Christer Käld har publicerat några rätt skrämmande inlägg om hälso- och miljöproblem som den gröna omställningen orsakar. Här är den första om Kinas produktion av sällsynta jordartsmetaller https://www.klimatvett.fi/post/den-smutsiga-bakgrunden-ingen-vill-visa :
Den smutsiga bakgrunden ingen vill visa
Entusiasterna för införande av ”grön teknik” vill gärna ha mera vindkraft och fler elbilar på våra vägar. Media gör allt för att underhålla glansen av det ”gröna”, det förnybara och det nedbrytbara vilket de flesta sen går på. Vi gör ju en klimatgärning och räddar miljön för våra kommande generationer säger man … men är det verkligen så. Problemet är att det finns en baksida ingen vill visa. En smutsig, livsfarlig och hårt affärsdriven omgivning som omger tillkomsten av delar som bygger upp dessa produkter. Vi talar om de sällsynta metallerna neodym och cerium.
I det här inlägget, som producerats av BBC, tar Tim Maughan med oss till Mongoliet. Det här är verkligheten som döljer sig bakom den omställning som skall rädda planeten. Vi låter Tim själv berätta.
Svart slam rinner ut i sjön – ett av många rör som kantar stranden (Foto: Liam Young/Unknown Fields)
Gömd i ett okänt hörn av Inre Mongoliet finns en giftig, mardrömslik sjö som skapats av vår törst efter smartphones, konsumentprylar och grön teknik. Du kan se sjön på Google Maps, och det ger en antydan om skalan.
Dussintals rör kantar stranden och spottar ut en ström av tjockt, svart, kemiskt avfall från raffinaderierna som omger sjön. Doften av svavel och rörens dån invaderar mina sinnen. Det känns som helvetet på jorden.
Bautou
Välkommen till Baotou, den största industristaden i Inre Mongoliet. Jag är här med en grupp arkitekter och designers som kallar sig Division för okända fält, och detta är det sista stoppet på en tre veckor lång resa uppåt i den globala leveranskedjan, som spårar den väg som konsumentvaror tar från Kina till våra butiker och hem, via containerfartyg och fabriker.
Du kanske inte har hört talas om Baotou, men gruvorna och fabrikerna här hjälper till att hålla våra moderna liv igång. Det är en av världens största leverantörer av mineraler av ”sällsynta jordartsmetaller”. Dessa element kan hittas i allt från magneter i vindkraftverk och elbilsmotorer till de elektroniska tarmarna i smartphones och platt-TV-apparater. År 2009 producerade Kina 95 % av världens utbud av dessa ämnen, och det uppskattas att Bayan Obo-gruvorna strax norr om Baotou innehåller 70 procent av världens reserver. Men, som vi skulle upptäcka, till vilket pris?
Cerium
Ett av våra första besök i staden är på en bearbetningsanläggning som främst specialiserar sig på att producera cerium, en av de vanligaste sällsynta jordartsmetallerna. Cerium har ett stort antal kommersiella tillämpningar, från färgning av glas till tillverkning av katalysatorer. Guiden som visar oss runt på anläggningen förklarar att de främst producerar ceriumoxid, som används för att polera pekskärmar på smartphones och surfplattor.
![Den gröna omställningens miljöpris 1 2 jordartsmetaller bearbetning](https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2025/01/jordartsmetaller-bearbetning-450x302.webp)
Inuti en anläggning för bearbetning av sällsynta jordartsmetaller (Foto: Kate Davies/Unknown Fields)
Man stänger av för att förhindra prisfall
När vi vandrar genom fabrikens hangarliknande rum är det omöjligt att inte lägga märke till att något saknas. Bland labyrinterna av rör, tankar och centrifuger finns det inga människor. Faktum är att det inte finns någon aktivitet alls. Bortsett från våra röster, som ekar genom de enorma skjulen, är allt tyst. Det är mycket uppenbart att det inte fungerar. När vi tillfrågas berättar vår guide att anläggningen är stängd för underhåll – men det finns inga tecken på det heller: inget underhållsteam, ingen rengöring eller reparationer utförs. När vi pressas ytterligare blir vår guide misstänksam, undrar varför vi ställer så många frågor och blir upprörd. Det är ett beteende som vi ofta möter i Baotou – en vägran att svara på frågor eller att avvika från ett strikt formulerat manus.
När vi går därifrån föreslår en i vårt sällskap som har besökt området tidigare en möjlig förklaring: kan den lokala industrin artificiellt kontrollera marknadsbristen på produkter som ceriumoxid för att hålla priserna på sällsynta jordartsmetaller höga? Vi kan inte veta säkert att så var fallet den dag vi var där. Men det skulle visa sig stämma: 2012 rapporterade till exempel nyhetsbyrån Xinhua att Kinas största producent av sällsynta jordartsmetaller avbryter sin verksamhet för att förhindra prisfall.
