Alla dessa medlallare

Är alla dessa klimatmedlallare i politiken, media och näringslivet ett hot mot vårt samhälle?

Lyssna även på:

Elsa Widding

Alla inslag finns på https://www.youtube.com/channel/UChM94nG_Lkc9duDAZdGq3qQ 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    Medlallare … ett alldeles utmärkt uttryck för att beskriva hur en stor del av invånarna i det svenska samhället fallit in i överhöghetens narrativ …
    Säga vad man vill, men de djupt troende kan man egentligen bara tycka synd om, medan medlallarnas ryggradslösa beteende är djupt ohederligt …
    Som väl är så har vi fortfarande några kämpar där Elsa o Jessica är två goda förebilder – hoppas att de har kraft att hålla i och hålla ut, någon gång vänder det … även om det för närvarande verkar helt omöjligt med nuvarande agenda i EU … Swexit?

  2. TB

    Mamma, Håller helt med dig.

  3. Ivar Andersson

    OT
    Hörde på radion att en värmebölja dragit in över Sydeuropa och temperaturen ska stiga till 48.8 grader. Vilken exakt siffra. SMHI lovar 15 – 20 grader vilket säger mycket om väderprognosernas noggrannhet.

  4. Anders

    Jag kommer inte åt inslagen i bildlänkarna. Det står ”Click to accept marketing cookies and enable this content”. Finns det någon rimlig förklaring till detta eller ska man ana cancellingugglor i etern?

  5. Håkan Bergman

    Anders #4
    Nej, det beror nog på vilken webläsare man har, funkar i Firefox här men inte i Chrome. Men det har funkat i Chrome tidigare. Tror det beror på hur man bäddar in klippet det finns lite varianter att välja på där.

  6. TB

    Anders. Så är det för mig också. Inget händer när jag klickar på texten i bilden.

  7. Johan, Uppsala

    Jag gillar ordspråk. Ordspråk är som att koka ner visdom till en liten buljongtärning.

    ”Framgång är första steget till undergång” är ett ordspråk jag tänkt på de senaste åren när jag sett hur ogenomtänkta beslut lättvindigt tagits inom ibland helt samhällskritiska områden. Har vi som mänsklighet här i den rika delen av världen fått det för bra för vårt eget bästa? När en majoritet av befolkningen verkar tro att maten alltid kommer finnas i butiken, vattnet alltid kommer ur kranen och elen flöda magiskt ur två hål i väggen oavsett vad vi gör är jag böjd att svara ja på det. Majoritetsbefolkningen har nu i ett par, tre årtionden lagt sina röster på partier som vill lägga ner eller ändra grundförutsättningarna för det samhälle deras förfäder byggt upp och som de själva kommit att uppskatta så mycket. Så mycket att de nu verkar ta det för givet.

    Världen är för de allra flesta bättre idag än någonsin tidigare under mänsklighetens historia. Och det gäller inte bara oss här i den rikaste delen av världen, utan generellt för alla människor. Det betyder förstås inte att det är bra överallt, och där ska läggas resurser för att även de människorna ska få ett bra liv, men svält, fattigdom, krig, sjukdom är generellt mindre nu än någonsin tidigare. Hans Rosling var en klok man jag haft förmånen att träffa, och hans positiva budskap om detta har tyvärr inte samma uppmärksamhet sedan han gick bort.

    Speciellt de födda på 70-talet och yngre verkar i ökande grad leva sina liv på de översta stegen i Maslovs behovstrappa. Självförverkligande och den egna självkänslan upptar allt fokus, medan de grundläggande behoven tas för givna. Ändå räcker det med att gå tillbaka bara tre, fyra generationer för att minnas när toaletten för många var ett utedass, belysningen en fotogenlampa, vatten fick hämtas ur en brunn och värmas på vedspisen. Barnadödligheten var fortfarande betydande då även i Sverige och medelåldern mycket lägre. De flesta hade då fortfarande en fot kvar på de nedre stegen av behovstrappan. Så är inte fallet nu vilket jag tror är en förklaring till varför så få reflekterar över de beslut våra folkvalda, här och i Bryssel, driver igenom.

