To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
September i Normandie har också varit väldigt fin, värme kombinerat med regn. Ängarna är frodiga och smaragdgröna.
Nätterna här är normalt svala året runt, men även i slutet av september har det vissa nätter varit angenämt att sitta ute i pyamas efter midnatt. Ska vi beklaga det? Kaninerna gör det inte, de ligger bekvämt utsträckta på gårdsplan och honorna föder ungar. Andra kullen tornuggleungar är halvstora och välfödda. Vi hör att september varit rekordvarm. Var är problemet?
Vaknade rätt tidigt i morse ser ut att bli en fin septemberdag i Karlskoga. Just nu sitter jag och lyssnar på Will Happer som höll ett föredrag i Brisbane just utlagt på WUWT. Blir en bra start på dagen innan morgonpromenaden. Kanske nån annan här vill lyssna till honom också så här kommer länken https://wattsupwiththat.com/2023/09/29/professor-william-happer-ipa-lecture-the-crusade-against-carbon-dioxide-september-2023/
1 Lars Mellblom
Du har tydligen inte varit inne på Aftonbladet i natt… Vägglössen TERRORISERAR Parisarna… Illustreras bla av 1 st vägglus kryper på ett säte i tunnelbanevagn… Ja det är inte kul, hade själv en sanering häromåret…men får man välja att sprängas och vägglöss… Men AB hade även en artikel om en intagen i fängelse i Georgia som blivit uppäten levande av bla vägglöss… Är det möjligt??
Har varit en fin och varm September här i Värmland bortsett från nån rejäl skur då å då.
Men inga rekordtemperaturer vad jag kan se på SMHI, de gamla rekorden består.
Sommaren är även slut i Arktis och havsisen har börjat växa igen.
Ännu ett år är snart slut utan att planeten brunnit upp.
Copenhagen Atomics har en ny video ute.
https://www.youtube.com/watch?v=U434Sy9BGf8
Ett klipp från videon på bilden av principen för reaktorn, atomlöken, som ska kunna breeda i det termiska spektrumet.
https://drive.google.com/file/d/1Yax_SAWutnygE_fmKp4zniZxgqC39M0n/view?usp=sharing
Gud förbjude att det här är bluff, ibland verkar det för bra för att vara sant.
När, eller om, man köper en elbil för en halv miljon eller mer, skall den ”tankas”. Då kan den här prylen vara lämplig:
”Laddbox Besen Flexcharge Pro
Denna portabla laddare på hela 16,5 kW är bra att ha med sig i bilen för tillfällen när en laddstation inte finns tillgänglig. Tack vare touchdisplayen med många olika inställningar och justerbar effekt är den smidig och enkel att använda.”
Rek. pris: SEK 13 750
#6 BG. Det blir allt rätt dyrt att ligga på de grönas topp 😉 Vi har nu fått en ny intressant betydelse för begreppet ”grön av avundsjuka”… Ett samälle där osmarta statussymboler är viktigare än produktivitet, hushållning och funktion.
Northvolt som är så framgångsrikt och lönsamt kräver stöd för att etablera sig…
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/northvolt-bygger-batterifabrik-i-kanada-far-22-miljarder-kronor
Gott om översvämningar i år.
Nu drabbas New York.
200 mm på ett dygn.
En rest av alla de orkaner som bildats över ett varmt Atlanten.
Dessa går att följa som spår med hög nederbörd och avkylda ytvatten.
Naturlig reglering av temperaturen.
#9
”En rest av alla de orkaner som bildats över ett varmt Atlanten.”
Nej. En ovanligt tidig nor’easter.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nor%27easter
Orkansäsongen har f ö varit väldigt stillsam hittills.
fem grekiska forskare som hållit på med studier om orsak och verkan säger att det är omöjligt att co2 ökar värmen eftersom det alltid verkar vara så att det börjar med ett varmare hav, därefter ökar co2.
#11! Jo men visst! Då vattentemperaturen höjs frigörs såväl CO2 som O2 från vatten, något som vi vaprocess-tekniker har att ta hänsyn till!
Salve
’Stig
#11,12
Fler och fler kommer nog fram till den insikten till slut.
Berra #8
Jag funderar på hur länge Northvolt kan expandera utan att visa nån vinst ?
De verkar fortfarande bara ha röda siffror.
Nån som kommer ihåg dot.com där it-företag expanderade som tokiga för att sedan totalkrascha ?
https://sv.wikipedia.org/wiki/IT-bubblan
Vi hade väl även en fastighetskris för några år sedan där fastighetsbolag köpte upp andra bolag som tokiga för att sedan krascha.
Att expandera snabbt utan att visa vinst kan sluta illa.
tty#10
Även jag trodde det var rester av nån storm/orkan, kanske är nåt liknande vi haft här i sommar ?
#Staffan Lindström 3#
Jag behöver inte läsa om vägglöss i Aftonbladet. De senaste 15 åren tar jag aldrig i på ett hotellrum utan att först mycket noggrant ha inspekterat sängen och speciellt madrassens sömmar vid huvudändan. Det är lättare att hitta lössens avföring som små bruna prickar än lössen själva.
Vägglössen har blivit en veritabel plåga här och det gäller lika mycket lyxiga som billiga hotell. Den som reser på kontinenten, följ mitt exempel! Om man likväl bott på ett rum med bedbugs, ta inte in något av bagaget eller kläder i er bostad. Stoppa ALLA kläder och resväskor i stora sopsäckar och frys i tre dagar.
Den här utvecklingen beror naturligtvis på klimatavregleringen. “D’autre part, les produits sont désormais moins efficaces dans le temps, et le réchauffement climatique favorise leur développement.”
” Å andra sidan är produkter nu mindre effektiva över tid, och den globala uppvärmningen gynnar deras utveckling.”
https://www.youtube.com/watch?v=0cSQyyP9yTM
Vad är det jag missar?
SMHI beskriver i denna artikel konsekvensen som smältningen av glaciärerna har för havsnivån.
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/vattenstand-och-klimat/inlandsisar-och-havsnivahojning-1.172449
Där visar dom bl a en bild att Antarktis har smält 2200-2500 Gigaton is mellan 2002-2020. Finns också en artikel från SVT där de skriver de att mellan 2003-2019 försvann …
”200 gigaton is försvinner från Grönland varje år. På Antarktis hamnar den siffran på 118 gigaton. Det är en enorm mängd, totalt är det tillräckligt för att fylla 127 miljoner simbassänger av olympiska mått.”
Vilket kan stämma med grafen från SMHI.
SMHI skriver också:
”Totalt sett finns färskvatten lagrat i form av is på land som skulle höja den globala havsnivån med ungefär 65 meter om all is smälte. Av dessa finns cirka 0,3 meter i bergsglaciärer, 7 m på Grönland och 58 m på Antarktis4.”
Samt
”Det gör också att den uppvärmning som mänskligheten redan har orsakat kommer medföra en global havsnivåhöjning på cirka 1 meter fram till år 2300, oavsett vad som händer i framtiden.”
Om vi håller oss till Antarktis där det finns mest is så motsvarar det alltså 58 m havsnivån i smält tillstånd.
118 gigaton(Gt)/år låter otroligt mycket men med tanke på att det finns 27 miljoner gigaton is på Antarktis så får i alla fall jag en annan bild.
Nu skriver förvisso SMHI att takten enligt modeller kommer öka när det gäller avsmältningen, inte hur mkt men säg att den mer än dubblas till 2300, till 250 Gt/år och att genomsnittet dessa nästan 280 år är 200 Gt/år.
Det ger att 56000 Gt is försvinner från Antarktis fram till 2300 eller 0,2% av all is räknat på totalt 27 miljoner.
Om Antarktis står för 58 m havsnivåhöjning om all is försvinner borde 0,2 % motsvara 11,6 cm på 280 år.
Visst smälter Grönland lite snabbare men har bara drygt 10% av Antarktis is.
Räknar jag fel eller finns det någon effekt jag inte tänker på, hur får de fram att det redan finns ”inprisat” 1 meter havsnivåhöjning till 2300?
