc.
     
    Därtill har regeringen [idag?] beslutat ge ok för produktionskapacitetsutbyggnad vid Forsmark och likadant avses ges för Ringhals. Ergo; elenergiförsörjningen är mer än väl säkrad helt utan VKV-utbyggnad öht. VKV måste ju även ha s.k. reglerkraft [såvida de ligger inkopplade på ’tyngre’ nät] och den enda lämpliga [fossilfria] är just H2O-kraft. Denna måste alltså allokeras för reglerbehoven. Vid en utbyggnad av [Gud förbjude!] 30 TWh VKV måste mellan 4.300 och 5.300 MW H2O-effekt allokeras. Vi har sammantaget ca. 16.200 MW i hela landet!
    H2O-kraft produktionskostnad = ca. 5 öre/KWh, VKV-kraft  ~130 – 145 öre/KWh…  Smart va?
    Elektronerna som driver en elmotor, tänder en lampa osv. är identiska oavsett ’tillverkningstekniken’.
    Go figure! 😉

     
    Mvh/TJ

  95. Rosenhane #93

    Vindkraft blir nog ingen stor valfråga. Och det behövs nog inga  mer kalla fakta för att alla ska förstå vad det handlar om. 

    Att jämföra antal vindsnurror med antal kärnkraftverk är ju också ett okunnigt sätt att se på energiproduktionen. Men det är nog få som ser det så.

    Det största argumentet MOT vindkraft är nog behovet av ny och utbyggd reglerkraft. Vi behöver alltså  bygga NYA vattenkraftverk som kan stå beredda och ladda med vatten att ta till när det inte blåser tillräckligt över hela landet.

    Aha, tycker någon. Vindkraften ska ju ersätta kärnkraft. Jasså säger jag. Och vad ska ersätta den vattenkraft som samtidigt måste bromsas för att finnas till hands som reglerkraft? 

    Sverige är ett avlångt land så det blåser inte lika olämpligt över hela landet samtidigt, men en kraftig ökning av reglerkraft behövs för en kraftig utbyggnad av vindkraft.

  96. ThomasJ

    Rosenhane #93: Den alldeles försträffliga bloggen [den oxo!] ’Andas Lugnt’ har på mycket välskrivet och informativt sätt, förvisso bäring mot ’mer’ än enbart VKV,  temat i olika trådar, här två av dessa:


    http://andaslugnt.blogspot.com/2009/11/fran-kol-till-vind-en-gron-tankeovning.html
     
    http://andaslugnt.blogspot.com/2009/11/lite-gronare-i-janschwalde.html
     
    Ger perspektiv över hur ini humhum omöjligt det är att i princip ersätta något av betydelse med VKV.
     
    Mvh/TJ

  97. ThomasJ
    Det ser bra ut faktiskt på den Svenska energifronten.
    O1:an lär kanske bytas mot en O4:a om 10 år…
     
    Jag föreslår en 1800MW BM-1800 gen4…
    Nej jag tror att det kommer finnas än billigare om 10 år.
    Följ med på BM-1200 som monteras för fullt och ska kopplas in på nätet 2012.
    Först togs beslutet 10 eviga reaktorer av obegränsad storlek.
    Nu behöver bara det korkade slutförvaret stoppas och antalet ändras till obegränsat.
    Ska vi gissa medel spottpris på elkraft 2020?
    Mitt bud är 25öre/kWh med en pil ner.
     
    Nu väntar jag bara på den finska regeringens behandling av de 3-4 nya reaktorerna som ligger på deras bord.
    Tänk om de duktiga finnarna köper en driva Indiska 300MWe med toriuminblandning?
    Finnarna kan så de väljer nog ut de bästa, betänk att de troligen bara kommer betala kontraktsumman på…2,3G€??? för den försenade reaktorn.
     
    Areva kan nog bara sluta med sina hot, annars är de borta, den stolta franska staten vill nog inte det.
    Det ska bli intressant vidare med nästa kontrakt på APR-1400 koreanerna ska sälja 80 st till 2030 och det kräver kraftiga prissänkningar i möte med konkurrensen, inte minst från AP-1000 hissade till 1700MWe och masstillverkade i Kina.
     
    Jag tror att 200 A-1700 kommer säljas till 2030, hälften till USA.
    Explosionsartad masstillverkning kommer inte fören om 8-12 år.
     
    Smart att vänta lite till då Sverige kan.
     
    Elspottmedelpriset 2030… 12öre KWh????
     
    Om inte något av alla lovande fusionssystem lyckas förr.
     
    Om 2 månader får vi första rapporten från det konkurrerande systemet till plasmafokusfusion och före 2013 vet vi om general fusion fungerar.
    Det finns några bra kort till.
     
    Allt kan hända, utom att vindkraft klarar fri konkurrens.
     

  98. Sverige kunde varit ledande på kärnkraftstillverkning, forskning och utveckling….. fyfan vilket slöseri……

  99. uffeb gå in och se det galleri jag länkade till…. på tysk/franska 5MW havsmøller.
    Så tänker du att en AP-1400 ersätter 1400st inklusive infrastruktur och byten vart 25:te år.
    Då får du proportioner, som gör att du kanske inte behöver en kalkylator för att inse vansinnet.
     
    Jag vet att du inte är VVVVV:kramare, men ändå.. kolla nej jag ska ge länken igen…
     
     

  100. Gunnar L #99

    Jo du har nog en poäng, men jag tror inte den sortens kalkyler biter.
    Det är nog mer förnuftigt att lyfta fram behovet av utbyggd vattenkraft som snabbtillgänglig reglerkraft. En utbyggnad som påverkar miljön mycket och som ska stå oanvänd i stora stycken.

    Vore det inte bättre att bygga ut reglerkraften och använda den? När miljön kring  den utbyggda reglerkraften ändå är påverkad?

