Vad sägs om att koppla av från den mediala upphetsningen kring det politiska spelet om förtroendekrisen med en skål hallon? Och att filosofera lite kring väder, klimat och energi?
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Vad sägs om att koppla av från den mediala upphetsningen kring det politiska spelet om förtroendekrisen med en skål hallon? Och att filosofera lite kring väder, klimat och energi?
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Vädret är som vanligt, man tvättar bilen och så kommer en regnskur inom en halvtimme…
Thoralf Alfsson har varit ute på en ö i Kalmarsund och hittat en gammal markering för havsnivån för länge sedan. Det påminner om en liknande markering som den alltför tidigt bortgångne John Daly berättade om. Märket vid Tasmaniens kust försökte forskare förklara bort, eftersom det stred mot klimathotstrons dogm att havsnivåerna har stigit sedan industrialismens början. Däremot kan det väl inte finnas någon kontrovers om att kusten kring Kalmarsund har höjt sig ur havet sedan senaste istiden tog slut?
Vi har ju vid ett antal tillfällen debatterat om det finns en paus eller inte i den globala uppvärmningen. I den ytterst förvirrade debatten om huruvida den existerar eller ej så förs också fram ursäkter till att koldioxiden inte lyckats värma upp planeten mer under de senaste två decennierna. I WUWT har nu inte mindre än 52 olika undanflykter presenterats, se https://wattsupwiththat.com/climate-fail-files/list-of-excuses-for-the-pause-in-global-warming/
En av favoriterna är från NASA’s Gavin Schmidt: ”Here we argue that a combination of factors, by coincidence, conspired to dampen warming trends in the real world after about 1992.” se http://www.climatedepot.com/2014/02/27/a-new-cause-of-the-global-warming-pause-according-to-nasa-coincidence-coincidence-conspired-to-dampen-warming-trends/
Det är inte lätt när naturen själv konspirerar mot klimatforskarnas modeller.
L #1
Gör som jag, vänta en halvtimma innan du tvättar bilen. 😀
NASA:s satellitdata visar att havsnivån sjönk 2016.
https://climate.nasa.gov/vital-signs/sea-level/
#4
Javisst, och sedan när det börjat regna så är det bara att gå ut och spruta på lite bilschampo på bilen och låta naturen göra resten.
Igår i SvD var det en artikel på ledarsidan- någon meteorolog, som skrev om att i Afrika, där tog man lite kallt på klimatlarmen. Ser vi en ändring i SvDs hållning att hålla allt som luktar tvivel på alarmismen borta från tidningen? Om så är fallet, kan man ju välkomna den ändringen. Men jag är långsint, och kommer inte att glömma medias och i synnerhet SvDs hållning i klimatfrågan. Alla får betala i onödan och i synnerhet de fattiga blir lidande.
Allan F #7
Ja, jag såg rubriken som sa: ”Dags att sluta älta klimathotet”
Men när jag läste själva artikeln så var det mest de vanliga gamla klagorvisorna över att det pratas mycket om klimathotet men alldeles för för få tar det på allvar.
Samt ett ngt märkligt försök att vrida till nigerianerna hon försökte ’engagera’ för klimathotet väsentligen började skratta (efter att först försökt se allvarliga och lyssnande ut), men att dom gjorde de för att de ju visste att man måste spotta i nävarna själv då de ju hade ställts inför riktiga världsliga problem sedan länge …
Väldigt förvirrad krönika må jag säga.
Thoralf Alfsson
Landhöjningen i Kalmarsund bör ligga på ca 2mm/år eller 20 cm/100 år eller för den delen en dryg halvmeter sedan 1756 med ett osäkerhetsintervall på en dryg dm. Motsvarande höjning av medel havsvattenståndet under samma tid i södra Östersjön bör vara 10-20 cm så det kommer att dröja ett tag innan vattenståndet i Kalmarsund är tillbaka till vad det var 1756. Löser man energikrisen under detta århundrade vilket är min bedömning så kanske det aldrig kommer att hända. Varför inte vänta och se tiden an. Det finns ju mer angelägna problem att lösa i Sverige.
För övrigt glädjes jag mig över politiker som tar reda på vad som händer i verkligheten. BRA!
Jag tycker att det numera bara är journalister och enstaka politiker som pratar om ’klimathotet’.
I Almedalen var det bara Mp och C som nämnde det. Tom den annars så dramatiske Löfven höll tyst om det hur det nu skall tolkas.