Här i Växjö har september varit som en vanlig sommarmånad med topptemp på ca 25 grader. Enda skillnaden är att det blir mörkt tidigare än på sommaren och att solen inte stiger upp lika tidigt. Hittills är det bara ungbjörkarna som skiftat färg till lite gulaktig. Man kan även observera att träden inne i stan är mer gröna än om man åker ut på landet vilket nog kan ha att göra med gatlyktor och urbana värmeöar!
Jag hade en gammal vän över på middag igår med respektive familj och vi kom in på skogsavverkning. Han hävdade bestämt att skogsbolagen numer avverkar större arealer och även icke färdigvuxna träd på grund av att det blivit så milda vintrar att ”fukten inte längre går ut träden längre på vintern”. Det har därför blivit mindre vinstfördelar med att bara ta de stora träden och låta de yngre växa till, utan nu mest kostnadseffektivt att ta allt på en gång.
Jag har dålig kunskap om skogsbruk och därmed hela resonemanget. Men kan någon kunnig här kommentera om det stämmer att de något mildare vintrarna påverkat skogen och skogsbruket så mycket?
#18
Milda vintrar har veterligen ingen negativ inverkan på skogstillväxt. Dock kan det öka risken för stormskador då marken inte fryser och även bättre övervintring för vissa parasiter.
De missanpassade planterade granskogarna i Sydsverige blir alltmer missanpassade, De skulle naturligtvis aldrig ha planterats eftersom de är utanför granens naturliga utbredningsområde (det finns knappast någon naturlig granskog i vare sig Bohuslän, Halland, Skåne eller Blekinge).
Jag känner faktiskt en skogsägare som p g a insektsangreppen gett upp granodlingen. Han hugger nu alla granplanteringar så snart de duger till massaved och planterar tall eller ek.
Det skulle däremot säkert gå bra att ersätta granen med douglasgran, kustgran eller sitkagran. Kustgranen håller faktiskt på att etablera sig i Sverige genom fröspridning, liksom silvergranen redan gjort.
# 9 Lasse Den 28/7 1997 regnade det 198 mm i min hemby utanför Piteå, dygnet därpå 55 mm till. Inte lika känd plats som New York.
#16
SMHI:s siffror är rena fantasier.
Havsnivån stiger i princip av tre källor
1. Termosterisk stigning, när havsvattnet blir varmare expanderar det.
2. Avsmältning av is från Grönland
3. Avsmältning av is i Antarktis.
Det finns ett antal mindre källor också, men de är försumbara (andra glacärer, utdikning/sänkning av grundvatten, byggande av dammar m m).
1. Är betydelselöst i Sverige, eftersom vi omges av grunda och ganska kalla hav
2. Är också betydelselöst för Sverige eftersom verkan i stort sett upphävs av egengravitationseffekten.
Återstår alltså 3.
Denna kan uppdelas i två delar, kalvning i Västantarktis och kalvning i Östantarktis. Observera att kalvning dominerar starkt i Antarktis, smältning på ytan är försumbar, medan smältning underifrån nog kan ha en viss effekt, i synnerhet i Västantarktis som har ett högt geotermiskt flöde.
Kalvningen i Östantarktis är också försumbar. Den är inte ens säkert mätbar, och snarare är det så att Östantarktisisen ökar något.
Allt hänger alltså på Västantarktis. En total utkalvning av isen där ger en genomsnittlig havsnivåhöjning av 3-4 meter som får full effekt (och litet till) i Sverige. Säg max 5 meter.
SMHI tycks alltså förutsätta att ca 20 % av isen i Västantarktis skall kalva ut på 75 år, något som man lugnt kan utesluta på rent dynamiska grunder, is är nämligen ett ganska trögflytande material.
Nu tvivlar jag på att någon på SMHI någonsin har tänkt igenom den här siffran ordentligt. De klipper och klistrar bara från IPCC, utan att fundera på komplicerade saker som att havsytan är en ekvipotentialyta och att man måste justera för isostatiska och geodynamiska effekter och det lokala gravitationsfältet. Någon glaciologisk kompetens finns där inte heller vad jag vet.
