I natt skall klockan dras tillbaka en timme. Vintertiden är här. Lite sorgligt. Här är veckans öppna tråd som tröst. Fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
I natt skall klockan dras tillbaka en timme. Vintertiden är här. Lite sorgligt. Här är veckans öppna tråd som tröst. Fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Forskare varnar för att NAO kan kollapsa helt till följd av den globala uppvärmningen. Det är deras modellkörningar som pekar mot detta. Skulle NAO avstanna skulle temperaturen i Norden sjunka mellan 3-5 grader.
Modeller har som sagt haft fel förr.
Det kommer snart att regna köttbullar också ska du se.
80+
Om värmebelastningen.
Världens energianvändning 170.000 TWh, Sveriges 370 TWh
I de angivna effekterna ingår inte verkningsgradsförlusterna vid energiproduktion av kärnkraft, vindkraft, solkraft och vattenkraft eftersom enbart använda energin ingår i uppgiften. Ex, En kärnreaktor producerar 100 MW och kyler en nästan dubbelt så stor energimängd direkt till havet. Ett vindkraftverk producerar 1 MW och kyler direkt till luften ca. 200 kW. Bäst är vattenkraften som via ”propeller” med mekanisk axel driver generatorn där i huvudsak generatorns förlust kyls bort ca. 10%.
All energianvändning blir värmebelastning oavsett om vi använder den till kyla eller värma. En mindre del ca. 20% netto blir rörelseenergi eller mekaniskt arbete. Om vi antar att den delen ungefär motsvarar verkningsgradsförlusterna som ej ingår i den visade förbrukningenn så kan vi betrakta hela den angivna effekten värme.
Vetenskapen kan ej enas om vilken CO2-halt som äär optimalpå jorden. Än minde komma överens om de långsiktiga effekten av förhöjd mängd i atmosfären. Enbart tro utan säkra långsiktiga modeller delges oss via mmedia.
Vad gemene man däremot förstår är värmeeffekten av energin ex.
1 kW värmer 5 l vatten från krantemperatur till kokpunkr på 1 timme.
1 MW värmer 5000 l vatten till kokpunkt på 1 timme.
1 TW är 1.000.000 MW.
Hur kan man då undvika att nämna den värmebelastningen som en del av orsaken till förhöjd temperatur?
I stort sett har energiökningen skett de senaste 100 åren. Nu efterfrågas ökad energiproduktion i hela världen. Troligen kommer energiförbrukningen att dubbleras före år 2100. Det finns inga förutsättningar i världen för att överge eller minska de fossila energierna. Det vittnar svårigheter och krig om.
Bättre alternativ än att öka energiproduktionen vore att satsa på förbättrat utnyttjande av nuvarande energimängd. Förbättra verkningsraden all användning och minska förbrukningen värme och kyla i våra bostäder. Sluta ”skvätta” miljarder på energiomvandling med sämsta tänkbara verkningsgrad och låt dom resurserna gå till bättre utnyttjande av energin.
Det går att ”trimma” alla förbrukningar utan att försämra produktions eller levnadsvillkor!
God morgon!
I veckan härförleden fick jag information från den el-näts-ägare där jag har ett abonnemang för anslutning av el.
Rubriken lyder: ”Ny prismodell och nytt pris för elnätet”
Från den 1 jan. 2025 justerar vi prismodellen.
Det införs en effekt-avgift i denna prismodell.
Elnäts-kostnaden baseras på hur och när jag använder elnätet.
Effekt-avgiften baseras på snittet av mina tre högsta effekt-toppar.
Jag får helt enkelt större möjlighet att påverka min kostnad.
I denna information har ett falskt påstående betydelse.
Under del-rubriken; ”Varför ny prismodell?” står ordagrant skrivet:
”Det blir allt trängre i Sveriges elnät i takt med att vi använder mer och mer el”
Detta påstående förtjänas att granskas då elkonsumtionen inom Sverige varit stabil/oförändrad sedan början på 2000-talet.
Vi konsumerar mellan 130-140 TWh per år och det har varit så sedan sekel-skiftet.
Uppgiften är grovt missvisande och det har jag påtalat skriftligen för nät-ägaren.
Jag fick ett ”god dag yxskaft”-svar.
Någon förvånad??
LKABs besked i veckan borde i så fall ha betydelse för elpriset framöver
Skulle gärna vilja ha lite feedback på hur man ska tolka denna rapport om förändrad OLR från jorden för olika våglängder.
Vad skulle man kunna dra för slutsatser? Någon som har en åsikt?
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2023GL103947
Sveriges Radio skriver följande under sina texter på nätet:
”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.”
Jag hörde Vetenskapsradion Klotet intervjua klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och upplevde att intervjun blev ett korsförhör där ministern fick svara på frågor som miljöpartiet driver.
Detta är en del i den ”Climate Scam” vi dagligen utsätts för. Sveriges Radio har lierat sig med MP, men vill inte stå för det. Jag föreslår att programmet läggs ned.
Länk:
https://sverigesradio.se/avsnitt/klimatmal-svara-att-na-erkanner-klimatministern
¤4
Affärsvärlden är en tidning som bevakar börs och finans men som även tog tag i frågor av större betydelse:
https://www.affarsvarlden.se/kommentar/benson-lkab-cheferna-ropar-heureka?utm_source=Aff%C3%A4rsv%C3%A4rlden+-+NEW&utm_campaign=c6cf0bc7f9-EMAIL_CAMPAIGN_2024_10_25_02_16&utm_medium=email&utm_term=0_-c6cf0bc7f9-%5BLIST_EMAIL_ID%5D&mc_cid=c6cf0bc7f9&mc_eid=44e800c10a
Vi ha all anledning att tacka dem för detta!
LKAB är vårt bolag och vi vill gärna se att de utvinner annat än gröna löften!
#5 TorbjörnR
Ett bra bevis på att vi har en effekt av växthusgaser som ökade.
Ett ännu bättre bevis på att vi har annat som styr uppvärmningen. 😉
”We find that hyperspectral infrared satellite observations during 2003–2021 show decreases in OLR in the CO2, CH4, and N2O bands and increases in OLR in the water vapor and window bands. The latter exceeds the former, yielding a positive broadband OLR trend”
# Stefan. 3
”Det blir allt trängre i Sveriges elnät i takt med att vi använder mer och mer el”
Om vi ser till den delen av konsumentnätverket som försörjer hushållen och vanliga bostäder så är det ett rent löjligt argument – Sverige har under många år arbetat med att effektivisera användningen av hushållsel genom bättre isolerade hus, installation av värmepumpar, LED-belysning och liknande.
Visst, utbytet av oljepannor till elvärme under 70- och 80-talet gjorde det trängre i nätverket – fast det var inte så svårt att skapa utrymme i nätet på den tiden när vi hade en stabil elkraftsförsörjning som det är med dagens slumpkraft.
Till det har det kommit en kommersialisering av ett flertal nät vilket får ses som en tveksam utveckling eftersom konkurrensen inte fungerar på fast infrastruktur av det slag som nätverken representerar, vilket tillsammans med de senaste årens undergångspolitik med planekonomiska inslag även fått icke-kommersiella ägare att se chansen att öka intäkterna ….
Vetenskapsradion Klotet är absolut inte opartisk och saklig. Programmet är en oblyg propagandakanal för miljöpartiet. Jag har aldrig hört någon avvikande åsikt i klimatfrågan framföras, utan det är bara den godkända sidan som får komma till tals. Det är just program som Klotet som visar att Public Service i Sverige måste läggas ned. Orsaken är att medarbetarna i PS till övervägande del har vänsteråsikter och att de låter dessa påverka innehållet i sändningarna. Nej, lägg ned PS och låt andra nyhetsförmedlare, som öppet redovisar var de står politiskt komma till tals. Sedan kan lyssnaren själv avgöra vad man vill tro på.
TorbjörnR, #6.
Saxat ur sammanfattningen ”We find that hyperspectral infrared satellite observations during 2003–2021 show decreases in OLR in the CO2, CH4, and N2O bands and increases in OLR in the water vapor and window bands. The latter exceeds the former, yielding a positive broadband OLR trend.” vilket visas grafiskti sup.material s.6.
Betyder att växthusgaserna (VHG) som har ökat beter sig väntat utifrån deras egenskaper som de är bestämda i laboratorier – de absorberar strålningsenergi. Resultaten visa också att utgående strålning i andra frekvensområden än där utstrålningen har minskat så har energiavgivningen mot rymden ökat. Och det mer än den uppmätta minskningen. Ökningen fördelar sig dels på atmosfärens fönsterfrekvenser (=ingen påverkan från VHG), vilket kan tolkas som att jorden har värmts upp. Men, även frekvenser där vattenånga är den främsta VHG uppvisar ökat utflöde (Sup s.6) – vilket får tolkas som att den vattenångeberoende återkopplingsmekanismen inte fungerar på det katastrofdrivande vis som många spekulerar kring.
Med andra ord – ja, ökning av VHG ger dämpning av enenrgiutstrålning vid specifika frekvenser, vilket troligen driver atmosfärtemperaturen uppåt, men utan att detta på något sätt skulle påbjuda någon klimatkatastrof. I alla fall inte i närtid, då förändringen i energiutflöde är större än det minskade utflödet där VHG absorberar. Möjligen kan pekets data ha påverkats av frekvensspecifika förändringar i jordens albedo, men det är jag inte man nog att utreda.
Gjorde en iakttagelse igår som jag undrar över. Hade lagt två burkar Coca Cola i frysen för avkylning. När jag sedan öppnade dem i rumstemperatur fullkomligt vällde hela innehållet ur burkarna med kolsyra (koldioxid). Hur ska man tolka detta? Något sorts samband mellan koldioxid och värme?
Bo Grelsson #3
Intressant resonemang och du blandar inte ihop begreppen när det gäller energi.
Det verkar som energianvändningen i Sverige kommer att minska på det sätt som du har redovisat det. De 370 TWh som du redovisar kommer nog att ha minskat till 360 TWh 2030 och 350 TWh 2035. Det är två anledningar till det.
1. Elbilar och laddhybrider ökar med ungefär 150 000 per år och då minskar bensin- och dieselbehovet med 1,5 TWh per år och för det ökar elbehovet ökar med endast 0,5 TWh/år.
2. Lokaler och bostäder blir allt energieffektivare. Varje år monteras värmepumpar i motsvarande 50 000 villor som tidigare inte haft det vilket minskar enegiförbrukningen med 0,75 TWh/år och andra energibesparingar som tilläggsisoleringar och fönsterbyten sparar 0,25 TWh/år.
En annan sak som pågår är att industrin byter ut användningen av fasta, flytande och gasformiga bränslen mot el, så sammantaget kommer nog elkonsumtionen att öka ganska mycket samtidigt som alla andra bränslen kommer att minska.
En liten synpunkt har jag dock, när du skrev svensk energiförbrukning så räknade du inte med energiförlusterna vid kärnkraftverken, motsvarande energiförluster är medräknade i de 170 000 TWh du redovisat för världen.
Jag blir bara mer och mer förvånad över hur den s k eliten degenererats de senaste årtionden. De verkar totalt oförmögna att klara av ett utifrån in perspektiv och se sina egna tillkortakommanden. Detta kommer verkligen upp inför USA valet och man häpnar över deras lågintelligenta förklaringsvariabler.
Den s k eliten har under många år nu bedrivit en extremt människofientlig politik. I Sverige med det s k multikulturella samhället och det enorma stödet till kriminella. Någon multikultur har man inte försökt bygga upp utan istället tagit in enormt mycket ensidig invandring ifrån ett fåtal begränsade områden, där folk inte alls delar våra värderingar på något sätt. Dessutom okontrollerat tagit in kriminella familjenätverk, samtidigt som man inte upprätthållit rättsystem och polis på en fungerande nivå. I USA har man dessutom drivit en människofientlig identitetspolitik som varit mycket skadlig för landet och hela befolkningen. Ja även de som dragit fördel drabbas i längden av snedvridet tankegods.
Hur kopplas detta till klimatet? Ja som alla vet har man speciellt i Sverige och i EU bedrivit en extremt människofientlig klimtpolitik. Den är faktiskt essensen i elitens människohat. Människan ska tämjas genom diverse helt onödig restriktioner som försvårar livet. Människan ska straffas för att den är mänsklig.
Hittills tror de flesta på klimattramset men det kommer förstås en dag när sanningen kommer fram.
Den degenererade eliten är fortfarande överraskad över Trumps framgångar och alla förklaringsvariabler utgår ifrån att människor är både dumma och elaka. De inser inte att den dagen de själva stryker ett sträck över sina människofientliga åsikter så finns inte populisterna längre.
