Andreas Malms bok om klimatet

Malms bok

(Eget foto)

Kvartals Henrik Höjer har skrivit en artikel om Andreas Malms bok om klimatet som han skrev 2007. Boken har den långa titeln i versaler, DET ÄR VÅR BESTÄMDA UPPFATTNING ATT OM INGENTING GÖRS NU KOMMER DET ATT VARA FÖRSENT. Ingressen till artikeln i Kvartal lyder:

”För snart 20 år sedan skrevs en klimatbok av Andreas Malm. Den hyllades unisont av recensenterna, och var ett av startskotten till vår tids klimatalarmism. Han spådde en kollaps inom en nära framtid. Kvartals Henrik Höjer har nu granskat påståendena om vad som skulle ske 2025.”

På framsidan av boken citeras Nils Schwartz, ”En av de mest imponerande populärvetenskapliga böcker jag läst … klar, stringent, välskriven och pedagogiskt” och på baksidan citeras Sverker Sörling ”En välsignelse för den sega genre som kallas populärvetenskap, som den i ett enda slag förnyat på svenska … Det är fullkomligt lysande”.

Nu var det längesedan jag läste den men jag minns den som rätt svamlig och fram allt väldigt ordrik. Den är extremt alarmistisk och ger bilden av att vi idag mer eller mindre skulle befinna oss på en döende planet. Jag ger här ett ganska långt exempel:

”Vi befinner oss i en situation som liknar den för en gupp människor på en buss. Säg att det är fyra vuxna passagerare. De har med sig varsitt barn. Det är sommar. De har klivit på bussen som flera gånger förr, de ska åka till den badort dit de alltid åker på sommaren; det här är en vanlig utflykt. Dagen är långa och varm, men bussen är bekväm, luftkonditioneringen fungerar och teven visar tecknad film. Färden går som den ska, barnen är i stort sett nöjda.

Efter ett par timmar ser passagerarna att något inte stämmer. Bussen har svängt in i ett landskap de inte känner igen. Det är flackt, torrt, en lång utsträckt platå. Vid horisonten skymtar berg. Bussen kör nu direkt i terrängen, det börjar skumpa en aning men underlaget är platt. Sikten är lång. Till en början rycker de flesta passagerarna på axlarna: föraren vet väl vad han gör, han måste ha tagit en ny väg. Men snart anar de att den flacka, allt mer ökenlika platån vid någon slags gräns går över i branta bergväggar. Passagerarna ser det allt klarare och vad är det här, vart är vi på väg pulsen börjar slå, de vänder sig om i sätena, en kvinna går ut i gången och skyndar fram till föraren för att fråga – han går inte att få kontakt med. Bussen accelererar. Sandmoln sprutar upp mot fönstren, kvinnan längst fram skriker till de andra att föraren inte svarar, hastighetsmätaren slår i taket, nu hoppar och kränger bussen och barnen gråter till det blir uppenbar för alla vad de har framför sig: en avgrund.

Vad gör nu passagerarna? Tänker de att förare inte kan ha så fel? Tänker de att bussen är bekväm? Tänker de att de inte har råd att offra den, att den är för exklusiv för att gå förlorad? Nej. I samma ögonblick som de vuxna passagerarna får panik över vart de är på väg, bortom sin egen kontroll, agerar de direkt: någon bryter sig in i förarsätet, river ut föraren, öppnar dörrarna och de kastar sig ut ur bussen. Bussen går inte att stoppa. De tittar ut över kanten och ser vraket brinna i ravinens botten.” (sidan 443 och 444)

Sådana här bildrika omskrivningar eller allegorier i korta meningar är försåtliga. Han leder läsaren steg för steg mot sin bild av avgrunden där varje litet steg kan tyckas på något vis stämma.

