Europa på kanten till stupet

pa kanten

Det ser illa ut. Nästa regering har ett gigantiskt energiproblem framför sig. Även om vi skulle kunna kompensera elkonsumenterna genom bidrag från de övervinster som elbolagen har gjort tack vare de höga energipriserna på kontinenten så har vi försatt oss i en rätt ohållbar situation på sikt. Ny kärnkraft beräknas ta 8-10 år efter att de rödgröna lagt ned hälften av vår kärnkraft. Ny havsbaserad vindkraft beräknas att ta lika lång tid – utan fördelarna med nätbalans och pålitlighet.

En pådrivande faktor är den stora efterfrågan på el som finns från bl.a. Tyskland och UK. Deras priser smittar av sig på oss. Så frågan blir: Hur står det till i Tyskland och UK?

Inte bra visar det sig.

Låt oss börja med Tyskland där den nya rödgröna regeringen har fått ta över Angela Merkels vansinniga klimat- och energipolitik. Någon riktig tillnyktring verkar inte vara på gång där eftersom man varit naiva nog att förlita sig på Putins gasleveranser.

Gosselin på Notrickszone citerar och översätter en artikel från Blackout News. Där man förutspår en 10-faldig ökning av energipriserna i Tyskland.

”Vågen av betalningssvårigheter har precis börjat, och är “picking up speed”, skriver  Blackout News.”

”Det vi ser nu är bara toppen av ett isberg. Ökade energipriser påverkar alla branscher, både direkt, som i fallet med stålverk och bagerier, eller indirekt, som i fallet med skohandlaren Görtz. Om politikerna inte vidtar motåtgärder här kommer Tyskland att hamna i en svår och långvarig lågkonjunktur, med massarbetslöshet och en massiv förlust av välstånd.”

I ett annat inlägg refereras till professor Fritz Vahrenholt. Gosselin skriver:

”För närvarande slås Tysklands energiförsörjning i bitar när kostnaderna skjuter i höjden. Företagen stänger och konsumenterna dignar under tvåsiffrig inflation. Massoroligheter hotar i vinter. De ansvariga för röran försöker skylla på Ryssland för allt elände.”

Problemet är mer djupgående än Putins krig i Ukraina. Fritz Vahrenholt är helt klar i sin bedömning: Energikrisen beror på politisk inkompetens. ”Den misslyckade övergången till grön energi är ansvarig.”

Vahrenholt fruktar Tysklands nedgång som industrination. Den tidigare miljösenatorn i Hamburg för SPD-socialisterna kräver att kärnkraftverken ska hållas igång och även att man skall återgå till kol. ”Det finns redan en teknik för grönt kol, men ingen vill veta om det.”

”Om vi fortsätter att pressa upp elkostnaderna kommer vi inte att vara konkurrenskraftiga längre. Vi kommer att förlora råvaruindustrin om vi fortsätter på den här vägen.”…”Vi spelar med 6 miljoner jobb.”

”Jag fruktar i alla fall att trycket måste vara mycket högre, skadan mycket större, innan det blir ett uppvaknande i Tyskland”, säger Vahrenholt.

Hur går det i Storbritannien då? Ja, där har Boris Johnson drivit sin NetZero-politik och vägrat att utnyttja de olje- och gasresurser som finns där. Nu när han kört detta till ruinens brant så ser vi en möjlig ljusning. Denna ljusning heter Jacob Rees-Mogg, utsedd av den nya premiärministern Liz Truss till minister för ”Department for Business, Energy and Industrial Strategy” som även har hand om klimatpolitiken i landet.

Rees Mogg

Rees-Mogg är skeptisk till klimatalarmismen och är tveksam till den förda NetZero-politiken. Reuters  ger en presentation av honom här . Han har uttalat sig positivt till att UK skall utnyttja oljan och gasen i Nordsjön, samt fracking på land.

Kritiken från gröna Torypolitiker och aktivistgrupper långt ut på grönkanten har varit högljudd: Hur kan Liz Truss utse en sådan här dinosaurie från 1800-talet? Hur törs Rees-Mogg utmana etablissemangets syn på klimat och energi? How dare you!!!

Vi får väl se om Rees-Mogg lyckas överleva denna trumeld av fördömanden? Om inte, så lär nog UK gå ett liknande öde till mötes som Tyskland. Men de som faktiskt tror på att världen går under om man inte genomför Den Stora Omvandlingen skall naturligtvis inte backa för bagateller som att UK, Tyskland och andra småstater som Sverige går mot en industriell, humanitär och miljömässig katastrof.

Under tiden så ökar priserna på kol i Asien och Europa. Blomberg .

kolpriser

Man undrar ju lite vad som egentligen händer. Smyger man in kolet bakvägen i Europa? Kanske är man helt enkelt tvungen att öka sin energiproduktion, nu när kärnkraften lagts ned i många europeiska stater samtidigt som vindkraften visar sig vara en flopp?

Europa går inte mot en ”krigsvinter” utan snarare mot en vinter präglad av en misslyckad energipolitik.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    En kortfattad och tydlig sammanställning av den galenskap som drabbat västvärlden på grund av en verklighetsfrämmande politik.
    Frågan är främst hur stor fallet kommer att bli.