    Givetvis vore det bättre att kunna bygga ut baskraften i form av kärnkraft och låta en del av nuvarande vattenkraft fylla dammarna och bli reglerkraft till den nya vindkraften. Men så är det ju inte tänkt… 🙂

  101. Tänk att en gigantmølle ovan har mycket lägre maxeffekt än en topfueldragster.

  102. ThomasJ

    Gunnar L. #97/98: Kan vara med och satsa en krona på att du får rätt om svensk KKV produktion framgent. Priset [spot] borde, inkl. sunda affärsmässiga marginaler/vinster etc. kunna pressas till dina ~12 öre/KWh. Detta dock under förutsättning att man a) avskaffar Nord Pool helt och hållet och b) förstatligar samtliga elnät och låter producenterna köpa distributionen – öppen transparent marknad, enkelt och ’smärtfritt’. Tyvärr [för dem] blir en radda politokratiska pappersvändare utan fint kontor att gå till [och ’terapeuta’ sig] men det är det hela värt, minst.
    Finnarna är fantastiskt kloka i dessa frågor – snacka med Andreas C. o/e Maud ’nötskrikan’ O… he he
    Hörde f.ö. precis att det varit rejält stormigt hos C när de gick med på nya ’uppgörelsen’ om KKV – [hot om] avhopp av tunga företrädare och nötskrikan som svekdebattör.. Kommentaren [SVT:s] var t.o.m. så långt gående att regeringen riskerar falla… dé du – nog händer det lite i ditt alte Vaterland alltid… inte så kul alltid, men det ’händer’…
     
    Jo, Areva får baske mig ’kamma till sig’ – de är ju å andra sidan ’grodor’ och de är inte lätta att ’kamma’….
     😛

    Det ligger nu ~ 43 miljarder kronor i ’slutförvaringsfonden’ [hanteras av Riksgälden sedan i höstas] och dessa medel borde banne mig vara tvingande att använda för att återställa svenskt kunnande, FoU och inte minst produktion + sälj av kärnkraftanläggningar/-system.
    Just do it!

    Mvh/TJ

  103. Gunnar Strandell

    Rosenhanne #93
    Tack för förtroendet, om det var mig du menade.

    Grundlasten (~50%) tas idag av kärnkraftverk. Det pågår uppgradering av dessa  så att de klarar detta i 10-20 år till utan att återstarta Barsebäck.

    Vindkraft kan bidra till Sveriges energiförsörjning, men måste  ha backup för effekten om vi vill slippa begränsning eller ransonering när det inte blåser. Om vi byggde nytt skulle det innebära fem Scania V8 för varje vindturbin eller en gasturbin för 20 vindturbiner. Kolvmotorer och gasturbiner går att köra på biobränsle. Vindkraft bör byggas nära kraftledningar för att spara investeringar, och nära förbrukare för att minska överföringsproblem.

    Vi har vattenkraft som kan vara backup istället för dieslar eller gasturbiner, men då låter vi två miljövänliga alternativ turas om att ta lasten. Detta är den uthålliga lösningen som kommer på sikt. Om vi bygger den nu är den uttjänt när vi behöver den. 

    Vi har oljekondensverk i Karlshamn, Stenungsund, Marviken och Västerås som står i beredskap. De kan vara backup för vindkraft som byggs i närheten.

    Värme behöver vi också under vintern. Kärnkraft och eldade kraftverk ger ett överskott. Vågar vi bygga en ny generation kärnkraftverk som värmekraftverk och hur lågt vågar vi sänka oss i bränslekvalitet i våra stadsnära värmekraftverk och fjärrvärmeverk?

    Om man ser energi som en styggelse som ger upphov till industri, stress och miljöförstöring är det klart att vindkraft blir attraktivt. Man passar på att jobba intensivt när det blåser och vilar sig när det är stiltje.

    Livet blir lite som att segla Lidingö Runt och det känns inte helt fel. Men det gäller förstås bara andra lördagen i maj. Andra  lördagar t.ex. under vintern kan var helt annorlunda.  

  104. Thomas jag vet att idag tas det överföringsavgifter som är större, därför Danska vinkraftverk står numer så de slipper negativa priser (50tim, förra året).
    Men det dras nya ledningar och de skrivs av fortare än de slutar förmedla ström.
    Så ser jag att vi kommer effektivisera samtidigt som det kommer byggas nytt.
    Polen ska ha 4 stora reaktorer i drift till 2020 och finnarna kan ha 4 eller 5 till i drift inkl. den som byggs nu.
    Så vad ska de göra med all ström?
    Jag är övertygad om att batteritekniken kommer göra så att vi får realtidsmätare och för att det ska bli samhällsekonomiskt lönsamt måste priset bli under vad villaägarna kan fixa själva.
    Betänk att jag är säker på att vi kommer ha teknik så en villaägare själv kan tillverka sin elkraft inkl. lagring till 70-100 öre/kWh 2020…
    Vad då göra?
    Såklart sänka avgifter vilket leder till ökad elanvändning, ökad välfärd och ökade skatteintäckter. Kundpriset kommer 2020 vara 65öre/KWh inkl. alla avgifter i medeltal.
    De flesta nät är betalade av konsumenterna redan i Sverige, det är sjukt att några kunde köpa dem för skitpengar… kommunala och statliga bolag, så såldes de eller privatiserades..
    Den baksmällan kommer politiker inom 10 år tvingas genomlida.
    Nu lider alla elkunder.

  105. ThomasJ Om du orkade snacka med nötskrikan och Andreas, så beundrar jag dig…
    Det skulle jag inte klarat av……  inte utan att lägga en pizza….
    MP och C har profilerat sig som värnare av miljö…. inga partier klarar konkurrensen och mer miljöbelastande beslut.
    Med den logiken kanske vi ska rösta på Ohly så vi får låga skatter och en mindre ofantlig sektor?
    Vem törs?
    Det vore kul med egen majoritet för V en period…. de skulle av bristande omvärldstilltro tvingas sänka skatter minska offentlig sektor, bidrag och fackföreningars makt.
     
    Norge fick en finansminister förra perioden, från socialistisk venstre… he he he he det var lite lättare i opposition, många var avbönerna…
    Men det är lätt när havet ger dem kapital, i Sverige tvingas sådant arbetas för.
    Eller hur?