Men tillbaka till Henrik Höjer och hans artikel i kvartal. Andreas Malm har gjort några förutsägelser om framtiden som det går att syna:

  1. Arktis havsis skulle försvinna till år 2013.
  2. Himalayas glaciärer skulle till fyra femtedelar vara bortsmälta år 2035 eller tidigare.
  3. Medeltemperaturen kan stiga med 7 grader i Kongo och Sahel till år 2025.

Den kanske lite grå verkligheten visar istället att:

  1. Sedan 2007 har snarast motsatsen till det Malm hävdade skulle ske inträffat för havsisen i Arktis.
  2. Det senaste budet, enligt IPCC,  vad gäller avsmältningen av Himalayas glaciärer är att 80 procent kan ha smält till år 2100.
  3. Medeltemperaturen i Kongo och Sahel har stigit med en grad

Henrik Höjer lyfter också fram att Andreas Malm använder väldigt starka ord och uttryck som att uppvärmningen är en nyckfull dödsängel och att uppvärmningen brinner under våra fötter Om vi igen tittar på verkligheten så har vi istället sett en kraftig minskning i antalet döda i väder-relaterade naturkatastrofer de senaste 100 åren. Vi blir bättre och bättre på att hantera vädrets och klimatets växlingar genom teknik, larmsystem, vetenskap och kommunikation.

”Malm fick även stort utrymme i DN i samband med boksläppet och frågade sig – då – vad det spelade för roll om Gaza blir fritt om det kommer ett hav och dränker allt­ihop?”

Han tycks alltså ha ändrat sig på denna punkt och både han och Greta Thunberg har gått från att vara klimataktivister till Palestina-aktivister. Kanske kan det vara så att inget av dessa två saker är det som egentligen ligger bakom engagemanget fram för allt för Andreas Malm. Han skriver i sin bok att ”sanningen är revolutionär” och att vi måste ”kräva förändringar i hur samhället fungerar, i det grundläggande kapitalistiska systemet” (sidan 443).

Det är många som skanderar ”One solution revolution” på våra gator och torg i dessa dagar men vissa menar det nog mer än andra.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. foliehatt

    Icke minst så förhärligar han våldsdåd för att få sin och sina gelikars vilja fram (How to blow up a pipeline). Att ha vimsiga föreställningar om framtiden är en sak, att proklamera våld är något helt annat. AM är endast värd förakt – för våldsförhärligandet. Det andra kan man skratta åt.

  2. Lasse

    Tack Lena och Andreas Malm.
    Den senare för ett bildspråk som inte kan misstolkas. Fantasin får vingar!
    Verkligheten kan vara trist men solen skiner allt mer och ger oss en solig höstdag med rika lövfärger. Naturen har sin gång!
    Med viss periodicitet:
    https://wattsupwiththat.com/2024/10/16/sahara-sees-first-flood-in-half-a-century/

    Kan detta leda till en ännu grönare värld 😉

  3. Staffan Lindström

    Bussresan får mig tänka på en Ruben Östlundfilm… Rent sammanträffande RÖ kan väl knappast läst AM:s bok…?? 2006 typ var udt. på ett ”klimaträddarmöte” i ABF-huset, Sveavägen 41. Ett av herr Malms förslag där var att köpa en Ryanairbiljett, åka till
    Skavsta, kliva ombord och sedan lägga sig i mittgången, helst ett större revolutionärt gäng förstås…. Den här tiden kunde man köpa en Ryanairbiljett för några hundra(?) till Stansted tex… Det dröjde ett 10-tal år, så var flygplatsaktionerna i gång…

  4. iah

    han verkar vara precis som johan rockström som i dagens tv4 sa att jorden värmts upp 1,45 grader sedan 1800-talet utan hänsyn till eller nämna att utgångsdata är från lilla istiden vilket innebär att åtminstone 1 grads ökning bara är en återgång.

  5. Urk – ja, inte utan att man tänker på vad som hänt i västvärlden.

    Alarmismen och klimathotet I svt, I tidningar och i skolan och så vidare har skruvat upp både ångesten, oron och polariseringen i samhället.