  2. Håkan Bergman

    Minns ni Bagdad Bobs påstående att bara formaliteter återstod innan en europeisk lösning på el- och energi-priserna skulle vara på plats på presskonferensen just innan valet. Magda förkunnade stolt på samma presskonferens att när Sverige talar så lyssnar man. Verkligheten verkar se lite annorlunda ut.
    https://www.politico.eu/article/eu-shrinking-energy-emergency-response-leyen-soteu-speech-russia-gas-war/

  3. Ann Löfving-Henriksson

    Tack Ingemar!
    Nog går EUropa mot en svår vinter men vill man se så finns det ändå många livbojar och en hel del tecken på CHANGE att hoppas på.
    Våra unga hjärnor har sagt tack och adjö till Greta, i dag kan det vända med besked här i vårt föregångsland eftersom ”bondförnuftet” till sist röt i med kraft, Liz Truss har visat kraft i UK och Mutti Merkel är spårlöst försvunnen.
    Med många bäckar små kommer vi att överleva vintern. Det finns kol, det finns värmekraftverk och det finns fossila bränslen i buffertlager här och var och snart nog blir kärnkraften tyst och försynt ”grön”.
    Nog finns det hopp även om alltför många kommer att få lida i vinter men beredskapen är ganska god och vett och sans brukar segra.

  4. Anders

    Fråga: Tror Ni att vårt fina Sverige nu befrias från landsförädande, fjäskande och karriärsugna ministrar inom WEF/FN/EU etc med en ny borgerlig regering? Visst har väl UK i och med Boris Johnsons fall redan sluppit lös från dessa totalitära globalistiska bojor? Eller var BoJo aldrig med där?

    Jag tycker det är dags att bildligt (eller på bål) elda upp den förmenta ”gröna” ledartröjan och ta itu med grovgörat att återställa vårt energisystem. Och rädda vårt folk och vår natur – det lilla som finns kvar utanför laddstolparnas räckvidd…

  5. Sören G

    Fast valet är över fortsätter oförtrutet klimathotslarmen i SR och SVT. Martin Hultman framträdde i Vetenskapsradion och även Ruminkainen. Den sistnämnde tonade något ner greppet tippingpoint. Isar som smälter kan återfrysa. Däremot för Amazonas och korallreven kan arter försvinna för alltid p.g.a. av uppvärmning.
    På TV-nyheterna pratade man on att CO2-utsläppne nu är större än någonsin samtifidigt som visade bilder på översvämningar och torka och påstod att dessa kommer att bli värre vi inte lyckas stoppa utsläppen.

  6. Adepten

    #3 Ann Löfving-Henriksson

    Du får mig att tänka på vårdgivaren som försöker ingjuta hopp till en multisjuk patient😖

  7. Tyskland är 8 ggr större än oss.
    Om lilla vi säljer all el vi kan göra till dem så saknar det betydelse för den tyska ekonomin. Den är körd ändå utan vettig EGEN energiförsörjning.

    Vi däremot går också under.
    Till vilken nytta?
    Vad är solidaritet? Ett argument som används flitigt i dessa sammanhang. Gäller inte den omvänt också?

    Jag kikar ofta på ”kontrollrummet”, jag har aldrig sett import från utlandet, allra minst Tyskland.

    Klipp kablarna!! (Och passa på med Swexit samtidigt.)

    Det är inte rimligt att några stora elproducenter skall få göra sådana enorma jättevinster på den mest systemviktiga delen av ett samhälle; elen.
    Det skryts med hur få ören vindel kostar, om det gäller så gör vindbolagen 500-1000% vinst i vinter.

    Än mer gör Ringhals 3, som drar in betydligt mer vinst på denna enda reaktor än när de hade 4 reaktorer. Vad är det för ”komponent” de saknar så här plötsligt och lämpligt?
    Varför skall man köra 4 reaktorer när det räcker med en?

    Det är ju självklart att anonyma bud på elen ger mygel. Det kan faktiskt vara som så att det pågår världens största historiska bedrägeri just nu på nordiska elmarknaden.

    Deras vinst för några få kostar oss alla betydligt mer i följande stagnation.
    Staten blir även beroende av skatterna, som de smått kan dela ut till de stenkorkade medborgare som tror staten är givmild och god och GER pengar.
    Ja, jag har hört det själv från ”utbildade personer” när återbäringen kom från myglet i fjol.

    Staten skall ha klart för sig att det är som att pissa i sängen. Varmt och gott i början..

    Valet var stor besvikelse, fortfarande 9 ungar kvar i sandlådan.
    Som att koppla 9 hästar runt om en vagn som får dra år alla väderstreck, hur bra går det?