För riktiga vetenskapsmän (dit räknar jag inte Rockström) har det blivit en ickefråga.
Just nu: ”Bayerns Ministerpräsident Horst Seehofer hat eine Idee, wie der schwächelnde Absatz von Dieselautos angekurbelt werden könnte: Dem SPIEGEL sagte er, er plane Steuererleichterungen für emissionsarme Euro-6-Diesel” (Der Spiegel online idag)
= Seehofer är delstatschef i Bayern och vill sänka skatterna för dieselbilar.
Om opinionsmätningar i Tyskland håller streck, så blir det en helt borgerlig regering efter valet i september. CDU och CSU (vars ordförande Seehofer är) tillsammans med liberala FDP. Opinionssiffror de senaste veckorna visar en stadig uppgång för denna koalition.
SPD och de gröna är i fritt fall, SPD på väg ner till 20 % och de Gröna på väg under valtröskeln
5 %.
Trump vill ha fossila bilar. Tyskarna kommer att leverera dem. Handelsbalansunderskott? Enkelt, Tyskland köper stenkol från USA. De behövs, när de sista kärnkraftverken stängs år 2022 och ersätts med kolkraftverk. ”Energiewende” är då slut. För att FDP:s ordförande vill göra slut på vindkraftbyggen. Och han ”påstås bli Energieminister” i en blivande borgerlig regering.
(för övrigt: i Bayern säger lagen, att möllorna skall vara minst 2000 m från närmaste hus: och Bayern har en likartat glesbygd som Finland och stora delar av Sverige)
Fossilt kommer att vara Trump”f”. Den av oss innerligt avskydde Donald vinner även här…
Det är mycket enkelt för regenter i Frankrike eller Storbritannien att säga att man vill avskaffa de fossila bilarna om 20 år. Varför inte i nästa år?
I år köper tyskarna 3,5 miljoner nya bilar. Knappt hälften är dieslar. Men bara 10 000 elbilar, trots 4000€/elbil subventioner…
De fossila bränslen ger t.ex. finska staten ca 3 miljarder i skatteinkomster. Man uppbär ca 30 % inköpsskatt på nya bilar. Här är vi upp i närmare 5 % av statens inkomster. Och i en stat som fortfarande går på minus med mera än 5 miljarder €/år. Trots en gedigen insats av finska regeringen…
Flera vill ha bort fossila bilar. Men man frågar sig: med vilka pengar skall staten finansieras när man har slaktat sin bästa mjölkko?
Men kanske det är riktigt enkelt. För Trump vill göra USA stark. Och använda sina starka sidor: fossila sådana. Först och främst fracking gas. Man vill stärka det rätt så dyra system med flytande gas, som transporteras över Atlanten till de europeiska gasledningarna som finns i Holland. Och i Holland finns, så vitt jag vet, den enda anläggningen som kan förändra flytande till ”gas”, i norra Europa. Nordstreams gas kommer i land i Rostock och matas där direkt in i systemet. Om Nordstream 2 kommer igång om ett par år (och ingen kommer att kunna hindra dem – man använder sig av bulvaner för att slippa US-åtgärder)) så slipper Ryssland stölderna av gas från sin pipeline som går genom Ukraina. Ryssarna påstår att bara 50 % av gasen kommer fram i Polen! Vilket gör att mera gas kommer till Rostock, och gasen blir billigare under rubriken: anbud och efterfrågan. Men också att Ryssland får betalt för all gas.
Jag tror nog att Trump riktigt myser då det gäller sanktioner mot Ryssland: å ena sidan kommer Ryssland påstådda inblandning i USA valet på skam, å andra sidan så påverkar han Tyskland och andra europeiska stater att köpa mera US-varor. Och eftersom USA inte har något annat än Microsoft och Facebook (som samlar sina miljarder i vinst helt legalt i Karibien), men däremot kan det med att pressa den sista troppen fossilt ur sina borrhål kommer han att sälja fossila bränslen till Europa. Men trots allt: kol kommer att bli den viktigaste byggstenen i US-exporten. De stora nettoexporterande länder som Tyskland, Japan och Kina kommer att ”måste” köpa sin kol framöver från USA för att kunna fortsätta sälja sina varor i USA. Tyskland som stänger sina atomkraftverk 2022 kommer att ersätta dem med stenkolkraftverk. Som byggs inom de närmaste åren antagligen vid sidan av de avstängda kärnkraftverken… Och kolet kommer väl från Västra Virginia? Där tyska Eon är delägare i en av de stora gruvorna? ( enligt http://www.haz.de/Sonntag/Top-Thema/Was-von-der-Kohle-uebrig-bleibt-Schmutziges-Bergbaugeschaeft)
Varvid vi är i sektionen vallöften: Trump hakar av en efter en av sina givna löften: stopp för muslimer till USA – genomfört. Muren – har fått pengar. Obamacare: på slutrakan: bara Mc Cain som behöver lite eftergifter kring paketet, så blir det klart kanske före sommarpausen.
