Behöver du klimatterapi? Regeringen Löfven betalar

Idag ska vi fortsätta att granska bidragsdjungeln i det klimatindustriella komplexet. Staten använder skattemedel för sin egen propaganda. Du betalar för att få indoktrineras. Ofta slussas pengarna i flera steg innan de hamnar i fickorna på Politiskt Korrekta (PK) personer. Som vanligt när (skumma) saker ska granskas gäller ”follow the money”.

Idag ska vi syna Naturvårdsverket – en statlig myndighet som fördelar miljarder i bidrag till ”klimatmål”. Regeringen och massmedia sprider sagor om hemska saker som kommer att inträffa med klimatet framöver. En del människor blir så oroade över detta och får klimatångest.

Klimatterapi0

Har du klimatångest kan du få gratis terapi – foto kredit Bio/geobloggen UU

Men nu finns det hjälp att få – gå i klimatterapi. Naturvårdsverket har slussat 1.461.164 kr till Studiefrämjandet i Norrbotten, se här (Excel). Ett projekt BeChange har skapats dit Studiefrämjandet betalat ut pengar till. Andra som också betalat ut pengar till BeChange är Luleå kommun, organisationen Earth och Energikontor Norr. Deltagarna har fått lära sig koldioxidbanta med klimatterapi.

Ann Murigan på Earth har på hemsidan en klimatångesttest. När jag gjorde testet blev svaret att jag har lätt klimatångest.

Låt oss titta lite mer på Energikontor Norr. Det är ett aktiebolag utan vinstintresse. Det ägs av de 14 kommunerna i Norrbotten tillsammans med Region Norrbotten. Omsättningen är ca 10 Mkr per år och de tre största kunderna är Norrbottens läns landsting, Länsstyrelsen i Norrbottens län och Luleå kommun. Från 2016 har Energikontor Norr valt att mörka lönekostnaderna. Det går numera enligt lagen om K2 modellen för årsredovisningen används. Nu är det inte bara statliga utan även landstings och kommunala pengar som snurrar runt. Skattebetalarna får betala flera gångar för klimatbluffen.

Observera att jag inte klandrar de som genomfört kursen/terapin BeChange, inte heller deltagarna. Regeringen Löfven vill satsa pengar på detta, kommunerna satsar skattepengar och de båda kan klandras. Pengarna måste ju tas från andra t.ex. pensionärerna.

Stefan_Löfven2

Stefan Löfven (S) satsar dina skattepengar på klimatterapi

Exemplet BeChange är bara ett av tusentals klimatprojekt Naturvårdsverket bidrar med pengar till inom det s.k. klimatklivet. Totalt i listan ovan är det 1559 projekt till en kostnad om 2.841.580.397 kr.

Även i Katrineholm har ett projekt genomförts som Naturvårdsverket bidragit till där folk ska få lära sig att minska sina utsläpp. Till Malmö kommun har Naturvårdsverket beviljat bidrag om 2.324.975 kr för kurser i ”klimatsmart mat”.

Naturvårdsverket påstår att ”klimatklivet” sparar 850.000 ton CO2 per år.  Det låter mycket kanske någon tycker. Men jämför med Vattenfalls kolkraftverk i Moorburg.

moorburg-kraftwerk

Vattenfalls kolkraftverk i Moorburg

Kolkraftverket släpper ut 8.700.000 ton CO2 per år, det vill säga bara detta kraftverk har tio ggr större utsläpp än den samlade minskningen från Naturvårdsverkets ”satsningar”.

Alla dessa satsningar där miljard efter miljard tas ut av skattebetalarna handlar inte om klimatet, utan makt och röstfiske. Att koldioxidutsläpp kommer att höja temperaturen väsentligt är inte bevisat utan bara en hypotes. Validering har inte skett av modellerna som påstår detta.

Naturvårdsverkets bidrag med skattebetalarnas pengar är bara en del av den stora bidrags- och subventionsströmmen från staten. Staten gömmer mycket av pengarna i olika organisationer. Ofta saknas insyn i dessa.

Först skrämmer regeringen Löfven upp dig med falska hot om klimatet. Att hoten är falska har vi skrivit om massor av gånger på Klimatupplysningen. Sen kommer regeringen med förslag på meningslösa åtgärder för att komma rätta med det (falska) klimathotet. Det finns en moralisk fråga också. Ska skattebetalarna betala klimatterapi för att folk på grund av okunskap får ångest inför (de falska) klimathoten?