    Jag håller därför med de här på bloggen som pekar på att det krävs nya sätt att nå ut till medlallarna och den tysta, breda massan för att motverka den skadliga klimatalarmismen. Att enbart fakta skulle kunna övertrumfa känslor har ju visat sig smärtsamt felaktigt. Jag börjar därför luta åt att fler alarmistiska budskap måste fram som visar på de katastrofala konsekvenserna en ogenomtänkt klimatpolitik kan medföra mot de grundläggande, nedre stegen på behovstrappan i form av svält, kyla osv. De budskapen behöver vara kraftiga, och kanske till och med överdrivna för att få fram poängen. Det kan kanske väcka liv i klimatlallarna och ”Svensson” och resultera i en mer genomtänkt politik och återinförandet av konsekvensanalyser innan viktiga beslut tas.

  8. Anders, TB och andra som har problem med att se inslagen. Alla finns på https://www.youtube.com/channel/UChM94nG_Lkc9duDAZdGq3qQ

  9. Lasse

    Medlallandet slog nya rekord i SR p1 i morse.
    Två inslag krockade utan reflekterande.
    -Globalt ökar hungern-vi måste odla mer.
    -EU vill att vi odlar mindre effektivt. I alla fall på 20% av arealen.
    Biologisk mångfald skulle gynnas.

    Ang extremvärme rapporteras om EN omkommen man i 40 årsåldern på grund av hettan.
    https://sverigesradio.se/artikel/en-person-har-dott-i-varmeboljan-i-italien

    +22 Grader C just nu i Lodi, där dödsfallet skedde.
    Max 4 grader över det normala i veckan som gått.

  10. Ulf

    Svar 3,

    Några sådana prognoser existerar inte, de verkar bara påhittade. Eller en varning att det kan bli så, men utan angivelse av sannolikhet.
    Se BBC weather exempelvis.

    Personen som dog utanför Milano gjorde troligen detta i solen. Man har således mätt upp temperaturen i solen inte skuggan eftersom detta är en arbetsrättsligt fall numera.
    Tittar man på temperaturer runt Milano är det inte alls särskilt varmt. Inte heller på andra kända turistorter.

    Desperationen sprider sig nu när det inte finns någon värmebölja i Europa, som man tänkt sig. Och sommaren i Sverige blev långtifrån den rekordvarma sommaren som diverse schamaner spikade som rätt tvärsäkert.
    Det går dåligt för religionen och då blir lögnerna alltmer desperata och även de mest godtrogna måste väl rimligen se det orimliga.

  11. Lasse #9,

    Apropå rapporterna om att hungern ökar i världen samtidigt som EU beslutar att man skall lägga ned fullt fungerande jordbruk. Det sistnämnda är alltså beslutat av en majoritet av parlamentsledamoter – på fullt allvar, helt medvetet om konsekvenserna och helt planlagt.

    Det får mig att tänka på talibanerna i Afghanistan. När tron är tillräckligt stark så är regeringar fullt beredda att medvetet förstöra för sin befolkning och öka svälten. Man förbjuder kvinnor att arbeta för sin försörjning och man förbjuder dem att arbeta för hjälporganisationer som kommer med mat till dem. Regeringen där vet naturligtvis vad dessa beslut innebär. Precis som EU-ledningen vet vad det innebär att lägga ned jordbruk.

    Men den religiösa tron är lika stark och fanatisk. Beslutsfattarnas primitiva världsåskådning är i grunden densamma. De har bara olika gudar.

  12. Ivar Andersson

    #7 Johan. Uppsala
    Jag brukar säga att när det inte finns mat att köpa för alla kommer folk i allmänhet att vakna upp. Tidigare i år så debatterades att matpriserna stigit så att en del familjer inte kunde mätta sina barn innan de gick till skolan eller till sängs.

  13. Karl Eider

    #11 Ingemar

    För de flesta politiker är det nog inte tro ďet handlar om. Snarare det Elsa är inne på, medlallare. Eller nyttiga idioter, om du hellre vill kalla dem så.

  14. Björn

    Johan, Uppsala [7]; Ja, glöm torra fakta. Det behövs beskrivning av konsekvenser som berör känslor. Insikten om exempelvis vad Maunder och Dalton minimum innebar, skulle snudd på sätta kaffet i vrångstrupen på folk. En förändrad sol var ju orsaken till allt elände med torka, skyfall, stormar och värmeböljor. Allt detta håller på att upprepas mitt för våra ögon, men propagandan vill få det att det är antropogen CO2 som orsakar allt som har med klimat, väder och vind att göra. Det är dags att låta historien berätta om vad som skedde, vilket historikern och numera professor Fredrik Charpentier Ljungqvist vittnar om i sin bok Global nedkylning. Har även utkommit med boken, Klimatet och människan under 12000 år.

  15. Nr 11,12,13.
    Hunger har alltid fungerat som en enastående maktfaktor – så kan hela folk kuvas och styras.

    Och blir det ont om mat – ja, då är det naturligtvis pga klimatkrisen…och då kan nya beslut lätt trumfas igenom.

    Klimat är bestämt som styrmedel.

  16. Klimatkrisens riddare monterar ner europas energisystem.
    Idag meddelar tyskland att deras jättelika kemindustri går på knäna pga energibrist – det kan bli ett hårt slag mot europas industristruktur.

    Förra veckan påtalade amerikanska investmentbanker att storbritanniens aktiemarknad hör till dom billigaste i västvärlden, lägst värderade.
    Engelsmännen totalkraschade sin energiproduktion när dom storsatsade på vindkraft på land och till sjös – nu betalar staten energibolagens räkningar, när det blåser för lite och när det blåser för mycket – helt otroligt dyrt i alla led, haltande industriproduktion och sinande skattemedel.

    Tyskland vill som räddning för sin energibrist bebygga skandinavien med vindkraft till havs och på land – oklart där vem som betalar när det blåser för lite eller för mycket – men den europeiske skattebetalaren lär få steppa till svanesången.

    Lallandet i energifrågorna har vi sett i sverige – dom rödgröna införde tankeförbud och lade ner utbilningarna inom kärkraft..idag har vi mycket svårt att ens finna kunnigt folk för byggande, drift och underhåll av kärnkraft…samtidigt skall hela landet elektrifieras – wow, vilka ekvationer dom ställer upp!

    Jag har sagt det förr – klimathotets största nackdel är den galopperande vetenskapsförnekelsen och historielösheten det för med sig…smittar alla områden, som är avgörande för ett samhälles välmående och nu riskerar mängder av funktioner att haverera.

    Det blir intressant att följa ett eventuellt uppvaknande hos folken och hos politikerna…man får leva på hoppet..tills vidare.

  17. Håkan Bergman

    Magnus b #16
    Och sen undrar man varför AfD går framåt, hur svårt kan det vara att se det sambandet. Gud hjälpe att det inte går som förra gången!

  18. Fredrik S

    Magnus blomgren #16

    EU får skylla sig själva de har ju haft vettiga rådgivare vid sin sida men mest lyssnat på aktivisterna.

    Har länkat till professor Samuele Furfari förut och jag tror Ann LH tagit upp honom vid något tillfälle. Han har under lång tid jobbat som senior advisor åt EU-komissionen.

    https://www.brusselsreport.eu/2022/03/21/the-eu-has-ignored-its-own-strategy-to-diversify-energy-supply/

    https://www.europeanscientist.com/en/energy/state-of-the-union-vs-green-transitions-bad-shape-samuel-furfari-interview/

  19. Fredrik S

    Angående nedläggning av jordbruk så kommer nog de stora protesterna hos folket igång när sprittillverkarna får råvarubrist.

    Det är bara att avvakta.

  20. Arne Nilsson

    Vi är i norra Italien nu. Vi har haft mellan 37 och 38 de senaste dagarna. Håller man sig i skuggan eller inne på ett luftkonditionerat ställe så är det inga problem.
    Men det är fuktigt i luften så man svettas en del. På hotellrummet är det svalt. En dusch så är man fräsch igen. Italienarna lever som vanligt. Det är sommar.

  21. Håkan Bergman

    Arne N. #20
    Glöm inte att du svettas lika mycket om inte mer t.o.m. i torr luft, det märks bara inte eftersom svetten förångas direkt, men den risken är väl inte akut nere vid Medelhavet.

  22. Gunnar Juliusson

    The Lancet publicerade I Mars 2023 en ny studie om överdödlighet till följd av temperatur i 854 Europeiska städer, där man jämförde första och 99onde percentilen. Generellt (såväl i kalla som varma städer) var överdödligheten tydligt större vid relativ kyla än vid relativ värme, totalt tiofalt större. Värst tycktes kyla vara i London. I Norden klarar vi relativ värme bra. Öppen artikel.

    https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(23)00023-2/fulltext?mc_cid=e6f00f2caa&mc_eid=38f30969c1

    En tidigare artikel publicerad 2015 visade motsvarande fynd.
    Lancet 2015; 386: 369–75, http://dx.doi.org/10.1016/
    S0140-6736(14)62114-0

  23. LasseS

    Magnus B 16

    ¨Det blir intressant att följa ett eventuellt uppvaknande hos folken och hos politikerna…man får leva på hoppet..tills vidare.”

    Jag undrar hur folk uppfattar hur de själva har agerat när uppvaknandet äntligen kommer om ett antal år.

    Jag tror till exempel att dagens aktivister inte bryr sig nämnvärt. De har ju agerat enligt vad DE har ansett som gott utan att bry sig om eller försöka förstå vad andra tycker. De har snart hittat nya vänner och något nytt att protestera mot.

    Bland de som lallar med vad politiker, massmedia och EU/FN säger och inte har kompetens eller kunskap att genomskåda deras falska påståenden, kommer antagligen bara att gå vidare. ”Man kan inte lita på någon, alla ljuger.” Några blir säkert förbannande när de märker att allting blivit så mycket dyrare, men vad kan lilla jag göra.

    Intressantast blir hur den stora medlallande gruppen, som ändå har kunskap och utbildning att förstå att något är fel, att det inte stämmer med den historiska verkligheten, att de dagliga väderalarmen inte har med klimatet att göra. Och de som borde förstå hur man kan utnyttja statistik och datormodeller till att visa vad de själva vill och som inte stämmer med verkligt utfall. Hur kommer de att försvara för sig själva att de bara tyckte som alla andra.

    De personer som dessutom har naturvetenskaplig skolning pch ändå inte ifrågasätter den så kallade klimatkrisen måste få svåra kval i sina sinnen i framtiden när de märker hur politikerna i västvärlden tävlar om att förstöra vår välfärd på jorden. Och allra värst är dessa politiker, vilka alla dock verkar ha rymliga samveten, samt de personer, ofta i chefsställningar, och inom media som för egen eller företagens vinning driver på den ”gröna omställningen.”

  24. En tillfällig temperaturuppgång på över 40 grader i medelhavsländerna är inget ovanligt så här års. I Spanien så ligger det aldrig över 40 grader denna vecka enligt vad jag kan se enligt deras metrologiska institut.

    Jag minns en liftartur på Sicilien i slutet av 1968. Vi kom gårende med våra ryggsäckar på en gata i en avlägsen siciliansk by. Temperaturen var säkert över 40 grader. Mitt på bygatan stod det ett långt solskydd uppsatt och byns invånare satt samlade där. De vinkade åt oss att komma ut ur solen och ta ett glas sangia med dem, vilket vi förstås gjorde. De såg på oss som idioter – vem promenerar runt med ryggsäck i solen mitt på dagen? Men det var mycket trevligt, fast vi hade vissa språkproblem. Ju mer sangria, desto mindre problem 🙂

  25. Rossmore

    Tips till referens när det gäller senaste dagarnas domedagslarm om planetens temperatur.

    https://www.wsj.com/articles/hottest-days-ever-dont-believe-it-global-temperature-north-sole-poles-6e64a991?mod=djemalertNEWS

    Läs och dra egna slutsatser.

  26. Claes Lindskog

    SvT slår nytt faktaförfalskningsrekord idag då textTV lovar att värmeböljan i SydEuropa närmar sig 60 grader (hemsidan nöjer sig med 50).

  27. Claes Lindskog

    Ser nu att jag såg fel. SvTs textsida säger att temperatur UPPMÄTTS till 60 grader i Spanien.

  28. JP

    Public Service gör allt för att blanda bort korten. Nu har de börjat rapportera marktemperatur också, allt är tydligen tillåtet i klimatalarmismens namn.
    ”…60 grader i marktemperatur uppmätta i spanska inlandet”

    https://sverigesradio.se/artikel/extremvarmen-sveper-over-europa-60-grader-i-spanien

    Vad är nästa steg? Plåttakstemperatur?

  29. Ulf

    Behöver inte gå till SVT, kolla på Expressen. Skickade just ett sms till dem angående att de vill komma i kontakt med folk som upplever värmebölja. Skickade:

    ”Det är ingen värmebölja era djvla idioter det är normala sommartemperaturer”.
    Jag ursäktar mig med att jag är så less på detta tjat.