#19 tty
Tack för intressant info.
tty #21,
Du glömde att nämna landhöjningen som pågår i hela Sverige, vilket gör havshöjningen helt irrelevant för vår del.
#8 Berra; #14 Pekke
Om Northvolt.
https://www.allabolag.se/5590158894/northvolt-ab
Northvolt gjorde 2022 ett resultat på minus 2,9 miljarder på en omsättning på 1,2 miljarder. Alla redovisade år 2018-2022 förluster i samma proportion till omsättnngen.
Citat från Di ledare, Torun Nilsson:
”Men med klimatförändringarna och det nya geopolitiska läget har synen på finansiering förändrats. Northvolt är ett intressant exempel. Trots att bolaget bara har åtta år på nacken och går med stor förlust har det redan en stor fabrik i Skellefteå, och två nya på gång, en i Heide nordväst om Hamburg i Tyskland och alltså nu även en i Kanada. Fabriken i Heide väntas kosta 40 miljarder kronor, den utanför Montreal 55 miljarder kronor.
Bakom storsatsningen ligger mängder av privat kapital. Det började med att bolaget Vargas med finansentreprenörerna Harald Mix och Carl Lagercrantz i spetsen lyckades locka privat kapital för att få fart på verksamheten. Mer har strömmat till därefter. Men till detta kommer nu även stora statliga stöd. Kanadensiska regeringen skjuter till 22 miljarder kronor. I Heide har den tyska regeringen lovat miljarder förutsatt att EU-kommissionen ger grönt ljust.” Slut på citat.
Så fort du tar orden ”grön investering” i din mun så öser regeringar och EU miljarder över alla dessa bidragskapitalister utan minsta försök till krav på kostnadskalkyl och/eller konsekvensanalys
Samtidigt kan man läsa i Finacial Times 23094:
”China is building battery plants far beyond levels needed to meet domestic demand for electric cars and grid energy storage, underlining vast state subsidies and unchecked bank lending that are expected to underpin the international expansion of Chinese manufacturers.
Production capacity at China’s battery factories is expected to reach 1,500 gigawatt hours this year — enough for 22mn EVs — more than twice demand levels, forecast at 636GWh, according to data from CRU Group, a research firm.”
Konkurrensen från Kina på bilbatterier kommer att bli minst sagt mördande. Allt som har med bilbatterier att göra är därför gambling på extremt hög nivå. Och kom ihåg, den enda drivande kraften bakom är den besatta och enfaldiga jakten på fossil koldioxid.
Kommentar #2 Bo+Gustafsson har en utmärkt länk till en föreläsning av professor W. Happer, som visar att en fördubbling av halten koldioxid i atmsofären ger en knapp mätbar effekt på uppvärmningen. Den gröna bubblan kommer att implodera, om inte förr så senare. Då har bidragskapitalisterna för länge sedan cashat in och flyttat till varmare och skattefria breddgrader.
#15
Det är nog snarare en effekt av ulandifieringen av Europa. Vägglöss var en plåga även i Sverige på 1800-talet och då var värmen knappast besvärande vare sig utomhus eller inomhus. De utrotades med bättre bostäder och bättre hygien, nu kommer de tillbaka som så mycket annan skit.
Jag håller fullständigt med om att man bör frysa bagaget efter besök i ”exotiska” länder. Det har jag alltid gjort.
Det känns litet kusligt när man vet att t ex malaria, gula febern och kolera inte alls är tropiska sjukdomar, det bara verkar så för att vi lyckats utrota dem i Europa och Nordamerika. De kan komma igen när det blir tillräckligt nedgånget och skitigt..
tty #25,
FHM: ”Malaria (P. vivax) har funnits i Sverige men sjukdomen försvann på 1930-talet, bland annat tack vare insatser inom jordbruket i form av utdikning av våtmarker och torrläggning av myrar, vilket minskade kläckningsmöjligheterna för malariamyggan.”
Vem var det som ville att vi skulle återställa våtmarkerna?