  106. Gunnar Strandell

    Littmark #101
    Tack, du botade min tinitus för ett tag!
    Här är en Top Fuel Dragster i text med för mig  okänd källa:
    En Top Fuel Dragsters 500 kubiktums (8,2 liter) Hemi genererar mer  hästkrafter än dom 16 första NASCAR-bilarna i starfältet på Daytona 500.
     
    På full gas drar en nitromotor 5.68 liter nitro per sekund, ungefär samma bränsleförbrukning som en fullt lastad Boeing 747. Nitrometanet har dock  4 gånger högre energivärde per liter.
     
    En standard 426 Hemi har inte tillräckligt med kraft för att orka dra TF Dragsterns kompressor (den kräver ca 800 hästar).
     
    Cirka 85 kubikmeter luft per minut trycks in i motorn av kompressorn och bränsle/luftblandningen komprimeras till nästan fast form i motorn. Cylindrarna körs på gränsen till ”hydraulic lock”.
     
    De dubbla magneterna/fördelarna levererar 44 ampere tändström till varje tändstift (det är lika mycket som en elbågsvets ger) till varje cylinder.
     
    Vid det perfekta blandningsförhållandet av 1.7:1 luft/bränsle (för nitro), är flamtemperaturen för nitron 3899 grader Celsius.
     
    Nitrometan brinner med gul låga. Dom spektakulära 2 meters vita flammorna som syns ovanför avgasrören vid nattrace är rått brinnande väte urskiljt ur luftens fuktighet av dom väldigt heta avgaserna.
     
    Dom 16 tändstiftens elektroder är totalt bortbrända efter en repa. Efter halva sträckan självantänder bränslet i motorn av kompressionshettan (som i en diesel) – plus att avgasventilerna glöder med en temperatur av 760 grader Celsius. Enda möjligheten att stänga av motorn är att stoppa bränsletillförseln.
     
    Om tändgnistan tillfälligt slutar fungera tidigt under repan, fylls cylindrarna med oförbränd nitro. När kolven försöker komprimera denna vätska, vilket inte går, så exploderar motorn med en kraft som kan spränga topparna i bitar och loss från blocket eller så sprängs motorblocket mitt av. Detta kallas ”hydraulicing”.
     
    För att överstiga 300 mph (482 km/h) på 4.5 sekunder måste TF Dragstern accelerera i genomsnitt med en kraft motsvarande över 4G. Men dom når 200 mph (322 km/h) redan efter mindre än halva banan så accelerationskraften vid starten är närmare 8G.
     
     Om all utrustning och bil är betald, teamet jobbar gratis och om för en gångs skull INGENTING GÅR SÖNDER så kostar en repa 1000 Dollar per sekund.
     
    En TF Dragster kommer upp i över 300 mph (482 km/h) innan du läst klart den här meningen.
     
    Vevaxeln i TF Dragsterns motor roterar ENDAST 540 varv från det att den lämnar startlinjen tills den korsar mållinjen! Nitromotorernas toppvarv är relativt högt, 9500 rpm och tomgångsvarvet är ca 2600 rpm.
     
    Gällande ET rekord för Top Fuel Dragsters i USA är 4.477 sekunder på kvartsmilen satt av Kenny Bernstein, och gällande hastighetsrekord är 333.08 mph (536.04 km/h) satt av Tony Schumacher.
     
    Som slutsummering tar vi ett exempel:
     
    Säg att du kör en Lingenfelter-trimmad dubbelturbo-Corvette. Ett par kilometer längre fram står en Top Fuel Dragster klar att starta på dragstripen samtidigt  som du passerar. Du har fördelen av en flygande start och du varvar ur Corvetten  på alla växlar och blåser förbi startlinjen och passerar dragstern med 200mph  (322 km/h) på hastighetsmätaren.
     
    Precis samtidigt som du passerar startar TF Dragstern och tar upp jakten på dig. Du håller gaspedalen i botten men du börjar höra ett brutalt vrål som nästan  spräcker trumhinnorna på dig och inom ett par tre sekunder har dragstern både  hunnit upp och passerat dig.
     
    Top Fuel Dragstern spöar dig alltså och är först till mållinjen, bara en kvartsmile ifrån när du passerade den. Det, gott folk, är acceleration!
     
    Om man funderar lite över detta så har från en stående start föraren i denna  fenomenala maskin sett dig passera i 322 km/h och inte bara hunnit upp dig,  utan nästan blåst dig av banan när han passerade dig och allt detta inom en sträcka av 402.33 meter.

  107. ThomasJ

    Gunnar Strandell #103: Förstår inte hur Du resonerar öht. Av vilken anledning skulle du köpa en bil med 100 hk motoreffekt och endast kunna få ut ~ 20 hk pga. ’dåligt bränsle’? Förlåt om det är en  dålig liknelse, men så är VKV-tekniken faktiskt i jämförelse. Vi – Sverige – behöver inte några VKV över huvud taget. Period!

    Denna [pseudo-] utveckling är iscensatt och drivs av charlataner av allehanda skepnader. Av vilken anledning ska brukare i Halland [t.ex.] betala EON en nedranns massa extra för att man i Ätran måste investera ~ 400 mio enbart för ny att bygga reglerkraft till snurrorna kring Falkenberg? 🙁

     
    När det gäller Barsebäck så planerades och byggdes verket där det nu låg för att täcka upp de södra delarna av landet. Där är Ringhals för västra delarna, Oskarhamn för Småland o norrut och Forsmark för Sthlm/Uppland. Det blev, avsiktligt en mkt bra täckning av stora och viktiga brukarregioner, men så stängde man B. och… [till en kostnad om ~ 22 miljarder dessutom]. Karlshamn fick man [staten] ’tvärköpa’ för att öht. ha en chans att backa upp bortfallet av B. kostnad ~ 750 mio. Dina och mina skatte- och brukarpengar.
    Vi har nämligen rätt ’tight’ i [de ’tunga’] överföringsnäten med en flaskhals vid pass Söderhamn [för H2O-kraften från norr]. Där finns ju planer på utbyggnad av nätet och här talar man om kostnader i flera hundra miljarder klassen. For what? Dé é ju för böfvelen så sjukt det öht. kan bli.
    Ta bort alla subventioner till VKV så självdör vansinnet.
    [OBS! jag avser hela tiden s.k. storskalig VKV, dvs. navhöjder över 20 meter].
     
    Och, f.ö., hur värdera unika, oerhört vackra och attraktiva landskap, natur, rekreationsvärden osv.? Dessa går ju åt humhum i vida kretsar runt varje VKV. Go figure, please! 😉

     
    Mvh/TJ

  108. ThomasJ

    Gunnar Strandell #106: Stort Tack för den mkt intressanta infon Top Fuel Dragsters. 😛

     
    Mvh/TJ

  109. Gunnar Strandell
    Tack för några nya siffror i min sjuka gubbskalle   😀
    ThomasJ åter till varför priset kommer sjunka så markant om 20 år.
    Då kommer nya anläggningar i småskala  100MWe  ge elkraft till produktionspriset 5-10öre KWh..
    Många industrier bygger då egna kraftverk, som dessutom gör drivmedel av sin överkapacitet, det säljs och en del används för att driva H2gastrubiner vid service eller extrema behov.
    Så kommer även kommuner kunna göra.
    Men stamnät över landet och mellan länder kommer finnas… ska de vara oanvänt eller ska de klara sig med 2öre/kWh i överföringsavgift?
    Du vill få 50 miljarder, men då säger kundet att du kan dra åt helvete..
    O.K. om jag får 5miljarder då???
     
    Nja… du har ett kass förhandlingsläge…
     
    Du i detta fall var nätägare och beslutsfattande politiker.
     
    Det enda på sikt är att göra elkraft som radiolyssnandet.
    2050 är det självklart att civiliserade samhällen har fri elkraft till sina medborgare. Hoppas det finns en fri natur att vandra i då med…. kanske det blir ingärdat och avgisftsbelagt..
    Så paddlar jag ut i skärgården drabbas jag av en besöksskatt…
     
    Lyxkonsumtion kommer att vara just det, paddla i Nassa skärgård..
    Vi fattiglappar kör på nitro utanför territorialgränsen.
     
    Eller vistas svart i hummervatten….
    Morgondagens mygel och informella sektor blir obeskattade naturupplevelser…..

  110. ThomasJ

    Gunnar L. #104/105: Tja, vad ska de göra med all el? Det lär la bli vi i Sverige – die dummen… – som ’får lov’ att köpa den till hutlösa priser. Åtminstone så länge nötskrikan och hennes ’gäng’ har nåt att säga till om. Ifall MP etCons. kommer till makten blir la skillnaden den, att priserna kommer att 3-5 dubblas [från nötskrikans nivå] och dessutom bli rejält mycket knappare i tillgång – det ska ju ’sparas’  [bl.a.] för att komma i pari med Amishsektens levnadsstandard/-sätt … Promising future, eh? Not!
     
    Jo, förstår att där varit (är?] en hel del kring/med blondinen i finansen hos er… 😉

     
    Mvh/TJ

  111. ThomasJ

    Gunnar L. #109:  Eller vistas svart i hummervatten…. ? Yes! Där finns ett annat ord för ’svart’: kumrif som står för: kontant utan moms rätt i fickan.  😛

     
    Mvh/TJ

  112. Thomas#96
    Andas lugnt är alldeles förträfflig  för oss som läser den och andra bloggar men vad jag menar är att om man kokade ihop sifferonanin i vissa inlägg till något mer begripligt för gemene man kunde mycket vara vunnet. 
     Om du såg inslaget i aktuellt ikväll förstår du vad jag menar.
     Om centerpartisten Solveig Ternström skulle läsa några av Gunnar L:s inlägg här, skulle hon se ut som en tant i antikrundan som just har fått besked av Knutte Knutsson  om hur mycket hennes chiffonjé är värd, dvs. som en nyfångad gös.  
    Solveig T som ju har en extremröd bakgrund, är nog ganska representativ vad gäller den intellektuella och bildningsmässiga nivån hos en  svensk genonsnittspolitker. 
    Nu försökte aktuellt göra ett indignationsnummer av att Ternström och 3 andra centerriksdagsmän hade ombetts att vara lojala när alliansens kärnkraftspolitik skulle presenteras för något år sedan. I ett tiominutersinslag  fick Ternström fritt utgjuta sig om hur fruktansvärt hon upplevde det övergreppet.
    Solveig Ternström skulle med dagens utspel teoretiskt kunna spräcka alliansen.  Hon har många likar, och fundamentet för hennes egen  riksdagsplats är enbart kändisbaserad.
    Nåväl, detta för att illustrera det bräckliga och ömkliga  itiska gungfly som vi har att förlita oss på.
    Därför menar jag att det är mycket viktigt att bibringa allmänheten relevant information om energifrågorna  som är lättbegriplig.  
    Borde väl inte vara alltför svårt?
     
    Uffeb#95  
    Jag säger ingenting så har jag ingenting sagt. 😉

  113. politiska gungfly..

  114. ThomasJ

    Rosenhane #112: Nej, egentligen inte. Där finns ju en nedranns bra rapport från Spanien som jag vid flertal tillfällen länkat & hänvisat till. Ok, den är på engelska med man kan ju översätta ’abstract’ 24 punkter som säger väldans mycket. Problemet jag upplever – försöker i sanning ofta – vid samtal med folk är att de öht. vägrar ta till sig o/e acceptera annat än vad deras hjärntvätt resulterat i. Då t.o.m. ’tunga’ myndigheter & verk myglar o/e döljer relevant info & fakta – medvetet – ger det en hänvisning till hur ini humhum illa ställt det är.

    Ur led är tiden – ur landet i tid… ! 😉

     
    Mvh/TJ

  115. De som vill kan fundera på friktionstalet för 8G mellan däck och asfalt…  (jag har för mig att det bara är 6G i starten)
    Efter ett tag gör fartvinden att trycket mot asfalten är 10ggr gravitationskraften och med friktion 1 kan man då nå teoretiskt 10G  lite knappt…
     
    Märk att greken i videon är penchis…
    Vissa gubbar kan…
     
    Jag hörde en gång en svensk tjej Eva berätta (inte för mig utan alla, undrar om det inte var i en tidning…)
    -Kan man ta ett andetag under racet, så vet man att något gått sönder…
     
    Först ska jag visa Maggie:  😉  Förlåt mobbingen…
    s(t)=40t^2=19m ca…
    v(t)=80t=55m/s  ca….
    a(t)=80
    vilket ger t o,7 till 200km/h  Lite högt a eller? Gunnar S..
    Nu Maggie använde jag g=10  startade från botten och integrerade…  med konstanterna noll då vi startade vid sträcka och tid noll (i mitt koordinatsystem)
    Visst ska allt som är värt att veta gå att tänka ut utan kalkylator?
     

  116. Gunnar Strandell

    ThomasJ #107
    Jag håller med dig till 100%.
    Det går inte att förstå emotionella, ekumeniska eller önsketänkande resonemang utifrån logiska, naturvetenskapliga eller ekonomiska utgångspunkter.
    Jag anser (kanske som du) att Sveriges system, inom infrastruktur, sjukvård, socialtjänst, .. och energiförsörjning hade världsklass till mitten av 1970-talet. 

    Sedan dess har utvecklingen ändrats i förhållande till omvärlden och jag kan bara hoppas på att de mjukare värden som lyfts fram i Sverige leder till ett samhälle vi vill ha.

    Men det stör mig när mjukiskultens ikon Bengt  Westerberg vill ha 800.000:- om året för att vara givmild på heltid, samtidigt som han har en handfull sidouppdrag.  Uppgifterna kommer från honom själv i en radiointervju förra veckan.

    Jag citerar Paltridge: Lyssnar de någonsin på vad de säger?!

    Och självklart kan jag gå över till att skriva i siffror, men jag tror inte det påverkar någon på TCS.

    För mig är vindkraft ett pittoreskt inslag i landskapet och kärnkraft står för elenergin. Jag får leva med att båda inpå knutarna i mitt sommarparadis och att kärnavfallet kommer att förvaras under fötterna.
    Hard facts no figures!
    Be Happy!  B-) 

  117. ThomsJ#114
    ”Det var bättre förr, eller ju förr dess bättre”
    alt.
    ”Det var bättre förr när det var sämre”

  118. Kumrif tar jag med mig  mycket bra..
    Lite som ärliga Harrys bilar, säljes med garanti runt hörnet.
    Nu ger jag mig efter en skoj stund.
     
    Ha det bra och dröm om elräkningar som upphör… som att ta betalt för att vi ser på himlen.

  119. Måns B

    Gunnar och Gunnar 🙂
    Nu förstår jag varför ni hänger på denna sajten.
    Drägglar man över engångsbilar som sörplar mer soppan än Discovery och som får vilken treårig kille som helst att kissa på sig av lycka när han hör ljudet, ja då kan ju inte CO2-köret vara mycket att hurra för ;).

    Vad tror ni är detta lösningen för att ni ska kunna njuta av andra ljud än fågelsång på sommarkvällarna.
    http://stallom.se/2009/10/18/kan-algerna-losa-klimatkrisen/
    Det är ju inte säkert att man får ut tillräckligt med energi, men kan man göra flygbränsle så borde det väl gå att köra drag-bilar med dom…

    Har dragracer i detta sammanhang nåt med drag-show att göra…nä…eller 8).

  120. Måns B

    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090325222006.htm

    Tydligen finns potential för storskalig produktion, kan man sedan mata dom med dållet avloppsvatten eller industri avgaser jag då är ju lyckan gjord 😉

  121. Gunnar Strandell

    Littmark #115
    Jag håller med dig om att  siffrorna behöver granskas av ett skeptiskt öga. Men jag hoppas att de inte bluffar med mellan och sluttider.
    På film kan man se att bakhjulen expanderar i starten och på så sätt ger ökat marktryck sedan tar spoilern över. Vid burn out gör man startsträckan klibbig ( tänk norsk vs svensk skidvalla).

    Jag har talat med en svensk förare av Funny Car och han sa att det svåraste är att förspänna strukturen rätt så att ekipaget går rakt fram. Vridmomentet från växellådan gör ju annars så att bilen lyfter vänster bakhjul.

    Tillåt mig återkomma med enkla beräkningar både för dragsters och vindkraftverk. De behöver nog all hjälp de kan få i Trollhättan!
     :-6  

  122. Gunnar Strandell

    Måns B #119
    Jag ber om ursäkt om dragracingklippen stört dig på allvar.

    För mig var det ett sätt att visa att utanför diskussionen på TCM finns det en värld där man hanterar bränsle och energi med en helt annan målsättning, men ändå har samma ambition att utnyttja naturlagarna så långt man kan för att nå målet.

    Men man tänker inte mycket på ekonomin och kanske det också  förenar dem med vindkraftsentreprenörerna.

    Jag  älskar paradoxer och vill gärna se dagen då dragracing och vindkraft förenas i att utnyttja energin till största möjliga nytta och nöje.

    Så länge jag har tinitus får de gärna bullra lite.
     😉 

  123. Måns B

    Gunnar S
    Klart jag inte tog illa upp, även om jag inte är lika fascinerad som ni så tycker jag också det är häftigt med drag.
    Jag skojade bara.

  124. ThomasJ

    Gunnar S. #116: Håller med dig till fullo. I.o.m. Palmes inträde på ’scenen’ började landet backa in i framtiden och nu vete i 17 om där öht. finns ngn växel framåt… och även om så, skulle det ta flera generationer innan ett status quo till medio -70 är uppnått.
    De mjuka värden du anger ryms i min definition [politiskt] inom den traditionella, klassiska liberalismen, ergo försöker jag vara en sån. Ord som ’social-liberal’ finns bara inte… hybris! Och den där fröken Westerberg är i sanning en …. unprintable typ. Fyfan för slika! Och jag riskerade livet många, många gånger under krisinsats för RK i Afrika… Tyvärr finns där en radda fröken ’Westerbergare’  i detta samhälle, suck! 🙁

    Har du missuppfattat ’Go figure’  månne? Använder uttrycket lite slarvigt – sorry – men det har inget med siffror att göra däremot med ’tänk’.