    Epitetet ” klimatförnekare ” frodas och det är t o m så att den som inte tillbedjer klimathotet…är ondskefull, märkligt!

    3 mordförsök på Trump i årets presidentval passerar som en ljummen sommarbris.
    Tänk om demokraterna råkat ut för 3 mordförsök – vilken monsterstorm det hade blivit!

    Det är farligt att låta högljudda domedagsprofeter stå oemotsagda – och att låta dom bedriva alarmism i media, i departement, riksdag och I lagstiftning.

    Det intressanta är alla dessa journalister och riksdagsmän och eu och FN – som ständigt lyfter hur farligt det är med ” klimatförnekare ” och polariseringen som detta medfört i våra samhällen…what?

    Hur ofta ser eller hör vi dessa ” klimatförnekare ” i samhället eller i media?
    Det hörs ju nästan enbart klimatdomedagsrapporter och alarmism – varje dag – i media och riksdag osv.

    Var hittar vi dom farliga ” klimatförnekarna ”?
    Finns dom i svt? Aftonbladet? Eu? FN?

    NEJ – det är dags för alarmister och makthavare att öppna ögonen och komma till insikt – om vilka som är farliga för samhällsbygget och samhällsdebatten och för ungdomarnas mentala hälsa.

  6. Lennart Bengtsson

    Detta är ytterst en följd av den låga kunskapsnivån i landet till följd av naturvetenskapens dramatiskt minskade roll i skolutbildningen. Den har nu drabbat de senaste två generationerna. Samtidigt har möjligheterna att uttala sig om omständigheter som man inte begriper ökat exponentiellt. Därtill uppmuntras allsköns dumbommar och vettvillingar av oansvariga media att sprida sin rappakalja och sina stollerier.

    Resultatet blir förstås därefter.

  7. Tege Tornvall

    Andreas Malm borde man egentligen förbigå med tystnad. Det mår man bäst av. Men han har ju inflytande och måste bemötas. Visst har Lennart B, #6, en poäng i kravet på kunskaper. Men man kommer rätt långt med livserfarenhet och vanligt sunt förnuft. Har Malm fått rätt i sina varningar. Nej.

    Men han är farlig som allmän aktivist och bör synas i sömmarna.

  8. Tege #7,

    Rabiata stollar som Malm och Greta är inte egentligen värda att bemötas seriöst. De är inte kunniga nog för att vara intressanta. Och de har gjort sig själva omöjliga i debatten eftersom de avfärdas som just vänsterstollar. Jag skulle vilja säga att de har noll inflytande idag.

  9. Stefan Eriksson

    A.M. titulerar sig ”humanekolog”. Vad gör en sådan? Är det bara ”hittepå”, eller finns där något över huvud taget som kan visa sig nyttigt för människan?

  10. johannes

    ”om vad som skulle ske 2025”

    Men vi är inte där än.. han skulle ju kunna få rätt (:

  11. Fredrik Dhejne

    Malm tillhör det klägg av antisemiter och våldsförespråkare som får ett oproportionerligt utrymme i våra medier vilket naturligtvis beror på deras usla kvalitet och en vänsterinriktad och okunnig journalistkår.

  12. Lasse

    #6 Lennart B
    Ett ex:
    https://wattsupwiththat.com/2024/10/17/european-trainee-doctors-to-have-fake-climate-myths-added-to-their-studies/

    Vanligare med malaria när det blir varmare lärs det ut med förra seklets lilla istid och malaria i glömska. Då bodde vi intill djuren som spred sjukdomen via mygg som fortfarande besvärar.
    W Shakespear nämns-en annan fantasi författare.

  13. UWb

    Problemet är väl att för att komma igenom media och få saker att låta värre än de är så måste budskapet:
    1. Vara i någorlunda närtid – är det för långt fram i tiden är de få som tycker att de påverkar dem i deras dagliga liv, och
    2. Ha en stark avvikelse från nuläget, en liten skillnad är inte intressant.