Neodym
En av Baotous andra viktigaste exportvaror är neodym, en annan sällsynt jordartsmetall med en mängd olika tillämpningar. Återigen används det för att färga glas, särskilt för att göra lasrar, men dess kanske viktigaste användning är att göra kraftfulla men ändå lätta magneter. Neodymmagneter används i till exempel vindkraftverk och de motorer som driver den nya generationens elbilar. Vi blir visade runt i en neodymmagnetfabrik av en guide som verkar mer öppen än vår vän på ceriumanläggningen. Vi får till och med några magneter att leka med. Men återigen, när våra frågor går för långt från tillämpningar och till produktion och tillhörande miljökostnader, är svaren mindre givna, och ganska snart är besöket över.
Förädlingen av sällsynta jordartsmetaller, som den som görs i denna fabrik, kan orsaka giftiga biprodukter (Foto: Kate Davies/Unknown Fields)
Miljöbrott av gigantisk art – men göms bort för övriga världen
Det spännande med både neodym och cerium är att även om de kallas sällsynta jordartsmineraler, är de faktiskt ganska vanliga. Neodym är inte mer sällsynt än koppar eller nickel och är ganska jämnt fördelat över hela jordskorpan. Medan Kina producerar 90 procent av den globala marknadens neodym, finns endast 30 procent av världens fyndigheter där. Det som gör det, och cerium, tillräckligt sällsynt för att vara lönsamt är förmodligen den enormt farliga och giftiga process som krävs för att utvinna dem från malm och för att förädla dem till användbara produkter. Till exempel utvinns cerium genom att krossa mineralblandningar och lösa upp dem i svavelsyra och salpetersyra, och detta måste göras i stor industriell skala, vilket resulterar i en stor mängd giftigt avfall som en biprodukt. Man skulle kunna hävda att Kinas dominans på marknaden för sällsynta jordartsmetaller handlar mindre om geologi och mycket mer om landets vilja att ta en miljösmäll som andra nationer drar sig för.
![Den gröna omställningens miljöpris 1 4 fore sjon](https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2025/01/fore-sjon-450x286.webp)
Området före ”sjön” skapades
Det finns ingen bättre plats att förstå Kinas verkliga offer än vid stränderna av den giftiga sjön i Baotou. Sjön skapades tydligen genom att dämma upp en flod och översvämma det som en gång var jordbruksmark, och är en ”avfallsdamm”: en dumpningsplats för avfallsbiprodukter. Det tar bara 20 minuter att nå sjön med bil från stadens centrum och passera genom övergiven landsbygd som domineras av den industriella arkitekturen vid horisonten.
Samma område när ”avfallsdammen” växt ut
Vi kom fram till stranden och såg ut över sjön. Jag hade sett några bilder innan jag åkte till Inre Mongoliet, men inget kunde förbereda mig på synen. Det är en verkligt främmande miljö, dystopisk och skrämmande. Tanken på att det är skapat av människan gjorde mig deprimerad och skräckslagen, liksom insikten om att detta var en biprodukt inte bara av konsumentelektroniken i min ficka, utan också av grön teknik som vindkraftverk och elbilar som vi blir så självbelåtet upphetsade över i västvärlden. Det väcker många tankar!
Tim Maughan / Christer Käld
Skrämmande!!
det är mycket miljö som får stryka på foten när samhällets fiende nummer ett – koldioxiden – ska utrotas.
Är det ändå inte en vacker grön lyster runt sjön på den första bilden … ? Eller leder det som av aktivister kallar för grön omställning i stället till en dystopisk mörk framtid … !
För egen del ser jag att en ökande halt av CO2 i atmosfären tycks vara den säkraste vägen mot en grönare värld … som bekant ökar växtlighetens utveckling med koldioxidhalten och av bland annat tomatodlarnas erfarenheter tycks runt 800 ppm vara en önskvärd nivå … då kan vi snacka om grön omställning och minskad svält!!!
Det tycks mig som att aktivisternas gröna omställning är det tydligaste närmandet av katastrofens rand som vi idag kan se.
Stort tack för denna artikel från Verkligheten.
Jag är lycklig – som inte kör en 2 ton tung elbil, som etablissemanget kallar klimatsmart.
Det är inte svårt att förstå hur lurade vi i väst blivit, av denna dumfarliga omställning – som kallas grön.
Se hur våra samer drabbats av grön elproduktion – bl a Markbygden med kineser, ekonomiskt haveri och fruktansvärd miljöförstöring – 45 000 hektar renbete och skogsland.
71% av samernas renbete är påverkat av hård skogsskövling och vindkraft och annat – deras kultur blir snart bara ett museum.
Hos oss vid vänern mäts innehållet av miljögifter i abborrar på 3 ställen – bl a i den sk dalbosjön, del av vänern – på senare år har plötsligt Kadmium ökat – detta samtidigt som dalboslätten belamrats med vindkraft….märkligt sammanträffande – Kadmium används bl a som flamskyddsmedel.