    Segt att mobilisera ’Be happy’…. 😉

     
    Mvh/TJ

  125. Gunnar Strandell

    Vänner!
    TCS ger mig glädje och  styrka samtidigt som det leder till eftertanke.
    Det är härligt att leva i en värld där det finns så mycket fakta att tillgå, samtidigt som vi behöver lära oss förstå varandras känslor och drivkrafter.
    Varje ny dag är en ny utmaning!
    Det är en uppmaning jag får av mina barnbarn och jag skickar den vidare till er.
    Den här dagen kommmer att bli ren, för jag har bokat tvättstugan från kl 07:00.    
     %-6

  126. Holmfrid

    Elproduktionen är inte Sveriges problem i framtiden med 90% försörjning från vattenkraft och kärnkraft. Tyskland med 44% kolel och 23% kärnel och 6% vindel (23900MW installerad effekt)  är i ett besvärligare läge. Elintensiva industrier utlokaliseras  (papper, stål mm till Sverige). Därför desperat behov av gas (Northstrean).  Finland planerar troligen att ta över elintensiv industriproduktion från centraleuropa med stora skogs och malmtillgångar i bagaget.  Nystart av järngruvor i Pajala med 500 milj. ton i backen möjliggör 50 års malmtillförsel. Boliden är delägare i nya kärnkraftverk där och kan således expandera förädling av den i år fördubblade kopparproduktionen.  I en globaliserad värld måste vi vara rädd om våra naturtillgångar och deras förädling. Det är svårt att flytta denna produktion till Asien.   Frågan är om inte Sverige med sin orealistiska och slarviga energipolitik håller på att driva industrierna därhän.  Rottneros Utansjö (granne med Fälldin) har drivits till Sydafrika. Vad skall vi leva av?  SAAB?
    Handelexportsnettot i skogsindustrin är över 100 miljarder kr/år.  Drivmedelsförsörjningen till transportsektorn kommer 2030 att klaras bara till 40% med bottenskrap av allt som går att uppbringa från biobränslen (SOU).  Det är det verkliga problemet.

  127. AOH

    Gunnar Strandell  # 125
    Tänk nu på det vi  också lär oss här på TCS.
    Minska energiförbrukningen, tvätta med 40 °C, använd ej torktumlare, lufttorka helst.   He He He
    God Natt!

  128. Måns B

    Thomas J #90
    Jag hade inte så mycket mer att tillägga i den diskussionen eftersom du hamnade på en nivå där jag varken har insyn eller möjlighet att verifiera vad du säger.
    Men om nu vindkraften inte kommer upp i närheten av installerad effekt borde man då inte kunna gå en annan väg.
    Vad jag är inne på är att man borde kunna ställa krav på att den installerade effekten levereras. Sådana rimliga krav (idag orimliga i praktiken) måste ju kunna ställas vid en upphandling av kraftverk. Får man inte ut vad man lovar så får leverantören ordna engergin på annat sätt till en prissäkrad nivå.
    Lyckas inte detta blir det avdrag på ersättningen motsvarande skillnaden mot utlovad leverans. Det kanske inte helt får bukt med etableringen men kommer att ställa helt andra krav driftsäkerhet och teknikutveckling.
    Jag är inte säker på att nuvarande hantering är rättsäker.
    Min poäng är att om det nu inte är politiskt gångbart att använda argument som att ineffektiv och bör därför skrotas, så borde det vara en framkomlig väg att ställa krav på att vindkraften ska hålla vad den lovar. 
    Jag inser att det finns en risk för att detta förslag får problem att genomföras eftersom det också innebär att man måste ha en effektutvärdering av myndigheters verksamhet i stället för endast en verksamhetsutvärdering. Med andra ord, får vi det vi betalar för i stället för endast kontollera att vi har gjort av med pengarna.

  129. ThomasJ

    Hej Måns B #128: Tack för respons. Jag får fortsatt inte in i min skalle varför man inte ska sträva efter de mest produktiva/effektiva produktionsteknikerna som deFacto finns tillgängliga redan idag respektive har enorma potentialer att vidareutvecklas..?
    Och än värre; för att ’säkra’ den synnerligen labila produktionen från VKV [det händer ju rätt ofta, att vinden på mkt kort tid helt enkelt bara dör ut o/e ökar till sådan styrka att VKV ej kan köras), så är man alltså tvingad att för ohemula och onödiga kostnader bygga o/e ’säkra’ absolut nödvändig reglerkraft.
    Jag fattar det bara inte, rättare sagt, vägrar att fatta det på väl analyserade grunder. Där bara måste ligga andra agendor bakom denna frenesi. Går man utanför den svenska ankdammen och kollar in vad som hänt/händer/sker i andra länder så får man [lång- och mödosamt] en bild som inte är speciellt varken rolig eller förtroendefull att beskåda. I Italien har maffian ’tagit över’ ~ 90+% av hela segmentet VKV. Varför? De ’plägar’ hålla sig till andra ytterst profitabla ’verksamheter’, eller hur? Svar: där ligger så enorma mängder kapital i allehanda former av [vanligast] subventioner och ’satsningar’, vilka i sin tur är så snåriga, att de endast med rejäla insatser kan kontrolleras o/e följas upp i vilkas fickor miljarderna – det handlar om stora ’säckar pengar’, you bet! – hamnar. Strax före jul häktades, tror jag, 14 prominenta personer ur politik och näringsliv [en av de i Canada] med bindningar till italiensk [maffia-] VKV.
    I Spanien, där man satsat mest i hela EU på ’förnybar energi’ [sol & vind] är situationen mer än mindre fullständigt katastrofal för både ’vanliga’ brukare som den energikrävande industrin. De kan inte betala energiräkningarna, helt enkelt. Du kan med fördel ta ner en läsvärd rapport som belyser den spanska katastrofen i kalla ekonomiska siffror – inget ’tyckande’. Länk:
    http://juandemariana.org/pdf/090327-employment-public-aid-renewable.pdf 
    (Ok, den är med bäring mot USA, men till fullo även konsekvensmässigt överförbar på vilket land som helst)
    Eller kolla situationen ’as-is’ i Danmark…, med ’variationer’ likaledes katastrofal.
    Eller fråga dig varför de ytterst kloka, duktigt verklighetsbundna finnarna mer/mindre skyr VKV öht.
    Eller varför har EON stoppat all etablering till havs?
     