Nu är frågan vad som händer när sanningen om klimatet får ordentligt genomslag i debatten? Jag tror vi alla kommer chockas över vilken nivå de nya populisterna kan komma att ligga på. När den här frågan avslöjas kommer det öppna för väldigt extrema människor. Den s k eliten leker verkligen med elden utan att fatta någonting.
Lite info över elanvändningen i närtid:
https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2024/minskad-elanvandning-och-elproduktion-under-2023/
Vilken härlig Lördagsmorgon, 10 grader i Trollhättan och svag sol mellan dimslöjorna, älgar på gärdena och några nykommna flockar av gråsiskor – dom varslar om att vintern närmar sig.
Lennart Bengtsson brukar säga att observationer är viktigt för att förstå klimatförändringar.
SMHI gav 2022 ut Klimatologi nr69 – ett arbete på 89 sidor…
Rubriken är OBSERVERAD KLIMATFÖRÄNDRING I SVERIGE 1860 – 2021.
Några kändisar som Sverker Hellström och Erik Kjellström finns med som författare.
Ibland håller jag med Lennart Bengtsson – observationer är viktigt..och här har alltså SMHI själva lagt ner ett stort arbete.
Dom skriver om temperaturutvecklingen ” från 1860 fram till slutet på 1930 – talet ökade medeltemperaturen med knappt 0,2 C grader per decennium, varefter medeltemperaturen minskade med ca 0,1 C per decennium fram till 1980 – talet.”
Dom skriver också att för hela perioden från 1860 beräknas medeltemperaturen ha ökat i genomsnitt 0,13 +/- 0,03 per decennium.
Onekligen intressant hur konsekvent , med vissa upp och nedgångar, vi reser oss ur lilla istiden.
Jag ser att politiker, kapitalister och diverse makthavare och några stollar – vill ge oss en annan bild – än vad observationerna säger oss.
Dom ställer upp hypoteser om – aldrig så varmt, aldrig så fort och framförallt om att utgången från Lilla Istiden är onormal och dödligt hotfull.
Visst har vi människor påverkat lokalklimat och allt möjligt på detta jordklot, med städer, jordbruk, vattenbruk, skogsbruk och industrier och allsköns elände – men Sverige som har en av få långa mätserier i världen kan visa att uppvärmningen är oerhört konsekvent och obeveklig..Sedan mitten på 1800 – talet.
SMHI radar upp 3 påverkansfaktorer:
Växthusgaser
Aerosolkoncentrationer
Naturlig variabilitet
Det vi snabbt kan se vid en betraktelse av ” naturlig variabilitet ” är att den parametern kan vi oerhört lite
om.
Naturlig variabilitet påverkar temperatur i atmosfären och i havet och inte minst CO2 halten – jordklotets invånare, samtliga, är mycket vana vid stora klimatvariationer – vi är alla experter på anpassning.
Se bara på människans naturliga utbredning – från öknar till polarisar – otroligt!
Massor av kapitalister och makthavare ( och några tokstollar) har försökt ändra bilden av jordklotet och arterna som lever där…
Så här säger det etablissemanget:
Jordens temperatur är alltid stabil
Människan tål inte högre temperatur
Haven är upphittade
Vi rusar motbundergången ( om vi inte får alla era pengar. )
Lennart Bengtsson har rätt – vi behöver förhålla oss till observationer.
Helt riktigt har det blivit lite varmare sedan mitten på 1800 – talet.
Vad jag kan se på Sverige så värms vi fortfarande 1 eller 2 tiondelar per decennium.
Enl smhi:s trender från förr borde det ha blivit 2 – 3 grader varmare Och det har blivit ca 1,9 grader varmare i Sverige sedan 1860.
Tack vare Naturlig variabilitet visar facit så att det snarare blir ca 0,1 och inte 0,2 grader varmare per decennium – bra.
Tittar vi sveriges 2 senaste decennium finner vi inget märkligt i dom långa kurvorna.
Snarast – lär vi sannolikt röra oss mot en naturlig temperaturnedgång, vilket vi redan ser i vårat nordliga hav och på Island och Grönland.
Läs gärna ” Observerat klimatförändring i Sverige 1860 – 2021″ klimatologi Nr 69 utgången 2022.
Visst är den full av en massa märkliga slutsatser men intressant, man måste förstå vad som krävs av smhi för att få ge ut nya publikationer och nya medel…
Sigge, #12,
en ökning om 115 000 elbilar per år är en osäker siffra. Ja, 2023 nådde dessa siffror, men 2024 ser en stor nedgång. 84 000 sålda är prognosen. https://carup.se/kris-for-bilhandeln-nattsvart-prognos-for-2024/
Till del handlar detta säkert om alla avslöjanden om de barnsjukdomar som elbilsprodukten fortfarande dras med, till del den allt sämre driftsekonomi för elbilar som rullar in. Slutligen får elbilsproducenter inte den radikala hjälp som EU tidigare erbjöd, med förbud mot ICE och löften om drakoniska skattehöjningar på bränslen. Man skulle kunna summera det som att elbilssektorn fick en känning av verkligheten och det gör ont. ICE-fordon har så många fördelar och framför allt saknar många av de nackdelar som elfordon har. Jag tror det kommer att ta väsentligen längre att fasa ut dem ur marknaden än vad du tror. Kanske försvinner de inte alls.
jag har läst några artiklar som säger att sydöstra usa i princip inte haft någon temperaturökning på 120 år precis som det inre av kina som inte haft någon ökning på 100 år. så jag lät AI leta efter andra områden som också har haft en låg uppvärmningstakt. svaret jag fick var:
-nordatlanten en kallfläck söder om grönland som tom haft avkylning
-stora sjöarna i nordamerika
-östra medelhavet
-sydöstra sydamerika
-delar av sibirien
jag frågade också som så många gånger förr kring varma perioder och fick svaret att romerska värmeperioden var ungefär 0.2-0,4 grader svalare än idag och medeltida värmeperioden var ungefär 0.5-0,6 grader under dagens. vilket för mig i alla fall innebär att vardå uppvärmning
foliehatt #16
Prognoser är alltid osäkra. Jag lade ihop elbilar och laddhybrider.
De senaste 12 månaderna (okt23-sep24) så har antalet registrerade elbilar ökat med 89 000 och laddhybrider med 40 000. Detta under en period då nybilsförsäljningen varit låg och antalet registrerade fordon i Sverige minskat med 23 000 fordon.
När det gäller länken du hänvisat till så gäller den endast personbilar och jag avsåg alla bilar d v s även pickuper, bussar och lastbilar. Nu var den artikeln från 2 januari och det är nya prognoser nu. Totalt beräknas 255 000 nya personbilar säljas 2024 varav 90 000 är elbilar och 60 000 är laddhybrider.
#17
Det AI”t ljuger lika bra som sina lärare.
från jonova
av någon anledning dog mer än tusen valar, delfiner och tumlare runt storbrittaniens kust varje år under dom senaste åtta åren. det är ungefär dubbelt så många som dom senaste 25 åren innan dess, vad kan det vara.
sedan följer anklagele om vindkraft som greenpeace förnekar. ”det finns inga bevis säger greenpeace som låter precis som philip morris”
Sigge #18
”Under 2024 har det registrerats 65 656 elbilar vilket är en minskning med 19% jämfört med 2023.”
”Under 2024 har det registrerats 44 134 bilar med laddhybridteknik vilket är en ökning med 3% jämfört med 2023.”
”Hittills under 2024 har 109 790 laddbara bilar nyregistrerats i Sverige. Detta motsvarar 57,4% av alla nyregistreringar. Under samma period 2023 stod laddbara bilar för 59,6% av nyregistreringarna.”
Sigge, #18,
påverkan på elsystemet kommer ifrån rena elbilar. Laddhybrider betyder mycket lite i sammanhanget. Men, deras relativa försäljningsvolym indikerar att ”Svensson” fortfarande är tveksam till rena elbilar. Om det främst är inköpspriset, räckviddsångest, problem med laddinfrastruktur, barnsjukdomarna eller annat som påverkar, vet jag inte. Men 115 000 nya elbilar varje år är jag tveksam till (om man inte som du även räknar in de lågpåverkande laddhybriderna)
Nr 17 iah
Jäpp, vi ligger fortfarande inom dom naturliga variationerna, dom senaste 2000 åren.
Och – vilken människa känner eller upplever skillnader på ngn enstaka grad?
Att dom stora sjöarna i USA och vårat hav och våra stora sjöar håller samma temperaturspann sedan ca 100 år visar bara hur overkligt svårt det är att värma upp stora vattenvolymer – avkylningsprocesserna i dygnsrytm och årstidsväxlingarna är enormt mycket större än en något högre medeltemperatur.
Som jag skrev förra veckan – badtemperaturen i Lysekil dök 3 grader dom första 2 veckorna i oktober och det lär bli en väldigt lång vinter med lite sol återigen – ändå tror våra myndigheter att vi dom kommande 70 kommer att se enorma ökningar i våra vattentemperaturer.
Varmt vatten svalnar extremt fort, varje årstid – innebär en komplett återställning.
Att SMHI – faktiskt bemödat sig att skriva om och beskriva observerade fynd är en befrielse.
Här i västsverige kommer vattentemperaturen även denna vinter att bli helt återställd, oavsett isläget.
Sista isresterna försvann i april vid 2024 års vår..från nordvästra vänern.
Dessa små variationer på 1 – 2 grader över decennier och över 100 – tals år – ändrar inget klimat.
Däremot kan vi rent geologiskt se att den naturliga klimatvariationen ökat i frekvens dom senaste 900 000 åren – och vi ser det också under våra senaste 500 år, det går upp och ner hela tiden – precis som mellan våra 3 senaste klimatperioder.
Vi lunkar på, ut ur Lilla Istiden – men vi har inga som helst nya temperaturer.
Antropogen CO2 ger inte och kommer inte att ge oss några nya vattentemperaturspann – och därmed kommer vi fortsätta att lyda under dom naturliga variationerna och våra årstidsväxlingar.
Förra vintern gav en stor mängd nya köldrekord här I norr och risken finns att det fortsätter så under kommande decennier – det var ett elände för vana industrier, som boliden – och ännu värre för dom ovana…
Vårat samhälle rustar inte tillräckligt för vårat kalla klimat – eftersom modeller och oseriösa figurer påstår att kyla inte längre kommer att utgöra något hot.
I Sverige är kyla problemet – på samhälls nivå.
Vi kan snabbt råka illa ut både vid vinterkrig och vid en klimatförsämring.
Det är bara drygt 100 år sedan svenskarna flydde landet pga kyla och missväxt – och ett eländigt klimat.
Vårat kollektiva minne är alltför kort!
iah, #20,
Greenpeace? är inte det organisationen som sålde rysk metangas som ett grönt alternativ i Tyskland?
Allt enligt devisen ”det är rätt när far super”
iah #20
Jag har läst att många valar och delfiner har dött av att de har mycket plast i magen. Det har varken med vindkraft eller den globala uppvärmningen att göra.
Jag tror det var larmen om plast i magar på fiskar, sjöfåglar, delfiner och många andra djur som gjorde att plastpåsskatten infördes.
Just när det gäller plastnedskräpning och vilda djurs hälsa så anser jag att det borde sättas lock på soptunnor. Där det slängs papper och plast efter korv, hamburgare, glass och annat så är det vanligt att fåglar är där släpar runt skräpet från soptunnan för att äta matresterna.
Vilket fint väder det är i Luleå idag. Solsken från en klarblå himmel. Spegelblanka fjärdar och just nu plus 5 grader. Om det beror på för mycket eller för lite koldioxid vet jag inte. Det kanske just över luleå är en perfekt koldioxidhalt. Har varit på en lång cykeltur. Utan hjälp av elmotor. Min gamla kropp behöver träning.
Sigge, #20,
nu är du ute och cyklar. Plastpåseskatten var ett plakatpolitiskt hittepå av liberalerna inför DÖ. Det fanns ingen tidigare politisk diskussion, eller publicerad vetenskap som visade på att svenska plastpåsar bidrog till problemen på något vis. Tvärt om så användes plastpåsar till att förpacka hushållsavfall i, vilket sedan gick till energiåtervinning i kommunernas fjärrvärmesystem.
Liberalerna nyktrade till väldigt snabbt och valde att inte kännas vid sitt barn, plastpåseskatten, omgående när den väl infördes. Detta på grund av den väldigt negativa reaktionen bland röstberättigade svenskar.
