En kall vår och global uppvärmning

Ni vet, alla de där gratistidningarna som numera oombett fyller era brevlådor? Som sommarstugeägare och åternyinflyttade till metropolen Ängelholm i nordvästra Skåne så har vi faktiskt en viss glädje av dem. Där finns reportage om vad som händer på orten, om lokala kändisar och, inte minst annonser. För som nyinflyttad behöver du köpa en massa grejor till den nya bostaden, kolla vilka butiker som har vad och kolla upp existerande restauranger.

Jag bläddrade igenom vår gratistidning i västra Skåne, Lokaltidningen. Den här gången fastnade jag för att de skröt med inte mindre än 427 000 skånska läsare. Ja, ni läser rätt. Jag vet ju inte hur många som verkligen läser gratistidningen, men det bör vara åtskilliga. Kollade också som jämförelse Metros utgivning här i Skåne och de meddelar att de har en upplaga på 124 800 ex i hela Skåne. Helt klart ligger de flesta s.k. ”rikstidningar” långt under Lokaltidningen. (SvD c:a 158 000, GP 139 000, DN ?).

Sedan kan man fråga sig hur många som verkligen läser en viss artikel? Inte så många förmodligen. Flera slänger tidningen helt oläst. Många läser vissa saker som sporten, om brotten eller bara motorsidan osv.

Så såg jag på andrasidan: ”Ditt tips gör skillnad!” och ”Sugen på att bli gästkrönikör …” Och jag började fundera på om inte dessa gratistidningar är en gravt underskattad mediekanal. Som man nästan aldrig hör talas om bland riksmedias proffstyckare, men som väldigt många människor ändå tar del av. De utgör en slags stor undervegetation, vid sidan av nätet, som påverkar vilken information folk ändå tar del av.

Gratistidningens upplaga imponerar, 427 000 skånska läsare. Sagt och gjort. Det här blev mitt korta bidrag till tidningen, som hamnade på andrasidan i alla lokala upplagor, både på papper och digitalt:

Debatt: En kall vår och global uppvärmning

Lokaltidningen debatt
De klimatvetenskapliga ståndpunkterna är delade med flera tunga namn på båda sidor, menar Ingemar Nordin. Foto: Mostphotos

En kall vår är inte oförenlig med att vi på sikt kommer att få det lite varmare under 2000-talet. Ingen vet säkert. Det kan också bli kallare, beroende på hur aktiv solen blir under de kommande decennierna. Eller hur de stora havsströmmarna kommer att uppföra sig framöver.

De klimatvetenskapliga ståndpunkterna är delade med flera tunga namn på båda sidor. Och det beror på att forskarna har dålig koll på hur stora de naturliga variationerna i jordens klimat är. Vi vet exempelvis att medeltiden var minst lika varm som den globala temperaturen idag. Och då fanns det inget tillskott av koldioxid från mänsklig eldning av fossila bränslen (stenkol, olja, gas).

De som är skeptiska till att det föreligger något omedel­bart klimathot förnekar inte att koldioxid utgör en bidragande orsak till den uppvärmning som vi sett sedan mitten på 1800-talet då den Lilla Istiden upphörde. Tviste­frågan handlar om hur mycket koldioxiden har bidragit. Och där menar klimat­hotsskeptikerna att det mänskliga bidraget är ganska litet.

De som alarmerar om att vi står inför en katastrof, och att vi redan kan se effekterna av uppvärmningen, menar att koldioxiden är den huvudsakliga orsaken till all uppvärmning efter 1950.

Skeptikerna, å sin sida, menar att det skedde en lika stor och snabb global uppvärmning under 30-talet som under senare delen av 1900-talet. De pekar också på att de globala temperaturerna i stort sett planat ut under hela 2000-talet. Trots att koldioxiden ökat rejält.

Så, ur vetenskaplig synpunkt så står vi inför ett inte helt ovanligt fenomen, nämligen en kontrovers. Det vill säga en fråga där forskarnas ståndpunkter är delade och där det finns goda argument för båda sidor.

Ingemar Nordin,
professor emeritus
i filosofi vid Linköpings universitet. Numera Ängel­holmsbo.

 

Publicerad: 03. juni 2017 06:00
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Karl Eider

    Lite OT, men man undrar var Berliner Kreis och dess ”uppror” tar vägen. Om det möjligen kan vara starten på en vändning eller om det hela kommer att tryckas ner. Utfrysta, förlöjligade och kallade extrema, så som vi sett så många gånger tidigare. Vi får antagligen veta nu i närtid var det tar vägen. Spännande…

    http://notrickszone.com/2017/06/04/right-wing-of-merkels-party-stuns-country-climate-science-a-sort-of-world-rescue-circus/#sthash.bgYOXhOl.dpbs

  2. Lasse

    Välkommen till Skåne hoppas jag du blir Ingemar!
    Har också NV Skåne som tillhåll då vattnet är varmare.
    Där finns brytpunkten på havsnivån, dvs utan långvariga höjningar eller sänkningar. Ändå är restaurangen Klitterhus hotat när sanden flyttar på sig. Detta konstaterade även Linne på sin Skånska resa och det var delvis därför strandskogarna anlades i början av 1900 talet.
    Din text var balanserad. Men man borde inte behöva kallas skeptiker för att påpeka att det var varmt på 30 talet och att det finns stora naturliga periodiciteter i klimatet.

  3. Christer Löfström

    Utmärkt!
    Här heter lokaltidningen Kävlinge Nya.
    Lokaltidningarna ägs av Politiken Lokalaviser.
    De anger att de når 1.8 miljoner hushåll i Danmark o Sverige.

  4. Olav Gjelten

    Ingemar en fråga.
    Alarmistiskt påstående: Ett varmare klimat i den arktiska delen av Nord-Atlanten innebär större avsmältning av is i Grönland om nederbörden (läs snö) fortsätter i samma mängd som nu. Enligt samma alarmistiska teorier skulle smältvattnet från inlandsisen då tvinga golfströmmen att ta en sydligare bana, kanske mot Portugal i stället för Nord-Norge.

    Fråga: Är det över huvud tagit rimligt/möjligt att smältande is från ett begränsad område som Grönland kan föra till att en av jordklotets starkaste havsströmmar ändrar riktning – och det på flera hundra mil? Atlanten är enorm och Grönlandsisen en pluttefläck i sammanhangen.
    Jag skulle vilja se här att ytterligare en myt går i graven.

  5. Kenneth Mikaelsson

    Fattar inte att det ska va så svårt…. Varm luft från våra breddgrader flyttar sig mot polen varvid den byter plats med riktigt kall luft som strömmar bort från polen.. i år så var det sibirien asien samt länderna runt medelhavet och svartahavet som fick ta del av bristen på värme…
    Vad tror ni hände med värmen som gick till polen… Jo den fick fri lejd ut i kosmos..
    Det va ju bedrövligt varmt kring Nord polen i år bara minus tjugo istället för det mer normala minus trettio och nu så ligger det under det ”normala” för årstiden…
    Fattar inte att miljö fascister har så svårt med att tänka…. Är det hämnden från grönsakerna =man blir vad man äter…. eller?

  6. Ivar Andersson

    #2 Lasse
    Ingemar har rätt. Vi är KLIMATHOTSskeptiker i motsats till klimathotstroende. En klimatskeptiker tvivlar på att klimatet finns och dom vill vi inte förknippas med.

  7. Kenneth Mikaelsson

    Olav
    Vad jag läst så var golfströmmen riktigt stark under istiderna…
    Och det med att det är så onormalt med värme på Grönland fråga Nordmännen som brukade jorden där och fick fly fältet när det blev för kallt där…

  8. Olav Gjelten

    # 4 Tänk också på att Nord-Atlanten är djup. Hur många tusendels (miljondels) promille av Nord-Atlanten skulle smältvattnet från Grönlandsisen medföra??

  9. Lasse

    Fler än Ingemar som försöker få en mer balans i klimatfrågan.
    Veckans Weatherbell: https://www.weatherbell.com/

    #8 Olav
    Golfströmmen är betydelsefull och har påverkan på avsmältningen av havsisen i alla fall.
    AMO indikerar att vi är i en varm fas nu-sen 1979. Där var vi även på 1930 talet:
    http://www.woodfortrees.org/plot/esrl-amo/from/to:1940/plot/esrl-amo/from:1940/to/plot/esrl-amo/from:1979/trend

  10. Istvan

    Papperstidningar är klart överlägsna jämfört digitala dito. T.ex. till att tända brasan med under kyliga sommardagar i stugan. Detta helt oaktat journalistisk kvalitet.
    Reklamutskick är oftast sämre, med glättat papper.

  11. Olav Gjelten

    Kenneth # 7
    ”Golfströmmen var särskilt stark under istiden”.
    Ja, nog er det givetvis människornas fel att också istiden tog slut. Lite mer IPCC-forskning på området vill klargöra katastrofen våra förfäder stod bakom.

  12. Hej från Leksand. I Dalarna har vi det regionala Annonsbladet, som uppges nå 104.000 hushåll och 91.000 läsare – alltså 13.000 obefolkade hushåll! Dess redaktör tassar sedan flera år med opinionsfingret i luften kring frågan om han skall våga släppa in mig eller inte. Samtidigt vill han konkurrera med Dalarnas Tidningar med redaktionellt innehåll. Sådant behöver de nämligen av skatteskäl. Han tvekar även inför prästen Emil Åkerströms skildring av Lilla Istidens härjningar från 1527 fram till slutet av 1800-talet.

  13. Lars Cornell

    #4 Olav Gjelten. Jag är inte expert, men det där klarar nog även jag av att svara på.
    Grönland har varit MYCKET varmare förr, tex under vikingatid och bronsålder utan att särskilt mycket is smälte.
    Med nuvarande fart kommer det att ta 10 000 år för Grönlands is att ’smälta’ och då befinner vi oss sedan länge i en ny STOR istid.

    Dessutom, smältvattnet från Grönland rinner till klotets andra sida på grund av förskjutningar i jordens massbalans. Inget hamnar runt Grönland eller i Östersjön.

    Hur mycket mer is tror du smälter om temperaturen ändras från -35° till -30°?
    När Grönlands is ”smälter” så sker det genom att glaciärerna kalvar. Hur mycket is som finns beror således huvudsakligen på hur stor nederbörden är.

    De isberg som bildas är försvinnande små jämfört med Golfströmmen och kan inte påverka den.

  14. Sören G

    #13
    Ja det handlar om balansen mellan nederbörd och kalvning. Isen kan växa på Grönland även i ett något varmare klimat än nu om nämligen snömängden är tillräckligt stor.

  15. Olav Gjelten

    Lars C. 13. Tusen tack för svaret. Det är faktiskt med en viss sorg och ilska jag märker att även bland oss klimatrealister finns en stor grad av rädsla för att kritisera alarmisternas myter. De har ju monopol på det som är tillåtet att framföra tycks många mena.

  16. Ingemar Nordin

    Tege T #12,

    Hmmm. Den regionala tidningsredaktören borde tänka om lite grand. Jag har fått flera reaktioner från olika skånska läsare igår och idag. Ända från Ystad! (hur de nu lyckats hitta min e-mejadress.)

    Om folk i landsorten skall gitta läsa gratistidningen (innan de tänder brasan med den) så måste det finnas intressanta redaktionella och debatterande inlägg. Ingen orkar läsa menlösa PK-inlägg från de gamla vanliga partiorganisationerna. Ge inte upp!

  17. Ingemar Nordin

    Olav G #4,

    Myten om att Golfströmmen skulle upphöra har tjatats i det oändliga. Men den senaste forskningen tyder på att Golfströmmen är ganska okänslig för hur varmt det är i luften:

    http://ocp.ldeo.columbia.edu/res/div/ocp/gs/

  18. Olav Gjelten

    Om Wikipedia har rätt om att en fördubbling av koldioksidhalten kan innebära en temperaturökning med 1 grad och en fyrdubbling med 2 grader etc, hur mycket längre kan vi på så sätt förskjuta istiden framför oss? Jag tycker frågan är extremt intressant både för att en ny istid står för dörren och för att vi, tack vare våra fossila bränslen, för första gången i mänsklighetens historia kan mildra den största katastrof som vi med säkerhet vet vill komma.
    Har vi möjlighet att tillföra så mycket koldioxid i atmosfären under 80 000 år för att våra framtida släktingar kan få slippa bli klimatflyktingar med allt vad det kan innebära?

  19. Christer Löfström

    Uppiggad av IN´s inlägg i Lokaltidningen kollade jag runt på ställen jag inte besöker så ofta. 2 ex:

    ”From the howls of dismay and rage prompted across the world by President Trump’s speech on pulling the US out of the Paris Climate Accord, we couldn’t miss that something extraordinary had happened. But it is impossible to grasp its real significance without knowing just how far that Paris agreement has become one of the most dishonestly misrepresented events in recent history.”
    /Christopher Booker 4/6-17 The Thelegraph

    På DN får jag ett gott skratt. De har en för mig ny (var är Bojs) vetenskapsjournalist. Maria Gunther CivIng TeFy och disputerad i partikelfysik.

    Skrattet kommer då jag hittar en site på nätet där hon presenterar sig själv.

    ”Mellan 2005 0ch 2011 bodde jag i Wien i Österrike. Där jobbade jag bland annat med klimatforskning på forskningsinstitutet IIASA”

    Länk till IIASA:
    http://www.iiasa.ac.at/web/home/research/researchPrograms/air/Program-Overview.en.html

    Läs vad de skriver om AIR. Inte är det klimatforskning!

    Jag har ofta påpekat att Lennart Bengtsson borde låta bli att skriva om energi, men han har väl på fötterna när han kallar sig klimatforskare?
    Men DN´s vetenskapsreporter?

  20. Christopher E

    #4 Olav Gjelten

    Hypotesen är att kallt, salt ytvatten i Arktis sjunker mot havsbotten och därmed blir en motor som ”suger” upp resterna av Golfströmmen norrut. Sött smältvatten skulle spä ut det salta vattnet och göra det lättare så stt det inte sjunker, och därmed orkar inte Golfströmmen så långt norrut. Det är alltså inte isbergen och smältvattnet från dem i sig som puttar undan Golfströmmen.

    En trendig hypotes tidigare, men övergiven idag. Mängden smältvatten från Grönland räcker inte på långa vägar för den effekten. Det kan ha hänt långt tidigare, under Yngre Dryas, men då är det fråga om helt andra vattenmängder från en brusten gigantisk issjö i Nordamerika.

    Det finns inget som tyder på att Golfströmmen försvagas. Så länge jorden belyses av solen, är rund och roterar samt Atlanten finns kvar kommer Golfströmmen att bestå. Det känns rätt tryggt och säkert, eller hur?

    Dessutom är det inte Golfströmmen som är huvudorsaken till det milda vädret i Nordeuropa, det är en väl inarbetad myt, utan vindmönster.

  21. Thom Lindén

    Hej! Läste din artikel i Lokaltidningen för Höganäs/Ängelholm och ögonbrynen åkte långt bak i nacken för någon sådan artikel hade jag aldrig läst i en svensk tidning. Välkommen till Skåne och Ängelholm. Nu är det förstås havsnivåhöjningen som kan ställa till livet i Ängelholm. Vem vet, men även här kan kanske Lokaltidningen göra en klargörande insats? Med vänlig hälsning från oss lite längre ut mot Kullen i Farhult!

  22. Ingemar Nordin

    Hej Thom,

    Tack för din kommentar!

    Jag har en sommarstuga i Farhult. Så vitt jag förstår så ligger gränsen för nettohöjningen (landhöjning minus havsytehöjning) strax söder om Skåne. Möjligen berörs Ystad om något århundrade eller så. Däremot så kan den normala erosionen från vågor vid stormar dra ut sanden i Skälderviken och därmed underminera bebyggelse nära stranden.

    I Ängelholm så har det historiskt sett varit ett problem med att sanden invaderar staden. Anläggandet av ett bälte skog mellan havet och staden har effektivt förhindrat den typen av problem. Istället har vi fått ett fantastiskt promenad- och joggingområde!

  23. Ulrik

    Varje vecka så kommer det en bunt reklam som går direkt i sopen och sedan eldas och blir fjärrvärme. Det är ju bra.

    Men i bunten så finns Lokaltidningen. Stundom intressanta artiklar och utan agenda att uppfostra mig. Jag och min hustru brukar ögna och stundom läsa. Jag vet att barnen gör samma på sin adresser. Ingemar – jag tror du har rätt, att detta forum är förbisett för information till många.

  24. Guy

    Lokalnyheter på radio, tv är det som folk lyssnar till. Samma med lokaltidning. Intresset avklingar, som ljuset, med avståndet. Lokaltidningar är dessutom snabbare att reagera. Dom har inte så tungrodd organisation.
    Nu lönar det sig att passa på. Trumps beslut har öppnat för/ tvingat till debatt. Folk vågar ifrågasätta när ingen har tydliga eller konkreta motargument till Trumps handlande. För övrigt det enda av hans beslut med vett bakom.

  25. Jan Lindblom

    Jag kan glädja dig Ingemar att din gästkrönika är införd i Östergötlands motsvarighet ”lokal”-tidning. Precis läst din krönika i densamma.

  26. latoba

    I Agenda i kväll fick vi höra en professor säga att Trumps avhopp från Parisöverenskommelsen innebär 0,2 till 0,3 graders ökning av jordens medeltemperatur. Jag undrar hur han har räknat ut det? Ni som också är professorer och som skriver på den här bloggen kanske kan reda ut det.

  27. Sten Kaijser

    Om Trump har sådan makt kan vi väl be om en halv grad till

  28. Ingemar Nordin

    Jan Lindblom #25,

    Det var en överraskning!

    http://ostgota.lokaltidningen.se/debatt-en-kall-var-och-global-uppvarmning-/20170603/artikler/170539934/2002

    latoba #26,

    Det är bara att plugga in USAs samlade utsläpp idag i de mest alarmistiska klimatmodellerna så får du säkert den siffran 2100. Rena spekulationerna förstås. Dessutom har USA minskat sin CO2-produktion (och kommer att minska) genom att man alltmer gått över till gas, trots motstånd från de rödgröna miljöorganisationerna.

  29. Olav Gjelten

    # 18 Eftersom ingen här vågar sig på en gissning gällande i vilken utsträckning en högre koldioxidhalt i atmosfären får för verkan på den nya lilla eller stora istiden, får jag väl själv försöka.

    Teori 1: Koldioxiden är ingen växthusgas som nämnvärd höjer temperaturen.
    Teori 2: Koldioxiden är en växthusgas och utan att den höjts från förindustriell tid hade vi redan i dag varit inne i den nya istiden. Med Kinas och den tredje världens hjälp kommer koldioxidhalten i atmosfären fortfarande att öka, vilket glädjande nog kan hålla istiden borta ytterligare en tid.

    Teori 1är således ett katastrofscenario. Förhoppningen ligger i att koldioxiden är en starkare växthusgas än vad man hittills trott.

  30. Slabadang

    Moahahaha mpahahahaha!

    Vi faktakollar SVT /Bjerströms ”faktakoll” om Parisavtalet ……. moahahahah moahahahaha.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/trumps-argument-mot-klimatavtalet-granskade-kina-och-indien-far-skulden

    Den isolerade lilla sekten av miljöpartister som tillsammans med vänsterfascister lyckats kapa public service 🙂

  31. Bim

    Latoba #26
    Den flinande professorn i klimatpolitik vid Linköpings universitet heter Björn Ola Liner.
    Hur kan man bli professor i klimatpolitik? Det är ju bara att fråga Åsa Romson. Dessutom kunde han inte hålla reda på hur mycket Donald Trump höjde jordens medeltemperatur, det skulle vara 0.1 till 0,2 grader och inte 0,2 till 0,3 grader, för det har Rockström sagt och det är han som bestämmer sådant.
    Anna Hedenmo ville veta om man hinner sänka temperaturen på jorden 2 grader till 2030. Vi får väl hoppas att de inte lyckas med det. Dessutom påstods att Kina och Indien skall öka sina satsningar för att kompensera för Trumps svek. Hur man ökar satsningar som inte finns vet jag inte, för det talade de inte om. Kina skall öka sin förnybara el med 50% från drygt två procent till drygt tre procent, väldigt spännande utveckling, tyckte klimatprofessorn och såg ut som om han vunnit på lotto.
    Jag tycker Agenda är så himla bra för där får man reda på precis hur det står till på SVT.

  32. Christian

    Eftersom du ändå uppehåller dig vid ämnet en smula: Antal läsare är inte samma sak som upplaga. Antal läsare är också mycket svårare att säga exakt. Så en gissning är att Lokaltidningens skattning av sina antal läsare, är en ganska överskattad siffra.

  33. Ingemar Nordin

    Bim #31,

    Det råder en nästan osannolikt låg nivå på Agendas rapportering, både när det gäller klimatvetenskapen och då det gäller de politiska konsekvenserna av Trumps avhopp. En deltagare tror att EU och en del amerikanska städer kommer att driva igenom ”avtalet” ändå. En annan påstår att Kina kommer att ta över ledarrollen. Sanningen är att både Indien och Kina satsar på en stor utbyggnad av kolkraft åtminstone fram till 2030. Indien och Kina hade hoppats på att USA skulle skicka dem pengar för att bygga ut ”förnyelsebar” energi. Vem skall nu betala? Kalifornien?

  34. Ingemar Nordin

    Christian #32,

    Som jag påpekade i inlägget så måste man sätta ett frågetecken i kanten om hur många av de 427 000 mottagande hushållen som läser artikeln. Och det gäller förstås även vanliga tidningar; hur många läser ett debattinlägg?

    Jag vet att jag själv är en slarvig tidningsläsare. I stort sett blir det bara att jag läser några rubriker och väldigt sällan en hel artikel.

  35. L

    #31, Tack Bim, klockren analys av gårdagens Agenda.. 😉

  36. Greger

    #31
    Björn Ola Linnér var namnet.

  37. Ingemar Nordin

    Olav G #29,

    Har du läst den här om hur en del forskare har räknat på en förskjutning av istiden 50 000 år framåt?

    https://www.klimatupplysningen.se/2016/01/17/koldioxidsutslappen-flyttar-fram-nasta-istid-50-000-ar/

  38. Björn

    Bra och resonerande utan att stöta någon. Texten ger läsaren själv möjlighet att värdera de två sidornas argument i debatten utan att snubbla över fördömanden.

  39. Björn

    Karl Eider [1]; Denna centens i länken är mycket intressant och kanske kan mana till något nytt i klimatdebatten:

    The Berliner Kreis declaration demands a return to science “without ideology”, a “fact-based” discussion — one free of “moral extortion” –, and calls for a “reform of the IPCC”, which “has not been as scientifically sound as an advising body needs to be”.

  40. Bim

    Greger#36
    Tack, slarvigt av mig. Jag strulade med paddan för att hitta accenten men det blev., vad det blev.
    Jag märkte inget förrän jag skickat kommentaren.

  41. Sören G

    #31 Bim
    ”Anna Hedenmo ville veta om man hinner sänka temperaturen på jorden 2 grader till 2030”

    HaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHa

    Hon får väl bosätta sig på Svalbard eller någonstans närmare Nordpolen.

  42. Bim

    Ingemar Nordin.
    Ja, du gamle uppfinnarkompis

  43. Gunnar Strandell

    Thom Lindén #21 och Ingemar Nordin #22

    I Rekekroken i utkanten av Jonstorp fanns en pir när jag sommarbodde där 1961-62.
    Det hade varit en fiskehamn men grundat upp genom sandfyllning så att djupet var 2-3 dm.

    Börje som kommenterade här förut höll koll på sin badsten i Skäret och såg ingen förändring under ungefärsamma tidsperiod.

    Jag anser att ni inte behöver vara oroliga över havsnivåhöjning i Ängelholm eller Farhult.

  44. Bim

    Ingemar.
    Fortsättning.
    En idé jag funderar på. För att slippa skjuta ner alla klimathotare privatjet som de flyger omkring och predikar med. Om alla höll andan en minut i timman så skulle vi spara så mycket klimatutsläpp att vi nådde 1,5 gradersmålet redan i morgon…. fast då får vi ju elda på rejält i dag. Skit samma, alltså hålla anda en minut i timman. Eftersom alla klimathotare alltid tänker 180 grader fel så hade de hållit andan en timma var minut. Då hade man ju löst hela problemet. Agenda och övriga massmedier hade hjälpt till med lanseringen gratis. Åtminstone första timman.
    Håhåjaja!!

  45. Erik Lindeberg

    Ingemar Nordin: ”Vi vet exempelvis att medeltiden var minst lika varm som den globala temperaturen idag.”
    Det är inte vad vetenskapar visar: https://drive.google.com/open?id=0B19Sr_Qmr4GJcUhNbDh4TVFhaHc

    Ingemar Nordin: ”De (klimatskeptikerna) pekar också på att de globala temperaturerna i stort sett planat ut under hela 2000-talet. Trots att koldioxiden ökat rejält.” Helt fel. Både temperaturen i troposfären och på jordytan ökar i takt med koldioxiden: https://drive.google.com/open?id=0B19Sr_Qmr4GJdlFyVUhiYXBBZTg

  46. Guy

    Bim £ 44

    😀 😀 😀

  47. Christopher E

    #45 Erik Lindeberg

    Så ”vetenskapen” är ännu en hockeyklubba från 2013 enligt dig? Jag tror nog vetenskapen är större än så.

    Marcott 2013 gör egentligen samma misstag som andra mer ökända klubbor. Klistrar ihop lågupplöst proxydata med högupplösta globala temperaturmätningar i modern tid. Det kan aldrig bli något vettigt av det. Här förklaras rätt bra vad problemet är med att blanda upplösning så ovetenskapligt:

    https://wattsupwiththat.com/2013/03/11/a-simple-test-of-marcott-et-al-2013/

    Jämför man på riktigt vis, proxies mot motsvarande mätmetod idag, visar sig medetida optimum vara minst lika varmt och troligen varmare än idag (i Arktis tveklöst varmare).

    Vad beträffar åren sedan millennieskiftet, är väl en platå avbruten av ENSO-episoder det som ligger närmast till hands som beskrivning enligt det mest globala måttet:

    http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/

  48. Gunnar Strandell

    Erik Lindeberg #45

    Kommentar omdin första länk från Marcott et al 2013:
    ”This paper appears to be a text book example of creating a Hockey Stick by using a low resolution time series for the handle and a high resolution time series for the blade…”

    Dvs det är inte traditionell vetenskap men möjligen kreativt i samma anda som Michael Manns hockeyklubba.
    Länk:
    https://wattsupwiththat.com/2013/03/11/a-simple-test-of-marcott-et-al-2013/

    Din andra länk är också kreativ diagramframställning. Prova med att bortse från alla kurvor utom UAH så förstår du. för den visar inte alls det budskap so du försöker sälja in.
    Jag hoppas att du inte i alla situationer i livet är lika lättledd, för det kostar dig pengar och skapar onödiga konflikter.

  49. Mats R

    Vet inte varför jag kommer att tänka på denna ”Klagewijsa öfwer thenna torra och kalla Wåhr” utaf Lazaro Wivallio. Iaf direkt från Lilla Istiden: https://www.youtube.com/watch?v=waQzLpslHmI

  50. Ingemar Nordin

    Bim

    🙂

    Erik L #45,

    Jag bara håller mig till vad riktig vetenskap som har koll på sina mätdata visar.