  8. Ann Löfving-Henriksson

    # 6 Adepten, man får vara lite som ukrainarna – inte ge upp hoppet. Se det positiva inte minst att Mutti M. och Gretaismen försvunnit. Våra egna Minimuttis som Annie Lööf med flera har verkligen fått att tänka på.
    Se även dagens ledare i GP:
    https://www.gp.se/ledare/en-regering-inte-bara-f%C3%B6r-stockholm-1.80977475

  9. Håkan Bergman

    Elräkningen plingade just in i mailkorgen, upp från julis 281:- till 609:- i SE3. Det är ju tur att man tillhör småförbrukarna, det finns dom som har det mycket värre. Ajöss med den tid när jag kom undan med 160-170:-.

  10. Roland Salomonsson

    Kol på väg tillbaka i Västvärlden? Påminner om vilken ägare majoritéten av jordens kolfyndigheter har idag!!!

    Just det – Soros, d v s någon av hans dotterbolag. Bra affär. Göra kolet ”värdelöst” och köpa billigt, men idag sälja dyrt.

  11. Håkan Bergman

    Ann L-H #8
    Att M tappar i Stockholms stad är vad man får ta om man går i säng med MP.

  12. Enough

    Vad jag förstått är att utöver subventioner i form av elcertifikat och ”gratis” anslutningsledningar, har vindkraft dessutom företräde i näten när det råkar blåsa. Det betyder att andra kraftkällor får anpassa sin produktion utan kompensation, i fallet vattenkraft kanske det kan fungera hyfsat ( men de har att hålla sig yttre faktorer som vattennivåer mellan dammarna), i fallet kärnkraft blir det långa nedstängnings- och uppstartstider, mycket olämpligt och kostsamma övningar.

    Är det inte hög tid att kräva vindkraft på förmåga till kontinuerlig leverans in i elsystemet? Det skulle betyda att leverantörerna också fick stå med backup, t.ex. gasdrivna verk som är rel. snabba i omställning? Det är ju onekligen så att elsystemet behöver balanseras mellan konsumtion och produktion i varje ögonblick.

    Vill vindkraftleverantörerna försöka sig på batteribackup, vätgasproduktion, pumpkraft till dammar, är det väl deras sak, inte något vi elkonsumenter ska behöva betala för via skatter och subventioner, eller?

    Det är hög tid att göra upp med dumheterna att effektivt försöka utvinna elektrisk energi mekaniskt ur ett lågdensitetsmedia, luft, det redde vi egentligen ut redan för mer än 150 år sedan!

  13. Bernt O

    Vår tids sol och vår(vind)are och lallande optimister nyktrar kanske till då verkligheten kommer emot – om de nu inte blir bortröstade…
    https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/611075

  14. Roland Salomonsson

    Nu lanseras nästa stora el-mygel. Vissa bolag säger att nätförlusterna är så stora att de måste höja nätavgifterna upp till ca 30%. Även om de bara påstår att det gäller Elo 3-4, så kommer självklart ökningen att ske i hela landet.

    Hur kom det sig att detta inte var nödvändig nätavgiftsnivå ens för 5 år sedan?

    Min teori är att de kablar som skall transportera el långväga, inte längre kan hålla nominella 400 kV. Om de t ex bara går att hålla 280 kV i praktiken, så blir det ÖKANDE förluster i nätet. Nu straffar de alltså elkonsumenterna även för detta.
    Snart skall landkablar dras iland längs Västkusten och transport för el-export till Tyskland kopplas upp. Enligt EU order skall svenska el-konsumenter betala hela kalaset och inte bolagen eller köparna som i normal ”handel”. Kan det vara så att det inte finns någon 400 kV -kabel fram till Tyskland, utan även dessa i brist på tunga generatorer i mottagarledet i praktiken kör på typ 280 Kv (eller lägre). Dessutom måste någonstans de lägre kV-nivåerna från vindkraftverken samlas och transformeras upp till vad kablarna kräver (400 kV) vilket ger energiförluster, som alltså betalas av svenska el-konsumenter. Om vind-elen uteslutande skulle användas inom landet (Regionalt), så behöver kanske transformeringen bara läggas på typ 100 kV-nivån, med lägre energiförluster.
    Självklart måste mottagarlandet vid export betala de kostnader transporten innebär och denna intäkt reducera vad svenska el-konsumenter skall betala. Om bolagen mäter en viss förlust, så borde åtminstone hälften läggas på mottagare, men i princip INGET ALLS för el-konsumenten i Sverige.

    Även den enorma utbyggnad som sker inom nätet för att leda fram vind-el skall bekostas av el-konsumenten. Vilka dj-a klåpare gjorde de sammantagna kalkylerna för hela ”gröna” projektet? Inte ens el-handeln räknade rätt!

  15. Roland #14,

    Konstigt att nätkostnaden ökar ju dyrare elen råkar vara, inte efter mängden el. Är det ett skämt eller bara lurendrejeri? Vi får hoppas att en ny regering sätter stopp för sådana här bondfångarmetoder.

  16. Ann L-H #8

    Tack för uppmuntrande ord. Men jag tror att både vi här på bloggen och politikerna bör vara uppmärksamma på vad som händer i vår omvärld. Låt mig vara pessimist:

    Antag att Tyskland – vår största handelspartner – kraschar ekonomiskt. Enligt Vahrenholt kan det innebära (ytterligare) 6 miljoner arbetslösa. Vem skall köpa våra exportvaror? Antag vidare att en stor del av den tyska industrin får packa ihop pga deras extremt höga energipriser. Vi kanske klarar oss utan deras bagerier, men resten? Våra handelsband med Tyskland är enormt stora. Någon ljusning där verkar inte finnas inom synhåll.

