(Eget foto)
Jag hoppas att ni inte rinner bort i kollapshettan. När vädret här hemma inte är extra varmt får media vända sig till andra delar i världen och hur det kan bli i framtiden.
Dagens Nyheter hade igår en artikel om att människor förändrar sitt resande när ”extremvärmen drabbar Sydeuropa”. Artikeln handlar om att människor har förändrat sitt resande på grund av klimatföränringar och då mest för att undvika värmeböljor. Eller gör den det?
Så här står det på ett ställe:
”Enligt en undersökning från European Travel Commission som The Guardian tagit del av har 76 procent av Europas befolkning anpassat sitt resande efter klimatförändringarna. Samma undersökning visar att drygt 17 procent av européerna undviker vissa destinationer med väldigt höga temperaturer.”
Samtidigt som det lite längre ner står såhär:
”I nuläget finns däremot ingen statistik som tyder på att människor faktiskt förändrat sitt resande på grund av värmen i syd, och i Sverige har man ännu inte kunnat se någon tvär förändring i inflödet av turister.”
Turismforskaren Robert Pettersson säger till DN att:
”– På sikt kan man anta att vi kommer se förskjutningar på marknaden, både i tid och rum, säger Robert Pettersson.”
Han menar också att en av vinnarna, dvs dit turisterna väljer att resa istället för Sydeuropa kan bli norra Europa och också Norden. Inspirationen till artikeln är förmodligen hämtad från en artikel i The Guardien och faktauppgifterna om undersökningen kommer därifrån. The Guardien måste vara stolta över att kunna vara en så stor leverantör till våra svenska media.
Turismforskaren Robert Pettersson konstaterar avslutningsvis att även om resorna är en bidragande faktor till extremhettan så är drivkraften att resa så stor att man gör det oavsett.
Det verkar som att vi i Sverige får ostadigt väder resen av sommaren om man ska tro meteorologerna som uttalat sig i Expressen. De menar också att Götaland kan få kraftiga regn och skyfall och varnar för översvämningar.
SMHI varnar för ”skyfallsliknande regn” vilket jag inte har sett förut så jag fick slå upp det.
Det visade sig att om det ska räknas som ett skyfall så är definitionen minst 50 mm per timme eller minst 1 mm på en minut. Men eftersom mindre mängder kan uppfattas som skyfall av allmänheten har de valt att använda det i sin varning.
Tja, här i Växjö hade vi ”kollapsvärme” i går innan åskvädret rullade in från sydväst! Det var hela 29 grader vid tvåtiden och enligt alarmisterna borde jag alltså varit nästan död vid det här laget? Kanske var det åskvädret som räddade mig från ”värmesmockan” haha?
Det är som du skriver, nåt elände ska vi väl också ha. Läser på text-tv ”Snabb glaciärsmältning i Sverige”. Det är naturligtvis orsakat av värmen. Ingen badplats i Luleå hade varmare vatten än 16 grader igår. Kanske för att vattnet från den snabba glaciärsmältningen runnit till Luleå. Just nu regn och 15 grader i Luleå. Väderkrösamajorna har bråda dagar nu.
Media rapporterar om skyfall och katastrof igår, med bilder från E4:am i Jönköping som går någon meter över Vätterns yta. Men värst var det visst i Säffle med 52,2mm på ett dygn.
https://www.smhi.se/vader/observationer/maxmin/nederbord/06-to-18/sverige
Av någon anledning finns det ingen station i Jönköping som utan närmsta station som mäter nederbörd är Visingsö som toppade 1,1mm/h igår
https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,type=weather,display=data,stationid=84050,tab=vader,param=t
”SMHI varnar för ”skyfallsliknande regn””
Dagens tidning rapporterar om
”Översvämmad potatisåker i Mantorp”.
Vilken katastrof !!!
Skyfallsliknande regn och värmebölja verkar användas lite slappt av media utan hänsyn till de definitioner som finns. Vad gäller turismströmmar tar media som vanligt för givet att klimatförändringar är den kausala orsaken. Det kan ju finnas alternativa förklaringar, exempelvis trängsel, ekonomi/priser, demografiförändringar osv.
The Guardian var förr uppkäftigt liberal. Men är nu alarmistisk aktivist och inte at lita på.
På svenska badstränder slipper man trängas. Turistströmmen norrut är ändå begränsad. Den som vill njuta komfort och gott kök får betala för sig.