    Utan att försvara herr Malm, jag har samma åsikter som er andra, men skulle boken ha fått ens 1 % av intresset om slutsatserna var:
    1. Arktis havsis kommer att vara oförändrad under den närmaste framtiden.
    2. Himalayas glaciärer skulle till fyra femtedelar vara bortsmälta år 2100 eller senare.
    3. Medeltemperaturen kan stiga med 1 grad i Kongo och Sahel till år 2025.

    Media skriver sällan eller aldrig om något som inte är alarmistiskt samt de som läser media inte har tillräckliga kunskaper för att ifrågasätta vad som sägs (vilket är kopplat till nedgången i kunskaper som utlärs i skolan).

  14. mattias

    Andreas Malms bok blev faktiskt en ögonöppnare för mig. Vid den tiden var jag lite bekymrad över utvecklingen och hade ambitionen att försöka leva mer miljövänligt (mer effektivt utnyttjande av begränsade råvaror – som jag fortfarande tycker är en god utgångspunkt). Malms beskrivningar och den udergångsstämning han förmedlar fick mig dock att börja bli lite mer ifrågasättande. Sedan dess har jag blivit lite mer vaccinerad mot det rådande narrativet.

  15. Rolf

    #13 UWb

    Självklart skulle Malms bok inte ha fått någon uppmärksamhet om han hållit sig till sanningen, eller någorlunda vetenskapligt underbyggda påståenden. Alltså drar han till med lögner eller allsköns alarmistiska påståenden för att få uppmärksamhet. Det är likadant idag, det räcker ju med att öppna en tidning eller titta på SVT. Där basuneras fortfarande samma klimatrappakalja ut, som Malm kom med. Men så är ju journalistiken, och har alltid varit. Verkligheten och sanningen är inte intressant, den säljer inga tidningar eller drar inte till sig tittare.

  16. KGR

    #14 mattias
    marknadskrafterna som regulator för effektivt råvaruresursutnyttjande
    Copilot
    Marknadskrafterna spelar en viktig roll som regulator för effektivt råvaruresursutnyttjande genom att påverka priser och tillgång1
    . När marknaden fungerar frikostig, kan konkurrensen leda till att resurserna används mer effektivt, eftersom företag måste vara kostnadseffektiva för att överleva och vara konkurrenskraftiga2
    .

    För att säkerställa att marknadskrafterna fungerar korrekt, finns det regleringar och tillsyn av konkurrensverk som övervakar och säkerställer att monopol eller missbruk inte hindrar effektiv resursanvändning2
    . Dessa tillsynsmyndigheter kan också agera för att förbättra tillsynsprocesserna och säkerställa att marknaden fungerar som bäst möjligt2
    .

    Är det något specifikt område eller exempel du är intresserad av när det gäller marknadskrafter och resursutnyttjande?

    1
    markets.vontobel.com

    2
    http://www.riksrevisionen.se

  17. Paul Håkansson

    OT

    En dåres försvarstal

    Är Sverige för litet för satsningar som Northvolt och Stegra?
    Den gröna omställningen sker här och nu, driven av en kraftigt växande global efterfrågan från näringslivet. Vi behöver ställa om vår energiproduktion, den tunga industrin och transportsektorn. För att lyckas behöver vi attrahera enorma mängder riskkapital, rekrytera världsledande kompetens och uppmuntra till entreprenörskap och ett balanserat risktagande, skriver Harald Mix.

    Flera svenska företag har redan lyckats etablera ett försprång. Även om Northvolt har stora utmaningar för närvarande, med betydande negativa konsekvenser för många av våra medarbetare och leverantörer, så ligger de minst två år före andra europeiska batterisatsningar. Och Stegra, tillsammans med SSAB och Hybrit, kommer se till att svenskt stål inte bara är känt för sin kvalitet, utan också för att vara det grönaste stålet……..

    https://www.di.se/debatt/ar-sverige-for-litet-for-satsningar-som-northvolt-och-stegra/

  18. Paul H #17,
    Dessa skrupelfria ”gröna” rövarbaroner vill pressa mer pengar från svenska skattebetalare och pensionärer och kommande generationer. Dom skall inte tillåtas råna oss. Ställ dem inför skranket!