Parisavtalet: omintetgjort.
Mera kol: nu då olje och gaspriserna har stigit lite får kolproducenter och deras kunder mera luft under vingarna och klirr i kassan: inga förluster längre:
Visserligen så så sysselsätter solpanelindustrin närmare 120 000 personer, jämfört med kolindustrin, som sysselsätter enbart 80000 personer,
men: fortsättningsvis så alstras närmare 30 % av elen i USA av kol.
Medan solelektricitet i USA står för 1 % av all förbrukat elenergi. Vilket är fantastiskt enligt alla tidernas bästa svenska forskare, agrologen Rockefeller (eller vad han heter?)
Vi går mot mera fossila tider, tro mig!
Och Trump leder i opinionsmätningar i de stater där han vann valet: vilket är det viktigaste. Säger rentav en av hans stora tyska bespottare, FAZ. de
Washington Post och NYTimes och NBC, som är våra journalisternas källor, är alla språkrör av USA:s demokratiska partiet. Och som sådan inte riktigt neutrala… Utan naiva… Alltså journalister och vissa statsminister…
# 8 Jonas
Jo förvirrat.. jag upplevde det som att försök sitta på alla stolar samtidigt. Alibi, om nu hotet är fel…
# 11 sibbe! Läser med stort intresse allt Du skriver om förhållanden i Tyskland. Tack!
Tack #11 Sibbe, där fanns mycket information.
Vem skall vi ge vår tillit?
– Det trevliga Obama som har fel?
– Den otrevlige Trump som har rätt?
#14 Lars.
Jag har sagt det förut.
Trump må vara en otrevlig SOB men det är för mig helt ointressant. Jag skall inte umgås med honom. Det är vad han lyckas åstadkomma som är intressant.
Nästan alltid läsvärd.
https://thepointman.wordpress.com/2017/07/29/the-deep-state/
#16 Ingvar i Las Palmas#
Du hann före mig. Läste artikeln just innan jag hoppade till Klimatupplysningen.
SvD ger sig t.o.m. på peak-peakteori, sent ska syndarn vakna.
https://www.svd.se/peak-peakteori
På DN har klimatet förpassats till kultursidorna, varför inte seriesidan direkt? Nu, var jag orättvis, vad skulle Rocky och Ernie säga.
#18
Apropå ”Peak Meat” som nämns i SVD-artikeln så påminner jag mig osökt att första gången jag var i Beijing på 80-talet fanns det bara ett fåtal restauranger som serverade pekinganka. År 2000 var jag där på en kongress tillsammans med en polsk bekant som är övertygad vegan. Han hade varit i Beijing flera gånger på kommunisttiden och gladde sig åt att besöka alla bra vegetariska restauranger. Han blev grymt besviken, det fanns knappt en vegetarisk restaurang i hela Beijing, däremot mängder av ställen som serverade Pekinganka (och annat kött också). Beijingborna hade under mellantiden blivit med pengar och utan saknad lagt av med vegetarianismen.
Ytterligare några år senare när jag var där igen fick jag höra att pekingankkonsumtionen nu hade nått sådana höjder att akut ankbrist uppstått och man fick lov att importera djupfrysta ankor från EU.
I och för sig tycker jag detta är något överdrivet, pekinganka är visserligen gott men inte något direkt sensationellt, men pekingbor älskar den.
Troligen finns det utrymme för ev. europeiskt köttöverskott i Kina.
Vad säger Stephen Hawking om det så kallade ”klimathotet”?
DN skriver idag:
”Den finska isbrytaren MSV Nordica historisk genom att sätta nytt rekord för snabbast resa med fartyg genom Nordvästpassagen.
Klimatförändringarna har gjort att isen är mycket tunnare under sommarmånaderna än tidigare och det var därför MSV Nordica genomförde rutten i juli.”
http://www.dn.se/nyheter/varlden/nytt-rekord-for-fard-genom-nordvastpassagen/
Sant eller falskt?
Tesla har nu släppt sin Model 3. Här kan man läsa en reporters synpunkter. https://www.washingtonpost.com/news/innovations/wp/2017/07/29/i-spent-three-minutes-inside-teslas-model-3-and-im-still-thinking-about-it-a-day-later/?utm_term=.7476d1d2c9b3
#20 Olav Gjelten,
”Vad säger Stephen Hawking om det så kallade ”klimathotet”?”
http://www.independent.co.uk/news/science/stephen-hawking-donald-trump-paris-climate-change-agreement-earth-brink-global-warming-us-fossil-a7820336.html
#22
Leksaksbil. Det spelar ju ingen vilken räckvidd den har, för bagaget är pyttelitet. Det kommer behövas en takbox för ambitiösare resor än till snabbköpet, och då dyker givetvis räckvidden ännu mer.
Man kan få mycket riktig bil för de pengarna.
#22
Intressant. Det är inte ofta man ser någon beskriva en teofani nuförtiden.
Bilekonomin bärs upp av folk, massor med folk, med skit under naglarna, beg bilhandlare, mekaniker, skrothandlare o.s.v. Var finns dom i Musks affärsmodell? Har han nånsin träffat nån sån?
En kommentar i Washingtonpost sågar bränsleceller eftersom vätgasen tillverkas med fossil energi, var tror han energin i en Tesla kommer ifrån?
(Det här är en kommentar till inlägget Hur rädda skall vi vara för en klimatändring? på Det Goda Samhället. Jag ids inte redigera om den för att passa här.)
Jag tror många saknar perspektiv på hur mycket koldioxid vi egentligen har i atmosfären. Jag skapade för ett tag sedan 3 bilder som visar grafiskt hur mycket CO2 vi hade 1910 (300 ppm), 2015 (400 ppm) och ökningen (100 ppm). Jag tog dessutom med vattenånga. Eftersom jag aldrig har lyckats lägga upp bilder här gjorde jag ett inlägg på min egen blogg (det var tanken redan från början när jag gjorde bilderna, men inlägget idag motiverades direkt av att kunna visa bilderna här): Koldioxid i atmosfären | Genusdebatten. Om man inte vill läsa allt mitt svammel i inledningen så finns bilderna en bit ner. De kan inte missas. ”Tecken”-förklaringen är precis före den första av mina atmosfärsbilder.
#27 Dolf
Det är trevliga visualiseringar av koldioxidhalten du gjort. I sig bevisar det förstås inte något om själva effekten, men likväl rättar det till en felaktig mental bild halten de flesta har (många tror att själva halten är tiotals procent!).
Jag gjorde något liknande när jag föreläste om klimat för en hel del år sedan. Jag använde en kvadratmeter av millimeterrutat papper där jag fyllt i halten CO2 och ökningen nere i hörnet. Rullade ut pappret efterhand som jag beskrev kväve, syre mm. Publiken undrade när all den där koldioxiden skulle komma.
Christopher E # 28
Millimeterpappret tyckte jag också var ett självklart sätt att visualisera 400 ppm. En kvadratmeter stort transparent millimeterpapper med 400 en kvadratmilimeter-rutor fyllda med tuschpenna. Det blir ett 40 cm streck ritat med en 1 mm tjock penna. Tyvärr verkade dom, som jag förklarade saken åt, inte begripa. Vilset ansiktsuttryck var vad jag fick till svar. 🙂
#28 Christopher E
Tack. Jag gjorde dem just för att jag aldrig lyckades hitta någon bild som visade proportioner bra. Det brukar alltid vara cirkeldiagram som har en jättestor kväve, en stor tårtbit syre och liten smal kil för ”övrigt”, så man får ingen bild alls av koldioxiden, och dessutom så saknas då vattenånga, som oavsett att halten av den varierar kraftigt i vilket fall som helst är en viktig komponent.
#29 Guy
Jag fick idén till bilderna just från hur jag tänkte mig att jag skulle visa proportionerna på svarta tavlan för en skolklass (jag vikarierade en termin som No-lärare för några år sedan) med att göra en 1×1 meter ruta.
Det är ingen bra dag för Tyskland, stryk mot Danmark i kvarten och just när Tyskland stänger ner för semester behagar solen och vinden börja leverera, spotpriset var nere på -86 euro/MWh några timmar idag.
https://www.eex-transparency.com/