Så var det.
Idag larmar TT, ni vet den där östtyska byrån, att varmare Arktis trasar sönder isbjörnarnas tassar.
Artikeln var låst men enligt ingressen trasas nallarnas tassar sönder av isklumpar har forskare noterat. Allt är värmens fel.
Verkar lite märkligt ett djur som lever bland is och vatten och klassas som ett marint däggdjur skulle ha problem med isklumpar?
Sigge #25
Det är sant, fåglar är smarta, men dessvärre en avvägningsfråga. sätter vi lock på drabbas vi av idioter istället som slänger skräpet bredvid.
Dessa är lika vanliga som fåglar fast fast med lägre intelligens.
Fredrik S #21
Foliehatt #22
Att jag skriver svar till er båda beror på att jag ofta får upp meddelande om att jag ska ta det lite lugnare med att skriva kommentarer. Flera gånger har det hänt att jag skrivit svar på kommentarer men det har inte gått att ladda upp svaret.
Förutsättningarna för elbilarnas lönsamhet har ju förändrats med borttagandet av subventioner och sänkta bränslepriser. Så det är väl inte så konstigt att det säljs färre elbilar i år än förra året.
Elbilar påverkar inte elsystemet så mycket. Det mesta laddas nattetid när elnätet är som lägst belastat. Som du (foliehatt) själv skriver kommer det att ta lång tid innan elbilar ersatt bilar med förbränningsmotor och på den tiden kommer ändå stora delar av elnätet behöva förnyas.
Jag tror att det är priset på elbilar som är främsta orsaken till att det inte är större andel elbilar som säljs. När det gäller räckviddsångest så är det numera inget problem i Sverige, för nu det är så tätt med laddstationer. För några år sedan var det problem. Då fanns det ju anekdoter om elbilsförare som knackade på hos okända människor och frågade om de kunde få ladda elbilen. Förr så levererades många elbilar med extra laddkabel även för 16 A trefasuttag.
När det gäller klagomål på elbilar så har det mesta infotainmentsystemet att göra, framförallt på de bilar som valt androids system. Att mycket skall skötas från pekskärmen och inte med knappar och vred är också ett vanligt klagomål.
Foliehatt #27
Det var ett larmande om att fisk, sjöfåglar och havsdäggdjur hade plastinnehåll i sina magar. Om det hade samband med införande av plastskatt vet jag inte.
Det finns en fördel med plast. Jag har fått många punkteringar pga glas som är på cykelvägen. Mycket irriterande. Har inte fått en enda punktering pga plast.
#23 magnus
kan bara jämföra med min fru vars febertemperatur börjar vid 35,8 grader medan min börjar vid 37,2
#25 Sigge
Läs Fake Invisible Catastrophes and Threats of Doom, av Patrick Moore, Chapter six, The Great Pacific Garbage Patch is Full of Plastic and is Twice the Size of Texas.
Om elbilar: En bekant leasade en kinesisk elbil av ett vanligt förekpmmande märke. Han var mycket missnöjd med bilens verkliga räckvidd och lämnade tillbaka den till bilhandlaren. men dessförinnan skulle bilen servas under garantitiden. Den befanns vara i behov av reparartion. Resrvdelen fanns ej i Sverige utan skickades från China. När reservdelen anlänt och reparation kunde ske, hade garanttiden gått ut.
Verkstaden debirterade kunden 32 000 kr med motivering att garantitiden hade löpt ut.
Sågning av arga-maggans energipolitik…
https://www.energinyheter.se/20241024/32116/magdalena-i-vindkraftsfalla-nar-en-politiker-missar-poangen
Sigge #28
Hur man än vrider och vänder på det så är det batteriet som är det stora problemet med elbilar.
I MacKinsey’s senaste undersökning från i somras överväger närmare 50 procent av elbilsägare i USA att gå till bensin eller diesel. Snittet av alla undersökta länder var 29 procent inkluderande bla Kina, Tyskland och GB.
De huvudsakliga orsakerna var laddningsproblem, kostnad, räckviddsproblem samt avsaknad att ladda hemma.
Allt relaterat till batteri.
I GB var andelen som överväger tillbakagång tom större än i USA vilket är lite anmärkningsvärt med tanke på avstånd. Men det kanske beror på skillnad i boende och kostnad?
För att nå målen är nog en global östtysk modell enda utvägen.
Fredrik S #35
I Sverige är det få som har elbil som inte har en bra lösning för att kunna ladda sin elbil hemma. Här finns också ett mycket mer utbyggt laddnätverk än i USA. Skulle man ställa samma fråga i Sverige får man ett annat svar.
Det beror också hur frågorna ställs. Om man ”överväger att gå till bensin eller diesel” eller att man ”tänker gå till bensin eller diesel”.
Det är mer intressant att se vad för bil som elbilsägare skaffar när de väl byter bil.
För att det skall fungera att ha elbil så måste det fungera med laddning hemma, annars blir det jobbigt att ha elbil.
Den där byrån TT fortsätter dagen med propagerande och skriver att experter dömer ut regeringens nya styrmedelsutredning för klimatet, den har dock knappt startat och ska var klar 2026.
Expert är enhetschef Klimat på Naturskyddsföreningen. Hon är tydligen bara allmänt kritisk utan att vara specifik.
WWF’s expert säger att det är allvarligt om regeringen väntar med klimatåtgärder tills utredningen är klar.
Själv brukar jag kolla om det ska bli regn innan jag går ut i skogen, vilket jag ska göra nu och andas lite frisk luft istället.
Sigge #36
Äsch. lite snömos nu Sigge.
Vad är skillnaden på överväga och tänker? Det skulle bli helt ointressant att fråga vilka som bestämt sig. Av naturliga skäl.
Consider var frågan i undersökningen.
Ration ev’s till laddport skiljer sig inte mycket mellan USA och Sverige men det är ju lite som att jämföra äpplen och päron.
Sigge #36
”För att det skall fungera att ha elbil så måste det fungera med laddning hemma, annars blir det jobbigt att ha elbil.”
Enligt SCB så är andelen hushåll som bor i småhus 42,2 % vilka då har möjlighet att ladda hemma. Övriga 57,8 % lär inte kunna ladda sin elbil lika lätt eller inte alls inom närområdet. Att dessa skulle välja en elbil är faktiskt föga troligt.
#39 tompas:
Äsch, de kan väl ladda hos någon kompis då?
# 38 Fredrik S : Vi överöses av undersökningsresultat. Man får resulterande åsikter uppdelade ibland med procent angivna med decimal. Sällan anges info om undersökningens design och genomförande. Hur stort var urvalet? Hur stort var bortfallet? Vilken spridning är det? osv. Sådana saker är ju grundläggande för resultatens trovärdighet.
Ytterligare problem uppstår i frågornas formulering. Det är definitivt skillnad i uttrycken överväger och tänker. Det förra innebär, som jag ser det, att man lutar åt något. Det senare är att man avser, dvs man har bestämt sig, men det är inte riktigt läge. Även om du inte håller med mig om detta visar det i alla fall att uttrycken tolkas olika, vilket givetvis påverkar undersökningsresultatets pålitlighet.
Fö skulle jag inte har råd med en ny elbil och har ingen lust att sponsra köp för dem som har råd. En liten elbil för två personer med litet bagage och räckvidd på 10 mil och med pris på max 100kkr skulle däremot smaka fågel.
Bo Grelsson 3 Otroligt intressant reflektion😀😀
#11 foliehatt
Tack för din kommentar.
Jag har inte hunnit tänka klart för mig själv men spännande är ju att OLR totalt ökat vilket inte skulle vara fallet om AGW skulle dominera. Då skulle ju OLR minska för att sedan sakta öka pga högre temperatur på jordytan tills ny balans uppstått.
Vidare stämmer ju högre temperatur med att mer strålning lämnar i atmosfäriska fönstret.
Däremot är det ju lite ”konstigt” att OLR också ökar där vattenånga dominerar….
13 Ulf
Klockren analys.
Trump är det bästa som kan hända världen för att mota klimathysteri och woke hysteri.. Dessutom fixa energipolitiken.
Lyssna gärna på Joe Rogans intervju med Trump och tänk hur Kamala skulle klara ett sådant samtal.
11 miljoner visningar på youtube hos en aktör. På podden är det nog många ggr fler…
”Natt och dag” är ett uttryck som passar bra
Övergång till elfordon kommer att få långtgående effekter, säger IMF (22 oktober 2024, Källa ) — Internationella valutafonden (IMF) har belyst de betydande konsekvenserna av den globala övergången till elfordon (EV) i sin senaste World Economic Outlook . Som diskuterades under IMF:s och Världsbankens årliga möten är denna övergång avgörande för investeringar, produktion, internationell handel och sysselsättning. Denna förändring är väsentlig för att uppfylla klimatmålen, med tanke på de betydande utsläppen från transporter – 36 % i USA, 21 % i EU och 8 % i Kina. Bilindustrin, känd för sina höga löner och starka vinster, står inför transformativa förändringar, särskilt med Kinas nuvarande dominans inom elbilsproduktion och export. Detta skulle potentiellt kunna sänka Europas BNP med cirka 0,3 % på medellång sikt, där sysselsättningen flyttas från fordonssektorn till mindre kapitalintensiva industrier.
https://www.reuters.com/business/autos-transportation/shift-electric-vehicles-will-have-far-reaching-impact-imf-says-2024-10-22/
Mvh,
#43
Kan vara så att en viss hypotes kommit till en liten återvändsgränd, hihi
tompas #39
Vore intressant att se siffror på hur många elbilsköpare som bor i villa. Dom må ha möjlighet att ladda hemma men det kan bli svårt att hitta andrahandsköpare som kan göra så. Nybilsförsäljningen är helt beroende av att det finns en andra- och tredje-handsmarknad, för vissa typer och modeller t.o.m. en fjärdehandsmarknad. Nån här som är sugen å en åtta år gammal kinesisk batteribil.
Brutus #41
Ja helt klart är det lätt att gå vilse i den djungeln men i detta fall var det ju MacKinsey som används av alla från Tesla till regeringar.
Nja, jag håller nog med men är inte riktigt säker på vad skillnaden är i detta sammanhang-
Hur frågan ställdes exakt vet jag inte men resultatet man kom fram till var share of ev owners very likely to switch back to ICE.
Undersökningen visade inte alls vad elbilssfären hade trott, MacKinseychefen inkluderad läste jag.
tompas #39
Det är inte lika lätt att ha elbil om man bor i lägenhet som om man bor i småhus. Det är vanligare att en familj som bor i småhus har två bilar än de som bor i lägenhet och många som bor i lägenhet har ingen bil alls. Jag skulle gissa att ungefär 60% av bilinnehavet skulle det vara lätt att ordna bostadsladdning för.
Jag hade nog inte köpt en elbil om jag bodde i lägenhet. Laddmöjligheterna hade varit avgörande.
Jag läste för något år sedan en undersökning om elbilar och vilka som hade dessa. En överväldigande majoritet bodde i villa. En ganska stor andel av elbilarna var företagsbilar som har många användare som t ex hemtjänstbilarna i kommunen där jag bor. Jag minns inga siffror men det spelar ingen roll för det finns nästan dubbelt så många elbilar idag som i slutet på 2022 så fördelningen kan vara annorlunda nu.
Håkan Bergman #47
Jag skulle inte köpa en kinesisk elbil av ett märke som jag inte hört talas om. Många av de kinesiska biltillverkarna kommer nog att försvinna.
Det överdrivs om hur mycket kinesiska elbilar som säljs. Det finns i Sverige 18 000 MG, 15 000 Polestar, 5000 BYD, 1000 ORA, 700 Xpeng, 600 Zeekr, 400 Maxus, 300 Nio och några märken till men ganska få bilar. Det är ungefär 40 000 kinesiska elbilar av totalt 390 000.
De fyra stora märkena när det gäller elbilar i Sverige är Tesla, VW, Volvo och Kia.
Snart så rear nog Northvolt sina få batterier som dom producerar. Då kanske elbilarna bli lite mindre dyra. Dom måste ju få in pengar. Om nu inte pensionsfonderna hjälper till. Region Västerbotten satsar ju 20 miljoner till underleverantörerna. 20 miljoner räcker inte långt. Dom pengarna borde gå till sjukvården. Northvolt får ju inte gå omkull. Den gröna omställningen måste ju bara lyckas oavsett vad det kostar.