Sveriges Television, Sveriges Radio, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet m.fl. kör i klimatfrågan en jättelik indoktrineringskampanj mot det svenska folket. All neutralitet och granskande av makten är borta. Allt för att hjälpa Miljöpartiet i kommande val. Klimatfrågan är ju deras fråga.

Moderaterna_lika

Moderaterna har kommit med en ny slogan inför valet – Lika för alla. Kan betyda lite vad som helst. Själv får jag socialistiska vibbar av denna slogan. Men det är kanske meningen.

Man säger rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Men hur ser det ut i verkligheten hos Moderaterna?

Maria Malmer Stenergard2

 Maria Malmer Stenergard (M) gillar inte vetenskap och fria ordet

Maria Malmer Stenergard (M) gillade inte att en riksdagsman gick och lyssnade på internationella klimatkonferensen i Mölndal i februari. Så långt från lika för alla man kan komma. Hon är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Uttalandet är så uppseendeväckande att hon borde ta tillbaka det eller tvingas avgå från Moderaterna. Under DDR var det förbjudet att lyssna till radiostationer från Väst. Är det dit Malmer Stegergard vill komma?

Jag skickade den 28 februari tre frågor till Maria Malmer Stenergard. Jag har inte fått svar på någon av dem. Första frågan var:

1. Står du fast vid att du tar avstånd från deltagande i klimatkonferensen? Förtydliga gärna.

Vi går in i valkampanjen nu. Ska ni kommentera denna artikel så håll er till ämnet och gå inte utanför partiernas klimat- och energipolitik.

Till sist för att pigga upp klimathotskeptiker som bor i Sverige. Det finns hopp om framtiden. I USA är läget helt annorlunda. Här är ett inslag från Fox News från i måndags där min vän professor Judith Curry deltar. Fox News är den största TV-nyhetskanalen i USA, klart större än CNN.

.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Gunnar Strandell

  Per!
  Jag gjorde också testet du länkar till och blev friskförklarad, dvs. ingen klimatångest.
  Den ångest jag känner för den propaganda som skapar klimatångest som sedan ska botas och hela kalaset delfinansieras av skattemedel togs dock inte upp i testet.

  Det är inte lätt att leva ett liv där en av värderingarna är ”eliminera slöseri”. 🙁

 2. Peter Stilbs

  Tack Per – dagstidningarna har hakat på värmeböljan och kör idiotpropaganda för fullt – speciellt Aftonbladet på sin webbsida. SvD meddelade i morse att extremväder kommer att bli norm, baserat på utsagor av en dam med feministiskt miljöpartiststuk vid Lunds Universitet http://portal.research.lu.se/portal/sv/persons/johanna-alkan-olsson(1e445810-54df-4c7c-a0fd-bb2a87848aff)/publications.html

  Och så givetvis ett referat i SvD av ett tal Rockström just hållit för näringslivet – med avstannande golfströmmar och smältande glaciärer – har vi inte blivit av med honom till Potsdam ännu?

  Universitetsvärlden är katastrofalt korrumperad av den politiserade ”klimatvetenskapens” konsekvenser

 3. Håkan Bergman

  Just nu ligger elpriset på €177.22 i elområde 4, ja det är inte lågt i resten av Sverige heller, men det borde ju inte behöva vara så i ett land med en ännu fungerande produktion. Vi ska väl inte betala för danska och tyska misstag, så vilka är det som säljer ut Sverige till EU’s energiunion?

 4. Lasse

  Tack Per
  Visst har jag ångest. I SVD så påstår en klimatforskare att vi kan få vänja oss vid denna värme.
  Vattenbrist kan leda till att kor dör och vi får importera mat.
  Dags att ställa om så vi får del av Medelhavets kyla: 15 grader i Nice
  Eller fly till Svalbard: +3
  https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=22.49,45.25,3000/loc=8.055,44.090
  (OT Bloggaren Patrik Engellau har liknande tankar idag https://detgodasamhallet.com/2018/05/16/kanske-det-mest-stotande-jag-rakat-pa/)

 5. Ann lh

  Nu är klimathotspropagandan värre än någonsin. Träsket slår tillbaka med näbbar och klor både här och där.
  I USA lever Pruitt farligt:
  http://www.breitbart.com/big-government/2018/04/06/delingpole-scott-pruitt-is-a-hero-unlike-some-of-his-epa-predecessors/
  Delingpoles beskrivning av det EPA som Pruitt är i full fart med att avveckla är upplysande.
  Att det nu är värre än någonsin här i landet kan möjligen tolkas som en form av panikblomning, det nya Change rullar på.
  Det senaste mötet inför COP i höst blev inte vad deltagarna önskade, det fattas pengar till klimatfonden eftersom USA dragit sig ur och det kan vi i första hand tacka Pruitt för, utan honom hade Trump inte fått igenom detta sitt vallöfte.
  Den tänkta klimatlagen från FN säger USA nej till.
  Blir det inga slantar från den gröna klimatfonden kommer Kina och Indien m.fl. tillväxtländer att fortsätta som förut, men kanske utan läpparnas bekännelse och hela bubblan sjunker ihop, sannolikt utom i Sverige.
  En liten pigg spillra av fri upplysande klimatrelaterad media finns att njuta av dagligen från USA. Här är det bara mörker.

 6. Olav Gjelten

  Varenda person jag kommit i kontakt med på senare tid välkomnar den värmebölja vi har för närvarande. Jag skulle tro att mina iakttagelser är desamma för er andra. Detta till trots att vi blivit inpräntade att moder jord har feber och att tiden håller på att rinna ut för politikernas möjlighet att rädda världen.
  Hur i all friden är detta möjligt i kanske det land i världen där klimathotstron bland våra politiker närmast nått jihadistisk karaktär? Hur hänger det vidare ihop att vi gång på gång ger våra röster på en politik som allt tyder på att vi kallsinniga till – klimatpolitiken?
  Följer vi bara en tradition att rösta såsom äldre generationer röstade, då det var helt andra frågeställningar, i tider som var helt annorlunda??

  Det här är en fråga som i många år har upptagit mig och som ingen än så länge gett ett trovärdigt svar på.

 7. Göran A.

  Jag har för mig att man förr sade att om det blir en varm försommar så blir sommaren kall. Men alla sådana tidigare visdomar har nog blivit utkastat med vattnet i av klimatångest. Vi får se hur det blir senare i sommar.

 8. Lars Cornell

  Jag har bidragit med en anmälan till Granskningsnämnden för all ensidighet och propaganda i SR/SVT.
  http://www.tjust.com/2018/klimat/kalifornien.pdf
  http://www.tjust.com/2018/klimat/kalifornien/

  Visst skall vi vara sparsamma med jordens resurser. Men att basera den sparsamheten på en myt, lögnen om koldioxidens fasor, är inte rätt sätt att gå tillväga.

  Vem skall vi tro på?
  1 – Den samlade eliten av världens vetenskapsmän som säger 0 – 2 grader?
  2 – IPCC som säger 1 – 2,5 grader?
  3 – Sveriges Regering som har antagit 3 – 8 grader?
  4 – Johan Rockström, Regeringens rådgivare, som säger 8 grader?
  5 – Johan Kuylenstierna v.ordf. i Regeringens Klimatkommission som säger 10 – 15 grader?
  Var så god och välj.

 9. Olav Gjelten

  # 6 (fortsättning)
  Gällande att folk röstar röstar på en klimatpolitik, som kostar dem mer än kanske något annat; är det kanske därför att de uppfattar klimatfrågan som liten och harmlös och att andra frågor är större och tyngre?
  HÖR inte folk det politikerna hela tiden upprepar år ut och år in, ”klimatfrågan är ödesfrågan och den största i vår tid”?

  Gåtan att folk röstar fram en politik det verkar som de själva inte tror på är OBEGRIPLIG.

 10. Lars Cornell: Starkt av dig att kämpa på mot Svt.

  Själv anser jag att Sveriges Television gör exakt som de blivit tillsagda att göra. De är maktens megafon och har när det gäller klimatet (och några andra saker) inte för avsikt att vara neutrala. Journalisterna säger det som ledningen och politrukerna förväntar sig. Granskningsnämnden kommer inte att ändra på detta. De är ju utsedda av samma politiska makt.

  Observera att Alliansen på sin tid inte gjorde nåt åt det rödgröna Sveriges Television.

 11. Håkan Bergman

  Ett valår är förstås extremt, det här året blir det extra extremt med ett MP som kämpar för sin överlevnad, ett C som gärna ser MP åka ur riksdan och Sjöstedtarn tar nog gärna dom röster han kan från MP också. Energifrågan är för abstrakt och teknisk för att man ska våga hoppas på nåt uppvaknande där, politiker i gemen saknar helt enkelt kompetens för den frågan, även om några anar att man nog ska skynda långsamt där. Hittills så har ju regeringen radat upp symboliska åtgärder att mata MP med, elcyklar, elutombordare och annat trams. Miljözoner är också en ”MP-seger”, men hur är det med det egentligen? Regeringen tillhandhåller bara ett ramverk, dom faktiska besluten ligger hos kommunerna och där börjar det dyka upp tvivel, för t.o.m. kommunalpolitiker begriper att man inte drastiskt kan strypa biltrafiken i en storstad utan att ersätta den med nåt, och detta nåt är utbyggd spårtrafik. Och politiker begriper också att spårtrafikutbyggnad har ledtider på decennier, så miljözonerna blir nog i slutändan bara en tummetott. Det vore ju gott om detta kom fram innan valet, finns några hederliga politiker som tar upp den frågan?