Jag tror knappast att någon inte reser till Sydeuropa på grund av någon klimatförändring. Vi människor är olika och en del ”tål” inte höga temperaturer dag efter dag. De väljer helt enkelt andra resmål där de vet med sig att de trivs bättre än att ligga och bli stekt på en sandstrand vid Medelhavet. Så har det väl alltid varit sedan massturismen söderut kom igång på 50- och 60-talen.
The Guardian följer väl CCN noga vilket också svensk media gör.
Det är nästan komiskt att varje dag så ska ”meteorologerna” på regim-TV SVT/TV4 envisas med att peka på kartan var det är över 30 grader i Europa och varna för ”extremvärme”? Är det order uppifrån att alarmismen ska hållas vid liv? Det hela är ju bara trams…
Berra #3
Det är väl glaciären på Visingsö som smälter och översvämmar Jönköping.
Media rapporterar selektivt om klimatet.
I dag var det om torka på Sicilien och om ett varmt Las Vegas.
Tydligen hade Rapport en nyhet om rekordvärme i Death Valley som de dock fick rätta. Rekordet står sig än från 1913.
Tidigare torka var i Barcelona:
Nu glömt eftersom det regnar där igen.
Patrik Englau har inte badat än. Norra Bohusläns klimat passar i alla fall inte honom:
https://detgodasamhallet.com/
Där även Lennart Bengtson dementerar extrema förhållanden. Det gamla rekordet står sig!
Mannaminne är mer värt när man är lite äldre och har minnet i behåll! 😉
# Benny 9
” ”meteorologerna” på regim-TV SVT/TV4 envisas med att peka på kartan var det är över 30 grader i Europa och varna för ”extremvärme”? Är det order uppifrån att alarmismen ska hållas vid liv?”
Jag tror faktiskt att det är enklare än så … för det första så är ”situationstecknen” runt ”meteorologerna” viktiga – de bevisar ju varje dag att de inte är riktiga meteorologer … och i övrigt tror jag att det förr är en ”bror duktig”-attityd än att de fått order – för eftersom majoriteten anställda på SVT o TV4 för länge sedan bevisat att de är politiskt orienterade till MP-bubblan så handlar resten enbart om ryggdunkande – och en självnöjdhet i att ”det gjorde vi bra”
Hjalmar Söderberg skrev att mannaminnet är kort, mellan första och andra höststormen.
https://notrickszone.com/2024/07/08/new-study-carbon-dioxide-and-a-warming-climate-are-not-problems/
Gissar att denna inte passar in i medias bild av klimatet.
Upplysning är bra i medias mörka bild av klimatutvecklingen 😉
Vi fick lite regn här på Södertörn också. men framförallt fick vi äntligen in lite mild atlantluft, tack för det. För några nätter sen var Tullinge nere i 9,5 °C , ingen sommartemperatur precis.
Numera har både SMHI och min standardväder-app i Android en mindre varning (!) i gul färg så snart ett regnväder är på väg. Översvämningsrisk har samtidigt förlegat hela våren på Södertörn. Håller dock med om att markerna haft över genomsnittet med vatten vilket synts som större cumulus-”bubblor” redan från mitt på dagen under juni (annars först från augusti).
Annars tycker jag 2023 och 2024 visar små tecken på att nord- och ostvindar ökar i frekvens här på Stockholms-kusten vilket var fallet på 70-talet under mina somrar i skärgården. Tänk om det blir kallare och om nuvarande ”instabilitet” i vädret (enligt alarmisterna) är symtom på en långsam förändring mot svalare väder här i norr?
När det är kallt någonstans finns alltid en relativt närbelägen plats där det ist är varmt. Så fungerar väder. Tänk om LIA bara var platsen där de flesta bodde medan det i själva verket var motsvarande ”extremt” varmt på södra halvklotet exkl Antarktis?
Är det inte så att de båda polerna på jorden går i kontra-cykler till varandra! Alltså vinter och omvänt sommar pga jordrotationen men att sydpolen och dess belägenhet i förhållande till solen men framförallt dess höjd över havet medför extremt låga temp även på sommaren jmf med nordpolen? Borrkärnor från Antarktis ger en del svar.
Vet vi hur folk upplevde LIA på södra halvklotet? Borde väl finnas dokumentation?