Varje gång innehållet av miljögifter i vindkraftverk skall diskuteras – så spårar tillverkare och leverantörer ur – och börjar gasta om hemligt innehåll.
Har man sett återvinningen av vindkraft, så brukar myndigheterna säga att det inte får malas ner eller eldas upp – pga miljöfarliga ämnen.
Numera pågår en kampanj för förbättrad återvinningsteknik – hur mycket den kampanjen hämtar från verkligheten, återstår att se…hittills har återvinning och miljögifter varit vindkraftens gissel – många har nog sett bilderna på gigantiska deponier i Europa- vägen framåt syns lång.
Uttrycket – ” ur askan in elden ” passar finfint på den gröna omställningen – plötsligt skulle bilarna bli mycket tyngre och mer energislukande- men kallas gröna – det var ingen som förstod den ekvationen.
Fruktansvärt. Att bekämpa sådant här borde väl vara en uppgift för miljöorganisationer men istället är det de som driver fram det.
Tyvärr är det så att Europa och USA har med öppna armar tillåtit Kina att dominera marknaden – i stället för att säkerställa att Europa har en relevant gruvpolitik där brytning och förädling kan ske på ett sätt som är bra för miljön – utan att ta till de mest extrema begränsningar som miljörörelsen fokuserar på, kunde Europa ha varit till stor grad självförsörjande.
Vem kan investera nu, när Kina tagit över marknaden och kontrollerar priserna. Om gruvbrytning ska ske på konkurrenskraftiga villkor i Europa förstörs detta av att Kina har alla möjligheter till priskontroll vilket säkerställer att andra gruvbolag inte kan göra vinst. Tåget har tyvärr gått…
I stället ligger fokus på att försöka klämma in att klimatförändringar ligger bakom LA bränderna, som om att det skulle vara styrt av människan att två regnår följs av ett torrår. Trots kraftiga varningar förberedde sig inte brandkåren på rätt sätt, de kom ut för sent och hade inte tillräckligt med resurser eller vatten. Ett exempel är att en av reservoirerna de kunde använda hade skador på skyddet, vilket resulterade i att vattnet kunde vara (lätt) kontaminerat av fågelträck, då kunde det inte användas… Det kommer ju inte fram i följande rapportering av de aktivistiska World Weather Attributions.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wg5734/branderna-i-los-angeles-beror-pa-klimatforandringar
Johannes du som är expert på området, vad tror du om detta?
Smoltek Nanotech Holding
Smoltek producerar vätgas med endast 0,1 mg iridium per kvadratcentimeter – en genombrottsteknik för PEM-elektrolysörer (Cision)
2025-01-16 13:00
Smoltek producerar vätgas med endast 0,1 mg iridium per kvadratcentimeter – en genombrottsteknik för PEM-elektrolysörer
Smoltek Nanotech Holding AB (publ) (“Smoltek” eller ”Bolaget”) har utvecklat en porös transportelektrod (PTE) som reducerar mängden iridium-katalysatorer i PEM-elektrolysörer till minimala 0,1 mg/cm2 – den nivå som anses göra storskalig produktion av PEM-elektrolysörer lönsam. Reduceringen innebär en minskning av iridium med 95 procent jämfört med konventionella PEM-elektrolysörer vilket innebär en lösning på den stora utmaningen som överanvändningen av iridium utgör för vätgasindustrin.
– Vi är otroligt glada över att vi så snabbt har nått vårt mål om att producera vätgas med endast 0,1 mg iridium per kvadratcentimeter. Vi är ensamma om att uppnå detta utan att kompromissa med prestandan och har därmed adresserat en av vätgasindustrins största tekniska utmaningar – den begränsade tillgången på iridium, som hittills varit ett hinder för storskalig tillverkning av PEM-elektrolysörer, säger Ellinor Ehrnberg, vd för Smoltek Hydrogen.
I ett hållbarhetstest under 250 timmars kontinuerlig drift (vid 2 A/cm2) har Smoltek Hydrogens PTE producerat vätgas med en katalysatorbelastning på endast 0,1 mg iridium/cm2 – utan att nanostrukturen i elektrolysörcellen har brutits ner. Testresultatet visar att bolagets teknik för anodsidans elektrod är hållbar och effektiv, samtidigt som det minskar användningen av iridium med 95 procent jämfört med konventionell teknik.
– Detta test visade samma resultat som det tusentimmars hållbarhetstest vi genomförde i april 2024, trots att vi nu använde hälften så mycket iridium. När vi såg att cellens prestanda var likvärdig vid både 0,1 mg och 0,2 mg iridium valde vi att avbryta testet och rikta utvecklingen mot andra delar av PTE-tekniken inför nästa längre hållbarhetstest, säger Fabian Wenger, utvecklingschef på Smoltek Hydrogen.
Smolteks PTE sätter avtryck inom vätgasindustrin
Smoltek Hydrogens nanostruktur för PTE har utvecklats på rekordtid. De första prototyperna med 0,5 mg iridium/cm2 började på allvar testas år 2023. Resultaten visade att ytterligare forskning om hur Smolteks nanostrukturer kan konfigureras för att överleva i den tuffa elektrokemiska miljön i en elektrolysörcell skulle kunna göra det möjligt att nå ner till 0,1 mg iridium/cm2.
Hög användning av iridium har länge varit en stor teknisk utmaning för den snabbt växande industrin för grön vätgas producerad med intermittenta energikällor, som sol- och vindkraft, eftersom dagens konventionella PEM-elektrolysörer använder omkring 2,0 milligram iridium per kvadratcentimeter. Resultaten från förra årets långtidstest med 0,2 mg iridium/cm2 gjorde stort intryck inom vätgasindustrin, och bolaget mottog förfrågningar från flera potentiella kunder som visade intresse för att genomföra egna tester av tekniken.
– Smolteks teknik förväntas avsevärt minska kostnaderna för produktion av PEM-celler. Tidigare har investeringsviljan för PEM-elektrolysörer begränsats av höga kostnader för bland annat iridium, men nu har vi bevisat att vi har en lösning på denna utmaning och är väl förberedda för den stora tillväxt som nu skalas upp globalt, avslutar Ellinor Ehrnberg.
För en djupare förståelse av resultatet av detta genombrott, läs våra blogginlägg om varför gränsen 0,1 mg iridium/cm² är så avgörande för produktion av grön vätgas och vilka metoder andra använder för att försöka nå dit:
Unlocking the green hydrogen economy: http://www.smoltek.com/8085
The last crusade for 0.1 mg iridium: http://www.smoltek.com/8089
Smoltek utvecklar nya produkter med disruptiv prestanda, baserat på nanoteknologi, som löser avancerade materialtekniska problem inom flera industrisektorer och är idag verksamt inom två affärsområden: halvledare och vätgas. Bolaget skyddar sin unika kolnanoteknik genom en omfattande patentportfölj bestående av drygt 110 sökta patent, varav 92 idag är beviljade. Smolteks aktie är noterad på Spotlight Stock Market under kortnamn SMOL. Smoltek är ett utvecklingsbolag och framåtblickande uttalanden avseende tid till marknad, produktionsvolym och prisnivåer ska tolkas som prognoser och ej utfästelser.
För ytterligare upplysningar:
Ellinor Ehrnberg, vd Smoltek Hydrogen AB
Mail: ellinor.ehrnberg@smoltek.com
Telefon: 031 701 03 05
Webb: https://www.smoltek.com/investors/sv
Den gröna omställningen har en svart och giftig baksida. Klimatet ska räddas men miljön tar stryk.
tydligen har regeringen utlovat 20 miljarder för att utvinna koldioxid för att senare begrava det i bergrunden i havet, jag som hoppades att denna regering åtminstone hade någon ide om framtiden men den verkar tyvärr vara samma som eu:s. det bådar inte gott.
tyskland har för närvarande 8 professurer för kärnkraftforskning och 173 professurer för genusforskning
(från EIKE)
Jakten på sällsynta mineraler ger skador på miljön.
Sanningen är väl att all mänsklig aktivitet kräver att vi nyttjar och förändrar lite av miljön.
Det gäller väl att vi medvetandegörs och ställer relevanta krav.
När det gäller Kina är detta svårare. Men är vi villiga ta på oss dessa krav och börja bryta metallerna här?
#6 Paul Håkansson.
Jag får tydliga ”Northvoltvibbar” när jag läser om Smoltek på ”Alla Bolag”. Minusresultet alla redovisade år sedan 2019.
Smoltek Nanotech Holding AB
OMSÄTTNING 2023
5 186 Tkr
RESULTAT EFTER FINANSNETTO 2023
−25 506 Tkr
BOLAGSFORM
Aktiebolag
REGISTRERINGSÅR
2005
ANSTÄLLDA
1
Bokslut
Bokslut 2023-12
Omsättning 5 186
Resultat efter finansnetto −25 506
Årets resultat −25 506
Summa tillgångar 58 619
Eget kapital 50 065
Valutakod SEK
#6
Jag får kolla på den i eftermiddag, återkommer.
Men min första reflektion är att det är för bra för att vara sant. Sällan brukar det vara så här stora framsteg inom anoder.
Iridiumdioxiden på membranet måste ha elektrisk kontakt med titan”fibrerna” samtidigt som den porösa titanytan skall leda igenom syrgasen.
Man kan säker göra en cell med minimalt med oxid på labbet men det kommer sannolikt påverka prestationen och livslängden.
Men så bra då, då har vi möjlighet att producera vätgas till hälften av Eu personbilar, sedan får ingen annan iridium![🙂](https://s.w.org/images/core/emoji/15.0.3/svg/1f642.svg)
Att göra allt mer elektriskt är i sig en irrväg. Batterier hit och batterier dit. I vardagen kan mycket göras med handkraft och mekaniskt. Att man kan göra något elektriskt och digitalt betyder inte att man bör eller måste.
Drivande bakom detta tycks vara panisk skräck för kol, gas och olja ur marken. Men strävan efter mer elektricitet för obönhörligen mot mer kärnkraft, de grönas andra stora skräck. I rådande läge blir det därför motvilligt gas. Eller kaos och inget alls.
Tyska Deutsche Welle har gjort en riktigt bra dokumentär som går på djupet.
”Den gröna energins pris” heter den. Senast gick den på Axess TV. Egentligen borde den visas på någon av de större tv-kanalerna så att det får genomslag. Skippa massa experter i studion efteråt. De tillför ändå inget mer än floskler och rundprat.
Utsläppsbagaget för batterifordon, vindsnurror och solpaneler bara ökar för varje år som går. Man måste gräva allt djupare för att få tag i mineraler med allt lägre halt. Jag tippar på tvåsiffriga inflationstal om 5-10 år just för att mineralpriserna kommer skjuta iväg något fruktansvärt i pris när produktionen inte kan möta efterfrågan.
https://youtu.be/pjIdJRWJQAA?si=uFj_IDrZamYySjgZ
#9
Arma land, men det skulle inte förvåna mig om vi har likartade proportioner i Sverige. För 10 – 15 år sedan vid min senaste och sista akakdemiska institution fick jag ett e-brev om en doktorandtjänst i ”Genus och klimat” och ombads att sprida brevet på min arbetsplats. En tid senare kom jag över en forskningsrapport från KTH med titeln som ovan (om jag minns rätt) ”Genus och klimat”. Rapporten passar väl in i woke-förespråkarnas världsbild men men har föga med forskning att göra.
#14 Intressant från DW
Men check på prisökningen:https://tradingeconomics.com/commodity/lithium
Lite av en bubbla som har brustit. 80% ner på två år.
Kanske likt Northvolts utveckling. Samband?
#16
Försäljningen av batterifordon inte går som planerat . Efter att de första köparna som vill vara först med det senaste har fått sina bilar, går det mycket trögt. Kinas ekonomi bromsar in. Flera kinesiska biltillverkare har fått kasta in handduken trots mycket lovande förutsättningar. Det har skapat en överproduktion av batterier. Tillverkningen måste minska. Priset på litium har fallit därefter. Flera produktionsenheter i Sydamerika har fått slå igen. Samtidigt pågår det en förskjutning från havsvattenbaserad litiumutvinning till malmbaserad. Malmbaserad litiumutvinning ger upphov till 2-3ggr större utsläpp.
Istället ökar priserna på bl.a. koppar (upp 35% under 2024), aluminium (upp 14,5% 2024), germanium (upp 78% 2024), zink (upp ca 9% 2024), indium (upp 30% 2024).
Skulle dock mot all förmodan bli fart på batteribilsförsäljningen igen finns det allt färre enheter kvar som kan möta behovet och då stiger priserna ännu mer och flaskhalsar uppstår.
Mer om miljökatastrofer i spåren efter utvinning av batterimetaller:
https://klimatupplysningen.se/den-grona-politikens-kolsvarta-baksida/
#5 UWB
Aftonbladet: ”Forskarna från USA, Nederländerna, Danmark, Belgien, Frankrike, Sverige och Storbritannien har kommit fram till att mänskligt orsakade klimatförändringar sannolikt påverkade intensiteten i väderförhållandena som drev skogsbränderna.”
Detta är ett till intet förpliktande uttalande av vad en del gott folk kallar ”forskarsamhället”.
Man kan ju fråga sig varför myndigheterna inte har lyssnat på de skogsvårdare som kan sitt jobb och håller ordning på skogarna.
Att Aftonbladet sväljer historien med hull och hår är helt naturligt. Tidningen har en nyhetschef, som inte kan skilja mellan saga och verklighet. I sin bok ”Åtta steg mot avgrunden” ”radar han” – enligt TT:s recensent ”i åtta delar, en för varje årtionde fram till 2100 upp nedslående FAKTA [min markering] vilka förändringar vi kan vänta oss” av klimatförändringarna. (Elin Swedenmark, TT, GP den 5 juni 2020.)
Beträffande bränder i Kalifornien gäller:
“Fire danger rating systems analyze 1) an ignition component, 2) a fuel component and 3) a spread component to determine how to allocate fire-fighting resources and when to issue public alerts. Natural fires are caused by lightning, and thus good weather models can forecast the short-term probability of lightning fires. Lightning fires are also more likely during warm and moist seasons enhancing their window of predictability. Unfortunately, Cal Fire reports 95% of California fires are unpredictably ignited by humans.
Climate alarmists like Dr. Trenberth have blithely suggested global warming is increasing the fire season stating, “In the West, they used to talk about a fire season, the fire season used to be 60 days, then 90 days, and now they think it’s year-round. There’s no pause.” Tragically that uncritical belief in a climate-related extended fire season has been parroted by lay person and scientists alike. But the facts show the observed extended fire season is due to human ignitions. Blaming climate change is fake news!
In a 2017 paper researchers reported that across the USA from 1992 to 2012, “human-caused fire season was three times longer than the lightning-caused fire season and added an average of 40,000 wildfires per year across the United States. Human-started wildfires disproportionally occurred where fuel moisture was higher.” Furthermore “Human-started wildfires were dominant (>80% of ignitions) in over 5.1 million km2, the vast majority of the United States, whereas lightning-started fires were dominant in only 0.7 million km2.””
“… Although governor Brown [ tidigare guvernör] hypes the unsubstantiated dangers of climate change, he vetoed the bill which would have promoted real action to prevent well-known human causes of wildfires. Preventing powerline ignition could have prevented the … tragedy.”
“There is no evidence that climate change, whether natural or anthropogenic, exacerbated the ignition, fuels or spread components of these deadly fires. And worse their obsessed belief that rising CO2 concentrations worsen every tragedy only distracts our focus from real life-saving solutions.”
UWB, ja man undrar ju hur temperaturer på 15-20 grader skulle kunna ge upphov till skogbränder som det är i de varmare delarna av Kalifornien på vinterhalvåret? Och hur ”forskare” får ihop denna logiska kullerbytta är ju också märkligt? Men har man pyromaner lösa, inte sköter skogarna så elden kan ta fart, eftersatt infrastruktur för släckning och en delstat närmast bankrutt där inga pengar finns ens för sophämtning behöver man nog inga överbetalda ”forskare” för att förstå varför det slutade illa!
Nr 20 Benny
Jo, det har skrivits spaltkilometer om Kaliforniens gröna slukhål, för ekonomin.
Dom var tidigt ute med vind och sol I stor skala, trots finfina förhållanden för dessa kraftslag…upptäckte dom snart att både ekonomin och elnätet inte klarade dessa intermittenta kraftslag.
Ekonomin – när solen skiner och vinden blåser skapas överskott och låga priser.
Tvärt om, utan sol och vind höga priser men ingen produktion.
Elnätet drabbades av blackouts- då försökte dom tokinvestera i lagring – men upptäckte att det inte kan driva ett stort elnät, mer än en liten stund.
Miljarderna försvann och jobben med det – trots att Kalifornien har en gigantisk ekonomi – så tålde den inte miljarders i gröna slukhål och industrierna kunde inte finna el till sina behov.
Kaliforniens blomstrande ekonomi slogs sönder – och nu försöker EU att göra likadant – det är oansvarigt och farligt!
UWB #5, BG#19 och Benny #20
Jag har kommenterat detta på Ulf:s kommentar från igår:
https://klimatupplysningen.se/klimataktivisters-mobbning-av-arliga-forskare/#comment-470843
Varför litar journalister på organisationer som skapats för och har som mål att driva driva nyheter byggda på falska förutsättningar och är så stolta över det att de skryter om sin okunskap?
Varför ingriper inte IPCC eller övriga forskarvärlden och berättar att World Weather Attribution jobbar med en utgångspunkt de inte stödjer?
Är det ideologi, religion eller ekonomi, som får människor att blunda för sin egen kunskap och resultat av egen forskning?
World Weather Attribution är finansierad av förskingrade pengar från EU med Timmermans som initiativtagare. Fler miljarder har skeppats över till dessa organisationer för att sprida den dynga vi ser i varenda nyhetssändning. Spärra in dessa korrumperade politiker som är ett stort hot mot allas vår välfärd i Europa.
När dom menar att dom ska begrava Co2 i havet, hur ska det rent praktiskt gå till? Fyller dom flaskor först och sen plums ner i djupet?
På Willys kan man köpa färdiga flaskor med CO2.
Den lilla pratglada men men tyvärr okunniga ministertjejen kan köpa in dessa och begrava dem i havet! Några pluspoäng ger det och Willys blir glada!
Annars kan den infångade CO2 -gasen skeppas till alla växthus som behöver extra CO2. Då slipper man begrava i havet!
Ett annat förslag från min mamma! Prata med Dina växter! CO2 från lunchen försvinner och förvandlas till växtlighet!
Koldioxiden kan väl säljas till Coca-Cola. Kollade lite med Chat-GPT. Coca-Cola producerar ungefär en kvarts miljard kubikmeter läsk varje år. Jag frågade varifrån de köper koldioxiden. Det var lite här och var, bl.a. var det faktiskt infångad koldioxid de köpte.
#6 Paul H
Det får bli en helt tråd om hur sådana här lycksökare fungerar.
Smoltek har en del hittepå patent inom elektrolys som en hel hög med Chalmerister medverkar i, allt från radaringenjör, till rymdingenjörer osv.
Kom ihåg att EU öst över 4500 000 000 000 kr (4500 miljarder) från ymnighetshornet över vätgasarna.
#25 ThomasN:
Bra förslag, skulle iaf bli betydligt billigare…
Kan inte mp har sin nästa partikongress där?? Med obligatoriskt bad och ekologiskt schampo?
Borde inte kosta så mycket att ta sig dit, är ju bara för dem att köpa ett tiotal tandemcyklar och dessutom är säkert hotellpriserna mycket billigare där
Dessutom kan de ju passa på att fånga in CO2 de stånkar ut och lagra i ett slutförvar på pakethållaren…
Det är så här gruvverksamhet ser ut. Ofta dagbrott, en damm med anrikningssand dvs det som blir över efter krossning och malning då mineralerna tagits ur malmen samt en klarningsdamm. Här är det i enorm skala dock, det är järrn som utvinns främst från Bayan Obo, men också REE. Finns beskrivningar på att syradimman ligger tät i området, lungödem hos djur och människor är vanligt. En annan sak är att REE ofta ligger tillsammans med radioaktivt mineral, torium. Sägs att man fått flytta byar pga för höga toriumhalter i odlingsjorden. Det är inte vackert och skitigare verksamhet finns inte. Arbetsvillkor och miljötänk existerar inte! Livet i bäckarna från området är förmodligen helt utslaget. Tungmetaller bryts aldrig ned, till skillnad från petroleum! Välkommen till metallåldern!
OT, hur man förstörde världens bästa elsystem.
https://www.tn.se/inrikes/41158/haveriet-bakom-elkrisen-sa-forstordes-varldens-basta-system-skrammande/
MILJÖPRISET, våra hav och skogar, våra ekosystem.
Hade vi haft 0 klimatförändring utan antropogen CO2?
I 300 års perspektivet, i 500vårs perspektivet i 1000 eller 2000 års perspektivet, för att inte tala om 6000 års perspektivet – HAR vi haft enorma klimatförändringar – och dom är lätta att studera i naturen och i havet – vi har utmärkta VETENSKAPER och lämningar för att studera detta.
Klimatforskningen däremot är nästan enbart mjuk vetenskap – man gör beräkningar, antaganden och man modellerar – bra att dom försöker förstå – men det slår inte kunskapen om det som redan hänt, där finns facit.
Väderprognoserna har blivit så bra att vi någorlunda kan förutsäga vädret 1 vecka framåt – men ofta är det samma vetenskapsmän som säger sig förstå klimatutvecklingen.
Samma vetenskapsmän tycks övertygade om att klimatet varit stabilt, före utsläpp av antropogen CO2 och att vi nu skulle ha haft ett stabilt klimat – om det inte vore för våran CO2.
Eftersom facit på klimatförändringar finns, sedan förra istiden- allt ligger nämligen kvar till beskådan att studera…..så tycker jag att facit kommer före modellerna!
32 Magnus Blomgren Det går inte att nämna för många gånger att Eva-Marie Brekkestös bok ”Vårt alltid skiftande klimat” räcker att läsa för att därefter sopa in klimatkristjafset vi har nu under mattan. Kunde vara en lärobok i skolan.
Nr 33 Sören Gustafsson
Som lärobok i skolan – absolut.
Hon har petat hela klimatcirkusen i magen.
Det mest otroliga är att klimathistorien inte får ingå i dagens narrativ – får då åker det mesta av kris, hot och liknande ut med badvattnet.
Hoppas ni lyssnade nyheterna på P1 i morse.
” förut pratade Eu bara klimat, nu pratar hela Eu bara om tillväxt”
T o m Von Der Leyen – har nu uttalat sig – och påstår att dom nu förstått vikten av tillväxt.
Det händer nu stora grejer!
Tänk att vi skeptiker – återigen får rätt om samhället. Och våra makthavare – och osunda agendor.
#31 Ulf
Uppskattar din länk som visar på orsaker men inga lösningar! Det hjälper dock föga att några förståsigpåare ältar över spilld mjölk. Här är en länk på vad som väntar oss om Regering och myndigheter står på presskonferenser och säger saker som låter kloka, men sen går hem och fortsätter följa läget och saker förlöper på samma sätt som tidigare. Orden måste omsättas i handling.
https://www.tn.se/naringsliv/37959/visselblasare-varnar-for-blackouter-sol-och-vind-utmanar-elsystemen/
Adepeten, men det är ju Sveriges stora problem att de som förstör landet hela tiden kommer undan ansvar så nog f-n ska de som spillt ut mjölken jagas med blåslampa, ställas till ansvar och bort från maktpositioner? Men dessa betonghäckar kan lugnt sitta kvar och fortsätta sin destruktiva verksamhet och får bra betalt dessutom. Sedan kan man konstatera att det är mycket snack och väldigt lite verkstad men detta är ju Sverige med den enorma byråkrati och politiska handlingsförlamning som ska älta i åratal innan det händer något?