 12. Olav Gjelten

  Min fråga om hur inkonsekvent folk röstar i jämförelse med hur de uppenbart måste uppfatta klimatfrågan borde sysselsätta väldigt många som skriver på denna sidan. Istället är tystnaden kompakt både nu och andra gånger jag tagit upp denna fråga.
  Beror den kanske på att jag varje gång jag tar upp frågan väcker ett dåligt samvete hos er som röstar fram något ni inte själva tror på (kanske för att ni tycker alternativ saknas)?
  Jag känner det livsfarligt när folk, som i Sverige, känner tvång att till varje pris rösta, hur tragiskt dåliga alternativen än är.

 13. Björn

  Man kan få ångest av att bara tänka på hur alla vädertjänster är korrumperade och i sin tur korrumperande när de vänder sig mot allmänheten. Tolkningen av IPCC:s rapporter går här hemma genom Naturvårdsverket som informerar regeringen och som i sin tur informerar sin myndighet SMHI. När skall vi få en ärlig debatt om klimatfrågan?

 14. tty

  ”Fox News är den största TV-nyhetskanalen i USA, klart större än CNN.”

  Något av en underdrift. Fox är ungefär lika stora som MSNBC och CNN tillsammans. CNN:s tittarunderlag har mer eller mindre kollapsat de senaste åren.

 15. Daniel Wiklund

  Jag har just varit in till Luleå centrum. Det myllrade av folk, fullt med folk på uteserveringarna. Vi har över 20 grader. Det är ett fantastiskt väder, tror att dom flesta tycker det. efter en lång och snörik vinter så är dagens sommarväder efterlängtat. Tror nog att dom som söker efter kunder till klimatterapin har svårt att hitta några. Folk mår väldigt bra i sommarvädret, vi blir mer sociala när solen värmer oss. Tror att till och med Rockström trivs i sommarvädret, han solar nog i smyg.

 16. Bim

  Per Welander
  Tack igen för ett väldigt bra inlägg.
  Att hela det politiska samhället är genomsyrat av klimathysterin vet vi ju sedan länge, men allmänheten verkar inte bry sig nämnvärt om frågan, de orkar helt enkelt inte bry sig. Jag talar ibland med bekanta som är läkare och även en högt uppsatt jurist.
  De har inställningen: Bry dig inte, det är politik, där har sanningen inte något värde. Politiker har bara en drivkraft, att få så många som möjligt att springa åt samma håll, annars får de ju inget inflytande.
  Juristen säger rent ut. Jag är väldigt luttrad. Att ha rätt är inget skäl till att i praktiken få rätt. Och kom ihåg rätt och rättvisa är två skilda saker. Om du är tilldömd ett skadestånd i en tvist och den förlorande inga pengar har, så får du stämma honom vilket är meningslöst när han inga pengar har.

 17. Johan M

  ”…klimatklivet” sparar 850.000 ton CO2 per år.”

  Om jag nu hade som uppdrag att minska koldioxidutsläppen så skulle jag kunna köpa utsläppsrättigheter.

  Naturvårdsverket säger att de sparar 850.000 ton per år i 16 år (enligt deras sida). Det skulle kosta mig 850.000 x 16 x 140:- (priset på en utsläppsrätt är idag ca 14 euro men var bra mycket billigare förra året) vilket ger 1.9 miljarder. Hur mycket spenderade Naturvårdsverket …2.8 miljarder. Hm, bra investering eller 900 miljoner i sjön?

  … och för att inte någon skall få felaktig uppfattning, jag anser att även de 1.9 miljarderna skulle vara pengar i sjön 🙂

 18. Fredrik S

  Jag behöver ingen terapi, däremot bara byta land ett tag.

 19. Fredrik S

  Nu har de stoppat prospektering och framtida brytning av uran också. Grattis till alla som inte vill att vi ska utnyttja våra tillgångar.

 20. Lasse

  Gårdagens Expressen:
  https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/sa-vill-partierna-paverka-klimatet/

  Bonus malus systemet är helt ofattbart.
  Helt frikopplat från hur mycket föroreningar bilarna sprider så straffas de som har potential sprida mest.
  De elbilar som säljs stöttas med bidrag. Bilarna kan sen säljas till Norge där de har löpande förmåner.