    Det går bara inte att ’garantera’ något som ligger utanför all rimlig åtgärdsmöjlighet för att denna ’garanti’ öht. ska ha ens värdet av papperet den är formulerad på – ingen kan styra vinden. Oomkullrunkeligt!
     
    Jag har f.ö. gjort en hemställan till RiR att de må starta en granskning av hela VKV-segmentet i Sverige. Ska bli spännande att se vad [om?] en sådan resulterar i.
     
    Vi får inte det vi betalar för. Period! 🙁

     
    N.B.: i detta resonemang ligger inga former av ’mjuka värden/värderingar’ samt det handlar fortsatt om s.k. storskalig VKV.

    Mvh/TJ

  130. Gunnar S
    Däcken expanderar under farten, de kör 0-540 km/h på första växeln, men däcken ökar sin radie av centripetalaccelerationen.
    För att uppnå 5-6G i starten används tracktionvätska, därför så viktigt att backa tillbaka i samma spår.  Kolla även killarna som ruggar upp de klibbiga varma däcken..
     
    Om ni inte tror att man kan få högre friktionstal än ett,  sätt gaffa på en vägg och kör uppför med en bil med gaffadäck.. (silvertape).
    De har således friktionstalet runt 6 i starten…
     
    Men 8G är såklart skitfel… jag valde 200km/h i sluthastighet i gårkvälll  för att leka med maggie…. 😉
    Om jag valt t=0,5S skulle det blivit
    S(o,5)= 40(o,5^2)m=10m
    v(o,5)= 80*0,5=40m/s
    Alla kan ju i huvudet se att 144km/h på 0,5 s låter lite svårt, men jag kan ha fel, jag vet att det var 0,6s o-100km/h (då jag kollade för 15 år sedan)
    8G ger ju såklart 288km/h på 1 sek….
    Nu kan maggie räkna ut medel G om 400m med sluthastighet på 540Km/h går på 4,5s…..  (men det är jag säker på att maggie kunde förr, det ingår i gymnasiet… är det matte D? kanske E, men i vart fall måste man kunna det för civ.ek.)
    Eller hur?
     
    Det finns väl ingen här som studerat och inte resten av livet minns det ni en gång kunnat?
    Då ska ni ge upp, ni pluggar på fel vis….
    Plugga är som att gå i en järnaffär och köpa de verktyg som gör att man kan bygga ex, en fin bar, men pluggandets verktyg kan bygga bättre saker, om ni bara ständigt bär med er dem.
     
    Annars blir det värdelösa akademiska poäng… som lite genant sågas av en godtycklig gubbe på gatan… som kan tänka själv…
     
    Måns B, jag har skrivit en del om olika algprojekt, såklart bättre än alla andra former av energiodling, de bör självklart snarast läggas ner.
    Men inte kan de konkurrera ut obeskattad olja, gas och kol?
    Det klan däremot  drivmedel framställda med högtempsreaktorer.
    Nog vet väl du att Gunnarar bara är teknikintresserade?
    Top Fuel Drag race för att inte tala om Top Fuel Dragboat, är den yttersta formen av garagemekande???
    Därför aldrig japsen kommer ha en chans, kompjuttrar slår aldrig känsla…
    För övrigt såg jag en upprörande film igår… om Japans skattefinansierade slaktade av 23000 delfiner… bara för att trotsa västvärlden… fyfanfyfanfyfan…
     

  131. C-E Simonsbacka

    Det är viktigt att påtala, att vindkraftverk nu fått/får byggas i Sverige, men inte tas i drift och i yrkesmässigt bruk. Varför? Därför att tillstånd för uppförande har erhållits med stöd av miljöbalken (MB) och plan och bygglagen (PBL). För att kunna CE-märka samt få ta i drift och i yrkesmässigt bruk maskinen (produkten) vindkraftverk måste CE-märkningslagens och de relevanta EG (EU och EES) produktdirektivens grundläggande (väsentliga) kraven för miljö-, hälsa och säkerhet, med stöd av berörda harminoserade standarder, uppfyllas.

    Enligt undertecknad, som kommer ut med rapporten ”Vindkraftverk, får byggas men inte tas i drift” (ISBN 978-91-978749-0-8) nästa vecka, finns inga vindkraftsverk som tagits i drift efter 1995-01-01, som uppfyller kravet för CE-märkning. Dvs.  oansvariga ”Tillverkare”/”Importörer” och/eller Arbetsgivare/Verksamhetsutövare gör sig dagligen skyldiga till lagbrott utan, att de svenska marknadskontrollerande och/eller rättsvårdande myndigheterna ingriper. 
    HÖG TID, ATT POLISANMÄLA ALLA TILLVERKARE/IMPORTÖRER OCH/ELLER VERKSAMHETSUTÖVARE FÖR DERAS LAGBROTT!

  132. ThomasJ

    C-E S. #131: Wow! Det där är en helt ’utengemärkt’ intressant information! Stort Tack! Men, om jag förstår korrekt, du att t.ex. ’Vestas’, respektive de som ’kör’ deras [o/e andras system] har negligerat detta?
    Var/hur kan man få tag på rapporten? Har du den måhända tillgänglig i pdf-format för nedladdning? Eller kommer den ut ngn form av ’bokhandel’, i så fall vilken/vilka?

    Tacksam för tips ! 😛

    Mvh/TJ

  133. C-E Simonsbacka

    ThomasJ #132
    Trevligt, att du tycker det är intressant!