  30. Rossmore

    Referens:

    https://wmo.asu.edu/content/world-highest-temperature

    Fan vet om SVT lyckades slå det rekordet idag?
    (Obs årtalet!)

  31. Fredrik S

    Det blir alltmer uppenbart att hela det statliga nyhetsimperiet borde avvecklas helt och återuppstå i en betydligt mer slimmad version.

    Varför ska vi ha statlig nyhetsrapportering som låter värre än sensationspressen?

    Dessutom är det ett rödgrönt näste i en skyddad verkstad och det kan väl inte vara tanken?

  32. Fredrik S

    Ulf #31

    Word!

  33. Gunnar Strandell

    En medlallare med plattform gjorde mig konfunderad idag. Erica Bjerström deltog i ett samtal om coronaepidemins ursprung och sade att det finns två teorier som båda är osäkra.

    Laboratoriehypotesen saknar blodprovsdata från tiden innan och då utbrottet skedde och den naturliga teorin saknar ett värddjur mellan fladdermössen och människan, ty smittan kan inte ha gått direkt från fladdermössen.

    Jag hade ingen aning om att Erica kan göra en insats som inte ensidigt tar ställning i en vetenskaplig fråga.

    Hon borde prova det på klimatet också.

  34. Daniel Wiklund

    Just nu 17 grader i Luleå. En fin sommarkväll. Svt lär nog inte uppmärksamma det. För att dom ska skriva om det ska det vara lika varmt som i en bastu. När jag gick I folkskolan fick vi bada i byns extremt varma bastu varje lördag. På den tiden gick vi extrema sex dagar I veckan.

  35. Fredrik S

    JP #28

    I Furnace Creek, Death Valley, säger man sig ha uppmätt 94 graders marktemperatur 1972.

    Så 60 det är ju blaha blaha. Förmodligen är det en vanlig marktemperatur vi varmt väder i vissa delar av Spanien på sommaren.

  36. Paul Håkansson

    Gunnar Strandell
    21:27, 2023-07-13

    Skicka henne denna video så får hon reda på sanningen om virusets ursprung, 2003, då det patenterades. Men vetenskapliga fakta biter förmodligen inte på henne.

    David E. Martin talk in the 3rd International Covid Summit | European Union May 2023.
    The video is the presentation given by Dr. David E. Martin in the European Union in Brussels on the 3rd of May 2023 at the 3rd International Covid Summit. There is no editing or manipulation other than cutting the beginning and end of the original hours of video covering the entire summit.

    https://www.youtube.com/watch?v=mfLycFHBsro

  37. Bubo

    #20, #24 Hålla sig i skuggan eller på ett luftkonditionerat rum eller sitta under ett solskydd och dricka sangria. Få grovjobbare på detta forum? Visst kan man göra sånt men välkomna ut att röja eller sätta plant på ett hygge, lägga asfalt eller lägga takplattor i 37-38 grader och sol. Man kan avstå sånt jobb på sommaren eller ta många pauser och arbeta långsammare men det har negativa ekonomiska konsekvenser för samhället.

  38. Håkan Bergman

    Bubo #37
    Sätta plant på ett hygge, nej men rensa ett hygge mitt i sommarn, inte kul alls men värst var nog alla insekterna, bromsen inte minst. Men man överlever sånt också och då var inte petflaskan uppfunnen, ibland undrar jag om inte just petflaskan är en av mänsklighetens största välsignelser i modern tid. Sen har vi det här med ålder och urinering om man ser till att hålla salt-vätskebalansen konstant så blir man inte akut pissnödig när man dricker vatten eller nån skojigare vätska ute, relax!

  39. Ulf

    Svar Bubo 37, har vi fixat det i tusentals år ska det nog fungera i dagens moderna samhälle också. Det är liksom inget nytt fenomen. Det var betydligt mer kroppsarbete förr.

  40. Fredrik S

    Bubo #37

    Nu har vi ju inte de temperaturerna i Sverige.

    I Spanien, tex Madrid, är ju dessa temperaturer det normala under sommaren och de har sedan urminnes tider löst det genom siesta. Vissa arbetsplatser stänger tom under denna.

  41. mattias

    37-40
    Det finns ju tillfällen även i Sverige när det är direkt olämpligt att vistas mer än någon timme utomhus, tex vid temperaturer under -20 grader.

