Glad Midsommar

gladmidsommar

… önskas alla våra läsare!

Redaktionen

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Glad Midsommar !

  Den stora politiska oredan råder fortfarande i Frankrike. Enligt de senaste opinionsmätningarna får högerkoalitionen 34%, vänsterkoalitionen 29%, macronisterna 22% och övriga småpartier delar på resten av rösterna i parlamentsvalet den 30 juni. Detta ger bara en vag uppfattning om hur många representanter de olika partierna får i parlamentet, eftersom franska val sker i enmansvalkretsar i två omgångar.

  Flertalet valanalytiker lutar åt att ingen gruppering får absolut majoritet. Högerkoalitionens Jordan Bardella har gjort klart att han endast accepterar att bilda regering om han får en absolut majoritet. Om macronisterna är villiga att svälja en oblyg antisemitism och en budget som mycket snart sätter landet under IMF:s förmynderi, skulle de kunna ingå en koalition med vänsterfronten i en majoritet i parlamentet. Emellertid riskerar det chanserna i 2027-års president-och parlamentsval. I vilket fall, att regera under sådana omständigheter är att begå politiskt självmord. Nyval till parlamentet kan först ske efter ett år.

  Även om högerkoalitionen mot förmodan skulle uppnå en absolut majoritet kommer de att ha svårt at regera, eftersom presidenten kan vägra att skriva under nya lagar och dekret, vilket är nödvändigt för att de ska bli gällande lag. Dessutom, alla institutioner, ett halvt dussin, som behandlar de konstitutionella reglerna har deklarerat att de ska omöjliggöra en högerkoalitions politik. Detsamma gäller offentliganställdas organisationer. T.ex domarnas största fackförbund har deklarerat att de ska ogiltigförklara alla lagar och dekret utfärdade av en högerkoalition. En expeditionsministär under minst ett år vore kanske bästa lösningen.

  Intressant för oss på KU är att den rödgröna koalitionen nästan inte alls nämner klimat-och miljöpolitik i sitt 142 punkter långa program. Det tolkas på två sätt, där det ena inte utesluter det andra. 1) Energi-och klimatintentionerna är så extrema att koalitionen inte vågar nämna dem före valet. 2) Eftersom klimat och miljö endast är verktyg för att skapa en rödgrön totalitär stat, vilket vänsterkoalitionen nu tror sig uppnå, behöver inga ord offras på dessa frågor.

  Det parti som förväntas få mest röster i vänsterkoalitionen är La France Insoumise, lett av Mélenchon som har Chàvez och Maduro som sina förebilder och idoler. Han vill skapa ett franskt Venezuela med sig själv som supreme leader. I vänsterkoalitionen finns ett antal enskilda personer, typ Andreas Malm, som väntas få ministerposter.

 2. foliehatt

  TT rapporterar idag om hur MP förbjuder resor med flyg mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. (Beslutet presenteras av MP i en debattartikel i Aftonbladet, men jag har varken lust att länka dit eller ens besöka tidningen).

  Detta gäller än så länge anställda i Stockholms kommun. Men, det är låga odds på att det kliar i MPs fingrar att få implementera ett sådant förbud för alla svenskar. Se det införda förbudet som en föraning av det som kommer om MP hamnar i regeringsställning någon gång i framtiden.

 3. Tege Tornvall

  #2, Ännu en bekräftelse på att MP är rent samhällsfarliga. De måste rökas ut ur myndigheter, nämnder, styrelser etc. Ett politiskt Anticimex skulle behövas.

 4. foliehatt #2
  Och vad har anställda i Stockholms kommun i Göteborg och Malmö att göra? Vore bättre om man hushållade med stockholmarnas skattepengar och minimerade såna resor, oavsett transportsätt.