#7 Ingemar Nordin
Hustrun och jag har i mer än 35 år semestrat på kontinenten, företrädesvis i Frankrike men även i Italien. Att bli stekt av solen på en sandstrand var aldrig aktuellt. Däremot har vi hyrt hus eller lägenhet på landsbygden i olika delar av Frankrike och alltid haft självhushåll. Värmen – även om den har varit över trettio grader – var inget bekymmer. Bostäderna var oftast äldre, renoverade stenhus med tjocka väggar. Rekordet slogs av en lägenhet Bretagne, utanför en stad som heter Hennebont. Väggarna var ungefär en meter tjocka. Skulle temperaturen bli för hög, gjorde vi som när vi bodde i Madrid: tog siesta. Att kunna sitta ute sent ljumma sommarkvällar var en ynnest.
Vi har naturligtvis upplevt ett antal mer eller mindre tropiska åskväder. En natt utanför Beaune i Bourgogne satt vi länge och ”beundrade” ett av de häftigaste åskvädren. Det var i stort sett ljust som på dagen, eftersom avståndet mellan blixtarna var mycket kort. Detta oväder skulle sannolikt ha satt MSM-journalisterna i spinn och fått dem att yla om klimatförändringar.
Jag hävdar att ”extremvärme” (nyordet för värmebölja) beror på högtrycksbetonat väder och mycket solsken. Solen värmer Jorden medan s.k. växthusgaser saktar ner avkylningen, men de kan inte höja temperaturen.
Slutar Solen att lysa sjunker temperaturen till rymdens temperatur.
De flesta nickar instämmande i alla dessa dumheter. Men går man ifrån ord till handling? Icke! Istället för att priserna rasar ordentligt i Sydeuropa så fortsätter de stiga. Hade nu folk gjort som tidningarna skriver så hade jag kunnat köpa ett fint hus på någon trevlig ort i Sydeuropa riktigt billigt. Men närdet kommer till kritan är det i stort sett ingen som tror på de här sagorna. Många ggr inte ens de som berättar dem.
Ingen hade varit gladare än jag ifall folk agerade som klimattroende.
”Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder!” – säger golfarna, klämtjäckt. Dvs man får anpassa sig till naturen.
Samma sak med dagens ”väder-/klimatvariationer” – de är snarast ointressanta om det inte är människans utsläpp av koldioxid som styr klimatet.
TT slår fast;
” Sex procent av svenskarna tror att klimatförändringarna är en bluff, visar en färsk undersökning. Svenskarna har större kunskap än vad befolkningarna i de flesta andra EU-länder har.
Skogsskövling, industrier, jordbruk och transporter – mer än tre fjärdedelar av svenskarna är på det klara med att huvudorsakerna till klimatförändringarna orsakas av människan.”
…” är på det klara med att huvudorsakerna till klimatförändringarna orsakas av människan.” !!!
Propagandan fortsätter!
Propaganda =
Att förenkla något komplicerat
– peka ut ett yttre hot
– upprepa, upprepa, upprepa –
– presentera sig själv som den som, mot makt, pengar, ära ska frälsa världen!
https://tt.omni.se/sa-manga-tror-att-klimatforandringar-ar-bluff/a/KMnOo4
Reflektion över språkbruk på prognoser från
Smhi och Meteorologisk institutt (yr).
Smhi prognoserar 30 millimeter regn:
Skyfallsliknande regn.
Meteorologisk institutt prognoserar 80
millimeter regn: Mye regn.
Svar 21 Mats,
Man hade velat se frågorna i sin helhet. Några är mycket underliga. Klart klimatet ändrar sig vem tror inte på det?
Konstigt att bunta ihop Kina och USA som största utsläppare när Kina släpper ut 2-3 ggr så mycket. Varför?
Mest underligt är påståendet om hungersnöd. Under de senaste drygt 50 åren har andelen av världens befolkning som lever under fattigdomsgränsen minskat ifrån över 50 procent till under 10 procent. Samtidigt påstås denna period innehålla exempellösa klimatförändringar orsakade av människan. Verkar man inte rätt korkad då om man tar upp extremväder som en orsak till hungersnöd?