    Rapporten, ”Vindkraftverk, får byggas men inte tas i drift”, kom från tryckeriet redan i dag.  Rapporten kostar endast 125 SEK (inkl. moms) + porto. (Faktureras)

    ”Var/hur kan man få tag på rapporten?”
    Rapporten kan beställas via:
    rune.bjornstrom@telia.com
    eller
    incon@telia.com

    För information finns artikeln ”Nya metoden en papperstiger” och debattartikeln ”Livsfarligt vindkraftverkt” på sidorna 14-15 resp. 19 i tidskriften Elbranschen 4/2009.
    http://www.elbranschen.nu/pdf/EL_4_2009.pdf

    För de som vill veta mera om ”den nya metodens” (”The New Approach”) lagstiftningssystem kommer min rapport, ”Den nya metoden för teknisk harmonisering” från tryck inom ett par veckor.

    MVH,MVH,

  134. ThomasJ

    C-E S #133: Tack – ömsesidigt! Elbranschens Tidning har jag full tillgång till.
    Märker emellertid att där saknas ett ord i #132 står: ”… korrekt, du att t.ex. , ska vara:
    ”… korrekt, menar du att t.ex.. Hävdar du det?
    Nedranns bra & tacksamt för övrig info. 😛

     
    Mvh/TJ

  135. Holmfrid

    KVA höll ett symposiun Energy 2050 i okt 2009.  Där redovisar den tyske prof. Hermann-Josef  Wagner läget för vindkraftbranschen  under rubriken ”Energy from Wind”. USA och Tyskland är värst med 25200 resp. 23900 MW installerad effekt – 21 resp. 20% av världskapaciteten. Energiverkningsgraden ca 20%  med  ca 50 öre/kWh subvention utöver marknadspriset fram till 2020.
      Med svenska elcert ca 35 öre/kWh för levererad energi och 20% verkningsgrad så kommer vkv inte kunna finansieras över bankerna utan en höjning av elcert från 0.35 till 1.20 kr/kWh – detta beräknad med 30 milj.kr/MW install. effekt, 20% verkningsgrad med kalkylränta 5% över 20 år.  Restvärde täcker kostnade för demontering och drift.  Därför vill vindkraftindustrin få kraftigt höjda elcert. bidrag. För att få ett grepp om samhällskostnaderna så kan du läsa Carl B Hamiltons utmärkta artikel på Folkpartiets hemsida.
    Spanien  har byggt 17000 MW vkv.  Varje ny grön installerad MW   utraderar 5.3  jobb  i den övriga ekonomin – 9 jobb från photovoltaics och 4.3 jobb från vindenergin.
      Under perioden 2000-2008 gäller för Spanien, att ”the total subsidy spent and committed (NPV adjusted by 4%) to these renewable sources amounts to 28671 million euros ($36 billion USD)”  enligt Universidad Rey Juan Carlos förnämliga rapport ”Study of the effects on employment of public aid to renewable energy sources”  Spanien har alltså förlorat 74000 jobb från 17000 MW vindkraft med en samhällsförlust på 250 miljarder kr hittills under 2000-talet.  Sverige skulle tappa 30000 jobb i ekonomin, då ju de gröna jobben är ytterst marginella här i Sverige. 
    Konstaterar att c börjar svikta i kärnkraftsfrågan då två (c)-tanter obstruerar.  Med Peter Eriksson som grön energiminister får vi se våra pensioner bromsas ner till ett minimum.  Det kan bli ”en lång dags färd mot natt” under rödgröna fanor efter valet i höst.  Kan inte någon maila den Spanska och den tyska rapporten till miljöpartiets kansli och begära kommentar?

  136. Tillåt mig bara att lämna kompletterande information som är tillgänglig på nätet. Där kan man t.ex. läsa att de 20 000 vkv i Kalifornien svarar för 0,5 procent av statens totala elproduktion (motsvarande ett halvt kärnkraftverk).  I Nya Zeeland blåser det så mycket att den genomsnittliga verkningsgraden för vkv uppgår till 40 procent – men inte höst och vinter då eltillskottet behövs som mest (då är verkningsgraden 10 procent). Totalt sett innebär det att elproduktionen från vkv är tre gånger så dyr som reglerkraften. En brittisk professor har också räknat ut att det skulle behövas 600 000 vkv för att klara örikets elproduktion när det blåser… Med sådana fakta om vkv är det obegripligt att vår energiminister nu inviger vad som påstås ska bli Europas största vkv-satsning uppe på Blåsberget…  påhejad av Mattias Rapp och blåögda kommunalråd som tror att satsningen ska leda till kanske(!) 10 000 nya jobb.   

  137. ThomasJ

    Holmfrid #135/Alf A #136: Utmärkt bra att du refererar de rapporter där finns! Förvisso är MP en mkt relevant adressat för dessa, oxo, men viktigaste/farligaste?/ är faktiskt C och Maud ’nötskrikan’ Olofsson och hennes ’gäng’ – Alterå m.fl., inkl. Mr. Rapp.
     
    Alf A. [+ övriga]: Fler avskräckande info/artiklar/rapporter här:
    http://www.express.co.uk/posts/view/140456/-250bn-The-real-cost-of-wind-power
    http://www.energytribune.com/articles.cfm?aid=1029

    Mvh/TJ

  138. ThomasJ
    Tack för spanska rapporten häromdan, vely intlesting som kineserna skulle säga! 😉

  139. ThomasJ

    Rosenhane #138: Be my guest! You al vely velcome! 😉

    Mvh/TJ

  140. Alvin Stoltz

    Anders L { den 26 januari, 2010 kl 11:17 } sa:
    Personligen tycker jag att t ex motorvägar, kraftledningar, rangerbangårdar, vattenkraftverk och stora parkeringsplatser är mycket, mycket, mycket fulare än vindkraftverk.
    Vad är det för fel på rangerbangårdar? Se det vackra linjespel som spåren ger, se vagnarnas slumpmässiga utplacering här och var, njut av 1800-talsteknik år 2000-sekel!

  141. Fd Landstingsdirektören Monika Olin Wikman skriver om Österlens femte årstid på Seniorbloggen.se: ”Det växer en opinion på Österlen” http://bit.ly/97dgW2

  142. Pingback

    […] någon eller några kraftledningsstolpar, det minns även signaturen ”UffeB” i denna kommentar. Såg även att man sänt ett avsnitt som behandlade Samer och potentiell terrorism i SVTs […]