Grönlands totala förlust av massa 2022/2023

Gronland 2023

Här ovan ser ni en graf som visar de olika komponenterna för Grönlands förlust av is/snömassa samt även den totala förlusten massa. Den är hämtad från rapporten How the Greenland ice sheet fared in 2023 som publiceras varje år på Carbon Brief. I rapporten lyfter de fram att Grönland har förlorat massa varje år sedan 1996 men inte exempelvis att förlusten var större 1995 än vad den var i år.

”Overall, Greenland’s ice sheet lost 196 billion tonnes (Gt) of ice over the 12 months from September 2022 to August 2023.

This means that the last year to see a net gain of ice is still 1996.”

Den första komponenten de tar upp är SBM  (surface mass balance) där de konstaterar att säsongens mass-förlust ligger nära genomsnittet.

”The data suggest that the Greenland ice sheet ended the year 2022-23 with a total SMB of about 398Gt. This is the 15th highest SMB in a dataset that goes back 43 years and is quite close to the 1981-2010 average.”

Vidare skriver de om de andra komponenterna och om totala mass-balansen.

”The SMB is just one component of the “total” mass mass balance (TMB) of the Greenland ice sheet:

TMB = SMB + MMB + BMB

Here, MMB is the “marine” mass balance, consisting of the breaking off – or “calving” – of icebergs and the melting of the front of glaciers where they meet the warm sea water. BMB is the “basal” mass balance, which refers to ice losses from the base of the ice sheet. This makes a small, but non-zero, contribution to the TMB and mainly consists of frictional effects and the ground heat flux.”

Den enda komponenten i TMB som kan öka massan är SMB, dvs genom snöfall, de andra två är alltid negativa.

”The result from both datasets is equivalent to around 13mm of global average sea level rise. Recent research suggests that the imbalance of the Greenland ice sheet caused by climate change means it is committed to contributing at least 274mm to global sea levels in future, regardless of 21st-century climate pathways.”

Sedan 2002 har Grönland totalt bidragit med 13 mm till den Globala havshöjningen men de menar att det finns ytterligare 274 mm inlåst i framtiden oavsett vilken klimatpolitik som förs.

Jag vet inte vad ni tycker men hittills ser det ganska bra ut och någon skenande klimatkris ser jag inte.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. TorbjörnR

    Tack för inlägget.

    Man skulle vilja veta hur de kommer fram till ytterligare minst 274 mm oberoende av våra utsläpp.
    Vilket scenario och förutsättningar gäller ?
    Vad för temperatur tex år 2100 räknar de med etc

  2. Michael E

    Inte så mycket att oroa sig över med tanke på att med nuvarande avsmältningstakt skulle det ta ca 14.000 år innan all is försvunnit och nuvarande avsmältningen bara hållit på i ca 27 år. Givet tidigare värmeperioden så kan 27 år knappast anses anmärkningsvärt på något sätt 🙂

  3. Jan-Åke

    Man kan även undra om inte takten var högre under Holocenene Climatic Optimum för 5000-8000 år sedan då Sverige hade nuvarande södra Englands klimat och Norrland täcktes av bok och ekskogar.

  4. Sören G

    Stabiliseras temperaturen och inte ökar så uppnås jämviktsläge mellan snömängd och avsmältning/kalvning.
    Sjunker temperaturen så kommer isvolymen att öka.

    Vi inte vilka faktorer som styr klimatet. Koldioxid är nog en mindre del.

  5. Roland Salomonsson

    Det är något skumt med rapporten! Minns ni hur hela föregående års sommar, så var nettotillskottet av snö/is tvärtom mot vad det brukar vara en sommarperiod. D v s vad jag minns minst ca 600 Gt snö. Och under vintertid, så minskar i regel inte istäcket.

    Varför säger ”vibbarna” att denna rapport är en i samlingen av rena ”Fake News” som presenterats av klimatextremister under året. Typ ”jordens varmaste dygn hittills” eller ”jordens varmaste vecka hittills”. Rapportskrivarna vet att MSM/Public Service håller gräsrötterna strikt okunniga om verkligheten så att de ostraffat kan ljuga och fantisera hur mycket de vill.

  6. Lasse

    Tack Lena
    Wuwt har en relevant artikel idag.
    Varmare förr.

  7. Gabriel Oxenstierna

    Tack för denna uppdatering!

    Ett dilemma med korta tidsserier är att man inte ser de naturliga variationer som utspelar sig på längre tider. Vi kan se att vi har bottnar på Grönlands SMB och därmed även TMB under åren 2007 och 2012, samt 2019. Är det en trend som nu vänder?