 5. Svenska skattebetalare kan känna sig blåsta i ännu en grön bubbla:

  ”Inom ramen för ett EU-program har 2,9 miljarder euro fördelats över 42 olika bolag. Dessa medel matchas sedan i regel av lokala och nationella budgetar. Finansieringen av Northvolt har också i betydande utsträckning varit offentlig:

  52 miljarder kronor i gröna lån aviserades i feburari 2024.
  11 miljarder kronor i lånegarantier för att bygga en fabrik utanför Hamburg.
  Lån i flera omgångar från EIB om totalt 942,6 miljoner euro.
  Bidrag från EU:s batteriprogram genom Energimyndigheten, samt pengar från Tillväxtverket.”

  https://www.affarsvarlden.se/kronika/no-volt-midsommardag-och-batteribubblans-baksmalla

 6. #5 forts. Så sant:

  ”När den politiska makten ger skattemedel till den ekonomiska eliten i samhället vågar få nagelfara det som sker och allmän konsensus-kultur gällande miljöfrågornas dignitet medför att ingen ställer kritiska frågor förrän det är för sent.”

 7. Forts #4
  TT-telegrammet finns i SvD också, går att läsa inledningen där man bl.a. skriver följande:
  ”Den nya resepolicyn kommer därmed omfatta 40 000 medarbetare, vilket gör Stockholms stad till en av Sveriges största arbetsgivare.”
  Borde inte en sån institution som TT språkligt kunna prestera bättre?

 8. SvT:s Kunskapskanalen har visat sex program från ”Språkrådsdagen 2024”, där man diskuterar språk och klimat. Så här presenteras ett av programmen:

  ”Behövs olika språk för olika målgruppers omställning? Vissa förnekar klimatförändringarna, andra tror att de är mer klimatsmarta än vad de faktiskt är och vissa bär på klimatångest trots att de gör allt för att dra sitt strå till stacken. Vilket språk ska vi använda för att alla målgrupper ska kunna ta till sig att vi befinner oss i ett klimatnödläge? UR.”

  Det är alltså inte fråga om någon generell språkvård utan om hur man gör propagandan för alarmism så effektiv som möjligt. Cringe-faktorn är hög, men vill man plåga sig lite kan man titta på något av programmen som det länkas till här:

  https://kunskapskanalen.se/tag/klimat

 9. Berra

  #2 – #5 ang Stockholms resor:

  Enligt denna artikel får de välja flyg istället för tåg men då kommer det att kosta SKATTEBETALARNA 50% mer, det kostar inte den som gör valet någonting. Alltså kommer allt vara som vanligt för politikerna men dyrare för alla andra,,,

  Vansinne…

  https://www.mitti.se/nyheter/stadens-policy-ta-taget–eller-betala-mer-6.20.227309.4dbdc38eb2

 10. Stefan Eriksson

  https://www.naturvardsverket.se/om-oss/aktuellt/nyheter-och-pressmeddelanden/2024/juni/eus-forordning-om-restaurering-av-natur-ar-beslutad/

  Hur är det möjligt att ministrar kan rösta / besluta om en förordning som INGEN av dem har en susning om vad denna förordning innebär i verkligheten?
  Fortsätter det på samma sätt framöver, ser jag det som högst troligt att EU imploderar som ett politiskt projekt.

 11. Sören G

  Kolliderade solsystemet med ett interstellärt moln för ett par miljoner år sedan. Höga halter av järn-60 tyder på supernovarester.
  https://skyandtelescope.org/astronomy-news/did-the-solar-system-once-collide-with-an-interstellar-cloud/?utm_source=cc&utm_medium=newsletter

 12. Evert Andersson

  #7 Håkan Bergman

  De kanske menar det som står? Den här klimatåtgärden, precis som nästan alla klimatåtgärder, sänker produktiviteten. Då behöver de fler anställda för samma jobb. Och åtminstone bidrar det till att säkerställa positionen som största arbetsgivaren.

 13. Fredrik S

  foliehatt #2

  MP’s Åsa Lindhagen säger att förbudet ska förändra normer hos människor.