  42. Fredrik S

    Mattias #41

    Ja, under minus tio och runt nollan vid vått väder börjar det bli besvärligt att jobba ute, främst för händerna.

    Sedan kan man fråga sig hur de klarar sig i tex en storstad som Phoenix, Arizona, som har i snitt 111 dagar med 100 Farenheit (37,8 C) per år.

  43. Daniel Wiklund

    Slår på rapport och vad går jag veta. Jo, att det varma vädret get färre älgar. Det finns nog bara en räddning. En ny istid.

  44. Johan, Uppsala

    En liten fundering så här på fredagkvällen::
    Kan det rentav vara bra att våra media just nu mal på och mal på och mal på om klimatkrisen? Klimatkrisen kanske kommer nötas ut likt en poplåt som blivit sommarplåga och spelats sönder och samman så ingen efter ett tag orkar höra den mer och den försvinner i glömska? Man kan ju alltid hoppas…

  45. #Bubo 37#

    ” Få grovjobbare på detta forum?”

    Det finns i alla fall en (1), undertecknad byggnadssnickare i Frankrike. Just nu på ett bygge i Alsace nära tyska gränsen vid Karlsruhe. Under en dryg vecka hade vi runt 35° under eftermiddagarna, vilket inte hindrat oss från att arbeta normalt, inklusive jag själv som närmar mig sjuttioårstrecket Sedan torsdag har tempen gått ner till strax under 30°. Naturligtvis dricker vi mycket (vatten) och arbetar lite långsammare.

    Hur man uppfattar värme beror i hög grad på luftfuktigheten. 30° i Marbella känns varmare än 40° på högslätten norr om Granada. Under 8 år, 1977-1985, bodde jag i Marbella kommun och körde regelbunder upp till nämnda område för att tävla i lerduvskytte.

  46. Bubo

    #45, 39, 40 mfl
    Det är klart människor och mänskligheten fixar det, exempelvis med siesta eller jobba långsammare. Vi kommer inte gå under för det. Men det är liksom inte frågan utan frågan är ju vad de anpassningarna man gör kostar samhällsekonomin. Säg två veckor med riktigt varmt väder som sätter ner arbetsförmågan 20 % för alla som jobbar ute är ju rätt många miljarder i produktionsbortfall.

  47. Håkan Bergman

    Daniel W. #43
    Bergmanns lag, obs jag har ingenting med den att göra, säger att älgarna blir mindre i ett varmare klimat. Men du behöver nog inte oroa dig tillgången på älgkött norr om Dalälven kommer att fortsätta vara konstant, allt fastnar inte i SCB’s nät.

  48. tty

    #45

    Luftfuktigheten är mycket viktig. Det är inte bara en känsla, utan en fråga om hur kroppens temperaturreglering fungerar. Vid låg luftfuktighet avdunstar svetten snabbt och kyler huden, vid hög luftfuktighet är avdunstningen låg. Dessutom är luftens entalpi, alltså energiinnehåll, högre vid hög luftfuktighet.

    Jag har vandrat i Kalahariöknen i 42 grader, har man solhatt och dricker ordentligt är det inga större problem. Det är betydligt värre att göra samma sak i Amazonas när det är 32 grader och 95% relativ fuktighet.

  49. tty

    #42

    Alla har AC i Phoenix. Som förresten är en av de snabbast växande städerna i USA. Själv undviker jag södra Arizona sommartid, det är inte bara varmt utan luftfuktigheten kan vara relativt hög eftersom man har en liten sommarmonsun. Vilket gör att Sonoraöknen är något så ovanligt som en öken som blommar i juli, vilket dock nästan ingen ser, det är för varmt.

    Höst, vinter och vår är däremot oftast fina årstider där. Norra Arizona som är en högplatå är däremot rätt OK sommartid, men jag har varit ytterst nära att köra fast i en snöstorm där i februari, jag tog mig precis över Mogollon Rim i tid.

  50. Ulf

    Svar 46, självklart påverkar vädret oss. Men så har det alltid varit. Fördelen idag är att vår samhällekonomin fungerar betydligt bättre i dagens klimat. Mycket produceras inomhus numera. Lite svårt att begripa vad du är ute efter.