    Samma årtal figurerar när vi ser på isutbredningen i Arktis, där har vi vad som förefaller vara en utbottning de senaste 17 åren (sedan 2007)

    I morgon kommer en artikel om den arktiska oscillationens långsiktiga variationer, och hur den påverkar isläget i Arktis. Troligen har vi samma effekter även på Grönland.

  8. Paul Håkansson

    OT

    SIEMENS ENERGY
    UPPGES TALA MED REGERINGEN OM GARANTIER, -32% (Direkt)
    2023-10-26 11:31
    STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Siemens Energy för samtal med Tysklands regering om eventuella statliga garantier, relaterade till svårigheter som orsakats inom bolagets vindkraftdivision.

    Det skriver Reuters med hänvisning till anonyma regeringskällor.

    Kvalitetsproblem har i år kommit till ytan vid vindkraftdivisionen Siemens Gamesa, främst gällande rotorblad och växlar i nyare landbaserade vindturbiner. På grund av de förluster som uppstått fruktar Siemens Energy att det kan få svårt att få garantier från banker. Bolaget har därför kontaktat regeringen och Siemens AG för att upprätta ett ramverk för garantier, enligt tidningen Wirtschaftswoche.

    Enligt tidningen söker Siemens Energy garantier på upp till 15 miljarder euro.

    Siemens Gamesa är världens största tillverkare av havsbaserade vindkraftturbiner och konkurrerar bland annat med danska Vestas. I augusti uppgav Siemens Energy att problemen vid Siemens Gamesa väntades bidra till en nettoförlust för 2023 på 4,5 miljarder euro. Enligt företaget närstående källor som citeras av Spiegel kan dock förlusterna komma att bli ännu högre.

    Omkring klockan 11.15 hade Siemens Energy backat 32 procent i Frankfurt.

    Vad är det man säger ”det blåser på toppen”.

  9. Nr 7 Gabriel.
    Visst har du rätt i din känsla och tanke att det vänder!
    Jag har noterat vändningen i naturen men hittar också gott stöd i ” lunar nodal cycle” – 74 års cykeln – synes viktig för NAO:n.
    Det är havet, månen och NAO:n som bestämmer över bl a låg och högtryckscentrana.
    2005 nåddes senaste maximum och från 2023 går vi åt andra hållet och minimum/ botten nås 2041.

    2023 har onekligen skämt bort oss med svag Westerlie och påfallande mycket östliga system – Yndestad och Hurrell kan vara värda att titta mer på.

    Vårat moderna forskarsamhälle inom klimat förnekar både variationerna och historien – men det slipper jag som är mer intresserad av naturen och klimatet i både ett 100 årigt perspektiv men också bakåt till både vikingatid och bronålder – mycket( ! ) har varierat i naturen under dessa år OCH det är ingen tvekan om att nuvarande värmeperiod håller sig inom normalvariationen – Förvisso borde Co2 värma en smula men historien visar att det i så fall är ganska svagt.

    När man säger att vi går mot en kallare period tror dock folk att man menar att det blir bara kallt – så fungerar det dock ej. 1950 – 1970-talet gav ordentliga värmeböljor mitt i kylan och hotet om en ny istid.
    Alarmisterna kommer att vältra sig i värmeböljor även fortsättningsvis och blunda för köldperioderna – precis som nu – etablissemanget får ju fortfarande intelligenta folk att tro att sverige 2023 varit extremt varmt, både på land och till sjöss – även om smhi faktiskt säger ngt annat om man tittar lite ordentligare.

    Naturen är dock som alltid vårat facit – vi får fortsätta att hålla utkik, när flyttfåglar kommer och när dom lämnar, när isen lägger och när den bryter, när första och sista snön faller för året.
    Satellitmätningar, modeller och algoritmer behöver tas med en nypa salt – liksom instituten som sköter dom.

    Dock – till sist – även vårat eget Copernicus har uttryckt oro för att kommande års väder/klimatcykel kan maskera uppvärmningen från Co2 – ahha, säger jag då – det finns alltså mer parametrar än Co2!?!

  10. Ivar Andersson

    OT
    ””Hysteriskt mycket energi av väldigt lite massa”
    En ren och billig energikälla utan växthusgaser eller farlig strålning – och helt oberoende av väder och vind. Drömmen om fusionsenergi lever i högsta grad efter flera stora framsteg på senare tid. På KTH i Stockholm bygger Novatron Fusion Group just nu sin första testanläggning med mål att ha en kommersiell reaktor klar om tio år.”
    Dagens Industri
    Glädjande att det finns optimister som skulle kunna göra vind- och solkraft onödiga.

  11. Lars-Eric Bjerke

    #2 Michael E
    ”Inte så mycket att oroa sig över med tanke på att med nuvarande avsmältningstakt skulle det ta ca 14.000 år innan all is försvunnit och nuvarande avsmältningen bara hållit på i ca 27 år. ”

    Av diagrammen framgår att kalvning, MMB, ger den dominerande massförlusten. Den bör rimligen avta på de ställen där glaciärerna har smält så att de inte längre når havet och värms av det.
    Havsnivåhöjningar från smältande Grönlandsis påverkar obetydligt havsnivån i Sverige eftersom vattnet hamnar företrädesvis vid ekvatorn och södra halvklotet.

  12. tty

    #11

    ”Havsnivåhöjningar från smältande Grönlandsis påverkar obetydligt havsnivån i Sverige eftersom vattnet hamnar företrädesvis vid ekvatorn och södra halvklotet.”

    Jag påpekade nyligen detta för en forskare på SMHI. Han visste om att fenomenet fanns, men hade inte en aning om hur stor effekten är.

    https://academic.oup.com/gji/article/187/2/729/571441

  13. tty

    ”En ren och billig energikälla utan växthusgaser eller farlig strålning”

    Detta är väl att ta i. Om den blir billig vet vi inte, och visserligen är slutprodukterna av fusion ofarliga men i stort sett alla aktuella fusionsprocesser ger upphov till fria neutroner och neutronaktivering av omgivningen är ett allvarligt problem.

  14. Ot – men…när jag växte upp under dom kalla åren på 60 å 70- talet – så var alltid frågan om det skulle finnas snö på sportlovet hos oss i södra sverige – i år finns chansen/risken att barnen får snö i södra sverige på oktoberlovet….
    DET ÄR ALLT ETT FÖRBASKAT DÅLIGT KLIMATHOT – OCH ATT KLOTET BRINNER KÄNNS OSANNOLIKT.

  15. OT: Fridays for Future anklagas för att vara konspirationsteoretiker https://www.svt.se/nyheter/hamas-attack-mot-israel?inlagg=b0962fcf52217459b5c8fc9a25416847

    Öhh. Ja, konspirationsteorier är väl själva kärnan i den organisationen.

  16. #Ingemar Nordin 15#

    Fortsatt OT:

    Det är värre än så. Greta Thunberg och Fridays for Future tar klar ställning för Hamas och dess attack på judar den 7 oktober. Vidare poblicerade G T ett foto av henne själv och tre andra aktivister med en bläckfisk i bakgrunden, Tredje Rikets symbol för det påstådda judiska allomfattande greppet om samhället.

    Enligt en krönikör på Townhall, var det första gången en bläckfisk fanns med på en av G T publicerade bilder.

    Det är föga förvånande, Greta Thunbergs aktivism har på senare tid koncentrerats till att vilja krossa kapitalismen, så varför inte gå ett steg vidare.

    ”Bei der Vorstellung ihres neuen Buches in London verkündete Thunberg, sie kämpfe jetzt auch für die „Überwindung“ des angeblich „unterdrückerischen“ kapitalistischen Systems. Ein knallharter Angriff auf die Marktwirtschaft des freien Westens!”

    https://www.bild.de/politik/ausland/politik-inland/kapitalismus-umstuerzen-greta-spricht-wie-eine-linksextreme-81828096.bild.html

  17. hans backman

    Enlig Polar Portal ser avsmältningen ut så här, se sid 4 http://polarportal.dk/fileadmin/user_upload/PolarPortal/season_report/polarportal_saesonrapport_2020_EN.pdf
    De 3 senaste åren har TMB varit ca 100 Gt/år, så siffrorna ser ut att vara lite i överkant hoe Carbon Brief.
    10 års snittet ca 175 GT/år

  18. Michael E

    #11, du har ju naturligtvis rätt där, vad jag gjorde var en grov förenkling för att försöka belysa det absurda i att oroa sig för en i sammanhanget mycket liten avsmältning som pågått under en i sammanhanget mycket kort tidsperiod.

  19. Benny

    Vi har ju historiska vittnesbörd om att klimatet på Grönland under vikingatiden var betydligt behagligare än idag. Och visst finns det kunskap om hur klimatet var under tidig medeltid även från resten av Europa i krönikor. Man vet även att det för 6000-8000 år sedan var ännu bättre klimat än under MVP via olika mätmetoder och observationer av förmultnade träd och pollen. All denna kunskap negligeras och förvanskas av klimatskojarna och deras koppel av korrupta ”forskare”!

  20. JonasW

    #12

    Har läst in mig lite. Förstår den grundläggande teorin (och matmatiken).

    Känns ändå som att något inte stämmer. Kan den relativt sett lilla massan av Grönlands isberg dra till sig så stora vattenmassor?

    Ska läsa mer men tycker det känns tveksamt.