Bo Grelsson #3
Data från https://www.energyinst.org/statistical-review
Olja, gas, kol och kärnkraft för hela världen 2023 i exajoule, exa=10¹⁸:
196.43 144.37 164.03 24.57
Vi får 5,3×10²⁰ joule = 1,5×10¹⁴ kWh.
Effekten i W blir 1,5×10¹⁷÷8760=1,7×10¹³ W.
Jorden är 510 000 000 km² så effekten i W per m² blir
1,7×10¹³÷(5,1×10¹⁴)=0,03, inte mycket att oroa sig över om man jämför med strålningseffekten från en fördubbling av CO₂-halten som ger en förändring på ca 3,7 W/m²
# 48 Fredrik S : Jag uppskattar din resonerande och , som jag uppfattar det, ödmjuka ansats.
Sigge #50
Vi är överens!!!
Brutus #53
Tack, detsamma. En nypa salt är nog tillrådigt för alla undersökningar.
Utöver svårigheter med tolkning av frågor blir ju det hela dessutom inte lättare av hur undersökningarna presenteras i media och som i detta fall dessutom ska översättas från ett annat språk.
#1
”Ex, En kärnreaktor producerar 100 MW och kyler en nästan dubbelt så stor energimängd direkt till havet. Ett vindkraftverk producerar 1 MW och kyler direkt till luften ca. 200 kW. Bäst är vattenkraften som via ”propeller” med mekanisk axel driver generatorn där i huvudsak generatorns förlust kyls bort ca. 10%.”
Detta är missvisande till vindenergins fördel. För kärnkraft och vattenkraft räknar man från den totala inkommande energin, för vindkraften bara från den del av vindenergin som kan utvinnas, vilket är maximalt 57%. Och en modern generator har betydligt bättre verkningsgrad än 90%, snarare 99%.
#58
”Propellern”/turbinen är ju där största ”förlusten” sker, 90 % är riktigt bra. Precis som för vindkraft är det litet opraktiskt om mediet (luft för vindkraft/vatten för vattenkraft) gör sig av med all sin rörelseenergi, då kan den inte röra sig iväg och skulle blockera efter vind/vattenturbinen.
Nej, för vindkraft räknar man verkningsgrad för hela vindenergin typiskt värde 40-45% dvs i förhållande till totalt inkommande energi. Däremot är max ca 59 % (Bentz lag) så 40-45 % är hyfsat bra ift teoretiskt max. Likadant för kärnkraft räknar man som du säger ift totalt tillförd, inte i förhållande till teoretiskt max (carnot-verkningsgrad)
Men verkningsgrad för vindkraft är mindre intressant för vindkraft då man inte betalar för inkommande och vindhastigheten är så mycket viktigare (effekt=kubiken på vindhastighet)
Verkningsgraden för vindkraft är inte så hög när det inte blåser. Det kan Markbygden i Piteå mycket om.
Häromåret var det väl som ett gäng tyskar fick EU-pengar för att optimera vindkraftverkens generatorer. Vindkraftens problem ligger inte där, det är vinden som är problemet!
Håkan Bergman, #61,
und die Energiewende.
#60 Daniel Wiklund
Om det inte blåser är det tillförd/inkommande energi till vindkraftverket som blir väldigt dålig, inte egentligen verkningsgraden (förhållande mellan uttagen och tillförd). Litet som om det blev problem med bränsletillförseln i ett värmekraftverk (som Kubas strömavbrott). Men som jag var inne på (och du i din kommentar), när det gäller vindkraft är inte verkningsgraden så superviktig utan det är vindhastigheten.
jag kan inte så mycket om Markbygden men vad jag förstått är det inte i första hand tekniska problem eller att det blåser litet utan att man inte haft koll på att finansiellt säkra volymer när man skrivit avtal. Det vill säga man har fått köpa till spotpris för volymer man lovat leverera i tider man inte producerat själv. Att ta volymsrisk utan att säkra sig på terminsmarknad är inte jättebra om man nu inte vill spekulera i låga spotpriser, men då kan det gå illa i värsta fall.
# 57 Fredrik S : Vi är helt överens. I tillägg: Riktigt urartat blir det också med de ”medborgarråd”, som bildats här och där. Ledamöterna utses (av aktivister) efter intresseanmälan. Redan där bias. Så följer indoktrinering av sk forskare. Ytterligare bias. Sedan sammanställs gruppens åsikter (undersökta med liknande problem som vi berört) och presenteras i media som uttryck för ”folkets” vilja. Det hela är en demokratisk skamfläck och bringar forskning i vanrykte.
efter ett litet utdrag från EIKE:s artikel hypotesen om global uppvärmning kan inte valideras……………..(26 okt)
2022: I rapporten: ”96 % av USA:s klimatdata är korrupt”, genomfördes en grundlig analys av stationslägen ledd av Anthony Watts och David Legates och drog slutsatsen att avståndet till de mest utsatta stationerna endast var på den repade ytan och majoriteten av stationerna var fortfarande förvrängda, vilket förvrängde de faktiska trenderna i de få kvarvarande, korrekt placerade stationerna genom homogenisering (blandning).
2024: Epoch Times rapporterar den 9 april 2024 i Hidden Behind Climate Policies att data från icke-existerande temperaturstationer kommer att användas. ”Hundratals ”spöke” klimatstationer fungerar inte längre; istället tilldelas de temperaturer från omgivande stationer.”
Länk: https://alarmistclaimresearch.wordpress.com/wp-content/uploads/2024/04/surface-station-timeline-040924.pdf
64 Bubo
” volymrisk utan att säkra sig”
Det är ju både vindkraftens och den gröna omställningens huvudproblem – allt från den branschen/omställningen är drömmar och medvetet felaktiga kalkyler.
Hade branschen tagit höjd för perioder av bristande vindenergi – så skulle dessa projekt aldrig blivit godkända i första fasen.
Boliden har mött exakt samma problem från sina elleverantörer ( gröna ) och inte bara i Sverige utan även på Irland ( där dom fick lägga ner gruvan ).
I sitt svenska elleverantörsproblem handlar det för boliden om hundratals miljoner i krav på vindbolaget, som inte kunnat leverera.
Problemet för gröna avtal stavas ” klimathotsretoriken” dvs det måste gå annars brinner vi upp – faktiska, verklighetsgrundade kalkyler har kommit i andra hand..eller tredje…
Oturligt nog för Sverige och EU och USA- så handlar den gröna fantasiomställningen om redan om 10 000 – tals miljarder I haltande kalkyler och ännu mer skall in..otroligt farligt läge!
Den gröna klimathotsretoriken säger att inget gjorts och inget görs.. va? Vi har tömt sparbössa och riskerar pensionspengarna på tokgröna projekt – och dom kallar det för ” inget görs! ”.
Dessa gröna kalkyler kommer att göra väldigt ont i västvärlden i många,många år.
Turligt nog har ändå det gröna liket flutit upp under det senaste året i form av northvolt, hybrit och vindkrascher osv – får se om det gör avtryck i framtida gröna kalkyler…
# 63 Bubo. När inte vindkraftverken levererar pga lite vind så tvingas Markbygden att köpa dyr ickefossilfri el. Och norrmännen fick nästan elen gratis. Avtalet är på 19 år. Mark bygden 1 är på väg mot konkurs. Vindkraften är inte alltid så hållbar. Vindkraften får i likhet med den sk gröna omställningen inte misslyckas.
Följden av energiwende…
”IEA:s World Energy Outlook för 2050 lyfte fram att kolförbrukningen förväntades vara 6 procent högre år 2030 än tidigare beräknat…”
”Samtidigt som investeringar i ren energi fortsatte ökade energibehovet sex gånger snabbare än den totala energiefterfrågan mellan 2023 och 2030, enligt IEA. Flera energitunga processer, såsom elfordon och luftkonditionering, drev upp konsumtionen ytterligare.”
https://www.energinyheter.se/20241026/32129/bloombergs-energiexpert-energiomstallningen-drivs-av-kol
‘The planet will warm by 3.1ºC without greater action’ – UN Report
October 25, 2024
Den årliga Emissions Gap-rapporten, som jämför enskilda staters löften om att ta itu med klimatförändringarna med vad som krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 ºC, konstaterar att under fortsättningen av nuvarande politik står världen inför så mycket som 3,1 ºC av uppvärmning över förindustriell uppvärmning. nivåer till år 2100 om regeringar inte vidtar större åtgärder för att drastiskt minska de mest potenta utsläppen av planetuppvärmningen.
De globala utsläppen av växthusgaser ökade med 1,3 % mellan åren 2022 och 2023, till en ny topp på 57,1 giga ton koldioxidekvivalenter, enligt rapporten.
https://www.modernpowersystems.com/news/the-planet-will-warm-by-3-1oc-without-greater-action-un-report/
Mvh,
Magnus Blomgren Nr16
Fantastiskt. Ställer inte det här alla teoretiska temperaturmätvärden i skamvrån?
Det tycker jag. Som gammal ingenjör blir man glad när analyser görs utifrån observationer. Inte så vanligt nu för tiden tyvärr. Varför är SMHI så blygsamma att berätta om detta? Det kanske man kan ana. Hjälp dem Magnus. Publicera din analys som debattartikel i DN eller SvD.
Bara i september betalade Tyskland 2,6 miljarder euro till producenter av förnybar energi för el som hade ett marknadsvärde på bara 145 miljoner euro.
Nr 69 Simonsbacka.
Om graderna och ökningen…
I Sverige steg medeltemperaturen 1 hel grad mellan 1860 – 1910.
0,2 grader upp per decennium är normaltakten under perioden 1860 – 1940 enligt smhi.
Tack vare inbromsningen i temperaturökningen 1940 – 1980 på 0,1 per decennium – så saknas fortfarande lite temperaturökning i Sverige Om vi jämför uppvärmningstakten från dom första 50 åren i SMHI:s mätningar/ observationer.
Faktum är att Sverige är nästan 1 grad kallare än det borde vara – jmf takten 1860 – 1910.
Det har bara blivit 1,9 grader varmare säger SMHI ( sedan 1860 ) det borde ha blivit drygt 3 grader varmare – om inte uppvärmningen avstannade 1940 – 2020 – men kanske har vi kommit ikapp den gamla uppvärmningstakten…Inom 3 år.
Väldigt mycket talar dock för en ny kallfas över Skandinavien dom kommande decennierna….
Gröna drömmar kollapsar nu i hög takt.
Northvolt är mest uppmärksammat men LKABs Hybrit är ett annat ex för att inte tala om alla som lockats göra bränsle med hjälp av billig el i överflöd.
Nu är det nästa fall som rapporteras:
Lägre efterfrågan på grön vätgas får de hypade vätgasaktierna att rasa (DI)
Gemensamt för all satsning som faller är att det hade kunnat gå bra med mer tvingande lagstiftning.
En av grundbultarna i denna kollapskavalkad är att CO2 är en växthusgas och att all uppvärmning vi ser idag kunde undvikas om vi bara slutade med utsläppen.
i #6 i denna tråd har TorbjörnR hittat ännu en artikel som visar att det inte är så entydgt som vissa vill tro. Visst finns det signaler om att det finns växthusgasrespons i OLR (outgoing Longwave Radiation=värmeutstrålning) men att denna del är mindre än den som kan kopplas till vattenånga vilket vi visste men att förändringen i den förra (beroende på växthusgaser) är mindre än förändringen i den senare (beronde på vattenånga)
Kort sagt-övertygelsen är också på fallrepet!
Nr 70 Johnny Steen
Vore kanske farligt att beröva västvärlden sin gemensamma fiende?
Vad skulle dom byta ut klimathotet mot?
Zombies, känns lite väl uppenbart – men kanske….
Frågan i uppvärmningstakten som observerats sedan 1860, i Sverige, är ju dock kittlande.. ngt borde väl mer Co2 bidrar med?
Men räknar man på observerade temperaturer från 1860 och kraftigt ökad solinstrålning dom senaste 40 åren….Ja, då finns det inget utrymme alls för Co2 I ekvationen – det blir märkligt…
”Väldigt mycket talar dock för en ny kallfas över Skandinavien dom kommande decennierna….” / #72 Magnus blomgren
INSTÄMMER!!
Gästinlägg: Om polarisar och temperaturmätningar
2017-01-22
https://klimatupplysningen.se/gastinlagg-om-polarisar-och-temperaturmatningar/
Mvh,
Jag förutspår en ökning av inflation och energipriser, driven av global finanspolitik, geopolitiska risker, ökande efterfrågan på kritiska metaller samt ökande energiefterfrågan bland annat från kryptovaluta gruvdrift, AI-drivna datacenters och annan AI-driven teknik. Traditionella investeringsstrategier kommer inte att fungera i detta nya ekonomiska landskap, som håller på att övergå från marknadsmiljön åren 2010-2024 till en mer som åren 1968-1981, med ihållande inflation och råvaru bommar.