    I England finns det ljuspunkter. MEN även om det nya styret tillåter utvinning i Nordsjön och fracking på land så tar väl detta lång tid att få igång? Hur blir det till vintern?

  17. #13
    No shit…vad de finner ut. Ingen hemlighet för oss som är intresserade av geokemi. Det finns det det finns och varken mer eller mindre av mineraler.
    Jämt denna verklighet…

    #16 Ingemar
    Vår export till DE utgör 10,5% av all export. Som jag frågade i #7, vad för nytta att båda länder faller bara för att ena har fullföljt gretapolitik? För övrigt är N vår största handelspartner 2021.

    Om vi behåller vår el själva och Tyskland faller så har vi i vart fall kvar industri och kan söka nya handelspartners.

    Om vi säljer all vår el med följd av utarmad industri och Tyskland faller ändå? Då är vi båda på stupet bara för att Tyskland lät sig styras av en smygkommunist indoktrinerad i Östtyskland.

  18. pekke

    Enough #12

    Håller med.
    Dags att kräva vindkraften på garantier av elleveranser/produktion så att de måste ha nån form av backup om de inte kan leverera en viss nivå av el.

  19. Ann Löfving-Henriksson

    # 16 Ingemar, jag har inga siffror och så men har ändå läst någonstans att Tyskland redan försett sig med gas från någonstans och bunkrat upp ordentligt inför vintern. Kolet ligger ju där det ligger och ja vi får se. Hur det än blir så har nog de och det Gröna fått sig en rejäl törn.
    Det är spännande dagar just nu.

  20. Björn

    Ja, det som nu pågår på energifronten är efterdyningarna av en vansinnigt förd energipolitik. En ny administration efter valet här hemma, borde direkt bryta med alla tokavtal som berör elmarknaden och återställa till de prisnivåer som rådde före juli 2021. Effektgenereringens verkliga kostnader kan omöjligt ha ökat på detta sätt som vi nu ser. Den politiska styrningen av energimarknaden har skadat den i grunden, med dess sammanblandning av marknaden på EU-nivå. Om någonting skadar oss ekonomiskt och existentiellt i grunden som nu, då bör vår nya administration agera kraftfullt.

  21. johannes

    #19
    ..dyrare dagar just nu menar du väl?

  22. En annan

    Säger bara ENRON ver. 2

  23. Hans H

    #16 Ingemar

    UK har fracking som ligger i malpåse sedan 2019 då BoJo fick parlamentet med sig på ett stopp

  24. Ivar Andersson

    Det är klimatpolitiken som driver den gröna omställningen. Tyskland har lagt ned kolkraftverk och byggt gaskraftverk som skulle eldas med billig rysk gas. Nu får tyskarna importera dyr gas som gör elen dyr både i Tyskland och södra Sverige. Vi exporterar el till Tyskland och importerar tyska elpriser i söder.
    Just nu kostar elen i södra Sverige 90 öre per kWh medan danskarna får betala 454 öre.

  25. Adepten

    Ann L-H #8

    Ja, det började som en skakning på nedre däck.
    Det fyllde oss väl mer med häpnad än med skräck.
    Vi förstod inte riktigt orsaken till vad som hänt.
    Man hade sagt oss att vi lever i världens bästa demokrati.
    Vi följde pilar som angav var räddningen fanns.
    Det var på översta däck fast det egentligen var första klass.
    Vi var rätt många men alla tog det ganska lugnt.
    Och vi skålade för demokratin och för varann.
    Det kändes lite fånigt men ändå rätt typiskt för just vår ”liberala” demokrati.
    Har vi förlorat den allra sista gnuttan hopp efter klimatkris, pandemi och krig?
    Går vi till botten när EU står men flaggan i topp?

    För de makthavare som lever i nuet kunde inte se det komma och som resulterade i en felaktig diagnos och behandling.
    Men för de som analyserar skeenden i efterhand så kan det vaskas fram vad som periodvis har varit dåligt och vad som varit bra och därmed lära för framtiden att undvika misstagen.

  26. Paul Håkansson

    Renoverades för 15 miljarder – sen stängdes Ringhals ner

    Ringhals reaktorer 1 och 2 renoverades för 15 miljarder och hela kärnkraftverket gjorde vinster på flera hundra miljoner kronor varje år.

    Trots det lades båda reaktorerna ner och bidrar nu till skenande elpriser i södra Sverige.

    Statliga energibolaget Vattenfall gjorde bedömningen att ekonomin inte gick ihop.

    Men enligt konsulten Anders Blennermark som på uppdrag av Vattenfall besiktade den nyrenoverade reaktorn Ringhals 1 hade den kunnat användas i ytterligare 20 år med låga investeringskostnader.

    – Anläggningen var väldigt bra, säger han i dag.