  51. Nr 45, 46 med flera.
    Om värmen och ansträngning i denna – människan är otroligt välskapt för detta via våran förmåga att svettas.
    Jag har själv arbetat med arbetsmiljöfrågor om värmen sommartid i svenska verkstadslokaler – det finns inga övre gränser enl lag, det gäller att agera klokast möjligt i varje givet läge.
    Här på västkusten har frågan om värme i lokaler, under sommarhögtryck, kommit upp nästan varje år i decennier – men få tillfällen har lett till stängning, även vid innetemperaturer över 35 grader.
    Som påpekat här brukas siesta i sydeuropa och värmeledigt i skolor – numera använder nyheter och tidningar dessa som bevis på klimatkris…helt otroligt.

    Människan är skapt att sakta jogga efter antiloper i höga temperaturer, för att ge dom överhettning och oss mat på talriken.

    Själv har jag i yngre år sprungit 10km på 35 min i 32 grader med åskmoln och hög luftfuktighet, i sverige för 30 år sedan.

    Jag har jobbat och fiskat i temperaturer över 40 grader i nordamerikanska stenöknar.
    Löptränat i 41 grader i samma stenöknar – fungerade utmärkt, förutom att den torra luften torkade ut halsen..

    För 40 år sedan fick jag däremot rejäla frostskador i luftvägarna, vid hård ansträngning i 28 minusgrader – har kvar ärrbildningen i systemet, därför fungerar min andning och syreupptagning bäst vid rejält höga temperaturer.
    Nu när jag är äldre känner jag dock av att hjärtat tröttnar snabbare vid höga temperaturer och ansträngning.

    35 – 40 grader och arbete handlar om anpassning – tyvärr finns mängder av gästarbetare i sydeuropa som har närmast slavliknande arbetsförhållanden och dessa riskerar att fara illa – då dom drivs hårt av arbetsgivare och den egna önskan att tjäna några extra kronor..

    Värmeböljor har härjat nordamerika och europa under hela 1900 – talet som ni vet, finns inget nytt med detta – usa, dust bowl var extremt under nästa 10 år på 1930- talet.
    Vi hade extremvärmen i sverige på 30-talet, 40-talet och faktisk även 50- talet – inte minst torkan var svår.

    Om jag minns rätt så pratade man i mitten på 50- talet i sverige om att det inte varit så svårt sedan 1910- talet.

    1970 – talet fick några av våra värsta värmeböljor, dom minns jag själv – brunnen torkade ut flera år i följd och vattnet i hemmasjön var så lågt att något liknande inte inträffat sedan dess – vi har bilder som visar badplatsens sanddynor långt ut och dom har därefter aldrig varit synliga.

    Dom som förvillar idag är vetenskapsmedlöparna, koncensusforskare – avlönade journalister, svt, eu och fn.

    Man undrar hur 1900 – talets väder och klimat kan ha glömts bort av en hel media och forskarvärld, tänk bara en sådan sak som om Dust Bowl hade härjat usa i 10 år i nutid – då hade man väl sett löpsedlar om att usa blivit obeboligt och att folket flydde till….ja, vart då – grönland, kanske..

    Som alltid, historielösheten är förvanskarnas och makthavarnas bästa vän, den vårdar dom ömt!

  52. #Bubo 46#

    ”Men det är liksom inte frågan utan frågan är ju vad de anpassningarna man gör kostar samhällsekonomin.”

    Jovisst, men detsamma kan sägas om ihållande regn, kyla och snöfall. I mitt fall försenar värme mindre än någon av de andra vädertyper jag räknar upp. Regn, vilket är vanligast gör t.ex att man inte kan montera spontat virke eftersom träet sväller och det blir svårt att få ihop not och spont. Även lätt frost skapar en ishinna på monterat virke vilket gör det farligt att arbeta på taket.

    Gissningsvis är det likadant med väderrelaterade extrakostnader vid utomhusarbete som med överdödligheten vid värme jämfört med den vid kyla, d.v.s värme orsakar mindre skada än kyla och regn.

  53. Bubo

    #52
    Jag håller helt med dig om att det finns annat väder än hög värme som ställer till det mer. Men det förringar ju inte att hög värme faktiskt kan vara ett problem det också, om man ska jobba i värmen. Men här är det en väldig ”what about-ism” hos flera. En spik i foten kan ju faktiskt vara ett problem även om de skar huvudena av folk som limpskivor under franska revolutionen.