Mvh,
#26 Sigge
Angående plast i haven.
Och sannolikheten att valar och delfiner för av mängderna.
The Ocean Cleanup vill försöka rensa haven på plast. Denna sida handlar om den stora yta i Stilla havet där massor av plast samlas.
https://theoceancleanup.com/great-pacific-garbage-patch/
Om vi säger att mängden plast per år är 1,6 miljoner ton, och GPGP är 1,6 miljoner kvadratkilometer, så får jag det till ett gram plast per kvadratmeter. Om vi tar översta metern är det alltså ett gram plast per ton vatten.
Sannolikheten att valar och delfiner i det värsta vatten skulle få i sig kilovis med plast som inte kan passera mag- tarmsystemet är liten.
Du kan titta på hur mycket plast The Ocean Cleanup lyckas samla in med sina enorma infångningsanläggningar.
Enda chansen att hundratals valar får stora mängder plast i magen är att ett sopfartyg dumpar det mitt i flocken.
Sök också på Patrick Moore och ocean plastic på Youtube.
#69
Nu tror jag inte att dom är så dumma egentligen men denna uppfattning att man skulle kunna hålla planeten vid en viss grad är ett stort skämt såvida man inte monterar en stor rullgardin på solen eller nått liknande.
75
Vore tacksam att få en förklaring eller exempel på observationer som visar detta
Jag är dessvärre inte medveten om en kommande ”kallfas” över Skandinavien de kommande decennierna?
Lennart Bengtsson #79
Forskning publicerad av Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) tyder på att även om de totala temperaturerna förväntas stiga, kan lokala nedkylningshändelser fortfarande inträffa som en del av naturlig klimatvariation.
Har noterat att flera studier har undersökt möjligheten för kalla faser i framtiden. Enligt vissa klimatscenarier kan man se variationer i temperaturerna beroende på hur havsströmmarna förändras. Specifikt har forskningen visat att förändringar i den atlantiska meridionala omvända cirkulationen (AMOC) kan påverka klimatet i Skandinavien. Om AMOC skulle försvagas kan detta leda till kallare vintrar i regionen.
Forskning publicerad i tidskrifter som Nature och Geophysical Research Letters visar att medan långsiktiga trender pekar mot global uppvärmning, finns det kortsiktiga fluktuationer som kan ge upphov till kalla vintrar eller kalla faser under specifika årtionden.
En annan aspekt som diskuterats är den potentiella effekten av Arktis uppvärmning, dvs. när isarna smälter kan detta påverka jetströmmen, vilket även kan resultera i längre perioder med kallt väder över Skandinavien.
Specifika regionala studier har, vad jag som icke sakkunnig förstått, försökt att förutsäga dessa kalla faser mer exakt. Till exempel har forskning utförd av meteorologiska institut visat fluktuationer i temperaturrekord under decennier som tyder på möjliga återkomstperioder av kallare vintrar påverkade av arktiska luftmassor.
Dessutom uppges att nyare analyser med klimatmodeller tyder på att även om det finns en övergripande trend mot uppvärmning, kan specifika områden inom Skandinavien uppleva tillfälliga avkylningsfaser på grund av olika klimatpåverkan såsom vulkanutbrott eller variationer i solaktiviteten.
Har även noterat att finns observationer som tyder på potentiella kalla faser över Skandinavien under de kommande decennierna på grund av naturliga variationer och förändringar i klimatmönster; dessa förutsägelser uppges dock vara osäkra i en övergripande trend av global uppvärmning. Men enligt uppgift föreligger det konsensus bland klimatologer att kortvariga köldperioder kan inträffa intermittent, även om den långsiktiga trenden pekar mot övergripande uppvärmning.
Mvh,
Just nu rikligt med vind i landet och vindkraften producerar mer än hälften av vad som förbrukas (45% av total produktion).
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Det medför att priset på el är negativt, dvs producenter får betala för att bli av med sin produktion. Det tyder på att vindkraften är sin egen värsta fiende. När det blåser mycket blir pris och intäkt minimal och när det inte blåser blir intäkten minimal.
Undrar när någon kommer att presentera den optimala vindstyrkan för att göra vindkraften långsiktigt lönsam och då även presentera en lösning för hur denna optimala vindstyrka ska uppnås? Finns säkert någon fiffig Co2-relaterad lösning. (Sarkasm)
Drömmer tillbaka till en tid då Sverige hade tolv kärnkraftverk och vattenkraften som året runt, dygnet runt, levererade stabil el till hela landet till ett pris som över årtionden, året runt, dygnet runt, pendlade runt 30-40 öre/kwH (reglerat visserligen men ingen förlustverksamhet för producenterna).
Som Percy Barnevik påpekade på den tiden: …vårt huvudsakliga bekymmer är hur vi på kortast möjliga tid ska ta oss ur denna situation.”
”klimatolog”??? var finns den utbildningen?
#79 Lennart Bengtsson
SMHI har väl sagt, muntligt, att AMO brukar påverka temperaturen åtminstone i norra Europa med ca +- 0,5 grader.
Nu är AMO på väg ner i negativ fas.
Håller du med?
#66 Magnus blomgren
Bolidens Tara-gruva är inte stängd (=nedlagd). Den lades ”i malpåse” eller under ”care and maintenance” som det heter på engelska. Orsaken var mycket riktigt högt och stigande el-pris, samtidigt som zink-priset sjönk.
Nu har Boliden lyckats göra bättre avtal på el och förbereder en omstart av Tara-gruvan.
Nr 84 Karl Erik R
Jo, dom öppnar den igen, efter hårda krav på elpriset – sannolikt är den väl igång igen åtminnstone till första kvartalet 2025.
Irlands energiturer har gett dom enormt höga priser, bland dom högsta i Europa – trots ett finfint vindläge…
Nr 79 Lennart Bengtsson.
Kallfas utifrån observationer I havstemperaturer i havet vid island/ Grönland och snabbt sjunkande glaciäravsmältning i dessa områden sedan över 10 år tillbaka – talar för ett nytt skifte jämfört den mycket snabba havsuppvärmningen som inträffade i samma område efter 1985 – med efterföljande snabba uppgångar i landtemperaturer 10 år senare och accelererad glaciäravsmältning.
Även jutska strömmen har kylts dom senaste 10 åren och havsströmmarna utanför våran västkust uppvisar skiften i strömförhållanden på senare år.
Yndestad och andra som intresserar sig för månfasers påverkan på tidvatten och havsströmmar menar att risken för kallare vintrar ökar från ca 2023.
Vi kan ju dock hoppas att du har rätt – att det bara blir varmare…eller?
Dessutom hade din syn på Sveriges temperaturutveckling 1860 – 2020 varit intressant – 0,2 graders uppvärmning per decennium under dom första 80 åren från 1860 – verkar vara resultatet av utgången ur Lilla Istiden?
Trollhättan har värmts drygt 0,5 grader mellan 1961 – 1990 och 1991 – 2020 enl SMHI och bara 0,3 grader mellan 1931 – 1960 och 1991 – 2020…så ngn direkt uppvärmning av hav och stora sjöar syns klen – man kan undra varför, när nu hypotesen säger att det är klimatkris och extremt – är det inte så att utdraget över 150 år så tycks inte mycket ha förändrats, det är samma utgångshastighet ur lilla istiden?
Lite intressant att den senaste UAH fortfarande inte presenterats ännu i detta forum. Den visar på en avstickare uppåt, som hänger kvar från förra månaden med ca 0,96 graders avvikelse uppåt. Svårt att ”bortförklara” i det här forumet nu?
https://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_September_2024_v6_20x9-scaled.jpg
#75, 79
Nej, sådana tecken syns inte i förväg eller kan diskuteras fram med meteorologiska förklaringar, med dagens verktyg och klimatförståelse, enligt min uppfattning, med några få undantag. Det går inte att observera annat än i sitt sammanhang av klimatrörelser. Då måste man förstå vad naturliga variationer är och hur naturens rörelsemönster fungerar, och det kan uppenbarligen inte förstås bland det som kallas vetenskap idag dessvärre. Tro´t eller ej! Möjligen med undantag för de som studerar globalstrålning och astronomi mm. Ingen eller få förstår rörelserna och utvecklingarna ex. efter lilla istiden, trots att de är naturliga variationer. Som ex. i centrala England. T.ex. i slutet av 1600-talet. 1695-1733. En häftig resa. Och teoretiskt mycket exemplarisk i sin utveckling i sin helhet. Ett skolboksexempel skulle man kunna säga.
Och då är det nog inte bara Skandinavien som får känna av dessa klimatvariationers negativa sidor framledes om de tar fart som antyds av utvecklingen hittils. Men alternativen är trots allt fler än ett så det blir spännade att iakta för oss alla. Time will tell!
https://drive.google.com/open?id=1Hvb0VvY57LKOexlq_OCrxSBt4nlx0Xf1&usp=drive_fs
Björn #87,
Vad är det som skall ”bortförklaras? Eller menar du att de skarpa och plötsliga temperaturerna har förklarats av IPCC? Det har de inte. Jag tror att de flesta seriösa klimatforskare mycket väl vet att koldioxidens eventuella roll för den ökande globala uppvärmningen INTE ligger bakom plötsliga förändringar av detta slag. Sedan kan man ha olika hypoteser om vad som orsakar enstaka upp- och nedgångar i vädret.
https://www.dn.se/sverige/forskare-varnar-sverige-for-golfstrommens-kollaps-2/
Ny mätenhet för smältvatten vid Grönland. Antalet badkar per dag.
God morgon!
Ja, även idag fortsätter varningarna i våra medier – AMOC kan inom kort haverera, eftersom smältvatten från Grönland påverkar cirkulationen i havet.
Dom tar upp ” The cold blobb” söder om Grönland som ett bevis.. dock missar dom att den numera tycks försvunnen.
Dom missar också att avsmältningen från glaciärerna på Island och Grönland – Minskat Kraftigt dom senaste 10 åren.
48 forskare med Johan Rockström i spetsen larmar om detta.
Jag förstår dom – eftersom vi sannolikt närmar oss tiden för kallare klimat här norr – hur skulle det se ut för Johan att stå i återkommande snöstormar och köld dom kommande åren – och förklara för media. Att det beror på uppvärmningen.
Jag vet själv ingen så bortglömd klimatparameter som den plötsliga och naturliga uppvärmningen av havet vid Island 1985 – den ” vågen ” påverkade oss här i norr kraftigt – precis som det alltid gjort här I norr.
Återkommande och naturliga förändringar i havsströmmar är ett svårt undangömt klimatfenomen..I debatten och upplysningen till allmänheten..Där har forskarna misslyckats.
I Sverige syns dessa naturliga upo och nedgångar tydligt – men numera kopplas detta enbart till människan och antropogen CO2.
TÄNK om någon hade bemödat sig att avläsa grönlandstorskens rörelser geografiskt dom senaste 300 åren – eller varför inte intervjua industrifolk och lokalbor..
AMOC – kommer med största säkerhet fortsätta att variera – och det ger ordentlig klimatvariation hos oss I norr.
Titta på plötsligheten i rörelserna sveriges observerade temperaturkurva ( smhi 1860 – 2020 )..den temperaturkurvan är viktig.
Historien är ändå vårat enda facit – och då skulle våra myndigheter slippa tro att vänern kan bli 4 – 5 grader varmare dom kommande 70 åren.
Det är helt orimligt med myndigheter som arbetar alarmistiskt och kaotiskt.
Nu väntar jag på en naturlig förändring i vårat nordliga klimat ( efter den plötsliga uppgången på 90 – talet ).
Den har redan börjat i vårat hav och längst I norr, Trots att rockström och 48 forskare fortfarande tycks tro att Grönlands avsmältning fortfarande ökar…Det är väl deras modeller som spökar..precis som havsforskningsrådets modeller över strömmingen…
#80 Claes-Eric
Media älskar att vältra sig i studier som säger att något ”kan” inträffa. Hur sannolikt det är och hur stor osäkerheten är anges aldrig. Å andra sidan har väl forskarna ingen möjlighet att avgöra det osäkerheten utan får gissa.
Alla studier du räknar upp i #80 har nog rimliga antaganden i klimatmodellerna, och extrema ingångsvärden kan ge extrema utfall.