#20 Benny
Den tänkta påverkan från ett förändrat klimat är givetvis inte 1,5 grader varmare. Det sägs vara mera regn under vintern, vilket ger ymnigare växtlighet. Därefter en längre torr period som lämnar massor av torkad vegetation efter sig. Därefter några campare som inte släcker lägereldarna ordentligt så är katastrofen igång. Kombinerat med nedbantad brandförsvar.
Adepten #36
Det finns i SE4 och dess närområde runt 130 GW installerad effekt vindkraft det är naivt att förvänta sig att dom som ställt till den röran ska lösa problemet. Vi får inrikta oss på försvar dvs bygga möjligheter att hålla störningarna ifrån oss med ny baskraft. Jag tycker regeringen gör vad den kan och på kort sikt har man räddat kvar Öresundsverket, sista test är i morgon sen får vi se hur utvärderingen faller ut men preliminärt är det klart för drift om två veckor, 448 MW är inte så illa pinkat.
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/4dd3202f-6f40-498c-b63c-04a82b883849/25
#39 Håkan B
Du har helt rätt. Mer slumpkraft gynnar ingen och några minuter energilagring är bara en kostnad för balansering som landar hos oss via SVK
#39 Håkan Bergman och #40 TorbjörnR
Jag håller med om att vi behöver mer stabil kraftproduktion och att baskraft har en viktig roll i systemet. Det är bra att Öresundsverket kan bidra på kort sikt, men frågan är om fossila reservkraftverk är en långsiktig lösning eller bara en nödåtgärd för att hantera dagens brister.
130 GW installerad vindkraft i närområdet betyder inte att vi får 130 GW tillgänglig effekt när det behövs, det vet vi. Men att avfärda all ”slumpkraft” som värdelös löser inte heller problemet. Frågan är snarare hur vi på ett kostnadseffektivt sätt kombinerar planerbar produktion, energilagring och nätförstärkningar.
Att bygga ut ny baskraft, som kärnkraft, tar 15–25 år.
Gaskraftverk kan byggas snabbare, ofta på 3–7 år, men hur ser Ni på bränsleförsörjningen och kostnaderna på längre sikt?
Energibalansering genom batterier och styrning av befintliga vindkraftsparker kan däremot ske inom 1–5 år.
Vilka lösningar ser Ni som mest realistiska för SE4, både på kort och lång sikt?
Förövrigt länken till Nordpool förstod jag inte vitsen med, tanken med den kan Ni förtydliga?
Själv anser jag att Nordpool representerar en aktör som lever gott på volatila elpriser som grundas på tillgång och efterfrågan av alla möjliga typer av energislag.
Adepten #41
Du skrev i #36:
”Regering och myndigheter står på presskonferenser och säger saker som låter kloka, men sen går hem och fortsätter följa läget och saker förlöper på samma sätt som tidigare. Orden måste omsättas i handling.”
Länken du fick visar väl att det du skrev inte stämmer. Bränsleförsörjningen kunde vara bättre men verket går också att köra på diesel med något lägre effekt., Ryaverket i Göteborg är samma konstruktion och körs idag på diesel när dom ropas in. Det är väl knappast troligt att nån kinesbåt skulle släpa ankaret i Öresund, dom kommer nog att eskorteras genom Öresund och Bälten framgent.
#41 Adepten
Du får inte fram någon landbaserad slumpkraft förrän om tidigast 4-5 år. Dessutom tror jag inte den får plats i Skåne.
Kriegers Flak är redan visat olönsam.
Dessutom så ökar den bara kostnader och energilagring har jag redan visat är extremt dyrt för energilagring.
Jag har en lösning som jag ska försöka sälja in hos Ebba Busch. Den skulle sänka kostnader i SE4 för konsumenter hyfsat snabbt och rädda valet 2026 för KD![😀](https://s.w.org/images/core/emoji/15.0.3/svg/1f600.svg)
Wish me luck
#43 TorbjörnR
Intressant, jag är nyfiken på din lösning! Om den både kan sänka kostnaderna för SE4 och rädda valet för KD 2026 låter det som något att titta närmare på.![👌](https://s.w.org/images/core/emoji/15.0.3/svg/1f44c.svg)
![🙂](https://s.w.org/images/core/emoji/15.0.3/svg/1f642.svg)
Lycka till hos Ebba Busch
#43 Torbjörn
Lycka till hon har ju till skillnad från resten av regeringen läst på och insett grunderna i hur ett elnät fungerar.
#44-45 Adepten Micke
Tack. Ska försöka ta mig fram till statssekreteraren och ”sälja” idén. Får se om jag lyckas.
Om inte annat får jag skriva ett inlägg på KU så kanske någon annan kan plocka upp den….
Den som fortsatt hyllar vindkraft och elbilar efter att ha läst detta måste sakna något mentalt. En rent ideologisk låsning. Klimatalarmism som religion med trosbekännelse, katekes 0ch förhör som på 1600-talet.