  19. Daniel Wiklund

    Harald Mix säger att Northvolt tillverkar battericeller av högsta kvalitet. För några veckor sen sa en av cheferna på Northvolt att dom har en avdelning för att återvinna gamla batterier. Han sa att största kunden där är dom själva. Ibland får dom köra batterierna direkt till återvinning. De batterierna var knappast av högsta kvalitet. Dom ska definitivt inte ha mer pengar från pensionsfonderna.

  20. Ann lh

    Tack Lena. För min del har jag inte orkat med denne Andreas Malm sedan jag läste hans första bok.
    Lennart Bengtsson, Du skyller med all rätt på ”skolan” och den missade allmänbildning som den borde ge. Eftersom jag ägnat i stort sett hela min yrkesverksamma liv som lärare på gymnasiet/gymnasieskolan vet jag att det finns gott om väl utbildade och kunniga lärare där, vilka ändå inte utnyttjat sin kunskap och nyfikenhet till att ifrågasätta klimathotet. Dessutom har läroplanen på senare år skrivit om klimathotet som om det vore hugget i sten.
    Allt är inte de stackars elevernas fel. ”Felet” är snarare att frågan är komplex och att eleverna – och alla andra – behöver hjälp med att sätta ihop kunskaper från flera olika ämnesområden.

  21. Tege Tornvall

    #17. Var vänlig visa mig den ”globala efterfrågan” på dyrare men inte bättre stål om skulle rättfärdiga ”gröna” satsningar. Vem vill betala mer för mindre? Vem är du, och vad har du för uppdrag eller intressen i saken? Uppenbarligen köper du i alla fall inte stål i en konkurrenssituation. I alla fall inte med egna pengar,

  22. Tege Tornvall

    Generellt skall vi inte bry oss om vad folk säger utan om vad folk faktiskt gör och vilka verkningar det får. Jag blir allt mer allergisk mot prat. Hela Sveriges offentliga debatt tycks bygga på prat. Mest luft!!!

  23. Rossmore

    #17 Paul

    Du är väl ändå sarkastisk, eller hur?

    ”En dåres försvarstal.”…

  24. Nr 21 och 22.
    Paul återger Harald Mix utsagor i dagens industri.
    Mix avsikter och resonemang känner vi alla igen – vilket Paul återger i sin träffande rubrik.

  25. Tege Tornvall

    #15. Mitt journalistiska credo är att upplysa, informera – inte att påverka. I samhälls- och arbetslivet behöver hundratusentals dagligen korrekt information inom sina områden. De har varken tid eller möjligheter att själva skaffa sig den men måste ha den.

    Seriösa medias uppgift är att ge dem det. Det kräver kunniga fackredaktörer. Sådana hade Ny Teknik, Teknisk Tidskrift och Fackpressförlagets facktidningar på min tid. Sedan lades Teknisk Tidskrift ned, och Bonniers facktidningar slogs samman till Dagens Industri.

    Fackjournalister ersattes med generalister utan egna kunskaper i annat än hur man gör en tidning. På den vägen är det – med sorgligt resultat.

  26. Karl-Erik Tallmo

    Vad jag minns främst från Malms bok är det där om att vi kommer att koka som ägg:

    ”Vad som är farligt med värmeböljor är mindre omtvistat: en värme som människokroppen inte är van vid. Särskilt illavarslande är värmen om den inte sjunker påtagligt under natten, då kroppen i normalfall ska få chansen att vila ut. Det kan leda till hypertermi, ett tillstånd där huden är blossande röd och torr, där svetten uteblir, urinen gulnar och delirier sätter in; om kroppens temperatur överstiger 42 grader börjar cellernas proteiner koka likt äggvita.” (Sid 203.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *