Bli medlem i Klimatrealisterna

Vill du veta mer om vad som styr klimatförändringarna och dess konsekvenser? Vill Du att svensk klimat och miljöpolitik ska baseras mer på faktaunderlag än på ideologi? Vilket vetenskapligt underlag har de ’etablerade sanningarna’ i klimatfrågorna? Vill Du vara med och diskutera klimat och energifrågor?

Den här bloggen drivs av en ideell förening som heter Klimatrealisterna och du kan hitta mer information om föreningen i menyerna längst upp på sidan. Bli gärna medlem i denna föreningen för att stödja arbetet med att med vetenskapliga argument verka för en vettig klimat och energipolitik.

Föreningen behöver också fler engagerade medlemmar som kan hjälpa till med att sprida kunskap om klimat, miljö och energi-frågor. Till hösten, om viruset tillåter, har vi planerat att starta regelbundna föredrags/pub-kvällar för medlemmar. Kanske just du kan hjälpa till och avlasta styrelsen med att arrangera sådana kvällar? Eller kanske just du är en hejare på IT som kan ordna webb-sändningar för sådana föredrag.

Instruktioner för hur man blir medlem hittar du i menyn menyn ”Stöd oss” längst upp på sidan.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Tack för påminnelsen!
  Vi behöver ett forum för sans och vett inom klimatfrågan.
  Men även ett forum för frågor som kommer upp när alarmen duggar tätt.
  Det är ett spännande fält för vetgiriga som inte accepterar att allt är färdigforskat.
  Det finns gott om vetgiriga världen över som gärna förmedlar nyheter klimatskeptiska bloggar som tex Notricks.
  Idag havsnivån:
  https://notrickszone.com/2021/03/23/were-not-gonna-drown-analysis-shows-coastal-sea-level-rise-is-only-1-62-mm-per-year/

 2. Rolf Mellberg

  ”Till hösten, om viruset tillåter….”

  De flesta som har tid att tränga ner i detta komplexa och vetenskapligt svåra område är säkert vi pensionärer. I denna gruppen har nog flertalet redan eller snart blivit vaccinerade varefter viruset inte inte längre är något problem.

  Jag efterlyser därför aktiviteter i närtid, senast till sommaren – där vi medlemmar kan träffa likasinnade, gärna på hemmaplan. I mitt fall Linköping.

 3. Daniel Wiklund

  Det behövs en motvikt till den propaganda som sköljer över oss varje dag. Idag i kuriren en stor artikel om ”Ökad klimatoro under pandemin”. Vidare en hel sida om flyg utan klimatpåverkan. Regeringen (med miljöpartiet i spetsen) har i dagarna gått fram med en proposition för att införa klimatavgifter på start och landning på Arlanda och Landvetter i första hand, kan införas på fler flygplatser, tex i Luleå. Bolag och flygbolag som gör mindre klimatavtryck premieras. Miljöpartiet ger sig inte förrän det bara är fåglar som flyger. Häromdagen fick vi veta att 94 procent av miljöpartiets sympatisörer har stort förtroende för SVT och media. Tacka f-n för det, media är ju full av miljöpartistisk propaganda varje dag. Stor del av journalisterna har ju sympatier för MP. Den här bloggen är oerhört viktig för att granska makten, speciellt dom som bestämmer Sveriges klimatpolitik

 4. Magnus Cederlof

  #2 Rolf Mellberg:
  Eftersom det här är en förening med medlemmar utspridda över landet behöver vi ha medlemmar som kan ansvara för evenemang i olika orter. Du får gärna ta tag i detta för Linköping. Hör av dig till oss om du är intresserad. Det behöver inte vara mer betungade än att man skickar ut en inbjudan, håller koll på anmälda och kanske bokar bord på en restaurang eller liknande

 5. jax

  Bokrecension Från dagens DN:

  ”Den isländska författaren Andri Snær ­­Magnason berättar i sin bok ”Om tiden och vattnet” omsorgsfullt och personligt om den katastrof som världen står inför. Maria ­Schottenius följer med på en lika vindlande som häpnadsväckande resa.”.

  Detta visar på vilket arbete som krävs för att vända opinionen. Här betraktas det som självklart att katastrofen kommer. Ytterligare klipp ur recensionen:

  ” Att stirra på döda korallrev är fasansfullt, särskilt med tanke på vad det förebådar. Två grader och 90 procent världens korallrev dör. På en liten ö mellan Trinidad och Venezuela ser Magnason märkliga, vanskapta fiskar, blekta koraller. Och uppgivna invånare. Berättelserna om dessa döda korallrev, och den ekologiska rubbning som via försurningen av havet allt levande utsätts för, utgör smärtpunkten i denna bok. ”Efterföljande generationer kommer att fråga vad de hade för värderingar och prioriteringar, de olycksaliga människor som hade makten över jordklotet när man bestämde sig för att offra korallreven.”

  Kommentarer överflödiga. Undrar bara vilka dessa kommande generationer är då katastrofen inträffat?

 6. T Back

  Jag har många gånger skrivit till SvD och frågat varför de helt nonchalerar andra uppfattningar i klimatfrågan än de som är PK. Har inte förrän idag fått något svar. Det jag fick lyder:
  ”Jag har recenserat Lennarts bok och den innehåller mycket klokskap, men är dessvärre svag på de punkter som du verkar vilja lyfta.
  https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/50y7RX/jordens-uppvarmning-kommer-inte-att-skena
  Ganska magstarkt i mitt tycke.

 7. BG

  # 5 jax
  Undrar om DN skulle ha lust att recensera boken ”Reef Heresy? Science, Research and The Great Barrier Reef” av Peter Ridd.