Att AMOC och Golfströmmen ska kollapsa och Nordeuropa bli åtskilligt kallare återkommer åtminstone vartannat år i krigsrubriker innan andra forskare till slut klargör att inga som helst tecken på detta finns i verkligheten.
Jag tänker att det blir som vanligt: vissa vintrar eller somrar eller höstar eller vårar i vår del av världen kommer att vara påverkade av havsströmmar eller jetströmmar eller någon annan komponent i klimatsystemet och bli rejält kallare än vanligt.
Att påstå att det kan bli kallare lokalt under en period kommande decennier är något som kan vara möjligt men saknar värde som förutsägelse.
Nr 92 Joachim
Tror du således inte att klimatet, till synes, inte uppvisar periodisitet?
Själv tror jag att ursprunget till valet av minst 30 år för att beskriva klimatutvecklingen har sitt ursprung i att väder ofta kommer i perioder och att det leder till variation i form av kalla och varma 30 års perioder.
Smhi visar väl detta med sina temperaturserier för Sverige?
Längden på perioderna varierar dock starkt, särskilt här längst I norr.
Att det blir periodiskt känns väl naturligt i o m att vi har en roterande jord och en geografi ( med havsbasänger som fylls och tömma på kallt och varmt vatten ) och 2 poler.
Senast vi hade en riktigt stor förändring i dessa havsbasänger hos oss var 2014/15 vid Irmingerhavet, då temperaturen störtdök när labradorvatten forsade in – och det intressanta där var ju också att händelsen kunde avläsas i atmosfärcirkulationen.
Varmt och kallt och dess relation är verkligen 2 klassiska fysikaliska storheter – som ger mycket dynamik.
Det jag själv fastnat lite på är ju hur lite vi ser av 10% mer solinstrålning dom senaste 40 åren i Sverige- smhi syns ganska ofta nämna detta faktum – men jag har aldrig sett dom sätta en siffra i grader på detta….Det känns som 10 mer instrålning skulle vara en kul parameter för forskarnas modeller..?
Men det är ganska tyst om både klimatperioder, hav och solinstrålning – det är ju ändå viktiga parametrar, både i modeller och i förståelse av verkligheten?
#89 Ingemar
Även om Björn är en smula spetsig i sitt inlägg har han viktiga poänger. Klimatupplysningen har varje månad upplyst läsarna om UAH:s nya värden, och så ska det förstås vara. Vetenskap och pålitliga data i främsta rummet. Var snälla komplettera med september. Bättre sent än aldrig.
Du har rätt i att det inte finns något att ”bortförklara”, men frågan varför globala medeltemperaturen kunde öka så snabbt och kraftigt våren 2023 måste få precisare svar. Liksom frågan varför temperaturökningen håller i sig över ett år senare, trots att El Niño klingat av.
John Christy på UAH tar upp bristen på tillfredsställande förklaringar i sin månadsrapport. Vad har forskningen missat?
https://www.nsstc.uah.edu/climate/2024/September/GTR_202409SEP_v1.pdf
Min egen gissning är att ovanliga omständigheter sammanfallit och att temperaturen svalnar en halv grad inom något år eller två. Men det är en ren gissning.
Har vi inte facit i historiska data?
Lika varmt som nu på Medeltiden. En grad varmare under Romartiden och två grader varmare under Bronsåldern och stor del av den Postglaciala värmeperioden. Kärrsköldpaddan levde i sjöar i södra Sverige, fynd från för 9800 år sedan till för 5500 år sedan.
En kallperiod började för 5500 år sedan då det var lika kallt som under Lilla istiden på 1600-talet, viket det också var kring år 750 e.v.t.
Alltså omväxlande varmare och kallare klimat.
Nr 95 Sören G
Ja, datan finns – men går uppenbarligen inte att använda..
Utgångspunkten skall nu enligt vetenskapen var år 1950.
Smhi mätte från 1860, en grad varmare inträffade 1910
1,5 grader varmare inträffade därefter på 1930 – talet.
Efter 1930 – talet har sverige legat stabilt – med 1 grad C upp och ned.
Även om smhi tycks diskvalificerade – så föredrar jag reella observationer – framför mjölkade värden från samma satelliter men av olika institut.
Sverige normala temperaturuppgång, utjämnad 10 årskurva, är efter Lilla Istiden 0,2 grader fram till 1930 – talet – därefter lite lägre – är det där krisen syns?
Det blir aldrig kul när man jämför modeller eller satellitobservationer med observationer från dom gamla termometervärdena, eller arters utbredning – det blir jättelika Hål, direkt, I förståelsemodellerna.
Klimatologi tycks ha fallit i förträfflighetefällan – jippi! Vi har nu fattat hur vi kan mäta! MEN.. jag ser ingen som bryr sig om Mätobjektet, eller dess egenskaper.
Något som ju till sist nu senaste året tydligt visat sig – plötsligt skenar satellitmätningarna – och ingen fattar något!
Jättekul, för oss som tvivlat – men jättejobbigt för våra skattemedel, våra pensionsfonder – nu måste något göras, ännu snabbare, ännu grönare, ännu mer i blindo – och med massor av alarmism.
#95 sören
problemet är väl snarare att om man accepterar dom här värmeperioderna så lämnar man inte utrymme för co2 som egentligen bara är en omskrivning av motståndet mot olja som började på slutet av 60-talet. det motståndet har inte försvunnit utan bara bytt namn.
Joachim #94
Nå graferna för alla atmosfärsskikten finns åtminstone för den som vill se.
Grafer för UAH september
#90 Ulf
https://klimatupplysningen.se/amoc-vagrar-gora-som-klimatmodellerna-vill/
Ulf #90
Antalet blev väl inte skrämmande nog med olympiska simbassänger kan man tänka. Nå tröst finnes hos Ubbhultarn, läs gårdagens och dagens betraktelser av honom.
https://www.ericsoniubbhult.se/
21 oktober
Snöfallet under den tidiga säsongen ökar i hela Asien
Låga temperaturer och kraftigt snöfall har kommit tidigare än vanligt över stora delar av Asien,I Kirgizistan har kraftigt snöfall tragiskt nog lett till dödliga laviner i det bergiga distriktet Chatkal. Kirgizistans ministerium för nödsituationer bekräftade återhämtningen av sex kroppar av en grupp på 14 som försvann när de samlade in medicinalväxter den 9 oktober. Changu Valley, i indien, upplevde sin första snö för säsongen under helgen. Betydande snöfall inträffade också i Thangu och Gurudongmarsjöregionen,
Det har blivit ännu kallare i norra Ryssland . Efter förra veckans låga nivåer gick Yarol’In ett steg längre och noterade ett historiskt låg på -35,3°C den 21 oktober – den lägsta temperaturen på norra halvklotet hittills den här säsongen (utanför Grönland). Ännu längre österut, på Sydkoreas berg Seorak , föll säsongens första snö på lördagskvällen och temperaturen sjönk till -2,6°C på söndagsmorgonen.
I Sapporo på den norra ön Hokkaido föll den första snön den 20 oktober, mer än en vecka tidigare än normalt.
i Turkiet – geografiskt sett ett västasiatiskt land – täcktes städer som Rize, Kars, Erzurum och Kastamonu av ett snötäcke, med temperaturer som sjönk till -4°C
Kylan har Kanada stadigt i sitt grepp och för med sig säsongens första stora snöfall. I delar av landet, som Margaret Lake i Yukon, har temperaturerna sjunkit så lågt som -24,6°C,
I Colorado, till exempel, föll den första betydande snön i Silverton Mountain och Wolf Creek, där 30 cm rapporterades vardera. Snötillverkning har börjat på många skidorter i Colorado och i hela väst, vilket signalerar starten på skidsäsongen.
22 okt
Valle Nevado, Chile, avslutade sin skidsäsong 2024 söndagen den 20 oktober, efter anmärkningsvärda 143 dagar i backen – den längsta i sin 36-åriga historia.
I Shanxiprovinsen, i kina, upplevde staden Taiyuan också ovanligt tidigt snöfall. Det var till och med det första snöfallet där sedan 1951.
23 okt
En plötslig köldknäpp har fört tidigt och intensivt snöfall till södra Yukon, vilket slår ett antal rekord. Mellan 4 och 10 tum snö föll i Fairbanks, vilket ledde till att skolor stängdes och kollektivtrafiken stoppades. Stormen kom i spåren av en kallfront som sänkte temperaturerna så låga som -17,8°C
Säsongens första snöfall har redan inträffat i norra Japan. I Sapporo på ön Hokkaido kom snön åtta dagar tidigare än vanligt, medan i staden Obihiro, öster om Sapporo, föll den första snön 12 dagar tidigare.
24 okt
I den norra provinsen Kastamonu, i turkiet, översteg snödjupet 50 cm, vilket krävde omfattande vägröjningsarbeten. Tung snö har också orsakat störningar i Svartahavsprovinserna Trabzon och Giresun, där herdar räddades från en snötäckt platå och räddningsteam hjälpte mängder av bilister som satt fast i sina bilar.
Temperaturerna i västra Asien har sjunkit till sina lägsta nivåer på flera år, med vissa regioner som har upplevt kalla temperaturer som inte har setts sedan 1980-talet.
I Irak var det till exempel 3 °C kallt i norr, medan det låga 6,3 °C uppmättes i huvudstaden Bagdad – det är det lägsta oktobervärdet sedan 1984.
Norra Ryssland upplever en ovanligt tidig vinterstart då tunga snöfall täcker stora regioner. Särskilt i norr har temperaturer långt under genomsnittet, som är mer typiska för midvintern.
utdrag ur kälterapport 41 från EIKE
Nr 101 iah, tack.
Den tidiga snöstarten i Sibirien sägs leda till större risk/chans till kraftiga högtryck – vilket kan påverka även våran vinter.
Dessutom kan man undra över varför kustregionerna runt nästan hela Atlanten visar så låga temperaturer just nu – när havet är så osannolikt varmt…..enl ngn modell.
Nya varningar i dag ’Rekordhöga halter av koldioxid: ”Klimatförändringar kan förstärka sig själva’
#103
Det är snart val. Ifall Trump vinner vet folk att dom har Hitler som skiter i klimatet att vänta. Döden i egen hög person med andra ord.
#104
Du har i alla fall gjort ett bra och förklarande val av signatur 😉
Hur ser det ut idag?
https://wattsupwiththat.com/2024/10/27/climate-extremism-biden-harris-admins-own-data-undermines-its-fav-selling-point-in-push-to-electrify-everything/
Har just läst en artikel i kuriren som gör att jag tappar matlusten. Det är en miljöforskare vid Svenska miljöinstitutet som säger att svenskarnas kost har för hög klimatpåverkan, bland det högsta i världen. Svensken släpper ut ca 2 ton koldioxidekvivalenter per år. Flera ggr mer än vad som kan räknas som hållbart. En hel sida utan att nämna att maten ska smaka gott. Ät det som gör att det vattnas i mun. Min pappa född 1912 fick välling varje dag under sin skoltid. Han tyckte det var gott. Min mamma fick ta med sig mat därför att min morfar var hemmansägare. Min pappa, utan att veta om det, åt klimatsmart mat. Kanske därför att hans pappa föddes under nödåret 1868. Min farfar åt i forskarens Emma Mobergs ögon mycket hållbar mat, om det fanns nån mat. Under den senaste klimatkrisen i Sverige under nödåren på 1860-talet så var det hungersnöd. Hur kom vi dithän att det som betyder nåt vid matbordet är hur många koldioxidekvivalenter vi släpper ut och inte hur maten smakar. Kan ju behöva påminnas om att näringens kolhydrater omvandlas I mitokondrierna till koldioxid samtidigt som energin ATP bildas. Idag har vi ett fint väder i Luleå. Strålande sol, spegelblanka fjärdar och 4 plusgrader. Fint cykelväder. Cyklade idag min 2050-e dag av dom senaste 2084 dagarna. I snitt 20 km om dagen. Ska snart ut på en tur till. Först ska jag äta en macka av bröd jag bakat själv. Väl medveten om att jäsningsprocessen avger koldioxid.
Daniel W. #106
Det vore ju märkligt om vi som lever nära Arktis inte förbrände mer mat än folken i klimatvänligare länder gör.
#105 Lasse
Må så vara på många punkter. Vad var så dumt med min sarkasm just i det inlägget? Tycker själv det var en ganska bra förklaring av det media bjuder på.
Nr 100 Håkan B
Ubbhultarn fångar verkligheten mitt I prick, på sitt möte med företagen och den där uppkomna krocken med den sk gröna omställningen – och förvirringen i energifrågan…effekt är önskvärt.
Dagens industri idag – Volkswagen, 10 000 – tals jobb riskeras.
När den gröna lavinen väl dragit ner över Europa…Ja, då blir det vatten å bröd.
Daniel Wiklund #106
Undrar vad miljöforskare vid svenska institut äter till lunch?
I februari 2021 offentliggjordes att H2 Green Steel AB avser att etablera ett stålverk i Norra Svartbyn i Boden. Stålproduktionen beräknades starta år 2024 med en kapacitet på 2,5 miljoner ton/år. Investeringen beräknades till 25 miljarder SEK inklusive vätgasproduktion.
Nyss nämnda enligt Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/H2_Green_Steel
Den 23 mars 2022 skriver Lina Håkansdotter (H2 Green Steel) på Second Opinion: ”Det gröna stål som H2 Green Steel kommer att producera 2025 (2,5 miljoner ton i fas 1) minskar de globala utsläppen…” https://second-opinion.se/kriget-tydliggor-bradskan-att-minska-fossilberoendet/
I en debattartikel 2022-07-24 i SVD konstaterar et antal pensionerade VD:ar från stål & verkstad:
”En realistisk tidplan kan vara 2–3 gånger så lång som den man går ut med och utgången är mycket oviss. Fossilfritt stål har inga produkt¬fördelar jämfört med annat stål. Det enda man med säkerhet vet är att det fossilfria stålet blir dyrare, så om kunden inte är villig att betala ett merpris, måste det fossilfria stålet subventioneras via skatter eller andra bidrag.” https://www.svd.se/a/qWj2ME/industriledare-tre-bra-losningar-for-fossilfritt-stal-i-norrland
I Ny Teknik 22 januari 2024 läser jag: ” Det nystartade stålbolaget H2 Green Steel har fått ihop nära 75 miljarder kronor. Det betyder att alla pengar är framme för det nya elektrostålverket i Boden – åtminstone för den första fasen av utbyggnaden.” https://www.nyteknik.se/hallbar-industri/h2-green-steel-alla-pengar-ar-framme-till-nya-stalverket-unikt-i-varlden/4229702
Idag 2024-10-28 läser jag på Stegra (efter namnbyte) hemsida: ” We will start delivering to customers during 2026.” https://stegra.com/the-boden-plant
___
Kort summering av H2GS/Stegra planer:
Bedömningen om erforderlig investering tycks ha ökat från 25 till minst 75 miljarder SEK.
Tidplanen verkar ha ändrats från ursprungliga 2,5 Mton/år år 2024 till ”Börja leverera till kund under 2026..”
Jag finner det svårt att tro att detta projekt ens kommer att komma i produktion. Likheterna med önsketänkandet kring Northvolt är slående.
Re elbil igen. Håller med föregående inlägg. Den är nog bara för villaägare.
Som kan ladda hemmavid.
Helst då med varmgarage, så stackars batteriet inte förkyler sig vintertid.
Min erfarenhet boendes i elvärmd villa var att max förbrukning inträffar under kalla vinternätter. Mina säkringar gick varma. Trots neddragen värme i biutrymmen. Självklart svinkallt i garaget. Inget problem med en hederlig bil.
Men omöjlig ekvation med en finkänslig el bil.
För övrigt finner jag inget hållbart argument för eldrivna bilar ur klimatsynpunkt. Mysigt, ja
Bara subventioner och hjärntvätt som driver. Även om elen kommer från brunkolskraftverk, så kör man happy. Som tysken gör.
#111 BD-Nille
Jag tror du ligger sanningen väldigt nära. Först var det H2GS (GreenSteel) där ju namnet står att grönt, fossilfritt stål skall produceras med grön vätgas. Nu har man bytt namn till Stegra och det är noga genomtänkt. På deras hemsida kan man läsa massiv ”corporate bullshit” som förklarar namnbytet, men den mest närliggande förklaringen är ju att de i en framtid vill frigöra sig från knytningen till grön vätgas. Varför? Troligen tänker man byta processväg och nå fossilfrihet genom att fånga CO2 med CCS i reduktionsprocessen slutskede och kalla det stålet fossilfritt. Vi får se. Utvecklingen är skrämmande lik den för Northvolt. Dåvarande fabrikschefen Mark Duchesne uttalade sig i Di 240613:
”Vi bygger ett nytt företag, med en ny produkt, i en ny fabrik, på en ny plats, med nytt folk. Vad kan gå fel?”, frågar Mark Duchesne retoriskt och avlossar en skrattsalva. Vem det än är som är platschef för i Boden för H2 Green Steel, förlåt Stegra, skulle nog i dagsläget kunna säga detsamma. Bristen på lednings- och teknikkompetens är fundamental ,Jag tror aldrig vi kommer att få se ett producerande stålverk i där enligt de storvulna naiva, gröna planerna. Men bidragskapitalisterna kommer i god tid se till att fylla på sina bankkonten i olika skatteparadis.
Killgissar på att det var batteribilar involverade men det vet säkert sigge bättre…
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/kraftig-brand-i-garagelangor-i-vaxjo
” Svenskarnas utsläpp orsakar minskade skördar som hade kunnat mätta en halv miljon människor om året. Och ett enda år av svenskarnas konsumtionsbaserade utsläpp kommer att orsaka över 4 600 överdödsfall totalt i världen de kommande 100 åren”
Hur definieras massdöd? 4600/år eller 60,5/år?
Och hur många dödsfall orsakar Kina och Indien?
https://www.etc.se/klimat-miljo/svenska-utslaepp-orsakar-massdoed
Som tur är bakom betalvägg så ingen råkar läsa smörjan
”Motortillverkaren Innio installerade en kraftvärmeanläggning på 1 megawatt för vätgas vid pilotprojektet Underground Sun Storage 2030, där en tidigare naturgasreservoar konverterades till att lagra 4,2 gigawattimmar sommarproducerad elektricitet i form av vätgas. Enligt RAG motsvarar detta cirka 100 ton vätgas.
Siffror från den österrikiska transmissionsoperatören APG visar att landet, till 2030, kan behöva hantera en årlig säsongsförskjutning på cirka 10 terawattimmar – skillnaden mellan elproduktion och efterfrågan mellan sommar och vinter. Detta beror på att både sol- och vattenkraft, som står för en stor del av Österrikes förnybara elproduktion, tenderar att minska under vintermånaderna.
En talesperson för RAG medgav dock att det fortfarande finns utmaningar med projektets elektrolysör, en 2 megawatt-anläggning levererad av Cummins, som trots att den har producerat vätgas på plats, ännu inte uppnår full driftssäkerhet. RAG undersöker för närvarande orsakerna till problemet och möjliga lösningar för att få elektrolysören att fungera mer tillförlitligt.
Pilotprojektet förväntades ge praktisk data om effektiviteten i hela processen – att omvandla förnybar el till vätgas, lagra den under en längre tid och sedan använda den för att producera el. Många analytiker har dock pekat på att denna process innebär energiförluster i varje steg. Trots detta ses pilotprojektet som ett viktigt steg mot att förstå möjligheterna och begränsningarna för säsongslagring av förnybar energi.”
hybris-projektet kastade sig huvudstupa in (och ut igen) medans Österrike testar sig fram. Skulle denna pilot mot förmodan lyckas så behöver de ju bara bygga 2381 enheter till för att nå målet.
Noterar även att bidragsbeloppet ej redovisas…
https://www.energinyheter.se/20241028/32130/gron-vatgas-lagrad-under-sommaren-ger-varme-och-el-i-vinter-ett-pilotprojekt-i
#113 Mats Kälvemark
Det där med CCS har jag inte tänkt på.
Min tanke var att H2GS bara skulle skippa vätgasen och bara smälta skrot i ljusbågsugn och sedan försöka valsa stål i minmill och kalla det grönt…
Men 4 mil från en hamn?
Detta projekt är ju dödsdömt om alla normala kriterier får gälla.
Vi är eniga.
Ang rockström i dn. slaskpressen spinner vidare på den men med lite mer detaljer…
– ”…skriver TT.”
Framgår inte alls i dn, är det ett öppet brev till tt som ligger bakom?
– de har även en länk till den nya enheten ”…sju miljarder badkar…”
Bakom betalvägg men publicerad redan 2021-01-12
I nästa artikel (nedanför) läser man:
”Utrechtforskarna använde en ny, modern typ av modell för att få fram sina resultat.
Modeller, modeller, modeller…varför inte använda termometrar och verkligheten istället…
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Vz63Lp/nytt-forskarlarm-golfstrommen-kan-kollapsa-redan-pa-2030-talet
#117 BD-Nille
Har läst att Stegras plan var att starta stålverket först och bara smälta skrot till nytt stål. I senare steg ska malm tas från Kanada och Brasilien. LKAB hade ju inget att sälja p g a att de hade orderboken fulltecknad. Det torde bli en dyr malm. Luleå hamn tar idag inte mer än 55 000-tons fartyg. Muddring pågår för att kunna ta in betydligt större och atlantgående fartyg. Därefter ska malmen lastas på järnväg för drygt fyra mils transport till Boden.
Därefter ska malmen reduceras (ta bort syret ur järnoxiden) med antingen vätgas, naturgas eller koks.
Stegra kommer nog att sätta ett nytt världsrekord; produktion av världens dyraste stål. Tyvärr en gren som ingen industri vill vinna.
#119 Karl-Erik R
Haha…angående Stegra/H2GS… ” ett nytt världsrekord; produktion av världens dyraste stål. Tyvärr en gren som ingen industri vill vinna.”
Well put.. dvs – otroligt väl formulerat….
Det tar jag med mig.
Vi är helt eniga.
Ingemar Nordin #89
Det jag syftar på är att forumet brukar lägga ut UAH grafen och komma med många kommentarer, men precis som Lennart Bengtsson sa nyligen här, så kan man undra om citat ”har intresset minskat att kommentera UAH mätningarna när även dessa visar en tydlig global uppvärmning?”
Lägger inga värderingar – är mest nyfiken på tankar & analyser.
Berra #115
Vi får nog ge fan i allt och bara vara hemma insvept i en filt, släcka ner och bara titta på SVT.
Karl Erik R #119
Dom kan ju tillverka badkar av stålet.
Björn #121,
Jag vet inte. Det brukar vara Lena som lägger upp UAHs kurva varje månad. Men hon hade väl annat för sig … Hursomhelst så var det ju inga större förändringar förra månaden jämfört med de föregående. Varför temperaturen gick upp så plötsligt (vilket talar emot CO2-teorin) för ett år sedan har vi ju diskuterat flera gånger: Hunga Tonga eller en långvarig och eftersläpande El Nino? Men jag har inte sett något vidare spekulation i detta ämne.
”Bilden av att Amoc kommer att kollapsa delas inte av alla. En av dem som är skeptisk är Léon Chafik, oceanograf och klimatforskare vid Stockholms universitet. Han har valt att inte skriva under brevet.
– Amoc varierar naturligt från år till år och mellan årtionden. Skulle vi gå mot en kollaps skulle det vara förödande, men utifrån direkta Amoc-observationer finns ingen konsensus bland oceanografer att vi gör det, inte ens att en försvagning pågår.
För att kunna säga någonting om klimatet i framtiden måste man använda klimatmodeller och antaganden baserade på observationer. Men när det kommer till Amoc är osäkerheterna större än på många andra områden menar han.”
https://www.expressen.se/nyheter/varlden/klimatforskares-larm-om-golfstrommen-ta-kollapsrisk-pa-allvar/
Endast expressen gör ett försök att nyansera idiotrapporten.
Ledningens brev om VW:s blodbad – ord för ord
Volkswagen står på knäna med svärdet mot nacken. Den klassiska tyska biltillverkaren som under hela efterkrigstiden varit en symbol för tillväxt och framgång stirrar rakt ner i stupet. Här är ledningens brev till de anställda. Där vädjar man till deras lojalitet och kampanda för att få dem att sänka lönen med upp till 18 procent.
– Så här kör vi framgångsrikt in i framtiden! Starka tillsammans! skriver ledningen till 10 000-tals anställda som snart förlorar sina jobb när tre fabriker läggs ner……….
Nyheten fick Bayerns ministerpresident Markus Söder att mullra, så det lät över hela förbundsrepubliken.
– Det är EU, Tyskland och den gröna omställningen som bär ansvaret. Vi skulle behöva en Marshallplan för att rädda bilindustrin. EU behöver riva upp sitt beslut om att förbjuda förbränningsmotorer från 2030 och att lägga på strafftullar redan nästa år, säger Markus Söder till Süddeutsche Zeitung.
Den konservativa kristdemokraten lägger skulden på elbilarna. Den gröna omställningen har enligt honom varit en bidragande orsak till den djupa krisen.
– Det här är ett resultat av det ekonomiska gröna mirakel som många har pratat om. Det har kostat Europa och Tyskland dess konkurrenskraft, säger Markus Söder
https://carup.se/ledningens-brev-om-vws-blodbad-ord-for-ord/
Paul H. #126
VWs ledning borde ha en egen Birgit.
https://www.youtube.com/watch?v=iZqPMROclcM
För tidigt att dra några slutsatser ännu, men fr.o.m. i morgon gäller flödesbaserade kapaciteter. Tog med Tyskland, DK1 och DK2 för jämförelse. Tänk om regeringen och SvK lyckas sänka elpriset i SE4 redan nu, vad ska Magda och Demirok ta sig till då?
Flödesbaserade elpriser?
Priser i EURO för jämförelse.
#67 Daniel Wiklund
Läser idag att det blev rekonstruktion. Rätt eller fel får framtiden utvisa men det brukar betyda att någon bedömer att det finns något ”friskt” i bolaget som kan överleva om man lyckas göra sig av med de ”sjuka delarna”. Av det lilla som är offentligt och som jag kunnat se har den sjuka delen varit just avtalet med norsk hydro som jag var inne på, men att man ändå ser att själva det tekniska, vindkraftproduktionen ändå har något av värde i sig.
Sen om någon vill pytsa in de pengar som krävs som för att köpa (och därigenom frigöra ersättning till hydro och komma ur avtalet) återstår att se. Det kanske blir konkurs ändå. Bara att slå till på konkursboet i så fall.
# 129 Bubo Markbygden är ett onödigt projekt och enormt dyrt. Som gammal pitebo så menar jag att Piteå och Norrbotten hade klarat sig utmärkt utan vindkraften. Norrbotten har ju genom främst luleälven producerat väldigt mycket el. Så det räcker och blir över. Miljöpartiet som gillar vindkraften och som gillar lokalodlat verkar inte ha nåt emot att Kina äger mycket vindkraft i Sverige, bl a Markbygden. Det verkar vara så att den gröna omställningen måste lyckas oavsett vad det kostar. Den meningslösa och besatta jakten på koldioxid ser ut att fortsätta. Åtminstone några klimatkonferenser till.
#130 Daniel Wiklund
Jag kan visserligen personligen till viss del hålla med dig men min och din (eller miljöpartiets) personliga uppfattning om att det räcker och blir över eller är onödigt är ju inte det som avgör i en marknadsekonomi utan om någon tror att de långsiktigt kan tjäna på det genom att få el sålt till högre pris än det kostar att producera. Den som bedömt att det blir rekonstruktion istället för konkurs verkar tro att det kan finnas sådana möjligheter om man kommer ur avtalet. Jag vet inte, men det är inte heller mina pengar som förloras in en konkurs. Sen tror jag Norrbotten klarar sig oavsett.
# 131 Bubo Sven-Erik Österberg var landshövding i Norrbotten när Facebook byggde sin första hall i Luleå. Den hallen använde lika mycket el som 36000 villor. Han sa att Norrbottens vattenkraft producerade el som skulle räcka till 40 hallar. Ändå skulle det byggas väldigt mycket vindkraft i Norrbotten. Det gillade miljöpartisterna och kineserna. Nu har Facebook tre hallar i Luleå. Det är viktigt att se skogen för bara träden. Annars är man lätt att lura. Nån har lurat norrbottningarna att satsa på vindkraften. Vilket slöseri.
#132 Daniel Wiklund
Men det är väl inte Norrbottens vattenkraft, det är väl aktieägarna i Fortum eller staten via Vattenfall eller aktieägarna i EOn som äger och producerar vattenkraft (via sina anställda som iofs kan vara norrbottningar) ? Vill ägarna av vattenkraften sälja till Facebook får de väl göra det, kan väl knappast en politiker (eller pensionerad sådan i form av landshövding bestämma). Det är väl marknadsekonomi även i Norrbotten?
Är det norrbottningarna som satsat på vindkraft, jag trodde det var kinesiskt/kineser?
Peter Alestig (DN) går från klarhet till klarhet vad gäller klimatalaram (not!!).
Med en förutsägbarhet överstigande 100% så surrar han alla nyhetsrapporterade väder- (och andra) fenomen till klimatkatastrofmasten. Två exempel på felaktiga kopplingar är förra årets jordskred som förstörde E6 och idag, Andalusiens enorma, lokala nederbörd.
Den mannen hoppar från tuva till tuva vad gäller alarmerande tolkningar av ovanliga företeelser i naturen. Aldrig tittar han bakåt och reflekterar över hur och varför han hamnar så fel i sina påståenden.
Med sådana reportrar i Sverige behöver fientligt sinnade nationer inte bry sig om desinformationskampanjer mot oss.
# 33 Bubo Du är verkligen ute och cyklar. Du tar inte ställning för nåt, tror du i varje fall. Du har fått marknadskrafterna på hjärnan. Jag är inte dum för att jag är från Norrbotten.
Daniel, Bubo
2017 sänkte regeringen med Baylan som energiminster punktskatten på el för stora serverhallar med 97 procent och vädjade till bolagen att etablera sig.
Uppbackad av Business Sweden som påstod att det skulle generera 30 000 arbetstillfällen.
Nr 135 Daniel W
Bra svarat!
Dessutom har tidningen affärsvärlden tagit fram uppgifter för den märkliga affärsmodellen inom vindkraften, I Sverige..
2017 – 2023 samlade förluster på 17,8 miljarder.
2023 4,6 miljarder i samlad förlust, efter finansiella poster.
Sedan kan vi ju med logiken hjälp förstå att – om mer byggs kommer kannibalismen i branschen leda till ännu högre förluster.
Bubo verkar tro på marknadskrafterna, då missar han bidragskarusellen och politiken – moderbolaget långt bort mjölkar sina svenska dotterbolag via interräntor – DET FINNS FORTFARANDE PENGAR ATT STJÄLA – tack vare politikerna.
#135 Daniel Wiklund #137 Magnus Blomgren
Ni är så inriktade på att uttrycka era åsikter om vindkraft. Men om man tittar på verkligheten och då konstaterar att man trots allt har byggt vindkraft i Norrbotten, Facebook har etablerat sig där, det blev rekonstruktion istället för konkurs för Markbygden och vill förstå varför det ser ut så så duger det inte som förklaring att Markbygden bara är skit (då borde det vara konkurs), att vindkraft är skit (då skulle inte kineser vilja bygga), att facebook är skit (då skulle ingen vilja sälja el till dem).
Vill man förstå varför en utveckling eller beslut blivit istället för bara kasta skit på saker är en ganska bra första ansats att se om det kan förklaras med grundläggande marknadsekonomi.
En annan förklaring är ju såklart att om utvecklingen ser annorlunda än man själv skulle önska eller gjort eller tycker så beror det på att alla andra är idioter eller lättlurade. Dock ofta inte så fruktbar.
Av vad jag sett är det inte jag som mest brukar cykla i detta forum och särskilt inte i minusgrader.
Bubo #138
Skulle du köpa el från nån som levererar så här.
Blåsningen
Varför har Tyskland fortfarande över 70 GW kol- och gas-kraft installerat?
# 138 Bubo. Du har rätt. Jag har just varit på en lång cykeltur I strålande sol och just nu plus 1 grad. Jag tror på det Darwin skrev ”I en spänstig kropp finns en spänstig själ”. Men vad är du inriktad på ? Känns väl bra för dig att du inte är på samma sida som idioterna. Och lättlurad är du säkert inte. Men läxor delar du gladeligen ut.
Nr 138 Bubo
Oj, du tycks helt ha missat kontentan av den gröna omställningen – vi kastar inte skit i onödan.
Den gröna omställningens industrprojekt bygger inte på i första hand marknadsprinciper – det där med utbud, efterfrågan och prismekanismen – utan det vi ser i projekt efter projekt är ju principen bidrag och det måste gå..
Vindkraften back över 17 miljarder sedan 2017 – och ändå har vi konsumenter dyra elräkningar – 4,6 miljarder back bara 2023.
Igår skrev jag om vidparken här I vänern, kostade över 500 miljoner att bygga, kommunerna hoppade in som ägare och tvingades lägga ut ytterliggare 260 miljoner på bara några år, eftersom parken gick back – den byggdes 2009/2010 – 2015 lade kommunerna ut den till försäljning – ingen var intresserad, förrän 2019 – då såldes den till ett utländskt bolag för 25 miljoner.
Fruktansvärd kapitalförstöring och vidrig miljöförstöring.
Men – visst kan man som du tycka att det går bra och att det inte gör något att våra pengar och pensioner försvinner I det gröna hålet.
Det är fint att tänka positivt- ” Det måste gå” som LKAB sa innan dom bromsade sitt projekt på 400 miljarder.
Gnäll eller ” kasta skit ” – det beror på hur man ser det – försiktig och verklighetsförankrad – kan också vara fint…
Magnus b #141
Jag har förundrats den senaste tiden över begreppet vindskugga som plötsligt har poppat upp. Jag har trott att det skulle vara självklart att ta in nåt så uppenbart när man bygger vindkraft, men icke tydligen, ge mig styrka. This is the moment when the shit hits the windmill.
Nr 142 Håkan Bergman
He,he – ja, visst är det fantastiskt – men jag vet inte hur länge till man orkar att häpna…över den gröna logiken, den gröna fysiken och den gröna ekonomin….
Vilka otroliga tider vi lever i.
#141
Japp, det är mycket bidrag och skatter (eller styrmedel om man hellre kallar det för det). En del kan jag tycka är befogade, andra mindre genomtänkta. Det kan man tycka bra eller dåligt om men givet att de finns och är som de är så har ju någon i detta fall trott att Markbygden kan ha en chans. Det är ju ett faktum att de bedömt det så och jag tror det beror på att den personen har gjort en marknadsbedömning, inte att den är en idiot och lurad. Men såklart kan det visa sig fel i framtiden så det blir konkurs då.
Det kommer att komma många konkurser i ”grön industri” såklart. Många saker är i ett tidigt skede och problem underskattas. Det är alltid risker med ny teknik och svårt att slå sig in i de otroligt trimmade värde/leveranskedjorna som är globalt. Men det tycker jag inte är konstigt eller gör så mycket om det är privata pengar. Då har ju någon satsat medveten om risken (men också att de kan få förtjänst).
Att gå in med skattepengar i något som privata kan göra (som bygga vanlig vindkraft) tycker jag är vansinne. Tror en del kommuner ville ha ett eget skelleftekraft som ger intäkter utan att behöva höja skatten. Däremot kan skattepengar behövas i ett tidigt skede om det är svårt att få privata pengar men man kan se stor potential i framtiden, t.ex. för att utveckla något eller få igång en nischmarknad i början.
# 144 Bubo Den besatta och enormt dyra jakten på koldioxid är fullständigt meningslös. Senaste klimatkrisen I Sverige var nödåren på 1860-talet. Vad jag vet var det inte koldioxiden som var boven då. ”I ljuset av världens klimathistoria är det meningslöst att prata om att katastrofala förändringar i vädret orsakas av människans aktiviteter”. ( Kary Mullis, PCR-uppfinnare och nobelpristagare. Citatet är från hans bok Kemist utan skydddräkt. Från 1999).
#86 Magnus blomgren
Gillar . dina kommentarer inte minst för att du gör egna observationer från västkusten där jag föddes och växte upp, innan jag flyttade till USA.
Vill gärna s
tudera havsströmmarna mer och du nämnde jutska strömmen. Ar det den man ser har:
https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/currents/overlay=temp/orthographic=13.37,57.76,5831/loc=9.200,57.576
Hur pålitliga värden kan man räkna med – de visar ju riktning, hastighet o temp med täta uppdateringar. Upplösningen är ju fantastisk, så många bojar finns det ju inte så det är antagligen mätbart från satellit.
Vad tror du – eller någon annan?
Larry
Hejsan Larry, kul med en Amerikan!
Jag har själv spenderat mycket tid i USA och då framförallt i Montana, Wyoming, Idaho och lite Alaska – fantastisk natur, underbart fiske och fina klätterberg!
Vad gäller jutska strömmen och temperatur och strömförhållanden så tittar jag på 10 års medelvärden för området där strömmen når danmark och fortsätter mot Sverige och temperaturen där – strömhastighet, riktning och förändringar får jag från yrkesfiskare.
Hälsningar Magnus