Härom dagen så höll Professor Ole Humlum ett Zoom-seminarium i regi av Irish Climate Science Forum. Här är introduktionen:
”Hålls av Zoom onsdagen den 19 juni 2024
Prof Ole Humlum använder meteorologiska och klimatologiska data för att objektivt bedöma jordens klimat. Globala lufttemperaturer 2023/24 rapporteras vara den ”högsta på rekord” – hur betydande är det? Globala temperaturregister bekräftar att den observerade genomsnittliga globala lufttemperaturökningen är cirka +0,15 o per decennium – är det allvarligt? Sedan 2004 har de globala haven över 1900 m i genomsnitt värmts upp cirka 0,037o C – är haven ”kokande”? Är de senaste variationerna mellan El Niño och La Niña -episoderna på något sätt ovanliga? I vilken utsträckning är atmosfärisk CO2 -koncentration faktiskt relaterad till mänskliga bidrag? Är stigande havsnivå ett hot? Är förändringar i havsområden i Arktis och Antarktis på något sätt alarmerande? Finns det betydande trender inom tropisk storm och orkanaktivitet? Finns det oroande trender i global nederbörd? OLE tillhandahåller alla hårda fakta – och kommer att dra slutsatsen att dessa observationer avslöjar att det inte finns några bevis på en ”existentiell klimatkatastrof”.”
”Professor Ole Humlum har många kvalifikationer från Köpenhamns universitet och var vetenskaplig chef, Arctic Station, Qeqertarsuaq, på Grönland. Han var också hedersdoktor vid University of St. Andrews, Skottland, besökande lektor, Faroese Natural Museum, Tórshavn, Färöar och full professor, fysisk geografi vid University Center i Svalbard (Unis), Svalbard, Norge och Full professor, fysisk geografi, vid University of Oslo. Han fortsatte som besökande forskare, University of St. Andrews, School of Geography and Geosciences, Skottland. Efter pensionering är han chef för konsultföretaget Arctic Hero (Arctic Historical Evaluation and Research Organization; Climate, Geomorphology and Natural Hazards). Varje månad publicerar han sin utmärkta http://www.climate4you.com/ Uppdateringar, sammanfattas årligen som en GWPF ”State of the Climate” -publikation.”
Här är hans slutsatser:
1. Atmosfäriska temperaturer: Pågående korrigeringar i data. Möjlig global ökning
upp till 1,5oC till 2100, och troligen mindre. Antarktiska temperaturer förblir stabila.
2. Havstemperaturer: Fortfarande mycket att lära sig. Oceans är definitivt inte ”kokande”.
3. Havsnivå: Ytterligare 15-20 cm i global stigning till 2100?
4. Havsis: Mycket fortfarande att lära sig. Arktisk havsis försvinner inte.
5. Snö: Snötäcket är kvasi-stabilt och snö försvinner inte.
6. Vind och stormar: Återkommande (periodiska?) variationer. Ingen trend i orkaner.
7. Nederbörd: Återkommande (periodiska?) variationer överlagrade på en uppåtgående trend
sedan 1900.
8. Molntäckning: Molntäckningen minskar sedan omkring 1980. Denna utveckling är
förmodligen en bidragande orsak till observerad uppvärmning av atmosfär och hav
Här är hans OHs: Ole Humlum Final PDF 190624 ICSF
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Ingemar! Tack!
Se även kommentarer i dagens TWTW där även Gabriels ”kampen mellan klimathypoteserna 3” uppmärksammas.
Det händer mycket nu❣️
#1 Ann lh
TWTW🤔
Kan du ge en länk till där Gabriels ”kampen mellan klimathypoteserna 3” uppmärksammas.
#2 Adepten, här har Du en länk till hela klimathotshistoriken. En guldgruva!
https://sepp.org/the-week-that-was.cfm
Varje vecka en ny nyhetssida, den senaste från helgen.
Först en dos resonemang, sedan tips på olika rapporter. Rubriceringen visar vad det handlar om. Du får bläddra så dyker Gabriels inlägg upp.