När bevisligen övergången ifrån planekonomi till marknadsekonomi och frihandel varit så extremt mycket viktigare. Var finns statistiska källor på att de klimatförändringar som skett ökat hungersnöden? Hungersnöden som utan tvekan minskat i särklass mest de senaste 50 åren i mänsklig historia. Ett enastående välståndsbygge som saknar historisk motsvarighet. Hittade inte 1970 men 1981 får duga.
https://www.ekonomifakta.se/sakomraden/makroekonomi/globala-utvecklingstrender/fattigdomen-i-varlden_1211049.html
Tillägg 23
Världsbanken pekar mycket riktigt ut den stora orsaken till fattigdom. Dåligt styre av landet och konflikter. Det är dålig ekonomisk politik som orsakar fattigdom och minskat välstånd. Även panikåtgärderna vid covid ökade tillfälligt fattigdomen.
Med tanke på alla ekonomiska felsatsningar i klimatets namn så är det troligen ett mycket större fattigdomshot än klimatförändringarna.
Definitivt kommer den gröna politiken vara långt farligare än klimatförändringarna om den resulterar i exempelvis koldioxidtullar. En åtgärd som skulle slå stenhårt mot fattiga länder.
Även underliga gröna skatter och regleringar som slår mot tillväxten är också mycket farliga.
Summering mer marknadsekonomi och högre tillväxt minskar fattigdomen. I kontrast till vad klimathetsarna tror. Koldioxidfobi är direkt livsfarlig för världens fattiga. Den riskerar kraftigt minska tillväxten i världen och öka fattigdomen. I alla fall i EUs version av klimatpolitik.
#23-24 Ulf
Känns rätt det du framför🤗🤔
Men nuvarande befolkningsnativitet i utveckligsländerna utgör ett stort hot.
Den frågan nämns inte i EU:s enkät.
https://www.eib.org/en/press/all/2024-268-swedes-third-best-informed-about-climate-change-in-european-union-according-to-eib-survey?lang=sv
Angående EIB-enkätresultatet.
Var det inte så att Sovjetunionens unga pionjärer var de som var bäst utbildade i kommunistisk teori?
Jag har för mig att man inte fick många poäng där för att man demonstrerade egen och konstruktiv tankeförmåga, utan att fokus mer låg på att kunna leverera de på förhand givna korrekta svaren på alla eventuella frågor.
Sen har väl en del städer begränsat sin turism, så det styr väl oxå lite vart folk kan åka.
Sen undrar jag hur SVT/TV 4 hur deras ”mererologer” och uppläsare kan stå och försöka tuta i folk vad som helst. Finns det ingen yrkesstolthet????
#26 foliehatt
Hur många rätt fick du när du besvarade frågorna i enkäten? Har själv inte hunnit att besvara frågorna.
Adepten, #27, jag tror att enkäten är stängd nu.
Jag hade förstås alla rätt enligt mitt sätt att se på saken. Men, hur många poäng som jag bidrog med till Sveriges resultat så som EIB redovisar det – vet jag inte.
#29 foliehatt
Här kan du se frågorna och svaren från alla länder som deltog.
https://www.eib.org/attachments/survey/eib-climate-survey-edition-6.zip
Adepten, #30,
det är väldigt svårt att tillverka bra enkäter. De mäter nämligen endast på det som frågas efter. Så, en dåligt konstruerad enkät kommer att ge dåliga utdata från undersökningen baserad på sagda enkät.
Ett faktum som EIB understryker mycket väl med sin enkät.
#31 foliehatt
👍💯😁 Syftet helgar medlen😉
Ökade levnadskostnader oroar i alla fall de flesta 83%
Adepten och mig själv, ##30, 31,
Då enkäter är svåra att konstruera så att man verkligen kan lära sig något nytt ur dem så används de oftast till att ta fram sådana svar som man söker. Eller med andra ord, ett slags bekräftelse”forskning”. Ett slående exempel på detta är Q3 i EIB:s enkät ”What is the main cause of climate change?” Där inget av de tre svarsalternativen kan användas för att förklara de stor klimatförändringar som sker vid växlingar mellan istider och värmeperioder.
Man kan också använda enkäter till att begrava frågor, som ex.vis undersökningar av arbetsmiljöer i större organisationer. Man prickar av kravet på systematiskt arbetsmiljöarbete genom årliga enkäter, vilka förpliktigar till ingenting.
Svar Adepten, befolkningsutvecklingen är en tämligen ointressant faktor för fattigdomsutvecklingen. Under den omfattande fattigdomsutrotningen har befolkningen ökat kraftigt. För övrigt hade den framlidne Hans Rosling klockrena förklaringar kring det hår med nativitetens inverkan. Hänvisar till honom, en mycket klok man. Mycket saknad.