  Berra #9

  Ja, precis och de ska plantera träd för pengarna.

  ”Vissa undantag kan göras men då behöver högsta chef i förvaltningen ge sitt godkännande. Stockholms stad ska dessutom sätta ett internpris på flygresan som ligger 50 procent över det faktiska priset, skriver man. Överskottspengarna ska sedan läggas i en pott som ska användas till att plantera träd i Stockholm.

 14. Fredrik S

  13 #

  Fick inte med länken till citatet:

  https://www.di.se/nyheter/40-000-anstallda-i-stockholm-forbjuds-ta-flyget/

 15. Björn

  Tre döda på kort tid på Northvolt i Skellefteå. Inget att negligera! Det är nästan uteslutet, att inte tro på en gemensam nämnare. Vad döljer sig i batteritillverkningens spår? Eftersom det gäller personal som har haft en städfunktion är det sannolikt att det handlar om giftigt damm som bildas kring tillverkningen. Oberoende av vad det nu är, så är det hela oroande. Innehåller batterierna i sig giftigt material, vilket då skulle kunna innebära risker för passagerare i elbilar.

 16. Fredrik S

  Angående flyförbud så säger SJ själva att järnvägen är helt överbelastad. Enligt Trafikanalys så reser närmare 30 procent med flyg kortaste sträckan i fråga, Sthlm-GBG.

  Får de som de vill förhindras folk att resa, historien visar dock att det inte gäller dem själva.

  https://www.gp.se/nyheter/goteborg/deras-sajt-tar-fram-billigaste-stockholmsresan.5ff6df57-20de-4e20-b342-7da033b76f1d

 17. foliehatt

  Ja, MP har aldrig varit speciellt varsamma med andras pengar.

 18. Karl Eider

  #15 Björn

  Enllgt hörsägen ska de höga kraven på renlighet gjort att städbolaget använt IPA (isopropanol inte öl 🙂 ). Upprepade höga intag via luftvägarna bör troligen medföra allvarliga hälsoproblem.

 19. Claes-Erik Simonsbacka

  Webbseminarium
  Nuclear Energy Unveiled: Gen IV Reactors
  2024-06.20

  https://www.bigmarker.com/energy-group-events/Nuclear-Energy-Unveiled-Gen-IV-Reactors?bmid=3e0a7331ef7b&bmid_type=member&bmid=3e0a7331ef7b

  Mvh,

 20. Drygt 12 grader och regn I trollhättan, kyligt å disigt – bland dom kallaste orterna i Sverige just nu.

  Bland dom kallare midsommardagarna, i mitt mannaminne.

  Hur kallt hade det varit utan den antropogena Co2:n?

  I vintras skulle det tydligen ha varit 4 grader kallare köldvågor – sa forskarna.

  Översatt till sommartemperaturen denna midsommardag – så hade vi då antagligen inte ens nått 10 grader idag – kanske är det således nästan rekordkallt?

  Till veckan blir det nog dock det varmaste någonsin, om jag får gissa.

  Undra hur det blir med avsmältningen i Arktis i sommar då – för bara någon månad sedan blev månadsmedelvärdet tydligen 2% under snittet, jämfört perioden 1981 – 2010.

  Isen i Arktis har återhämtat sig starkt och isbjörnarna slipper svälta – efter att vi människor slutade att klubba ihjäl kutarna – djurlivet däruppe frodas…märkligt nog.

  VART tog den Arktiska krisen vägen – var den inte självaste beviset på verkansgraden från antropogen Co2?

  12 grader i Trollhättan och regn – undra hur sommaren ter sig i Arktis, denna midsommardag?

 21. Brutus

  # 1: Lars Mellblom : Tack för en intressant översikt av det politiska läget i Frankrike. Jag får intrycket att ett inbördeskrig inte är otänkbart. Demokratisynen synes skum hos betydande grupper.