Det verkar till och med som att Luleå har en växande glaciär på gång.
https://www.svd.se/a/1MOGwG/rekordmycket-sno-som-vagrar-smalta-i-lulea
Tack för denna.
Humlum är härligt reflektiv och tar det nödvändiga helhetsgreppet för att försöka förstå klimatet och dess system.
Han är försiktig med kritiken av temperaturdata – och det är bra, eftersom man annars förlorar om inte trovärdigheten så i alla fall vilka som lyssnar – men hans inbakade kritik av administrativa poleringar och underskattade svårigheter vid dessa mätningar – är behagligt vetenskapligt
Han har stor praktisk erfarenhet och intresse för det nordliga epicentrumet, både hos oss och i Arktis – det är ovärderligt, jämfört osnutna kavajkarriärister.
När han talar om atmosfären kontra havsytan betydelse för hypotesen kring Co2 blir det intressant – eftersom han berör dom faktorer som faktiskt och direkt berör havsytan temperatur, som moln och solinstrålning och vad som naturligt kan påverka dessa storheter – och den eventuella periodisiteten – han ser ju orkan och stormar som fastslaget periodiska i perspektivet av mätningar sedan 1800 – talet – och dessa perioder av 60 – 65 år kan jag köpa alla dagar i veckan – och i min egen värld visar det på betydelsen av ett historiskt perspektiv – det går inte att ha en djupare klimatologisk förståelse för klimatförändringar – utan några 100 års perspektiv, eller Minimum 4 stycken 30 – års perioder.
Vi kan förstå mycket och beräkna mycket om klimatsystemet men det är inte alls samma som att förstå objektet klimatförändring – pga långsamma odetekterade processer i klimatsystemet, som bl a hav, måne, sol.
Humlums hänvisningar till dom danska havsnivåmätningarna är superintressanta, där den tektoniska stabiliteten och den långa mätserien – visar att vi kan ha mycket kvar att lära också gällande denna högprofilerade alarmistfråga.
Själv tror jag en mycket stor svårighet framöver, inom klimat och forskning, blir att få fram värden utan påverkan från välvilliga, gröna forskare och institut och utan den påföljande administrativa justeringen.
Vi ser säkra uttalanden från eliten idag om utbredning och massa och temperatur om exempelvis Arktis – men när våran egen Oden anländer till Arktis havsis, så stämmer inget av detta längre – utslaget över klotet och alla hav blir detta till enorma osäkerheter.
Det är supertrist att behöva tvivla på något som världen nu kommit överens om och fokuserar på – men besluten från narrativet leder till storskalig miljöförstöring på en skala som blir farlig för människor och biologisk mångfald – fanatiska beslut är oftast dom sämsta besluten.
Som en lösning på temperaturstegringarna finns ju ”Just Stop Oil”, vilka är en mängd virrpannor som inte fattar logiska sammanhang.
En belysande konsekvens som inte tas upp här, men som till exempel Lennart Bengtsson tagit upp och som då och då dyker upp är förekomsten av aerosoler i luften, där förbränning av olja och kol bidrar till detta – det snabbaste sättet att minska temperaturerna är troligtvis att öka andelen föroreningar i luften. Om man nu från en dag till en annan skulle sluta använda kol, olja och naturgas skulle föroreningarna minska och temperaturerna öka. Det blir det klassiska – ”tänkte inte på det”.
https://www.energinyheter.se/20240624/31540/aktivisternas-krav-pa-abrubt-stopp-av-fossila-branslen-riskerar-miljontals-liv
Nr 4 Foliehatt.
Lång vinter och mycket snö, ja! Trollhättans första vinterdag blev den 6: e november, enl smhi och storsjön hade is 15 dagar längre än snittet sedan 1870.
Just nu är det 5 minus på kebnekaise sydtopp, känns som 15 minus pga hård nordvästra- enl yr.no.
Man kan fråga sig varför kebnekaise nordtopp förlorade sin glaciär första halvan av 1900 – talet.