#26
Där hade FHM inte fått mycket rätt. Det är som bekant inte direkt ont om myggor i Sverige idag, och inte så få av dem är Anopheles. Och det var ingalunda bara vivax som fanns i Sverige utan även falciparum.
Malarian försvann successivt under 1800-talet, och den huvudsakliga förklaringen var sannolikt den förbättrade bostadsstandarden. Malaria är nämligen en sjukdom som nästan helt smittar inomhus och nattetid. Det är därför moskitnät och DDT-besprutning inomhus fungerar. Här i Norden var det dessutom en utpräglad vårsjukdom, vilket har satts i samband med att myggor som övervintrat inomhus spred infektionen.
Laga skiftet med sprängning av de gamla byarna och nybyggnad av gårdar med längre avstånd mellan fähus och bostäder spelade sannolikt in.
Det kan vara värt att notera att de två mest ökända malariahålen i Sverige var Stockholms Skärgård och Mälaröarna. Vare sig Mälaren eller Östersjön har dikats ut.
Norsk klimatdebatt.
https://forskning.no/forskningsmetode-klima-kommentar/tar-ssb-ansvar-for-analysen-om-at-vi-mennesker-ikke-gjor-kloden-varmere/2259137
Jag har aldrig sett någon sammanfattning här på Klimatupplysningen på vad vi egentligen tror på.
1.Paleoklimatologiska data visar att temperatur och CO2 korrelerar dåligt. t.ex. https://www.youtube.com/watch?v=lX1z_6pvM-Q. CO2 inverkan på klimatet är låg eller helt försumbar.
2.Det är solen som påverkar klimatet. t.ex. https://www.youtube.com/playlist?list=PL70E08A8AFCEE6F8D och https://www.sott.net/article/135013-Climate-Change-Read-the-sunspots
3. Jag tror inte Keeling kurvan påverkas mer en marginellt av antropogen CO2. t.ex. https://klimatupplysningen.se/varfor-okar-atmosfarens-koldioxidhalt/#comment-400977
Är jag extrem och hur mycket fel har jag?
#tty 25#
Naturligtvis drev jag i #15# med att allt negativt numera skylls på klimatavregleringen.
Ett annat hygieniskt eskalerande problem är förekomsten av råttor. I Paris springer de nu runt över allt, även mitt på dagen. De som yrkesmässigt sysslar med skadedjursutrotning hävdar att dagens råttgifter av miljöskäl nu är mycket svagare än vad de var för några år sedan.
Paris stad, styrd av en rödgrön koalition, har enkelt och elegant löst problemet genom att förbjuda användandet av ordet råtta, (rat), som på franska vanligen avser den bruna råttan, Rattus norvegicus. Nu ska de kallas ”surmulot”, vilket ger intryck av att vara en stor sork eller mus. Varje rättrogen ekologist, djurvän eller woke person skyr nu ordet ”rat” på samma sätt som n-ordet.
För första gången i mitt liv såg jag i våras svarta råttan, Rattus rattus. De är mindre än brunråttor. Ett par hade bosatt sig på vinden i ett uthus. De undvek gift, men jag lyckades först skjuta föräldraparet och sen 5 ungar i ett skott, när de åt vete jag lagt ut för att locka dem.
Musikvideo om det smutsiga Paris: https://www.youtube.com/watch?v=PPXnb0PhHvg
Vårt värsta regnväder! Regnkatastrofen i augusti 1997
Normalt är sommarperioden juli-augusti en regnfattig period i Fulufjällsområdet men den 30- 31 augusti 1997 föll ett extremt kraftigt åskregn (på vissa ställen upp till 400 mm på ett dygn) över Fulufjälls sydöstra delar (Alexandersson m fl 1997). Under åskvädret registrerades över 700 blixtnedslag över Fulufjället och vattenflödet ökade dramatiskt i flera av vattendragen i Fulufjällets södra och sydöstra delar, däribland Tangån samt Stora och Lilla Göljån. Vatten- flödet nådde extrema flödesnivåer i alla tre vattendragen. Vid Storbron i Tangåns nedre del har exempelvis det maximala vattenflödet uppskattats till ca 300 m3/s, dvs 200 ggr högre än normalflödet på 1,5 m3/s (Alexandersson m fl 1997). Maxflödet kan jämföras med medel- vattenföringen vid Dalävens mynning som normalt är 353 m3/s. I Stora Göljåns avrinnings- område, som bara är 22 km2, var flödets relativa ökning ännu större. Flödestoppen i Stora Göljån under åskregnets regnflod har uppskattats till 100-200 m3/s, vilket är 250-500 gånger högre än normalflödet på 0,4 m3/s (Alexandersson m fl 1997).
GANSKA BORTGLÖMT!
Antingen är det för torrt, eller för blött. Eller för varmt, eller för kallt osv. Aldrig är det bra. Det verkar vara människans lott. Men man kan trösta sig med att det skulle kunna vara värre. Den här dagen för 30 år sedan så inträffade en jordbävning i Maharashtra i Indien där tiotals byar jämnades med marken. Då det skedde tidigt på morgonen låg många och sov. Runt 20000 omkom och ca 30000 skadades. 6,4 mätte skalvet på Richterskalan.
stig morling #31
Ja det var katastrofalt och ganska bortglömt som du skriver.
Här är lite bilder. Den första visar Lilla Göljåns nedre lopp efter ovädret. Av någon anledningen sätter Transportsyrelsen stopp för bilder i nutid att jämföra med.
https://www.siljannews.se/dalafjallen/fulufjallet-25-ar-efter-regnkatastrofen-naturen-laker-arren/
#18. Att ”fukten inte längre skulle gå ur träden” känns som tveksamt rent argumentationstekniskt. Det din vän eventuellt menade var nog att vi sedan en tid inte har lika många frostdagar vintertid. Så vitt jag kan minnas från mina växtfysiologiska kurser, suger emellertid alla träd oavsett temperatur ändå ned mycket av sitt vätskeinnehåll till rötterna på frostfritt djup när solen talar om att det är vinter. Solen styr alltså även här!
#34 Anders
Tack för utmärkt info!
Nr 18 Johan.
Träd skördas året runt – men det som man vill ha vid skörden är bärig mark för maskinerna, optimalt med frusen mark.
Att även ungträd skördas i större utsträckning är priset på råvaran trä – varenda pinne har blivit en dyrgrip i o m den gröna omställningen – vilket leder till snabbare utarmning av våra skogsmarker, träd drar stora mängder kemi och idag går inget tillbaka till marken – vilket är extremt onaturligt.
Skogsindustrin tycks binda ris till egen rygg.
Dom senaste 2 veckorna har jag tagit några turer i svenska och norska fjäll – med intresse för flyttande falkar och rödingspaning.
Med stigande ålder tar jag numera ibland in på diverse boende i fjällen – under september har jag märkt att det på dessa boenden talats mycket klimat och där tycks folk ovanligt upprörda över klimatförändringen.
Eftersom jag är skeptiskt lagd har jag påminnt dom om förra årets kalla september och även, via mobilen, visat Smhis statistik för temperaturutvecklingen för september dom senaste 5 – 10 åren – den är på nedåtgående, vilket förvånar många.
När jag ändå får deras uppmärksamhet brukar jag visa kurvor för resten av årets månader och det är påfallande hur överraskade dom blir över statistiken från Smhi – det är ju ändå ett tag sedan dom branta uppgångarna i slutet på 1900 – talet och början på 2000 – talet planade ut och en del började dala – det är inte vad dom hör i media.
Samtidigt slås jag av parkeringarna vid dessa fjällanläggningar – dom är överfulla av stora, tunga suvar med både batteri och fossil drift – tänk vad fint utvecklingen drivits mot större och tyngre bilar dom senaste 15 åren, nu skall det helst vara bilar över 2 ton – som körs av klimatsmarta klimatalarmister och ofta drivs av el producerad av fossila källor…ur led är tiden och samhällsandan.
#15 Lars Mellblom
Hustrun och jag har, med undantag av de två senaste åren, sedan 1984 tillbringat delar av somrarna i Frankrike i bostäder hyrda via Gîte de France. Vi har bott i olika delar. Vi har naturligtvis bott på hotell, företrädesvis Ibis – då även i Paris. Vi har varken hört talas om eller råkat ut för ohyra utom undantagsvis någon tvåbent. Det är kanske så, att vi har haft tur?
Det enda i den vägen jag har hört talas om var en kollega, som råkade ut för loppor på ett hotell i Curitiba, Brasilien. Jag kom efter honom men klarade mig.
Om väderrapporterna står sig kommer kiruna att få ovanligt tidig vinter i år – Smhi räknar vinter som 5 dagar med medel på 0 eller lägre – och första dagen i den serien räknas som vinterns ankomst.
I år kan vintern därför bli ovanligt tidig i norr – statistiskt sett.
#BG 38#
Du har nog haft tur de senaste 15-20 åren. Dessförinnan var problemet med vägglöss mindre och i en gîte är risken mindre tack vare den mindre omsättningen av gäster och att en privat hyresvärd har all anledning att hålla ohyra borta från sina lokaler, varom ryktet omedelbart sprider sig över Internet. Enligt uppgift är 11% av franska bostäder infekterade och antalet ökar varje år.
Var likväl försiktig och inspektera sängen noga nästa gång du hyr rum i Frankrike. Om det på ett större hotell finns vägglöss får du i allmänhet pengarna tillbaka utan knot i form av kontanter, men utan kvitto. Att var diskret när du förklarar problemet för hotellets receptionist är klokt.
https://www.docteur-nuisibles.com/punaises-de-lit/statistique-regions-infestes/
#9 och #10
Extremregn i New York var tydligen inte så ovanligt och inte heller en rest av orkaner från Atlanten.
https://realclimatescience.com/wettest-day-on-record/
#18
Det dig gäst upplever är ren inbillning.
Temperaturgradienten för Sverige är 0,08 gr/mil.
På hundra år har det ändrats en grad sägs det.
Hans äldsta träd i skogen har upplevt att förflyttas 12 mil söder ut sedan de planterades.
Av samma anledning kan vi inte skylla klimatet på tex älgstammen eller grodor eller vad som helst som har ryggen eller blad åt solen.
Håkan Bergman #5
Har lagt märke till det danska torium-bolaget och dess SMR-teknik. Vad är det som gör dessa danskar så märkvärdiga jmf med deras större konkurrenter?
Tycks vara hypat ordentligt?
#43
Håkan B
Jag glömde att förklara att jag fattar affärsidén att satsa på skalekonomi genom att erbjuda små ”seriekopplade” reaktorer. Men är de inte lite tidigt ute (det skriver de givetvis) då torium-tekniken i sig fortfarande är på forsknings-nivå?
Vad gör just de danska kärnkrafts-ingenjörerna bättre än övr länders?
Handlar det mest om marknadsföring och tidig projekt-finansiering där man lanserar (”en unik”) flexibel småskalighet för kunden (överkomlig kostnad) genom storskalig produktion (löpande band)?
Så var ligger svagheterna i tekniken och den ekonomiska kalkylen?
Thorleif #44
Dom verkar ha löst korrosionsproblemet, om man får tro vad dom skriver här t.ex.
https://www.copenhagenatomics.com/products/salt/
Hög renhet och processer för att hålla saltet fortsatt rent gör att man kan använda ”vanligt” rostfritt stål.
Sen hjälper det så klart också att man kan breeda utan snabba neutroner, det blir en liten evighetsmaskin av atomlöken.
Hur andra projekt löser problemen är svårt att bedöma.
#45 Håkan Bergman
Tack för att du bl.a påminde mig om korrosions-problemet. Kan de måhända patentera detta?
Jag är inte tillräckligt teknisk kunnig för att se och förstå hur skillnader i olika lösningar ger för konsekvenser t.ex ifråga om ekonomi och effektivitet. Intressant att du tycker ”att det låter för bra för att vara sant”.
Kanske en tanke att satsa en slant på lång sikt! Kan man förlora insatsen så kan det å andra sidan handla om typiska 20-30 ggr pengarna på lite sikt i bolag som ligger först och med unika lösningar. För kärnkraften kommer tillbaka vare sig vi vill eller inte.
Nordnytt förnekar sig inte. Alldeles nyss om hur glaciärerna smälter. För 111-e gången. Vem bryr sig, inte jag i varje fall. Fast jag är norrbottning sen födseln. CCN kanske bryr sig.
Jag förvånades över SMHI:s förmåga att rita en graf över temperatur i oktober – tittar man på grafen för oktober under 1900 – talet och 2000- talet som SMHI redovisar för oktober 2020 så är kurvan ganska flack från 2010 – men när dom redovisar samma temperaturkurva för oktober 2022 så är samma kurva ritad som ganska kraftigt uppåt ända sedan 2010 – det ser verkligen märkligt ut.
Annars syns ju den diskuterade kurvan för oktober som innehållande samma variation ända sedan 1960, vilket är klart anmärkningsvärt.
Vinterns ankomst till Kiruna har heller knappt ändrat sig mellan dom 2 senaste klimatperioderna 1961 – 1990 och 1991 – 2020 – det måste ,åtminstone, i metorologiskt perspektiv vara rejält anmärkningsvärt och i ett alarmistiskt perspektiv – så fastnar ju klagosången i halsen….vart faan tog undergången vägen?
Aktuellt hade återigen ett alarmistiskt inslag om svenska glaciärer och en expert fick berätta att dom plötsligt upptäckt att vårat klimat är instabilt – tänk vad långt dom ändå nått inom klimatforskningen a 2023.
I aktuellt glömde dom också att berätta att förra året krymte kebnekaise sydtopp – ingenting!
Glaciären på nordtoppen smälte ju bort redan 1947.
Årets vinter ser ut att anlända till Kiruna i denna vecka – alltså ungefär 1 vecka tidigare än klimatperioden 1961 – 1990 – det måste väl absolut räknas som kris.
Dessutom höll ju vintern på att etablera redan i mitten på september i år, i Kiruna – det hade faktiskt varit extremt…kallt..nu fick dom nöja sig med nytt rekord för snödjup i september.
Förra vårvintern var ju full av köldrekord i norra Skandinavien – och här i götaland fick vi dom sista snöovädren i april och maj.
Alarmism har alltid varit samhällets fiende nr1 – undra när klimatexperterna skall upptäcka DET.
Augusti gav några nya köldrekord i havet – uppvällning gav på sina platser 8,0 grader i ytvattnet, en putsning av det gamla rekordet med 0,1 grad…men det kom aldrig med i Aktuellt.
Jag som tror att vi redan går in ett nytt och kallare klimat – tror inte att det minskar alarmismen det minsta för det ger mer oro i atmosfären och rejäla värmeböljor över europa – väder är ledarnas perfekta hot, det blir varmt, det blir kallt, torrt och blöt dessutom…folket måste räddas och det kan bara göras av superhjältar som ursula, greta, al och biden och bolund, mix och guterres.
Oavsett skall jag kolla upp Smhi lite noggrannare – eftersom dom skrev att deras årstidkartor inte alltid visar rätt – pga att dessa är automatgenererade – och bl a visade senare ankomst av vintern i Tarfala härom året – smhi sa att det blev missvisande i förhållande till faktiska observationer….tydligen är det där med väder och årstider och kurvor rätt svårt för Smhi…
Idag har vi iaf väldiga flockar av bergfink i mina hemmaskogar – det är verkligen tidigt för dom, kanske blev det samma för dom som för tranorna i år…som samlades i stora flockar ovanligt tidigt vid fågelsjöarna – berodde på tidig kyla i norr, enl länsstyrelsens representant…i aktuelltinslaget….
Förra veckan var det flera större flockar av snösparvar på lågfjällen och i dalgångarna runt Femunden i norge, när jag lallade runt där och njöt av den friska höstkylan..kanske ett omen om stundande vinter.