Detta åstadkom några gossar på Göteborgs Universitet för några år sedan:
SVENSKA KLIMATFÖRNEKARE
HENRIK OSCARSSON, JESPER STRÖMBÄCK
OCH ERIK JÖNSSON
”Sammanfattning
Forskningens hittills bästa svar på varför klimatet på jorden förändras är att det huvud-
sakligen beror på mänskliga aktiviteter, främst vår förbränning av fossila bränslen.
Om detta råder i det närmaste fullständig konsensus i vetenskapssamhället. Med
utgångspunkt i tidigare forskning om klimatskepticism analyserar vi den svenska
befolkningens uppfattningar om huruvida klimatförändringarna är orsakade av män-
niskan. Resultaten visar att ungefär en av tjugo svenskar – sex procent – kan betraktas
som klimatförnekare. Analyserna i kapitlet visar att den svenske klimatförnekaren
har en tydlig demografisk och attitydmässig profil: en man som är medelålders eller
äldre och som saknar längre utbildning, står klart till höger i politiken, sympatiserar
med Sverigedemokraterna, har ett svagt intresse för miljöfrågor och som inte alls
känner sig oroad för förändringar i jordens klimat.”
https://www.gu.se/sites/default/files/2021-08/235-248%20Oscarsson%2C%20Str%C3%B6mb%C3%A4ck%2C%20J%C3%B6nsson.pdf
BG, #35,
Henrik Oscarsson, Jesper Strömbäck och Erik Jönsson är samtidens frenologer. En före detta vetenskap med stort inslag av konsensus då det begav sig.
#Adepten, Foliehatt, BG
Europeiska Investeringsbankens kunskapstest är ingen test av kunskap, utan en test av hur indoktrinerad man är. Rätt svar enligt dem är alltid det svar som klimathotspropagandan vill att man ska tro. Likheten med Sovjetunionens syn på dissidenter är slående. Många av de svar som de anser vara rätt, är totalt felaktiga.
Lika illa är det med dravlet från Göteborgs Universitet, när de beskriver ”klimatförnekare”, som de påstår mest är lågutbildade äldre män. Jag undrar om de räknar in nobelpristagaren i fysik 2022, John Clauser, i denna skara. Att vara totalt hjärntvättad av klimathotspropagandan anser de tydligen vara högsta visdom. Det är en skandal att våra skattepengar används för att bekosta sådan tendentiös rappakalja!
Jag får tvärtom intrycket att de som kallas ”klimatförnekare” är betydligt kunnigare och intelligentare, samt mer självständiga i sina ställningstaganden än de som tror på det alarmistiska klimatnarrativet. I sin dystopiska bok ”1984” beskrev George Orwell ett framtida samhälle, där lögn sågs som sanning, frihet ansågs vara slaveri och okunnighet var styrka. Jag ser stora likheter mellan detta samhälle och den kunskaps- och samhällssyn som nu pådyvlas oss,
#37 Christian H
Här är en annan figur i samma bransch som gossarna från GU:
Martin Hultman.
”Jag har i tjugo års tid forskat tvärvetenskapligt utifrån djup kunskap inom energi-, klimat- och miljö. Mina studier berör livet, de handlar om vår existens här på jorden. Hur kan vi transformera våra samhällen för att leva våra liv inom planetens gränser?
”Jag granskar våra industrimoderna värderingar, praktiker, resursutnyttjande och infrastrukturer vilka leder till utsläpp som hinder för transformation (intressebaserad och ideologisk klimatförnekelse & industrimoderna maskuliniteter m.m.). Även de ekomoderna lösningsförslagen förhåller jag mig kritisk till då de inte levererat på sina löften (vätgas, bränsleceller, ekomoderna maskuliniteter, responsförnekelse m.m.).”
https://www.chalmers.se/personer/marhultm/
Att det är så lätt att indoktrinera folk är genom att man stryker historia. Dagens yngre vet inte vad Berlinmuren och järnridån stod för. Vänstern låtsas som problemet inte funnits. Det finns alltså ett kommunistparti i Frankrike. Naturligtvis lika illa som om det funnits ett nationalsocialistiskt.
Att det är äldre som ser igenom klimatideologin är förstås inget konstigt. Vi har sett det förr.
Att det på något sätt skulle ha med utbildningsnivå att göra är naturligtvis lika mycket mumbo jumbo som alla dessa rapporter om väder som beror på människan. Om något så har oftast skeptiker mycket högre utbildning. Det säger sig självt.