    Här är spelet bakom när Sverige tappade nästan en femtedel av sin kärnkraftskapacitet inom loppet av ett år.

    https://www.expressen.se/nyheter/renoverades-for-15-miljarder-sen-stangdes-ringhals-ner/

  27. Paul Håkansson

    Ngn åklagare måste ta tag i detta, det måste vara straffbart det som har begåtts. Jag skulle vilja se många huvuden ”rulla”.

  28. Ann Löfving-Henriksson

    # 21 Johannes, nog blir det dyrare dagar men vilka har koll?

  29. Både UK och Tyskland har enorma mängder gas som kan frackas upp, bara den gröna ideologin ifrågasätts.

    Men i Tyskland lever den gröna elitens utopi nästan obehindrat. Man skjuter visserligen lite på nedläggningen av den sista kärnkraften, men inget tyder på att man vill göra det bättre för sitt folk (och därmed indirekt för oss).

    Från gas gör man exempelvis konstgödsel. 70% av Europas konstgödselproduktion sker i Tyskland. Utan en sådan går skördarna ner. Regeringen hoppas på att ytterligare minska matproduktionen i landet genom fortsatta förbud mot fracking. Man skall satsa mer på ekologisk odling, vilket minskar avkastningen med mellan 30 och 50%. Men att folk får svälta tycker en minister inte är något argument mot den gröna omställningen: ”Take Cem Özdemir, the German food and agriculture minister. In an interview with the Frankfurter Allgemeine Zeitung, he said that ‘hunger should not be abused as an argument to make compromises regarding biodiversity or protection of the climate’.

    Självmordspolitiken skall fortsätta, till varje pris: ”Here Özdemir effectively dismissed people’s concerns about food production as nothing more than an attempt to undermine his government’s environmental plans. And so now the German government, sticking rigidly to the green agenda, is doubling down on its suicidal policies.”

    https://www.spiked-online.com/2022/09/14/germany-is-committing-national-suicide/

  30. pa

    Terrorister kunde inte genomfört det bättre. Det är ett genialiskt terrordåd som planerats och implementerats i EU via dess egna makthavare.

    1. Implementera en elbörs med suspekta regler där marknaden kan skjutas i sank när rätt tidpunkt infinner sig.
    2. Använd propaganda och lögner som skapar acceptans till tvivelaktiga energialternativ.
    3. Bygg kablar till storförbrukare som förstärkare när tipping point uppnås.
    4. Se till att så mycket som möjligt av marknaden blir kontantlös och precis allt kräver el.
    5. Skrota stabila och långsiktigt billiga energisystem.
    6. Systemet når tipping point och blir en samhällsförstörande bomb som smäller av när tillräcklig förlust av kapacitet uppnåtts och högstbjudande bestämmer allas elpris via nr. 1.

    Vet inte vem som är arkitekt, men det är mästerligt gjort. Precis som en skurkorganisation i en Bondfilm.

  31. Lars Kamél

    Gå före med klimatomställning/klimatåtgärder innebär bara att gå före mot stupet. Man är inte en förebild, utan blir ett avskräckande exempel. Det fattar inte de svenska politiker som tycker att Sverige ska gå före.

  32. Gunnar Strandell

    johannes #7
    Jag delar din verklighetsbeskrivning, men hoppas att det går att förändra, dvs. backa en del av EU:s regler för att få äkta rättvisa energipriser.

    Idag straffas Sverige för att vi redan på 1960-talet ansåg att fossileldad energi för värme och elproduktion gjorde oss beroende av import och inte var hållbar på lång sikt. Kostnaderna skulle öka.

    Det kalla kriget gav argument för tillverkning av vapenplutonium i kärnkraftverk och kärnvärmeverk. Elbehovet och vetot mot kärnvapen ändrade inriktningen till elenergiproduktion från kärnkraft.

    Resultatet har blivit att Sverige nu har vattenkraft, kärnkraft och vindkraft som med råge täcker landets behov av energi och vi kan sälja överskottet. Dock finns risk för tillfälligt högt behov av elektrisk effekt samtidigt som vindkraftens leverans är låg. Då behöver vi köpa.

    I en marknadsekonomi skulle vi sälja billigt då vi hade överskott och få betala dyrt då vi måste importera.

    Men nu har EU bestämt sig för att ha ”rättvisa” priser. De som valt klokt ska straffas till förmån för dem som trots varningar valt fel. Det skall ge företag likartade förutsättningar.

    EU behöver reformeras eller lämnas för att det idag styrs i för hög grad av överenskommelser mellan Tyskland och Frankrike.

  33. Thorleif

    Merkel har förstås förstört den tyska ekonomin indirekt pga av gasberoendet och den abrupta omställningspolitiken mot grönt. MEN glöm inte bort att Merkel och många i näringslivet varit mycket intresserade av att utveckla det ryska näringslivet rent kommersiellt från 1991 och framåt. Tvärt emot USAs önskemål. Kriget i Ukraina är en del av den amerikanska dominanspolitiken och självklart var spionavlyssnandet från CIA/NSA mot Merkel som avslöjades för några år sedan en del i USAs strategi (informera sig) att förhindra att Tyskland (och för den delen hela Europa) ökar sina handels- och politiska samarbeten mot öst (nu när den första fasen av Kinas expansion gått mot sitt slut) och därmed riskerar att alienera USA. Detta har varit uppenbart för de som förstår tyskt näringsliv och lite geopolitik.