  (Peter Ridd has lived by the Great Barrier Reef for most of his life. He knows it and he loves it. Nothing is so important than its protection and preservation. For more than three decades the Reef and the marine region of which it is a key part have been central to his scientific research …)

 8. Sören+G

  #5 #6
  Man hör ständigt kommentaren ”klimatförändringen har redan drabbat oss”. Och sen drar man fram skogsbränder, översvämningar, svåra stormar, stigande hav. Statistiken visar att inget av det ovannämnda har ökat, snarare minskat. Antalet omkomna i väder-relaterade naturkatastrofer har drastiskt minskat de senaste 100 åren. Havet stiger inte fortare nu än för 100 år sedan, ett par mm/år. Det var väl senast i morse som det påstods att havsnivåhöjningarna kunde bli 2 m till år 2100. Och Borgholm ska bygga skyddsvallar fast landhöjningen är högre.

 9. foliehatt

  R Back, #6
  vem var det som hade skrivit detta till dig?

 10. Adepten

  #6 T Back
  “Jag har recenserat Lennarts bok och den innehåller mycket klokskap, men är dessvärre svag på de punkter som du verkar vilja lyfta”. Vilka punkter vill du lyfta som Lennart Bengtsson var svag på?
  På mig verkade bokrecensionen välbalanserad för att komma från aftonbladet.

 11. Lasse

  #6
  Utdrag ur recensionen
  ”En av bokens stora förtjänster är att den inte bara slår fast viktiga saker och radar fakta, utan tar upp också hur mycket vi inte vet, och några saker vi sannolikt aldrig kan veta. Moln är exempelvis ett stort mysterium. Forskarna vet ännu inte om de på det hela taget bidrar till mer eller mindre uppvärmning. De både värmer och reflekterar solljus.”

  Får ta och läsa den där boken. Speciellt i ljuset av gårdagens soldiskussion .

  Borgholm med skyddsvallar-de måste väl först bygga vallgravar för att skydda slottet?
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-091

 12. Jonas

  Om inte Stockholmsinitivet och Klimatsans fanns så skulle det vara väldigt tyst i Sverige.

  I en demokrati så är väl tanken att alla åsikter ska få höras ? Jag tycker att det är ett enormt svek av det politiska systemet att de som inte tror på klimatkatstrofen saknar politisk röst.

  Jag känner både klimathotstroende och klimatskeptiker. Min bild är att att en mindre gruppering är övertygade om att vi är på väg mot katastrof. En annan mindre grupp är övertygade om att så inte är fallet. Den stora gruppen har ingen direkt åsikt i frågan.

  Personligen tycker jag att det är fantastiskt bra att Stockholmsinititivet finns, och att det finns människor som orkar engagera sig och driva sajten.

  För min del så är det ett stort tack till er som driver Stockholmsinitivet.

 13. Håkan Bergman

  Från recensionen:
  ”På en avgörande punkt skiljer sig Lennart Bengtsson från många andra klimatskribenter. Han bedömer inte talet om så kallade tipping-points som trovärdigt – alltså att klimatet skulle riskera att hamna i sken under processer som inte går att hejda, exempelvis genom metanutsläpp från marken när tundran smälter.

  Risken för sådana skeenden har skrämt många, och här inkluderar jag mig själv, mot de mer ambitiösa klimatmålen från Paris-toppmötet 2015. Om Bengtsson med sin tunga klimaterfarenhet har rätt, så är det inte lika akut att minska de fossila utsläppen, om än önskvärt och görbart under detta århundrade.”

  Jag vet inte hur han definierar ”klimatskribenter” men LB är faktiskt en tungt meriterad klimatforskare i första hand och hans uppfattning om tippingpoints skiljer sig inte från IPCC’s vetenskapliga sammanfattning i frågan.

  https://slowfox.wordpress.com/2019/07/02/ipcc-sager-inte-alltid-vad-man-tror/

  Hur var det nu, var det inte nån som sa att vi skulle lyssna på forskarna?

 14. Ivar Andersson

  #13 Håkan B
  ”Jag vet inte hur han definierar “klimatskribenter” men LB är faktiskt en tungt meriterad klimatforskare i första hand och hans uppfattning om tippingpoints skiljer sig inte från IPCC’s vetenskapliga sammanfattning i frågan.”
  Jag tror inte att journalister läser IPCC’s vetenskapliga publikationer t.ex. AR5 W1 utan nöjer sig med de politiska sammanfattningarna SPM och i värsta fall de klimathotstroendes tolkning av SPM.

 15. Daniel Wiklund

  OT Nyss i nordnytt, Hybrits demoanläggning placeras i Vitåfors, Gällivare kommun. Politiker i Gällivare jublar, och ordet hållbart upprepas hela tiden. Samma gäller orden gröna jobb och grönt stål. Snart är snön på Dundret också grön. Men en liten hake finns. Det kommer att förbrukas lika mycket el som luleälven producerar. North volt i Skellefteå kommer också att förbruka lika mycket el som luleälven producerar. LKAB-s satsning kommer att förbruka tre ggr så mycket som det överskott på el som finns. Sen har vi stålverket i Boden, och alla elbilar. Det blir till att bygga tusentals vindkraftsmonster. Allt för den galna jakten på koldioxidutsläpp.

 16. tty

  #13

  ”LB är faktiskt en tungt meriterad klimatforskare”

  Han är faktiskt den ende meriterade klimatforskare vi har i landet för närvarande.

 17. Anders B

  Nu medlem. Tack för att ni finns och tack alla ni som skriver artiklar på sidan.
  Anders