 21. Eva

  I vanlig ordning blandar man ihop miljö och klimat.
  Jag ororar mig inte för nån klimatförändring, tvärtom tror jag det är bra för jorden med mer CO2.
  Men däremot oroar det mig en hel del med all miljöförstöring, speciellt all plast i havet, utsläpp av skadliga ämnen i vatten och mark, bekämpingsmedel i jordbruket som tar död på insekter, monokulturer och konstgödning med oljeprodukter osv osv.

  Men miljöhysterikerna har lyckats få allt att handla om klimatet. Nej, det är INTE samma sak.
  Jag kunde inte svara på den där undersökningen, då jag faktiskt försöker leva miljövänligt (odlar en hel del själv, pantar flaskor, köper 2nd hand och ekologiskt osv) , men har inga problem med att använda en av våra två bilar till jobb. (Oc h en är en gammal diesel… 🙂 )

 22. Jag har stor klimatpolitikångest. Klimatpolitiken går ju trots allt ut på att förstöra alla möjligheter till en acceptabel framtid för kommande generationer. Drömmen om ett fossilfritt Sverige till 2035 (eller vilket årtal inom en snar framtid det nu är), är detsamma som drömmen om ett fattig-Sverige utan någon välfärd.

 23. JIMMY

  Det enda logiska bättre bemedlade Svenska medborgare bör fundera efter riksdagsvalet hösten 2018 är att emigrera från Sverige.

  Även barnfamiljer borde tänka på framtiden och sätta barnen i skolor som är fria från( klimatbluff kommunistisk ”riktat via
  FN ” ej folkvald världsregering hjärntvättad propaganda)

  Tänk så underbart att kunna höra på TV kanaler och radiostationer exempelvis i USA som inte likt
  nuvarande Sverige, är 100% uppdiktade lögn fake news.
  Eller att idag maj 2018 kunna tanka bilen för 6kr litern och samtidigt äta en stor kokött biff utan att minsta CO2 livets spårgas hörs av de förhatliga misantropi obildade köpta Svenska MSM marxism marionette politiker som tycker att du är en klimatbov.
  🙂

 24. Skogsmannen

  Jubel i MP?

  https://www.svd.se/flygbolag-gar-i-konkurs

  Tungt för inrikesflyget nu…

 25. Håkan Bergman

  Skogsmannen #24
  Nu sägs det inte nånstans, såvitt jag kan se, att flygskatten direkt skulle ha spelat in, men det är väl ingen vild gissning att den faktiskt gjort det i form av droppen som fick bägaren att rinna över.
  Drabbade orter:

  Stockholm-Arlanda

  Arvidsjaur (nedlagd)

  Gällivare

  Hemavan-Tärnaby

  Jönköping

  Karlstad

  Göteborg Landvetter Flygs av Voyageur Ariways

  Sundsvall Timrå Flygs av Voyageur Airways.

  Karleby-Jakobstad

  Björneborg

  Kramfors/Sollefteå

  Lycksele

  Mariehamn Sekundär bas

  Vilhelmina S

  Åbo

  Uleåborg

  Luleå

  Tromsø

  Örnsköldsvik

  Riga Codeshare med Airbaltic

  Finns väl inte så många MP-väljare ute i skogslänen, men desto fler S-diton, så Lövén borde ta sig en funderare på vilka han delar bo med. LO-chefen ser allvaret i situationen, åter till rötterna sossar!

 26. Kjell Lindmark

  #25 Håkan Bergman

  Nu får resenärerna chansen att resa med hela folkets järnväg, som mestadels står still. Just nu från Sthlm och norrut. Nerriven kontaktledning vid Upplands Väsby som genererade en brasa i och runt banvallen. Igår och förrgår var det också kaotiskt på spåren.

 27. Kjell Lindmark

  Nej jag behöver ingen klimatterapi. Terapin mot ångestskapande politiker som är så korkade att klockorna stannar, var när TV:n åkte ut för 6-7 år sedan. Utan TV=mental hälsa.

 28. Kristian Fredriksson

  I inslaget med Judith Curry på Fox News fungerade inte länken för mig. Här är en annan länk om ni vill höra och se det här.

  https://www.youtube.com/watch?v=I9StHX9zNt8

 29. GoranA

  #8
  Det är lönlöst att anmäla program till granskningsnämnden när det gäller saklighet.
  https://www.youtube.com/watch?v=yxy3I9c1Vr8

 30. Kristian Fredriksson #28: Tack för det. Något hände med gamla inslaget som fungerade i morse. Har uppdaterat artikeln nu.