    Istället för att utveckla Europa kommersiellt och bilateralt mot öst inkl Kina riskerar vi (Europa) nu att bli en ekonomisk katastrof i bakvattnet av den amerikanska fajten mot Kina. Ryssland vill inte kriga utan växa till sig, modernisera och bli en del av Europa men förstås även utveckla den nya siden-vägen med öst.

  34. Ulf

    Nu har vi röstat. Nu kommer det fram inte bara kärnkraften som lagts ner.

    ”Öresundsverket är stängt permanent på grund av bristande lönsamhet och stora delar av utrustningen är såld. Alla vitala komponenter i kraftverket ska enligt planerna demonteras och flyttas till ett nytt kraftverk i Asien. Någon återstart är därför inte möjlig”, säger Torbjörn Larsson, presschef på tyska kraftjätten Unipers svenska del.”

    Samtidigt är alltså två stora och toppmoderna kraftverk i södra halvan av Sverige inte i drift och bidrar inte med en enda kilowattimme för att lindra elkrisen.

    Det handlar dels om Öresundsverket i Malmö som invigdes så sent som i december 2009. Det beskrevs då som ett av världens effektivaste naturgaseldade kraftverk och kostade cirka 3 miljarder kronor att bygga.

    ”Bakgrunden var bland annat att behovet av ny elproduktion var stort i södra Sverige efter att Barsebäck hade tagits ur drift”, säger Torbjörn Larsson.”

    https://www.di.se/nyheter/toppmoderna-jattekraftverk-star-stilla-mitt-i-elkrisen/

    Vilka galenskaper, byggt 2009 och gas kommer vara billigt igen om ett par år max.

  35. tty

    #14,15

    Nej det är inte alls underligt eller oväntat att nätavgifterna skenar. I dem ingår inte bara själva nätkostnaden utan även kostnaden för den el som går förlorad vid överföringen. Skenar elpriserna skenar även kostnaden för den förlusten. Den är visserligen inte stor, 5-10 % av den totala elförbrukningen, men förlustprocenten har rimligen ökat och fortsätter att öka. Man har lagt ned elproduktion nära konsumenterna (=kärnkraft), och den skall ersättas av vattenkraft från Norrland och vindkraft från verk som spritts ut slumpmässigt utan hänsyn till var konsumenterna finns, eller var högspänningsledningarna finns. Klart att förlusterna ökar.

    Det är bara att konstatera: i stort sett alla politiska beslut rörande energin de senaste 20 åren har inte bara varit katastrofalt felaktiga utan rakt motsatta mot vad de förnuftsmässigt borde varit.

  36. Håkan Bergman

    Ulf #34
    Vad jag vet är att Öresundsverket redan är skeppat till Vietnam. Ryaverket i Göteborg gick inte att köra elproduktion lönsamt pga idiotskatten på kraftvärmeel, samma skatt drabbade en del av kraftvärmeelen på Värtaverket i Stockholm och tror jag hela elproduktionen på Heleneholmsverket i Malmö. Samtliga blocken skulle vara ett bra tillskott av stabil baskraft i resp. stad.
    Varför gör vi inte så här:
    https://www.youtube.com/watch?v=SLmvP7wzWe4

  37. mattias

    OT. Lite deppigt här idag vad det verkar. Får bidra med en positiv nyhet (om man gillar snö). Och positivt att det betraktas som en nyhet värd att publiceras. https://www.expressen.se/nyheter/klimat/kebnekaises-sydtopp-blev-inte-lagre/
    Ganska väntat ändå efter en sval sommar i Norrland.

  38. Ivar Andersson

    M, KD, SD och L har i dag suttit i förhandling om energipolitiken, enligt uppgifter till Expressen.

    Med bara timmar kvar till ett valresultat har partierna diskuterat lättnader för hushållen med anledning av de höga elpriserna.

  39. Enough

    # 38 Ivar A

    Ja, avhjälpande kortsiktiga lösningar är en del att ta i, det viktiga är nog ändå utläggningen av de mer långsiktiga, där vindkraft måste bära sina kostnader på ett tydligt sätt, vilket skulle betyda slut på möllornas framfart till förmån för planerbar energi, kärnkraft.

    Vi får hoppas att den nya regeringen orkar med det…..

  40. tty #35

    Det här måste du förklara ”Klart att förlusterna ökar.”

    Den s,k, ”förlusten” är enbart relativ, inte produktionsmässig. Det kostar precis lika mycket att betala för transporten om det är billig el eller dyr så länge det handlar om samma mängd.

    Dvs, om man förlorar, säg, 30 % el genom överföring så är den enda förlusten av dyr el att man får en mindre profit jämfört med vad man skulle kunna få om det inte hade varit någon energiförlust alls. Det kallar jag ingen förlust alls. Bara rent lurendrejeri.

  41. tty

    #40

    Elleverantören får betalt för den mängd el som passerar elmätaren hos slutförbrukaren. Men för att leverera 1 KWh där måste leverantören köpa 1,05-1,10 KWh vid kraftverket. De 0,05-0,1 kWh hamnar istället på nätavgiften.

    Kom ihåg att idag är det aldrig ett och samma bolag hela vägen från kraftverk till slutkund. Ett bolag äger kraftverket, SVK har hand om högspänningsnätet och ett tredje bolag äger distributionsnätet. Plus att elen ofta levereras av ett elhandelsbolag som överhuvud taget inte behöver äga någon hårdvara. Och för elhandelsbolaget är överföringsförlusten högst reell.

    Visst, det är ett irrationellt och ineffektivt system, inte minst för att ingen egentligen har något ansvar för helheten, men det är ju så EU och våra politiker har beslutat att det skall vara.

    Tidigare var det ju Vattenfall som ägde både kraftverken och högspänningsnätet (utom i delar av Sydsverige där det istället var Sydkraft). Distributionsnäten har dock alltid varit separata, och ägdes i regel av kommuner eller lokala elföreningar.

    Då fanns det ingen anledning att särskilja överföringsförlusterna. Vattenfall lade på förlusterna i högspänningsnätet i sitt pris, och de lokala distributörerna lade på sina förluster på slutpriset till kunderna, men slutkunden har alltid betalat förlusterna.

  42. tty

    Och att förlusterna ökar beror på längre överföringssträckor. När kärnkraft läggs ner utan att ersättas av annan planerbar produktion måste elen till kunder i Sydsverige tas antingen från Norrland, från vindkraftverk som ingen vet var de ligger vid ett givet tillfälle, eftersom det beror på var det blåser just då, eller via (likströms)kabel från utlandet. Längre transporter och högre och mera varierande belastning plus konvertering växelström/likström+likström/växelström kommer samtliga att öka förlustprocenten.

    Förresten inträffade något otrevligt klockan 23 igår, Frekvensen sjönk från 50,01 22:58:30 till 49,88 23:03:50. Då börjar det bli kritiskt.

  43. Anders

    #25. Adepten. Vilken lysande omskrivning av Wiehes Titanic Du bjuder oss på! Den måste Du skicka till Svenska Nyheters redaktion – de har alltid ett satiriskt musiknummer sist. Eller så spelar Du in den själv och lägger upp den på tuben! Den måste bara få spridning!

  44. Sten Kaijser

    Jag gjorde en kommentar på ÖT i måndags. Den handlade om att i glesbygd gick SD fram i riksdagsvalet men inte på samma sätt i kommunvalet. En tänkbar anledning kan vara att de nya glesbygdsväljarna valde energipolitiken — inte främlingsfientligheten.

  45. Anders

    OT. Måtte Kristersson och Åkesson begripa vikten av att prioritera en klok och kompetent energiminister. Min drömkandidat är Elsa Widding.

  46. tty

    En nyhet som garanterat inte kommer i svenska media:

    https://www.ndtv.com/hyderabad-news/hyderabad-fire-8-killed-in-hyderabad-as-fire-breaks-out-in-electric-scooter-showroom-3339302

  47. BD-Nille

    #40, 41, 42 mfl
    Utspelet nu kring nätförluster handlar om att de höga elpriserna ger ökande kostnader för nätförlusterna. Varje nätbolag måste köpa el på marknaden för att täcka nätförlusterna. Det gäller SVK, regionnätsbolagen och lokalnätsbolagen.

    Förväntad kostnad för nätförlusterna läggs in i nättarifferna. Problemet nu är att SVK i sin stamnätstariff gått över till spotpris för nätförlusterna.

    Läs mer här:
    https://second-opinion.se/det-kommer-att-bli-en-chock/

  48. Håkan Bergman

    Lomborg har ett gästinlägg i dagens SvD, ännu så länge bara i bibliotekets pressreaderversion, men kan komma i webtidningen i morgon eller nån av dom närmaste dagarna. Nu har jag hittat originalet till det översatta inlägget.
    https://financialpost.com/opinion/bjorn-lomborg-the-rich-worlds-message-to-the-poor-fossil-fuels-for-me-but-not-for-thee
    Det är alltså inte bara Europa som står inför ett stup, vi i den rika världen ska i vår ”godhet” tvinga våra lösningar på världens fattiga också.

  49. Hans H

    En parodi med humor, men skulle SVT våga visa den? Knappast troligt!

    https://www.facebook.com/633984353/posts/10160109519424354/

  50. Olav Gjelten

    Europa befinner sig i en akutsituation vad gäller energin. Att i denna situation framhålla att utbyggnad av kärnkraften skulle vara lösningen låter för mig som mer än naivt. Det tar åtminstone åtta år att få fram ett nytt kärnkraftverk. Andra hänvisar till 15-18 år från beslut till att leverering av ström är möjlig.
    I denna situationen är det lätt att se att Europa har två huvudalternativ att välja mellan:
    1. Att totalt strunta i miljömupparna och bygga ut kol- eller oljekraften.
    2. Upphäva bojkotten mot Ryssland mot att i utbyte få gasleveranserna och annat vi behöver tillbaka.
    Välj, men få bort kärnkraftalternativet ur huvudet.
    Skall vi vänta på den har vi över huvud tagit inga företag kvar som är i behov av energin som de nya kraftverken producerar.