I våras ( ! ), långt innan snö och kyla upphörde täcktes en glaciär i närheten av kebnekaise sydtopp..för att skydda den – om dom lagt ut den senare på sommaren kanske den hade gjort lite nytta – nu ökade filten förmodligen avsmältningen istället, eftersom den lades alldeles för tidigt….
För 2 år sedan hade sydtoppen ingen avsmältning alls, vilket är märkligt – när det är varmast på 125 000 år.
”Globala temperaturregister bekräftar att den observerade genomsnittliga globala lufttemperaturökningen är cirka +0,15 o per decennium – är det allvarligt?”
NOLL KOMMA FEMTON GRADER PER ÅRTIONDE! Hur ska en stackars människa känna och märka det? Det är såklart helt omöjligt. Det finns men ändå inte eftersom det inte kan upplevas, bara mätas och beräknas in absurdum. Tänk att du gick in ett rum 2014 som hade temperaturen 22C. 2024 går du in i samma rum som nu har temperaturen 22,15C. ”I want you to panic!”.
Jag kommer ihåg en tågluff i Europa i juli 1986. Vi anlände Biarritz kl 6 på morgonen iklädda shorts och T-shirt. Det var nollgradigt, kanske t.o.m. någon tiondel på minussidan. Kallt som f-n. Vid 14-tiden var det +30C. Där och då upplevde vi alltså på 7-8 timmar en temperaturökning inte mindre än 200 gånger större än den paniken hos de klimathotsreligiösa gäller.
Litar inte riktigt på dem.
Med det CV:t så tror jag faktiskt han slår gretas…
OT:
Stötte ytterligare ett par nyord från mediernas värld: kollapsvärme, smällvärme
#10 De kanske måste hitta på nåt nytt ord. Värmebölja har ju använts felaktigt då definitionen är fem dygn över 25 grader. Den här smällvärmen kommer vara borta på lördag.
Jaha, nu hänger riksgäldens kreditgarantier till Northvolt löst. Den andra kreditgarantin till fossilfritt stål har jag redan avskrivit. 30 miljarder som kunde gått till så mycket bättre saker.
Fantastiskt bra presentation av Ole Humlum.
It is all about the data and what conclusions You can draw from them.
Klimatmodellerna är felprogrammerade framförallt map co2.
#11 Mattias:
Det beskriver sommartemperaturer över 23º
#14
Det beror på var du är någonstans.
OT: Det är visst inte bara havet som kokar, det börjar även brännas under fötterna för no-volt…
https://carup.se/northvolt-jagas-av-kronofogden-228-fall-pa-25-ar/
#15: Förutsatte att du menade i Sverige…
#17
Torpshammar 30.4 grader.
Det är en knepig värld vi hamnat i.
25-30 grader ett par tre dagar och både msm och delar av SMHI fick både värmeslag och solsting redan innan det sköna vädret drog in.
Det positiva är väl att merparten av befolkningen i övrigt klarat sig utan symptom, njuter och mår bättre än i helgen som var.
#19
Man kan kanske ändå förstå att de är lite uppspelta. Det är ju första gången sedan 2018 som kvicksilvret passerar 30 grader i Sverige…
Nr20 Mattias.
30 grader är verkligen inget ovanligt här I Sverige- ser man statistiskt för juli, så når vi det 80% av julimånaderna.
2017 var väl annars en ovanligt onormal sommar – väldigt låga högsta temperaturer.. minnesvärt.
Jo, nog var 2017 ett riktigt minnesvärt bottennapp när det gäller sommarväder. Här i Växjö hade man blygsamma 28 grader som toppnotering en dag, alltså knappast någon värmebölja att tala om. I delar av Norrlands inland blev det inte ens meteorologisk sommar, så kallt och regnigt var det…Men Greta och andra alarmister trivdes, en i deras ögon ideal ”sommar”.