 31. Ingvar i Las Palmas

  Eva #21
  Att blanda ihop miljö och klimat är ett riktigt fultrick. Och de som gör det är fullt medvetna om det.
  I kampen för en socialistisk och eller kommunistisk världsregering är allt tillåtet. ALLT!!

 32. Sören G

  När klimat och miljö regelmässigt blandas i hop blir man osäker hur man ska svara på frågan om man bekymrar sig om miljön när det står bara ”miljön” och inte ”miljö och klimat”. Man vill ju inte få det att framstå som att man bekymrar sig om koldioxidutsläppen.

 33. Fredrik S

  Nu kom det. I den seriösa skräptidningen Aftonbladet kan man läsa om att det varma vädret för med sig värmerekord på löpande band. Vad det handlar om är bara årets hittils högsta temperatur. Värmerekordet för Maj är 32,5grader i slutet på 1800-talet. Flera grader över nuvarande temperaturer. Det kunde de ju skriva om istället för att tjafsa om rekord hela tiden.

 34. Lars Cornell

  Aktuellt
  Ta klimatfrågan tillbaka till vetenskapen
  https://second-opinion.se/replik-ta-klimatfragan-tillbaka-till-vetenskapen/

 35. Ivar Andersson

  MP gör psykisk hälsa till valfråga enligt http://www.corren.se/nyheter/. Först bidrar MP till klimatångest och sedan ska dom ha det som valfråga.

 36. Daniel Wiklund

  Bästa sättet att bota klimatångesten är att Miljöpartiet försvinner från riksdagen.

 37. Håkan Bergman

  Ivar A. #35
  MP kan ju börja med att göra nåt åt sin flygångest. Tråkigt för dom orter som drabbas av NextJets kk, tyvärr lutar det åt att det kan dra ut på tiden med en lösning. Vi får hoppas att det åtminstone öppnar ögonen hos övriga politiker och inte minst hos väljarna, så att man inser vilken viktig roll flyget har i dom delar av landet där det utgör det enda realistiska alternativet. Släng höghastighetsbanorna i papperskorgen och lös det här problemet fortast möjligt, och se till att det blir en lösning som håller långsiktigt. Järnvägen har andra problem än hastigheten, igår var det tvärstopp i rusningstrafiken Stockholm-Arlanda-Uppsala och vidare norrut i timmar, trots att man har fyra spår upp till Arlanda. Tågets teoretiska toppfart har väldigt liten betydelse när man sitter inlåst i ett strömlöst tåg och utetemperaturen börjar gå upp mod 30 C.

 38. Lasse

  Miljöfrågor kan lösas om alla är med på det.
  Freoner skall bort ur atmosfären , det är alla överens om enl Montrealprotokollet.
  Ändå tycks det finnas en obekant källa på norra halvklotet.
  Mystiskt eller naturligt och för människan obekant process?
  Våra värmepumpar får i alla fall nya köldmedel a flera tusen per kg.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6954263

 39. Lasse

  http://klimat.story.aftonbladet.se/chapter/var-civilisation-ar-redan-dod/

  Lite mer ångestskri från en som vill att fler behöver terapi.
  Eländes elände.
  På 40 år har hälften av de vilda djuren dött!
  Kanske kunde det kopplas samman med att fattigdomen minskat och befolkningen ökat-men varför vara utvecklingsoptimist!

 40. Håkan Bergman

  Paniken sprider sig.

  https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-indraget-i-krisen-kring-nextjet/

  Det är nog säkrast att MP håller tassarna borta här. EU-regler är väl till för att brytas om jag förstått rätt. Ett tips till infrastrukturministern, ta bort flygskatten på småflygplatser, alltid gör det nåt.

 41. Håken Bergman #40: Flygskatten och andra skatter, som sossar och Alliansen godkände, gjorde det inte lättare att bedriva flygverksamhet. Miljöpartiet och många sossar vill inte ha något flyg alls. Annat än för egna resor till exotiska konferensmål (Saudiarabien eller IPCC:s lyxorter). Nu är de glada. Lantisarna kan ju få bidrag till en elcykel så de behöver inte klaga. Alliansen (som inte finns längre) låtsas bara vara opposition som vanligt.

 42. L

  #39, Uddenfeldt har faktiskt en poäng när hon skriver; ”Vi vill så gärna säga att det är Trump-anhängare som är faktaresistenta, men i mångt och mycket är det miljödebattörer, politiker och näringsliv som tror på hållbarhet som också är faktaresistenta, som inte tar till sig vad fysiken säger.”

  På samma sätt som att åtskilliga inte tror att biodrivmedel släpper ut koldioxid. På kort sikt ökar dom tvärtom utsläppen. Sen är det ännu ingen som vet hur det påverkar klimatet på lång sikt, vare sig dom heter Trump eller Fridolin…

 43. Robert N.

  Lite sans i klipp från Ny Teknik
  Nasas kartläggning av jordens färskvattenresurser visar att tillgången har minskat till en allvarlig nivå på flera platser, som en följd av överanvändning.

  https://www.nyteknik.se/miljo/nasa-tillgangen-pa-farskvatten-minskar-pa-flera-hall-6915041

 44. Robert N.

  Lite mindre sansat av Vattenfall och därmed av oss svenskar. Något som vi kanske skulle behöva gå i klimatterapi för.
  Klipp från Ny Teknik.

  Vattenfall satsar 3,5 miljarder kronor på sin hittills största vindkraftspark i Sverige. 84 vindturbiner byggs kring Åsele och Lycksele i Norrland.

  https://www.nyteknik.se/energi/vattenfall-bygger-rekordstor-vindpark-i-norr-6915055

 45. sibbe

  #Nå, ja Robert N 44

  Det är väl i norra Sverige som vattenkraften levererar el. Och i det här fallet, så står vattenkraften som reserv, under de 8 månader som ( om jag gissar rätt) möllorna står stilla. Inte direkt vinn vinn, med betydligt mera vinn än för de möllor som inte backas upp av ”regenerativ” el alstring…

 46. Lasse

  #43
  Nasas film var intressant. Periodiciteten var tydlig. Klimatalarmen har svårt att ge den bild som filmen ger.
  Tre orsaker till vattenbalansen visas- klimatet var en, människans utnyttjande för bevattning och periodiciteten var de andra.
  Här i textform: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180516162536.htm

  Övertron på modellerna: The poor agreement between models and GRACE underscores the challenges remaining for global models to capture human or climate impacts

 47. Sibbe #45: Norrland är självförsörjande på reglerkraft med råge – d v s vattenkraften. Men nu går det inte att se Norrland som isolerat. Politikerna förstör nu Sveriges elförsörjning genom att lägga ner kärnkraften. Efter det så är det bara en tidsfråga när vindkraften + vattenkraften en kall vindstilla vinterdag inte räcker. Bortse från solkraft – det är bara en bluff på vintern sett i stort. Importen kompenserar inte. Så då återstår att slå av elen tidsbegränsat i sektorer. Det finns redan färdiga planer för det. Då får svensken känna av hur viktig elen är för vårt dagliga liv.

  Se vad som hände i Södertälje igår när elen försvann. Kaos ett tag.

  Vattenfall är numera inte speciellt kommersiella. Se på överpriset 53 miljarder kr vid köpet av Nuon. Maud Olofsson (C) drev på och styrelsen vek sig. Fast de blev varnade av kloka personer.

 48. Lasse

  #47 Per
  ”Maud drev på” , vilken övertro på politiker du visar upp!
  Vill man diskutera elförsörjning i dagens system är det klokt att studera här först:
  https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/
  Sambandet mellan elpriset och vinden över Jylland är rätt tydligt, stiltje ger höga priser även nu när det är varmt , speciellt där vi har goda förbindelser till öst.

 49. Lasse #48: På konferensen i Göteborg fanns det insiderinformation om hur allt gick till med Vattenfalls köp. Men vi får nog anledning att återkomma till det senare.

  Vindkraften är inte lönsam utan subventioner. Det innebär att den är olönsam och notan kommer på skatten eller elräkningen. I Sverige kommer kostnaden både på skatten och elräkningen.

 50. Göran A.

  I stort är det bara vattenkraft och kärnkraft som betalar skatt. De andra kraftslagen får mer i bidrag än de betalar in i skatt. Sedan försvinner kärnkraften och ännu mer el går på bidrag.

  Ungefär nio öre av priset per kW som vi konsumenter betalar är fastighetsskatt.

 51. Göran A.

  #50 Göran

  Jag glömde att få med fastighetsskatten per kW gäller för vattenkraft.

 52. jensen

  Värre och värre för modellernas giltighet.
  Vattenånga som positiv feed -back existerar ej.
  Betr. havsnivån, visar modellerna positiv trend, men satellit-observationer ( GRACE ) visar negativ trend.

  http://notrickszone.com/2018/05/17/6-new-papers-climate-models-are-literally-worth-zero-even-water-vapor-feedback-does-not-exist/#sthash.3BszMnEg.dpbs

 53. Fredrik S

  Per #41

  Nä, miljöpartister begriper inte bättre bättre än att hänga upp sig på att minska något som står för en halv promille av de globala utsläppen med ett par procent och sossarna blir bara glada om de får införa en ny skatt.