  51. johannes

    #42 tty
    kl 23 sjönk elpriset till ”nattpris”.
    Då startar många hushållsmaskiner,värme och mycket annat.

  52. Håkan Bergman

    Nu finns Lomborgs artikel i webversionen och går f.n. att läsa i inkognitoläge.
    https://www.svd.se/a/RG993x/fornybart-gick-upp-som-en-sol-och-ned-som-en-pannkaka

  53. Arne Nilsson

    #50 Olav Gjelten
    Det tar inte alls varken 8 eller 15 – 18 år att bygga kärnkraft. Antagligen skulle man kunna få igång Ringhals 1 eller 2 på ett par år. Att bygga nytt tog Sverige strax över 4 år på sjuttiotalet. Däremot handlar det om att inte sitta på händerna i 5 – 10 år utan att raskt ta beslut i Regeringen. Samt ge uppdraget till berörda myndigheter.

  54. tty

    #50

    Tyvärr går det inte nämnvärt fortare att bygga ett kol-, olje- eller gaskraftverk än ett kärnkraftverk. Om man kortsluter byråkratin lär det ta typ 5 år för samtliga. Möjligen kan rena gasturbinverk, alltså inte CCGT, gå litet fortare. Som jag nämnt tidigare var själva byggtiden för O3 4 år och 10 månader (första spadtag maj 1980, infasning på nätet mars 1985).

    De enda kraftverk som går snabbt att bygga är dieselkraftverk, som finns att köpa som nyckelfärdiga enheter med effekter upp till ca 5-7 MW. Men då måste det bli frågan om hundratals verk. I och för sig fullt möjligt om de placeras i anslutning till befintliga ställverk.

    Det bör också gå att få igång avställd elproduktion i ett antal kraftvärmeverk snabbt, liksom att köra åtminstone två block i Karlshamn. Där är nog problemet snarast att få fram driftpersonal. Jag är osäker på hur det står till med det tredje blocket i Karlshamn, liksom om det går att dra igång Värtaverket eller något block i Stenungssund.

    Sedan är det inte bara att upphäva sanktionerna mot Ryssland. Det var som bekant stora problem förra vintern redan före kriget i Ukraina, och det är dessutom extremt osannolikt att Putin snällt skull gå tillbaka till status quo ante även om sanktionerna hävs.

  55. tty #41,

    Det här är ju helt galet. Transportbolagen är alltså tvungna att KÖPA varan de skall transportera? Är det sant? Tänk om alla lastbilschaffissar vore tvungna att köpa sin last innan de kör det till kunden!

    Det här verkar mest vara ett upplägg för en rejäl SCAM. Och Svenska Kraftnät verkar ligga bakom upplägget. De borde skämmas och omedelbart reformeras radikalt. Det är också de som ligger bakom indelningen av El-zoner.

  56. Rossmore

    #52

    I Lomborgs artikel (som verkar vara öppen) finns en länk till en artikel (ordet ”boskapsskjul”) i en indisk tidning:

    https://india.mongabay.com/2021/12/solar-power-station-at-bihars-first-solar-village-is-now-a-makeshift-cattle-shed/

    Solar power station at Bihar’s ‘first solar village’ is now a makeshift cattle shed.😂😂

  57. Anders A

    Man undrar ju vad den riktiga agendan med klimat politiken är. Är den att knäcka gemene man och svälta folk? För 10 år sen när jag själv började varna för klimat politiken och framförallt hatet mot bilen så trodde ingen detta alla garvade men nu garvar ingen inte ens mina syskon som är MP och S.

  58. Håkan

    Hur gick det med Elsa Widdings riksdagskandidatur? Blev hon invald?

  59. JonasW

    En reflektion i sammanhanget. Sveriges elexport går huvudsakligen till Finland. I andra hand till Baltikum.

    Har försökt hitta information utan att lyckas, men min gissning är att vi är avtalsbundna till att exportera en viss mängd till Finland.
    Jag gissar också att exporten till Baltikum har ett samband med att EU krävde att Ignalina skulle stängas.
    Jag tror att vårt s.k. ”överskott” egentligen är intecknat av avtal. Vi har inget överskott med mindre än att vi säger upp avtal.

    Södra Sverige kan mycket väl försörjas från Oskarshamn, men då kan vi inte exportera till Baltikum.

  60. Anders

    #59. JonasW. Jag tror Du är på rätt spår! Hoppas Elsa Widding (SD) får möjlighet att utreda detta oavsett hon utses till energiminister eller ej! Hon bör nog börja leta i SVK:s gömmor…

  61. Ivar Andersson

    #58 Håkan
    Elsa stod på plats 12 och blev invald. SD får 73 mandat. https://insikt24.se/sa-har-blir-sverigedemokraternas-riksdagslista/