 22. Patrick Lindahl

  #20 Magnus
  Jag har varit med om 9 grader på midsommar och 12 grader på nyårsafton, och resten av året var det temperaturer runt dessa värden. Det var inget år man vill minnas temperaturmässigt (även om det fastnat).
  Det var någon gång i slutet av 1980-talet tror jag (mannaminnet är inte så detaljerat). Men det var långt innan klimat-Greta ens var påtänkt iaf.

 23. Gunnar Juliusson

  #4
  Henrik Jönsson och Aron Flam diskuterar många viktiga samhällsfrågor bl.a. ChatControl och Public Service i morgonens direktsända program.
  Dessutom Northvolt, som jämförs med andra staliga misslyckade storsatsningar som Stålverk 80 och etanolbränslet.
  Hörvärd timme.
  https://www.youtube.com/watch?v=4nMJvAezHM8

 24. Nr 22 Patrick
  Förmodligen tänker du på 1987, det var extremt kallt.

  Ser man till uppvärmningen här norr ( ink Arktis ) efter 1990 – så ser man något märkligt, som inte alls stämmer med hypotesen om Anropogen Co2.

  Under några få år, fram till ca 2005 fick vi en kraftig temperaturstegring, precis som under värmeperioderna i perspektivet några 100 år.

  Efter 2005 stagnerade isavsmälningsstarten på Grönland och däromkring, längst i norr – vi såg samma här, det planade ut – och nu sjunker t o m årsmedeltemperaturen sedan flera år tillbaka.

  Denna senaste värmeperiod är således exakt likadan som dom tidigare, dom kommer plötsligt dom planar ut och kyls sedan ner.

  Att vi fortfarande kan få temperaturer runt 10 grader på midsommar, efter alla klimatlarm – är ju lite störande.

  Nåväl – kanske börjar årsmedeltemperaturen återigen att stiga i Sverige och på Island – men det lär nog dröja – historien lär oss dock att klimat skiftar fort och är oberäkneligt.

  Om man nu inte stirrar sig blind på klimatforskarna och gröna alarmister, som är säkra på att det bara kommer att fortsätta att bli varmare.

  När religionen fokuserade på gud och Jesus- gavs heller inget utrymme för tvivel….tydligen är vi där nu igen.

 25. Midsommar, igen – underbart ljust och ibland varmt.

  Smhi säger dock tyvärr så här om den svenska sommaren:

  Ingen ändring i medeltalet av antal högsommardagar sedan mätningarna 1945 – 2023.

  Störst antal högsommardagar i rad – ingen ändring 1945 – 2023.

  Genomsnitt för högsta temperatur har inte ändrats 1945 – 2023.

  Vi får således nöja oss med att sommarens skönaste dagar förblir oförändrade – vilket förvånar om man lyssnar på forskarna och SVT och Sveriges radio.

  Lyssnar vi på dom blir allt värre, när det gäller värmeböljor och ålderdomshem och sjukhus måste rustas mot alla dessa värmeböljor – som inte blir fler eller värre.

  Skall det då ta 100 år att förstå att ålderdomshem och sjukhus – behöver luftkonditionering på sommaren, 100 år av samma – men först nu är det extremt bråttom.

  Hur fungerar politiken, SVT, SR och forskningen?

  Hur oändligt långsamma i tanke och handling kan dom bli?

 26. Benny

  Miljöpartiets samhälle är ett tyst och fattigt samhälle utan dynamik. Deras mål att avskaffa bilen kommer att leda till landsbygdens kollaps, långsamma ineffektiva kommunikationer och en koncentration av befolkningen till de större städerna där det är lättare för MP:s folkkommisarier att underkuva all opposition mot vanstyret. Vi ska ha klart för oss att dessa politruker är fullständigt maktgalna och drar sig inte för att ruinera Sverige vilket vi ju sett exempel på med avvecklingen av kärnkraften där MP var mest pådrivande med sin utpressning. I Stockholm jobbar MP aktivt för att helt förbjuda bilar liksom i de flesta andra städer och göra det omöjligt dyrt att använda bilar med nya skatter och pålagor. Läste att de vill höja priset på drivmedel till 35kr litern för att lägga in dödsstöten för vanligt folks bilägande.

 27. Rossmore

  Northvolt nämns ovan. De verkar inte ha sin bästa tid nu:

  https://www.vk.se/2024-06-21/dodsfall-bland-anstallda-pa-northvolt-utreds-39a0a

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/northvolt-overger-borlange-drar-sig-ur-satsningen

  https://www.expressen.se/nyheter/sverige/bmw-drar-tillbaka-miljardorder-fran-northvolt/

  Lycka till!

 28. Gunnar Juliusson

  #27
  En till rapport om spikarna i kistan för Northvolt.
  https://bulletin.nu/hjort-norrlandsk-gron-industrialisering-mot-kollaps-2

 29. #Brutus 21#

  Den här kommentaren kan nog med fog kallas OT, men jag menar att det är viktigt att förstå vad som händer just nu i EU:s näst viktigaste land även om det inte har med klimat och energi att göra.

  Läget är allvarligt, absolut. Inbördeskrig? Det beror på definitionen. Om det osannolika valresultatet blir att högeralliansen uppnår en absolut majoritet, är det fullt möjligt att en del av de muslimdominerade förstäderna med våld försöker bilda lokala kalifat. Vad man kallar en sådan situation kan kanske diskuteras.

  Det finns också en paragraf 16 i konstitutionen som tillåter presidenten att utlysa undantagstillstånd under en viss tid och då regera med hjälp av en eget ovalt råd. Vissa politiska bedömare menar att presidenten kommer att proklamera ett sådant undantagstillstånd om högeralliansen vinner egen majoritet, men inte om det i stället blir vänsteralliansen som får majoritet.

  Sen är det så i Frankrike, liksom i andra latinska länder, att arméen skulle kunna gripa makten temporärt för att hindra kaos.

  Vad som just nu upprör de flesta fransmän, men långt ifrån alla, vilka i stället applåderar pojkarnas handlingskraft. En 12-årig judisk flicka, hölls fången av tre 13-muslimska pojkar. Hon misshandlades, hotades, kallades smutsig jude och våldtogs upprepade gånger, vilket en av pojkarna filmade.

  Här nedan en en karta som visar valresultatet i kommunerna. Som vi ser ytmässigt dominerar landsorten där RN vann i 93% av landets 35 000 kommuner. Likväl sägs det att de små fläckar i och runt storstäderna dominerar i antalet invånare.

  Storstädernas befolkning har länge hyst djupt förakt för oss lantisar. När dessa nu ser kartan här nedan finns det all anledning att frukta en hämd; t.ex att helt förbjuda dieselbilar eller bilar äldre än 5 år.

  https://www.francetvinfo.fr/elections/carte-resultats-des-elections-europeennes-2024-decouvrez-qui-est-arrive-en-tete-dans-votre-ville_6584196.html

  Den här Rasmussen studien som handlar om klyftan mellan eliten i USA och resten av folket kan vara intressant att skumma. Resultatet stämmer även för Frankrike och troligen också Sverige. Det tar en liten stund att ladda ner den.

  https://www.rmgresearch.com/wp-content/uploads/2024/01/Elite-One-Percent.pdf

 30. Brutus

  # 29 Lars M: Kanske litet OT, men det du skrev gav mig en mkt bra bild av de åsiktsskillnader som finns i Frankrike och USA mellan elit och övriga. Sannolikt är det likadant i Sverige och flera andra europeiska länder. Mot bakgrund av att det uppenbart är eliten, som driver NetZero, tror jag att det behövs ngn form av revolution (helst oblodig) för att byta ut eliten. Eliten ser uppenbart ner på det dumma folket och släpper inte makten godvilligt. Det måste den annars kommer den att få fortsätta att driva väst in i kaos och armod.