Fortsättning #16 mig själv:
novolt-bollen börjar rulla snabbare och snabbare
https://www.realtid.se/northvolts-svarta-vecka-grona-industrin-kan-drabbas-dominoeffekt/
https://www.di.se/analys/northvolts-bakslag-en-ny-small-for-kinnevik/
Fortsättning på nytt:
Till och med svt:s dammsugarexpert har fått upp ögonen…
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/bakslag-och-miljardforluster-har-ar-orosmolnen-over-northvolt
Trots Humlums försäkran om det motsatta så rapporteras det nära nog konstant om KRISEN. Nu senast i en rapport om hotande värmeböljor. En rapport som satts samman av ett konsultbolag med ”klimat” i portföljen – SWECO. En rapport som plockats upp av TT och sedan SvD.
https://www.svd.se/a/8qQ47w/skydd-mot-varmeboljor-bradskar-ny-problematik
Givetvis är det mycket bråttom. Som alltid vid bedrägerier.
Givetvis redovisas inte hur man har kommit fram till slutsatserna i rapporten, men det pekas på ett webinstrument (PROVIDE climate risk dashboard) från en nätverksorganisation (OpenAIRE) som jag inte känner till något om.
Slutsatsen är som alltid att TT aldrig genomför någon som helst källkritisk bakgrundskoll av nyheter som förmedlar klimatpaniska nyheter. Vad gäller SWECO, så handlar det om att ytterligare trycka på avseende känslan av panik och bråttom – för att kunna sälja fler uppdrag till fler kommuner, organisationer och företag.
Rapporten: https://www.swecogroup.com/wp-content/uploads/sites/2/2024/06/2884293.pdf
#25
Ja – det är obegripligt. De utgår från det extrema året 2018 och kommer fram till att det kan bli 60 dagar med värmebölja 2100. Antalet dagar med värmebölja i Stockholm varierar stort mellan olika år och är inte ens statistiskt signifikant de senaste 30 åren: https://miljobarometern.stockholm.se/klimat/klimat-och-vaderstatistik/varmebolja#mbContentMenu
Mattias, #26,
nej – det är i högsta grad begripligt. I alla fall SWECOS rapport. Det ska smidas medans järnet är varmt. TTs okritiska spridande av klimatkrispropaganda är ett utslag av åsiktsjournalistik.
Bägge dessa beteenden är konsekvenser av rationella beslut. Olyckliga sådana förvisso, men rationella utifrån de förutsättningar som bägge dessa organisationer arbetar utifrån.
Nr 26 å 27
Rapporten och vetenskapen – beskriver läget perfekt!
Inga ökande värmeböljor eller högre temperaturer – leder till dom otroliga slutsatserna:
1 – vi har en klimatkris.
2 – vi kommer att få ännu mer av detta.
3 – vi måste förstå att detta är det nya normala
4 – bara den gröna omställningen kan rädda oss.
Inga fler, längre eller varmare värmeböljor – sedan 1945 – enligt Smhi.
Ändå är det detta som lyfts fram som största problemet med klimatuppvärmningen – enl vetenskapen.
Det finns en helt ny världsbild här I väst – gällande vetenskap, demokrati, journalism och samhällsbyggnad.
Framväxten av denna nya världsbild har gått oerhört fort – frågan är vilket behov denna tillfredsställer- behöver vi omedvetet känslan av våran arts undergång, religionen byggde ju på samma undergångskoncept – är det bara våran rädsla för döden som behöver matas?
Eller är det flockdjuret i oss som längtar efter att någon skall ledas oss och rädda oss från faran?
Måttet på galenskapen i klimatkrisfrågan har ju nått himmelens höjder – och det är verkligen helt obegripligt.
Om inte värmenöljorna blivit fler och värre på ungefär 100 år – vem kan då få oss att tro det och varför?
Det är ett ämne för framtidens psykologiböcker.
Mattias, hade man tagit 2017 som referens för Stockholm i stället för 2018 så hade man nog kommit sanningen närmare? Tror knappt det var en dag över 25 grader i Stockholm den ”sommaren” jag var där och hälsade på gamla bekanta och kollegor. Och då passade jag ändå på när det var lite paus i regnet och blåsten.
Jeg forsøkte å dele dette innlegget på FB, men de slettet det to ganger. Da klaget jeg over avgjørelsen, og faktisk tok de klagen til følge og lot delingen stå. Alt som ikke er klimareligiøst blir tydeligvis fjernet av AI.