 54. Gunnar Strandell

  Per Welander #41
  Citat:
  ” Lantisarna kan ju få bidrag till en elcykel så de behöver inte klaga.”

  Jag hade en liknande tanke tills jag hörde på radion att LKAB håller på med underhåll som kräver insatser av experter som flygs in. Fördröjningar ger längre produktionsstopp som kan räknas om till miljoner i förlorade intäkter. I inlandet finns biltestanläggningar för flera stora biltillverkare. Produktutvecklare åker som skottspolar mellan kontoren provbanorna för att få simuleringar och verkligheten att nöjaktigt överensstämma, samt avställa uppkomna störningar eller fel. Ett försenat nybilsprojekt är mycket dyrt.

  Det hela är mycket mer allvarligt än att man kan ta elcykeln.

 55. Ingemar Nordin

  Gunnar S #54,

  De får väl flyga med privatjet i fortsättningen till storindustrierna. Plebsen får hålla sig hemma för att rädda planeten. MP-politik i sin prydno.

 56. Olav Gjelten

  Etniska svenskar får fortsätta att rösta som de vill. Om några få decennier är de ändå i minoritet. Hos de framtida makthavarna i Sverige finns det goda skäl att anta att intresset för klimathot och feminism blir absolut noll. Det är ickefrågor för de människor som snart är majoriteten här.

 57. Lars Lundqvist

  Jensen #52

  I veckans GWPF postumt publicerad artikel av Dr Bill Gray framförs hypotesen att vattenångan har en negativ effekt på globala temperatureffekten från CO2 blockeringen av den reflekterade värmestrålning. Gray menar att av den återreflekterade värmestrålningen så förloras 50% till att förånga havsvattnet och medför en marginel 2% ökning av nederbörden över tropikerna. Dubblering av CO2 halten skulle således bara leda till 0.5 graders global uppvärmning.
  Av den 1 gradiga globala uppvärmningen som uppskattas/uppmäts sedan 1850 kan således bara 0.3 grader förklaras av CO2 blockeringen genom den ökade CO2 halten från 280 till 400 ppm, svarande mot en 40% ökning. Den resterande uppvärmning/nedkylning beror på periodiskt återkommande variationer i uppströmning av kallt djuphavsvatten enligt Dr Gray.
  Dr Grays hypotes stöds av både satellit- och ytbaserade mätningar, bl.a. att relativa fuktigheten på hög höjd över tropikerna har minskat och inte ökat som klimatmodellerna visar.
  Variationer i solens strålning anser Dr Gray att under historisk tid inte har haft någon klimateffekt och vulkanutbrott endast ger upphov till årslånga väderstörningar.
  Globala temperatureffekten från ökning av CO2 halten är enligt Dr Gray överskattad med i genomsnitt en faktor 6 med dagens overifierade och felaktiga klimatmodeller.

  https://www.thegwpf.org/content/uploads/2018/05/Gray-2018.pdf

 58. Sören G

  OT
  I gruppen Miljövänner för kärnkraft på FaceBook för just nu en diskussion om att att man inte får länka till Klimatupplysningen. Man vill inte ”klimatförnekare” i den gruppen heter det.

  Man har tydligen fattat att vetenskap tillämpar den vetenskapliga metoden, annars är det inte vetenskap.

 59. Christopher E

  #24, 25 mfl

  Apropå Nextjets konkurs, jag är faktiskt just nu i Lycksele i jobbärende några dagar, kom hit i förrgår från Halland. Det blev lite för dyra biljetter till Lycksele med Nextjet tyckte jag (det är skattepengar) så valde att flyga till Umeå med Norwegian och ta bussen hit därifrån istället. Halva priset ungefär. Vilken tur, annars hade jag varit strandad här nu. Himla trevligt här för all del, men familjen hade saknat mig. Tillbaka hem imorgon.

  Här är gudomligt vackert med mycket vatten i forsarna. Nu läste jag i #44 att Vattenfall ska förstöra skönheten här med stora mijöförstörande vindsnurror. Man blir så förtvivlad, vilken meningslös vandalisering. Och vindbranschen skrek i den länkade artikeln efter ännu mer subventioner. Hoppas de brinner länge i helvetet.

 60. Håkan Bergman

  Landsbygdsriksdag i Örnsköldsvik i helgen, frågan är hur deltagarna tar sig dit?

  https://www.dn.se/nyheter/politik/dnipsos-lagre-framtidstro-pa-landsbygden/