 31. #Min kommentar 29#

  Har svenska media nämnt våldtäkten på den judiska flickan?

 32. Thorsten Bergqvist

  Ja, läget förvärras och propagandan förstärks!
  Det intressanta är att sektvänstern och globalisterna nu har ett gemensamt mål men med olika avsikter.
  Det enda gemensamma är att rasera samhället!
  Globalister för att tjäna pengar och få mer makt, i princip äga allt, och för vänstern att få massorna på sin sida när armodet sprider sig!

 33. Per Björkengren

  #31#
  Ja. Den har rubricerats som en brutal våldtäkt med antisemitiska förtecken. Förövarnas religionstillhörighet har dock inte nämnts.

 34. #Per Björkengren 33#

  Tack Per! Inte heller här nämns förövarnas religionstillhörighet, men just därför förstår alla vilka de var.

  F.ö, för de av er som förstår franska och är intresserade av information härifrån, kan jag rekommendera C-News som är en nyhetskanal som mest innehåller paneldiskutioner om aktuella händelser. C-News sänds på Internet via Dailymotion som inte har direktöversättning till engelska.

 35. ”I veckan kan det bli uppemot 30 grader på sina håll i Sverige.”

  https://www.expressen.se/nyheter/sverige/smhi-varnar-for-hoga-temperaturer/

  Knappt är midsommarafton med lagom väder, följt av en kylig midsommardag, över förrän tidningarna varnar för chockartad hetta. – Det är nog bäst att bli klimatflykting och fly landet! 🙂

 36. foliehatt

  Ingemar, #35,
  till Medelhavet, då?

 37. Berra

  Har journalisterna blivit så miljömedvetna så de återanvänder artiklarna numera? Vill minnas att ordvalet var samma för någon vecka sedan angående värmen i Grekland ”… en kupol av het luft parkerat över delar av..”

  https://sverigesradio.se/artikel/usas-ostkust-drabbad-av-ovanligt-tidig-varmebolja

 38. Jax

  Har kollat senaste veckors temperaturuppgifter i massmedia mha Ventusky. Bl.a 44 grader på Symi när Mosley försvann. Ventusky sa 33. 45 grader på Kreta förra torsdagen. Ventusky sa högsta temp 39 grader, i inlandet. I övrigt under 35. Även Rom under EM extremvarmt enligt TV, behagliga temperaturer enligt Ventusky. Ofta användes Guardian som referens.
  Massmedia använder säkert upplevd temperatur istf uppmätt temperatur vilket gör alla jämförelser med äldre data näst intill omöjliga.
  Har nämnt det här tidigare, men var i Aten i juli 1977 då värmerekordet (48 grader 10 juli 1977) sattes. Vi hade 44 grader den dagen vi gick upp till Akropolis. Det var varmt, men vi svalkade oss resten av dagen i Hiltons lobby, som var ett av de få ställen som hade AC, i väntan på tåget.

 39. johannes

  #11 Sören
  För 2.5 my ( när Fe60 har en rejäl peek) startade istiderna.
  Samband?
  Istiden kanske stressade fram bruket av eld och den moderna människan?

 40. Paris socialistiske borgmästare Anne Hidalgo har planerat att hålla några av OS-simtävlingarna i La Seine. Många skeptiska röster har varnat för mängden av bakterier, virus och parasiter i vattnet. Det är framför allt råttor som sprider dessa.

  För att visa att riskerna överdrivets har Hidalgo lovat att själv ta en simtur i La Seine i god tid före OS. Dock, datum för hennes uppvisning har redan ändrats ett par gånger. Nu har badet annonserats till den 15 juli. Skälet: Vattnet är för kallt !

  https://media.bvoltaire.fr/file/Bvoltaire/2024/06/bv48-hidalgo_seine-2048×1912.jpg